panik atak kafada basınç / BEYNİN KÖTÜ ŞAKASI: PANİK ATAK | E-Psikiyatri | E-Psikiyatri

Panik Atak Kafada Basınç

panik atak kafada basınç

En basit tanımıyla “hareket halüsinasyonu” olarak nitelendirilen vertigo, bir hareket olmaksızın kişinin bir hareket varmış hissine kapılması veya vücudun normal bir hareketine karşılık kişinin bu hareketi oldukça abartılı olarak algılaması demek. Baş dönmesi ifadesi tüm vertigo durumlarını kapsamasına karşın, tüm baş dönmeleri vertigo olarak sınıflanamıyor. “Vertigo başlı başına bir hastalık değil vücudun denge sisteminin bozukluklarında ortaya çıkan bir semptom” diyen Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suat Bilici, vertigoya yol açan pek çok neden olduğunu belirtirken, bazı psikolojik rahatsızlıklar veya kişinin içinde bulunduğu çevresel şartlar sonucunda da ortaya çıktığına dikkat çekiyor. “Özellikle depresyon, anksiyete ve panik atak vertigo ataklarını tetikleyebilir” diyen Acıbadem Atakent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suat Bilici, ayrıca yoğun iş şartlarında çalışan ve kronik yorgunlukla stresten muzdarip olanlarda vertigonun kronik ve tekrarlayıcı hale gelebileceğine dikkat çekiyor. Böyle bir durumda stresin giderilmesine yönelik destek alınması gerekiyor.

Baş ağrısından sonra ikinci sırada

Yapılan araştırmalarla nüfusun yüzde 20 ila 30’unu etkilediği belirlenen vertigo, baş ağrısından sonra hekime en çok başvurulan ikinci yakınma. Her 10 kişiden 4’ü hayatında en az bir kez baş dönmesi sorunu yaşıyor ve kulak burun boğaz kliniklerine yapılan başvuruların toplam yüzde 5’ini de doğrudan vertigo oluşturuyor. Hareket kabiliyetini ve hayat kalitesini doğrudan etkileyen bu sorun insan hayatının uzaması ile artık daha sık ortaya çıkıyor.

Her 5 kişiden 1’inde neden ‘iç kulak kristallerinin yerinden oynaması’

Hastaneye vertigo şikayetiyle başvuran hastaların büyük bir çoğunluğunu halk arasında iç kulak kristallerinin oynaması olarak bilinen pozisyonel vertigo (BPPV) oluşturuyor. Genellikle kısa süren BBPV, kişiden kişiye farklılıklar göstermekle birlikte yatağa uzanma, yatakta dönme, yataktan kalkma, öne doğru eğilme ve yukarı bakma gibi yer çekimine karşı yapılan baş hareketleri sonucu ortaya çıkıyor. “Yaşla birlikte görülme sıklığı artan bu yakınmanın çözümü, iç kulakta yer değiştiren kristallerin (otokonia) çeşitli repozisyon manevraları yerlerine gönderilmesi” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suat Bilici, böyle bir durumda tedaviyi KBB uzmanlarının yaptığını ve baş dönmesini baskılayıcı herhangi bir ilacın kullanılmasına gerek olmadığını belirtiyor.

Kafa içi bozukluklar da vertigo nedeni

Vertigoya neden olan santral nedenler BBPV gibi çevresel (periferik) ve sistemik nedenlere göre daha seyrek. Fakat santral nedenlerin bazıları, özellikle kafa içi tümörleri, vasküler bozukluklar ve dejeneratif hastalıklar hayatı tehdit edebiliyor. Hızlı gelişen vertigo vakalarının çoğunlukla çevresel sorunlardan, yavaş yavaş ortaya çıkanların ise santral hastalıklardan kaynaklandığı düşünülüyor. Bu hastalıklarla ilgili araştırma ve değerlendirmenin ise başta nöroloji olmak üzere geniş bir uzman grubunda yapılması gerekiyor.

Denge kaybının yanı sıra bulantı ve kusma varsa

Genellikle kısa süreli de olsa hareket kabiliyetini azaltan vertigoya çoğunlukla denge kaybı, bulantı ve kusma da eşlik ediyor. Bunların yanı sıra kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ateş, görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, el ve bacaklarda güç kaybı ve hissizlik de görülebilecek belirtiler arasında yer alıyor. Bilinç kaybı gibi bir durumun vertigoda görülmediğine dikkat çeken Doç. Dr. Suat Bilici “Ani gelişen bir vertigo atağında eğer bulantı ve kusma da mevcutsa kişi panik sonucu tansiyon yükselmesi ve aşırı terleme gibi başka semptomlar da gösterebilir. Bunların da dikkate alınmasında yarar var” uyarısında bulunuyor.

Tanıda hastanın öyküsü önemli

Dengesizlik ve baş dönmesi yakınması ile hastaneye başvuran hastaları genellikle acil servis ve birinci basamak uzman hekimler değerlendiriyor. Bu değerlendirmede iyi bir öykü alınması ve doğru bir klinik muayene hastanın yakınmasının gerçekten vertigo mu yoksa bir dengesizlik mi olduğunu ortaya koymaya kritik önem taşıyor. Bu tür şikayetleri olan hastalara kolayca uygulanabilen ‘yatak başı muayene testleri’ hastanın sorununu netleştirerek gereksiz görüntüleme ve tetkiklerin önüne geçiyor. Herhangi bir kafa içi tümörün atlanmaması için sistemik araştırma da şart.

BEYNİN KÖTÜ ŞAKASI: PANİK ATAK

Zeynep Güçlücan

Hastalığı "Akut ve ani olarak gelişen yoğun korku ve anksiyete nöbeti" olarak tanımlayan Reem Nöroloji Merkezi kurucularından Doktor Mehmet Yavuz, panik atak hastalarının endişe ve panik dolu yaşamlarını, tedavi yöntemlerini, alınması gereken tedbirleri şöyle anlatıyor…

astalığın beynin kişiye kötü bir şakası olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, atak esnasında kişinin, öleceğini ya da çıldıracağını düşünerek panik havası ile ne yapacağını şaşırdığını vurguluyor. Beyin henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı vücuda acil hastalık alarmı veriyor, bu andan itibaren vücudun tüm organları aslında mevcut olmayan bu hastalığa karşı savunmaya geçiyor. Panik atak rahatsızlığında kişi çoğunlukla kardiyovasküler rahatsızlıklar, felç ve beyin kanaması gibi beyin hastalıkları, mide kanaması, bulaşıcı hastalıklar gibi durumlar ile karşılaştığını düşünüyor.

Dr. Mehmet Yavuz panik atakla ilgili şu örneği veriyor: 

"Diyelim ki, beyin kalp krizi alarmı verdi. Bu durumda nabız hızlanır, tansiyonda iniş çıkışlar (daha ziyade yükselme) yaşanır, terleme olur, kana geçen fazla miktarda adrenalinden dolayı ısı derecesi düşer, el ve kollarda uyuşmalar olur, vücut beyinden gelen alarma karşı üst düzey savunmaya geçer. Böylece kalp krizi geçirdiğini sanan birey, yaşadığı yoğun ölüm korkusu ile kendini en yakın sağlık merkezine zor atar. Ancak hastanedeki tüm tetkikler kalp krizinin olmadığını gösterir. Kişi bununla da yetinmez olası tüm araştırmaları farklı sağlık merkezlerinde tekrar yaptırır.

Hiçbirinde sonuç farklı değildir. Tüm doktorlar kalp yönünden sağlam raporu vermesine rağmen, bilinmeyen bir zamanda yine aynı sendrom yaşanır. Kişi her defasında "Ya gerçek kalp krizi yaşıyorsam…" şüphesi ile yine hastanelere koşar. Bu durum böyle yaşanır durur." 

Araştırmalar sonucunda bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin çoğunluğunun zeki, mesleklerinde başarılı, iş-güç sahibi kimseler olduğunu belirten Dr. Yavuz, bu kişilerin genelde hassas, kendilerine ve çevrelerine önem veren, dostluklara değer veren tipler olduğunu vurguladı. Dr. Yavuz, dolayısıyla panik atağın, kişilik zayıflığından kaynaklanmadığını ve  kendi iradesi ile üstesinden gelebileceği bir durum olmadığının da altını çiziyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, insanın bu rahatsızlık süresinde yaşadığı zorluklardan şöyle bahsediyor: "Normalde insan bir kez ölümü yaşar ve hayat biter. Ancak panik atak hastaları için durum böyle değildir. Onlar her atakta bir defa ölürler. Panik atak hastaları, birçok hekim farkında olmasa da aslında tedavi açısından en öncelikli hastalardır. Atak esnasında panik halinde en yakın sağlık kurumuna koşarlar. Hatta atak gelir de müdahale yapılamaz korkusu ile hastanelerden çok uzaklaşmamaya çalışırlar. Hayat tarzlarını her an hastaneye ulaşacak şekilde programlarlar. Atak olarak hissettikleri belirtilerin psikolojik olduğunu ve aslında gerçekten o hastalığın olmadığını düşünseler de, kendilerini ikna edemezler. Bu konuda çevrenin telkinleri de çok etkili olmaz. Kişi, her atak olduğunda hissettiği hastalığı, tüm gerçekliği ile vücudunun tüm sistemleri ile belirtileri yaşar. 

Panik atak nasıl tedavi edilir? 

Panik atak tedavisinde ilaç tedavisi, psikoterapi ve TMS uygulamaları, başlıca tedavi seçenekleridir. 

" Uzun soluklu olan panik atak tedavisinde ilaçlar yaklaşık 2 hafta sonrasında etkisini göstermeye başlar. Bu sebeple tedavide sabır en önemli unsurdur. Hastaların ilaç tedavisini iyileştiklerini düşünerek yarım bırakmamaları da oldukça önemlidir.

" Ağır vakalarda ilaç tedavisinin yanı sıra psikolojik destek ve psikoterapi de uygulanabilir. Psikoterapi de hasta da panik atağa neden olan etkenlerin telkin yoluyla ortadan kaldırılması esasına dayanır. Hastaya panik atakla baş etme mekanizmaları öğretilir. Atağı yatıştıracak nefes alıp verme teknikleri öğretilir.

" Özellikle ilaçlara cevap vermeyen ya da tam düzelmeyen hastalarda TMS seansları denenebilir. Manyetik stimülasyonla, depresyon ve panik atak merkezi resetlenerek temelden tedavi imkânları araştırılır. Bu tedavinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Her yaşta hastaya uygulanabilir. Hamile bayanlar gönül rahatlığı ile TMS tedavisi görebilirler. Antidepresanlar gibi kilo aldırıcı yan etkileri olmaz.





Panik Atak Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Panik Atak Nedir?

En pratik tanımıyla panik atak sıkıntının ataklar şeklinde gelmesi olarak tanımlanabilir. Sıkıntı yoğundur ve beraberinde ölüm, çaresizlik ya da çıldırma korkusu sıkıntıya eşlik eder. Panik atağa bir çok fiziksel belirti eşlik eder; yani kafadaki korkuya ek olarak, çarpıntı, nefes almada güçlük, göğüs ağrısı, uyuşma, bulantı, baş dönmesi gibi belirtilerden en az birkaç tanesi ortaya çıkar. Atak genelde 1 saatte sonlanır. Panik atak ya da eşlik eden korkular eğer 2 haftadan uzun sürerse bu duruma “panik bozukluk” denir. 1 tek atak geçirmiş ancak 5 yıldır bu korku (tekrar bu atağı geçirir miyim korkusu) nedeniyle sorun yaşayan hastalarımız mevcuttur. Evden dışarı çıkamama, evde yalnız kalamama, kapalı ya da kalabalık yerlere girememe korkusu (Agorafobi) vakaların yaklaşık yüzde 60’ına eşlik eder.

Panik Atak Temsili

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki belirtilerin en az 4 tanesi varsa bu tanı konulabilmektedir.

  • Çarpıntı, göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, 
  • Nefes darlığı ya da soluğun kesilmesi
  • Terleme, baş dönmesi, düşecek bayılacak gibi olma hissi,
  • Uyuşma karıncalanma, ürperme, ateş basması,
  • Kafada basınç hissi,
  • Bulantı, karın ağrısı,
  • Titreme sallanma, sarsılma, 
  • Kendisini ya da çevreyi değişmiş gibi hissetme, yabancılaşma, dışardan seyrediyormuş gibi olma hissi


Tanıyı koyabilmek için kontrolünü kaybetme, çıldırma ölüm korkusu yukardaki belirtilere eşlik etmeli ve atak gelmediği zamanlarda da atak beklenti endişesi sürmelidir.

Panik Atak Testi Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirtilen belirtilerden 4 tanesi sizde mevcutsa ve belirtiler bir atak biçiminde geldiyse, ölüm, çaresizlik, çıldırma korkusu eşlik ediyorsa panik atak geçirmiş olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Panik atağı tetikleyebilecek birçok hastalık olması nedeniyle ilk ataktan sonra sadece 1 kez genel tetkiklerden geçmesi uygundur.

Panik Atak Sebepleri

Sevgili okurlarım panik atak sebepleri olarak fobiler ya da başka psikiyatrik tanılardan bahsedilmektedir. Ancak temelde panik atak yaşamı dengeleyen bir savunmadır. Yani panik atak bir anksiyete bozukluğudur ve anksiyete bir hastalıktan çok bir savunma olarak kabul edilmelidir. Yani hayatta neyi ters yapıyorum? Hangi kişilik özelliklerim hayatımı zorlaştırıyor? Hangi gereksiz yükleri(inanç, düşünce vs.) taşıyorum ki panik atak savunmasını kullanıyorum? Bu sorulara bakıldığında zaten panik atağın sebepleri hakkında bir fikir sahibi olmak mümkündür.

  • İş, evlilik, aile ve sosyal yaşamda fazlaca yük taşımak sık görülen sebeplerdendir. 
  • Esnek bir kişilik yapısına sahip olmamak; fazlaca iyi ve verici, fazlaca karşı odaklı olmak, kontrolcü bir yapıda olmak panik atağa zemin hazırlamaktadır. 

Panik Atakta Psikoterapi Mi, İlaç Tedavisi Mi?

Yukarıdaki paragraf aslında bu sorunun yanıtını veriyor. Eğer panik atak ya da panik bozukluk hayat dengesinin bozulması ise, eğer kişilik yapımız anın değil de gereksiz geçmiş düşünce ve inançlara odaklı ise bunları hiçbir ilaç değiştiremez. Bu nedenle ilaçlar çoğunlukla kısmi ve geçici bir rahatlamaya neden olurlar. Düşünün yaşamda aşmanız gereken bir sorunu çözmeyip ilaçlara sarıldınız ve kısmen rahatladınız; ilaçları bırakınca ne olmasını bekliyorsunuz? Tabi ki geçici ve dışsal streslere bağlı ve çok şiddetli durumlarda ilaç tedavisine faydalı olduğu vakalarda bulunmaktadır. İdeal olanı psikoterapi ve gerekiyorsa ek olarak ilaç tedavisidir. 

Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlaç ve psikoterapi en sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleridir? Aşağıda bu tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi verilmiştir ancak özetle psikoterapi ilk seçenek olup uygun vakalarda özenli bir seçimle ilaç tedavisi eklenebilir. Bunun dışında yardımcı teknikler (nefes egzersizi, mindfulness ve meditasyon, yoga vs.) oldukça işe yarar.

Panik Atak ve İlaç kullanımı

Panik atakta ilaç tedavisinin psikoterapiye ek olarak kullanılması gerektiğini tekrar vurguladıktan sonra biraz detay vermek isterim; Panik atak tedavisinde en yaygın kullanılan ilaçlar, antidepresan ve anksiyolitik (sıkıntı giderici) ilaçlardır. Antidepresanlar, uzun süre kullanılabilir ve güvenli olmaları nedeniyle panik atakta ilk tercih edilen ilaçlardır. İlk zamanlar aşırı panik varsa ve kişi normal hayatına hızla dönmek zorunda kalıyorsa 2. Grup ilaçlar tedaviye eklenir. Yan etkiler nedeniyle ilacı kullanamayan hasta sayısı oldukça fazladır. İlaçlar ilk hafta yarattıkları gerginlikle panik atağı tetikleyebilirler.

İlaçsız Tedavi Mümkün mü?

Panik atak için ilaçsız tedavi mümkün mü başlığı aslında psikoterapiye biraz haksızlık gibi görünmektedir. Çünkü panik atakta ilk seçenek tedavisi psikoterapi olmalı ve ilaç tedavisi eğer gerekli ise psikoterapiye destek olarak kullanılmalıdır. İlaç tedavisi gerçek yaşam sorunları ve kişilik yapısına hiçbir katkı sağlamadığı için hem kısıtlı etki göstermekte hemde yarattığı etki kısıtlı olmaktadır. Hatta sorunları ertelediği için orta ve uzun vadede sorunların büyümesine bile neden olabilmektedir. Panik atakta psikoterapiyle çok daha iyi ve kalıcı çözümler sağlanabilmektedir. Psikoterapide, atakla ilaçsız baş etmenin yolları, kişilik yapısı ayarlaması, geçmişten yüklenmiş ve bize zararı olup sürekli panik atağı tetikleyen düşünce ve inançlar bulunur ve temizlenir. Sonuçlar oldukça iyi ve kalıcıdır.

Psikoterapi ile Panik Atak Tedavisi

Panik atakta psikoterapi kalıcı çözüm sağlaması ve yüksek tedavi etkinliği nedeniyle ehil ellerde uygulanabilecekse tedavideki ilk seçenek olarak uygulanmalıdır. İnsanın yaşamını dengeleyen, farkındalığı arttıran her tür psikoterapi ( BDT, Gestalt vs.) ve teknik (nefes egzersizleri, mindfulness, meditasyon, yoga, spor, doğada vakit geçirme vs.) panik atakta işe yaramaktadır. Psikoterapi sayesinde kişinin yaşamda kullandığı işe yaramayan düşünce, savunma ve inanç şemaları değiştirilir. Taşınan gereksiz ve anlamsız yükler atılır. Nefes egzersizleri ve panik döngüsü farkındalığı bir kez öğrenildiğinde kişi artık paniklemez. Yaklaşık 3 seansta ek sorunlar yoksa kişi gündelik yaşam dengesini sağlayabilir.

Panik Atak Krizi Sırasında Ne Yapılmalıdır?

Panik atağı ilk kez yaşayan kişiler genellikle acil servislere panik halinde giderler ve sadece yatıştırıcı ilaç desteğiyle fazla bir açıklama yapılmadan durumun psikolojik olduğu söylenir. İlaçlarla durumu baskılamak, süreci yatıştırsa da kişi içinde bu endişeyi yaşamaya devam eder. Ancak tanı konduysa ve net ise atak sırasında yapabileceklerinizle ilgili birkaç öneride bulunmak isterim;

  • Öncelikle nefesinize odaklanın, sakin loş bir yere oturun sadece nefese odaklanın; ritmini değiştirmeye çalışmayın. 5 dakika sabredin uyuşmalar, baş dönmesi çarpıntı gibi birçok şikâyetiniz yatışmaya başlayacaktır.
  • Panik başladığında negatif düşüncelerle sürüklenmeyin, panikten kimse ölmedi ya da çıldırmadı hemen nefese odaklanın ve asla negatif sonuçlara odaklanmayın.
  • İyi hissettiren düşüncelere odaklanın.
  • Atağın başlayacağını hissettiğinizde nefes egzersizleri, gevşeme ya da meditasyon yaptıran videoları seyredin.
     

Panik Atakta 17 Saniye Kuralı

Beyinde negatif bir düşünce oluştuktan sonra 17 saniye boyunca bu düşünceyle sürükleniyor olmanız, o düşünce ile ilgili korkuların artmasına ve bedende tüm gün sürebilecek değişimlere yol açabilir. Panik atağı genelde herhangi bir düşünce tetikler ve kişi bu düşünceyle 17 saniye sürüklenirse nefesi bozulmaya bedensel belirtiler artmaya ve panik hali oluşmaya başlar. Bu kısır döngüden kurtulabilmek için negatif düşünceleri kovamasanızda en azından sürüklenmemeyi başarabilirsiniz. Örneğin içtiğiniz kahve hafif bir çarpıntı yaptı; endişeli bir biçimde birazdan panik atak geçireceğim, çaresiz kalacağım, öleceğim gibi düşüncelerle sürüklenmektense, nefese odaklanmak, spor yapmak, meditasyon, mindfulness gibi teknikler kullanabilirsiniz.
 

Panik Atak Döngüsü
Aslında kısa bir eğitimle panik atak sırasında ne yapılması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Nefes kontrolü ve mindfulness, panik anında net olarak işe yaramaktadır. Felaket senaryolarından etkilenmemek ve nefese odaklanmak hastalarımıza ilk seansta öğrettiğimiz çok pratik ve işe yarayan tekniklerin başında gelir.
 

Meditasyon, Mindfulness ve Panik Atak

Meditasyon ve mindfulness teknikleri her tür panik atak ya da anksiyete bozukluğunda kullanılabilmektedir. Doğayla ilgili hobiler ve zihnin susmasına ve ana odaklanabilmemizi sağlayan (resim, müzik vs) hepsi doğal meditasyon ve mindfulness yöntemleri olarak kabul edilebilir ve panik atağın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir. Özellikle düzenli spor ve panik ataktaki faydasıyla ilgili yayınlar giderek artmaktadır.

Doktorsuz Panik Atak Tedavisi Mümkün Mü?

İnternette bu soruya çok sık rastladığım için bu soruya cevap verme ihtiyacı duydum. Çok fazla tetkik ve doktor doktor gezme ve işe yaramayan ilaçlar panik atakta en çok şikayet edilen konulardandır. Tabiki panik atağın mesajı fark edilir, doğal yaşam dengesi, kişisel gelişim, gereksiz yüklerden kurtulabilme ve kullanılmayan kutupların kullanımı başarılabilirse yani başka bir deyişle kişi hayattaki duruşunu baştan sonra organize edebilirse mümkündür. Ancak uygun ve tecrübe sahibi bir terapist bu dönüşümü çok hızlandırabilir.
Panik Atak Krizi Sırasında Bedeniniz Konuşabilse Size Neler Der?
 

Panik Atak Terapileri Online Yapılabilir Mi?

Panik atak tedavisinde önceki yazılarımda önemli olanın farkındalık olduğundan bahsetmiştim. Yani bize yüklenmiş olan, düşünce, inanç ve kültürle şekillenmiş kişilik yapımız yaşamın zorlukları karşısında yetersiz kaldığında ; panik atak bir savunma olarak ortaya çıkar. Bir çok panik atak yaşayan hastamızın bize ulaşma imkanı bulunmamaktadır. Bununla birlikte yaklaşık her 2 panik hastasından birinin yalnız başına yolculuk etme, evden çıkma vs gibi sorunları olduğu göz önüne alındığında online panik atak tedavisinin önemi ortaya çıkmaktadır.


HEMEN ŞİMDİ ONLİNE TERAPİ İLE PANİK ATAKTAN KURTULUN

 

 

Depam da  tedaviye aldığımız hastalar ve funduszeue.info ve funduszeue.info sitelerimizdeki üyelerimiz; Panik atak ve depresyon tedavisinde kullandığımız ilaçlarla ilgili yoğun sorular sormaktadırlar. Aşağıda en çok sorulan soruların cevaplarını bulacaksınız.

En Sık Sorulan Sorular ve Cevapları:

  • Panikatak Tedavisinde Ne Tür İlaçlar Kullanılmaktadır?Yan etkileri Nelerdir?
  • Panik atak ilaçları Bağımlılık Yapar mı, Kalıcı yan etkileri var mı?
  • Panik Atak İlaçlar Beyne  hasar verir mi? Kansere yol açar mı?
  • Panik Atak İlacı içmediğimizde fena oluyoruz, hep ilaç mı kullanacağız?(ilaç kesilme sendromu)
  • Panik Atak İlaçları bıraktığımızda hastalık tekrarlar mı?
  • Panik Atak İlaçları hangi dozda ve sürede kullanmak gerekir?
  • İlaç iyi gelmediyse ne yapmalıyız?İlacı ne zaman değiştirebiliriz?
  • İlacı kesme kriterleri nedir?
  • Panik krizinde  paniği durduracak bir ilaç var mı?
  • Gebelikte ve emzirme döneminde kullanılacak panik atak ilacı var mı?
  • Panikatağın bitkisel ilaçlarla tedavisi mümkün mü?
  • Antidepresanların cinsel yan etkilerini gidermek için neler yapılabilir?

PANİKATAK TEDAVİSİNDE NE TÜR İLAÇLAR KULLANILMAKTADIR?

  1. a)Antidepresanlar

&#; Eski kuşak antidepresanlar

&#; Yeni kuşak antidepresanlar

&#; MAO inhibitörler

  1. b)Anksiyete gidericiler

-Yeşil reçeteye tabi olanlar

&#; Normal reçeteli olanlar

  1. c) Yardımcı ilaçlar

-Mide –Barsak sistemi için

-Kalp-Damar sistemi için

-B vitaminleri

-Adet öncesi artan panik-depresyonu azaltan ilaçlar

-Doğal –Bitkisel destek ürünleri

Antidepresanlar:

Panik atak tedavisinde en önemli ve temel ilaçlar antidepresanlardır. Bu ilaçları kullanmaya başladıktan 15 gün sonra etkileri başlar. Nadiren ilk haftada da başlayabilir&#;Tam etkilerinin hisedilmesi ise; kişiden kişiye değişmekle beraber, 6- 8 haftayı bulabilir&#;

 

   Eski Kuşak  Antidepresan İlaçlar: Tofranil, Anafranil, Ludiomil, Maprotil ,Laroxyl gibi ilaçlardır. Bu ilaçların yan etkileri,  anksiyete-panik belirtilerini artırmaları nedeniyle çok tercih edilmezler. Bu etkisiz oldukları anlamına gelmez. Özellikle Tofranil panik tedavisinde çok etkilidir. Yeni geliştirilen bir çok ilaç Tofranille mukayeseli çalışmalar yapılarak geliştirilmektedir. Bu ilaçlar yeni kuşak ilaçlara  göre çok ucuzdur&#;Doktor durumunuza ve ekonominize göre bu ilaçları tercih edebilir. İlaç ucuz diye şaşırmayın. Yan etkileride zamanla azalır. Daha çok başlangıç günlerinde yan etkiler yoğundur. Ne tür yan etkileri vardır?

-Çarpıntı

-Ağız kuruluğu

-Ateş basması

-Baş dönmesi

-Kabızlık

-idrarda tutukluk

-iştahta artış (Yeni kuşak ilaçlarda da var)

-Cinselliği baskılama(Yeni kuşakta da var)

-Hipomani- Mani

-Uykululuk, sersemlik, dalgınlık hali

-Unutkanlık

Yukarıdaki belirtilerin bir kısmı panikatak ta da olduğundan bir çok insan bu ilaçları kullanmaktan çfunduszeue.info doktor kontrolunde ve küçük dozlarla başlayıp artırılınca tolere edilebiliyor, Bazen çarpıntı giderici yardımcı ilaçlarla yan etkiler azaltılabiliyor&#;.İlaçları mutlaka tedavi dozunda ve tedavi süresince kullanmak funduszeue.infotak da  Tofranilin günlük dozunun mg arasında olması gerekir.Süreyi ise hastalığınızın durumuna göre doktor belirler&#;

Yeni Kuşak Antidepresanlar:  Prozac (deprex,zedprex,fulsac  da prozac la aynı içeriğe sahiptir daha ucuzdurlar) ,Lustral(seralin,serdep) Cipram(citol,Relaxol,citara) , Cipralex, Citoless Efexor, Cymbalta Remeron, Ixel,Desyrel , Faverin Seroxat, Paxil gibi ilaçlardır. Mutluluk yaratan serotonin ileticisinin işlevini yaptıktan sonra hücre içine alınıp yıkılmasını engellerler .Bu yüzden serotonin geri alım inhibitörleri denmektedir.

Ne tür yan etkileri olabilir?

 

&#;İştahta artış:Özelikle tatlıya karşı aşırı bir istek olur Yemek miktarı artar, çabuk acıkılıfunduszeue.info artışı görüfunduszeue.infoı insanlarda  iştah azalır ve kilo kaybı funduszeue.info oranı % 5i geçmez. Kişiden kişiye çok değişfunduszeue.infoı ilaç birinde aşırı kilo diğerinde zayıflamaya sebep olur&#;Bazı insanlarda metabolizmayı yavaşlatarak  kilo alımına sebep olabilirler.

&#;Cinselliği baskılama: Erkeklerde geç boşalma bazen boşalamama.(erken boşalım sorunu olanlar için süper iyi bir etki) ,Sertleşme sorunu, cinsel isteksizlik. Kadınlarda da cinsel isteksizlik, orgazm olamama hali ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler asla kalıcı değildir. Zamanla azalır, bazen geçer, bazen aynen kalır ama tedavi bitince bunlarda geçer. Erkekler Viagra benzeri ilaçlarla ereksiyon sorununu giderebilme şanslarına funduszeue.infoınlar içinse çalışmalar devam etmektedir…Bu konuda başka neler yapılabileceğini  aşağılardaki bölümlerde okuyacaksınız.

-Serotonorjik Sendrom:Bu ilaçlar antidepresan ve antipanik özelliklerini Serotonin üzerinden gösterirler. Serotonin halk arasında “mutlulukhormonu” olarak funduszeue.info sisteminde iletimde rol funduszeue.infoı insanlarda ,aşırı serotonin deşarjı funduszeue.infoşide huzursuzluk, anksiyete hali, panik belirtilerinde artış, aşırı ateşlenme, kafada basınç hissi, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar. Böyle bir durumda ilaç hemen funduszeue.info iki günde her şey normale döfunduszeue.infoı bir etki olmaz&#;.Bu etkiyi yaşayanların gittikleri doktora bu bilgiyi mutlaka vermeleri gerekir. Duyarlılığı olanlar farklı ilaçlar denemeli, o da olmuyorsa eski kuşak ilaç kullanılmalı. Bu sendromun görülme oranı % gibi düşüktür&#;

Unutkanlık   :Eski ve yeni kuşak ilaçların hepsinde bu yan etki vardır.

-Dalgınlık-sersemlik-uyku hali: Bu oranda % arasıdıfunduszeue.info kuşak ilaçlar genelde yaşamla uyumludur. Her işinizi aksatmadan yapabilirsiniz. Bazen gece alındıklarında uykuyu kaçırırlar.Gündüz kullanmak gerekir. Uyku yaparsa geceye kaydırılması gerekir&#;

-Sinirlilik: Bazı kişilerde sinirlilik, huzursuzluk görülebilir.

&#;Hipomani-Mani: Daha önceden manik atak geçirenlerde ve maniye yatkın olanlarda antidepresanlar Hipomani  veya Maniye yol açfunduszeue.infoşi aşırı coşkulu ve neşeli olur. Sürekli gezmek, eğlenmek ister. Çok konuşur bazen sesi kısılıfunduszeue.info uyur ve kendine aşırı güvenir. Her işin altından kalkabileceğini düşünerek riskler alır ve zarara girer…Çok para harcar, ölçüsüz borçlanır ve sağa sola hediyeler almaya başlar. Karşı cinse ilgisi artar, sex gücü çok artar.Sık partner değişfunduszeue.infoisini, eşini aldatmaya başfunduszeue.infoe aşırı dine yönelim funduszeue.infoıları kendisini ermiş, evliya gibi görüfunduszeue.info ileri gidenler paranoyakca düşünmeye başlarlar. Antidepresanların mutlaka doktor denetiminde kullanılmasının bir gerekçeside budur. Bu durumda ilaç hemen kesilip maniyi bastıracak ilaçlara geçilir.

-Aşırı Rahatlık: Bazı insanlarda uzun süreli antidepresan kullanımı duyarsızlık, aşırı rahatlık gelişfunduszeue.infon alındığı, önem verdiği durumlara  duyarsız kalıfunduszeue.infoizlik gelişebilir.

Karaciğer enzimlerinde yükselme: Bütün antidepresanlar karaciğerde işleme tabi tutulurlar.

SGOT, SGPT, GGT enzimleri  normalin iki -üç  katına çıfunduszeue.info zararı yoktur. Karaciğerinde sorunu olanların her ay enzim baktırması gerekir .Çok yükselirse doz azaltılır. Karaciğerinde  hastalık olmayanlar korkmasın ,ama 6 ayda bir enzim baktırabilirler…

-Adet düzensizlikleri: Antidepresan alan hanımların bir kısmında adet gecikmesi ve düzensizlikleri olabilir. Korkulacak bir durum değfunduszeue.info ay üst üste adet göremeyen hanımların jinekoloğa gitmesinde fayda vardır

Mao İnhibitörleri:

Sinir sistemindeki ileticiler: dopamin, serotonin, adrenalin in yıkımını sağlayan mao enzimini engelleyen ilaçlardır.Türkiye de Aurorix olarak bulunmaktadır. Kişisel görüşüm etkili bir ilaç olmadığı yönündedir… Bir çok antidepresanın prospektüsünde mao inhibitörleriyle birlikte kullanılmaması yazar.Türkiyede zaten nadir bir kombinasyondur. Hekimler genelde tek  bir antidepresan yazarlar, kafaya takılacak bir durum değfunduszeue.info bir arada kullanılabilen iki antidepresan bir hastada kullanıfunduszeue.infoçlar biribirilerinin etkisini artırır.

b)Anksiyete (kaygı)giderici, sedatif ilaçlar:

 

Yeşil reçeteye tabi olanlar: Xanax, Nervium, Diazem, Rivotril, Tranxline,Ativan gibi ilaçlardır. Panikatak da en sık kullanılan xanax tır. Bu ilaçlar kısa süreli ay kullanılıp bırakılması gereken ilaçlardıfunduszeue.infoğımlılık yapma riskleri vardır. Zamanla merkezi sinir sistemini baskılayıp depresyona yol açarlar. Ayrıca xanak ve diğer yeşil reçete  bağımlıları ilacı  geciktirince veya alamadıklarında panikatak yaşarlar. Bir çok panikatak hastası yanında xanax taşır. Sıkışınca alır ve yatışır. Bazıları yıllarca taşır ama kullanmaz. Bir güvence nesnesi olarak yedekte funduszeue.info kaza  ilaç unutulmuşsa birden panik yaşfunduszeue.info nedenle çok gerekmedikçe yeşil reçete ilaçlarına “bulaşmamak” gerekir. Bazı hastalarda xanak dan dolayı esas tedavisini geciktirmektedir.Böylece hastalık daha dirençli hale gelmektedir.

Yeşil reçeteye tabi olmayan kaygı gidericiler: Atarax, pasiflora, buspon, Nervikan, Dideral.

En çok kullanılan bu ilaçlardır. Bağımlılık riskleri yoktur. Nervikan bitkisel köfunduszeue.info ve valleryan içerir. Dideral  kalp ritmini düzenleyici, tansiyon ayarlayıcı bir ilaçtır. Beta blokerlerden olduğundan kaygıda  funduszeue.info guatırda, psikolojik el titremelerinde de kullanılmaktadır. Her ilaçta olduğu gibi, bunlarında mutlaka doktor tarafından reçete edilmesi ve takip edilmesi gerekir.Örneğin tansiyonu çok düşük olan birisi eczaneden yada birisinin önerisiyle “ezbere” dideral kullansa tansiyonu dahada düşecek belki şoka girecektir.

Bu ilaçlar yeşil reçete ilaçları kadar güçlü değfunduszeue.info daha güvenlidirler…

Bir çok hasta “başı sıkıştığında “ pasiflora şişesini “ağzına dikmektedir”.Dahiliyeciler ve diğer branş doktorları bu ilacı sık reçete funduszeue.info  bir ilaçtır Atarax  ise aynı zamanda alerji funduszeue.infoecilerde çok sık reçete etmektedirler.

C-Yardımcı İlaçlar:

 

Panik atak yaşayanların çoğunda midede gaz, şişkinlik, hazımsızlık olabilir. Çoğunda da çarpıntı, tansiyon yükselmeleri ,ateş basmaları , titremeler görülür. Psikosomatik mide hastalıklarında kullanılan Librax, Klipax ( Madde bağımlıları bu ilaçları suistimal ettiklerinden yeşil reçeteye alındılar) Tranko Buskas gibi ilaçlar paniğin mide- barsak sisteminde yaptığı etkileri ortadan kaldırırlar. Bunlarında bağımlılık riski olabilir. 3 aydan fazla kullanmamak doğru olur.

Panikatak sırasında tansiyonu yükselen ve çarpıntısı yoğun olan hastalara  verilecek Dideral, Beloc benzeri ilaçlar hastaları çok rahatlatır. Tekrar vurguluyorum “ her ilaç hem şifa hem zehirdir.” “ DOKTOR KONTROLU OLMADAN  ASLA KULLANILMAZ”

 

B vitamini komplexleri de faydalıdır.B6 vitamini mutluluk hormonu denen serotoninin yapımında rol funduszeue.info anlamda sinir sistemini ve direnci güçlendirirler. Kaygıya bağlı ağrıları, uyuşmaları gidermede yardımcı olurlar…Kan yapımını artırırlar. Adet öncesi sendromunu yaşayan ve depresyonu ,panik atağı artan hanımlarda çok yararlıdırlar. Adet öncesi bir hafta boyunca günde iki kez alınacak B vitamini komplexleri hanımların şikayetlerini azaltır.

Günde  mg kadar alınacak Magnezyum tabletleri de  adet öncesi artan paniği, depresyonu hafifletir…

Doğal-Bitkisel Destek Ürünleri: B vitamini ve  sinir sistemini yatıştırıcı özelliği olan Magnezyumdan yukarıda kısmen bahsettik. Bunlara ilave olarak Omega 3 ürünleri de faydalıdıfunduszeue.info, Papatya, Rezene, kediotu, Sarı kantaron da bitkisel destek ürünleridir.

Şunu hatırlatayım ki, her bitkisel şey zararsızdır diye bir kural yoktur. Bunları çaylarıda satılmaktadır. Günde bir fincan melisa,bir papatya, bir rezene çayı panik belirtilerini azaltabilir…Ihlamur ve ada çayıda faydalıdır. Östrojeni düşük olan hanımlar her gün bir bardak ada çayı içebilirler…Menapoz sorunu yaşayıp anksiyetesi artan hanımlar; buna ilave olarak “civan perçemi” kaynatıp her gün  yarım kahve fincanı kadar içebilirler…

Haftada iki gün somon balığı yemek omega 3 ihtiyacını doğal yoldan karşılayabilir.(ızgara olarak)  Kış mevsimlerinde Magnezyumdan zengin pırasa, folik asiten zengin ıspanak mutlaka funduszeue.info ve hazım sorunları için turp salatada mutlaka olmalıdıfunduszeue.info balıklı yeşil salata her gün yenebilir…

Omega 3 ve 6 dan zengin olan çörek otundan hergün bir tatlı kaşığı yemekte yararlıdır.Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirir.Sık sık enfeksiyon geçirenler için yardımcı bir üründür.

Bu yardımcı doğal destek ürünleri ilaçlarla birliktede alınabilir ( önerdiğim ölçülerde).Depamda çoğu hastama bunları öneriyorum… Tamamen doğal yöntemlerle tedavi olmak isteyenlere  bu ürünleri bir paket proğram şeklinde uyguluyorum. Tecrübelerim gösteriyorki, hafif panikatak ve depresyonlarda  etkililer. Orta ve ağır olgularda kesinlikle kimyasal ilaç kullanmak gerekir…

Hamile ve süt emziren hanımlarda doğal destek ürünleri ilk tercihimdir. Ağır olgularda kar- zarar hesabı yapılıp kullanılabilen kimyasal ilaçlara geçiyorum. İleride bu konuyu ayrı bölümde okuyabileceksiniz…

İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPAR MI? KALICI YAN ETKİLERİ VAR MI?

 

Panikatak tedavisinde kullanılan ilaçlar  Depresyon giderici ilaçlardır(Antidepresanlar). Bağımlılık funduszeue.infoışkanlık yapmazlar. Asla kalıcı bir yan etkileri yoktur.

Yeşil reçeteye tabi olan Xanax benzeri ilaçlar, doktorun önerisi dışında kullanılır, yada doktor  gereğinden fazla uzun kullandırırsa bağımlılık riski vardır.

Antidepresanların  birden kesilmesi durumunda ;baş dönmesi, bulantı, ateş basması, sinirlilik, huzursuzluk, hastalık belirtilerinde artış gibi “kesilme sendromu” yaşanır. İlaç alınınca bu belirtiler geçer. İşte bunu yaşayan hastalar, “ eyvah ilaca bağımlı oldum” diye düşünürler. Oysaki bağımlılık söz konusu değildir. Diğer yandan, ilacı yetersiz kullanan, kısa sürede kesen insanlarda da hastalık tekrarlar. Morali bozulan hastalar ilaçsız yapamayacaklarını düşünürler. Halbuki ilaç kullanım kurallarına uyulmamıştır…

İLAÇLAR BEYNE ZARAR VERİR Mİ? KANSERE YOL AÇAR MI?

Antidepresanların bir çoğu dikkati, hafızayı, refleksleri  baskıfunduszeue.infoı kişilerde uyku hali, sersemlik oluşturabilir. Bu etkiyi yaşayan kişiler “ilaç beynime hasar mı verdi?” diye düşünürler. Bir kısmı ilacı bu yüzden bırakıfunduszeue.info yan etkiler zamanla azalıfunduszeue.infoı insanlarda  ise beyinsel fonksiyonlar artar. Uzun vadede antidepresanlar zihinsel fonksiyonları artırır. Hatta bağışıklık sistemini de güçfunduszeue.info nedenle asla Kansere yol açmazlar. Stres bağışıklık sistemimizi baskılayarak her türlü enfeksiyona, kalp hastalıklarına ve kansere yol açar. Antidepresanlar stresi yok ederek kansere ve enfeksiyonlara karşı vucudu korur.

Yapılan bilimsel araştırmalarda; uzun süreli strese maruz kalanların savunma hücreleri zayıflamaktadır. Bütün hastalıklarda aşırı ve uzun süreli stres baş rol oynamaktadıfunduszeue.infopresan tedaviyle savunma hücreleri eski gücüne kavuşmaktadır.

İLACI İÇMEDİĞİMİZDE FENA OLUYORUZ, HEP BU İLACI İÇECEKMİYİZ?

Antidepresanlar  birden bırakıldığında “Kesilme Sendromu” na yol açarlar. “fena oluyoruz” denen olay budur.Şiddetli baş dönmesi, iteklenme hissi, düşme bayılma hissi, bulantı, sıkıntı, sinirlilik, huzursuzluk, terleme, titreme, ağrılar, çarpıntı ve hastalık belirtilerinde artma görülür. Antidepresanlar asla birden bırakılmaz. Yeşil reçete ilaçları da aynı kurala tabidir. Hatta daha da önemlidir. Günlere, haftalara hatta aylara yayarak kesmek doğru olur. Kesilme sendromundan bir an önce kurtulmak için  bırakılan ilacı hemen almak gerekir. Almak istemezsek ne olur? Bir iki hafta kadar sıkıntı yaşanır ve geçer. Tedavi olmadan kesmişsek hastalık tekrar yaşanır…

yazının devamını okumak için;

PANİK ATAK TEDAVİSİ ‘NDE İLAÇ KULLANIMI İLKELERİ -2

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası