deprem çantasında neler olmalı 4. sınıf / 4-B Sınıfı Deprem Çantası Hazırlama Etkinliği - İBB YILDIRIM BEYAZIT İLKOKULU

Deprem Çantasında Neler Olmalı 4. Sınıf

deprem çantasında neler olmalı 4. sınıf

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Okuduğunuz makalelerde veya izlediğiniz televizyon programlarındaki uzman önerilerinde ve yetkili kişilerin yaptıkları uyarılarda en çok önem verilen konulardan biri deprem çantası hazırlamak! Ülkemizin deprem bölgesinde yer aldığını ve her an bir deprem yaşama ihtimalimizin var olduğunu düşünürsek bu konuyu kesinlikle göz ardı etmemeli ve ertelememeliyiz.  Peki; deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? Gelin, bu soruları yanıtlayalım. Ancak öncesinde “Deprem çantası neden gereklidir?” diye sormanız mümkün.

Deprem Çantası Neden Önemli?

Deprem çantasının evinizde, iş yerinizde, okulunuzda ve günlük hayatınızı geçirdiğiniz her yerde olması gerekir. Çünkü depremden sonraki ilk 72 saat, hayati öneme sahip olan bir süreçtir. Bu süreçteki ana ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için gerekli olan ürünlerin de (yiyecek, ilk yardım çantası, su vb.) yanımızda olması şarttır. 

Böyle bir duruma karşı ihtiyaçlarınızı bir araya getirmenizi yani depreme karşı hazırlıklı olmanızı sağlayan araç ise deprem çantasıdır. Yani deprem çantası hazırlamak hayati öneme sahiptir! Peki, deprem çantasında neler olmalı?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Acil durum çantası olarak da bilinen deprem çantasının ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Peki, ihtiyacınız olan farklı kategorilerden malzemelerin bulunduğu bir afet ve acil durum çantasının içerisinde neler olmalı? İşte, deprem çantasının içerisinde olması gerekenler:

  • En az 72 saat yetebilecek miktarda su
  • En az 72 saat yetebilecek bozulmayan yiyecekler (konserve, bisküvi vb.)
  • İlk yardım çantası
  • Çadır
  • Battaniye
  • Uyku tulumu
  • Yedek pilleri ile beraber kullanışlı bir el feneri
  • Telefonunuzun şarj aleti (taşınabilir ve kablolu)
  • Mevsim şartlarına uygun giysiler (şapka, çorap, yağmurluk, kazak vb.)
  • Bir miktar para
  • Kullandığınız ilaçlar
  • Battaniye
  • Kalem ve kağıt
  • Çok amaçlı çakı
  • Çakmak
  • Önemli telefon numaralarının ve iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin bulunduğu defter ya da dosya
  • Islak mendil, tuvalet kağıdı, tuvalet atıkları için poşet gibi hijyen ürünleri ve dezenfektan ürünler
Deprem Çantası Nasıl Olmalıdır

Deprem Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deprem çantası hazırlamak kadar, “Deprem çantası nasıl olmalı?” sorusunun cevabı da oldukça önemlidir. Şimdi, deprem çantası hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım.

  • Hazırladığınız deprem çantası ağır olmamalı, kolaylıkla taşınabilir olmalıdır.
  • Deprem çantasını kolaylıkla ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Acil durumda kolaylıkla ulaşamayacağınız bir deprem çantası amaca uygun değildir.
  • Deprem çantasını tüm aileniz için değil, kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda hazırlamalısınız. Ayrıca deprem çantasının içindekilerini hazırlarken evcil hayvanınız varsa onun ihtiyaçlarına da çantada yer vermeyi unutmamalısınız.
  • Deprem çantanızı mevsim şartlarına uygun olacak şekilde belirli dönemlerde yenilemeyi unutmamalısınız.
  • Yiyeceklerin ve içeceklerin son kullanma tarihleri konusunda dikkatli olmalısınız. Son kullanma tarihleri yakın olan ürünleri tüketebilir ve yerlerine yenilerini koyabilirsiniz.
  • Evin yanı sıra iş yeriniz ve otomobilinizde de deprem çantası bulundurmanızda fayda var.

Deprem sonrası, hayatınızı kurtarmada büyük bir rol oynayabilecek deprem çantasına hemen ulaşmanız gerekir. Bu nedenle deprem çantasını kolaylıkla bulabileceğiniz bir yerde tutmanız önemli.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantasını hazırlamaya; beslenme, sağlık ve deprem sonrası iletişim kurmak için gerekli olacak malzemeleri eklemekle başlayabilirsiniz. Ayrıca deprem sonrası beslenme ve içecek konusunda sıkıntı yaşama ihtimaline karşı deprem çantasına, uzun süre bozulmayacak gıdalar ekleyebilirsiniz. Mesela meyve ya da sebze yerine konserve ve kuruyemiş gibi gıdaları tercih edebilirsiniz. Çanta içerisine konulacak gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat etmenizi öneririz.

Beslenme malzemelerinizi tamamladıktan sonra deprem çantasına su eklemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca gıda ve sıvı ihtiyaçlarınızın daha korunaklı olması için onları çelik veya metal mataralarda saklayabilirsiniz.

Deprem çantasından yararlanacak her aile üyesi için çantaya 2 veya 3 çift iç çamaşırı, çorap ve mevsime uygun kıyafetler eklemeniz önemli. Ayrıca deprem çantasında yer alan kıyafetleri de mevsime uygun olarak değiştirmenizde fayda var. Ek olarak deprem çantasında acil durumlar için ilk yardım seti, ilaç, dezenfektan gibi sağlık malzemeleri de bulundurabilirsiniz.

Deprem çantasında, iletişim kurabileceğiniz ya da haber alacağınız iletişim araçlarının olması da çok önemlidir. Böylece depremde sesinizi daha rahat duyurabileceğiniz bir düdükle yardım çağırmanız daha kolay olacak. Ayrıca radyoyla arama kurtarma çalışmaları ve deprem hakkında bilgi sahibi olmanız da daha rahat olur.

Deprem çantasını altı ayda bir kontrol etmeniz sizin ve ailenizin depreme her an hazır olması için çok önemlidir. Tabii bebekli bir aileyseniz bebeğinizin ihtiyaçlarına göre eklemeler de yapabilirsiniz. Ek olarak deprem çantasını bir sırt çantası ya da kolaylıkla taşınabilir küçük bir valizin içerisine hazırlayabileceğinizi not düşelim.

Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Konusunda Bilgi Sahibi Olun

Deprem sırasında ve sonrasında karşılaşabileceğiniz olası riskleri en aza indirmek için yapmanız gerekenleri bilmelisiniz. Deprem anında yapılması gereken en önemli şey, soğukkanlılığınızı korumak ve panik yapmadan güvenli bir noktada hayat üçgeni yapıp depremin bitmesini beklemektir. Asansör, balkon, merdiven, pencere gibi noktalardan uzak durmak hayati önem taşır. Deprem sonrasında ise elektrik, doğal gaz ve su tesisatlarını kapatıp toplanma alanlarına gitmelisiniz. Hasarlı evlere girmemek de oldukça önemlidir.

Deprem anında ve sonrasında yapmanız gerekenleri ve deprem öncesinde almanız gereken önlemleri, ilgili yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası ve Konut Sigortası Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Ne yazık ki yaşanması olası olan depremlerin zamanını, şiddetini ve dolayısıyla meydana getirebilecekleri hasarları bilemiyoruz. İşte, tam da bu nedenle can ve mal güvenliğini sağlayacak önlemler almamız şart! Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve konut sigortası ise bu konuda bizi güvenceye alan ürünler. Dilerseniz MAPFRE Sigorta’nın DASK ve ev sigortası teminatları ile iki sigorta türünün farkları hakkında ayrıntılı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Deprem çantasında bulunması gerekenler neler? İşte olması gereken malzemeler…

Deprem hayatımızın bir gerçeği haline gelmiş durumda ve ülkemizde ve dünyada sık sık depremler meydana geliyor. Uzmanlar Türkiye'deki her evde mutlaka deprem çantasının bulunmasının gerektiğini dile getiriyor. Peki deprem çantası nasıl hazırlanır, içerisinde neler olmalı?

Yayınlanma:

Deprem çantasında bulunması gerekenler neler? İşte olması gereken malzemeler…

Depremlere alınan önlemlerin ardından sonrasında yaşayacaklarımız da önemli. Depreme hazırlıklı olmak için deprem çantasının her evde bulundurulması gerekiyor. İşte deprem çantasında olması gereken temel malzemeler…

DEPREM ÇANTASINDA NELER OLUR?

1. Çadır (Aracınız yoksa çok işinize yarayacaktır)
Deprem sonrası eve girmeye çekinirseniz çadır kurtarıcınız olacaktır. Arabanız varsa çadıra ihtiyacınız olmayabilir.

2. Battaniye
Kış mevsiminde gerçekleşebilecek bir deprem, sizi pijamalarınızla yakalar ise dışarıda sizi sıcak tutacak bir şeyler gerekir.

3. Giysi
Bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi pijamalarınız ile yakalanırsanız, üzerinize kalın bir şeyler giymeniz gerekebilir.

4. Bolca Su
Hava sıcak veya soğuk olsun sizi hayatta tutabilecek en önemli şey, sudur.

5. İlaç
Özellikle sürekli kullandığınız ilaçlarınız var ise mutlaka yedek kutuları çantanızda bulundurmalısınız.

6. Konserve
En kötü durumu düşünmeli, yemek bulamadığınız bir anda aç kalmamanız için konserve yiyecekleri mutlaka çantanızda bulundurmalısınız.

7. Çakmak
Ateş yakmanız, veya farklı sebeplerden ötürü ateşe ihtiyaç duyarsanız çakmak veya kibrit mutlaka çantanızda olsun.

8. Düdük
Sesinizi duyurmak için, sesinizin yetmediği anlarda düdük size çok yardımcı olacaktır.

9. Yağmurluk
Kötü hava koşullarını düşünürsek, şemsiye veya yağmurluk mutlaka çantanızda olmalıdır.

10. Islak Mendil
Hijyenik ıslak mendiller, sizi bir süre boyunca suyun yerine geçerek idare edecektir.

11. Kıymetli Evraklar
Tapu, sigorta, kimlik vs. gibi kıymetli evraklarınızın bir fotokopisi mutlaka çantanızda bulunmalı.

12. Çok Amaçlı Çakı
Her türlü işinize yarayabilecek, açacak, makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan bir çok amaçlı çakı yanınızda olmazsa olmazlarda.

13. El Feneri
Elektriklerin kesilme ihtimalini göz önünde bulundurursak fener derdinize derman olacaktır.

14. Pil
Fenerin pilleri bittiğinde tekrar çalışır hale getirebilmek için yedek pil bulundurmalısınız.

15. Tuvalet Kağıdı
Yanınızda kuru bir peçete veya tuvalet kağıdı ihtiyaçlarınız için çok faydalı olacaktır.

16. İlk Yardım Çantası
Ufak tefek yaralanmalara karşı yanınızda mutlaka bulundurmalısınız.

17. Para
İhtiyaçlarınız anında yardım bulamadığınız takdirde yanınızda para bulunması gerekecektir.

18. Ayakkabı
Evden telaşla çıplak ayak çıkarsanız çantanızda yedek ayakkabı bulundurmak çok işinize yarayabilir.

depremparasigortaTürkiye

Deprem çantasında bulunması gereken 18 şey

Deprem, birlikte yaşamamız gereken, ne zaman olacağı belli olmayan, merkezine, şiddetine ve hissedilme hissine göre hasar verebilen doğa olaylarından biri.

Depreme karşı hazırlıklı olmak için evinizin sağlam ve kontrol ettirilmiş olmasının dışında yapabileceğiniz tek şey, bir deprem çantası hazırlamak. İçerisine, olabilecek en kötü durumu düşünerek gereken ne varsa koyup, deprem çantanızı aracınıza veya tam kapının yanında koymalısınız. Deprem çantasında olması gerekenler:

Deprem çantasında bulunması gereken 18 şey

1. Çadır (Aracınız yoksa çok işinize yarar)

Deprem sonrası eve girmeye çekinirseniz çadır kurtarıcınız olabilir. Arabanız varsa çadıra ihtiyacınız olmayabilir.

2. Battaniye

Kış mevsiminde gerçekleşebilecek bir deprem, sizi pijamalarınızla yakalarsa dışarıda sizi sıcak tutacak bir şeyler gerekir.

3. Giysi

Bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi pijamalarınız ile yakalanırsanız, üzerinize kalın bir şeyler giymeniz gerekebilir.

4. Bolca su

Hava sıcak veya soğuk olsun sizi hayatta tutabilecek en önemli şey, sudur.

5. İlaç

Özellikle sürekli kullandığınız ilaçlarınız var ise mutlaka yedek kutuları çantanızda bulundurmalısınız.

6. Konserve

En kötü durumu düşünmeli, yemek bulamadığınız bir anda aç kalmamanız için konserve yiyecekleri mutlaka çantanızda bulundurmalısınız.

7. Çakmak

Ateş yakmanız veya farklı sebeplerden ateşe ihtiyaç duyarsanız çakmak veya kibrit mutlaka çantanızda olsun.

8. Düdük

Sesinizi duyurmak için, sesinizin yetmediği anlarda düdük size çok yardımcı olacaktır.

9. Yağmurluk

Kötü hava koşullarını düşünürsek, şemsiye veya yağmurluk mutlaka çantanızda olmalıdır.

10. Islak mendil

Hijyenik ıslak mendiller, sizi bir süre boyunca suyun yerine geçerek idare edecektir.

11. Kıymetli Evraklar

Tapu, sigorta, kimlik vs. gibi kıymetli evraklarınızın bir fotokopisi mutlaka çantanızda bulunmalı.

12. Çok amaçlı çakı

Her türlü işinize yarayabilecek, açacak, makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan çok amaçlı bir çakı yanınızda olmazsa olmazlardan.

13. El feneri

Elektriklerin kesilme ihtimalini göz önünde bulundurursak fener derdinize derman olacaktır.

14. Pil

Fenerin pilleri bittiğinde tekrar çalışır hale getirebilmek için yedek pil bulundurmalısınız.

15. Tuvalet kağıdı

Yanınızda kuru bir peçete veya tuvalet kağıdı ihtiyaçlarınız için çok faydalı olacaktır.

16. İlkyardım çantası

Ufak tefek yaralanmalara karşı yanınızda mutlaka bulundurmalısınız.

17. Para

İhtiyaçlarınız anında yardım bulamadığınız takdirde yanınızda para bulunması gerekecektir.

18. Ayakkabı

Evden telaşla çıplak ayak çıkarsanız çantanızda yedek ayakkabı bulundurmak çok işinize yarayabilir.

Haberler

4-B Sınıfı Deprem Çantası Hazırlama Etkinliği

4-B sınıf öğretmeni Betül YAŞAR' a göre ülkemizdeki felaketlerin başında da doğal afetler, ve en önemlisi depremler gelmektedir. Ülkemiz deprem kuşağında olduğu için her an tetikte bulunmak zorundayız. Unutmayalım ki depremi engelleme şansımız olmayabilir fakat gereken hazırlığı yapmak bizim elimizdedir. 

4-B şunu biliyor ki deprem çantası hazırlamak afet eğitimininden öğrendikleri gibi en önemli unsurlarının başında gelir. Bu çalışmamızda sizler için deprem çantanızda bulundurmanız gerekenleri belirledik. İşte deprem çantasında mutlaka bulunması gerekenler, -Su -Enerji veren yiyecekler -Yedek pilleriyle radyo -Yedek pilleriyle fener -İlk yardım çantası -Kişisel, reçeteli ilaçlar (Örneğin, kalp, damar, tansiyon, şeker ve hormon ilaçları.) -Bir kat giysi -Bir miktar para -Çok amaçlı çakı -Düdük -Kalem, kağıt -İçinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya olduğunu belirtiyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası