parmak oyunu örnekleri okul öncesi / Parmak Oyunları - AÇEV Okul Öncesi

Parmak Oyunu Örnekleri Okul Öncesi

parmak oyunu örnekleri okul öncesi

"Konuşma geliştirme aracı olarak parmak oyunları" konulu rapor. Parmak oyunlarının okul öncesi çocukların konuşma gelişimine etkisi Çocukların konuşmasının gelişimi olarak parmak oyunları

Çocukların konuşmasını geliştirmenin bir yolu olarak parmak oyunlarıgençokul öncesi yaş.

İçerik.

giriiş

Ana bölüm

Çözüm

Edebiyat

Uygulamalar

Giriiş.

Hedef:

Görevler:

Yöntemler:

Tekerlemeleri öğrenmek;

Güzel Sanatlar;

Parmak oyunlarının sınıfta, yürüyüşlerde ve boş zamanlarında kullanılması.

Ana bölüm.

Parmak oyunları.

Parmak oyunları sürecinde, parmakların masajına çok dikkat edilir. Bu durumda, çeşitli sürtünme türleri kullanılır: parmak uçlarıyla dairesel, avuç içi kenarıyla dairesel, avuç içi tabanıyla spiral, zikzak ve düz "maşa". Tüm bu masaj tekniklerine ek olarak, oyunlar sırasında parmakları sallama ve okşama aktif olarak kullanılmaktadır (Ek No. 1).

Öğrenme oyunlarının aşamaları:

    Yetişkin önce oyunu bebeğe kendisi gösterir.

    Bir yetişkin, çocuğun parmaklarını ve elini hareket ettirerek oyunu gösterir.

    Bir yetişkin ve bir çocuk aynı anda hareketleri gerçekleştirir, bir yetişkin metni telaffuz eder.

    Çocuk, metni telaffuz eden bir yetişkinin gerekli yardımı ile hareketleri gerçekleştirir.

    Çocuk hareketleri gerçekleştirir ve metni telaffuz eder ve yetişkin ister ve yardım eder.

Parmak oyunları.

Kum ve su oyunları.


"Oyunlar -bağcık »

Bağcık oyunları, ince motor becerileri geliştirmek için en iyisidir. Kural olarak, bağcık, tanıdık bir nesnenin büyütülmüş bir kopyasıdır: düğmeler, botlar, giyim eşyaları. Karton veya tahta ayakkabı bağlatmak için eğitim alan bebek, sadece bu basit beceride ustalaşmakla kalmaz, aynı zamanda sözlü konuşmayı da geliştirir, gelecekte çizim yapmak ve yazmak için elini "doldurur".

Orta okul öncesi çağındaki çocuklarla çalışırken, çocukların konuşmasının iyi gelişmediğini belirtmek önemlidir. Bu nedenle çeşitli etkinliklerde parmak oyunları yardımıyla konuşmanın gelişimine büyük önem veriyorum. Matematik derslerinde çocuklara parmak jimnastiği yardımıyla saymayı öğretiyorum. Konuşma geliştirme sınıflarında: “Kolobok Yolculuğu”, parmak oyunu “Zencefilli Kurabiye Adam” da kullanıyorum, işitsel algı, hafıza ve düşünme oluşturuyorum.

Çizim derslerinde parmak jimnastiği kullandım: “Güzel Çiçekler”, “Kalemlerimiz”, eli rahatlatmak için gerekli.

Çözüm:

Çocuklar parmak oyunlarını severler, çocuklar arzuyla oynarlar, daha dikkatli olurlar, tekerlemelerin sözlerini zevkle anlamlı bir şekilde tekrar ederler. Derslerden boş zamanlarında parmak tiyatrosunu kullanırlar.

Bu yönü tesadüfen değil, çünkü seçtim. Çocukların konuşma gelişimini iyileştirmeye yardımcı olan parmak oyunları yardımıyla ellerin ince motor becerilerinin gelişimine büyük önem vermenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu çalışmada bir çocuğun konuşmasının gelişimi için parmak oyunlarının ne kadar gerekli olduğunu sınıfta, oyunlarda göstermeye çalıştım. Ve bu amaçla, orta okul öncesi çağındaki çocuklarda ince motor becerilerin gelişiminin teşhisini I. Svetlova'nın kılavuzlarını kullanarak yaptı.

Çalışmamın, farklı yaşlardaki çocukların konuşmalarının gelişimi konusundaki çalışmalarında eğitimcilere yardımcı olacağını umuyorum.

Çözüm.

Edebiyat:

Başvuru

Bir iki üç dört beş -

Yürüyüş yapmak için bahçeye çıktık.

Yürüyoruz, çayırda yürüyoruz,

Orada çiçekler bir daire içinde büyür.

Yaprakları tam olarak beş,

Oynandı - ara verin

Parmaklarını salla.

parmaklarını bük

Tıpkı tavşan kulakları gibi.

kurt ağzını açacak

Bir tavşan çalmak istiyor:

Evet'e tıklayın ve tekrar tıklayın!

Kurt tavşanı yakalamaz.

Ağız boşuna tıklar -

Tavşan harika koşuyor!

Evde bir üst oturur,

Sana gözünden bakıyor

kapıyı açabilir

Ve parmağını ısır.

Eğer acıyorsa, o zaman biraz

Avuç içlerinizi ovun!

Çayırda kulübe,

Kilitli kapılar.

Anahtarı hızlı bir şekilde alın

Ve kulübeyi açacağız.

Avuçlarımızı salla

Biraz dinlenelim.

Değirmenimizin kanatları

Esir olarak rüzgarda -

rüzgar nasıl değişir

Böylece değirmen dönecek.

Tüm yardımcılar tekrar

Bu kardeş odun kesiyordu

Bu kardeş lahana çorbası pişirdi,

Bu kardeş yulaf lapası pişiriyordu

Büyük ailemiz için.

Bu süpürge salladı

Süpürerek temizleyin.

Peki, bu küçük

Annemizle yattık.

satır - şiirin metnine uygun olarak, bir elin parmaklarıyla büyük olandan başlayarak ikinci elin parmaklarını ovuyoruz, böylece “anne” nin küçük parmağı “uyuyor”. Sonra diğer el için her şeyi tekrarlıyoruz.

İndirmek:


Ön izleme:

MBDOU anaokulu "Masal" Belozerovsky anaokulu.

"İlkokul öncesi çağındaki çocukların konuşmalarını geliştirmenin bir yolu olarak parmak oyunları".

yapıldı: eğitimci

İlk eleme kategorisi

Zhirova R.B.

İle birlikte. Belozerovo,


Giriiş.

Bir çocuğun iyi bir fiziksel ve nöropsişik gelişiminin göstergelerinden biri, el, el, el becerilerinin veya genel olarak adlandırıldığı gibi ince parmak motor becerilerinin gelişmesidir.

Okul öncesi çağda ana aktivite oyundur. Oyunda çocuk tarafından önemli deneyim biriktirilir. Çocuk, oyun deneyiminden kelimeyle ilişkilendirdiği fikirleri çizer. Oyun ve çalışma, çocukların dil alanındaki bağımsızlığının tezahürü için en güçlü uyarıcılardır; öncelikle çocukların konuşmasının gelişimi için kullanılmalıdır. Konuşmayı teşvik etmenin iyi bir yolu, elin ince motor becerileri için oyunlar ve egzersizlerdir. Mesele şu ki, çocuğun ellerinin gelişimi ve konuşmanın gelişimi birbirine bağlıdır. İnce motor beceriler ve seslerin telaffuzu doğrudan ilişkilidir. Motor aktivite ne kadar yüksek olursa, konuşma o kadar iyi gelişir. Parmaklar, insan merkezi sinir sistemine impuls gönderen çok sayıda reseptör ile donatılmıştır.

Ünlü öğretmen V.A. Sukhomlinsky şöyle yazdı: "Bir çocuğun aklı parmaklarının ucundadır."

Gerçek şu ki, el serebral kortekste en büyük "temsil"e sahiptir, bu nedenle beynin oluşumunda ve konuşmanın gelişmesinde önemli bir rol oynayan elin gelişimidir. Bu nedenle çocuğun sözlü konuşması, parmaklarının hareketleri yeterli doğruluğa ulaştığında başlar. Çocuğun elleri, konuşmanın sonraki gelişimi için zemin hazırlar.

Parmak oyunları sadece konuşma ve ince motor becerilerin gelişimi için bir uyarıcı değil, aynı zamanda neşeli iletişim seçeneklerinden biridir.

Bu çalışmanın alaka düzeyi şu şekildedir: parmak oyunları temas, duygusal deneyim, göz-göz teması düzeylerinde iletişimsel ilişkiler kurmaya yardımcı olur; Sadece ellerin ince motor becerilerinin değil, aynı zamanda konuşmanın gelişimine de en iyi şekilde katkıda bulundukları için gelişimsel öneme sahiptirler.

Konu: "Okul öncesi çocukların konuşmasını geliştirmenin bir yolu olarak parmak oyunları."

Hedef: parmak oyunları sürecinde okul öncesi çocukların konuşmalarının gelişimi için ellerin ince motor becerilerini geliştirmek.

Görevler:

1. Farklı etkinliklerde çocuklara parmak oyunları öğretin

(modelleme, çizim, konuşma geliştirme, matematik vb. derslerde).

2. Geliştirmek: konuşma, düşünme, hafıza, dikkat, yaratıcı hayal gücü; kelime hazinesini zenginleştirin.

3. Olumlu duygulara neden olun; parmak oyunlarına sürekli bir ilgi aşılamak için.

Yöntemler:

Tekerlemeleri öğrenmek;

Parmak oyunları için öznitelikleri kullanma;

Güzel Sanatlar;

Parmak oyunlarının sınıfta, yürüyüşlerde ve boş zamanlarında kullanılması.

Parmak oyunları.

Parmak oyunları çocuğun beynini geliştirir, konuşmanın, yaratıcılığın ve bebeğin hayal gücünün gelişimini teşvik eder. Basit hareketler, gerginliği yalnızca ellerden değil, aynı zamanda tüm vücudun kaslarını gevşetmeye yardımcı olur. Birçok sesin telaffuzunu geliştirebilirler. Parmaklar ve tüm el ne kadar iyi çalışırsa, çocuk o kadar iyi konuşur.

Oyun, çocukların konuşmasını ve düşünmesini geliştirmenin en iyi yollarından biridir. Çocuğa zevk ve neşe verir ve bu duygular aktif konuşma algısını uyaran ve bağımsız konuşma etkinliği yaratan en güçlü araçlardır. İlginçtir ki, çok küçük çocuklar tek başlarına oynarken bile düşüncelerini yüksek sesle ifade ederken, daha büyük çocuklar sessizce oynarlar.

Konuşma eşliğinde parmak oyunları da dahil olmak üzere organize oyunlar, bir nevi küçük gösterilere dönüşüyor. Çocukları büyüler ve onlara neşe verirler. Yetişkinlere göre, çocuklar çok şey hatırlayabilir ve çoğaltabilir, metni birkaç kez tekrarlamanız yeterlidir.

Çocukların konuşma kültürü, yetişkinlerin - ebeveynler ve öğretmenler - konuşmasının kültürüne ve içeriğine doğrudan bağlıdır.

Anaokulumuzda çocukların konuşmasının gelişimine çok dikkat edilir.

Çocukların konuşmasının gelişimi için çalışmalarımda parmak oyunları kullanıyorum.

Parmak oyunları, başlangıç ​​estetik eğitiminin mükemmel bir yolu olabilir.

Herhangi bir parmak oyununun eğlenceli olması gerekir, böylece çocuklar kendilerini örneğin küçük bir domuz veya neşeli bir gri fare vb. rolünde hayal edebilirler. Tüm çocukların hayalperest olduğunu unutmayın. Tiyatro performansının tüm geleneklerini kolayca dönüştürür ve özgürce kabul ederler. Çocuklar, kendi, hâlâ yoksul olan hayat bilgilerine dayanarak, küçük şiirlerin kahramanlarının erdemlerini ve kusurlarını yargılamaya başlarlar ve bu onlara zevk verir.

Çocuklar, bir öğretmenin yardımıyla erken okul öncesi çağında eğlenmeyi öğrenirlerse, canlılık kazanırlar, iyi bir ruh hali kazanırlarsa, bu kesinlikle gelecekte hayattan zevk alma yeteneklerini artıracaktır. Eğlence durumu, diğer çocuklarla iletişim kurmaktan bir sevinç duygusu uyandırır, sağlığı ve daha iyi ruhsal gelişimi destekler.

Dünyanın Tüm Sevinçleri'nin yazarı Gerhard Branster, “Hayatın neşe getirmesini istiyorsak, bunu kendimiz başarmalıyız, hayatımıza neşe getirmeliyiz” dedi.

Ayrıca parmak oyunları kendi içinde çocuklarımıza sağlık verir, çünkü bu, belirli organlarla ilişkili birçok noktanın bulunduğu ellerin derisini etkiler.

Parmak oyunlarında büyük önem taşıyan şiirsel çizgilerin çeşitliliğidir. Çocukların eğlenceli beden eğitimine olan ilgisini korumaya yardımcı olan onlardır.

Parmak oyunlarının temel amacı, çocuğun zihinsel gelişimini doğrudan etkileyen dikkati değiştirmek, koordinasyonu ve ince motor becerilerini geliştirmektir. Ayrıca, şiirsel satırları tekrarlarken ve aynı anda parmaklarını hareket ettirirken, çocuklar doğru ses telaffuzunu, hızlı ve net konuşma yeteneğini, hafızayı geliştirmeyi ve hareketleri ve konuşmayı koordine etme yeteneğini geliştirir.

Herhangi bir hile - parmak uçlarıyla vurmak, ovmak, parmakların tabanını okşamak, avuç içi dairesel hareketler, hafif önkol masajı - sadece çocuğa sağlık getirir.

Bir parmak oyunu, çocukların ellerini birbirine uzatacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Bazı egzersizler iki elin katılımını gerektirir, bu da bebeklerin "sol-sağ", "yukarı-aşağı", "ileri-geri" gibi kavramlarda gezinmeyi öğrenmelerini sağlar.

Bir yaşındaki çocuklar tek elle oynanan bir parmak oyununu kolayca algılarlar ve üç yaşındakiler zaten iki elle oynamayı bilirler. Dört yaşındaki küçük çocuklar, birkaç olayın birbirini takip ettiği oyunlara katılabilir ve daha büyük çocuklara, küpler, toplar vb.

Masaj hareketleri, sinir uyarımının bir elementten diğerine geçişini hızlandırarak kas aktivitesi için uygun koşullar yaratır. Masajın hızına bağlı olarak hızlı, orta ve yavaş olabilir. İlk durumda, sinir sisteminin uyarılabilirliği artar. Yavaş bir masajla tam tersine azalır. Teknikler ortalama bir hızda gerçekleştirilirse sakinleştirici bir etki sağlanır. Herhangi bir masaj yorgunluğu giderir, fiziksel ve zihinsel aktiviteyi arttırır, hafiflik ve neşe verir.

Parmak oyunlarında temel masaj tekniklerinden biri okşamadır. Parmak uçlarınız veya avuç içi ile cilt üzerinde ritmik, sakin, serbest ve kolay bir şekilde kaydırılarak yapılmalıdır. Vuruş düz, spiral, zikzak, alternatif, uzunlamasına, dairesel ve birleşik olabilir. Ayrıca forseps, tarak benzeri vuruşlar ve basit ütülemede kullanılır.

Parmak oyunlarında bir diğer temel masaj tekniği ovuşturmaktır. Vurmanın aksine, bu, yüzeyde belirli bir basınç oluşturur ve el üzerinde kaymaz, ancak cildi hafifçe kaydırarak önde bir kıvrım oluşturur. Sürtünme, parmak pedleri veya elin avuç içi ile gerçekleştirilir ve ayrıca zikzak, spiral ve düz olabilir.

Parmak oyunlarında çok faydalı bir masaj tekniği, okşama, doğrama, vurma, sallama, sallama vb. içeren titreşimdir. Sinir sistemi üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Bu nedenle, zayıf bir titreşim kas tonusunu arttırır ve güçlü olanı artan tonu azaltır ve sinir uyarılabilirliğini giderir.

Parmak oyunları sürecinde, parmakların masajına çok dikkat edilir. Bu durumda, çeşitli sürtünme türleri kullanılır: parmak uçlarıyla dairesel, avuç içi kenarıyla dairesel, avuç içi tabanıyla spiral, zikzak ve düz "maşa". Tüm bu masaj tekniklerine ek olarak, oyunlar sırasında parmakları sallamak ve okşamak aktif olarak kullanılmaktadır.

Parmak oyunları, hamuru, çakıl ve bezelye içeren oyunları, düğmeli ve bağcıklı oyunları içerir. Çocuğun en büyük ilgisi, konuşmacı (küçük bir şiirin telaffuzu, tekerlemeler) veya şarkı söyleme ile parmak oyunlarıyla çekilir. Hareket, konuşma ve müziğin sentezi çocukları memnun eder ve dersleri en etkili şekilde yürütmelerini sağlar. Bütün bunlar, çocuğun ellerinin ve on parmağının gerçek ustası olmayı, nesnelerle karmaşık manipülasyonlar yapmayı öğrenmesine yardımcı olur, bu da bilgi ve becerilerin zirvelerine giden dik merdivenin bir adımını daha tırmanmak anlamına gelir.

Parmak oyunlarının temel prensipleri:

Egzersiz, oyun için kendi tutkularını gösterirken çocukla birlikte yapılmalıdır.

Oyunu tekrar tekrar oynarken, çocuklar genellikle metni kısmen telaffuz etmeye başlarlar (özellikle cümlelerin başı ve sonu). Yavaş yavaş, metin ezbere öğrenilir, çocuklar kelimeleri hareketle ilişkilendirerek bütünüyle telaffuz eder.

İki veya üç alıştırma seçtikten sonra, yavaş yavaş yenileriyle değiştirilirler.

En çok beğenilen oyunlar dosya dolabınızda bırakılabilir ve çocuğun isteği üzerine onlara iade edilebilir.

Çocuk için aynı anda birkaç karmaşık görev belirlemek gerekli değildir (örneğin, hareketleri gösterin ve metni telaffuz edin). Çocukların dikkat süresi sınırlıdır ve imkansız bir görev, oyuna olan ilgiyi "dövebilir".

Bir çocuğu oynamaya zorlayamazsınız, ancak reddetme nedenlerini anlamak, mümkünse onları ortadan kaldırmak (örneğin, görevi değiştirerek) veya oyunu değiştirmek zorunludur.

Öğrenme oyunlarının aşamaları:


  1. Yetişkin önce oyunu bebeğe kendisi gösterir.

  2. Bir yetişkin, çocuğun parmaklarını ve elini hareket ettirerek oyunu gösterir.

  3. Bir yetişkin ve bir çocuk aynı anda hareketleri gerçekleştirir, bir yetişkin metni telaffuz eder.

  4. Çocuk, metni telaffuz eden bir yetişkinin gerekli yardımı ile hareketleri gerçekleştirir.

  5. Çocuk hareketleri gerçekleştirir ve metni telaffuz eder ve yetişkin ister ve yardım eder.


Parmak oyunları.

Küçük yaşlardan itibaren ellerin ince motor becerilerini geliştirmek gerekir. Bu yaşta şu oyunları kullanıyorum: “Zil çalıyor”, “Çıngırağa”, “Mantarları sok, yapıştır” vb.

« Çerçeve ekle»

Bir yaşındakilerin en sevdiği eğlence, bir kaba farklı nesneler koymak, kutuların boyutlarını karşılaştırmak ve bardakları birleştirmeye çalışmaktır. Bu yaşta, şekil ve boyutu karşılaştırmayı amaçlayan oyunlar en popüler ve etkilidir. Mozaikler ve çerçevelerle pratik yapmak için birçok seçenek var.

Bir buçuk yıldan başlayarak, çocuklara parmakların ve ellerin ince hareketlerini geliştirmeyi amaçlayan daha karmaşık görevler verilmelidir:

Sebze ve meyveleri boyutlarına göre sıralayın: büyük elmaları bir sepete, küçükleri ise bir tabağa veya bir kaseye koyun. Aynısı patates, soğan ve diğer sebze veya meyveler için de yapılabilir;

Tahıllar, bezelyeler, fasulyeler, çöp toplama, şımarık tahıllar arasında sıralayın.

Kum ve su oyunları.

Küçük bir miktarla başlayın, diyelim ki bir kaşıkla. Sonra anneme yardım ederek, yulaf lapası için bir bardak mısır gevreği ayırın;

Düğmeleri, yapıldıkları boyuta, renge, şekle, malzemeye göre düzenleyin. Eldivenleri giyin ve çıkarın.

Kalın bir iplik, tel, ince ip üzerinde ip boncukları, bobinler, üvez meyveleri vb.

« Mozaik»

Mozaik, 4 yaş ve üstü çocuklar için heyecan verici bir eğitici oyundur. Mozaiklerle oynarken çocuklar yaratıcılık, hayal gücü, el hareketlerinin koordinasyonunu geliştirir. Onun yardımıyla, çocuk uçakta gezinmeyi öğrenecek, gökkuşağının renkleriyle ilgili bilgileri pekiştirecek ve sabır ve azim gibi beceriler oluşturacaktır.

Ambalaj üzerinde sunulan çizimler sadece bir örnektir, çünkü evrensel mozaik, çocuğun kendi çizimlerinin çoğunu modellemesi ve oluşturması için sınırsız olanaklar sunar. Görsel bir yardım olarak oyuna bir ipucu kitabı eklenmiştir. El kitabından çizimleri kopyalamak, bebeğin konuşmasının gelişiminin bağlı olduğu ellerin görsel hafızasını, ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Tüm bu beceriler okulda çocuk için çok faydalı olacaktır.
"Oyunlar - bağcık»

Küçük bir çocuk için kemer bağlamak, düğme tutturmak, ipliğe boncuk dizmek gerçek bir iştir. Çocukların parmakları, bir yetişkinin bakış açısından en basit olanı bile yapmayı reddediyor.

Bağcık oyunları, ince motor becerileri geliştirmek için en iyisidir. Kural olarak, bağcık, tanıdık bir nesnenin büyütülmüş bir kopyasıdır: düğmeler, botlar, giyim eşyaları. Karton veya tahta ayakkabı bağlatmak için eğitim alan bebek, sadece bu basit beceride ustalaşmakla kalmaz, aynı zamanda sözlü konuşmayı da geliştirir, gelecekte çizim yapmak ve yazmak için elini "doldurur". (Ek No. 3).

Sınıfta parmak oyunları.

İlkokul öncesi çağındaki çocuklarla çalışırken, konuşmalarının yeterince gelişmediğini belirtmek önemlidir. Bu nedenle çeşitli etkinliklerde parmak oyunları yardımıyla konuşmanın gelişimine büyük önem veriyorum.

Tekerlemeler ve parmak jimnastiği yardımıyla çocukların kelime dağarcığını zenginleştiriyor, hayal güçlerini ve konuşmalarını geliştiriyorum.

Çizim derslerinde parmak jimnastiği kullandım: “Güzel Çiçekler”, “Kalemlerimiz”, eli rahatlatmak için gerekli.

Çözüm: Çocuklar parmak oyunlarını severler, çocuklar arzuyla oynarlar, daha dikkatli olurlar, tekerlemelerin sözlerini zevkle anlamlı bir şekilde tekrar ederler. Boş zamanlarında parmak tiyatrosunu kullanırlar.

Çocuklar ellerinin ve on parmağının efendisi olmayı, küçük ve büyük nesnelerle karmaşık manipülasyonlar yapmayı öğrendiler.

Parmak oyunlarını tüm etkinliklerde kullanmaya devam etmenin çok önemli olduğuna inanıyorum çünkü okul öncesi çocuklarında konuşmanın gelişiminde olumlu sonuç veriyorlar.

Bu yönü tesadüfen değil, çünkü seçtim. Çocukların konuşma gelişimini iyileştirmeye yardımcı olan parmak oyunları yardımıyla ellerin ince motor becerilerinin gelişimine büyük önem vermenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Çözüm.

İnce motor becerilerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların önemli bir kısmı “parmak oyunları”dır. Bu oyunlar çok duygusal, heyecan verici. Konuşmanın, yaratıcı aktivitenin gelişimine katkıda bulunurlar. "Parmak oyunları" çevreleyen dünyanın gerçekliğini yansıtıyor gibi görünüyor - nesneler, hayvanlar, insanlar, onların faaliyetleri, doğal fenomenler. "Parmak oyunları" sırasında çocuklar, yetişkinlerin hareketlerini tekrarlayarak ellerin motor becerilerini harekete geçirir. Böylece, el becerisi, kişinin hareketlerini kontrol etme, bir tür faaliyete konsantre olma yeteneği gelişir.

Parmak oyunları, ebeveynlerin ve eğitimcilerin çocuklarla oynamalarını, onları memnun etmelerini ve aynı zamanda konuşma ve ince motor becerilerini geliştirmelerini sağfunduszeue.info tür oyunlarla çocuk çeşitli duyusal izlenimler alır, dikkat ve konsantre olma yeteneği geliştirir. . Bu tür oyunlar, çocuklar arasında olduğu kadar bir yetişkin ile bir çocuk arasında da iyi ilişkiler kurar.

Edebiyat:

1. Bardysheva funduszeue.info Becerikli parmaklar.- M.: OOO TD Yayınevi World of Books,
2. Eletskaya O.V., funduszeue.info Varenitsa Günden güne konuşuyor ve büyüyoruz. M.: TC Küre, S
3. Zakrevskaya O.V. Bebeği geliştir! . -M.: GNOM Yayınevi ve D, S
4. Kozyreva L.M. konuşmanın gelişimi. 5 yaşın altındaki çocuklar. Yaroslavl Kalkınma Akademisi, s
5. Koltsova, s, s, s
6. Ruzina M.S. Parmak oyunu eğitimi. -Ekaterinburg: U-Factoria, s., s., s.
7. Yanushko E. Bebeğin konuşmasına yardım edin!

8. Svetlova I. İnce motor becerileri ve el hareketlerinin koordinasyonunu geliştiririz. M., "Olma Basım",
Başvuru

Bir iki üç dört beş -

Yürüyüş yapmak için bahçeye çıktık.

Yürüyoruz, çayırda yürüyoruz,

Orada çiçekler bir daire içinde büyür.

Yaprakları tam olarak beş,

satır - bir elin parmağıyla, diğer taraftaki parmakları sayarız, pedlere hafifçe bastırırız.

satır - bir elin işaret parmağıyla diğerinin avucunun dairesel vuruşunu yapıyoruz.

satır - parmakları ters sırayla sayarız, okşarız.

Sonra şiiri tekrar okuruz ve diğer yandan tüm hareketleri tekrarlarız.

Oynandı - ara verin

Parmaklarını salla.

parmaklarını bük

Tıpkı tavşan kulakları gibi.

satır - ellerinizi gevşetin ve sallayın.

satır - parmakları birbirine bastırarak her iki avuç içi, başa koyun ve kapalı parmakları birkaç kez bükün.

Şiir ve tüm hareketler tekrar edilebilir.

kurt ağzını açacak

Bir tavşan çalmak istiyor:

Evet'e tıklayın ve tekrar tıklayın!

Kurt tavşanı yakalamaz.

Ağız boşuna tıklar -

Tavşan harika koşuyor!

satır - işaret, orta, yüzük ve küçük parmakları her iki eldeki birbirine bastırırız ve sonra dört parmağı kapatmak için başparmak pedine basarız, sonra bir kurdun ağzını tasvir ederek serbest bırakırız. Her iki eldeki "ağız" a tıklıyoruz.

satır - parmakları her iki eli de gevşetir ve yüzeyine pedlerle dokunarak masa boyunca “çalıştırırız”.

Evde bir üst oturur,

Sana gözünden bakıyor

kapıyı açabilir

Ve parmağını ısır.

Eğer acıyorsa, o zaman biraz

Avuç içlerinizi ovun!

satır - iki elden bir “dürbün” veya “dürbün” yapıyoruz ve gözlere tutturuyoruz.

satır - bir avuçtan önceki oyunda olduğu gibi bir “kurt ağzı” yaparız ve diğer elin parmaklarını “ağza” getiririz ve pedlerle okşayarak hareketler gerçekleştiririz.

satır - hafif hareketlerle avuçlarımızı birbirine sürtüyoruz.

Çayırda kulübe,

Kilitli kapılar.

Anahtarı hızlı bir şekilde alın

Ve kulübeyi açacağız.

Avuçlarımızı salla

Biraz dinlenelim.

1 satır - iki elden bir "ev" yaparız, onları parmak uçlarıyla ve avuç içi tabanlarıyla birleştiririz.

2 satır - parmakları kilide bağlarız.

satır - kilidi açmadan iki elin başparmaklarıyla (biri diğerinin etrafında) dönüyoruz.

satır - parmaklarınızı açın, avuçlarınızı gevşetin ve hafif hareketlerle sallayın.

Değirmenimizin kanatları

Esir olarak rüzgarda -

rüzgar nasıl değişir

Böylece değirmen dönecek.

çizgi - avuçlarımızı birbirine bastırıyoruz ve sürtünme dönme hareketleri yapıyoruz. Parmaklar dokunmuyor.

Tüm yardımcılar tekrar

Bu kardeş odun kesiyordu

Bu kardeş lahana çorbası pişirdi,

Bu kardeş yulaf lapası pişiriyordu

Büyük ailemiz için.

Bu süpürge salladı

Süpürerek temizleyin.

Peki, bu küçük

Annemizle yattık.

satır - ellerinizi çırpın veya birbirine sürtün.

satır - şiirin metnine uygun olarak, bir elin parmaklarıyla büyük olandan başlayarak ikinci elin parmaklarını ovuyoruz, böylece “anne” nin küçük parmağı “uyuyor”. Sonra diğer el için her şeyi tekrarlıyoruz.


Konuşmanın gelişimi, ellerin ince motor becerilerinin gelişimi ile yakından ilgilidir. İnsan eli, çeşitli işlevleri olan özel bir organdır. Çocuk el hareketlerinin gelişiminin özelliklerini incelemeyi amaçlayan araştırmalar, yalnızca öğretmenler ve psikologlar için değil, aynı zamanda diğer bilimsel alanlardaki uzmanlar için de ilgi çekicidir: filozoflar, dilbilimciler, tarihçiler, fizyologlar, vb.

Bilimsel literatürde, çocuğun elinin hareketlerinin gelişiminin araştırılmasına yönelik bir yaklaşım vardır, bu sayede çocuğun belirli türdeki manuel temaslarının baskınlığının sembolik aşamalarını ilk başta ayırt etmek mümkündür. hayatının yılı: refleks aşaması (doğumdan 2,5 aya kadar); eylem öncesi aşama (2,5 aydan 4,5 aya kadar); gönüllü hareketlerin aşaması (4 ila ay arası); fonksiyonel aşama (8 aydan bir yıla kadar).

Bilim adamları, yaşamın ilk ayında bir çocuğun elinin, tüm işlevlerinin gelişimi için bir dizi temel ön koşulu ortaya çıkardığına inanmaktadır: istemsiz hareketler, el hareketlerinin ve tüm vücudun kaslarının ortak özelliği, kavrama ve el hareketi arasındaki bağlantı eksikliği (bu hala kavrayamıyor), parmak hareketlerinin farklılaşmaması, dokunsal hassasiyet kolları. Bu ön koşullar bağlantıların oluşumuna katkıda bulunur: el-göz, el-ağız, el-kulak.

Çocuğun elinin hareketlerinin işlevsel özgünlüğü bir sonraki aşamada oluşmaya başlar. Bununla birlikte, bir yetişkin adına, çocuğun ellerinin hareketliliğini ve dokunsal duyumlarını harekete geçirmeniz zaten tavsiye edilir. Çocuğun el hareketlerinin gelişimi için ana pedagojik destek türleri şunları içerir: çocuğun ellerini avuçlarında ısıtmak, çocuğun refleks reaksiyonlarını (kavrama, kavrama, koruyucu refleks) bağlamak, hafif masaj vb.

Araştırmacılara göre (L.T. Zhurba, A.V. Zaporozhets, E.M. Mastyukova), ikinci aşama, elin refleks hareketlerinin daha karmaşık hale gelmesi ve koordineli hareketlerin oluşmaya başlaması ile karakterize edilir. Bu tür koordineli bağlantılar, tutuşu iyileştirmek için elin nesne ile kazara temasına ulaşmayı mümkün kılar.

Bilim adamlarına göre (funduszeue.info Kistyakovskaya, A.I. Korvat), ön eylem aşaması şunları içerir: sinerjik el hareketleri, farklılaşma (manipülasyonlarda önde gelen eli seçmek), çocuğun eline yerleştirilen bir nesnenin uzun süreli tutulması (N.P. Figurina) , hareketlerin doğasında bir değişiklik (istemsiz hareketler ilk keyfi veya ön eylemlere geçer), vb.

Ancak, bu aşamada çocuğun ilk hareketlerinin pedagojik organizasyonunun çok önemli olduğu belirtilmelidir. funduszeue.info'ya göre. Kistyakovskaya'ya göre, elin ikinci aşamadaki rolü fizyolojinin sınırlarının ötesine geçer ve çocuğun karakterinin oluşumuna katılmanıza izin verir: ellerin motor aktivitesini uyaran faaliyetlerin duygusal doygunluğu ile çocuk konsantrasyon geliştirir, sonuçlara ulaşmada azim, mekansal temsiller iyileştirilir, el hareketlerinin koordinasyonu geliştirilir, vb. d. Çocuğun nesnel eylemlerinin geliştirilmesi için koşulları iyileştirmeyi amaçlayan pedagojik önlemler olarak, bu aşamada tavsiye edilir: çocuğun ellerinin serbest hareketlerinin sağlanması (ellerin birbirine dokunması, parlak çıngıraklar vb.); asılı oyuncaklar; çocuğun eline hafif melodik çıngırak oyuncakları koymak.

Üçüncü aşamanın karakteristik özellikleri, bilim adamları, refleks koordinasyonunun daha da geliştirilmesini, gönüllü kavrama hareketlerini, dürtü hareketlerinin inhibisyonunu ve kaybolmasını ve bazı basit refleksleri (L.S. Vygotsky, L.S. Tsvetkova, A.E. Turovskaya, vb.); özellikle el ve parmakların aktivitesinde çarpıcı değişiklikler meydana gelir (A.V. Zaporozhets ve diğerleri).

Kavrama, özel bir eylem olarak ayırt edilir (F.N. Shemyakin ve diğerleri) ve karmaşık görsel-dokunsal-kinestetik bağlantılara dayanan bir eylem olarak kabul edilir.

Çocuğun elinin gelişimindeki üçüncü aşama, basit etkili nesnel eylemlerin oluşumunda önemli özelliklerle karakterize edilir (başlangıçta, ilk kez, belirli bir nesne üzerindeki eylemin amacı ortaya çıkar ve sonunda sahne, eylemin belirli bir sonuca odaklanması).

Dördüncü aşamanın karakteristik özellikleri, çocuğun elinin hareketlerinin gelişimi şunlardır: ellerin aktivitesinin farklılaşması (önde gelen eli seçmek), bir nesneyi almak, manipülasyonda dolaylı bir bağlantı kullanmak, ifade edici hareketler ele özgü jestler, göz-kulak-el bağlantılarının etkileşimi; köfte oyunları; enstrümantal aktivite. Uzmanlar şunları tavsiye ediyor: yeterli genliğe sahip parmaklar için aktif egzersizler yapmak, parmaklarınızla çeşitli çaplarda tahta topları (boncuklar, hamuru) yuvarlamak, küplerden inşa etmek, piramitleri toplamak, küçük ve büyük nesneleri (kalemler, düğmeler, kibritler, taneler). Özellikle egzersiz ve oyunların çocukların yaşı ve bireysel özellikleri dikkate alınarak seçildiği belirtilmektedir.

Bir çocuğun sözlü konuşmasının oluşumu, parmakların hareketleri yeterli doğruluğa ulaştığında başlar. Elektrofizyolojik çalışmalarda, bir çocuk parmaklarıyla ritmik hareketler yaptığında, beynin frontal (motor konuşma bölgesi) ve temporal (duyusal bölge) bölümlerinin koordineli aktivitesinin keskin bir şekilde arttığı, yani konuşma alanlarının oluştuğu bulunmuştur. parmaklardan gelen impulsların etkisi altında.

Bu aynı zamanda zamanında konuşma gelişimi için ve - özellikle - bu gelişimin bozulduğu durumlarda önemlidir. Ayrıca hem zihnin hem de çocuğun gözünün el ile aynı hızda hareket ettiği kanıtlanmıştır. Bu, parmak hareketlerini eğitmek için sistematik egzersizlerin, beynin verimliliğini artırmanın güçlü bir yolu olduğu anlamına gelir.

Araştırma sonuçları, çocuklarda konuşma gelişim seviyesinin her zaman ince parmak hareketlerinin gelişme derecesi ile doğru orantılı olduğunu göstermektedir. Ellerin ve parmakların ince motor koordinasyonunun kusurlu olması, yazı yazma ve bir dizi diğer eğitim ve emek becerilerinde ustalaşmayı zorlaştırır. Psikologlar, parmaklar için yapılan egzersizlerin çocuğun zihinsel aktivitesini, hafızasını ve dikkatini geliştirdiğini söylüyor.

Böylece, ellerden, daha doğrusu parmaklardan gelen kinetik dürtülerin etkisi altında konuşma iyileştirilir. Genellikle yüksek düzeyde ince motor becerileri olan bir çocuk mantıklı bir şekilde akıl yürütebilir, yeterince gelişmiş hafıza, dikkat ve tutarlı konuşmaya sahiptir.

Egzersiz yapmak ve ritmik parmak hareketleri endüktif olarak beynin konuşma merkezlerinde uyarılmaya ve konuşma bölgelerinin koordineli aktivitesinde keskin bir artışa yol açar, bu da sonuçta konuşmanın gelişimini uyarır.

Parmaklı oyunlar olumlu bir duygusal arka plan oluşturur, bir yetişkini taklit etme yeteneğini geliştirir, konuşmanın anlamını dinlemeyi ve anlamayı öğretir, çocuğun konuşma aktivitesini arttırır. Çocuk egzersizleri kısa şiirsel çizgilerle eşlik ederse, konuşması daha net, ritmik, canlı hale gelecek ve yapılan hareketler üzerindeki kontrol artacaktır. Parmak egzersizleri sonucunda eller ve parmaklar güç, iyi hareket ve esneklik kazanacak ve bu da yazma becerisine hakim olmayı daha da kolaylaştıracaktır.

Alıştırmalar kabaca üç gruba ayrılabilir.

ben grup. El egzersizleri

Taklit yeteneği geliştirin;

Kasları germeyi ve gevşetmeyi öğrenin;

Bir süre parmakların pozisyonunu koruma yeteneğini geliştirin;

Bir hareketten diğerine geçmeyi öğrenin.

II grubu. Parmak egzersizleri şartlı olarak statiktir - önceden edinilmiş becerileri daha yüksek düzeyde geliştirir ve daha hassas hareketler gerektirir.

III grubu. Parmak egzersizleri dinamik

Hareketlerin hassas koordinasyonunu geliştirin;

Parmakları bükmeyi ve bükmeyi öğrenin;

Başparmağı geri kalanına karşı koymayı öğrenin.

Ellerin ince motor becerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışma biçimleri geleneksel olabilir ve geleneksel olmayabilir.

Geleneksel:

Ellerin ve parmakların kendi kendine masajı (vuruş, yoğurma);

Konuşma eşliğinde parmak oyunları;

Konuşma eşliksiz parmak jimnastiği;

Grafik alıştırmaları: tarama, resim çizme, grafik dikte etme, noktalarla birleştirme, sıraya devam etme;

Konu etkinliği: kağıt, kil, hamuru, kum, su ile oyunlar, boya kalemi ile çizim, karakalem;

Oyunlar: mozaik, inşaatçılar, bağcıklar, kesilmiş resimler katlama, astarlı oyunlar, katlama matryoshkas;

Kukla tiyatroları: parmak, eldiven, eldiven, gölge tiyatrosu;

Dokunsal algı geliştirme oyunları: "Pürüzsüz - kaba", "Aynısını dokunarak bul", "Harika çanta".

Geleneksel olmayan:

Ceviz, kurşun kalem, masaj fırçaları ile ellerin ve parmakların kendi kendine masajı;

Çeşitli materyallerin kullanıldığı parmaklı oyunlar: önemsiz, doğal, ev.

Parmak oyunları türleri:

1. Parmak oyunları.

2. Sopa ve renkli kibritlerle parmak oyunları.

3. Tekerlemeli parmak oyunları.

4. Şiirle parmak oyunları.

5. Beden eğitimi dakikaları, parmak jimnastiği,

6. Parmak alfabesi.

7. Parmak tiyatrosu.

8. Gölge tiyatrosu.

Parmak oyunları aşağıdaki özelliklere sahiptir:

Çok yönlülük - istediğiniz zaman istediğiniz yerde oynayabilirsiniz;

Kısa süre - genellikle dakikadan fazla değildir;

Çift ve grup oyunlarında aktif fakat güvenli vücut teması;

Sessiz oyunlarda sözsüz iletişim, işaret dili kullanımı;

Aynı oyunun değişen kuralları olan birçok çeşidinin varlığı: hem motor hem de zihinsel görevlerin kademeli olarak karmaşıklaşması.

Folklor materyali üzerinde geliştirilen parmak oyunları, okul öncesi bir çocuğun gelişimi için en faydalı olanıdır. Didaktik içeriklerinde bilgilendirici, büyüleyici, okuryazarlar.

Böylece parmak oyunları, kafiyeli hikayelerin, masalların parmakların yardımıyla sahnelenmesidir. Birçok oyun iki elin katılımını gerektirir, bu da çocukların "sağ", "sol", "yukarı", "aşağı" vb. yönlerde gezinmesini mümkün kılar. "Parmak oyunları" sırasında çocuklar, yetişkinlerin hareketlerini tekrarlayarak ellerin motor becerilerini harekete geçirir. Böylece, el becerisi, kişinin hareketlerini kontrol etme, bir tür faaliyete konsantre olma yeteneği gelişir.

"ÇOCUKLARIN KONUŞMALARINI GELİŞTİRME ARACI OLARAK PARMAK OYUNLARI" KONUSU RAPORU

Oyun bir kıvılcım

merak ve merak ateşini tutuşturmak.

V. A. Sukhomlinsky

Çocukların yeteneklerinin ve hediyelerinin kökenleri parmaklarının ucundadır.

VA Sukhomlinsky.

Nedir« parmak oyunları»? teknik« parmak oyunları» çok basit, hareketler basit. Ancak ellerin gerginliğini giderir, tüm vücudun kaslarını gevşetmeye yardımcı olurlar. İnanılmaz ama gerçek: Gelişen parmak oyunları sayesinde çocuk telaffuzu geliştirir« zor» sesler. Bir model fark edildi: Fırçalar ne kadar plastikse, çocukların parmakları o kadar iyi çalışır, bebek o kadar iyi konuşur. Bunun nedeni, elin serebral kortekste özel bir anlamı olmasıdır. Bu nedenle çocuğun ellerini geliştirerek tüm beynin gelişimine büyük katkı sağlamış olursunuz. Hızlandırılmış ve (en önemlisi) doğru bir konuşma oluşumu vardır.

Ayet ve parmak oyunlarındaki parmak jimnastiği sadece konuşmanın gelişimini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda güzelliği, bebeğin dikkatini anında kaprislerden veya gerginlikten bedensel duyumlara çevirmesi ve yatıştırmasıdır. Bu, çocuğun yapacak başka bir şeyi olmadığında (örneğin yolda veya sırada) harika bir aktivitedir.

Manüel (manuel) eylemlerin insan beyninin gelişimi üzerindeki etkisi, Çin'de MÖ 2. yüzyıl kadar erken bir tarihte biliniyordu. Orada, toplarla (taş veya metal - önemli değil) egzersizler özellikle yaygınlaştı. Onlarla sürekli olarak uğraşırsanız, hafızada, kardiyovasküler ve sindirim sistemlerinin aktivitesinde bir gelişme olduğunu fark edebilirsiniz. Toplar gerginliği azaltır, koordinasyon, el becerisi ve el kuvveti geliştirir. Ancak Japonya'da ceviz, parmak ve avuç içi egzersizleri için kullanılır. Ayrıca altı kenarlı bir kalemi kapalı avuç içinde yuvarlayabilirsiniz. Ve Rusya'da beşikten çocuklara bildiğimiz oyunlar öğretildi.« Ladushki», « saksağan-karga» veya« keçi boynuzlu». Şimdi bu geliştirme tekniklerine uzmanlar tarafından özel bir ilgi gösteriliyor, çünkü çocuklar için parmak oyunları çocukların hem fiziksel hem de ahlaki gelişimlerine yardımcı olan evrensel bir didaktik materyaldir. Bu nedenle, egzersizlere ve rejim anları sürecine ince el koordinasyonu geliştirmeye yönelik parmak oyunlarına ve çeşitli egzersizlere yer vermek gerekir. Uzmanlar, bizimki gibi elleri ve parmakları içeren oyunların« beyaz yüzlü saksağan» beden-zihin tandeminde uyum bulmaya yardımcı olur, beyin sistemlerini mükemmel durumda tutar. Japon doktor Namikoshi Tokujiro, böyle bir akıl yürütmeye dayanarak, elleri etkilemek için bir şifa tekniği yarattı. Parmakların, insan merkezi sinir sistemine dürtü gönderen çok sayıda reseptöre sahip olduğunu savundu. Ellerde, refleks olarak ilişkili iç organları etkileyebilecek masaj yapan birçok akupunktur noktası vardır. Akapunktur bölgeleri ile doygunlukta, el kulak ve ayaktan daha aşağı değildir. Örneğin, başparmağa masaj yapmak beynin fonksiyonel aktivitesini arttırır; işaret parmağı midenin durumu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, ortadaki - bağırsaklar üzerinde, yüzük parmağı - karaciğer ve böbrekler üzerinde, küçük parmak - kalp üzerinde.

İlkokul öncesi çağındaki çocuklarla yaptığım çalışmalarda parmak jimnastiği kullanımı.

Parmak jimnastiği denilen küçük çocuklarla başlayan parmak jimnastiği oyunları, her derste mümkün olduğunca harcıyorum. Bu amaçla çeşitli oyunlar ve alıştırmalar kullanabilirsiniz. Nesnesiz egzersiz oyunları evrenseldir çünkü hiçbir şeye bağlı değildirler ve her yerde ve her zaman kullanılabilirler.

Bu nedenle, ilkokul öncesi çağındaki çocuklarla yaptığım çalışmalarda aşağıdaki görevleri belirledim:

Parmakları eğitmek için oyunları ve egzersizleri çocukların konuşma aktivitesiyle birleştirin;

Parmak motor becerilerini geliştirmek için düzenli çalışmalar yapın;

Bu tür sınıfları yürütmenin fizibilitesini onaylayın;

Parmak motor becerilerinin gelişiminin ses telaffuzunun düzeltilmesini etkileyip etkilemediğini belirleyin;

Çocukların bu tür egzersizlere olan ilgilerini artırarak eğlenceli bir oyuna dönüştürün.

Çalışmalarımda şiirsel söz ve hareketin sentezi olan oyunları yaygın olarak kullandım. Burada hareket, görüntüyü somutlaştırır ve kelime, hareketleri daha net ve anlamlı bir şekilde gerçekleştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, çocuk sadece kelimenin genel anlamını değil, aynı zamanda hareketlerin görüntülenmesi ve duygusal düzeyde algılanması nedeniyle ifadenin derin anlamını da kavrar. Alıştırma metinleri, verilen hareketler için kafiyeli komutlardır. Çocuğun kulağına kolayca düşer ve özel kurulumlar olmadan oyuna uyum sağlarlar. Şiirsel ritmin yardımıyla telaffuz geliştirilir, doğru nefes alınır, belirli bir konuşma hızı işlenir, konuşma işitme gelişir. Bütün bunlar, ilk bakışta, yazı bozukluklarını önlediği, hatta el yazısının gelişmesine katkıda bulunduğu ve ayetlerin ezberlenmesine yardımcı olduğu için, önemsiz noktalar ileride işinize yarayacaktır.

TEMEL KURALLAR

1 numaralı kural.Bebeğin yapabileceği oyunları seçin. Önce tüm eylemleri parmaklarınızla gösterin ve ardından tekrarlamayı teklif edin. Bebeğin parmaklarını doğru şekilde yerleştirmesine sabırla yardım edin. Yine işe yaramazsa, oyunu basitleştirin, her aşamayı ayrı ayrı çalışın.

Kural numarası 2.Şiirler ve tekerlemeler ile oyunlara eşlik edin. Onları hareket halindeyken, eylemlere eşlik ederek veya uygun ayetler için hareketlerle ortaya çıkarmak kolaydır. Bebeği sizden sonra tek tek kelimeleri ve ardından tüm metni tekrar etmesi için teşvik edin.

Kural numarası 3.Bebeğin 10 parmağının her biri oyunlarda yer almalıdır (hep birlikte veya dönüşümlü olarak).Tüm parmakları oyunlara dahil etmeye çalışın (özellikle yüzük ve küçük parmaklar - en tembel olanlardır).

Kural numarası 4.Elinizi gevşeterek, sıkarak ve uzatarak oyunları eşleştirin!

Kural numarası 5.Sık sık, ancak yavaş yavaş oynayın. Her yerde olduğu gibi parmak oyunlarında da sisteme ve sıraya bağlı kalmaya değer.

Parmaklar başka nasıl etkinleştirilir

1. Bir gazete, yaprak kağıt verin - kussunlar (sadece bunları göndermediğinizden emin olun)« bit»).

2. Güçlü bir ipliğe büyük düğmeler koyun - sıralanmasına izin verin.

3. Tahta boncuklar, abaküs, piramitler verin.

4. Plastik tapalara ağızlık çizin, parmaklarınızın üzerine koyun. Bir parmak tiyatrosu alacaksınız.

Okul öncesi ve daha küçük yaştaki çocuklarla yaptığım çalışmalarda kullandığım parmak jimnastiği örneklerini veriyorum.

Eğitim Ajansı

Vladimir Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi

okul öncesi eğitim bölümü

Bağımsız iş

konuya göre:

Psiko-pedagojik araştırma metodolojisi ve metodolojisi

Zihinsel engelli okul öncesi çocukların konuşmalarını geliştirmenin bir yolu olarak parmak oyunları.

Gerçekleştirilen:

Kontrol

Giriş…………………………………………………………………………… .3

Parmak oyunları…………………………………………………………………….4

Parmak hareketleri ile konuşma arasındaki bağlantı…………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………

Parmaklar konuşmaya yardımcı olur……………………………………………………

Sonuç…………………………………….……………………………………… 15

Bibliyografya……………………………………………………………. 16

giriiş

Konuşmaya hakim olmak, çocuk psikolojisinin en karmaşık ve gizemli sorunlarından biridir. Hiçbir şeye konsantre olamayan, zihinsel eylemlere hakim olamayan ve hiçbir şeyi anlamayan küçük bir çocuğun, sadece birkaç ay içinde, dil gibi karmaşık bir işaret sistemine pratik olarak nasıl mükemmel bir şekilde hakim olduğunu anlamak zordur. Bu gizemli süreci anlamak için, her şeyin nasıl başladığını görmeye çalışalım.

Konuşmanın ilk işlevi söz, iletişim ve anlamadır, yani. iletişim. İletişim, kesinlikle düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi aktarmanıza ve eşinizi anlamanıza izin veren uygun bir araç sistemi gerektirir. Ancak göstermeye çalıştığımız gibi, en ilkel sözlü iletişim bile zaten bir genelleme içerir ve bu nedenle çocuğun bilincinin ve düşüncesinin gelişimi ile ilişkilidir. Bu nedenle, zamanında ve doğru konuşma ustalığı, çocuğun genel gelişimi için son derece önemlidir. Ancak günümüzde en sık rastlanan sorunlardan biri çocuklarda konuşma gelişiminin gecikmesidir.

Parmak oyunları.

Parmak oyunları, ebeveynlerin ve bakıcıların çocuklarla oynamasını, onları memnun etmesini ve aynı zamanda konuşma ve ince motor becerilerini geliştirmesini sağlar. Bu tür oyunlar sayesinde çocuk çeşitli duyusal izlenimler alır, dikkat ve konsantre olma yeteneği geliştirir. Bu tür oyunlar, çocuklar arasında olduğu kadar bir yetişkin ile bir çocuk arasında da iyi ilişkiler kurar. Parmak oyunlarımızın karakterleri ve görüntüleri - bir örümcek ve bir kelebek, bir keçi ve bir tavşan, bir ağaç ve bir kuş, bir güneş ve bir yağmur - bir buçuk ila iki yaşındaki çocuklar tarafından sevilir, çocuklar mutlu olurlar. yetişkinlerden sonra metinleri ve hareketleri tekrarlayın. Bazı parmak oyunları bebeği saymaya hazırlar, bazılarında ise çocuğun iki elini kullanarak hareket etmesi gerekir, bu da üst ve alt, üst ve alt, sağ ve sol kavramlarını daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Bebeğin bir yetişkinin veya başka bir çocuğun elini yakaladığı veya okşadığı, elini okşadığı veya oyun arkadaşının parmaklarını büktüğü oyunlar, çocukta güven duygusu oluşturmak için önemlidir. Parmakların sırayla çağrıldığı veya sırayla hareket ettiği bazı oyunlar küçük peri masallarına benzer (örneğin, “İki şişman domuz”, “İki kırmızı hamamböceği”, “Yengeç”) ve yaş arası çocuklar bunları yapabilir. kendi ve daha genç olanlar yetişkinlere yardım etmelidir. Bir yetişkin, parmak oyunlarının metinlerini mümkün olduğunca anlamlı bir şekilde telaffuz etmelidir: sesini yükselterek veya alçaltarak, duraklatarak, tek tek kelimeleri vurgulayarak ve metinle eşzamanlı olarak veya duraklamalarda hareketler gerçekleştirerek. Çocukların metni telaffuz etmesi zordur, hareketleri bir yetişkinle birlikte veya onun yardımıyla gerçekleştirmeleri yeterlidir. Bazı oyunlar için parmaklarınıza kağıt kapaklar koyabilir veya parmak uçlarına göz ve ağız çizebilirsiniz. Parmak oyunları çocukları yaratıcı olmaya teşvik eder ve bir çocuk kendi metinleriyle ortaya çıktığında çok başarılı hareketler olmasa bile övülmeli ve mümkünse yaratıcı başarılarını örneğin baba veya büyükanneye gösterilmelidir. . Çocuğun en büyük ilgisi, şarkı söyleme ile parmak oyunlarına çekilir. Hareket, konuşma ve müziğin sentezi çocukları memnun eder ve dersleri en etkili şekilde yürütmenizi sağlar; Önerilen sözleri herhangi bir uygun melodiyle söyleyebilirsiniz.

Parmak hareketleri ve konuşma arasındaki ilişki.


Çocuğun konuşmasının yaklaşık olarak aynı gelişim süreci. Önce parmakların ince hareketleri gelişir, sonra hecelerin artikülasyonu belirir; konuşma reaksiyonlarının sonraki tüm gelişimi, doğrudan parmak hareketlerinin eğitim derecesine bağlıdır.

İnsanlar elleriyle giderek daha incelikli ve karmaşık işler yaparken, parmakların hareketleri nesilden nesile gelişti. Bu bağlamda, insan beyninde elin motor projeksiyon alanında bir artış oldu. Böylece insanlarda elin ve konuşmanın işlevlerinin gelişimi paralel gitti.
Çocuğun konuşmasının yaklaşık olarak aynı gelişim süreci. Önce parmakların ince hareketleri gelişir, sonra hecelerin artikülasyonu belirir; konuşma reaksiyonlarının sonraki tüm gelişimi, doğrudan parmak hareketlerinin eğitim derecesine bağlıdır. Erken çocukluk boyunca, bu bağımlılık açıkça göze çarpıyor - parmakların ince hareketleri geliştikçe konuşma işlevi de gelişiyor.

Şek. Şekil 3, çocuk gelişimi sürecinde parmak hareketlerinin nasıl iyileştirildiğini göstermektedir. Başparmağın diğerlerine karşı muhalefetinin başladığı dönem özellikle önemlidir - o andan itibaren kalan parmakların hareketleri daha serbest hale gelir.

Pirinç. 3. Çocuğun el fonksiyonlarının gelişim aşamaları: 1 - elin 16 haftada, 2 ve 3 - 56 haftada, 4 - 60 haftada, 5 - 3 yılda, 6 - yetişkinde pozisyonu.

Parmaklar konuşmanıza yardımcı olur

Çocuklarda aylıkken parmak eğitimi çalışmalarına başlanabilir. Bu süre zarfında, ellere masaj yapmak yararlıdır - parmak uçlarından bileğe doğru hafifçe bastırın, ardından çocuğun parmaklarıyla hareketler yapın - yetişkin çocuğun her parmağını parmaklarına alır, büker ve büker. büker. Bunu günde dakika yapın.

On aylıktan itibaren çocuğun parmaklarının aktif eğitimi başlamalıdır. Teknikler çok çeşitli olabilir, harekete daha fazla parmağın dahil olması ve bu hareketlerin yeterince enerjik olması önemlidir. Gözlemler, en basit yöntemlerin çok etkili olduğunu göstermiştir. Örneğin, çocukların hamuru topları yuvarlamasına izin verebilirsiniz (tüm parmaklar dahil ve büyük çaba gerektirir), küçük kağıtları küçük parçalara ayırın - çocuklar bunu birkaç dakika zevkle yaparlar; tüm parmaklar da burada yer alır ve hareketler enerjiktir.

Çocuklara büyük tahta boncukları ayırmalarını, ahşap piramitleri katlamalarını, gömleklerle oynamalarını sağlayabilirsiniz. (Ekler, iç içe geçebilen çeşitli boyutlarda içi boş küplerdir.) Piramit halkalarını yaylamak da iyi bir egzersizdir, ancak hareketler daha az çabayla yapılır ve iki veya üç parmakla gerçekleştirilir.

Bir buçuk yaşından itibaren çocuklara, özellikle ince parmak hareketlerini geliştirmeyi amaçlayan daha karmaşık görevler verilir (burada, kuvvet ilişkileri artık o kadar önemli değildir). Bu, düğmeleri sabitlemek, düğümleri bağlamak ve çözmek, ayakkabı bağcıklarıdır.

Bu tür oyuncaklar yapılabilir: üzerine aynı kelebeğin veya farklı bir kumaştan bir kuşun sabitlendiği, üzerine parlak büyük düğmeler dikilmiş tek renkli kalın bir kumaştan bir kelebek veya bir kuş - örneğin, bir kanatlarında kırmızı daireler (düğmeler) olan mavi kelebek.

Bağlama, iki sıra delikli iki yaprak kalın karton kullanmayı öğretmek için daha uygundur; çocuğa metal uçlu bir ayakkabı bağcığı verilir ve nasıl bağlanacağı gösterilir. Karton, bebeğin kordonu manipüle etmesi için güçlendirilmelidir.

Aşağıdaki etkinlikleri de kullanabilirsiniz:

Gözenekli sünger setleri (el kaslarını eğitmek için);

Bir çubuğa dizmek için farklı boyutlarda halka setleri;

Geri sarma için renkli iplik topları;

Ahşap oyuncaklar (bir yuvalama bebeği monte edin, küplerden tren, sandalye, ev vb. yapın);

Artan zorlukta mozaik;

İp boncukları, boncuklar, düğmeler;

Düğümleri bağlamak ve çözmek için farklı kalınlıklarda halat takımları;

Dokunsal algının gelişimi için küçük oyuncak setleri (nesnelerin dokunarak tanınması);

Küçük çakıl taşlarından, tahıllardan desenler düzenlemek için tırtıklı bir hamuru tabakası olan plakalar;

Örgü, dikiş, nakış;

Numuneye göre desenleri yerleştirmek için plastik veya tahta çubuklar;

Kil veya hamuru modelleme;

yaşından itibaren "Parmak Tiyatrosu" oyunu;

Halk parmak oyunları, parmak hareketleri için çok iyi bir eğitim sağlar. Küçük çocuklar için en yaygın oyun "Magpie - Belobok" oyunudur:

Saksağan - Beloboka

(Bir yetişkin, bir çocuğun avucunda parmağıyla daireler çizer)

Pişmiş yulaf lapası

(Onu hafifçe gıdıklar)

Çocukları beslemek:

bunu verdim

(Çocuğun küçük parmağını büker)

bunu verdim

(yüzük parmağını büker)

bunu verdim

(orta parmağını büker)

bunu verdim

(işaret parmağını büker)

Ama o vermedi

(başparmağı döndürür)

Neden odun kesmedin?

su taşımadı mı?

İleriyi bilin:

(Yetişkin çocuğun bileğini okşar)

Burada su soğuk,

İşte bir sıcak

(dirsek kıvrımını okşar)

Burası sıcak

(omzuna vurur)

Ve burada - kaynar su, kaynar su!

(çocuğu gıdıklar).

Halk oyunları akıllıcadır - çocuğun tam olarak ihtiyaç duyduğu şeyi emerler - bir yetişkinin (annenin) yakınlığı, en basit kafiye, hafif masaj, parmak jimnastiği - konuşma geliştirmek için mükemmel bir uyarıcı.

Halk parmak oyunları temelinde, okul öncesi eğitim kurumlarının konuşma terapisi grupları için konuşma gelişimine katkıda bulunan parmak jimnastiği kompleksleri geliştirilmiştir. Her kompleks bir hafta içinde öğrenilir, ardından aşağıdakiler dahil edilir. Her kompleks 5 alıştırma ve bir tekerlemeden oluşur. Önce egzersizler yapılır, ardından iki elin aynı anda hareketiyle tekerleme yapılır.

1. KOMPLEKS

1. Masadaki avuç içi ("bir-iki" parmak ayrı - birlikte.)

2. Avuç içi - kam - kaburga ("1 - 2 - 3" pahasına.)

3. Parmaklar selamlar ("1 - 2 - 3 - 4 - 5" pahasına iki elin parmakları bağlanır: başparmak başparmak, işaret parmağı )

4. Küçük adam (sağ elin işaret ve orta parmakları, ardından sol el masanın etrafında koşar.)

5. Çocuklar bir yarışta koşarlar (4. egzersizdeki gibi hareketler, ancak aynı anda iki eli de gerçekleştirin).

SİKİŞMEK "PARMAK - ÇOCUK"

Parmak - oğlum, neredeydin?

Bu kardeşimle ormana gittim,

Bu kardeşimle lahana çorbası pişirdim,

Bu kardeşimle yulaf lapası yedim,

Bu kardeşimle şarkılar söyledim.

Konuşma terapisti baş parmağını gösterir ve sanki ona hitap eder, sonra işaret parmağından başlayarak ucunu diğer tüm parmakların uçlarına dokundurur.

2. KOMPLEKS

1. Keçi (sağ elin işaret parmağını ve küçük parmağını ve ardından sol eli çekin)

2. Çocuklar (aynı egzersiz, ancak iki elin parmaklarıyla aynı anda gerçekleştirilir).

3. Gözlükler (her iki elin baş ve işaret parmağından iki daire oluşturun, bağlayın).

4. Tavşanlar (işaret ve orta parmakları yukarı çekin, başparmak, küçük parmak ve orta parmağı bağlayın).

5. Ağaçlar (avuç içi size bakacak şekilde iki elinizi kaldırın, parmaklar birbirinden ayrık).

SİKİŞMEK "BELKA"

Bir sincap bir arabaya oturur

fındık satıyor

tilki - kız kardeş,

serçe, baştankara,

şişman-beşinci ayı,

Bıyıklı tavşan.

Konuşma terapisti ve çocuklar, sol elin yardımıyla, sağ elin parmaklarını başparmaktan başlayarak sırayla bükerler.

3. KOMPLEKSİ

1. Bayrak (başparmağı yukarı çekin, gerisini birbirine bağlayın).

2. Kuşlar (alternatif olarak, başparmak geri kalanına bağlanır).

3. Yuva (iki elinizi bir kase şeklinde bağlayın, parmaklar sıkıca sıkılır).

4. Çiçek (aynı, ancak parmaklar ayrılmış).

5. Bitki kökleri (ellerinizi arka tarafıyla birbirine bastırın, parmaklarınızı aşağı indirin).

Bu parmak bir dede

Bu parmak bir büyükanne,

Bu parmak baba

Bu parmak anne

bu parmak benim

Bütün ailem bu.

Çocuklar sol ellerinin parmaklarını yumruk haline getirmeye davet edilir, daha sonra tekerlemeyi dinler, başparmakla başlayarak sırayla onları bükerler.

4. KOMPLEKSİ

1. Arı (sağ elin işaret parmağıyla, ardından sol eli döndürün).

2. Arılar (aynı egzersiz 2 elle yapılır).

3. Tekne (parmakların uçlarını öne doğru çevirin, ellerinizi avuç içi ile birbirine bastırın, hafifçe açın).

4. Güneş ışınları (parmaklarınızı çaprazlayın, ellerinizi yukarı kaldırın, parmaklarınızı açın).

5. Otobüs yolcuları (parmaklar çapraz, ellerin arkası yukarı, başparmaklar yukarı).

OYUN - FUCKING "BU PARMAK"

Sol avucunuzu kendinize doğru kaldırın ve metne göre sol elin parmaklarını küçük parmaktan başlayarak sağ elinizle sırayla bükün.

Bu parmak uyumak istiyor

Bu parmak - yatağa atla!

Bu parmak kıvrıldı

Bu parmak zaten uyuyor.

Sus, parmak, gürültü yapma,

Kardeşleri uyandırma

Parmaklar kalktı. Yaşasın!

Anaokuluna gitme zamanı.

Çocuklar başparmağa döner, tüm parmakları bükün.

5. KOMPLEKSİ

1. Kilit ("1" pahasına - avuç içi birlikte, "2" pahasına - parmaklar birbirine bağlanır
"kilit").

2. Tilki ve tavşan (tilki "gizlice girer" - tüm parmaklar masanın üzerinde yavaşça "yürür", tavşan "kaçar", parmaklar, hızla geri hareket eder).

3. Örümcek (parmaklar bükülmüş, masanın üzerinde yavaşça hareket ediyor).

4. Kelebek (avuç içlerini arka tarafla bir araya getirin, parmaklarınızı sıkıca birbirine kenetleyin - “kelebek kanatlarını çırpar”).

5. 4'e kadar sayın (başparmak sırayla diğerlerine bağlanır).

OYUN - FUCKING FUCK "GO, İŞ İÇİN KARDEŞLER"

Haydi çocuklar, işe başlayın!

Tutkunu göster.

Büyük olan odun kesmektir.

Tüm sobalar - ısıtırsınız.

Ve sen - su taşımak için,

Ve sen - akşam yemeği pişir,

Ve bebeğe şarkılar söyle,

Şarkı söylemek ve dans etmek için şarkılar

Kardeşleri eğlendirmek için.

Çocuklar sağ ele dönerler, yumruk şeklinde bükülürler, dönüşümlü olarak tüm parmakları bükerler.

6. KOMPLEKSİ

1. “İki konuşuyor” (iki elinizi yumruk haline getirin, başparmaklarınızı uzatın, birbirine yaklaştırın).

2. “Masa” (sağ eli bir yumruğa bükün, sol eli yatay olarak üstüne koyun).

3. “Koltuk” (sağ elinizi yumruk haline getirin ve sol elinizi dikey olarak ona yaslayın).

4. "Kapı" (her iki elin orta ve yüzük parmaklarının uçlarını birleştirin, başparmakları yukarı kaldırın veya içe doğru bükün).

5. "Köprü" (avuç içlerinizi birbirine doğru kaldırın, parmaklarınızı yatay olarak yerleştirin, iki elin orta ve yüzük parmaklarının uçlarını birleştirin).

mantar lanet

(dönüşümlü olarak küçük parmaktan başlayarak parmaklarınızı bükün).

Bir iki üç dört beş,

Mantar arıyoruz.

Bu parmak ormana gitti,

Bu parmak mantarı bulundu

Bu parmak temizlemeye başladı,

Bu parmak her şeyi yedi.

Bundan şişmanladı.

7. KOMPLEKSİ

1. "Papatya" (iki elinizi birleştirin, düz parmakları yanlara yayın).

2. "Lale" (bir fincan çiçek oluşturarak iki elin yarı bükülmüş parmaklarını birleştirin).

3. Elleri bir veya iki pahasına sıkmak ve açmak.

KRALİYET MUMBLE "KIZIL ÇİÇEKLER"

Avuç içleri lale şeklinde bağlanır, parmaklar yavaşça açılır, sonra ellerin yumuşak sallanması yapılır, ardından yavaşça kapatılır, bir çiçek şekli elde edilir, çiçeğin başı sallanır.

kırmızı çiçeklerimiz

yaprakları aç,

Rüzgar biraz nefes alıyor

Yapraklar sallanıyor.

kırmızı çiçeklerimiz

Yaprakları kapat

sessizce uyumak

Başlarını sallarlar.

8. KOMPLEKSİ

1. "Antenli salyangoz" (sağ elinizi masaya koyun, işaret parmağınızı ve orta parmağınızı kaldırın ve düzenleyin).

2. "Salyangoz kabuğu" (sağ elini masaya, sol elini üstüne koy).

3. "Kirpi" (avuç içlerini birleştirin, düz parmakları yukarı doğru çevirin).

4. "Kedi" (sağ elin orta ve yüzük parmaklarını başparmak ile avuç içine bastırın, eli yukarı kaldırmak için işaret ve küçük parmakları hafifçe bükün).

5. "Kurt" (sağ elin başparmak, orta ve yüzük parmaklarını bağlayın, işaret ve küçük parmakları hafifçe bükün, yukarı kaldırın).

FUCKING "TURUNCU"

(küçük parmakla başlayın, tüm parmakları sırayla bükün).

bir portakal paylaştık

Sadece bir portakal var.

Bu dilim kedi için

Bu kirpi dilimi

Bu dilim salyangoz için

Bu dilim bir siskin için,

Peki, kurt kabuğu!

9. KOMPLEKSİ

1. "Makas" (sağ elin ve sol elin işaret ve orta parmakları makasla saç kesimini taklit eder).

2. "Zil" (iki elin parmaklarını çaprazlayın, sırtları yukarı çevirin, sağ elin orta parmağını aşağı indirin ve serbestçe döndürün).

3. "Ev" (sağ ve sol ellerin uçlarını eğik olarak bağlayın).

4. "Su fıçısı" (sol elin parmaklarını hafifçe bükün, geri kalanı deliğin üstünde).

5. "İtfaiyeci" (bir nesne ile bir egzersiz, bir oyuncak merdiven kullanılır, işaret ve orta parmaklar boyunca çalışır).

sikik saklambaç

(parmakları sıkmak ve açmak)

Parmaklar saklambaç oynadı

Ve kafalar kaldırıldı.

Bunun gibi, bunun gibi

Böylece kafalar kaldırıldı.

KOMPLEKSİ

1. "Kuşlar uçuyor" (hareket yapmak için iki elin parmaklarıyla: yukarı, aşağı).

2. "Kuşlar gagalıyor" (dönüşümlü olarak baş parmağınızı diğerlerine bağlayın).

3. "Yuva" (iki elin parmaklarını yuvarlaklaştırın ve bir fincan şeklinde bağlayın).

ÜZGÜNÜZ "MARKET"

(Metni telaffuz ederken, çocuk sağ elin işaret parmağını sol elin avuç içi boyunca çalıştırır, "verdi" kelimesinde küçük parmak hariç her parmağı sırayla büker).

Parmak oyunları uzun olmamalı, çocuğun konuşma fonksiyonunu uyarmak için günde 5 dakika yeterlidir. Çocuğu asla bir oyuna katılmaya zorlamayın. Parmak oyunları çok bulaşıcıdır. Çocuğu izleyin ve onun da bundan zevk aldığını göreceksiniz.

Çözüm

Bu nedenle, bireysel gelişim sürecinde konuşma, her şeyden önce parmakların hareketleriyle yakından bağlantılıdır. Bu, aynı yaştaki ancak farklı derecelerde konuşma gelişimi olan çocukları gözlemlerken de açıkça ortaya çıkar. Parmaklarıyla çok sayıda hareketli hareket yapan çocuklar, sözlü olarak diğerlerinden daha hızlı gelişirler. Parmak hareketlerinin gelişimi, adeta konuşmanın gelişimine zemin hazırlar. Özellikle elin küçük hareketlerini eğitirseniz, konuşmanın gelişimi önemli ölçüde hızlandırılabilir, çünkü görünüşe göre, beynin serebral korteksindeki konuşma alanları parmaklardan gelen darbelerin etkisi altında oluşur; bu tür bir eğitim, korteksin konuşma alanlarının olgunlaşmasını ,5 ay kadar hızlandırabilir, bu da küçük bir çocuk için çok fazla.

Çocuğun konuşması, faaliyetleriyle, iletişimin gerçekleştiği durumlarla doğrudan ilgilidir. Her şeyden önce, çocuk elleriyle en sık dokunduğu nesneleri adlandırmaya başlar; aynı zamanda, dokunduğu detaylar daha sık öne çıkıyor (örneğin, bir bardağın alt kısmına kıyasla sapı). Bir kelime - bir nesnenin adı bir kelime haline gelir - ancak onun için önemli sayıda koşullu motor bağlantı geliştirildikten sonra bir kavram. Örneğin, bir çocuğa birkaç farklı kitap gösterilmiş, ancak eline verilmemişse, her birini ayrı ayrı hatırlayabilecek, ancak genelleştirilmiş bir “kitap” kavramı geliştiremeyecek ve dikkate almayacaktır. henüz gösterilmediği kitaplar. Aksine, bir çocuğa sadece gösterilmekle kalmaz, aynı zamanda kitaplara dokunmasına da izin verilirse, çok yakında genel bir kavram geliştirir ve o zaman herhangi bir kitap onun için bir "kitap" olacaktır.

Bu gerçekleri karşılaştırarak şu sonuca varabiliriz: bir çocuğu aktif konuşmaya hazırlama döneminden bahsederken, yalnızca artikülatör aparatın eğitimini değil, aynı zamanda parmakların hareketlerini de akılda tutmak gerekir. Burada sunulan gerçekler, eli konuşma aparatına bağlamamıza ve elin motor alanını beynin başka bir konuşma alanı olarak görmemize izin veriyor.

bibliyografya

    Akşenova M.N. Konuşma bozukluğu olan çocuklarda ince parmak hareketlerinin gelişimi. / Okul öncesi eğitim; M.: "Aydınlanma", No. 8
    Bogateeva Z.A. Bir çocuğun elini çizim dersinde yazmaya hazırlamak. / Okul öncesi eğitim; M.: "Aydınlanma", No. 8.
    Koltsova M.M. Çocuğun beyin fonksiyonlarının motor aktivitesi ve gelişimi; M.: "Sovyet Rusya",
    Koltsova M.M. Çocuk konuşmayı öğrenir; M., "Sovyet Rusya",
    Kutsakova L.V. Anaokulunda inşaat ve el işçiliği; Moskova: Aydınlanma.
    Ruzina M.S., Afonkin funduszeue.info Parmak oyunları ülkesi. SPb., "Kristal",
    Fomicheva M.F. Çocuklara doğru telaffuzu öğretmek; M.: "Aydınlanma",
    Filicheva T.B., Cheveleva N.A., Chiprkina G.V. Konuşma terapisinin temelleri; M.: "Aydınlanma",

Ekaterina Yegorova
Küçük çocukların konuşmasını geliştirmenin bir yolu olarak parmak oyunları

Sorun ilkokul öncesi çağındaki çocuklarda ince motor becerilerin gelişimi"Okul öncesi eğitimin federal devlet standardı". Okul öncesi eğitimin tamamlanma aşamasında hedeflerde sunulur "çocuk var ince motor becerileri gelişmiş» .

Şu anda, G. A. Kashe, E. I. Isenina, M. M. Koltsova ve diğerleri gibi bilim adamları, ilişkiyi zaten kanıtladılar. konuşma ve el etkinliğiüzerinde olumlu bir etkisi olan gelişim: "eğer hareketler iyi gelişmiş parmaklar, o zaman buna göre çocuğun konuşması iyi olacaktır.

Bu nedenle, en başından itibaren çok önemlidir. ince motor becerileri geliştirme yaşı, çünkü konuşma şartları gelişim.

arasındaki bağlantı küçük bir çocukta ince motor becerilerin gelişimi ve konuşmanın gelişimi. Çocuğun sözlü konuşmasının, hareketleri başladığında başladığına inanılmaktadır. parmaklar yeterli doğruluk elde edin. için birçok oyuncak var ince motor becerilerin gelişimi. Modelleme, çizim, yapboz toplama, yapıcılar, bağcıklar vb. bunun için çok faydalıdıfunduszeue.info en iyilerinden biri motor becerilerin ve konuşmanın gelişimi için araçlar onların birlik ve bağlantı içinde parmak oyunları ve egzersizleri.

parmak oyunları- bu, küçük kafiyeli hikayelerin, peri masallarının yardımıyla dramatize edilmesidir. parmaklar ve kollar. Bunlar oyunlar sanki çevredeki dünyanın gerçekliğini yeniden yaratıyorlar - nesneler, hayvanlar, insanlar, faaliyetleri, doğal fenomenler. için çok önemli bir faktör konuşma gelişimi, ne parmak oyunlar, tüm taklit eylemlerine ayetler eşlik eder. Şiirler çocukların dikkatini çeker ve akılda kalıcıdır. Sırasında " parmak oyunları"Yetişkinlerin hareketlerini tekrarlayan çocuklar, ellerinin motor becerilerini harekete geçirir. Böylece el becerisi, hareketlerini kontrol etme, bir tür faaliyete konsantre olma yeteneği gelişir. parmak oyunları ebeveynlere ve eğitimcilere çocuklarla oynama, onları memnun etme ve aynı zamanda, geliştirmek Bu tür oyunlarda konuşma ve ince motor becerileri, çocuk çeşitli duyusal izlenimler alır, geliştirir bakım ve yetenek odak. Çok oyunlarçocuklar arasında olduğu kadar bir yetişkin ile bir çocuk arasında da iyi ilişkiler kurar.

eğitim süreci çocuklar ikili süreç Ebeveynlerle yaptığım çalışmalarda kullanıyorum

Bireysel görüşmeler;

Ebeveynleri ne zaman daha fazla bağımsızlık vermeye teşvik edin? pansuman: düğmeleri, düğmeleri, fermuarları bağımsız olarak sabitleyin ve açın, bu eylemler temel olduğundan, manuel beceri oluştururlar;

Çocuğa nesneleri manipüle etmeyi öğretmek için gerekli olduğunu açıklayan ebeveynler için istişareler arasında oyuncaklarında her zaman piramitler, inşaat malzemeleri, erkeklerin arabaları, inşaatçılar, kızların oyuncak bebekleri vardı;

Ebeveynlere, bağımsızlığın oluşumuna dikkat ettiğimiz notlar şeklinde önerilerde bulunuyoruz. giyinirken çocuklar: onlara sabırla düğmelerin, düğmelerin, fermuarların nasıl bağlanacağını ve çözüleceğini öğretmelisiniz, çünkü bu eylemler temeldir ve el becerisini oluşturur;

Danışma « Gelişim ellerin ince motor becerileri küçük çocuklar», « parmak jimnastiği» ;

Ebeveynler için atölye Okul öncesi çocukların konuşmalarının gelişimi için parmak jimnastiği»;

Parmak ve avuç içi oyunları küçük yaşlardan itibaren çocuklar için gereklidir. yaş. için güçlü bir uyarıcı olurlar. konuşma gelişimi, ve neşeli, sıcak, bedensel duygusallık için seçeneklerden biri gelişim. Bunlar oyunlar bebekle büyümek. Her şey, çocuğun pasif olduğu tekerlemelerle başlar, öğretmenin kendisi eliyle oynar, eğilir ve bükülmez. parmaklar avucunu gıdıklıyor. Daha sonra çocuğun rolü yavaş yavaş aktif: öğretmen sadece tekerlemenin sözlerini söyler ve parmaklar Bebek zaten bağımsız hareket ediyor. Daha sonra çocuk hakem olur oyunlar, ve kelimeler ve hareketler - her şey ona tabidir.

parmak oyunları sanki çevrenin gerçekliğini yansıtıyorlarmış gibi Barış: nesneler, insanlar, hayvanlar, faaliyetleri, doğal olaylar. AT "Gitmek parmak oyunları» yetişkinlerin hareketlerini tekrarlayan çocuklar, ellerin motor becerilerini harekete geçirir, böylece el becerisi, hareketlerini kontrol etme yeteneği ve bir tür faaliyete konsantre olur. Birçok parmak oyunları iki elin dikkatini gerektirir, bu da içinde gezinmeyi mümkün kılar Uzay: "Sağa", "Ayrıldı", "yukarı", "aşağı doğru".

Ek olarak, bunlar oyunlar olumlu bir duygusal arka plan oluşturmak, teşvik etmek gelişim tekerlemelerin içeriğini dinleme ve anlama becerisi, ritmi yakalamayı öğrenme konuşmalar ve aynı zamanda mükemmel bir hizmet anlamına geliyor konuşmayı öğrenmek için konuşmalar

için egzersizler parmak jimnastik dikkate alınarak seçilir çocuğun yaşı. üzerinde çalışmak parmak hareketlerinin gelişimi ve eller günde dakika sistematik olarak yapılmalıdır. İnce hareketler gerektiren sistematik egzersizler parmaklar, beynin verimliliğini artırın, çocuğa bilişsel ve yaratıcı aktiviteye güçlü bir ivme kazandırın. Hareket egzersizlerinin düzenli tekrarı parmaklar dikkati arttırır, düşünme, hafıza, çocuğun konuşması üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

İlgili yayınlar:

Küçük çocuklarda ellerin ve konuşmanın ince motor becerilerini geliştirmenin bir yolu olarak parmak oyunları“Küçük çocukların ellerinin ve konuşmalarının ince motor becerilerini geliştirmenin bir aracı olarak parmak oyunları” 2. Slayt “Yaratıcı yeteneklerin kaynakları ve.

"Küçük çocukların ellerinin konuşma ve ince motor becerilerini geliştirmenin bir yolu olarak parmak oyunları" Amaç, çocuğun zihinsel gelişimini doğrudan etkileyen dikkati değiştirmek, koordinasyonu ve ince motor becerilerini geliştirmektir. oluşum.

Kendi kendine eğitim için bireysel plan " yaş arası çocuklarda konuşma geliştirme aracı olarak parmak oyunları ve alıştırmalar" MKDOU "Kurtamyshsky anaokulu No. 4" Kurtamysh MKDOU "Kurtamyshsky anaokulu No. 4" Bireysel yaratıcı kendi kendine eğitim planı.

Ebeveynler için çalıştayın özeti "Küçük çocuklarda ince motor becerileri geliştirmenin bir yolu olarak parmak oyunları" ST. PETERSBURG ST. PETERSBURG NEVSKY BÖLGESİ HÜKÜMETİ İDARESİ Devlet bütçeli okul öncesi eğitim kurumu.

Küçük yaşta ana aktivite oyundur. Parmak oyunlarında büyük önem taşıyan şiirsel çizgilerin çeşitliliğidir. Aynen öyle.

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

Okul öncesi parmak oyunları örnekleri

Okul öncesi tekerleme parmak oyunu örnekleri paylaşımı devam ediyor.

TAVŞANIM

Tavşanın iki kulağı var.(İki elin işaret parmakları başa götürülür.)

Bir de komik bir burun.(Bir elin işaret parmağı burna götürülür.)

Havuç yemeği sever.(Bir elle yeme hareketi yapılır.)

Her yere hoplayarak girer.(İki el diz üzerinde hareket ettirilir.)

YENİ YIL

Ben eski yılım,                                   (Sağ başparmak)

Adım

Çok çalıştım, yoruldum.

Görevimi yeni yıla bırakıp gidiyorum.

Hoşça kalın.                                       (El sallanır. )

Merhaba                                           (Sol başparmak )

Ben yeni yılım.

Adım

Çok neşeli heyecanlıyım,                  (Eller vurulur. )

Beraber çalışalım.                             ( Eller birbirinin etrafında döndürülür.)

Bir yaş daha büyüyelim.                   (Bir parmak gösterilir. )

Güle güle                                  (Sağ el sallanır.)

Hoş geldin                                (Alkışlanır. )

GÜNEŞ

Güneş top gibi yusyuvarlak. (Parmaklarla daire yapılır)

Pırıl pırıl ışıkları var (İki elin parmakları açılıp kapanır)

İnsanları ısıtır. (Kollar ovuşturulur)

Çiçekleri açtırır. (Eller kapalıyken havaya doğru açılır)

Gece olunca kaybolur (Açık olan eller kapanır, arkada saklanır

AY VE YILDIZLAR

Gece olunca gökyüzünde bir ay (Başparmak gösterilir)

Ve bir çok yıldız olur (İki elin diğer parmakları sallanır)

Yıldızlar ayın etrafında toplanırlar (İki el birleştirilir. Başparmak ortada diğerleri sallanır)

Sabah olunca kaybolurlar (İki elde arkada saklanır)

ÇİLLİ HOROZ – SARI TAVUK

Bu Çilli horoz,                                          (Sağ başparmak hareket ettirilir.)

Buda Sarı tavuk,                                       (Sol başparmak hareket ettirilir.)

Çilli horoz her sabah                               (İki el ağızda birleştirilir, horoz sesi çıkarılır.)

Üüürüüüü Üüürüüüü diye öter,

Ali Can’ı uyandırırmış.                             (Uyanma hareketi yapılır.)

Sarı tavuk da her sabah yumurtlar,           (Sol başparmak hareket ettirilir.)

Gıt gıt gıdak, gıt gıt gıdak                         (Sol el parmakları birleştirilir, açılıp kapanır.)

Yumurtam sıcak diye haber verirmiş.

Ali Can yumurtaları alır,                           (Sağ elle, sol avuçtan alınır.)

Annesi de pişirirmiş , fokur fokur fokur   (İki elle kaynama hareketi.)

Ali Can yumurtaları hapur hupur hapur hupur yermiş.   (Yeme hareketi yapılır.)

KARDAN ADAM

Bir kardan adam varmış, kardan adamın bir başı      (İki el işaret parmakları ile baş ve gövde gösterilir)

Bir gövdesi, bir de ayakları varmış        ( Ayaklar yere vurulur )

Başında şapkası                  (Şapkası gösterilir)        Bir de süpürgesi varmış     (Süpürme hareketi yapılır)

Kömürden gözü, ağzı         (İşaret parmaklarla başparmaklar birleştirilip, gözlerin üzerine konulur )

Havuçtan burnu                  (İşaret parmak burnun üzerine konulur)

Gövdesinde de dört tane düğmesi varmış     ( Gövdede düğme yerlerine, dört kere dokunulur) 

Kardan adam çok gururluymuş, dimdik dururmuş       (Sağ el parmakları birleştirilir, düz tutulur)

Ne sağa, ne sola eğilmezmiş     (Sağ el sağa-sola eğilme hareketi yapılır )

Ne öne, ne arkaya eğilmezmiş   (Öne-arkaya hareket edilir, sağ elle olmaz işareti yapılır)

Aradan günler geçmiş

Güneş çıkmış, havalar ısınmaya başlamış (Sağ ve sol el parmakları açık üst üste konur iki tarafa doğru sallanır)

Kardan adamdan geriye, Küçük kömür parçaları, havuç burnu, şapkası, atkısı ve süpürgesi kalmış.

Kardan adam erimiş, su olmuş gitmiş.            (Ellerle bitmiş hareketi yapılır)

anaokulu

                              

EHarfi İle Başlayan

Anahtar kelimeler;

okul öncesi parmak oyunları örnekleri,okul öncesi forum parmak oyunları,okul öncesi parmak oyunları video,parmak oyunları anaokulu,okul öncesi eğitim forumu, kısa parmak oyunları, anaokulu okul oncesi parmak oyunlari, okul önceciyiz biz, çocuk, kreş, anaokulu, ana sınıfı, parmak oyunu, parmak oyunları, anaokulu parmak oyunları, parmak oyunu izle, anasınıfı parmak oyunları, parmak oyunları izle, yeni parmak oyunları, parmak oyunları oyna, 10 parmak oyunları, en güzel parmak oyunları, kolay parmak oyunları, hareketli parmak oyunları, eğlenceli parmak oyunları, kısa parmak oyunları, okul öncesi parmak oyunları videoları, okul öncesi anaokulu parmak oyunları, okul oncesi parmak oyunlari, parmak oyunları

Parmak oyunları

 

Okul öncesi çocuklarının dil gelişimi için,oldukça faydalı olan parmak oyunlarından sizler için seçtiklerimiz;

 

Haydi 1 2 3 diye sayalım

4 &#;ü 5&#;i 6&#;yı unutmayalım

7 8 9 &#;u cebime kattım 10 deyince

Ayşe &#;yi alkışlayalım.. &#;sırayla isimler söylenir&#;

 

 

AT ALKIŞI
Atlar ormanda gidiyor(eller dizlere vurulur)
Atlar hızlandı(hızlı hızlı dizlere vurulur)
Atlar taşlığa geldi(eller göğüse vurulur)
Atlar çimenliğe geldi(eller birbirine sürtülür)
Atlar bataklığa geldi(ağızla lak lak sesi çıkartılır)
Atlar patikadan atlıyor hooppp gümm!!
(eller havaya kaldırılıp masaya vurulur)

 

Şaplat şaplat şaplat &#; el çırpılır&#;

Şıklat şıklat şıklat &#;parmak şıklatılır&#;

Döndür döndür döndür &#;eller çevirilir&#;

Salla salla salla &#;eller sallanır&#;

Uslu çocuk ol, kollarını bağla.

 

DAVUL,KEMAN,SAZ,DÜMBELEK
Davul,keman,saz ve dümbelek oturuyorlarmış
Davul demişki:ben parka gidecem,ben parka gidecem
(kalın ve kaba bi sesle beraber davul çalma hareketi yapılır ve bu sözler sölenir)
Kemanda demişki:Benide götür,benide götür
(çok ince keman sesine benzer bisesle keman çalma hareketi yapılır ve bu sözler sölenir)
Sazda demişki:Gidelimmi gitmeyelimmi,gidelimmi gitmeyelimmi
(saz çalma hareketi yapılarak çok coşkulu bi şarkı sölüyormuş gibi bu sözler sölenir)
Dümbelek te demişki:hep birlikte birlikte,hep birlikte birlikte gidelim
(dümbelek çalma hareketi yapılarak bu sözler söylenir)

ÇAL KAPIYI

çal kapıyı çal çal (elle alına vurulur)
bak pencereden (elle gözlük yapılır)
çevir mandalı(burun kıvrılır)
gir içeri(ağzın içi gösterilir)
al bir sandalye(sağ kulak çekilir)
otur şuraya(sol kulak çekilir)
nasılsınız  bugün çocuklar(dinliyormuş gibi yapılır)

 

KÖŞE BAKKALI

köşe bakkalı(çene tutulur)
kapalı çarşı(ağız gösterilir)
horhor çeşmasi(burun tutulur)
elmacılar(yanaklar tutulur)
aynacılar(gözler gösterilir)
kemancılar(kaşlar sıvazlanır)
düz bayır(alına dokunulur)
karışık çayır(saçlar karıştırılır)

 

ÖRDEK AİLESİ
bu baba ördek(baş parmak)
buda anne ördek(diğer baş parmak)
bunlarda yavruları(iki elin diğer parmakları)
vak vak diyorlar(iki elüst üste gaga yapılır)
derede yüzüyorlar(yüzme hareketi)
bir balık görünce ham diye yutuyorlar
(yakalama ve yeme hareketi)

TIRTIL
bir tırtıl varmış karnı çok acıkmış(karın el ile ovulur)
ağaca tırmanmaya başlamış(parmaklar sol koldan başlayarak tırmanma hareketi yapar)
tıkırda tıkır tıkırda tıkır(saça kadar gelir saçtan bir tutam tutulur)
ağaçta bir yaprak bulmuş yemeye başlamış(yeme hereketi)
çırtırda çıtır çıtırda çıtır)
karnı çok doymuş
oynamaya başlamış(parmaklar şıklatılarak oynanır)
şıkırda şıkır şıkırda şıkır
ağaçtan aşağıya inmeye başlamış(eller vücudan dolaştırılır)patırda patır patırda patır

Okul

Ben büyüdüm okula gidiyorum (Başparmak hareket ettirilir)

Okulda bir arkadaşım oldu (İşaret parmağı hareket ettirilir)

Okulda iki arkadaşım oldu (Orta parmak hareket ettirilir)

Okulda üç arkadaşım oldu (Yüzük parmak hareket ettirilir)

Okulda dört arkadaşım oldu (Serçe parmak hareket ettirilir)

Okulda beş arkadaşım oldu (Bütün parmaklar hareket ettirilir)

 

BEN BİR AĞACIM

Ben bir ağacım ( kollar yukarıya kaldırırlır)

Dallarım var benim ( eller öne uzatılır)

Dallarım bir çiçek açtı ( 1. parmak açılır.)

Dallarım iki çiçek açtı (2. parmak açılır.)

Dallarım üç çiçek açtı ( 3. parmak açılır)

Dallarım dört çiçek açtı ( 4. parmak açılır)

Dallarım beş çiçek açtı ( 5. parmak açılır)

Bir rüzgar çıktı vuu vuu ( kollar iki yana sallanır)

Yağmur yağdı şıp şıp şıp ( kollar önde yağmur yağma hareketi yapılır)

Tüm çiçeklerim döküldü ( kollar aşağı indirilir.)

 

BAY MİKROP
bir mikrop varmış,yürümüş yürümüş,
(sağ elin baş ve işaret parmağı sol kol üzerinde yürütülür)
bir evin kapısından içeri girmiş
(baş parmak ve işaret parmağı avuç içine doğru yürütülür)
birde bakmışki merdivenler var
başlamış merdivenlerden çıkmaya(sağ el parmakları sol elin parmakları üzerinde yürütülür)
üst kata çıkınca kapıyı vurmuş(sol elin sırt kısmına vurmuş)
tak tak tak kim o benim,ben mikrop(sağ elin baş parmağı sallanır)
ne istiyorsun seni hasta etmeye geldim(sağ parmak yine sallanır)
yoo!! Beni hasta edemezsin ben temiz birçocuğum
yemeklerimi yerim,uykumu uyurum,aşıda oluyorum,sen beni hasta edemezsin
öyleyse ben gidiyorum(parmaklardan aşağıya doğru inilir)
o sırada ayşe&#;nin annesi evde sabunlu su ile temizlik yapıyormuş
mikrobun ayağı kaymış,merdivenlerden aşağıya yuvarlanmış
(yuvarlanma hareketi yapılır)mikropta kendini kapının dışında bulmuş
(sağ baş parmak avuç dışına atılır)

 

TAVŞAN

Bir tane tavşancık varmış uyuyormuş uyanmış başlamış yürümeye

funduszeue.info tiki tak tak, tak tiki tak tak tak tiki tak tak, tak tak

aaa oooo birde ne görsün

kocaman bir havuç tarlası

Tavşancık bütün havuçları yemişmi ( eveeettttt)

Nasıl yemiş ?

hapur hupur hapur hupur hapur hapur

Tavşancığın karnı doymuş başlamış yürümeye

funduszeue.info tiki tak tak, tak tiki tak tak tak tiki tak tak, tak tak

aaa oooo birde ne görsün

koskocaman bir havuz

Tavşancık bütün suları içmiş mi? ( eveeetttt)

Nasıl içmiş ?

Lıkır lukur lıkır lukur lıkır lukur

Tavşancık arkasını dönmüş birde ne görsün

aaa oooo birde ne görsün

Koskocaman bir kurt

Tavşancık başlamış koşmaya

funduszeue.info tiki tak tak, tak tiki tak tak tak tiki tak tak, tak tak

Tavşancık eve gitmiş  uyumuş uyanmış birde

 

TIRTIL / Parmak Oyunu
Bir tırtıl varmış karnı çok acıkmış (Karın el ile ovulur)
Ağaca tırmanmaya başlamış (Parmaklar sol koldan başlayarak tırmanma hareketi yapar)
Tıkırda tıkır tıkırda tıkır (Şaça kadar gelir saçtan bir tutam tutulur)
Ağaçta bir yaprak bulmuş yemeye başlamış (Yeme hareketi)
Çıtır da çıtır çıtırda çıtır
Karnı çok doymuş
Oynamaya başlamış (Parmaklar şaklatılarak oynanır)
Şıkırda şıkır şıkırda şıkır
Ağaçtan aşağıya inmeye başlamış (Eller vücutta dolaştırılır)
Patırda patır patırda patır

 

SEVİMLİ MİSAFİRLER

Pencerede bir çıtırtı (sol el sol kulağın arkasına tutulur,dinleme hareketi yapılır)

Çıt çıt çıt çıt (pencereye vurma hareketi yapılır )

Aaa…bak kim gelmiş (el ağza götürülür ,şaşkın bir yüz ifadesi yapılır)

Pisi gelmiş pisi pisi gelmiş

Mİyav miyav miyav (kedi severmiş gibi okşama hareketi yapılır)

Hoplamış zıplamış (hep birlikte hoplanır )

Çok terlemiş (iki elle serinleme hareketi yapılır)

Kapıda bir takırtı (sol el sol kulağın arkasına tutulur,dinleme hareketi yapılır)

Tak tak tak tak tak (kapı vurulma hareketi yapılır)

funduszeue.info kim gelmiş (el ağza götürülür ,şaşkın bir yüz ifadesi yapılır)

Kuçu gelmiş kuçu kuçu gelmiş (köpek severmiş gibi okşama hareketi yapılır)
Hav hav hav hav hav

Hoplamış zıplamış. (hep birlikte hoplanır )

Çok terlemiş. ( iki elle serinleme hareketi yapılır) 

Pencerede bir çıtırtı (sol el sol kulağın arkasına tutulur,dinleme hareketi yapılır)

Çıt çıt çıt çıt (pencereye vurma hareketi yapılır )

Aaa…bak kim gelmiş (el ağza götürülür ,şaşkın bir yüz ifadesi yapılır)

Kuş gelmiş minik kuş gelmiş (kuş taklidi yapılır)
Cik cik cik cik cik

Hoplamış zıplamış (hep birlikte hoplanır )

Çok terlemiş ( iki elle serinleme hareketi yapılır) 

Yazan /SEÇKİN TABAR

 

MAYMUN KARDEŞLER

Beş maymun kardeş varmış (bir elin beş parmağı gösterilir)
Sabah uyanmışlar çok da acıkmışlar (karın bölgesi gösterilir)
Dolabı açmışlar muz kalmamış. (iki el yana doğru açılır üzgün yüz ifadesi yapılır)
Masanın üstüne bakmışlar muz kalmamış. (iki el yana doğru açılır üzgün yüz ifadesi yapılır)
Dışarı çıkmışlar ağacın dallarına bakmışlar.
Muz kalmamış… (iki el yana doğru açılır üzgün yüz ifadesi yapılır)
Düşünmüşler, düşünmüşler. (baş kaşıma hareketi yapılır)
Çok acıktık demişler. (yüksek sesle söylenir)
Koşa koşa evden çıkmışlar. (koşma hareketi yapılır)
Büyük bir muz ağacı görmüşler.
En büyük kardeş hemen ağaca tırmanmış. (iki elle tırmanma hareketi yapılır)
Önce iki muz koparmış aşağıya atmış. (bir elin iki parmağı gösterilir)
Sonra üç muz daha koparmış aşağıya atmış. (bir elin üç parmağı gösterilir)
Büyük maymun kardeş toplam beş muz toplamış. (beş parmak gösterilir)
Muzları yiyen maymun kardeşler şıkır, şıkır oynamış.
(Seçkin TABAR)

 

MİNİK SİNCAP

Minik sincap yürümüş, yürümüş (Sağ el sol kolun üzerinde gezdirilir)
Karnım çoook acıktı demiş (Karın ovuşturulur)
Ormana gitmiş ceviz ağacı bulmuş
Başını kaldırıp yukarı bak

mış, bütün cevizler yukarıdaymış(Yukarı bakılır)
Parmak uçlarına basmış yukarı uzanmış, uzanmış (Parmak uçlarına basılır yukarı uzanma hareketi yapılır)
Ama hiç ceviz tutamamış (Baş iki yana sallanır)
Aşağıya bakmış (Aşağı bakılır)
Büyük bir taş almış
Üzerine çıkmış
Yukarı uzanmış uzanmış (Parmak uçlarına basılır yukarı uzanma hareketi yapılır)
Ama yine ceviz tutamamış
Başlamış ağaca tırmanmaya (Sağ el sol kolun üzerinde gezdirilir)
Tırmanmış tırmanmış
Hem de en yukarıya
Cevizleri toplamış atmış hop aşağıya (İki el ile toplama hareketi yapılır)
Toplamış toplamış
Atmış atmış hoop aşağıya
Sonra bütün cevizleri
Yemiş doyasıya (Yeme hareketi yapılır)

(Yazan/Seçkin TABAR)

 

İlgili Terimler : anadili etkinlikleri, dil gelişimi, hikaye öncesi etkinlik, okul öncesi dil gelişimi, okul öncesi parmak oyunu, parmak oyunları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası