sağlık sigortası poliçesi muhasebe kaydı / Özel Sigortalara Ödenen Primler Şirkette Gider Yazılır mı

Sağlık Sigortası Poliçesi Muhasebe Kaydı

sağlık sigortası poliçesi muhasebe kaydı

İŞVEREN TARAFINDAN ÖDEMELİ ”Özel Sağlık Sigortası” MUHASEBE KAYITLARI

İşveren tarafından ödenen özel sağlık sigortası primi pek de alışık olmadığımız bir durumdur. Bir şekilde

istihdam edilen personele ait özel şahıs sigorta primleri, şirket tarafından ödendiği takdirde ücret matrahının tespitinde indirilebilir mi? Bu husus ne yazık ki çok ortada bir konu olmaması sebebiyle, mali sistem içinde teorik olarak yer almasına rağmen, Tek Düzen Muhasebe Sistemi ‘nde kayıt düzeni açısından bilgiye muhtaç konu olarak karşımıza çıkar. Konu hakkında detayda boğulmadan, aktarmaya çalıştığım görüşüm aşağıda yer almaktadır.

Genel itibari ile aslında işveren tarafından ödemeli özel sağlık sigortası poliçe tutarı çalışanlar için ödenmez. Güçlü sermayeye sahip işyerlerinde kaliteli ve kalifiye personeli bünyede tutabilmek için jest manasına da yönelik bir uygulamadır.
Fakat bizim de bu genel-geçer durumda sorgulamaya aldığımız bir şeyler olmalı.
Mesela hemen aklıma gelen;

—“Bedava peynir ancak ve mutlak olarak fare kapanında yer alır” öyle değil mi?

İşveren ödemiş olduğu bu primi gider olarak indirmenin yollarını tarayacaktır. Elbette ki özel kesintiler şeklinde bir takım istisna durumlarından ari tamamı indirilemiyor.

Kapsamdaki istisna kesintileri hak edenler için durumun ne boyutta olduğunu analiz ettiğimizde, bir giderin indirilebilmesi için öncelikle, Gelir Vergisi Kanunu’ na(GVK) bakılması gerekir.

“ sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde, safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, aynı maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde gider olarak indirileceği hükmüne yer verilmiştir.” Amir olan bu maddenin 1. fıkrası, işverenin çalışanına ödediği sağlık sigortası primlerini ücretin bir unsuru olarak gider yazılabilir nitelikte olduğunun temelini teşkil etmektedir. Hatta konu hakkında 85 numaralı Gelir Vergisi Sirküleri’ ne bakarak daha fazla bilgi alabiliriz.

Şunu da ifade etmekte fayda var. GVK’ nun 40/9 maddesi gereğince indirim işverenler tarafından hizmet erbabına yönelik olarak sadece bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarını içermekte olup, şahıs sigorta primlerini içermemektedir.

Hem işveren tarafından bireysel emeklilik sistemine katkı payı ödenmesi hem de ücretli tarafından şahıs sigortalarına prim ödemesinin bulunması ve bunların toplam tutarının yukarıda belirtilen sınırı aşması halinde, indirimin öncelikli olarak ücret matrahının tespitinde mi yoksa ticari kazancın tespitinde mi yapılacağı konusu taraflarca, mükerrer indirime izin verilmeksizin, serbestçe belirlenebilecektir.

İşverenler tarafından ödenen özel şahıs sigorta primlerinin gider yazılıp yazılmayacağı ve vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususu ile ilgili İstanbul Vergi Dairesi Başkalığı tarafından verilen / sayılı, tarihli Özelge ile yapılan açıklamalar aşağıdadır.

Gelir Vergisi Kanunun "Ücretin Tarifi" başlıklı 61 inci maddesinde; "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez" hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun ücretin gerçek safi değerinin tespitinde yapılacak indirimlere ilişkin 63 üncü maddesinin (3) numaralı bendinde, "( sayılı Kanunun funduszeue.infoiyle değişen bent; Yürürlük ) Sigortanın Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50'si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.)" hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan yukarıda yazmış olduğum gibi, 23/10/ tarih ve GVK/ sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinde konu ile ilgili daha fazla açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre; indirim konusu yapılacak primlerin toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır. İndirim konusu yapılacak prim tutarının tespitinde esas alınacak ücret ise, işveren tarafından çalışana hizmet karşılığında ödenen aylık (maaş), prim, ikramiye, sosyal yardımlar ve zamlar gibi vergiye tabi sürekli nitelikteki ödemelerin brüt tutarının toplamı olacaktır. Gider karşılığı olarak ödenen tutarlar (yapılan gerçek bir giderin karşılığı olsun olmasın) dikkate alınmayacaktır.

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, işverenlerce ödenen şahıs sigorta primleri, işle ilgili olarak ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen ücret kapsamında olduğundan, söz konusu primlerin öncelikle ücretin matrahına ilave edilerek Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince gelir vergisi tevkifatı kesilmek suretiyle vergilendirilmesi ve aynı Kanunun 40 ıncı maddesinin (1) numaralı bendi çerçevesinde genel gider olarak herhangi bir tutar ve oran sınırlaması olmaksızın indirim konusu yapılması mümkündür.

Buraya kadar anlatılanlar Gelir Vergisi Kanunu penceresinden işvereni kısıtlayarak %15 tahdidi ve yine aynı kanuna göre kesilecek stopaj ile alakalıydı. İşverenler ayrıca, sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu Maddesi “b” bendi gereği var olan %30 istisna ile alakalı kayıtların işin ehli olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler danışmanlığında ele almaları menfaatleri gereği olacaktır.

Çalışan adına yapılan ve tüm hizmet ve menfaatlerinden çalışanın yararlanacağı, primleri işveren tarafından ödenen bu özel sağlık poliçesi brüt tutarı aylık asgari ücretin %30’unun üzerinde ise; aylık asgari ücretin % 30’luk kısmına isabet eden ( yılı ,00 *%30) ,90 TL’lik tutar, prime esas kazançtan düşülmeli, üstü ise prime esas kazanca tabi olmalıdır. Özel sağlık poliçe brüt tutarı asgari ücretin %30’nun altında ise prime esas kazanca dâhil edilmemelidir. Personelin eş ve çocuğu için ödenen özel sağlık sigortası primleri tutarlarının tamamı prime esas kazanca tabi olmalı, prim istisnası uygulanmamalıdır.

Özel sağlık poliçe tutarları dışında diğer sigorta primleri için istisnai bir hüküm mevcut olmayıp, tamamı sigorta primine esas kazanca dâhil olmalıdır.

Buraya kadar konuyu kanunilik açısından olması gerektiği şekilde açıklamaya çalıştık. İlk defa yazılan bir konu olmadığından elbette teorik ve retorik yazı alıntılarım oldu. Yazı sonunda kaynak olarak verdiğim tüm emeği geçenlere teşekkürü borç bilirim.

Fakat bu zamana kadar meslektaşların ortak bir çalışma destinasyonu olmamış; yani Tek Düzen Muhasebe Sistemi dairesi içinde çalışanın adına düzenlenmiş, işveren tarafından ödenen özel sağlık sigortası poliçesinin “muhasebe kayıtları” hakkında, her meslek insanı kendine göre yorumlayarak ele almıştır.

O halde bu poliçe türü nasıl tahakkuk ettirilmeli?

Nasıl ay bazında giderleştirilerek net tutarları toplamı bordroda gösterilmeli? Uygulamaya devam edelim.

Örneklem üzerinden hareketle kayıtları nasıl yapacağımıza bakalım. Dolayısıyla basit anlatımı sağlamak amacıyla asgari ücretli bir çalışanı ele alalım istedik.

-Özel Sağlık Sigortası “Selahattin İpek” adına düzenlenmiştir.
-Yıllık ödenen poliçe prim tutarı 2, TL
-İşveren defaten poliçe tutarını bankadan ödemiştir.

-Her ay eşit tutarlar halinde ücret bordrosunda gösterilerek giderleştirilmesine karar verilmiştir.


Şimdi bu kayıtları yapmaya çalışalım. Şahıs üzerine yapılan poliçe prim karşılığı, işveren tarafından çalışanı adına peşin, taksitle veya firma kredi kartıyla ödenebilir.

Peki, bu ödeme karşılığı yapılacak kayıtlamada hangi hesapları kullanmak daha sağlıklı olur?

Personelden Alacaklar Hesabı ve veya Gelecek Aylara Ait Giderler – Gelecek Yıllara Ait Giderler hesaplarını kullanmak mümkündür. Şunu da unutmayalım diye özellikle altını çizmek isterim; nolu Hesap Kodunu kullanacaklar için, çalışan adına ödenen parayı inceleme elemanları bir nevi çalışana “borç verme işlemi” olarak kabul edebilir. İzahını yapacağına kanaati olanların Hesap Kodunu kullanarak kayıtlarını tamamlayabilirler.

Çalışan ihtiyacı olduğunda işverenden alacağı para için faiz yükümlülüğü altına girebilir. Böyle bir durumda borç anapara ve faizi ile birlikte tahsil edilir.

Elbette yine alternatif olarak ve Hesap Kodlarını da kullanmak mümkündür. Örneğimizde Hesap Kodu kullanılmış olup, – Hesap Kodları kullanımı da aynı şekildedir.

Çalışanın, kendi adına yapılmış olan Özel Sağlık Poliçesini bildirerek, belirli veya belirsiz yapılan sözleşme şartları gereği; işveren, taahhüdünü yerine getirmek için poliçeyi kayıtlarına alır. Örnekte yıllık tutarı 2, TL olan poliçenin tahakkuk işlemine ait muhasebe kaydını görmekteyiz.

Personelden Alacaklar Hesabını kullanmak istemeyenler, belirttiğimiz gibi – hesaplarını kullanabilirler.
Aylar itibari ile eşit olarak giderleştirilmeye gidilebileceği gibi, Personelden Alacaklar, Gelecek Aylara Ait Giderler veya Gelecek Yıllara Ait Giderler hesapları altında detaylı olarak da gösterilebilir.

İşveren poliçeye ait prim tutarını bir defada peşin olarak ödeyecek olursa, aşağıdaki muhasebe kaydını yapacaktır.

Poliçe net tutarları toplamı bordroda “Özel Kesintiler” içinde gösterilmeli, bordro tahakkuk aşamasında veya ve nolu hesaplar alacaklandırılarak kapatılmalıdır. Aşağıdaki tabloda prim tutarını eşit taksitler halinde giderleştirmeyi seçtiğimizi varsayarsak (2, / 12 = TL) ücret bordromuz aşağıdaki şekilde olacaktır.

Sonuç olarak konunun hassasiyeti bakımından ortada birden fazla kritik noktanın aynı anda ve birlikte dikkate alınması gereği vardır. Brüt ücretin yüzde 15’i ve asgari ücretin yıllık tutarı kadar olan kısım ile yine bu özel sağlık poliçesi brüt tutarı aylık asgari ücretin % 30’luk kısmı prime esas kazançtan düşülerek, limitin üstü ise prime esas kazanca tabi olmalıdır. İşveren tüm bu mevcut uygulamalarını gözden geçirerek, ücret matrahında gider yazılabilecek veya aşan kısmı ücret sayılacağından, alakalı kesintiler (Gelir Vergisi stopaj, Primler matraha dâhil edilerek) işveren tarafından da ücretin bir unsuru olarak gider yazılabilecektir.,
 

Saygılarımla.
 

Kaynak:

İşverenler Tarafından Ödenen Özel Şahıs Sigorta Primlerinin Gider Yazılıp Yazılmayacağı

Ve Vergi Matrahının Tespitinde İndirim Konusu Yapılıp Yapılamayacağı-Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

İşveren tarafından ödenen sağlık sigorta primleri-Osman Arıoğlu

— Gelir Vergisi Kanunu

— sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

İşveren Tarafından Personele Sağlanan Özel Sağlık Sigortasının Muhasebeleştirilmesi

Dr. Koray Ateş
[email protected]



Değerli okurlar, bu hafta işveren tarafından çalışanlara sağlanan özel sağlık sigortasının muhasebeleştirilmesini ele alacağız. Bilindiği üzere GVK 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi aşağıdaki gibidir.

 "Sigortanın Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50'si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.)"

Yine, 23/02/ tarih ve GVK/ sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinin "3. İşverenler Tarafından Ücretliler Adına Ödenen Katkı Paylarının Ticari Kazancın Tespitinde İndirimi" başlıklı bölümünde, işverenlerce ödenen diğer şahıs sigorta primleri, işle ilgili olarak ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen ücret kapsamında olduğundan, Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin (1) numaralı bendi çerçevesinde genel gider olarak her hangi bir tutar ve oran sınırlaması olmaksızın indirim konusu yapılabileceği, öte yandan, söz konusu primlerin, ödendiği ayda elde edilen ücretin % 5'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere hizmet erbabının safi ücret tutarının belirlenmesi sırasında indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 23/10/ tarih ve GVK/ sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinde de konu ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre; indirim konusu yapılacak primlerin toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır. İndirim konusu yapılacak prim tutarının tespitinde esas alınacak ücret ise, işveren tarafından çalışana hizmet karşılığında ödenen aylık (maaş), prim, ikramiye, sosyal yardımlar ve zamlar gibi vergiye tabi sürekli nitelikteki ödemelerin brüt tutarının toplamı olacaktır. Gider karşılığı olarak ödenen tutarlar (yapılan gerçek bir giderin karşılığı olsun olmasın) dikkate alınmayacaktır.

 BORDROYA EKLEMEK YERİNE DIŞARIDAN MUHTASARA EKLEMEM MÜMKÜN MÜDÜR?

Çalışanlarına özel sağlık sigortası sağlayan bazı işletmeler, kişi başına ödedikleri özel sağlık primlerinin yılı için SGK ya tabi sınırı (Brüt asgari ücretin yüzde 30’u; *0,30=) ,90 TL’yi geçmediği takdirde, fazladan işgücü mesaisi gerektirdiği için her ay ücret bordrolarına her bir çalışan için teker teker eklemek yerine dışarıdan bir kayıt ile muhtasar beyannameye dahil etmek istemektedirler. Burada altını çizerek belirtmek isteriz ki, doğru olan yöntem ücret bordrolarına eklemektir. Ancak bizim burada vereceğimiz örnek, ücret bordrolarına eklemek yerine muhtasar beyannameye dışarıdan bir kayıtla beyanın bu şekilde yapılmasına yöneliktir. 

Örnek Uygulama: ABC A.Ş. merkezi Türkiye’de kain bir sigorta şirketi ile çalışanları için özel sağlık sigortası anlaşması yapmış olup, ödemeye ilişkin bilgiler konusunda aşağıdaki şekilde anlaşmaya varmışlardır.

Prim Başlangıç Tarihi:                     11/09/

Prim Bitiş Tarihi:                               11/09/

Prim Tutarı:                                       ,00 TL

Çalışan sayısı:                                  34

Çalışan Başına Prim:                       

Brüt Asgari Ücretin %30’u:                x 0,30 = ,90*

* Çalışan başına prim tutarı bu tutarın altında olduğundan SGK hesaplanmayacaktır.

Brüt Asgari Ücretin %15’i:            x 0,15 = ,45*

* Çalışan başına prim tutarı olan TL’nin bu tutarı aşan kısmı vergiye tabidir.

Vergiye Tabi Tutar:                      ,45 = ,55 TL

Ort.Çalışan funduszeue.infoı:                 0,20 (Çalışanların son 3 yıllık vergi ortalaması esas alınmıştır)

Brüt Prim Tutarı Matrahı:                            ,55/0,80= ,44 TL

Beyan edilecek gelir vergisi:     ,,55 = 58,89

İşveren tarafından ödenen özel sağlık poliçesi prim tutarları, ücret matrahının tespitinde, ödendiği ayda elde edilen brüt ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla indirilebilecektir.  Aşan kısımlar vergiye tabi olmalıdır. Burada çalışan başına ödenen prim tutarı TL olduğundan ve brüt asgari ücretin %15’ini geçtiğinden aradaki fark olan ,45 = ,55 TL’ nin brütleştirilerek gelir vergisi stopajı hesaplanması lazım.

Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun Maddesi birinci fıkrası (b) bendinde; “Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz” ifadesi yer almaktadır. Buna göre, örneğimizdeki şirketin aylık toplamı asgari ücretin yüzde otuzu (,00 x 0,30=) ,90 TL’yi geçmediği için prime esas kazanca tabi tutulmayacaktır.

Burada her ay çalışan için ödenecek prim tutarını, gelir vergisine tabi olan kısmı da eklemek suretiyle brütleştireceğiz.

Ödeme Tutarları:            11/09/ ,50

                                         11/10/ ,70

                                         11/11/ ,70

                                         11/12/ ,70

                                         11/01/ ,70

                                         11/02/ ,70 

Muhasebe Kayıtları

NOT: Her ay ödenen sigorta prim bedeli üzerinden Binde 7,59 oranında damga vergisi hesaplanması ve muhtasar beyannamede beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Muhasebe Kayıtları

/09/

//                      ,39

                                                               Ödenecek Ücret Stopaj               58,89

                                                  … SİGORTA Özel sağlık                 ,50

Açıklama: Eylül/ Özel sağlık sigortası ödemesi

/10/

//                      ,59

                                                         Ödenecek Ücret Stopaj                  58,89

                                                  … SİGORTA Özel sağlık              ,70

Açıklama: Ekim/ Özel sağlık sigortası ödemesi

/11/

//                      ,59

                                                          Ödenecek Ücret Stopaj                     58,89

                                             … SİGORTA Özel sağlık                       ,70

Açıklama: Kasım/ Özel sağlık sigortası ödemesi

/12/

//                      ,59

                                                        Ödenecek Ücret Stopaj                   58,89

                                              … SİGORTA Özel sağlık                  ,70

Açıklama: Aralık/ Özel sağlık sigortası ödemesi

/01/

//                      ,59

                                                             Ödenecek Ücret Stopaj                  58,89

                                              … SİGORTA Özel sağlık                    ,70

Açıklama: Ocak/ Özel sağlık sigortası ödemesi

/02/

//                      ,59

                                                       Ödenecek Ücret Stopaj                  58,89

                                              … SİGORTA Özel sağlık               ,70

Açıklama: Şubat/ Özel sağlık sigortası ödemesi

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Çalışanlara ait ödenen özel sağlık sigortaları nasıl muhasebeleştirilir?

Çalışana ait tamamlayıcı sağlık sigorta poliçesi, şirkete düzenlenmiş ve şirket tarafından ödenmiş ise, muhasebe kaydı ne olmalıdır?

Şirket tarafında tutarı ödenmiş ise bu ödeme AYNİ ücret ödemesidir.

Ödemenin brüt tutarı; Brüt maaşa eklenerek bordro ile giderleşir.

Ayrıca Çalışan için ödenen bu tutar GVK 63/3. maddesindeki şartlar ve oranda bordro üzerinden GV matrahından indirilir.


Şüpheli alacak durumuna geldiği yılda hesaptan hesaba alınmış ancak karşılık ayrılmamıştır. Alacağın tahsili de imkânsız hale gelmiştir. Ancak bakiye de hesapta hala görünmektedir. hesapla ilgili nasıl bir muhasebe işlemi yapılmalıdır?

Karşılık Dava ve icra safhasında ayrılır. Alacağın tahsili imkânsız hale gelmesi için Borçlunun iflas kararı gerekir. Karşılık ayrılmamış ise hesabı hesaba yeniden virman yapmanız gerekir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Özel/Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Muhasebe Kaydı

Özel/Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Özel/tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında;

sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre brüt ücretin %15&#;ni aşamaz.

yılında TL olduğu için aylık taksitler ,65 TL&#;yi, yıllık TL&#;yi aşamayacaktır. yılında asgari ücrete isabet eden gelir vergisi istisnası geçerli olduğu için, asgari ücret alan bir sigortalının bu avantajdan yararlanmayacağını düşünmekteyiz.

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;

sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre brüt ücretin %15&#;ni aşamaz. yılında TL olduğu için aylık taksitler ,20TL&#;yi ( * %15) , yıllık TL&#;yi ( * 12)  aşamayacaktır. yılında asgari ücrete isabet eden gelir vergisi istisnası geçerli olduğu için, asgari ücret alan bir sigortalının bu avantajdan yararlanmayacağını düşünmekteyiz.

 

Aşağıdaki ABONE OL BUTONUNA TIKLAYIP YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz ve sitemizdeki içerikleri izleyebilirsiniz.

 

yılına göre örnek:

X firmasında çalışan L kişisi Ocak &#;de TL brüt ücret almaktadır. tarihinde M Sigorta Şirketi’nden tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmıştır. Poliçenin bir aylık taksit tutarı (Yıllık: * 12= ) TL’dir ve poliçe muhasebeye teslim edilmiştir. Gerekli işlemler ve muhasebe kaydı nasıl olacaktır.

ABrüt Ücret,00
BSGK İşçi Payı ( * 0,14),00
CSGK İşçi İşsizlik Payı ( * 0,01),00
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Aylık Primi (Yıllık Prm Tutarı/12),00
DTamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajı (Aylık Tutar * %15),00
Avantajdan Önce Gelir Vergisi Matrahı (A-B-C),00
EAvantajdan Önce Gelir Ödenmesi Gereken Gelir Vergisi ((A-B-C)*0,15)),50
FAsgari Ücrete İstisnasına Denk Gelen Gelir Vergisi İstisnası,02
GTamamlayıcı Sağlık Sigortası Öncesi Ödenmesi Gereken Gelir Vergisi (E-F),48
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Sonrası Ödenmesi Gereken Gelir Vergisi (G-D),48
Avantajdan Dolayı Maaşa Eklenecek Tutar,00

 

Tabloda görüldüğü gibi gelir vergisi tutarı ,48 TL iken tamamlayıcı sağlık sigortasından sağlanan vergi avantajından kaynaklı olarak ,48 TL olmaktadır ve sigortalıya TL fazla bir ücret ödenmektedir. İşveren personel adına, aradaki fark kadar tutarı devlete vergi olarak ödeyeceğinden işveren açısından bir dezavantaj yoktur.

 

 


yılına göre örnek:

Y firmasında çalışan K kişisi Temmuz &#;de TL brüt ücret almaktadır. tarihinde L Sigorta Şirketi’nden tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmıştır. Poliçenin taksit tutarı ,10 TL’dir ve poliçe muhasebeye teslim edilmiştir. Gerekli işlemler ve muhasebe kaydı nasıl olacaktır.

BRÜT ÜCRET,00
İŞSİZLİK SİGORTASI,00
KESİLEN SİGORTA PRİMİ,00
TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI AYLIK PRİMİ

(YILLIK PRİM TUTARI/12)

,10
TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI AVANTAJI (AYLIK TUTAR*%15)90,32
ASGARİ ÜCRET İSTİSNASI ÖNCESİ GELİR VERGİSİ MATRAHI (BRÜT ÜC-İŞS. SİG-KESİLEN funduszeue.info),00
ASGARİ ÜCRET İSTİSNASI ÖNCESİ ÖDENMESİ GEREKEN GELİR VERGİSİ (*%15),00
ASGARİ ÜCRET İSTİSNASINA DENK GELEN GELİR VERGİSİ İSTİSNASI,05
TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI ÖNCESİ ÖDENMESİ GEREKEN GELİR VERGİSİ (,05),95
TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI SONRASI ÖDENMESİ GEREKEN GELİR VERGİSİ (,,32),63
AVANTAJDAN DOLAYI MAAŞA EKLENECEK TUTAR90,32

Tabloda görüldüğü gibi gelir vergisi tutarı ,95 TL iken tamamlayıcı sağlık sigortasından sağlanan vergi avantajından kaynaklı olarak ,63 TL olmaktadır ve sigortalıya 90,32 TL fazla bir ücret ödenmektedir. İşveren personel adına, aradaki fark kadar tutarı devlete vergi olarak ödeyeceğinden işveren açısından bir dezavantaj yoktur.

 

 


 

 

 

yılına göre örnek:

X firmasında çalışan Y kişisi TL brüt ücret almaktadır. tarihinde Z Sigorta Şirketi’nden tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmıştır. Poliçenin taksit tutarı TL’dir ve poliçe muhasebeye teslim edilmiştir. Gerekli işlemler ve muhasebe kaydı nasıl olacaktır.

 

Brüt Ücret,00
SGK İşçi Payı ( * 0,14),00
SGK İşçi İşsizlik Payı ( * 0,01)50,00
Avantajdan Önce Gelir Vergisi Matrahı (),00
Avantajdan Önce Gelir Ödenmesi Gereken Gelir Vergisi ()*0,15,50
Avantajlı Gelir Vergisi Matrahı (),00
Avantajlı Olarak Ödenmesi Gereken Gelir Vergisi ((())*0,15,00
Damga Vergisi37,95
Net Ücret,05
Aile Geçim İndirimi,31
Personele Ödenecek Net Ücret,36
SGK İşveren Payı (*0,),00
SGK İşveren İşsizlik Payı (*0,02),00
Vergi İndiriminden Kaynaklanan ve Fazladan Ödenen Ücret67,50

 

Tabloda görüldüğü gibi gelir vergisi tutarı olan ,50 TL’den TL’yi çıkarttığımızda personele 67,50 TL fazla bir ücret ödenmektedir. İşveren personel adına, aradaki fark kadar tutarı devlete vergi olarak ödeyeceğinden işveren açısından bir dezavantaj yoktur.

 

Muhasebe Kaydı ise şu şekilde olacaktır;

Özel Sağlık Sigortası Muhasebe Kaydı

Özel Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hesaplama Formülü için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Ok

Özel Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajı Hesaplama Formülü

Özel Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajı Hesaplama Formülü

Özel-Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajı Hesaplama Formülü

 

Bu bağlantıya tıklayarak ilgili makaleyi de okuyabilirsiniz.

 

 

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

özel sağlık sigortasıözel sağlık sigortası muhasebe kaydıözel sağlık sigortası muhasebeleştirmeözel sağlık sigortası vergi indirimi hesaplamapersonel özel sağlık sigortası muhasebe kaydısağlik sigortasi muhasebe kaydisağlık sigortası poliçesi muhasebe kaydıtamamlayıcı sağlık sigortasıtamamlayıcı sağlık sigortası hesaplamatamamlayıcı sağlık sigortası hesaplamasıtamamlayıcı sağlık sigortası muhasebe kaydıtamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimitamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi hesaplamavergi avantajı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası