sağ kaburga altında şişlik nedenleri / Sol Kaburga Altında Şişlik Neden Oluşur?

Sağ Kaburga Altında Şişlik Nedenleri

sağ kaburga altında şişlik nedenleri

Sağ G&#;ğ&#;s Altında Ağrı Neden Olur? Sağ Kaburga Ağrısının T&#;m Nedenleri

 Kaburga ağrısı, kalp, akciğer, kas ve iskelet sistemi gibi pek çok nedenden kaynaklanan ağrılarla genellikle karıştırılabiliyor. Birkaç günden uzun süren ağrılarda kesinlikle doktora başvurulması ve hassasiyet gösterilmesi gerekir.

Sağ Kaburga Ağrısının Tüm Nedenleri

 Göğüs kafesi, 12 adet sağda 12 adet de solda olmak üzere toplam 24 adet kaburga kemiğinden meydana gelir. Bu kafesin asıl işlevi ise, içinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaya yardımcı olur. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgede akciğer, kalp, mide, dalak, pankreas ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta ise karaciğer bulunur. Bu organların herhangi birinde enfeksiyon oluşması diğer doku ve organlara yayılabilir. Özellikle de sol tarafta hissedilen kaburga ağrıları, kimi zaman kalp ağrısı ile karıştırılabiliyor. Kaburga ağrısına neden olan diğer etkenler ise;

 Akciğer iltihabı

 Göğüste yaralanma

 Kaburga kırıkları

 Osteoporoz gibi kemik hastalıkları

 Kas spazmları

 Kaburga kıkırdaklarından kaynaklanan iltihaplanma ve şişlikler (kostokondrit)

Kaburga Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

 Kaburga ağrısı, diğer bir deyişle göğüs ağrısı, göğüs bölgesinin alt kısmı ve göbek bölgesinin üst kısmı arasında kalan yerlerde kendini hissettiren ağrılardır. Bu ağrılar, dinlenme sırasında ya da hareket ederken ortaya çıkabilir. Son zamanlarda yapılan zorlayıcı hareketler, spor ve egzersizler, göğüs bölgesine alınan darbeler nedeni ile hastalarda kaburga ağrısı ve buna bağlı olarak kas ağrısı görülebilir. Bu gibi durumlarda genellikle ağrı, birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ama böyle bir durumun olmamasına rağmen göğüsteki ağrının kaburga ağrısı mı yoksa kalp ve akciğer gibi diğer organlara bağlı olarak ortaya çıkan bir ağrı mı olduğunu anlamak çok kolay değildir. Yaralanmaya ve zorlanmaya bağlı kaburga ağrıları birkaç gün içinde geçmediği durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Kaburga Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Kaburga ağrısının nasıl tedavi edileceği, ağrının neden kaynaklandığına göre değişiklik gösterir. Kas spazmı ve darbelere karşı meydana gelen kaburga çürümeleri sonucunda oluşan ağrılar için soğuk kompleks uygulanabilir ve genellikle ağrı kesici ilaç uygulamaları tercih edilir. Hastaların kendi başlarına sargı uygulaması yapmaması gerekir.

Kaburga ve göğüs kafesindeki şişliklere dikkat!

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serdar Özkan, "Göğüs kafesi üzerinde oluşan şişlikler kemik tümörünün habercisidir" diyerek dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kontrolsüz bölünen vücut hücrelerinin ortaya çıktıkları doku veya organ içerisinde kitlesel olarak büyümeleri soncunda oluşan şişliklerin, kemik tümörünün habercisi olabileceğini kaydeden Op. Dr. Özkan, "Göğüs kafesinde şişlik, kaburgalar üzerinde ağrılı kitleler, daha önce hissedilmeyen şişlikler, eğilip doğrulurken, hareket ederken, nefes alıp verirken göğüs kafesinde ağrı duyulmasında bu tür durumların habercisi olabilir.

BU ŞİKAYETLER VARSA HEMEN DOKTORA BAŞVURUN

Bu tür şikayeti olan hastaların, hemen bir doktora başvurarak gerekli tetkiklerinin yaptırılmasını önermekteyiz. Gecikmiş tanılarda sağlam vücuda tümörün yayılması nedeniyle hastalık ileri boyutlara taşınacak ve tedavi tam olarak gerçekleşmeyecektir. Hastalara bu konuda temkinli olmalarını öneriyoruz" dedi.

Göğüs kafesinde kaburga kaynaklı kemik tümörlerinin ender olduğunu belirten Op. Dr. Özkan, "Oldukça agresif seyreden bu tümörlerin tedavisi, cerrahi olarak yapıldıktan sonra, sık aralıklarla takip edilmelidir" ifadelerini kullandı.

İHA

Discussion

Göğüs ön duvarı tüberkülozu oldukça nadir görülmektedir. İskelet tüberkülozlarının da %10&#;undan azı göğüs duvarındadır.[3] Tüberküloz, halen önemli sağlık sorunlarına neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır.[4] Tüberküloz esas olarak parankimal akciğer hastalığı olmasına karşın, akciğer dışı olarak da; plevra, santral sinir sistemi, genitoüriner sistem, perikard, göz, cilt ve kemik-eklem sistemini de tutabilmektedir. Bu tutulum akciğer tüberkülozunun yayılımı olabileceği gibi, primer de olabilmektedir.[3] Göğüs duvarında oluşan tüberküloz apsesinde yaş dağılımı değişkendir. Bazı çalışmalarda[5] daha çok yaş arasında görüldüğü bildirilir iken bizim olgularımızın yaşları 30, 35 ve 60 idi. Göğüs duvarı apseli olgularda % arasında değişen oranlarda aktif akciğer tüberkülozuna rastlanmaktadır.[5] Bizim olgularımızda, tüberküloz öyküsü yok idi. Ancak ağrı ve giderek artan şişlik yakınmaları var idi. Bildirilen olgular ile klinik ve radyolojik olarak benzerlik gösteriyor idi.

Toraks duvarı tüberkülozu oluşumunda genel olarak üç yol tanımlanmıştır: (i) Plevral ya da parankimal akciğer hastalığının direkt yayılımı, (ii) Uyuyan tüberküloz odaklarının aktivasyonu ile hematojen yayılımı, (iii) Lenf adenitlerden göğüs duvarına direkt yayılım. Kaburga tüberkülozlarının ise özellikle travma ve kapalı kırık bölgesinde, iyileşme sürecinde yerleştiği öne sürülmüştür.[6] Bizim olgularımızda parankimal tutulum yok idi. Her üç olgunun da balgamda aside dirençli bakteri (ARB)&#;leri ameliyat sonrası dönemde üç defa bakıldı, sonuç her seferinde negatif olarak bildirildi. Histopatolojik tanıları belli olduğundan tüberküloz deri testi yapılmadı.

Toraks duvarı tüberkülozunun tanısında bakteriyolojik ya da histolojik olarak kazeöz nekroz, dev hücreler ve ARB varlığının gösterilmesi gerekir. Bizim olgularımızda ameliyat öncesi ön tanılar içinde tüberküloz düşünmediğimiz için dokudan bakteriyolojik inceleme yapılmadı ve ARB&#;lerine bakılmadı. Fakat histopatolojik olarak kazeöz nekroz saptandı. Bazı yayınlarda medikal anti-tüberküloz tedavinin tek başına başarılı olduğu bildirilmiştir.[7] Diğer bazı yayınlarda ise agresif debridman, primer kapama ve medikal tedavi kombinasyonunun, nüksü ve kronik fistülizasyonu önlemede daha başarılı olduğu bildirilmiştir.[8] Yerleşik hastalıklarda, anatomik yapının bozulmuş olduğu ve medikal tedavinin başarısız kaldığı durumlarda cerrahi düşünülebilir. Cerrahi tedavinin şekli de tartışmalıdır. Drenajın sağlanması, nekrotik dokunun debridmanı, boşluğun gerekli antiseptiklerle yıkanması, gereğinde göğüs duvar rekonstrüksiyonu, toraks duvarı rezeksiyonu gerekecek kadar büyük boşlukların kas flebi ile kapatılması ve sıkı ve düzenli pansuman yapılması cerrahi sırası ve sonrasında yapılması gereken uygulamalardır.[9,10] Bizim ilk olgumuzda sternum altındaki solid lezyon total çıkarıldı ve sternum sağlam görüldüğünden sternuma dokunulmadı. İkinci olgumuzda sağ sekizinci kaburga üçüncü olgumuzda ise sol üçüncü kaburga kısmi olarak çıkartıldı. Hastalarımızın altı ay sonraki takiplerinde genel durumlarının iyi ve sedimantasyon düzeylerinin normal sınırlarda olduğu görüldü. Göğüs hastalıkları ile görüşüldü ve ikili uygulanan anti-tüberküloz tedavilerinin dokuz aya tamamlanması uygun görüldü.

Sonuç olarak, tüberküloz soğuk apsesinin göğüs duvarında yerleşimi nadir olarak görülmektedir. Tanı için aspirasyon biyopsisi veya eksizyonel biyopsi yapılmalıdır. Tedavi konusunda tartışmalar vardır. Medikal tedavinin tek başına ay süresince uygulandığı zaman başarılı sonuçlar elde edildiği bildirilmiştir.[8] Torak duvarında apse ile uyumlu tüberküloz olgularında, (i) apsenin dikkatli temizlenmesi, (ii) boşluğun gerekli antiseptiklerle yıkanması, (iii) g öğüs d uvarı rezeksiyonu gerekecek kadar büyük boşlukların kas flebi ile kapatılması, (iv)sıkı ve düzenli pansuman yapılması ve (v) anti-tüberküloz ilaçların kullanılmasını önermekteyiz. Cerrahi ile medikal tedavi kombinasyonunun nüksü ve ilaç direncini azaltması açısından yararlı olduğu düşüncesindeyiz.

Çıkar çakışması beyanı
Yazarlar bu yazının hazırlanması ve yayınlanması aşamasında herhangi bir çıkar çakışması olmadığını beyan etmişlerdir.

Finansman
Yazarlar bu yazının araştırma ve yazarlık sürecinde herhangi bir finansal destek almadıklarını beyan etmişlerdir.

AbstractCase PresentationDiscussionReferences

Sol Kaburga Altında Ağrı Neden Olur? Sol Kaburga Ağrısı Nasıl Ge&#;er?

Sol Kaburga Altında Ağrı Neden Olur?

Ağrılar insanlar açısından zaman zaman çok yakan bir nitelikte olabilmektedir. Can yakıcı niteliğe bürünmesinin yanında sol kaburga altında ağrı olması insanları endişelendiren bir durum da olabilmektedir. Göğüste ağrı varmış gibi hissettiren sol kaburga altı ağrısı yaşamak durumunda kalan insanlar ciddi bir şekilde korkuya kapılabilmektedir. 

Fakat sol kaburga altında hissedilen ağrılar çoğu zaman kalın bağırsaktaki gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Sol kaburga altında kendisini gösteren ağrı kimi zaman akciğer, dalak, mide ve ya böbrek hastalıklarının da habercisi olabilmektedir.

Sol kaburgada hissedilen birçok ağrı olabilmektedir. Bunların nedenleri çeşit çeşittir. Kimi zaman sol kaburga altında bulunan organlarda ortaya çıkan rahatsızlık ile ilişkilendirilen sol kaburga altı ağrısı gaz sancısından dolayı olabileceği gibi o bölgeye darbe almak ile de ilgili olabilmektedir.

Sol kaburga altında oluşan ağrılar kimi zaman öyle şiddetli olur ki sırta da vurabilir. Sol kaburga altı ağrısının sırta vurmasıyla birlikte hem sırtta hem de sol kaburga altında hissedilen ağrı kişiyi fazlasıyla ürkütebilir. Özellikle de kalp krizi riski olan kişiler bu ağrıda çok fazla endişeye kapılabilir. Eğer hissedilen ağrı gerçekten dayanılmaz bir hal almış ise zaman kaybetmeden doktora gidilmesi önemlidir.

Sol Kaburga Ağrısı Nasıl Geçer?

Birçok insanı karşı karşıya kalabilmesinin söz konusu durumda olduğu sol kaburga ağrısı hususunda ilk yapılması gereken mutlaka bir doktora başvurmak olmalıdır. Doktor tarafından gerçekleştirilecek olan teknik ve teşhislerin beraberinde belirleyeceği tedavi yöntemleri mevcut rahatsızlığa bağlı olarak ele alınacaktır. Özellikle de kaburga kırılması yahut çatlaması gibi durumlar söz konusu ise, kompresyon sargıları üzerinden tedavi gerçekleştirilir.

Eğer sol kaburga ağrısının hissedildiği bölgede bir kitle varlığı söz konusu ise böyle bir durumda cerrahi müdahale söz konusu olabilmektedir. Mevcut durumdaki kitlenin küçülmesi doğrultusunda radyoterapi ve kemoterapi gibi oldukça zorlu bir sürecin yaşanma olasılığı da vardır.

Sol Kaburga Altında Ağrı Neden Olur Sol Kaburga Ağrısı Nasıl GeçerSol Kaburga Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sol kaburga ağrısına karşı evde uygulanabilecek bazı belli başlı yöntemlerin varlığı söz konusudur. Bu yöntemler sayesinde sol kaburga ağrısının giderilmesi mümkün hale gelebilmektedir. Fakat burada hep hatırda tutulması gereken husus sol kaburga ağrısı ciddi bir sorun olma özelliğine sahiptir ve öncelikle mutlaka bir doktora başvurulması gerekliliği söz konusudur. Bunun haricinde sol kaburga ağrısını dindirmek için belli başlı uygulanabilecek bazı yöntemler şunlardır:

- 2 kaşık karabiber macun haline gelinceye kadar karıştırıldıktan sonra ağrının hissedildiği kısma sürmek ağrıya iyi gelir. Bu uygulamanın 2 saat sonrasında yıkanması suretiyle işlem tamamlanmaktadır. 

- Yarım kilo kadar bal ile 3 yemek kaşığı kadar soğanı karıştırdıktan sonra bu karışımı günde 2 kez ağrıyan kısma uygulamak iyi gelebilmektedir.

- Düzenli olarak aksatılmadan yeterli miktarda ceviz tüketmek sol kaburga ağrısını geçiren bir etki ortaya koyabilmektedir.

Sol Kaburga Altında Hangi Organ Bulunur?

Sol kaburga altında hissedilen ağrılar çoğu zaman kişiyi önemli ölçüde korkutmaktadır. Bu ağrının nedeninin kaburga altında bulunan organlardan kaynaklandığının düşünülmesi söz konusudur. Sol kaburga altında yer alan organda ortaya çıkan rahatsızlık sebebiyle sol kaburga altında ağrılar meydana gelebilir.

Sol kaburga altında bulunana organlar ise şunlardır: Mide, dalak, kalın bağırsak gibi organlar yer almaktadır. Safra kesesi ile alakalı olan sağlık sorunlarının ağrıları da kaburga altında ağrı hissi oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu tür ağrıların hissedilmesi halinde ise mutlaka bir uzman doktora gidilmesi sağlık açısından çok ciddi bir önem taşımaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası