saiki ne demek hukuk / TÜRKİYE CUMHURİYETİ ADALET BAKANLIĞI HUKUK SÖZLÜĞÜ

Saiki Ne Demek Hukuk

saiki ne demek hukuk

Saik Ne Demek?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Saik ne demek?

Saik sözlükte sebep neden anlamlarına gelmektedir. Hukuta, kişiyi irade beyanında bulunmağa iten iç etkendir.

Hukuki sebepten farklı olarak saik, kural olarak hukuken önemli değildir. Zira bir kimse bir hukuki işlemi, özellikle bir kazandırmayı çeşitli saikler altında yapabilir (bir kimseye belirli bir miktar para bağışlanmasının saiki, ona acımak, bir manevi borç veya başka herhangi bir sebep olabilir).

Hukuk, kişinin bu bağışlamayı yapmasının saikiyle hiç uğraşmaz. Onun için önemli olan, kazandırmayı yapmadaki saik, iç etken değil de sebep, yani nihai amaçtır. Aksi halde, irade açıklamasında bulunan kimsenin düşüncesi gerçekleşmediği zaman bu irade açıklamasını geçersiz saymak gerekir ki, bu halde de hukuki emniyet ortadan kalkar.

Kural, hukukun saikle hiç ilgilenmemesi olmakla birlikte bunun istisnaları vardır, önce taraflardan birinin saiki, sözleşmeye bir şart olarak konulursa, saikin gerçekleşmemesi, hukuk tarafından göz önünde tutulur.

1. Neden, sebep.
2. Güdü.

motive, incentive
Köken: Arapça

saik

  • (bkz: faktör) (bkz: etken) (bkz: güdü)

  • sebeb bi de felsefe de güdü

  • kısaltma "satınalma ve ihale komisyonu"

  • arapçadan dilimize geçmiş,sebep,güdü anlamlarına gelen kelime.

  • ingilizce motive'i tam olarak karşılayan kelime.

  • sebep anlamına gelen kelimedir. cümle içinde kullanmak gerekirse '' sebep - sonuç. kişi daha derin saiklere sahip olmalı ve hükmünü bunlara göre vermelidir, fakat sıradan biri gibi konuşmalıdır. '' pascal, düşünceler,

  • güncel türkçedeki karşılığı: (kişiyi herhangi bir davranışı sergilemeye) sevk eden

    zaman zaman saik kelimesini karşıladığı iddia edilen güdü (instinct) ve etken/faktör (factor) kelimeleri farklı anlamlara sahiptir.

    ingilizcedeki "motive" kelimesi, saik kelimesini bire bir karşılar.

    tema:
    (bkz: osmanlıca/@derinsular)

  • saplantılı hastası olduğum kelime.

    çünkü "gerekçe" ve "sebep" bunu karşılamıyor. hatta gelin itiraf edelim, günümüz türkçesinde "eskinin karşılığı" olarak öne sürülen bir sürü kelime, o eskileri aslında gerçekten karşılamıyor. ara sıra örnek buluyorum ama şimdi hazırlıksız başladım yazıya, aklıma gelirse eklerim.

    sebep veya gerekçe, somut bir şeydir. veya alt alta yazabileceğin cümleler bütünüdür.
    "bunu yapmanın sebebi neydi" sorusunun cevabı açıktır. mesela "çünkü seni seviyorum/sevmiyorum."

    saik öyle değildir, bir süreçtir. analizlerden sentez üretir. orada bir "işleme" vardır. ve sorusu "neden" diye sorulmaz.

    "bunu yapmayı sana düşündüren neydi?"

    soru budur. ve buna "çünkü seni seviyorum/sevmiyorum" diye cevap veremezsiniz. sevmeye/sevmemeye giden süreci açıklamanız gerekir.

    mesela "beni neden seviyorsun" denmez. ama "sana beni sevdiren nedir" denebilir. birincisinin cevabı size sebebi veya gerekçeyi, ikincisinin cevabı ise saiki verir.

    işte bu yüzden, bir işin nasıl olup da "olabildiğinin" temelini saikte aramak gerekir. ha bu şart değil tabii, sizin aklınız daha çok sebep veya gerekçelerle çalışıyor olabilir ve bunda en ufak bir yanlışlık elbette ki olmaz. ama ben "sinir sistemi faktörü" olduğu zaman saiklerle ilgileniyorum.

    sebebi veya gerekçeyi anlayıp değiştirebilirsin.
    saik değişmez. çünkü o handiyse bir kimlik meselesidir.
    ki o sebep veya gerekçe, işte o saikle ulaşılan bir noktadan ibarettir.

    buraya kadar anlatabildim mi?

    o halde verdiğimiz her kararın ya da vardığımız her yargının bir saik üzere olduğunda da hemfikir olabilir miyiz?

    olduğumuz varsayımıyla; peki birader o zaman elmayla armutu neden karıştırıyorsun?

    her yargının farklı bir "temeli" var. birini x sebebiyle sevmiyorsan, başka birini de y sebebiyle sevmeyebilirsin.
    ama bir başkasının da x ile malul olması, onu da sevmemeni gerektirmeyebilir.
    hatta belki, birini sevmeme sebebin olan y, diğerinde nefis duruyor olabilir.

    gerekçeler sabittir.
    saikler değildir.

    gerekçeler neticeye,
    saikler haticeye bakar.

    gelelim zurnanın zırt dediği yere.

    saik dedik, süreçtir dedik, bir akıl yürütme şeklidir dedik.
    gerekçelerde uzlaşılır anlaşılır ama aklın yolu bir değilse değildir dedik.

    peki neyin peşinden koşacak bu deli gönül, farklı saiklerle benzer gerekçelere ulaşabilmenin mi, yoksa aynı saiklerle alakasız gerekçelere savrulmanın mı?

    son tahlilde neticeye mi ulaşmalı haticeyle mi takılmalı?

    oyalanacak vaktimiz var mı?
    ya peki sonuçlar? bize yeni sorular sorduracak mı?

    "ama bizim aklımız aynı çalışıyordu?"
    e çalışmıyormuş?

    "yahu bu ikisini nasıl bir tutarsın ya!"
    e tutulabiliyormuş?

    çok acayip.
    dur bakalım.

  • ceza hukukunda failin söz konusu fiilini işlerken hangi neticeyi hedeflediğine karar verdiğini inceleyen kavramdır. faili suça iten neden olarak da tanımlanabilir.

  • hukukta, bilhassa ceza hukukunda sıklıkla karşılaşılan, faili suça iten sebep anlamına gelen arapça kökenli sözcük.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası