churro nerenin tatlısı / Meksika tatlısı churros (çuroz, çiroz, çiros) nedir, nasıl yapılır? Malzemeleriyle churros tarifi

Churro Nerenin Tatlısı

churro nerenin tatlısı

Seyahatlerimiz sırasında, bulunduğumuz destinasyona özgü tatlıları tatmadan dönmek olmaz. O ülkenin kültüründen, tarihinden ve geleneklerinden parçalar bulacağımız tatlıların lezzetleri de seyahat anılarımız arasında en güzel yeri alıyor. Peki hangi ülkede hangi tatlıyı yemeden dönmek olmaz dersiniz? İşte sizin için çok ''tatlı'' bir seyahat rehberi...

  • Pastel de Nata – Portekiz


Eğer yolunuz Portekiz’e düşerse tatlı krizinizi Pastel de Nata ile dindireceksiniz. Hem tat hem de renk vermesi için sadece yumurtanın sarısının kullanıldığı Pastel de Nata’nın üzerine pudra şekeri ve tarçın ekleniyor. Şekil itibariyle küçük turtalara ve fırında sütlaça benzeyen Pastel de Nata’nın tadı ise oldukça etkileyici.Lizbon’da pastel de belém isimli versiyonu da oldukça lezzetli.



İtalya’nın hangi şehrine giderseniz gidin hemen hemen her yerde Galeto tabelalarına rastlayabilirsiniz. Galeto İtalya’nın en meşhur lezzetlerinden birisi. Bu tatlı, aslında bir çeşit dondurma. Ancak bir fark var. Bildiğimiz dondurmalardan daha az tereyağı içermesi nedeniyle daha hafif. Bu sayede bu tatlının damağınızdan uzun süre gitmiyor.

  • Pirinçli Mango – Tayland



Aslında tüm Asya genelinde meşhur bir tatlı bu. İçinde kullanılan pirinç, mutfaklarımızda kullandığımız pirinçten biraz farklı. Glütenli pirinçten yapılan bu tatlı, şimdiye kadar denedikleriniz arasında en ilginç tatlı olabilir. Pirinci hindistancevizi sütünde pişiren Taylandlılar, tamamen bir puding kıvamına gelene kadar pişirme işlemine devam ediyorlar. Taze mango meyvesi ile servis edilen tatlıyı, Asya ülkelerinden herhangi birinde denk gelirseniz mutlaka denemelisiniz.

  • Maple Taffy – Kanada



Kanada’nın geleneksel tatlısının ana maddesi akçaağaç şurubu. Saatlerce haşlanan akçaağaç şurubunun kar üzerinde sertleştirilmesi ile yapılan bu tatlı oldukça özel bir lezzet aynı zamanda. Bu yöntemle sertleştirilen akçaağaç şurubu tıpkı bir lolipop gibi sertleşerek donar. Özel kaynatma teknikleriyle akçaağaç şurubunun tadını zirveye taşımayı çok iyi başaran Kanadalılar, sizlere değişik geleneksel bir lezzet denemeniz için fırsat veriyorlar.

  • Baklava – Türkiye



Tadı ülkemize gelen turistlerin aklından bi türlü gitmeyen baklava zaman zaman Yunanistan ile tartışmalara bile sebep oluyor. Türk mutfağı ttalı konusunda da çok zengin ama baklavanın yeri herkes için çok ayrı. Özellikle Gaziantep’te yenileni makbul.

  • Gulab Jamun – Hindistan



Farsça’da “Gül Suyu” anlamına gelen Gulab Jamun, bizim Kemalpaşa tatlımıza çok benziyor. Hindistan’da sıkça tüketilen bu tatlı, yaklaşık 7-8 cm çapında yuvarlak toplar şeklinde yaılıyor. Unla yapılan tatlının son dokunuşları ise gül suyu dökülerek tamamlanıyor. Mutlaka sıcak yemelisiniz.



Quindim, Brezilya'nın sömürgeci Portekiz mutfağının etkisini yansıtan bir tatlı. Yumurta, şeker ve hindistancevizinin aromalarını içinde hissedeceğiniz bu tatlı, görüntüsü itibariyle turtaya benziyor. Yuvarlak bir forma sahip olan tatlı, muhallebi dokusunda yapılır.

  • Gaufres de Liege – Belçika



Belçika deyince ilk akla gelen tatlı Waffle. Belçika’daki en meşhur Waffle’lardan biri olan Gaufres de Liege bunların arasında en ünlüsü. Küçük boyutlarda yapılan bu Waffle’ın içindeki tatların zenginliğini hemen hissedeceksiniz. Karamelize edilmiş şekerle kaplı olan tatlının dışındaki gevreklik de sizi bu tatlıya hayran bıraktıracak en gizli nokta sanırım…

  • Alfajores – Güney Amerika



Bu minik kurabiyeleri Peru ve Arjantin başta olmak üzere, Meksika’dan Uruguay’a kadar birçok Latin Amerika ülkelerinde bulabilirsiniz. Alfajores, Amerika’nın birçok yerinde bulabileceğiniz, küçük yağlı ve şekerli kurabiyelere de çok benzer. Bal, badem ve baharatlarla zenginleştirilen tadını hiç unutamayacağınız Alfajores, çoğunlukla hindistancevizi ve pudra şekeri serpilerek servis ediliyor.

  • Apfelstrudel – Avusturya


En iyisini Viyana’daki Cafe Hawelka’da yiyebilecğiz oldukça geleneksel bir Viyana tatlısı olan Apfelstrudel’ın içinde şeker, tarçın, kuru üzüm ve doğranmış elma tatlarının hepsini alabilirsiniz. Genellikle vanilyalı dondurma ya da vanilyalı krema sosuyla servis edilen bu tatlının lezzeti gerçekten efsane… 



Churros bir İspanyol çöreğidir. Hem kahvaltıda hem de 5 çayında yiyebilirsiniz. Madrid’te sıcak çikolataya ya da kahveye batırarak yenildiğini görebilirsiniz. Bu tatlıyla İspanya dışında da karşılaşmanız da mümkün.Portekiz’de Arjantin’de, Peru’da da içi çikolata, krema ya da meyve doldurulmuş olarak tüketebilirsiniz.



Bildiğimiz krep! Parsi’in her sokağında rastlayabileceğiniz Crepes, dünyanın en ünlü sokak tatlılarından bir tanesi sayılıyor. Fransızlar bu krebi, içine, erimiş çikolata, taze meyve parçaları, krema, reçel ve daha birçok farklı tatlı tatları kullanarak yemeyi seviyorlar.

  • Pavlova – Yeni Zelanda


Tatlının adının nereden geldiği çok enterasan. Evet adı Balerin Anna Pavlova’dan geliyor. Yeni Zelanda doğumlu olan bu tatlının çok yumuşak ve aynı bizim “beze” dediğimiz tatlıya benziyor. Yeni Zelandalılar bu tatlının üzerine kremşanti ve doğranmış taze meyve ekliyorlar.

Etiketler: Seyahat, tatlı, dünya tatları, gurme tatlılar, meşhur tatlılar, dünyanın en meşhur tatlıları, gurme seyahat

Hangi ülkenin hangi tatlısı meşhur?

Elimize biraz un batırarak hamuru unladığımız tezgaha alıp yuvarlak bir hale getirelim ve tekrar kabına koyalım.

Berliner nasıl saklanır?

İçerik: Un, süt, tereyağı, yumurta, şeker, nutella çikolatası, krema, fındık, kuru maya, deniz tuzu * Gluten, yumurta, süt ürünü ve kuruyemiş içerir. Saklama Koşulları ve Raf Ömrü: Buzdolabında 3 gün muhafaza edilebilir.

Berlin simgesi Neden Ayı?

Berlin Ayısı Tarihi İlk defa 20. yüzyılda ayı tek başına mühürlerde, armalarda ve bayraklarda yeraldı. Ayı sembolü; gücü, toprağı, savaşçılığı büyüklüğü simgeler. Ayı tırnağının ve pençelerinin koruyuculuğuna inanılır.

Berlin in anlamı nedir?

Berlin isminin manası: Almanya'nın başkenti.

Berlin ne zaman başkent oldu?

1989'da duvarın yıkılması ve 3 Ekim 1990'da iki Almanya'nın resmen birleşmesiyle Berlin eyalet şehir olarak eski bütünlüğüne kavuştu ve birleşik Almanya Federal Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.

Berlin şehir merkezi neresi?

Mitte, Berlin'in merkezi. TV Kulesi, Alexanderplatz, Müze Adası ve çoğu turistik noktayı Mitte'de bulacaksınız.

Berlinde ne kadar Türk var?

Aralık 2016 itibarıyla, Berlin'de yerleşik olarak kayıtlı Türk vatandaşlığına sahip 97.

Berlin ne zaman kuruldu?

1237

Berlin duvarına neden utanç duvarı denir?

Utanç duvarı olarak da bilinen Berlin duvarı, 1961 – 1989 yılları arasında Doğu Almanya ile Batı Almanya arasında yer alan, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya göç ve kaçışlarını engellemek amacıyla inşa ettirilmiş olan duvardır.

Berlin ne zaman ikiye bölündü?

Batı'da yıllarca "Utanç duvarı" (Schandmauer) olarak da anılan ve Batı Berlin'i abluka altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya'nın, isteyen vatandaşların Batı'ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı.

Almanya ne zaman 2 ye ayrıldı?

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya Batı Almanya ve Doğu Almanya olarak iki parçaya ayrıldı. 1990 yılında bu iki parça birleşerek günümüzdeki Almanya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturdu.

Batı Almanya ne zaman kuruldu?

1949

Berlin duvarı kaç günde inşa edildi?

Soğuk Savaş yaşanması nedeni ile de uzun yıllar bu duvar ayakta kalmıştır. 136 kişi ise Berlin Duvarını aşıp Batı Almanya'ya kaçmaya çalışırken hayatını kaybetti. Berlin Duvarı 1989 yılının Kasım ayının 9. günü yıkılmıştır.

Almanların atası kimdir?

Almanların ön ırkı Ren Nehrinin doğu tarafına yerleşmiş Cermenlerdir. Sakson, Frisler, Thüringenler, Franklar, Alamanlar ve Bayuvarlar bu genel anlamda Cermen ırkının belkemiğini oluştururlar.

Almanlar nasıl bir millettir?

Almanlar kendine has bir millet ve yabancıların genelde ilk başta zor anlaşabildiği bir millet. ... Almanlar ırkçı bir millet değil, her ülke de olduğu gibi küçük bir ırkçı kısım var tabii ki.

Avusturya Alman mı?

Avusturyalılar aynen Almanlar gibi Cermen bir ırktır. ... Avusturyalılar, Avusturya Almancası konuşurlar.

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Yarın sevgili İclal Aydın’ın A Haber’de Yayınlanan İclal Aydın’la Yaşasın Hafta Sonu programına konuk olacağım. Bu durumun Churros ile ne alakası var diye düşünüyor olabilirsiniz :) Cumartesi günü yayınlanacak olan programda bunun sebebini öğrenebilirsiniz :)

Bu keyifli program Cumartesi ve Pazar günleri yayında. Pazar günü yine aynı programda kek yapmanın püf noktalarından bahsedeceğiz :)

ispanyol tatlısı

Churros bir İspanyol tatlısı, oldukça farklı içeriklerle hazırlansa da sunumu hep aynı. En önemli özelliği hamurun 2 kez pişmiş olması. Birincisi tencerede kavurarak, ikincisi ise kızartılarak. Bu noktada profiterol topları hazırlarken kullandığımız choux hamuru ile aynı.

nilay_tulum_iclal_aydin

Hamurun yapımı oldukça basit ama kol kuvveti gerektiriyor. Ocaktan aldıktan sonra toplanan hamura yumurtaları tek tek ilave ediyorsunuz ve karıştırarak hatta kaşıkla hamuru ezerek yumurtayı karışıma yediriyorsunuz. Sonuçta yapışmayan ve tok bir hamur elde etmeniz lazım. İşte bu nokta churros hamurunu profiterol hamurundan ayırıyor.

Diğer önemli nokta verilen ölçülere uymanız ve tartı kullanmanız. Çünkü hepimizin evindeki bardak ölçüleri aynı değil. 1 bardak su ile 1 bardak un aynı ağırlıkta olmuyor. Bu da hamurunuzun hatalı olmasına sebep olabilir.

citir_hamur_tatlisi

Bildiğiniz gibi yumurtalarda artık farklı boyutlarda. Ben orta boy yumurta kullanarak bu tarifi hazırlıyorum, siz büyük boy kullanırsanız kıvamı cıvık olabilir.

Nasıl yapıldığını ve İclal hanım ile yaptığımız keyifli sohbeti programda izleyebilirsiniz.

Sevgiler…

Videoyu buradan izleyebilirsiniz

Churros- Çikolatalı Çıtır Hamur Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı un (250 gr)
  • 1 su bardağı su (250 gr)
  • 3 adet yumurta (orta boy tanesi 50 gr civarı)
  • yarım su bardağı tereyağı (125 gr)
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için:

Servis için:

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2-3 paket bitter çikolata

Churros- Çikolatalı Çıtır Hamur Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Suyu, tereyağını ve tuzu orta boy bir tencereye alın, orta ateşte kaynatın.
  2. Tencerenin altını kısın ve kısık ateşte un toparlanıncaya kadar karıştırarak pişirin.
  3. Toplanan hamuru ocaktan alın. Hamurun üzerine yumurtaları tek tek ekleyerek tahta kaşıkla ya da silikon kaşıkla karıştırın.
  4. Yumurtaların pişmemesi için hamura tek tek ilave edin. 1 tane ilave edip karıştırın, tamamen hamura karışınca diğer yumurtayı ekleyin, son yumurta içinde aynı işlemi uygulayın.
  5. Yumuşak ve hafifçe yapışkan bir hamur elde ettiğinizde hamurunuzu duy takılı krema sıkma torbasına alın.
  6. Ay çiçek yağını tavaya alın ve kızdırın. Kızan yağın içine istediğiniz uzunlukta hamur sıkın ve elinizle kesin.
  7. Fotoğraftaki gibi kızarınca kevgir yardımıyla yağınız süzdürerek havlu kağıt serilmiş tabağa alın.
  8. Sıcak tatlıları toz şekere bulayın ve benmaride erittiğiniz çikolatayla servis edin.

Akhisar çarşısında gezerken gördüğüm tulumba tatlısının hem boyutu hem de tadı beni şaşkına çevirmişti. Bu devasa tatlının bildiğimiz tulumba tatlısından farkı boyutuydu. Tadınca gördüm ki çıtır dış yüzeyi neredeyse kuru, süngersi içi tatlı şerbeti emmiş, nefis bir tatlı ortaya çıkmıştı. 

Tulumba tatlısının ismini tulumbadan aldığını anlamak için dahi olmaya gerek yok. Tulumba tatlısının dışındaki çizgiler, hamurun krema sıkma torbasından yıldız uçlu parçalar halinde sıkıldığını ya da pompalandığını gösterir. Bunun da tulumbayı yani pompalamayı çağrıştırdığı belli. Ama işin garip tarafı tulumba kelimesinin Türkçeye İtalyanca tromba yani av borusu veya teknelere su çeken pompadan geçmiş olması. Herhalde Venedikli denizcilerden öğrenmişiz tromba kelimesini. Hatta nefesli enstrüman trombon da adını tromba’dan almış. Tarihsel olarak baktığımızda şerbetli tatlılar Arap mutfağı kökenlidir. Bir anlamda tulumba tatlısı adını Batı’dan, tadını da Doğu’dan almış. Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında sevilerek tüketilen bir tatlı tulumba. Kökeni Balkanlar’mış. Bir diğer adı da bu nedenle Rumeli tatlısı. Aynı zamanda üretim maliyeti düşük olduğundan ve sokakta gezgin satıcılar tarafından satıldığından sokak tatlısı olarak da biliniyor. Mesela Kuzey Kıbrıs’ta adı ‘bombacık’ken Güney Kıbrıs’ta ‘pomba’. İranlılar bu tatlıya bamiyeh, yani bamya diyorlar dış yüzeyindeki çizgilerin bamya ile benzerliğinden. Adı bazı Arap ülkelerinde bizim şambali tatlısından esinlenerek Şam hurması olarak anılırken Irak’ta Türkçe tatlı kelimesinden türetilerek datlı olarak ifade ediliyor. 

Tulumba tatlısı hamuru su, un, tereyağı, yumurta, tuz, irmik gibi malzemelerin karıştırılıp kızgın yağda kızartılıp şerbet ile lezzetlendirilmesiyle yapılır. Altın renkli bu tatlının kızartmadan gelen çıtır yüzeyinin altında şerbeti emen süngersi yapısı kendine özgü tadını verir. Ramazan ayında çok rağbet gören bu tatlı mayasız olduğundan içi dolu ve süngersi oluyor. Tulumba tatlısına benzer tatlılardan biri batıda İspanya, Portekiz ve eski sömürgelerinde yaygın olarak tüketilen churros. At nalı şeklinde tulumba tatlısından daha ince ve uzun olan churros’lar kahvaltıda veya yemek sonrası, bazen çikolataya batırılarak keyifle tüketiliyor. Doğuda ise tulumba tatlısına en benzer tatlı Hint mutfağının sevilen tatlısı Jalebi. Daha ince, uzun ve kıvrımlı olan bu tatlının şerbeti safran ile lezzetlendiriliyor. 

Bizim ünlü lokma tatlısı, Fransızların beignet’si, Amerikalıların doughnut’ları, İtalyanların bomboloni’leri gibi dünyada tulumba tatlısı gibi derin yağda kızartılan çok tatlı var. Bazıları şerbetle lezzetlendirilirken, bazılarının hamuruna şeker katılıyor. Bu tatlılar mayasız hamurdan yapılan tulumba tatlısı, churros ve jalebi’den ayrılıyor. Genelde tulumba tatlısı kadar içleri dolgun değil. Ya doughnut gibi mayalı ekmek tarzı esnek ve süngersi ya da lokma tatlısı gibi içleri kabarmış, çıtır, hava dolu.

Tulumba tatlısının şekli, tadı, adı, dokusu, yapımının kolaylığı ve en önemlisi lezzeti bir dünya tatlısı olabilmesinin yolunu açıyor. Keşke bu güzelim tatlıyı dünyada tüm restoranlarımızda satsak, üzerine pudra şekeri, tarçın, kakao serpilmiş yorumlarını yaygınlaştırsak, şerbetini farklı lezzetlerle lezzetlendirsek... 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası