mastalji belirtileri / Memede Ağrı (Mastalji - Mastodini) - Op.Dr. Ali Özlük

Mastalji Belirtileri

mastalji belirtileri

Meme ağrısı kanser belirtisi mi?

Meme ağrısı, tıbbi adıyla ‘mastalji’, meme başında ya da memenin tamamında hissedilen ve kadınlar arasında yaygın olan bir şikayet.   Her yaşta görülebilse de kadınların 3’te 2’sini doğurganlık döneminde etkilemekte. Mastaljinin şiddeti, genellikle orta seviyede ve hastalar tarafından tolere edilebiliyor. Ancak bazı kadınların günlük yaşamını önemli ölçüde etkilemesi veya meme kanseri endişesi yaratması sebebiyle tıbbi yardım gereksinimi oluşturuyor. Ayrıca memede ağrı şikayetleri bulunan hastaların neredeyse yarısında cinsel hayat olumsuz etkileniyor. Meme ağrısı dönemsel (siklik) ve dönemsel olmayan (nonsiklik) olarak iki tipe ayrıldığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Çitgez, meme ağrısının yaklaşık yüzde 70’inin dönemsel, yüzde 30’unun dönemsel olmayan tip olduğunu söylüyor.

AĞRILA  NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Dönemsel mastalji doğurganlık döneminde görülürken, dönemsel olmayan mastalji genellikle menopoz sonrası ortalama 40 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Dönemsel mastalji, menstruasyon ilişkili her iki memede hissedilen ağrı şeklindeyken; dönemsel olmayan mastalji, menstruasyon ilişkisiz tek memenin ağrısı şeklinde oluyor.  Menstruasyon öncesi dönemde ortalama 1 hafta süren ve menstruasyonun başlangıcına kadar devam eden meme ağrısının ‘dönemsel mastalji’ olarak tanımlandığını ifade eden Çitgez, “Özellikle siklik mastalji, hormonal değişim ile meme parankiminde ödem ile ilişkilendirilir. Nonsiklik meme ağrısı göğüs duvarında lokalize bölgesel bir ağrıdır. Genellikle iyi huylu meme hastalıkları olmak üzere o bölgede bulunan diğer organlardan da kaynaklanabilir” diyor.

MEME KANSERİNDE NADİR GÖRÜLÜR

Mastajinin sebebinin tam olarak ortaya konmadığını dile getiren Çitgez, şunları anlatıyor: “Ağrıdan hormonal, yaşam tarzı ve psikolojik gibi birçok sebep sorumlu tutulmuş. Sigara, kahve-kola gibi kafeinli içecekler alımı, yağlı beslenme ve stres ile arasında bağlantılar bulunuyor.  Kas, eklem ve omurga gibi meme kaynaklı olmayan nedenlere bağlı olarak da mastajli görülebiliyor. Meme ağrısı nadiren meme kanserinde görülür ancak mastalji ile kanser ilişkisini ortaya koyan çalışmalar mevcut. Özellikle ‘inflamatuar meme kanseri’ ağrılı olur. Bu sebeple meme kanserinin tanıdan dışlanması çok önemli.”

PSİKOLOJİK FAKTÖRLERE DE ARAŞTIRILMALI

Sebebin bulunması için hastanın hekimine başvurusu birincil öneme sahip. Hekim tarafından hasta şikayetlerinin dinlenmesi ve meme muayenesi tanının ilk adımı.. Mastaljinin tipini belirlemek ve sonraki dönemde diğer teşhis yöntemleri kullanarak ağrının altında yatan sebebi ortaya çıkarmak çok önemli. Hastanın yaşına göre mamografi ve meme ultrasonografisi hastaların tanı ve takibinde sıklıkla kullanılan görüntüleme yöntemlerinden. Mastaljide en büyük grubu organik bir patoloji saptanmayan hastaların oluşturduğunu söyleyen Çitgez, “Bu hastalar tedaviye yanıtsız ise mutlaka psikolojik faktörler araştırılmalı” diye ekliyor.

NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

*Mastalji tedavisinde meme ağrısının sebebi iyi ya da kötü huylu tümör ise buna yönelik cerrahi veya onkolojik tedavi planlanabilir.

*Meme ağrısı için organik bir sebep mevcut değilse; ağrıyan memeye sıcak ya da soğuk kompres uygulamak, güçlü destek sağlayan bedene uygun sütyen kullanmak, kafein alımını azaltmak ve yağ oranı düşük beslenmek faydalı olabilir.

*Ancak bu uygulamalara rağmen meme ağrısı günlük hayatı olumsuz etkiliyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir.

*İlaç tedavisi iki basamaklı oluyor.  İlk basamak olarak parasetemol ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar tercih edilebiliyor. Bu ilaçlar ile düzenli 6 aylık tedaviye rağmen meme ağrısı rahatsız edici boyuttaysa ikinci basamak tedavi olarak tamoksifen ve danazol ile hormonal ajanlar kullanılabilir.

Kadınlarda meme ağrısı (mastalji) ve fibrokistler

Kadınların doktora en sık başvurmasına neden olan meme şikayeti meme ağrısıdır. Sağlıklı kadınların çoğunda hafif veya şiddetli, özellikle adet döneminden önce ortaya çıkan meme ağrısı vardır. Bu belirtiyle doktora yapılan başvuruların önemli bir kısmında neden meme kanserine yakalanmış olma korkusudur. Bu tür durumlarda doktorun yaptığı değerlendirmede kanser olmadığının saptanması kadının bu belirtiyi hafif hissetmesini sağlar.

 

Bazı durumlarda ise doktora başvuru nedeni memelerin gerçekten rahatsız edecek kadar ağrılı olmasıdır ve yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan bazı önlemler ve kullanılan bazı ilaçlarla bu belirtileri hafifletmek mümkündür.

Meme Ağrısının Tipleri

Meme ağrıları adet döngüsünün herhangi bir döneminde yani adet döngüsünden bağımsız bir şekilde ortaya çıkabilirler. Bazı meme ağrıları ise döngüseldir ve adet döngüsünün özellikle bazı dönemlerinde ortaya çıkar ve diğer dönemlerde kaybolurlar.

Bu ayrım muhtemel nedenin ortaya çıkarılabilmesi açısından son derece önemlidir.

Neden Olur?

Döngüsel Meme Ağrıları

Özellikle adet öncesi dönemde ortaya çıkan ve adet kanamasıyla birlikte ortadan kaybolan meme ağrıları üreme çağında nispeten sık görülürler. Premenstruel sendromun belirtilerindne biri olarak ortaya çıkabilecekleri gibi adet öncesi dönemin tek belirtisi de olabilirler.

Döngüsel meme ağrıları sıklıkla otuzlu yaşlarda görülür. Ağrı genellikle her iki memede devardır ve meme dokusunun en yoğun olduğu üst dış kadranlarda daha sık ve şiddetlidir. Ağrı koltukaltı bölgesine, kola ve dirseğe yayılabilir.

Döngüsel ağrılar basit bir hassasiyet şeklinde olabileceği gibi, kıyafet giyilmesinin bile ağrıyı şiddetlendirdiği, biriyle kucaklaşmanın veya yüz üstü yatmanın bile dayanılmaz olduğu durumlar da söz konusu olabilir.

Döngüsel ağrılar genellikle adet kanamasından 7-10 gün önce başlar ve adetin başlamasıyla ağrı şiddeti azalır. Bu tür ağrılar kronik seyirlidir ve kadınların %80'inde ağrılar menopoza kadar devam eder.

Döngüsel Olmayan Meme Ağrıları

Adet döngüsüyle hiçbir ilişkisi olmayan ve nedeni tam olarak aydınlatılamamış bu ağrılar genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve bazı durumlarda menopoz çağındaki kadınlarda da oluşabilir. Ağrılar düzensiz aralıklarla oluşur ve meme dokusunun bir bölümünde olabileceği gibi tüm memeye de yayılabilir. Bu tür ağrılar kadınlar tarafından genellikle "yanma", "çekilme", "sızlama", "zonklama" şeklinde tarif edilir. Döngüsel ağrılarda olduğu gibi koltukaltı bölgesine veya kola yayılabilirler.

Bu tür ağrılar başladıktan sonra 2-3 yıl devam edebilir. Kadınların yarısında ağrılar bu süre içerisinde hafifleyerek kendiliğinden geçer.

Tanı ve Tedavi İşlemleri

Ağrı meme kanserinin ender görülen bir belirtisi olmasına karşın yapılan tıbbi değerlendirmeyle meme kanseri olmadığı belirlendikten sonra tedaviye başlanır. Bu tür bir rahatlama çoğu kadında tedavi için yeterli olmaktadır.

En sık konulan tanı fibrokistik meme hastalığıdır ve tümüyle selim bir hastalıktır.

 

Tedavide öncelikle kadının kendi meme ölçü ve şekline uygun sutyen kullanarak tedaviye katkıda bulunması son derece önemlidir.

 

İlaç tedavisinde çok çeşitli ilaçlar ve hormonlar kullanılmakta olup her kadının çeşitli türden ilaçlara verdiği cevap farklıdır. Bu nedenle tedavi en az yan etkisi olan ilaçla başlanır ve deneme-yanılmalar sonunda etkili ilaç bulunur.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

0555 663 13 13
0212 268 45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • Perşembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

Daha fazla bilgi >>

Meme Ağrısı (Mastalji)

Halk arasında meme ağrısı olarak da bilinen mastalji, hemen hemen her kadının hayatı boyunca bir veya birkaç defa deneyimlediği bir durumdur. Düzenli regl dönemi geçiren genç kızlarda daha az görülür. Fakat bazen menopoz döneminde ağrıların şiddeti ve sıklığı artabilir. Mastalji sebepleri kesin olmamakla birlikte bazen bu tür ağrılara meme kanseri de neden olabilir. Bu ağrılar çoğu zaman ise kas ve eklem ağrılarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. 

Mastalji tedavisi ise çoğu zaman ağrının sebebine bağlı olarak yapılmaktadır. Bu nedenle ağrıya neden olan etkenlerin kesin olarak tespit edilmesi tedavi süreci için oldukça önemlidir. Çok şiddetli bir hale gelen mastalji klinik ortamında uzmanlar tarafından gözlem altına alınır.

İstanbul mastalji tedavisi gerektiren şiddetli meme ağrılarını tespit edebilecek pek çok uzman doktora sahiptir. Pek çok klinik özellikle bu alanda hizmet vermektedir. Mastalji tedavisi fiyatları tedavinin nasıl olacağının tespitine göre belirlenir ve uygulanan tedavinin kapsadıkları göre farklılık gösterebilir.

Mastaljide doğru tedavinin saptanabilmesi hastaların sağlığı açısından önemlidir. Tedavinin ilerleyişi ve uygulanma süreci hastalar için olduğu kadar hasta yakınları için de değerlidir.Hasta yakınları bu süreç boyunca mastalji hakkında yeterli bilgiye sahip olmak isteyecektir. Bu makalede mastalji belirtileri, evreleri,riskleri; mastalji tedavi seçenekleri; mastalji tedavisinin türleri, tedavi riskleri ve tedavi süreci sonrası hakkında detaylı bahsedilecektir.

Meme ağrısı, tıbbi ismiyle “mastalji” olarak geçmektedir ve kadınlar arasında yaygın şekilde rastlanan bir sorundur. Meme ağrısı pek çok farklı sebepten meydana gelebilir. Kadınlarda menstrual siklusun (adet döngüsü) doğal bir parçasıdır.

Ancak meme ağrısı şiddeti ve görülme sıklığına göre farklı hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Adet döngüsüne ilişkin ağrılar meme ağrılarının büyük bir kısmını kaplar. Bundan dolayı menstrual döngü içerisinde görülen doğal ve alışılmış ağrıların haricinde memelerde ağrının söz konusu olması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Meme ağrısı her yaşta görülebilir ancak çoğunlukla premenepozal (30-50 yaş arası) dönemdeki kadınları etkilemektedir. Sebebi net olarak bilinmemektedir. Ancak hormonal, beslenme ve psikolojik faktörler mastaljinin oluşmasında etkili olabilir.

Ağrı genellikle orta derecededir ve tahammül edilebilir fakat hastaların % 10-20 sinde hayatı olumsuz etkileyecek derecede şiddetli olabilir ve tedavi gerektirir.

Meme kanserinde meme ağrısı çok sık görülmez ancak tüm mastaljili hastalarda meme muayenesi yapılmalı ve uygun meme görüntüleme teknikleri kullanılmalıdır. Bulunan sebebe göre tedaviye başlanmalı ve hasta klinik takibe alınmalıdır.

Meme Ağrısının Sebepleri ve Tedavisi Nedir?

Her yaşta görülebilir ancak çoğunlukla premenepozal (30-50 yaş arası) dönemdeki kadınları etkilemektedir. Sebebi net olarak bilinmemektedir. Ancak hormonal, beslenme ve  psikolojik faktörler mastaljinin oluşmasında etkili olabilir.

Ağrı genellikle orta  derecededir ve tahammül edilebilir fakat hastaların % 10-20 sinde hayatı olumsuz etkileyecek derecede şiddetli olabilir ve tedavi gerektirir. Meme kanserinde meme ağrısı çok sık görülmez ancak tüm mastaljili hastalarda meme muayenesi yapılmalı ve uygun meme görüntüleme teknikleri kullanılmalıdır.  Bulunan sebebe göre tedaviye başlanmalı ve hasta klinik takibe alınmalıdır.

Meme Ağrısının Türleri Var Mıdır?

Göğüs ağrısının çeşitleri vardır, evet. Adet döngüsüne bağlı olan ve hormonal değişikliklerin getirdiği döngüsel meme ağrısı en tipik türüdür. Tipik olarak memelerin üst, dış kısmında hissedilen bu ağrı türü genellikle her iki memeyi de etkiler. Keskin veya donuk olabilir ve buna şişlik veya şişlik eşlik edebilir.

Adet döngüsü ile ilgisi olmayan döngüsel olmayan meme ağrısı, başka bir meme ağrısı türüdür. Yaralanmalar, enfeksiyonlar veya meme kanseri veya fibrokistik meme değişiklikleri gibi bazı hastalıklar bu tür ağrılara neden olabilir. Göğüslerden biri veya her ikisi, sürekli veya sporadik olabilen döngüsel olmayan meme ağrısı yaşayabilir. Topaklı, kırmızı, sıcak veya donuk olabilir ve ayrıca keskin veya donuk olabilir.

Göğüs ağrısı olarak da bilinen mastalji, ağrının kaynağına göre çeşitli tedaviler alabilmektedir. Döngüsel olmayan meme ağrısı veya adet döngüsü ile ilgili olmayan ağrı, genellikle etkilenen bölgeyi destekleyen ve ısıtan sütyen giymek gibi yaşam tarzındaki değişikliklerle tedavi edilebilir.

Destekleyici bir sütyen giymek ve stres giderici faaliyetlerde bulunmak, adet döngüsü ile ilişkili ağrı olan döngüsel göğüs ağrısının tedavisine yardımcı olabilir. Ağrı şiddetli veya kalıcı ise, daha fazla test yapılabilmesi için bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Göğüs bakımı uzmanı, fizik tedavi veya sinir blokları gibi ek tedaviler önerebilir. Göğüs ağrısı için kendi kendine tedavinin, önce bir sağlık uzmanına danışmadan asla yapılmaması gerektiğini hatırlamak çok önemlidir.

Meme Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Meme ağrısı birçok farklı sebeple ortaya çıkmaktadır. Meme ağrısı ile beraber görülebilen belirtiler:

  • Memenin belirli bölgesinde ya da tamamında, tek memede ya da her ikisinde, adet döngüsü ile ilişkili veya bağımsız, belli belirsiz veya şiddetli ağrı görülmektedir.
  • Meme cildinde ya da meme ucunda döküntü, kuruluk, çatlak gelişimi söz konusu olabilir.
  • Memede kızarıklık, sıcaklık artışı ve ödem ortaya çıkabilir.
  • Meme ucunda berrak, iltihaplı veya kanlı akıntı görülebilir.
  • Meme dokusunda kitle hissedilmesi söz konusu olabilir.

Meme Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meme ağrısının tedavisinde öncelikli olarak altta yatan sebebin doğru tespit edilmesi gerekir. Bu konuda uzman bir hekim tarafından hastadan alınan ayrıntılı hastalık öyküsü teşhis için hayati önem taşır ve yapılacak detaylı fizik muayene ile tanı koyulabilir.

Hekim gerekli olması durumunda mamografi, ultrasonografi gibi ek teşhis yöntemlerine başvurabilir. Hastalığın ve nedenlerin tespitine uygun bir tedavi yöntemi belirlenir. Meme ağrısının en yaygın görülen nedeni hormon değişiklikleridir.

Bundan dolayı da tedavide yaklaşım yaygın olarak yaşam tarzı değişiklikleri şeklinde olmaktadır.

Bu kapsamda doktor tarafından önerilebilecek tedavi yöntemleri:

  • Hormon tedavisi ya da diğer ilaç tedavilerine bir süre ara verilmesi gerekebilir.
  • Meme büyüklüğü ile uyumlu olan meme destekleyici iç çamaşırların giyilmesi gerekmektedir.
  • Meme ağrısı kafein tüketimi ile artabilir. Bundan dolayı kahve, çay gibi içeceklerin tüketilmesi sınırlandırılabilir.
  • Sağlıklı beslenme düzenine geçilmesi gerekmektedir.

Meme Ağrısı (Mastalji) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mastalji ne demek?

Kadınların yüzde 70’inin hayatlarının bir döneminde mutlaka yaşadığı mastalji; memede, meme çevresinde, koltukaltında meydana gelen şişme, hassasiyet, ağrı ve ağırlık hissine verilen addır. Bu ağrıların çoğu hormonal kökenlidir.

Mastalji neden olur?

Her 2 kadından 1’inde görülen mastalji; hormonal değişiklikler (hamilelik, adet, menopoz vb.), fibrokistik değişiklikler, bazı ilaçlar, travmalar nadir de olsa ağır ve alışkın olunmayan fiziksel aktivite sonrası göğüs ağrısı görülebilir.

Mastalji nasıl geçer?

Meme ağrısını geçebilmesi için öncelikle altta yatan sebebin açığa çıkarılması gerekir. Doğru tanı için fiziki muayenenin yanı sıra mamografi, ultrasonografi gibi ek görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar tekniklerine başvurulabilir. Sonuca göre tedavi protokolü hazırlanır.

Çoğu zaman hormonal faktörlere bağlı olduğu için yaşam tarzında yapılacak değişiklikler de meme ağrısının geçmesinde etkili olur. (Doğru iç çamaşırı seçimi, kafein tüketiminin azaltılması, düşük yağlı besinlerin tüketilmesi gibi.)

Memede iğne batması gibi ağrı neden olur?

Hastalar, memelerinde yaşadığı ağrıları birçok şekilde tarif edebilmektedir. Bunlardan biri olan iğne batması gibi ağrı genellikle kas-iskelet sisteminden kaynaklanır ve bölgenin komşuluk ilişkileri sebebiyle meme ağrısı olarak algılanır.

Bir kadının göğsü neden ağrır?

Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.

Memede ağrı olunca hangi doktora gidilir?

Kadınlar arasında oldukça sık görülen meme ağrısı şikâyeti için alanında uzman bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

Memede ağrı kola vurur mu?

Memedeki ağrı bazen yanma, bazen batma bazen de zonklama şeklinde görülebilir. Bu tip ağrılar genellikle kol ve koltukaltına vurabilir.

Her meme ağrısı kanser belirtisi mi?

Memedeki ağrılar oldukça yaygındır ve bu şikâyeti her ay yaşayan kadınlar vardır. Meme ağrısının en önemli sebebi ise yapısaldır dolayısıyla meme ağrısının kanserle bağlantısı yok denecek kadar azdır. Eğer kişi sürekli olarak meme ağrısı şikâyeti yaşıyorsa doktora başvurmalıdır.

Hangi ilaçlar meme ağrısı yapar?

Bazı ilaçlar memede meydana gelen ağrının sebebi olabilir. Özellikle de antidepresanlar, hormonlarla birlikte alınan kolesterol kontrol ilaçları ve kalp ilaçları meme ağrısına yol açabilir.

Adet bittikten sonra memede ağrının sürmesi normal mi?

Adetten önceki 7 ila 3 gün önceki süreçte meme ağrısı görülmesi olası bir durumdur. Ancak bazı kadınlarda meme ağrısı adet bittikten sonra da devam eder. Bu durumun sebebi periyodik veya periyodik olmayan meme ağrısıdır. Periyodik ağrı, yükselen östrojen seviyesi yüzünden meme dokusu uyarılır bu da ağrı ve hassasiyete yol açar. Periyodik olmayan meme ağrısının ise adet döngüsü ile bir ilgisi yoktur. Aralıklı olabileceği gibi sürekli de devam edebilir.

Randevu Almak için Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası