hamilelikte karın çatlaması / Hamilelik çatlakları neden olur, nasıl önlenir? | Hamilelik

Hamilelikte Karın Çatlaması

hamilelikte karın çatlaması

Gebelikte karın çatlakları ve önleme yolları


Gebelik döneminde, hamilelik nedeniyle yaşanan hormonal değişimler nedeniyle ciltte bazı değişiklikler meydana gelebilir. Yüzde görülebilen renk değişimleri, avuç içlerinde kızarıklık ya da kaşıntılı deri döküntüleri gibi. Hemen hemen bütün hamile kadınlarda görülen bir diğer değişim de karnın ortasından geçen siyah bir çizginin ortaya çıkmasıdır. Ancak anne adaylarını en fazla rahatsız eden cilt değişikliği karında görülen cilt çatlaklarıdır.

Karın çatlakları neden oluşur?

Gebelikte karın çatlakları ve önleme yolları

Ciltte ortaya çıkan pembe-beyaz renkli, yara izine benzeyen değişimlere "stria gravidarum" ya da "gebelik çatlakları" adı verilir. Tipik görüntüsü deride ufak ve fazla derin olmayan çöküntüler şeklindedir. Açık tenli kadınlarda pembemsi bir rengi olabilir. Esmer tenlilerde ise etrafındaki cilt bölümlerinden oldukça açık renkte, hatta gümüş rengindedir. Ciltte bulunan kollajen adı verilen maddenin ayrılmasından dolayı görülürler. Ağrılı değillerdir ancak hafif bir kaşıntıya yol açabilirler. Hem mekanik gerilmeye bağlı olarak hem de hormonal nedenler ile ortaya çıkabilirler. Sıklıkla karnın alt bölümlerinde görülmekle birlikte kalçalarda, uyluklarda, memelerde ve hatta kollarda bile görülebilirler.


Her hamilelikte çatlak problemi yaşanır mı?

Gebelikte karın çatlakları ve önleme yolları

Çatlakların oluşmasında en önemli belirleyici faktör genetiktir. Siyah kadınlarda hemen hemen hiç görülmezken, Asyalılarda daha nadir görülür. Beyaz kadınların ise yaklaşık %75-90'ında değişik oranlarda karın ya da cilt çatlaklarına rastlanmaktadır. Bir başka deyişle annesinde ya da kız kardeşlerinde çatlak olan kadınlar çok büyük olasılıkla bu sorunla karşılaşacaklardır.

Karın çatakları genellikle son 3-4 ayda yavaş yavaş ortaya çıkarlar. Ancak bazı zamanlar son 3-4 haftaya kadar görülmeyip daha sonra belirebilirler. 


Dengeli kilo alımı çatlak oluşumunu önler mi?

Gebelikte karın çatlakları ve önleme yolları

Genetik dışında karın çatlakları için bir diğer risk faktörü de ani ve fazla kilo artışıdır. Hızla büyüyen karın ciltte gerilmeye ve elestikiyet kaybına neden olması çatlak oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle dengeli ve ideal sınırlarda kilo alımı çatlak oluşumunu bir ölçüde engelleyebilir.


Doğumdan sonra çatlaklardan kurtulmak mümkün mü?

Gebelikte karın çatlakları ve önleme yolları

Ortaya çıkan çatlaklar doğumdan sonra ne yazık ki kaybolmazlar. Renk değiştirerek gümüş ya da sedef benzeri bir hal alırlar. Bazı kadınlar bu durumdan rahatsızlık duymaz ve bunu anne olmanın bir işareti olarak gururla taşırlar. Bazıları ise çatlaklardan kurtulmak ister. Bu amaçla geliştirilmiş pek çok cerrahi teknik vardır ve bu teknikler plastik cerrahlar tarafından uygulanır.

Karın çatlakları ve bunların önlenmesi doğal olarak kozmetik üreticilerinin de dikkatini çekmektedir. Bu amaçla üretilmiş pek çok ürün piyasada satılmaktadır. Ancak bunların çatlakları önlemedeki ve oluşmuş çatlakları gidermedeki etkinlikleri hala tartışmalıdır ve bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış bir ürün yoktur.


Çatlak oluşumu nasıl önlenir?

Gebelikte karın çatlakları ve önleme yolları

  • Çatlakların önlenmesinde alınabilecek en iyi önlem cildin nemini korumaktır. Bu da dengeli ve sağlıklı bir beslenme ve yeterli sıvı alımı ile mümkündür. Gebelikte su tüketiminin önemi, çatlakların engellenmesinde de kendini göstermektedir. Dengeli beslenme, ani ve gereğinden fazla kilo artışına engel olacağı için karın cildin olması gerekenden daha fazla gerilmesini engeller. Bu ani gerilme çatlak oluşumunda önemli bir faktördür.
  • Duş sırasında karnın yumuşak bir sünger ya da fırça yardımı ile dairesel hareketler ile masaj yapar şekilde ovalanması da ciltteki kan dolaşımını hızlandırarak elastikliğinin korunmasına yardımcı olabilir.
  • Gebeliğin ikinci üç aylık döneminden başlayarak düzenli şekilde cildin nemlendirilmesi de alınabilecek bir diğer önlemdir. Bu amaçla piyasada satılan kozmetik ürünler kullanılabileceği gibi basit nemlendiriciler, bebe yağları ve badem yağı da kullanılabilir. Bunlar arasında badem yağı kötü kokusuna rağmen en etkili ürün gibi görünmektedir. Bu ürünlerin ortak özelliği cildin ani gerilmeye karşı dayanıklılığını artırmalarıdır.

YETERLİ MİKTARDA SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Gebelikte karın çatlakları ve önleme yolları
  • Aile öyküsü ve genetik yatkınlık çatlakların ortaya çıkmasında önemlidir. Anneniz ya da kız kardeşlerinizde varsa büyük olasılıkla sizde de görülecektir.
  • Eğer önceki hamileliklerinizde çatlak olduysa bu hamileliğinizde de oluşması kuvvetli bir olasılıktır. Önceden kalan çatlakların rengi geçici olarak koyulaşabilir.
  • Hamilelik döneminde çok hızlı ve fazla miktarda kilo aldıysanız çatak ile karşılaşma olasılığınız yüksek demektir.
  • Yeterli miktarda sıvı alan ve dengeli beslenen kadınlarda daha az ve daha hafif şiddette çatlak olduğunu unutmayın.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False

Hamileliğin istenmeyen hatıraları; Çatlaklar

Hamilelik her anlamıyla kompleks bir dönemdir. Bir mucizenin kendisini karakterize eden hamilelik, ilkleri ve unutulmazı barındırmasının yanı sıra bazı problemleri de beraberinde getirir. Bunların başında ise hamilelik çatlakları geliyor. Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Deniz Yardımcı, çatlaklarla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Hamilelikte çatlaklar neden oluşur?

Hormonal değişimler, bebeğin gelişimi ve annenin kilo almasıyla birlikte karın bölgesindeki deri esner ve çatlamalar oluşmaya başlar. Fizyolojik değişimlerin başında gelen çatlaklar, ciltte pembe, morumsu çizgiler şeklinde kendini belli eder.

Cilt rengine göre etkiler değişiyor

Deri’de gerilme sonucu cildin alt tabakasındaki hasara bağlı olan çatlaklar, anne adayının cilt rengine göre farklılık gösteriyor. Genel olarak derin olmayan yara izi gibi görünen hamilelik çatlakları açık renkli kadınlarda daha pembemsi bir görüntü oluştururken, esmer tenli kadınlarda cilt renginden daha açık renkte bazı durumlarda ise neredeyse gümüş rengindedir.

Hamilelik çatlakları nerelerde görülür?

Vücutta yaşanan değişimler temelinde ortaya çıkan ve cildin hemen altındaki liflerin gerilmesiyle birlikte belirginleşen çatlaklar genel olarak belli bölgelerde kendini gösterir. Kadından kadına değişiklik gösterse de daha çok;
Karnın alt bölümü,
Kalçalar,
Uyluklar,
Göğüslerde, görülebilir.

Ne zaman görülür?

Çatlaklar genel olarak gebeliğin 3. ayından itibaren kendini göstermeye başlar. 3. aydan sonra çatlaklar giderek artmaya başlar ve gözle görülür büyümeler meydana gelir. 6. Aya gelindiğinde ise çatlaklar maksimum seviyeye ulaşır. Bunun sebebi ise cilt altı dokunun aşırı gerilmesi sonucu bağ dokusundaki yırtılmadır.

En çok hangi kadınlarda rastlanır?

Hamilelik döneminde birçok kadın çatlaklarla uğraşırken, birçok anne adayı bu tip cilt problemleri yaşamıyor. Bu durumda hormonal etkiler ve kilo alımının yanı sıra çatlaklar için bazı risk faktörleri bulunuyor. Bunlar;
Genetik sebepler,
Cildin çok kuru olması,
İkiz veya üçüz gebeliklerde,
Uzun süre kortizon tedavisi görmek,
Gebelik öncesi hareketsiz bir yaşam sürmek
Sigara içmek,
Hassas bir cilt yapısına sahip olmak.
Cildin yapı olarak esnek olmaması

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu alanda tıbbi olarak uygulanan yöntemlerin çeşidi ve etkisi de giderek artmaktadır. Genel olarak tedavi, hamilelikten sonra başlanır. Uygulanan yöntemler;
Kimyasal peeling,
Dermoroller,
Lazer tedavisi,
Dermokozmetik kremler gibi yöntemler kullanılır.

Engellemek mümkün mü?

Hamileliğin en can sıkıcı sorunlarının başında gelen çatlakları, oluştuktan sonra tüm izlerini silmek neredeyse imkansızdır. Bu sebeple anne adayının mutlaka önlem alması gerekir. Öncelikle sağlıklı beslenmenin çatlak oluşumu önünde büyük bir engel olduğunu kabul etmeli ve hamileliğin arkasına sığınarak sağlıksız yiyecekler tüketilmemelidir. Beslenmenin yanında sıvı alımı da çok önemlidir. Anne adayı hamilelik dönemi boyunca bol bol sıvı almalıdır. Diğer bir etkili faktör ise cildin nem dengesidir. Çatlaklar daha çok kuru ciltleri tercih eder. Bu nedenle anne adayının cildini çok iyi bir nemlendirici ürünle nemlendirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda alınacak bol sıvı da cildin nem dengesini düzenlemede oldukça etkilidir.Hamilelik süresince hareketli olmalı hatta spor yapmakta çatlakları oluşumunu azaltır. Cildin elastikiyetini koruyan ve lokal olarak kullanılan kremler de kullanılabilir ancak bu gibi ürünlerin kullanımında doktora danışmakta yarar vardır.

ETİKETLER: avrasya hastanesi, avrasya hospital, çatlaklar, doğum, doğum çatlağı, gebelik, hamilelik, hastalık, kadın doğum, kadın hastalıkları, lohusalık, sağlık, tedavi

Hamilelik çatlakları neden olur, nasıl önlenir?

Hamilelikte çatlak oluşumu oldukça sık görülen bir durumdur. Gebelikte salgılanan hormonlar cildin yapısını da etkilemektedir. En çok karın bölgesinde görülen çatlakların nedeni, bebekle birlikte büyüyen bölgedeki cildin gerilmesidir. Özellikle hamileliğin son 3 ayında iyice gerilen karın derisinde beyaz çizgiler şeklinde ortaya çıkan çatlaklar daha da gözle görülür hale gelebilir.


Çatlaklar aşırı kilo almış, büyük bebek taşıyan kadınlarda daha çok görülüyor. Genellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde; bebeğin en büyük olduğu zamanda hormonların da etkisiyle derinin gerilmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca ailede gebelik çatlağı olma öyküsü de bu riski artırır.


Gebelikte oluşan çatlakları önlemek için neler yapılabileceğine dair uzman görüşlerini derledik. Dikkatli bir bakımla çatlak ve benzeri deformasyonları en aza indirmeniz mümkün olabilir.


1. Sağlıklı beslenin

Sorunsuz ve sağlıklı bir hamilelik için sağlıklı beslenme ilk kural. Vücudun işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve proteinleri yeterince aldığınızdan emin olmalısınız. Vücutta oluşan çatlakları önlemek için de sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Chicago’lu dermatolog Dr. Mary Szatkowski-Pritikin’in önerisine göre balık, fındık ve keten tohumu tüketmek özellikle önemli. Bu besinlerde bulunan Omega-3 yağ asitleri vücudu dengelemesinin yanı sıra, cildi yenilemeye de yardımcı oluyor. Beslenme düzeninize Omega içeren gıdaları ilave ederek ya da doktorunuzun önerisiyle gıda takviyeleri alarak cildinizi destekleyebilirsiniz.


Sağlıklı beslenme, gebelikte fazla kilo alımını da engelleyecektir. Ani kilo değişimleri yalnızca karın bölgesinde değil, bacaklarda, kalçada ve kollarda da çatlak oluşmasına neden olabilir. Gebelikte kontrollü kilo alımı, çatlak oluşumunu da azaltmanıza yardımcı olacaktır.


2. Egzersiz yapın

Sağlıklı beslenmeden sonra gebelikte en önemli uygulamalardan biri de düzenli egzersiz. Hem fiziksel hem de psikolojik sağlığınızı olumlu etkileyecek, bebeğinizin gelişimini sağlıklı bir şekilde destekleyecek iyi bir egzersiz programı, aynı zamanda kolajen üretimini tetikleyen hormonları salgılamanıza da yardımcı olarak cildinizin elastikiyetini artıracaktır.


3. Bol su için

Çatlaklar ırsidir ve uygulanacak yöntemlerin işe yarayacağına dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ama gebelik esnasında çok su içmek sağlık için olduğu kadar güzellik için de çok önemli bir faktördür. Dermatolog Dr. Michelle Henry konuya dair “ Su içmek cildin esnekliğini korumasına ve çatlaklara karşı daha dirençli olmasına faydalıdır” diyor.


Piyasada hamilelik çatlakları için krem, losyon ve benzeri birçok ürün yer alıyor. Aynı şekilde bazı doğal yağların da düzenli kullanıldığında cildi besleyerek çatlakları önleyebileceği düşünülüyor, elbette katkısız ve doğal olanları kullanılmalı... En çok tercih edilen çatlak karşıtı ürünleri derledik:


Hindistancevizi yağı

Hamilelikte çatlak giderici olarak en sık tercih edilen ürünlerden biri hindistancevizi yağı. Ölü deriyi arındırıyor, cildi nemlendirerek esnekliği korumaya yardımcı oluyor.



Susam yağı

E vitamini bakımından oldukça zengin olan susam yağı, cildi beslemek için kullanılabilecek en iyi yağlardan biri.



Aloe Vera

Cilt için kullanılan en iyi ürünlerden biri olan aloe vera, cildi sıkılaştırmaya ve esnetmeye yardımcı oluyor. Doğrudan aloe vera yapraklarından çıkan jeli kullanabileceğiniz gibi, tercih edeceğiniz ürünlerin de aloe vera bazlı olanlarını seçebilirsiniz.




Bepanthol Çatlak Önleyici Krem

150 ml’lik spreyli kutuda sunulan ürün, cildin nem dengesini sağlamaya yardımcı oluyor. Koruyucu ve renklendirici içermediği için tercih edilebilir. Centella asiatica, provitamin B5 ve zeytinyağı içeren ürünün fiyatı 60-70 TL civarında.




Mustela Çatlak Önleyici Krem

Avokado ve karaçam özü içeren krem, çatlak karşıtı ürünler arasında en sık tercih edilenlerden biri. Alkol ve kafein, paraben, phthalete, bishphenoller ve phenoxyethanol içermiyor. Aynı markanın çatlak öncesi kremi de mevcut. Fiyatları 80-100 TL civarında.




Lierac Çatlak Önleyici Krem

Bitkisel içeriği ile hamilelik döneminde kullanıma uygun olarak üretilen Lierac Phytolastil krem de çatlak önleyici kremler arasında en çok tercih edilenlerden. Fiyatı 90-100 TL civarında.






Babe Çatlak Önleyici Krem

200 ml’lik kutusunda satışa sunulan Babe Antistretch Mark Cream, tüm vücutta kullanılabilen kaliteli bir çatlak kremi. Fiyatı 60-80 TL.


Hamilelikte oluşan cilt sorunları hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelik hem fiziksel hem de ruhsal değişimlerin görüldüğü bir dönemdir. Bu dönemde hormonal değişimlerin yanı sıra anne adayları bedeniyle ilgili pek çok fiziksel değişimle karşılaşır. Bunlardan biri de estetik kaygıyla kadınları en çok rahatsız eden çatlaklar ve cilt lekeleridir.


Hamilelik çatlakları nasıl olur?

Hamilelikte çatlakların oluşmasının en önemli nedeni kilo alımıdır. Hızlı kilo alımı ile deri aniden genişler. Deri altı bağ dokusunun bu duruma uyum sağlayamaması ve bağ dokusunda kopmalar oluşması sonucu da çatlaklar meydana gelir. Kilo alımının en fazla olduğu karın, göğüs, kalça, bacak ve kolların üst kısmında belirgin çatlak oluşumları gelişebilir. Önce pembemsi-mor renkte çizgiler şeklinde görülür. Zaman içerisinde ise bu renk beyaza döner. Uzun, ince düzensiz çizgiler şeklinde olabildiği gibi genişliği parmak kalınlığında olan çatlaklar da görülebilir. Bu bölgede deri gevşer ve esnekliği bozulur. Görüntü olarak kişiyi rahatsız etse de sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmaz. Genellikle hamileliğin son aylarında oluşmaya başlar. Ancak sadece hamilelikte değil hızlı kilo alınan her dönemde vücutta çatlak ortaya çıkabilir. Ayrıca çatlakların oluşmasında genetik faktörler yani ailesel eğilim de büyük önem taşır.

Hamilelik çatlak kremi

Çatlaklarına, hamileyken herhangi bir tedavi uygulanamaz. Hamilelik bittikten sonra ise erken dönemde müdahale etmek, tedavideki başarı şansını artırır. Son yıllarda bazı lazer yöntemleri tedavide kullanılmaya başlandı. Fraksiyonel karbondioksit lazer tedavisi ile düzelme sağlanabilir. Lazerin etkinliği doğum sonrası erken dönemde uygulandığında daha fazla sonuç alınabilir. Bunun yanı sıra bazı özel kremlerin uzun süre kullanılması da daha iyi bir görünüm verebilir. Doğumdan sonra da çatlakların oluşmaması için kilo alımına dikkat etmek gerekir. Spor yapmak, ani kilo alıp vermekten kaçınmak ve kilo dengesini sağlamak gerekir. Bazen hamileyken çatlak oluşmaz, ancak doğumdan sonra kilo verme ile deri gevşer. Bu nedenle de bu bölgelere sıkılaştırıcı krem sürmek faydalıdır. Kremlerin özellikle karına ve gevşeyen diğer bölgelere masaj yaparak her gün sürülmesi önerilir.

Hamilelik çatlaklarına bu yağları kullanabilirsiniz

Çatlak oluşumunu tümüyle önlemek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak oluşma ihtimali ve miktarı azaltılabilir. Bunun için öneriler şöyle sıralanabilir:

  • Hamile de olsanız kilo alımınız kontrollü olmalı. Çünkü karın cildinin ani olarak yoğun bir şekilde gerilmesi çatlak açısından risk faktörü oluşturur.
  • Yeterli miktarda su için. Bol su içenlerde derinin yapısı daha iyi olur. Bu da cildi dayanıklı hale getirir.
  • Cildinizi nemli tutun. Hamileliğinizin başından itibaren çatlak kremlerini kullanabilirsiniz. Kremler, deriye elastikiyet kazandırdığından oluşumları engellemeye yardımcıdır. Ancak bu tür kremler alınamıyorsa vitamin ve mineral içeren yağlarla, badem, shea ve kakao yağı gibi losyonları kullanabilirsiniz.
  • Cildinize masaj yapın. Nemlendiriciler ve losyonlarla yapılacak hafif masajlar cilt içindeki kan dolaşımını da artırarak çatlak oluşumunu engeller.

Meme çatlağında kreme gerek yok

Gebelik dönemi boyunca annenin memeleri, doğacak bebek için dünyadaki en uygun sütü üretecek hale gelir. Meme başının etrafındaki deriden yağlı bir madde salgılanmaya başlar. Bu doğal madde, emziren annenin meme ucunu çatlaklardan korur. Bu nedenle meme başını korumak ya da temizlemek için meme başına karbonatlı su, sabunlu su, krem sürmeye gerek yoktur. Hatta bunları sürerken yağlı madde de silinecek ve meme başında çatlaklar daha kolay oluşacaktır. Memelerde büyüme olacağı için daha büyük beden sütyen kullanmak yararlı olacaktır.

Güneş ışını alın ama…

Cilt lekeleri hemen hemen tüm gebelerin yakındığı ortak noktalardan biridir. Bu lekelerin oluşmasında ve yoğunluğunda kişinin genetik yapısı, beslenmesi, ne kadar sıklıkta güneşlendiği etkili olur. Daha önce uzun dönem doğum kontrol hapı alınması, güneşte çok kalınması sonucu gebelik döneminde yoğun lekelenmeler oluşabilir. İlk aylarda bile olsa güneşin zararlı ışınlarından korunmak gerektiği gibi, yeteri kadar da faydalanmak gerekir. Bu da günde 20 dakika ile 30 dakikayı geçmemelidir. Vücudun D vitaminini sentezleyebilmesi için güneş ışınlarına ihtiyacı vardır, ancak aşırıya kaçılmamalıdır.

Hamilelikte cilt lekeleri nasıl olur?

Bebeğin rahme yerleşmesiyle birlikte salgılanan hormonlar, anne adayının cilt yapısını değiştirir. Ciltte koltuk altı, kasık ve karın orta bölgesinde renk değişimleri görülebilir. Bu gebelik lekeleri (melazma) daha çok alın bölgesi, dudak üstü ve yanaklarda ortaya çıkar. Bunun nedeni de cilde rengini veren renk hücrelerinin daha fazla çalışmasıdır. Bu lekeler sıklıkla buğday tenli kişilerde görülse de, açık tenli kişilerde de ortaya çıkabilir. Gebelik esnasında salgılanan büyüme hormonu, östrojen ve progesteron, bu lekelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Gebe kadınların çok fazla güneşlenmesi de bu lekelenmelerin iyice artmasına yol açar. Güneş koruyucu kullanılması da bu lekeleri ortadan kaldıramayabilir. Güneş koruyucuyu krem kullanılacaksa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Cildinizi kimyasaldan koruyun

Gebelikte cilt sağlığını korumak için önlem alırken, hormonların artışı nedeniyle cilt salgılarının da arttığını unutmamak gerekir. Bu dönemde aşırı terlemeye karşı her gün düzenli olarak ılık bir duş almak terlemenin azalmasında faydalıdır. Terlemenin sonucunda vücutta isilik, pişik artabilir. Kilo artışı ve hormonlar da bunu tetikler. Kimyasal içerikli bir ilaç kullanmak yerine, duş aldıktan sonra bir miktar pudra sürmek rahatlatıcı olabilir. Gebelik döneminde, banyo sonrası losyonlar kullanılırken de dikkatli olunmalıdır. Cilt bakımında doktorların önerdiği doğal ürünler tercih edilmelidir. Bunlar arasında badem yağı, ayçiçek yağı, zeytinyağı sayılabilir. Makyaj ürünleri, özellikle de tüm yüzü kapatan, yoğun kimyasal içerikli ürünleri kullanmamaya dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte saç bakımı

Saç sorunları da kadınların gebelik döneminde en çok yakındıkları konular arasında yer alır. Bu dönemde vücutta kan akımı arttığından, saç köklerinden girecek kimyasal maddeler bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle doktora danışmadan saç bakım ürünlerini kullanmayın. Saçlarda doğal bakım için bademyağı, susam yağı, ceviz yağı gibi doğal yağlar kullanılabilir. Tüm bakımlara rağmen saçlarda cansızlık, matlaşma, dökülme devam ederse doktora danışılmalıdır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası