çürük raporu nasıl alınır 2020 / Yurtdışında askerliğe elverişsizlik (çürük) raporu nasıl alınır? - Panorama News

Çürük Raporu Nasıl Alınır 2020

çürük raporu nasıl alınır 2020

Çürük Raporu Nedir? Nasıl Alınır?

Çürük Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Ülkemizde vatani görev olarak nitelendirilen askerlik görevi son derece kutsal bir vazifedir. Askerlik yükümlülüğünü yerine getirmek isteyen ama gerekli sağlık şartlarını sağlayamayan kişilere uzman kişilerce bir rapor verilmektedir. Askerlik Çürük Sebepleri Nelerdir? Sahte Çürük Raporu Almanın Cezası Nedir? Çürük Raporu Başvurusu İçin İzlenecek Yöntem nedir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda&#;

Çürük raporu ya da başka bir anlatımla askerlik çürük raporu, kişilerin askerliğe elverişsiz olduklarını yani askerlik yapamaz durumda olduklarını gösteren sağlık raporudur. Bu rapora sahip olan kişiler, askerlik çağına geldiklerinde askerlikten muaf tutulurlar.

Çürük Raporu Nedir?

Askerlik meclisleri heyetleri ve askeri hastaneler vasıtasıyla verilen çürük raporu resmi olarak askerliğe elverişli değildir raporu olarak adlandırılır. Çürük raporu almak için daha önceden alınmış olan sağlık raporlarıyla beraber askerlik şubesine müracaat edilir. Burada yapılan incelemelerin ardından iki doktordan oluşan askerlik meclisi, çürük raporu alma şartlarını taşıdığına kanaat getirdiği başvuru sahibini askeri hastaneye sevk eder.

Hastanede gerçekleştirilen muayeneler sonucunda şayet ciddi sağlık problemlerine rastlanır ve kişinin bu problemlerden ötürü askerlik yapamayacağına kanaat getirilirse çürük raporu düzenlenir. Çürük raporunun verildiği andan sonraki yaşantıya doğrudan ve ciddi etkileri bulunması sebebiyle hastanede gerçekleştirilen kontroller ve testler oldukça detaylı ve özenlidir. Bu açıdan kişilerin psikolojik ve bedensel bütünlükleri incelenerek kesin sonuç alınması oldukça önem taşır.

Askerlik Durum ve Tecil Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Askerlik Çürük Sebepleri

Hangi hastalıklar için çürük raporu alınabileceği ile ilgili net bir sınıflandırma yapmak mümkün değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği&#;nde de bu konuyla ilgili net bir hastalıktan bahsedilmemiştir. Ancak ciddi kronik hastalıkların mevcudiyeti halinde hastalığın derecesi ve iyileşebilme ihtimalleri göz önünde bulundurularak çürük raporu verilir. Çürük raporu verilirken dikkat edilen genel unsurlar şunlardır:

  • Hastalığın derecesi
  • Hastalığın cinsi
  • Hastalığın yaygınlığı
  • Hastalığın günlük hayata ne kadar etki ettiği

Bu unsurlar gözetilerek yapılan değerlendirmeler ve testler sonucunda hastalığın en fazla 5 yıl içerisinde iyileşme ihtimali bulunmaması askerliğe elverişli olunmadığı anlamına gelir.

Psikolojik Rahatsızlıklar Açısından Çürük Raporu Şartları

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği&#;nde hangi psikolojik rahatsızlıkların çürük raporu sebebi olduğu da tek tek ifade edilmemiştir. Yukarıda sayılan tüm askerlik çürük raporu şartları psikolojik hastalıklar açısından da geçerlidir.

Aşırı Kilolular ve Çürük Raporu

Aşırı kiloluların çürük raporu almalarıyla ilgili konuların tümü Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği&#;nde detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Yönetmelikte vücut, kilo, kitle endeksi açıkca tanımlanmıştır. Ancak yönetmeliğin tanımladığı kitle endeksi normalde hesaplanan kitle endeksi oranlarıyla uyuşmaz. Toplum içerisinde benimsenen kiloyu geçen herkesin çürük raporu alabileceği intibası tamamen yanlıştır. Konunun tüm detayları yönetmelikte oldukça ayrıntılı bir biçimde anlatılmıştır. Bu yönetmeliğe göre genel olarak;

  • Kilo ve boy oranları arasındaki dengesizlik raporla tespit edilmelidir. Bu durumu raporla tespit edilenler açısından takip süreci başlar.
  • Bahse konu takip süresi, gelecek yoklamaya kadar devam eder.
  • Takip süreçleri en fazla 5 yıla kadar uzayabilir.
  • Bu 5 sene içerisinde, boy kilo dengesizliği düzelmeyen, iyileşme görülmeyen kişilerin kilo sorununun kronik olduğu değerlendirilir ve şahıslarına çürük raporu verilir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği&#;ni görüntülemek için TIKLAYINIZ!

Çürük Raporu Başvurusu İçin İzlenecek Yöntem

Çürük raporunu verme yetkisi sadece askeri hastanelerde bulunur. Askeri hastaneler dışında üniversite hastaneleri, devlet hastaneler ya da özel hastaneler kesinlikle çürük raporu veremezler. Bu hastanelerden alınacak olan çeşitli sağlık raporları, çürük raporu başvurusu için delil niteliğinde değer taşırlar. Bu açıdan çürük raporu almak isteyen kişilerin, önceden çeşitli hastanelerden aldıkları raporları çürük raporu başvuruları esnasında yanlarında bulundurmalarında fayda vardır. Ayrıca askerlik görevi esnasında çeşitli hastalıklardan dolayı sorun yaşanması halinde, konuyla ilgili sağlık raporu Türk Silahlı Kuvvetleri’ne iletilmemişse sorumluluk tamamen kişinin kendisine aittir.

Çürük raporunun sadece GATA tarafından verildiği algısı yanlıştır. GATA askeri hastanelerden biridir. Çürük raporu verme yetkisi ve burada gerçekleştirilen işlemler diğer askeri hastaneler ile aynıdır.

Yatalak hastalar ve gözle görülür şekilde askerlik yapamayacak olanlar hakkında çürük raporu verme, sevk geciktirme ya da ertesi yıla bırakma kararı askerlik şube başkanı ile mülki amir tarafından görevlendirilen 2 sivil doktordan oluşan sağlık kurulu tarafından uygulanabilir. Eğer mümkünse bu 2 doktordan birinin, kişinin aile hekimi olması istenir.

Askere alınan yükümlüler tarafından beyan edilmeyen veya fiziki muayene esnasında belirti ve bulgusu saptanmayan çeşitli arıza ve hastalıkların ortaya konulması ve taranması amacıyla, görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri gibi ileri düzey tetkiklerin yapılması gerekmez. Askere alınacakların bu şekilde gerçekleştirilen sağlık kontrollerinde, askerliğe elverişli bulunmaları durumunda, muayene zamanında tam olarak sağlıklı oldukları sonucu çıkarılmaz. Askere alınacaklar silah altına alındıktan sonra saptanacak arıza ve hastalıklarının, askerlik vazifesi yapılırken ortaya çıktığının kanıtını tek başına oluşturmaz. Çıkacak olumsuzluklar ileri tetkikler ile netleştirilerek durum değerlendirmesi yapılır.

Askere Alımlarda Yapılan Sağlık Muayenesi Hakkında Genel Bilgiler

Askeri birliğe katılacak yükümlülerin sağlık muayeneleri askerlik şubelerinin olduğu yerlerdeki aile hekimliklerinde, aile hekimliğinin olmadığı yerlerde ise en yakındaki resmi bir sağlık kurumunda ya da askeri hastanelerde gerçekleştirilir. Bu muayenelerde;

  • Kişinin ağırlığı ve boyu tespit edilerek fiziki muayenesi gerçekleştirilir.
  • Askere alınacak olan kişilere, içeriği asker alma yönergesinde ifade edilmiş olan sağlık durum tespiti formu imzalattırılır. Bu formda muayeneyi gerçekleştirilen doktorun da imzası yer alır.
  • Sağlam olan ve rahatsızlığı askerliğe engel teşkil etmeyen kişiler hakkında askerliğe elverişlidir kararı verilir.
  • Sağlık durumunun askerliğe elverişli olup olmadığı konusunda net olarak karara varılamayan kişiler en yakın askeri hastaneye sevk edilirler.
  • Yapılan muayenelerde askere alınacak kişinin rızası alınarak, özgeçmişe ait sağlık belgelerinin birer örnekleri forma eklenir. Bu formun içerisindeki belgelerin bir sureti kişinin askerlik şubesindeki dosyasına konulur. Bir sureti de birliğe ya da detaylı araştırma yapılacak olan hastaneye gönderilir.
  • Askerlik vazifesi bitiminde, erler ve erbaşlar hakkında birlik doktoru ya da birliğin bulunduğu yerde bulunan resmi sivil kurumundaki aile hekimi tarafından, içeriği asker alma yönergesinde belirlenmiş terhis öncesi uygulanması gereken sağlık durum bilgi formu düzenlenir. Bu form diğer formlar ile birlikte, yükümlünün askerlik şubesindeki şahsi dosyasına konulur ve imha tarihine kadar da muhafaza edilir.

Sahte Çürük Raporu Almanın Cezası

Sahte çürük raporu alma durumlarında gerek başvuran, gerek aracı olan, gerekse de raporun düzenlemesinde payı olan herkes sorumludur. Bu kişiler hakkında cezai müeyyideler vardır. Bu suç ilk etapta Türk Ceza Kanunu’na göre “evrakta sahtecilik” suçunu oluşturmaktadır ve ilgili maddeler gereği hapis cezaları mevcuttur. Yine bu suçu işleyen kişiler kamu görevlileri ise, cezalarda artırım yapılmaktadır. Eğer suç örgüt kapsamında işlenirse yine cezalarda artırımlara gidilir.

Askerlik Nasıl Tecil Ettirilir? Tecil İşlemleri Nelerdir?

Sağlık Raporu Almak Ücretli mi?

Sağlık raporunu Aile Hekimlerinden ücretsiz olarak alabilmekte iken devlet hastanesi ya da özel hastanelerden ücret ödeyerek alabilirsiniz.

Askerlik Er ve Erbaşlar İçin Ne Kadar Sürüyor?

Askerlik er ve erbaşlar için 6 ay sürmektedir.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

ASKERALMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


1. Geçici rahatsızlığı nedeniyle haklarında yetkili sağlık kuruluşlarınca “Ertesi Yıla Bırakma” kararlı rapor verilenlerin ertelemeleri rapor bitim tarihine kadar yapılır. Bunlar raporlarının bittiği yıl askerlik çağına giren doğumlularla birlikte yoklamaya tabi tutulur.

2. Yoklama kaçağı kaldıktan sonra “Ertesi Yıla Bırakma” kararı verilen yükümlüler rapor bitim tarihlerini takip eden 15 günlük süre içerisinde yoklamalarını yaptırmak zorundadır. Bu süre içerisinde yoklamalarını yaptırmayanlar hakkında Askeralma Yönetmeliğinin ’inci maddesi kapsamında idari para cezası işlemleri kapsamında işlem yapılır. Bunlardan askerliğe elverişlidir kararı verilenler ilk sınıflandırma döneminin ilk celp ve sevk döneminde sevke tabi tutulur.

3. Geçici rahatsızlığı nedeniyle yetkili sağlık kuruluşlarınca “Sevk Geciktirmesi” kararlı rapor verilenlerin ertelemeleri rapor bitim tarihine kadar yapılır. Bunlar rapor bitim tarihlerini takip eden 15 günlük süre içerisinde sağlık muayenelerini yaptırmak zorundadır. Bu süre içerisinde yoklamalarını yaptırmayanlar hakkında Askeralma Yönetmeliğinin ’inci maddesi kapsamında idari para cezası işlemleri yapılır. Yapılan muayeneleri sonucunda;

a. Bakaya iken "Sevk Geciktirmesi" raporu alan er statüsündekiler sevkine mani hali olmadığına dair verilen karar tarihini takip eden ilk mesai günü,

b. Bakaya kalmadan önce "Sevk Geciktirmesi" raporu alan er statüsündekiler sevkine mani hali olmadığına dair verilen karar tarihini takip eden ilk sınıflandırma döneminin ilk celp ve sevk döneminde,

                sevk edilir.

4. Yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra bu madde kapsamında ertelemesi yapılanların, erteleme süresi içinde veya sevke tabi tutulacağı tarihe kadar askerlikleri, Askeralma Yönetmeliği’nin 49’uncu madde "Tutuklu veya Hükümlü Ertelemeleri", 50’nci madde "Geçici Rahatsızlığı Olanların Ertelemeleri", 51’inci madde "Kardeş Ertelemeleri" ve 59’uncu madde "Sevke İlişkin Mazeret Hallerinde Erteleme" maddeler kapsamındaki durumlar hariç ertelenmez.


Bu içeriğimizde askerden çürük raporu alma şartları % oranında açıklayıcı ve detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Askerlik 20 yaşına ulaşan her erkek vatandaşın, vatani görevi olmakla birlikte bazı vatandaşlarımız sağlık sorunlarından dolayı askerliğini yapamıyor. Sağlık sorunlarından ötürü askere gidemeyen vatandaşlarımız &#;Askerliğe Elverişli Değildir Raporu&#; almaktadırlar. Genelde halk arasında çürük raporu olarak da bilindiği için, birçok kez muhabbet arasında konusu açılmıştır.

İçindekiler

Merak Edilen Sorular

Çürük raporu almak için gereken şartlar,
Çürük raporu kimlere verilir?
Askerliğe elverişli değildir raporu ne demek?
Askerliğe elverişli değildir raporu nasıl alınır?

Yukarıdaki sorular birçoğunuzun merak ettiği sorulardır. Bütün konu başlıklarını tek bir çatı altında toplayarak aradığınız cevapları bulmanız adına sizin için kolaylaştırdık.

Çürük raporu almadan önce asal yoklama başvurusu yapmanız gerekmektedir. asal yoklama başvurusu nasıl yapılır sayfasına tıklayarak adım adım yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Çürük Raporu Almak İçin Gereken Şartlar

Yürüyememe sorunu,
Konuşamama sorunu,
Görme bozuklukları,
İşitme kaybı,
Uzuv (organ) eksikliği / kaybı
Daha önce geçirilen ciddi rahatsızlıklar (beyin tarafında)
Akıl sorunları ve rapor durumları,
Yaygın anksiyete bozukluğu,
Aşırı kilo veya zayıflık durumu,

Yukarıda çürük raporu kimlere verilir? önemlilik durumuna göre sıraladık. Örneğin: yürüyemeyen birisi çürük raporu % alır ancak aşırı kilolu veya zayıf durumundaki birey geçici süreliğine çürük raporu alır.

Askerliğe Elverişli Değildir Raporu

askerden çürük raporu alma şartları %

Askerliğe elverişli değildir raporu adından da anlaşılacağı gibi çürük raporunun resmi rapor haline dökülmüş halidir. Askere gidemeyen vatandaşlar askerliğe elverişli değildir raporu alır yani halk adında çürük raporu denilmektedir.

Askerliğe Elverişli Değildir Raporu Nasıl Alınır?

Çürük raporu nasıl alınır size detaylı bir şekilde anlatalım.

Öncelikle asal yoklama başvurunuzu e-devlet üzerinden tamamlayarak bulunduğunuz il/ilçeye yakın askerlik şubesi veya aile hekimine gitmeniz gerekmektedir. Sıra beklemeden işlemlerinizi ve sağlık muayenenizi hızlıca yaptırmak için genelde aile hekimini tercih etmeniz sizin için daha iyi olur. Aile hekimine veya askerlik şubesine sağlık muayenesi olurken yaşamış olduğunuz rahatsızlıkları söylemeniz gerekmektedir. Yaşamış olduğunuz sağlık problemli değerlendirilerek sizi en yakın tam teşekkülü hastaneye muayene olmanız için sevk edecekler. Tam teşekküllü hastaneden muayene olduktan sonra çürük raporu heyet tarafından karara bağlanacaktır.

Askerlik Çürük Raporu İçin Heyet Raporu Ücreti Ne kadar ?

Askerlik şubesinden veya aile hekiminden askerlik için muayene olma şartıyla resmi yazı alırsanız muayene için tam teşekkülü hastane ücret almaz. Bazı durumlarda askerlik şubesi gerek görmez veya sevk etmez ancak siz sağlık sorununuz olduğu konusunda ciddiyseniz kendiniz sağlık raporu alarak hastanede muayene olabilirsiniz. Fakat bu heyet raporu askerliğe elverişli olup olmadığınızı değil, engel durumunuzu belirtir rapor olacaktır. Heyet raporu ücreti ise ortalama TL &#; TL arasında değişiklik göstermektedir.

Tek Hekim Raporu Çürük Raporu yerine geçer mi?

Örneğin gözle görülür bir engel durumunuz yoktur fakat ruh sağlığınızda problem olduğunu düşünüyorsanız psikiyatriden tek hekim raporu alabilirsiniz. Fakat bu rapor sadece askerlik şubesinden, “askerliğe elverişli değildir raporu” almanız için hastaneye göndermeye yeterli bir durumdur.

Heyet Raporu Hazırlanma Süreci

Size verilen resmi yazıyı hastanede danışma bölümünde teslim edip oradan sağlık kurulu için ilgili birime gitmelisiniz. Raporda hangi hekimlere muayene olmanız gerektiği mutlaka yazılıdır. Rapordaki branşlara göre sağlık muayenesi olmanız gerekiyor, eğer branşların yerini bulamıyorsanız görevlilere sorun yardımcı olacaklardır.

Çürük Raporu Almak İçin Yaptırılması Zorunlu Muayeneler

Hangi hekimlere muayene olacağınızı öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki listenin tamamı diyebiliriz:

Genel Cerrahi

Dahiliye

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Psikiyatri (Ruh Sağlığı)

Göz Hastalıklar

Kardiyoloji

Fizik Tedavi

Bu branşların dışında, hekimler sizi konsültasyon için ayrıca anadal branşları ile yan dal branşlarına sevk edebilir. Hastanedeki hekimler sizi sevk ederlerse sevk edilen hekimlere de gitmeniz gerekecektir.

Heyet Raporu İçin Ne Zaman Gitmeliyim?

Heyet raporu verecek sağlık kurulu heyeti her hastanede farklı günlerde olsa da bazı hastanelerde her gün, bazı hastanelerde haftada 1 veya 2 gün sağlık kurulu yapmaktadır. Hastanenin büyüklüğüne göre günlük 45 kişi için düzenlenmiştir. Müracaat sayısı sınırlandırıldığı için randevu alınması gerekmektedir. Randevu işlemlerinizi ise internet üzerinden funduszeue.info adresinden yada den alabilirsiniz.

Askerliğe Elverişli Değildir Raporu, Engelli Raporu Yerine Geçer Mi?

Askerlik ile alakalı alınacak raporlar başka işlemlerde kullanılamazlar. &#;Askerliğe Elverişli Değildir&#; raporu yani çürük raporu Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili Kuvvet Komutanlığına yazılır ve size elden teslim edilmemektedir.

İşlemleri doğru bir şekilde tamamladıysanız ve ciddi rahatsızlığınız varsa ilgili yazı Türk Silahlı Kuvvetleri&#;ne gönderildikten sonra hazır asker listesinden düşersiniz. Bu süre askerlik celp dönemi gelmeden sonuçlanmaktadır. Sonuçlandıktan sonra askerlik şubesine giderek askeri açıdan herhangi bir yükümlülüğü yoktur yazısını aldıktan sonra askerlikle ilgili yükümlülüğünüz kalkmış olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası