lalegül çiçeği bakımı / Çiçekli Bitkiler: Orkide, Lale, Gül, Sümbül | Çiçek Diyarı

Lalegül Çiçeği Bakımı

lalegül çiçeği bakımı

Lisianthus, Liseli kız çiçeği

Mor çiçekleriyle Lisianthus liseli kız çiçeği

Özellikleri

Lisianthus (Eustoma russellianum) genelde bir yıllık veya iki yıllıktır. Dikkatli bir bakımla yıl yaşar. Bu takdirde ilk çiçek açtığı yıldan bir sonraki yıl daha güçlü ve daha fazla sayıda çiçek açar. Sonraki yıllar çiçek verimi düşer. Tohumdan yenilerini yetiştirip genç tutmakta yarar var.

Yaprakları mavimsi yeşil, mat ve mumdan yapılmış gibi görünümlüdür.

Yaz aylarında ya da iklim özelliğine ve iyi bakıma göre ilkbahar ortasından sonbahar ortasına kadar çiçek açar. Çiçekli kalma dönemi oldukça uzun ve memnun edicidir (90 günden fazla). Morumsu mavi, gül kurusu, pembe, krem rengi ve beyaz renkte, yalın kat ve katmerli çiçek açan çeşitleri var.

Çiçekleri kesme çiçekçilikte makbuldür. Vazo ömrü iki – üç haftadır.

Eustoma russellianum yetiştirme ve bakımı

Güneşli yerleri sever. Yaz sıcakları şiddetli olan yerlerde ise filtrelenmiş güneş ya da sadece sabah güneşi alması lazım. İç mekan bitkilerinden olmasa da son derece havadar ve güneşli bir pencere kenarında ev içinde yetişmesi mümkündür.

Saksıda yetiştirecekseniz bodur kültivarlarını tercih etmelisiniz. Hem bu takdirde geniş bir saksıya farklı renklerde çiçek açan birkaç Lisianthus fideleri dikersiniz.

Liseli kız çiçeği

Lisianthus

İlkbaharda hazır fidelerini almada dikkat edeceğiniz hususlar

1- Ne kadar büyüyeceklerini önceden bilmelisiniz. Lisianthus – liseli kız çiçeği veya bilimsel adıyla Eustoma russellianum türünün pekçok kültivarları var. Boyları 60 santim ile santim arasında değişir. Bir de bodurları var ki 45cm’yi geçmezler. Yani satın alacağınız kültivarın özelliklerini önceden bilmeniz bahçede dikeceğiniz yeri belirlemenizde önemlidir.

2- Fide satın alma zamanı.. Don olayı olma riski tamamen geride kalmış olmalıdır. Mesela İstanbul’da Nisan başı, İzmir’de mart ortasından sonra, daha güney kıyı kesimlerinde ise şubat sonundan itibaren bahçelere dikme zamanı gelmiştir. Fideleri cm aralıklarla dikin. Daha fazla aralıklı olmamalılar ki çiçek dalları birbirlerine destek olsun. Yine de katmerli çiçek açanları değneğe bağlayarak desteklemeniz gerekir.

Toprak ve sulama

Toprağınız suyu iyi geçirmiyorsa derinden çapalayıp iri taneli dere kumu, leonardit, ponza taşı (hangilerinden varsa) toprağa bolca karıştırın. Aynı zamanda toprağa az miktar gübre karıştırın.

Sulamaları ihmal etmeyin. Kuru toprakta bekletmeye gelmezler. Fakat toprak ıslak olduğu halde sulamanız da Lisianthuslara zarar verir. Ayrıca sulamaları sabah erken saatlerde yapmalısınız. Çünkü mantar hastalıklarına dirençsizdir ve gece çevre ıslak olmamalıdır.

İklimi uygun yerlerde uzun ömürlü yetiştirmek için

Sonbaharda veya yaz sonunda Eustoma russellianum (Lisianthus) çiçeksiz kaldığı zaman dalları dibe yakın, toprak seviyesinin cm yukarısından kesin. Sonbaharda birkaç dip sürgünü oluşur. Bunlar yapraklı olarak kışı geçirir ve ilkbaharda gelişime devam ederler. Önceki yıla göre daha güçlü ve daha çok sayıda çiçek açarlar.

Lisianthus bitkileri -9C derece ve daha fazla soğuğa dayanamaz. Hafif don olayı görülen yerlerde kışın korunması diplerine malç yayarak ve don olayı olacağı günlerde üstlerine kova çevirmekle mümkündür.

Fide üretimi

Liseli kız çiçeği Eustoma russellianum üretimi tohum iledir. İlkbaharda tohum ekilmesi pek tavsiye edilmez. Çünkü bu durumda bir yıl sonra çiçek açacaklardır. Gerçi fark etmez (yani uğraşmayı göze alıyorsanız hiç sakıncası yok). Yaz sonu – sonbahar başı döneminde ekilen tohumlardan oluşan fideler sonraki yaz çiçek açar. Ayrıca tohumları olgunlaştığında daha fazla kupkuru olmasını beklemeden ekmek şarttır. Yoksa hemen çimlenmez ve baharda çimlenmeyi beklerler.

Tohumları ilkbaharda ekecekseniz ilkbaharda değil kış sonunda ekmelisiniz. Çünkü Lisianthus tohumlarının birkaç hafta soğukta yumuşamaları gerekiyor.

Aslında tohumdan gelişen fidelerin ortalama 5 ay sonra çiçek açacaklarını düşünürseniz kışın mesela şubat başında uygun şartlarda başlarsanız fideler temmuzda çiçek açacaklardır.

Tohumların ekilişi

Tohumların çimlenmesi için güneş ışınlarını direkt almaları gerekiyor. Önceden suladığınız toprağın yüzeyine tohumları serpin. Hafifçe su fısfıslayın. Daha sonraki günlerde toprak yüzeyinin fazla kurumasına izin vermemek için ara sıra su fısfıslamaya devam edin. Hava sıcaklığı 17 – 24 dereceler aralığında ise tohumlar çimlenene kadar üstlerini naylonla veya cam ile kapatın. Tohumlar çimlenmeye başlar başlamaz artık kapalı tutmayın. Ve artık toprak yüzeyi orta derece kuruma gösterdikçe sulayın.

Problemleri

Liseli kız çiçeği – Lisianthus’lar her türlü hastalıklara ve parazitlere yakalanmaya çok yatkındır. Sağlıklı kalması olması her bahçede mümkün olmaz. Tamamıyla açıklık, güneşli ve sık sık sulama gerekmeyen bitkilere yer verilen bahçelerde hastalık ve parazit riski hemen hiç yoktur ve böyle yerlerde liseli kız çiçekleri sağlıklı kalabilir. Sulama ise mutlaka sabah – öğle arasında yapılmalı. Gece ıslaklığına yol açacak yanlış vakitli sulamaları yapmamalısınız.

Kaynaklar

Eustoma: growing from seeds, planting and care – funduszeue.info
Eustoma exaltatum ssp. russellianum – funduszeue.info

Lisyantus çiçeği bakımı, anlamı, çoğaltma yolları

Lisyantus çiçeği bakımı nasıl yapılır, nasıl çoğaltılır? Lisyantus çiçeği kokulu mu, ne zaman çiçek açar? Merak edilen soruların yanıtlarını Bitkili Evim&#;den Naz Irmak Saf anlattı.

LİSYANTUS ÇİÇEĞİ BAKIMI VE ÖZELLİKLERİ

Lisianthus (Eustoma russellianum) Türkiye’de ve dünyada birkaç yıldır daha çok bakımı yeni yeni yapılan bir çiçek türüdür. Gentianaceae familyasından olan Eustoma russellianum türüne aittir. Bitkinin ana vatanı Güney Amerika kıtasının kuzey kısımları ve Meksika’dır. Daha çok çayırlık alanlarda yaşarlar. 

Eustoma russellianum (liseli kız çiçeği), görsel olarak çiçekleri ile göz kamaştırmaktadır. Lisyantus çiçeği, görünümü ile gül çiçeğini andırmaktadır. Yine lalegül çiçeği olarak da bilinmektedir. Farklı renklere sahiptir. Genellikle beyaz, pembe ve mor renkleri vardır. Görüntüsü ve renkli çiçekleri nedeniyle balkonlarda saksı içerisinde bakım için tercih edilen bitkiler arasında yer almaktadır.

Doğal, organik, bol humuslu toprakları sever. Toprak geçirgen, suyu süzen özellikte olmalıdır.

Soğuğa dayanıklı bir bitki değildir. Lisianthus’lar her türlü hastalıklara yakalanmaya müsait bir bitkidir. Çok soğukta ya da kuru ortamda bırakılmamalıdır. Nem oranına dikkat edilmelidir. Sulamayı sabah erken saatlerde yapmanız en uygun zaman dilimidir.

LİSYANTUS ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?

lisyantus-çiçeği-bakımı-Eustoma-russellianum

Lisyantus kesme çiçek olarak da tercih edilmektedir. Uniform bir bitkidir. Her renginin bir anlamı vardır;

  • Beyaz lisyantus çiçeği sadeliği,
  • Pembe lisyantus çiçeği zerafeti,
  • Mor lisyantus çiçeği ise asaleti simgelemektedir.

LİSYANTUS ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

kesme-çiçek Eustoma russellianum

Tohumla çoğaltılır. Tohumları çok miniktir. Özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Tohumları çok minik tuz tanesinde olduğu için badem şekeri gibi kaplanarak irileştirilir ve tane ile satılır. 

Tohum ekme zamanı Ocak ve Mayıs ayları arasındaki dönemde gerçekleştirilir.

Fide dikimi zamanı ise Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilir.

Tohumların çimlenmesi ortam sıcaklığının  derecede yaklaşık 1 ay sürede başlar. Çimlenen tohumlar derecede 3 ay büyümeden sürgünlerini uzatıp genişleyerek gelişim gösterir. Tohumdan filizlenme süreci zorlu bir bakım ister. Bol ışık, hafif hafif gübreleme ve hastalıklara karşı ara sıra ilaçlama yapmak gerekir. Filizlenme sürecinde bol neme ihtiyaç duyar. Ortam nemi % 75 civarında olmalıdır. Sulamasına da bu süreçte dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. Ortam çok kuru olmamalıdır. Aynı zamanda nemlendirme ayarını çok düzgün ayarlamak gerekir. Nemlendirmek çok ıslak olması anlamına gelmez. Tohumdan üretmek çok zor olduğu için fidelenmiş şekilde bakım sağlamanız daha iyi olur. 

LİSYANTUS NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

lisyantus çiçeği bakımı iyi yapıldığında çiçeklenmesi de artar. Lisyantus fideleri Nisan ayında dikilirse ilk çiçeklerini Haziran-Temmuz aylarında verir. İkinci çiçeklerini ise Eylül- Ekim aylarında açar.

Dış mekanda bakım sevdiği için Mayıs ayında fideler hazır olurlar. Mayıs ayında fideler dikildikten sonra yaklaşık gün tepeleri kırılarak dipten kardeşlenmesi sağlanır. Dipten kardeşlenme, toprak seviyesindeki yaprakların dibinden sürgün ve çiçek vermesidir. Bunlar da temmuz-ağustos ayları içerisinde çiçeklerini verir. Tepeleri kırılmayanlar daha erken çiçek verir. Fakat tek dal çiçek verir.

Çıkan çiçek dallarını hemen dibine destek çubukları yerleştirilirse bitki uzadıkça devrilmez. Kesme çiçek amaçlı çiçekler oldukları için uzun boylu gelişirler. Çiçekler belli bir boya geldikten ve açtıktan sonra dipten sapları kesilir. Böylelikle vazo içinde de bitkiye yer açabilir ve bakım sağlayabilirsiniz.

Hava sıcaklığı bitkinin bakımı için uygun koşullarda ilerlerse, dipten koparılan yerden tekrar bitki filizlenir ve Eylül- Ekim aylarında tekrar çiçek açar.

Horoz ibiği çiçeği bakımı nasıl yapılır? Horoz ibiği neden solar?

Horoz ibiği çiçeği bakımı nasıl yapılır? Horoz ibiği neden solar?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası