bugün sahura kaçta kalkılacak 2021 / İstanbul İftar Saatleri ve Sahur Vakitleri – İstanbul Ramazan İmsakiyesi

Bugün Sahura Kaçta Kalkılacak 2021

bugün sahura kaçta kalkılacak 2021

Ramazan Ay&#;nda Sahur Ne Zaman Yap&#;l&#;r?

Ramazan, &#;slamiyet için sadece oruç tutulan bir dönem de&#;il, insanlar&#; birbirine daha da yak&#;nla&#;t&#;ran, yard&#;mla&#;ma duygusunu peki&#;tiren, tok ile aç&#;n bir oldu&#;unu hat&#;rlatan mübarek bir ay olarak kabul edilir. Bu inan&#;&#;, atadan beri bu &#;ekilde günümüze gelmi&#;tir.

Oruçlarla geçen gündüzler, davul sesi ile uyan&#;lan sahurlar ve büyük küçük demeden özenle haz&#;rl&#;k yap&#;lan Ramazan Bayramlar&#;, bu de&#;erli dönemin birer parças&#;d&#;r. Y&#;l&#;n 12 ay&#; içinde, gelmesiyle gitmesi bir olan tela&#;l&#; ve sab&#;rl&#; bu ay hemen hemen herkes için büyük önem arz eder.

Ramazan gecelerini anlaml&#; k&#;lan sahur vakti ise hep bir arada yenilen sahur yeme&#;i ile daha lezzetli hale gelmektedir. Sabah&#;n ilk &#;&#;&#;klar&#;nda kurulan sahur sofras&#;, oruç tutan ki&#;iyi gün boyu dinç ve tok tutmak için haz&#;rlan&#;r.

Sahura kalkmak hem bedeninizi hem de ruhunuzu oruca haz&#;rlayan önemli bir al&#;&#;kanl&#;kt&#;r. Bu sebeple sahur saatleri içerisinde uyan&#;k olmak, ertesi gün tutulacak olan orucun da bilincini kuvvetlendirir. Peki, sahur ne demek, sahur ne zaman ba&#;lar ve biter, sahur bereketi bizlere ne gibi katk&#;lar sa&#;lar? Bu yaz&#;m&#;zda sahura dair merak edilenleri cevapland&#;rmaya çal&#;&#;aca&#;&#;z. Bu ramazan sahur vaktinde edilen dualar&#;n&#;z ve tutulan oruçlar&#;n&#;z&#;n kabul olmas&#; dile&#;i ile.

Sahur Nedir?

Sahur ne demek? Sahur nedir k&#;saca anlatal&#;m. Kelime aç&#;s&#;ndan incelendi&#;inde sahur anlam&#;, oruç tutmak için imsak vaktinden önce uyan&#;p doyurucu yemeklerin yenmesidir. Oruç için yap&#;lan haz&#;rl&#;klar&#; ifade eder.

Oruç tutacak ki&#;i uzun bir süre boyunca iftara kadar aç kalacakt&#;r. Aç kalmamas&#; ve gün içindeki i&#;lerini daha dinç gerçekle&#;tirebilmesi için, oruç tutmak isteyenlerin sahura kalkmas&#; dini aç&#;dan ve sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan tavsiye edilir.

En yal&#;n haliyle sahur nedir sorusunun yan&#;t&#;, iftara kadar sizi tok tutacak yemekleri yiyece&#;iniz zaman dilimidir.

Sahur nedir Diyanet &#;&#;leri taraf&#;ndan cevaplanm&#;&#; bir soru mudur diye merak ediyor olabilirsiniz. Sahur nedir sorusu sorulurken asl&#;nda ço&#;u zaman imsak nedir ve ne zaman ba&#;lar sorular&#; da kast edilir. Diyanet &#;&#;leri aç&#;klamas&#;nda cevap &#;öyledir: “Sözlükte ‘kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak’ anlamlar&#;na gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâd&#;ktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ili&#;ki ve di&#;er orucu bozan &#;eylerden uzak durmak, el çekmek demektir. &#;msak&#;n z&#;tt&#; iftard&#;r.”

Her sene ramazan sahur ne zaman sorusu merak konusu olmu&#;tur. Oruç tutacaklar&#; çok yak&#;ndan ilgilendiren sahur vakti ve saatleri, her sene her &#;ehir için ayr&#; zaman dilimlerinde geçerli olacakt&#;r. Sahur ayn&#; zamanda aile üyelerini sahur vaktinde bir araya getiren bir zaman dilimidir. Oruç tutacak ki&#;iler, sahur saatinde ayn&#; masada toplan&#;r ve iftara vücudunu haz&#;rlar.

Uzmanlar, oruç tutacaklar&#;n sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde günü bitirmesi için sahur yapmalar&#;n&#; önermektedir. Ayr&#;ca sahur vaktinin manevi de&#;eri de insanlar için önemlidir. Bu zaman dilimi içinde ev bereketlenir ve sofralar lezzetlenir.

sahur ne zaman

Sahur Ne Zaman Ba&#;lar?

Oruç tutulan ülkelerde sahur zaman&#; imsak ile belirlenmektedir. &#;msak ise sabah namaz&#;n&#;n ba&#;lad&#;&#;&#; vakittir. &#;msak kelime anlam&#; olarak “bir &#;eyi yapmaktan el çekme, nefsine egemen olarak o &#;eyi yapmama” anlam&#;na gelmektedir. Ramazan ile ba&#;da&#;t&#;r&#;l&#;nca, oruç tutmak için yemek yemenin son an&#;d&#;r. ramazan ay&#; yakla&#;t&#;kça oruç tutanlar&#;n merak etti&#;i ilk sahur ramazan&#;nda ne zaman yap&#;lacak sorusu da cevaplanmal&#;d&#;r.

23 Mart günü ilk oruç tutulaca&#;&#; için 22 mart&#; 23 mart gecesine ba&#;layan vakitte sahur sofras&#;na ailenizle beraber oturup ilk sahuru yapabilirsiniz. ilk sahur ne zaman diyenler 22 mart gecesi için haz&#;rl&#;klar&#;n&#; yapabilir.

Oruca ba&#;lama zaman&#; Kur’an-&#; Kerim’de &#;u &#;ekilde aç&#;klanm&#;&#;t&#;r: “(Ramazan gecelerinde) &#;afa&#;&#;n ayd&#;nl&#;&#;&#;n&#; gecenin karanl&#;&#;&#;ndan ay&#;rt edinceye (tan yeri a&#;ar&#;ncaya/fecr-i sâd&#;&#;a) kadar yiyin, için. Sonra da ak&#;ama kadar (yiyip içmeden, cinsel ili&#;kide bulunmadan) orucu tamamlay&#;n.” (Bakara, 2/)

23 Mart günü ilk oruç tutulaca&#;&#; için 22 Mart gecesinde sahur sofras&#;na ailenizle beraber ilk sahuru yapabilirsiniz. ilk sahur ne zaman diyenler 22 Mart gecesi için haz&#;rl&#;klar&#;n&#; yapabilir. Ramazan gecelerinde sahur haz&#;rl&#;klar&#; imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha kar&#;&#;, gün do&#;maya yak&#;n saatlerde bu haz&#;rl&#;klar ve yemek yeme bitmelidir.

Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile ba&#;lar, ak&#;am ezan&#; ile son bulur. Ülkeler aras&#; ve &#;ehirler aras&#;nda saat fark&#; olmas&#; sebebiyle imsak vaktinde bir farkl&#;l&#;k söz konusu olmaktad&#;r. Bu durumda ise ak&#;llar&#; kar&#;&#;t&#;ran “Sahur imsak m&#; güne&#; mi?” sorusu cevapland&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan da resmi olarak belirtilen imsak vakitleri, takvimlerde vurgulanm&#;&#;t&#;r. Oruç tutacak ki&#;inin takvimdeki imsak zaman&#;na göre, yeme i&#;ine son vermesi ifade edilir. Ramazan tela&#;&#;na haz&#;rl&#;k yapmak için ilk sahur ne zaman sorusunun yan&#;t&#;n&#; unutmamal&#;s&#;n&#;z. 23 Mart ilk iftar yap&#;laca&#;&#; için; 23 Mart gecesi yani 22 Mart bitti&#;i ak&#;am sahur sofran&#;z&#; kurabilirsiniz.

sahur kaçta

Sahur Vakti Ne Zaman Biter?

Sahur davulcusu taraf&#;ndan söylenen maniler ve davulun sesi ile uyan&#;lan sahur vakitleri, ezan sesi ile son bulmaktad&#;r. Sahur davulcular&#; çok eski ramazan gelenekleri aras&#;nda yer al&#;r. Halk&#; sahur için uyand&#;rmakla görevlendirilmi&#;tir. Sokak sokak gezip ezberledi&#;i ramazan manilerini, yüksek sesle söyleyip mahalleye can ve ne&#;e vermektedirler.

Sahur ne zaman ba&#;lar diyenler için her &#;ehrin imsak vakti dikkate al&#;nmal&#;d&#;r. Ezan okunana kadar yeme içme eylemini bitirmi&#; olman&#;z önerilir. Ezana saniyeler kala, tela&#;la sahuru yapman&#;z sizi strese sokabilir. Bu nedenle bu sene ramazan ay&#; geldi&#;inde, sahur ne zaman biter sorusunun yan&#;t&#;n&#; ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z &#;ehre göre takvimden bakabilirsiniz. &#;msak saatleri her &#;ehirde farkl&#; dakikalarda ya&#;anacakt&#;r.

Demlenen çaylarla ve kahvalt&#;l&#;klarla yap&#;lan oruç haz&#;rl&#;&#;&#;, sahur biti&#; zaman&#; olan sabah namaz&#; ile son bulur. Sabah ezan&#; okundu&#;u anda namaz k&#;lacak ki&#;iler, niyet edip namaz k&#;ld&#;ktan sonra oruçlu say&#;l&#;rlar.

Her y&#;l ramazan ay&#; içinde merak edilen “Sahurda kaça kadar yemek yenir?” sorusu ise takvimlerdeki imsak vaktine göre belirlenir. Ülkemizdeki &#;ehirler aras&#;nda birkaç dakika fark&#; bulunmaktad&#;r. Son yemek yeme an&#;, ezan&#;n ba&#;lamas&#; ile bitmelidir.

Sahur ne zaman yap&#;l&#;r sorusunun yan&#;t&#;n&#; merak edenler, mutlaka bulundu&#;u ilin ramazan ay&#; takvimini evinde bulundurmal&#;d&#;r. Her gün için belirlenen sahur saatlerini dikkatle incelemelisiniz. Sabah ezan&#; okunmadan sahur sofras&#;ndan kalk&#;p a&#;&#;z ve di&#; temizli&#;inizi yapm&#;&#; olman&#;z gerekiyor.

sahur ne zaman ba&#;lar

Sahurun Oruç &#;çin Önemi Nedir?

Oruç tutmak öncelikle sahura kalkmak ile ba&#;lar. Sahur yapan ki&#;inin niyet etmesi de bu orucu güçlendirir. Sahura kalkmak, Peygamberimiz taraf&#;ndan da önemi vurgulanan bir manevi görevdir. “Sahura kalk&#;n, zira sahurda bereket vard&#;r.” sözleri ile sahurun önemini vurgulayan Hz. Muhammed (s.a.v.) insanlar&#; sahur için te&#;vik ederdi.

Sahura uyanan ki&#;ilerin daha sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde oruç tutaca&#;&#; doktorlar taraf&#;ndan da ifade edilir. Sahur vaktinin insanlarda olu&#;turdu&#;u samimiyet duygusu Osmanl&#; Dönemi’nden beri devam eden bir durumdur. Eski zamanlarda iftardan sonra insanlar uyumaz, sahura kadar çe&#;itli etkinliklerle zaman geçirirdi.

Gecelerin k&#;sa oldu&#;u yaz ramazanlar&#;nda ise, bu etkinlikler daha da keyifli hale gelirdi. &#;ftardan sonra k&#;l&#;nan teravih namaz&#; ve sahur aras&#;ndaki zaman diliminde, büyükten küçü&#;e kadar her insan&#; mutlu eden ramazan e&#;lenceleri yap&#;l&#;rd&#;. &#;stanbul’un sokaklar&#;, Çemberlita&#; civar&#; adeta bir &#;ölen havas&#;na bürünürdü. Bu ramazan gecelerinde Karagöz ve Hacivat ba&#;ta olmak üzere herkesi memnun eden gösteriler sergilenirdi. Bu faaliyetler, ki&#;ilerin ramazan ay&#;n&#; daha mutlu ve memnun geçirmesi için gerçekle&#;irdi.

Etkinlikler bitince ise sahurlar yap&#;l&#;p i&#; ve hayat tela&#;&#;na devam edilirdi. Baz&#; hadislerde sahura kalkman&#;n bir sünnet oldu&#;u, sahura kalkan ki&#;inin Allah’&#; memnun edece&#;i de vurgulanmaktad&#;r. Ayn&#; zamanda sahura uyanmak, oruç tutacak ki&#;inin beden sa&#;l&#;&#;&#;n&#; da korudu&#;u için hem t&#;bbi hem de manevi aç&#;dan büyük önem ta&#;&#;r.

“Üç &#;ey vard&#;r ki, bunlar üzerine kul hesaba çekilmez: Sahur yeme&#;i, iftar yeme&#;i ve din karde&#;leriyle birlikte yenilen yemek.” sözleri de yine sahurun ne kadar önemli oldu&#;unu belirtir.

Sahurda bereket oldu&#;u, bir yudum suyla bile olsa oruç tutacak ki&#;inin sahur yapmas&#; gerekti&#;i, günümüzde de vurgulanan konular aras&#;ndad&#;r. Sahur yapman&#;n sevap olaca&#;&#; da Peygamberimiz taraf&#;ndan ifade edilen bir durumdur.

Oruç vakitlerinde güçsüz ve yorgun dü&#;memek ad&#;na, sahura uyan&#;p sahur yeme&#;i yemek hem sahur sofras&#; bereketini art&#;racak hem de ki&#;inin sa&#;l&#;&#;&#;n&#; koruyacakt&#;r.

Sahurun oruç için önemi sa&#;l&#;k konusunda da gündeme gelmektedir. Sahur yapan bir ki&#;i oruç açana kadar kendini daha dinç hisseder. Böylece stresli saatler ya&#;amaz ve rahatl&#;kla iftar saatini bekler. Sahur zaman&#;nda karn&#;n&#; doyuran bir ki&#;i, gün boyunca tok kalacak enerjiye de sahiptir. Bu nedenle sahurun hem ruhen hem de bedenen önemi oldukça büyüktür. Sahur nedir dini aç&#;dan incelendi&#;inde birçok farkl&#; hadis kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar.

Hz. Peygamber (s.a.s.) kendisi sahura kalkm&#;&#; ve sahura kalkmay&#; ümmetine de tavsiye etmi&#;tir (Buhârî, Savm, 19, 20). Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur sofras&#;nda “bereket” (Buhârî, Savm, 20) oldu&#;unu söylemi&#;tir (Müslim, S&#;yâm, 46).

Alimler, sahurun oruç tutarken dayanma gücü sa&#;lad&#;&#;&#;n&#;, maddi-manevi bereketlere vesile olaca&#;&#;n&#; söylemi&#;lerdir. (Zâriyât, 51/18).

&#;lginizi çekebilir: Sahurda Ne Yememeli? Diyetisyen Uyard&#;

sahur anlam&#;

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu?

Sahur sözlük anlam&#; olarak ramazan ay&#;nda insanlar&#;n oruç tutmak için belirli saatlerde yedi&#;i yemek demektir. Sahurun bereketi ve anlam&#; yemek yemektedir. Tabii ki sahur yapmadan da oruç tutulabilir. Bu durumu din görevlileri ve uzmanlar da ifade etmektedir.

Fakat bilinmelidir ki; sahur yapmadan tutulan oruç ki&#;iyi gün boyunca aç hissettirecek, yorgun dü&#;ürecek ve su ihtiyac&#;n&#; art&#;racakt&#;r. Sahurun bereketi sahur sofras&#;nda oldu&#;u için, sahura uyanmadan oruç tutan ki&#;i bu bereketten de mahrum kalacakt&#;r.

Tavsiye edilen oruç tutma kriteri, birkaç lokma da olsa bir &#;eyler yenilen ve niyet edilen oruçlard&#;r. Aç kalmadan oruç tutabilmek için sahurunuzu yapmaya özen göstermelisiniz. Dini kaynaklarda da sahurun insan sa&#;l&#;&#;&#; ve oruç için önemi vurgulan&#;r.

Bu nedenle sahur ne zamana kadar yap&#;l&#;r diye dü&#;ünmeden, imsak saatlerinize göre sahur sofran&#;zda sa&#;l&#;kl&#; ve doyurucu besinleri tüketmelisiniz. En sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde oruç tutmak için sahura önem vermelisiniz.

&#;lginizi çekebilir: &#;ftar Duas&#; Türkçe ve Arapça Okunu&#;u, Anlam&#;

sahur yapmadan oruç tutulur mu

Sahurda Ne Yenir?

Diyetisyenler ve di&#;er uzmanlar iftar ve sahur ö&#;ünlerinin sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan tehlike olu&#;turmamas&#; için, farkl&#; besinlerden olu&#;mas&#;n&#; tavsiye etmektedirler. Sahur sofras&#;nda tercih edilen sahurluk ad&#; verilen yiyeceklerin mideyi yormamas&#; ve yeniden uykuya geçi&#; olaca&#;&#; için a&#;&#;r ve ya&#;l&#; olmamas&#; da vurgulan&#;r.

Sahur vakti sizi çok yormayacak ayn&#; zamanda da karn&#;n&#;z&#; doyuracak sahur önerileri için bir liste haz&#;rlad&#;k. Haz&#;rlayaca&#;&#;n&#;z sahur sofras&#; için fikir olu&#;turabilir:

  • Sahurluk g&#;dalar, sizi gün boyu tok tutacak besinlerden seçilmelidir. Tuz oran&#; dü&#;ük g&#;dalar tüketildi&#;inde gün boyu susama ihtiyac&#;n&#;z daha az hissedilir.
  • Vitamin ve mineral aç&#;s&#;ndan zengin yiyecekler ile gün içinde daha dinç kalabilirsiniz.
  • Yumurta tüketmeye özen göstermelisiniz. Ha&#;lanm&#;&#; veya omlet &#;eklinde yiyece&#;iniz yumurta tok kalman&#;z konusunda size yard&#;m edecektir.
  • Domates ve salatal&#;k gibi sebzeleri bolca tüketebilirsiniz. Salatal&#;k su içerdi&#;inden, oruçlu vakitlerde su ihtiyac&#;n&#;z&#; kar&#;&#;layacakt&#;r.
  • Ekmek tercihinizi ise beyaz unlu olanlardan kullanmamal&#;s&#;n&#;z. Kepek veya çavdar ekmekleri tüketirseniz daha rahat uyuyabilirsiniz. Beyaz un midenizde &#;i&#;kinlik meydana getirebilir.
  • Uykudan önce haz&#;rlayaca&#;&#;n&#;z bir tost veya sandviç ekme&#;ini sahur an&#;nda &#;s&#;t&#;p daha h&#;zl&#; sahur yapabilirsiniz.
  • Sahur yemeklerinde k&#;zartmadan uzak durmal&#;s&#;n&#;z. K&#;zartmalar midenizde yanma hissi olu&#;turabilir. Ayn&#; zamanda gün içinde sizi susatarak enerjinizi de alabilir.
  • Karbonhidrat grubuna a&#;&#;rl&#;k vermelisiniz. Ceviz, f&#;nd&#;k, badem, süt ve süt ürünleri ile hafif ama doyurucu bir sahurluk haz&#;rlayabilirsiniz.
  • &#;msak vaktine kadar bol su içmeye özen göstermelisiniz.
  • Ayran, komposto, ho&#;af veya süt de içerek s&#;v&#; ihtiyac&#;n&#;z&#;n bir k&#;sm&#;n&#; kar&#;&#;layabilirsiniz.
  • En doyurucu ve sa&#;l&#;kl&#; besinlerin yer ald&#;&#;&#; sahur sofran&#;zda, kula&#;&#;n&#;z sabah ezan&#;nda gözünüz saatte olmal&#;d&#;r. Ho&#; sohbetle geçen sahur sofralar&#;n&#;z, ezan zaman&#;na göre haz&#;rlanmal&#;d&#;r. Sahur ne zamana kadar yenir diyecek oldu&#;unuzda sabah ezan&#; okunmadan yemekten kalkm&#;&#; olman&#;z gerekiyor.

&#;lginizi çekebilir: Pratik Sahur Tarifleri

sahur ne zaman biter

Ramazanda Sahur Neye Yarar?

Sahura kalkmak ve sahur vaktinde oruç tutmak için biraz yemek yemek, oruç an&#;nda dayanma gücü vermektedir. Sahura kalkmak, bedenen enerji ve güç verir. Ruhen ise sahura uyanman&#;n verdi&#;i huzurla ve bereketle kalbiniz ferahlar.

Dini kaynaklarda, sahura uyanman&#;n maddi ve manevi kazanç sa&#;lad&#;&#;&#; ifade edilir. Maddi bak&#;mdan para ya da nakit anlat&#;lm&#;yor. Bedenin dinç kalmas&#;, zihnin erkenden aç&#;lmas&#;, oruç için kendinizi haz&#;rlama görevleri ifade edilmektedir. Sahur neye yarar diyenlere sahurun cennetin bir anahtar&#; oldu&#;u vurgulan&#;r.

Sahur Neye Göre Belirlenir?

Sahur vakti ve saatleri, takvimde yer alan imsak vakti hesab&#;na göre belirlenir. Her seneye göre imsak saatleri ile sahur saatleri yaz&#;l&#; olarak duyurulur. &#;msak saatleri, &#;ehirler aras&#;nda birkaç dakika de&#;i&#;kenlik gösterebilir.

sahur ne zaman ba&#;lar

En Güzel Sahur Mesajlar&#;: Anlaml&#; Sözler

Sahurda Susatmayacak Yiyecekler Listesi

Sahur Duas&#; Arapça Okunu&#;u, Türkçe Anlam&#;

Sahurda Ne Yenir? En Sa&#;l&#;kl&#; Diyetisyen Menüleri

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Ac&#;kmay&#;z?

Önce şu hususu iyice bir anlayalım. Orucun emredildiği toplumda elektrik yoktu. İnsanlar, güneşin doğmasından önceki aydınlık vaktinde Sahur yapar ve çalışmaya başlar, güneşin batışından sonraki kısa aydınlık vaktinde İftar eder ve Zifiri karanlık dediğimiz Yatsı vaktinde uyurdu. Saat yoktu ve zaman güneş ve ayın durumuna göre tayin edilirdi. Bu yazıyı anlamak için 1 hafta elektriksiz yaşayın ve aydınlatma aracınız olmasın o zaman meselenin hakikatini daha iyi keşfedersiniz.

Günümüzde, gece boyunca elektrik aydınlığında -açlıktan ölürüz korkusuyla- tıka basa yiyor yatıyor, gündüz vaktinde oruç tutmaya çalışıyoruz. Bu durum günümüz hayat düzenine son derece ters bir durumdur. Ramazan ayı, Müslümanların diğer aylara nazaran daha fazla yemek yediği ve adeta yemek ziyafeti çektiği bir dönem olmuştur.

Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı ve İslam dünyasındaki birçok Din Kurumu, Ramazan ayı geldiğinde Sabah Ezanını yaklaşık 45 dakika geriye çekiyor ve keyfi bir şekilde İmsak Vaktinde okutuyor. Saf Müslümanlar, neredeyse güneşin doğmasından 1,5 saat önce gece karanlığında Sabah Namazı kılıyor ve Oruca başlıyor. Yaz mevsiminin korkunç sıcaklarında, yarı uykusuz geçen geceler, tıka basa yenmiş yemeklerin yol açtığı mide rahatsızlıkları, gündüz boyunca devam eden halsizlik ve yorgunluklar sebebiyle adeta zorla ibadet ediyoruz.

Acaba gerçekten Yüce Allah&#;ın ve Peygamber’in istediği bu muydu?

Oruç ibadeti ilk emredildiğinde şu ayetler bildirildi:

> EY İNANANLAR. SİZDEN ÖNCEKİLERE YAZILDIĞI GİBİ, (HASTALIKLARDAN) KORUNMANIZ İÇİN SİZE DE ORUÇ YAZILDI. > ORUÇ GÜNLERİ SAYILIDIR. SİZDEN KİM HASTA VEYA YOLCULUKTA OLURSA TUTAMADIĞI GÜNLER SAYISINCA BAŞKA GÜNLERDE TUTAR. ORUCA DAYANAMAYANLARIN FİDYE VERMESİ, BİR YOKSULU DOYURMASI GEREKİR. BUNUNLA BERABER, KİM GÖNÜLDEN İSTEYEREK BİR HAYIR YAPARSA, O KENDİSİ İÇİN DAHA İYİDİR. BİLİRSENİZ, ORUÇ TUTMANIZ SİZİN İÇİN DAHA HAYIRLIDIR. > İNSANLARA YOL GÖSTERİCİ, GERÇEĞİ, DOĞRU İLE YANLIŞI BİRBİRİNDEN AYIRIP AÇIKLAYICI OLARAK KURAN&#;IN İNDİRİLDİĞİ RAMAZAN AYI&#;NA KİM ERİŞİRSE ORUÇ TUTSUN. KİM HASTA OLUR VEYA SEFERDE OLURSA TUTAMADIĞI GÜNLER SAYISINCA BAŞKA GÜNLERDE ORUÇ TUTSUN. ALLAH SİZİN İÇİN KOLAYLIK İSTER, GÜÇLÜK İSTEMEZ. SAYIYI TAMAMLAMANIZI, SİZE DOĞRU YOLU GÖSTERDİĞİ İÇİN ALLAH&#;I YÜCELTMENİZİ İSTER Kİ, BÖYLECE ŞÜKREDERSİNİZ.>> <<BAKARA//MD/2>

Bu ayetlerden sonra Müslümanlar birçok konuda tereddüt etmişlerdi. Eğer bir Müslüman İftar yemeğini yeyip de Yatsı namazını kıldıktan sonra uyursa, bir daha gece kalkıp yemek yemez ve ertesi gün iftara kadar oruç tutardı. Ayrıca geceleri de olsa kadınlara yaklaşmazlardı. (Buhari, Savm 15; Tirmizi, Tefsir 2, (); Ebu Davud, Savm 1, (); Nesai, Sıyam 29, (4, ))

Hz Ömer ve bazı Müslümanlar bu konuda huzursuz olmuşlardı. Daha sonra şu ayetler bildirildi:

 > ORUÇ GECESİ KADINLARINIZA YAKLAŞMAK SİZE HELAL KILINDI. ONLAR SİZİN ÖRTÜLERİNİZ, SİZ DE ONLARIN ÖRTÜLERİSİNİZ. ALLAH NEFSİNİZE GÜVENEMEYECEĞİNİZİ BİLDİĞİ İÇİN TEVBENİZİ KABUL EDİP AFFETTİ. ARTIK BUNDAN SONRA ONLARA YAKLAŞIN VE ALLAH&#;IN YAZDIKLARINA TABİ OLUN. UFKUN BEYAZ İPLİĞİ (ÇİZGİSİ), SİYAHINDAN AYIRD EDİLİNCEYE KADAR YEYİN İÇİN. SONRA DA GECE OLUNCAYA (AKŞAMA) KADAR ORUCU TAMAMLAYIN. MESCİDLERDE İBADETE ÇEKİLDİĞİNİZ ZAMAN KADINLARA YAKLAŞMAYIN. BUNLAR, ALLAH&#;IN SINIRLARIDIR. BUNLARI AŞMAYIN. ALLAH İNSANLARA AYETLERİNİ BÖYLE AÇIKLAR Kİ, (KÖTÜLÜKLERDEN) KORUNUP SAKINSINLAR.>> <<BAKARA//MD/2>

Buhari ve Müslim&#;de yer alan hadiste şöyle söyleniyordu: &#;Beyaz iplik siyah iplik sizce ayrılıncaya kadar yeyin için&#; ayeti indiği zaman &#;tan yerinde&#; kelimeleri henüz nazil olmamıştı. Bir kısım insanlar, oruç tutacakları zaman ayaklarına siyah ve beyaz (iplik) bağlar, bunlar görülünceye kadar yiyip içmeye devam ederlerdi. Bunun üzerine Cenab-ı Hakk &#;Tan yerinde&#; kelimelerini inzal buyurdu. O zaman herkes anladı ki burada beyaz ve siyah ipliklerden maksat gündüz ve gece imiş.&#; (Buhari, Savm 16, Tefsir, Bakara 2, 28; Müslim, Sıyam 35, ())

Sahur, Peygamberimizin ifadesiyle “Sabah Yemeği” demektir ve bu konudaki bütün hadislerde Güneş doğmadan önceki sabah aydınlığında, Seher Vakti&#;nde yendiği sabittir.

Hz Peygamber döneminde, Bilal Habeşi, Yalancı Aydınlık (Fecri Kazip) denilen ve ufuktan göğe yükselen ince bir beyaz çizgiyi gördüğü zaman çıkar ezan okurdu. Bilal’in ezanını duyanlar da hemen Namaz kılar ve Sahur yaparlardı. Fakat Peygamberimiz birçok kez Müslümanları uyarmış ve “Bilal geceleyin Ezan okuyor, siz Onun ezanına uymayın Ümmü Mektum’un ezanını dikkate alın. Çünkü O sabah olmadan ezan okumaz” diye söylemişti. Kendisi de Bilal’in ezan okumasını dikkate almadan sahurunu yapmıştı. Kuran yazarlarından İbn Mesut’un ifadesine göre; Hz. Peygamber, “Bilal’in ezanı hiç birinizi sahurunuzu yemekten alıkoymasın. O ayakta olanları uyarmak ve uyuyanları uyandırmak için ezan okur” diye uyarıda bulunmuştu.

Hatta bir defasında Hz. Peygamber, Ebu Katade&#;yi bir işe göndermiş ve Ebu Katade de, hava iyice aydınlandıktan sonra gelmişti. Birinci fecirden sonra Hz. Peygamber ona sahurluk verdi. O, «Ey Allah’ın elçisi, sabah oldu» dedi. Hz. Peygamber, «Sahur yeyin» dedi ve ışık gözükmesin diye de kapıyı kapattı. Sahur yemeği bitince çıktı ve çok aydınlık olduğunu gördü.

Hz Peygamber’in birçok yakın arkadaşı da Sahur vaktini bu şekilde algılamışlardı. Bir Sahabe diyor ki: “Ebu Bekir Sıddık&#;ın yanında idim. Bir gece, Allah&#;a dilediği kadar namaz kıldı. Sonra bana, “Çık bak, şafak söktü mü” diye sordu. Çıktım, baktım ve sonra dönünce, “Göğe bir beyazlık yükseldi” dedim. O, Allah&#;a dilediği kadar namaz kıldı. Sonra bana, “Çık, bak, şafak söktü mü” diye sordu. Çıktım ve geri döndüm. “Gökte kırmızılık yaygın hale geldi” cevabını verdim. “Şimdi gel, sahur yemeğini getir” dedi. 3 ayrı Sahabe bir kaç yoldan yaptıkları nakilde Hz. Ebu Bekir&#;in fecri (güneşin doğmasına yakın olan kızıllığı) görmemek için kapıyı kapattırdığını, nakletmişlerdi.

Hz Peygamber, “Yiyiniz, içiniz; yalancı şafak (yükselen aydınlık) yemenize mani olmasın. Kırmızılık yayılana kadar yiyiniz, içiniz” diye söylemiş ve Güneşin doğmasından önceki kızıllığa kadar Sahur yenilebileceğini ifade etmişti. (Ebu Davud, Savm 17, (); Tirmizi, Savm 15, ())

Peygamberimizin Namaz Vakitleri hakkındaki hadisinde zamanlar çok açık belirtilmiştir: &#;Bilesiniz, namazın bir ilk vakti bir de son vakti vardır. Öğle vaktinin evveli güneşin tepe noktasından batıya meyil (zeval) anıdır. Son vakti de ikindinin girdiği andır, ikindi vaktinin evveli, vaktinin girdiği andır. Vaktin sonu da güneşin sarardığı andır. Akşam vaktinin evveli, güneşin battığı andır. Vaktin sonu da ufuktaki aydınlığın (şafak) kaybolduğu andır. Yatsı vaktinin evveli, ufuğun kaybolduğu andır. Vaktin sonu da gecenin yarısıdır. Sabah vaktinin evveli fecrin (aydınlığın) doğmasıdır. Vaktin sonu da güneşin doğmasıdır.&#; (Tirmizi, Salat , (); Müslim, Mevakit 6, (1, , ))

Huzeyfe adındaki sahabeye “Ne zaman Peygamberle sahur yerdiniz” diye sormuşlar ve O da:  “Gündüzdü, ama henüz güneş doğmamıştı” cevabını vermişti. (Nesai, Savm 20, (4, ))

Yukarıda örneklerini verdiğimiz bütün uygulamalar, Sağlam Hadis kitaplarından alınmıştır. Bu anlayışa karşılık, İslam tarihinde İmsak vaktini yani Bilal’in ezan okuduğu zamanı doğru kabul eden bir çoğunluk oluşmuştur. Bunlar “Aman bir hata yaparız, ihtiyatlı davranalım” düşüncesiyle uygulamayı zorlaştırmışlar ve yukarıda verdiğimiz örnekleri dikkate almamışlardır.

Bu anlayış hakim olunca da, Saf Müslümanların Ramazan geceleri, İmsak vaktinde ikiye bölünmüş, uykusuzluk çekmişler, henüz sabah olmadığı için Sahur yapıp yatmak zorunda kalmışlar, tok karınla yatınca da mide rahatsızlıkları, kabuslar ve sağlık sorunları ortaya çıkmıştır.

Halbuki, Ramazan ile ilgili ilk ayetlerde belirtildiği gibi: “Allah Müslümanlar için kolaylık diler, zorluk dilemez”. Müslümanların hayatını zorlaştıran cehalet ve aşırılıktır. İmsak vakti esas alındığında; Müslümanlar (Haziran ayında) Güneşin doğmasından Mekke’de , Antakya’da , İstanbul’da , Sinop’ta 2 Saat, Köln’de 4 Saat öncesinde Sahur yapmak zorunda kalmaktadır. İslamın doğduğu topraklarda günlük oruç zamanı ortalama 12 Saat iken, Kuzeye doğru çıkıldıkça bu 20 saate kadar uzamaktadır. Altı ay gündüz Altı ay gece yaşanılan bölgelerde ne yapılacağı konusuna hala cevap bulunamamıştır.

Hz Peygamber’in yukarıdaki uygulamalarında ve hadislerinde görüldüğü gibi; Sahur yemeği Sabah yemeğidir ve Güneş doğmadan önceki aydınlıkta yenir. Sabah Namazı ile Sahur arasında tertip, yani sıra yoktur, ikisinden birisi önce veya sonra yapılabilir. Saatin ve hassas astronomik bilgilerin olmadığı bir dönemde Güneş’in doğmasından önceki kırmızılık Sahur yemeğine başlangıç vakti olarak esas alınmıştır. Orucun bitiş vakti, başlangıç vaktine de bir kıyastır ve Oruç Güneşin doğuşuyla başlar, Güneşin batışıyla biter. Günümüzde her il ve ilçede Güneşin ne zaman doğacağı astronomik hesaplarla belirlenmiştir. Bu vakit esas alınarak, Sahur Vakti ve Sabah Namazı’nın Güneşin doğmasından kısa bir süre önce sonlandırılması gerekir. Ama bu süre, Din kurumlarının veya Din adamlarının söylediği gibi gece karanlığı değildir. Nitekim, Ramazan ayı dışında Sabah Namazı için Camilere gidenler bilirler ki, Namaz sona erip sokağa çıktıklarında birbirlerini iyice tanıyacak kadar ufuktaki kızıllıkla birlikte aydınlanmış bir vakitte eve dönülür. Ancak Ramazan&#;da uygulanan Sabah Namazı vakti, Sabah değil Gece vaktidir.

Sahur yemeği, çalışanlar ve işe erken gidenler için Erken Kahvaltı olarak algılanmalıdır. Güneş’in doğuşuna kadar yenilip içilebilir, ancak normal olan Güneş’ten 10 dakika öncesinde yeme, içmenin kesilmesidir. Bunu anlamak, kabul etmek ve uygulamak tamamen kişinin kendi iradesine bağlıdır.

Geleneksel sınırları terk edemem diyenler için de şunu söylemek gerekir: Hastalık, yolculuk vesaire gibi engeli olanlar için -ki buna günümüzde çalışma şartlarını da ilave etmeliyiz- başka günlerde oruç tutulabilmesi imkanı vardır. Mevsimin ve günlerin en adaletli dönemleri Mart veya Eylül aylarında bu imkan kullanılabilir. Zaten Oruç İbadeti, Peygamberimiz döneminde Şubat ayına rastlayan en kısa günlerde farz kılınmıştır.

BESLENME DÜZENİ

Ramazan ayında, vücudun (özellikle Karaciğer ve Midenin) dinlendirilmesi, aşırı yiyeceklerden kaçınılması ve anlamlı bir şekilde açlığın hissedilmesi gerekir.  Aç kalırım korkusuyla fazla yemek yanlıştır, önemli olan az ancak çeşitli yemektir. Ekmek yemeden de iftar ve sahur yapılabileceğini unutmayın ve bunu kendinizde test edin. Akşam, büyük ziyafetler yerine israfa yol açmayacak yemekler yenilmeli ve sabah aydınlığında yapacağımız Sahur yemeğini yedikten sonra kesinlikle uyunmamalıdır.

Peygamberimiz döneminde Akşam iftardan sonra Yatsı denilen zifiri karanlık başladığında namazını kılıp herkes uyumaya giderdi. Sahurda kalkıldıktan sonra uyunmazdı ve günlük hayat başlardı.  Günümüzde ise Sahur&#;dan sonra günlük hayata ve çalışmaya başlamak için birkaç saati bulan bir zaman gerekiyor. Hepimiz de bu zamanda ayakta kalamadığımız için uyumayı tercih ediyoruz. Bu yüzden sizlere bu konuda pratik bir öneride bulunmak istiyoruz.

  1. Sahur yemeğini takiben saat içinde yatarsanız, midede bulunan yiyecekler ağıza ve nefes borusuna doğru baskı yapar. Bu durum, zamanla Reflü dediğimiz Mide üst kapakçığına zarar verir, mide gazları üst solunum yollarını tahriş eder, rahat nefes almamızı ve uykumuzu da engeller.
  2. Birçok hastalığın tok karnına uyumaktan kaynaklandığını unutmayınız. Bu yüzden, Sahur yemeğinden sonra uyumamız gerekirse yastığınızı yükselterek 45 Derece eğim oluşacak şekilde yatmalıyız. Bu şekilde en az 1,5 saat dinlenmek veya uyuklamak yenilen yemeğin hazmedilmesi açısından gereklidir.
  3. Bilim adamları Tok karnına uyurken sağ tarafa dönerek yatmayı yanlış bulurlar. Eğer yana dönerek yatma alışkanlığımız varsa, mutlaka sola dönerek yatmalıyız ve henüz yediğimiz gıdaların kolay hazmedilmesine yardımcı olmalıyız.
  4. Aynı şekilde, İftar vaktinde yemeklerin hemen ardından Meyve yeme alışkanlığını terk etmeliyiz. İftara belki yarım bardak ılık su ile başlamalı, çorba ile boş mideyi yemeğe alıştırmalı, sonra katı yiyeceklere geçilmelidir. Asitli meyveleri hemen yemeği takiben yemek zararlıdır, meyveler de yemek arasında yenilmelidir. Yemeklerimizi mevye ile sonlandırmak, Midedeki asit oranını yükseltir ve çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Su ihtiyacımızı yemekten 1, saat sonrasına bırakmalıyız.

Yüzyıllara dayalı alışkanlıkların ve yanlışların bir anda terk edilmesi zordur. Yanlışa direnmek önce bireyin kendi sorumluluğudur. Bu sebeple ister imamınıza uyun, isterseniz Kuran’a ve Aklınıza. Hayatınızı, dininizi zorlaştırmak tamamen sizin elinizdedir. Allah ile İnsan arasındaki tek bağ Akıl’dır ve Allah yanlışlarımızı bildirmek için bizimle konuşmaz. Allah insana Akıl verdikten sonra başka uyarıya ihtiyaç yoktur. “Ancak Aklını kullanan insan gerçeği kavrar ve kurtuluşa erer

Bizim görevimiz ve sorumluluğumuz öğrendiklerimizi size aktarmaktan ibaret ancak yüzlerce yıl geçse de değişimin çok zor olduğunu da görüyoruz. Bugün, (Sayın Kemal Ilıcak&#;ın Türk kültürüne güzel bir hizmeti olan) Tercüman Eser serisinden bir hatırat vardı elimde. &#;lerin başında birçoğu yabancıların eline geçen çeşitli müesseseleri denetlemek için gönderilen Lui Ramber&#;in Gizli Notlar isimli eseri. Önsözünde Halid Ziya Uşaklıgil&#;in de Ramber&#;e ait bir tanıtım yazısı var. Kitabın bir yerinde aynen şunlar yazıyor:

&#;Bugün Ramazan başlıyor. Otuz gün sürecek bu ay esnasında işler yarı yarıya inecektir. Nezaretlerde (bakanlıklar, devlet daireleri) yalnız acele işlerle uğraşılır. Nazırlar da, gece sofrasını açarak geç vakte kadar oturmaya mecbur kalan öteki devlet ileri gelenleri gibi yorgun ve küskün yüzlerle iş başına gelirler. Gerektiği kadar uyumamış oldukları şişmiş gözlerinden anlaşılır. Mütemadiyen esnerler, sizi dinlemeye ve söylediğinizi anlamaya asla hevesleri yoktur.&#; (A.G.E. s. 81)

Kendimizi biraz sorgulayalım. Arap ülkelerinin çoğunluğunda günlük çalışma mesaisi ile arasında yapılır ve Müslümanlar, Ramazan ayını adeta gündüzleri uyuyarak geçirirler.

KUTUPLARA DOĞRU İFTAR VE SAHUR

İslam bilginlerinin henüz üzerinde kesin bir sonuca varamadığı en tartışmalı konu Kutuplarda İftar ve Sahur Meselesi&#;dir. Bilindiği gibi ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe gündüz ve gece saatleri değişir. Gündüzün uzamasıyla Oruç süresi de uzar. Avrupa&#;nın kuzeyinden başlayarak İskandinav ülkelerine veya Asya&#;nın kuzeyine doğru gidildikçe 20 saat ve hatta kutuplarda 24 saati bulan Gündüz vakitleri oluşmaktadır. Bu duruma ilişkin bizim vardığımız sonuçlar şu şekildedir:

  1. Kuran&#;ın birçok ayetinde de ifade edildiği gibi Gece Dinlenme, Gündüz Çalışma için ayrılmıştır.
  2. Zamanı ölçmek amacıyla Milattan Önce 4 bin yılında ilk bulunan Güneş Saati olmuştur. İslam&#;ın doğduğu toplumda da Ay Takvimi kullanılmaktadır.
  3. İslam&#;ın temel kaynağı Kuran, Ramazan ve Oruç konusunda Gece ve Gündüz ölçümü için Doğal Takvim olarak hem Güneş hem de Ayın durumunu dikkate almıştır. İlk İslam toplumunun Zaman Tespiti, sadece gözlemseldir. Elektrik ve aydınlatma araçlarının olmadığı eski çağlarda, sabah alaca karanlığı, imsak vakti, ufkun kızıllığı, güneşin doğuşu ve batışı, zifiri karanlık denilen Yatsı vakitleri tamamen doğal bir saat vaktini belirler.
  4. İnsanlığın mekanik saati bulması ve astronominin gelişmesiyle birlikte Gözlem&#;in yerini Bilimsel veriler almış, güneşin doğuşu, batışı ve vakitler saniyesine kadar kesin tespit edilmeye başlanmıştır.
  5. Oruç ibadetinde Güneş&#;in bir kutsallığı söz konusu değildir, Güneşin doğuşu ve batışı sadece vakit bildirmek içindir.
  6. Vaktin oluşmadığı veya geç oluştuğu durumlarda, Niyet ve Akıl devreye girer. Aynen, yolculuk ve savaş durumunda namaz vakitlerinde birleştirme yapılması, bir vaktin bir sonraki vakte bırakılması, ya da öne alınması söz konusu olduğu gibi, zaruret ve ihtiyaç durumunda ibadet vakitleri değişebilir, vakitler birleşebilir, erteleme veya erkene alma yapılabilir. Nitekim Diyanet&#;in Sahur Ezanını yaklaşık bir saat erkene alması bu içtihada dayanmaktadır. Ancak, erkene alış Müslüman toplum için bir fayda değil zarar getirmektedir. Halbuki amaç zararları ortadan kaldırmaktır.
  7. Güneşin geç battığı ülkelerde, Akşam İftarı, İkindi Vaktine alınabilir.
  8. Günlük vaktin tespitinde 24 Saat önce Dinlenme ve Çalışma olarak ikiye bölünür 12&#;şer saatlik dilimler elde edilir. Her bölgede veya ülkede Dinlenme ve Çalışma Saatleri belirlidir. Çalışma Saati başlangıcından önce (Aynen güneşin doğuşundan önce olduğu gibi) Sahur Yemeği yenilip oruca başlanır. Dinlenme Saati başlangıcında İftar yapılarak oruç sonlandırılır.
  9. Vaktin sorunlu olduğu bölgelerde, İslam Bilginleri ve Din Kurumları, her Ramazan Ayı öncesinde bölgenin (Aşırı Isınma, Nem, Soğuk gibi) iklim koşullarını da dikkate alarak insan tabiatına uygun bir Oruç Takvimi belirleyebilir. Uygun Vakitler bilimsel olarak Dönenceler ve Paralel derecelerine göre saniyesine kadar tespit edilebilir.
  10. Oruç Vakti&#;nin 12 (+3) saati aştığı yani 1 Vakit uzadığı bütün bölgelerde, iklim şartlarında ve gündüzün çok uzadığı aylarda bu düzenleme yapılabilir. Nitekim Ezher Alimleri de yılında açıkladıkları bir kararda bu yönde bir görüş bildirmişlerdir; Tahammül sınırını aşan uzun gündüzlere rastlayan Oruçlarda &#;İki seçenekten biri tercih edilebilir. Ya en yakın ülkelerdeki makul oruç saatlerini dikkate almak veya Mekke & Medine&#;de uygulanan Oruç süresini esas almak&#;
  11. Dayanamayan, Yaşlı veya Hastalık sahibi olanlar için zaten izin verilmiştir, zorlama yoktur.
  12. Allah&#;ın belirlediği Oruç ibadetinde esas olan günün yarısında aç kalmaktır, Güneşin doğuşunun ve batışının bir kutsallığı yoktur. Elektrikle yaşadığımız günümüzde işin asıl doğrusu, Orucu geceye almak ve akşam yemeğini tamamen kaldırarak günlük saat arası aç kalarak oruç tutmaktır. İslam ancak Akıl ve Bilim ile daha iyi anlaşılır ve yaşanır. Meseleleri kutsallaştırarak günlük hayatımızdan çıkarıyor ve adeta bir zamanlar Kuran&#;a yaptığımız gibi sarıp sarmalayıp duvara asıyor, anlamıyor, yaşamıyor ve sorgulamıyoruz.

Tekrar Özetleyelim:

İbadet bir amaç için yapılır. Oruç ibadetinin amacı: Beden sağlığı ve toksinlerin temizlenmesi, Nefsin terbiye edilmesi, sayılı günlerde günün yarısında yeme, içme ve cinsellikten uzak durulmasıdır. Orucun emredildiği dönemdeki çalışma ve uyuma vakitleri günümüzde değişmiştir. O dönemde hava karardığında Akşam veya Yatsı vaktinde yatan insanlar şimdi, gece yarısına kadar oturmakta ve sabah güneş doğduktan epey sonra Saat esas alınarak çalışmaya başlamaktadır. O dönemde, Ayın Hesaplanması için Ayın Hilal Durumu, Günün Hesaplanması için Aydınlık ve Karanlık çizgileri esas alınırken, günümüzde Aylar ve Günler astronomik hesaplarla saniyesine kadar tespit edilmektedir. Hangi Zaman Hesaplaması ile yaşıyorsak, O Hesaplama esas alınarak Oruç vakti belirlenmelidir. Allah&#;ın bütün buyrukları Adaleti ve Aklı esas alır. Müslümanlar bir uygulamada zorlanmış ise mutlaka daha sonra o uygulama Nesh yoluyla düzeltilmiş ve uygulama kolaylaştırılmıştır. Oruç da bunlardan biridir. Bütün dünyaya ve iklimlere yayılmış bulunan Müslümanlar, Oruç uygulamasında büyük zorluklar yaşamakta, sağlıklarını dikkate almayarak geleneksel kurallarla hareket etmekte direnmektedir. Yaşanılan zorlukla baş edemeyenler ise Sahur vaktine kadar oturmakta ve gündüzü çoğu zaman uyuyarak geçirmektedir. Günümüzde bu uygulamanın eski haliyle sürmesi hastalıklara ve büyük zorluklara sebep olmaktadır. Belki de bizden sonraki nesiller bu zorluklarla baş edemeyip Oruçtan da İslam&#;dan da uzaklaşacaktır.

Oruç, Medine döneminde farz kılınmıştır. Medine&#;ye Hicret esas alınırsa, Medine döneminin ilk Ramazan Ayı 9 Mart tarihine rastlar. Farz kılınma döneminin en erken Hicret&#;ten bir yıl sonra olduğu düşünülürse Ramazan başlangıcı 26 Şubat olmalıdır. Ramazan ayı, iklime göre her yıl 10 gün erken geldiğine göre, Müslümanların ilk Oruç yılları, yılın en kısa günleri olmuştur. Bu kısa günler, Hz Peygamberin vefat ettiği yılına kadar sürmüştür. Bu dönemde uygulamada herhangi bir zorluk çıkmamıştır. Hatta günler kısa olduğu için bir çok kişi Sahur yemeği bile yemeden akşamki öğünle ertesi günü oruçlu geçirmiştir. Karşılaşılan tek sorun, gece uyunduğu ve gündüzün de oruçlu olunduğu için cinsellikten uzak olunmasıdır. Bu da yazının girişinde verdiğimiz ikinci Ayet grubu ile çözülmüş, seher vaktinde sahur yenilmesi uygulaması başlamıştır. Uzun yaz günlerinin getirdiği sorunlar, Hz. Peygamber&#;den yıllarca sonradır. Müslümanlar o yıllarda daha güney ve daha kuzeydeki uzun gün oluşumlarından ve bu durumda karşılaşılacak sorunlardan zaten habersizdir. Sonraki asırlarda, kuralları düzeltecek bir Vahiy olmadığı için insanlar bu uygulamaya dokunamamıştır. Halbuki Müslümanlar gelişen ekonomik ve sosyal şartlara göre, amacı değiştirmeden uygulamada değişiklikler yapabilirdi.

Bu konuda vereceğimiz iki önemli örnek Miras Paylaşımı ve Kölelik meselesidir.

Hz. Peygamber döneminde, Kız çocuğu bir tane ise mirasın yarısını, iki tane ise erkeğin alacağının yarısını alırdı. Kadınlar buna itiraz ettikleri zaman, &#;Kazancın Temel Alındığı&#; konusunda bir ayet geldi. Miras ile ilgili temel ayetlerde ise Mirasda adaletli bir vasiyetin esas olduğu, kan bağı olmasa bile aile içerisindeki diğer yetim, evlatlık ve köle gibi kişilerin de mirastan pay alması gerektiği bildirildiği için, Türkler bir dönemden sonra ölmeden önce miraslarını -sayıları ne olursa olsun- kız ve erkek çocuklar arasında Vasiyet Yoluyla eşit olarak dağıtmaya başladılar. Cumhuriyet sonrası ise Mirasda Eşitlik meselesi hukuki bir temele oturdu. Türklerin uygulaması, ilk bakışta bu ayetteki ikili birli esasına ters gibi görünse de, Mirasın adaletli dağıtımına ilişkin temel kurallarına uygundu. Çünkü zaman içerisinde kadınların sosyal ve ekonomik statüsü değişmiş ve erkeklerle eşit duruma gelmişlerdi. Çünkü Miras konusundaki ilk ayetler geldiği ve kadınlara da hisse verileceği duyulduğu zaman bütün Araplar isyan etmiş ve &#;Onlar mal kazanmaz, ganimet elde etmez, neden onlara miras verelim&#; demişlerdi. Ancak Kuran, mirastan hiç pay alamayan kadınlara, çocuklara, yetimlere ve evlatlıklara da miras verilmesini emretmişti. Günümüzde Araplarda hala eski uygulama sürmektedir.

Diğer örnek olan Kölelik meselesine gelince, Kuran&#;da kölelere adaletli davranılmasının esas olduğu, köleyi azad etmenin yani hür bırakmanın en güzel davranış olarak tavsiye edildiği görülmektedir. Köleliğin kesin olarak yasaklanması Hz Peygamber döneminde mümkün olamamış, ancak yaşadığımız son asırda bütün dünyada kölelik ancak ortadan kalkabilmiştir. Bununla birlikte modern anlamda kölelik ise Hizmetçilik şeklinde yine devam etmektedir. İnsanın kendi işini yapmaya kendisinin güç yetirmesi durumunda bir başka insanın emeğine ve hürriyetine sadece mali gücü  sebebiyle tahakküm etmesi adaletli değildir.

Netice olarak, Oruç Uygulaması konusunda da tarihi, ekonomik ve sosyal şartların değişmesine ve takvim uygulamasına paralel olarak vaktin düzenlenmesi İslam düşüncesine aykırı değildir. Esas olan amacı gerçekleştirmektir. Allah&#;ın en önemli vasfı Adalet&#;tir. İnsan da her davranışında olduğu gibi uygulamalarında da Adaleti esas alarak hareket etmelidir.

Daha bundan bir nesil önce Gaz Lambaları ile yaşadığımızı ve en geç gibi uyumak zorunda kaldığımızı unutmayalım. Biz önceki yanlışları düzeltelim ki, yeni nesiller de bizim yanlışlarımızı düzeltsin ve doğru yaşasınlar.

ALLAH KOLAYLIK İSTER GÜÇLÜK DİLEMEZ

Ä°MSAKÄ°YE

Ä°STANBUL RAMAZAN Ä°MSAKÄ°YESÄ° ()
VakitlerİmsakGüneşÖğleİkindiAkşamYatsı
23 Mart PerÅŸembe
24 Mart Cuma
25 Mart Cumartesi
26 Mart Pazar
27 Mart Pazartesi
28 Mart Salı
29 Mart &#;arÅŸamba
30 Mart PerÅŸembe
31 Mart Cuma
1 Nisan Cumartesi
2 Nisan Pazar
3 Nisan Pazartesi
4 Nisan Salı
5 Nisan &#;arÅŸamba
6 Nisan PerÅŸembe
7 Nisan Cuma
8 Nisan Cumartesi
9 Nisan Pazar
10 Nisan Pazartesi
11 Nisan Salı
12 Nisan &#;arÅŸamba
13 Nisan PerÅŸembe
14 Nisan Cuma
15 Nisan Cumartesi
16 Nisan Pazar
17 Nisan Pazartesi
18 Nisan Salı
19 Nisan &#;arÅŸamba
20 Nisan PerÅŸembe

Hemen üstte yer alan Ramazan İmsakiyesi ile İstanbul için iftar ve sahur vakitlerini takip edebilir, iftara ne kadar zaman kaldığını öğrenebilir, sahurun saat kaçta biteceğini anbean takip edebilirsiniz. Bununla birlikte "iftar ezanı saat kaçta okunacak, İstanbul için akşam ezanına ne kadar kaldı, oruç saat kaçta açılacak" gibi sorularında yanıtlarını bulabilirsiniz. Ayrıca iftar saati sayfası üzerinden 29 günlük ramazan imsakiyesine ulaşabilirsiniz.

SAHUR VAKTİ 23 Mart Düzce sahur, imsak, iftar saati kaçta, ne zaman? Düzce İmsakiyesine göre sahur ve iftar saatleri

Düzce sahur, iftar, teravih namaz&#; saati için ara&#;t&#;rmalar ba&#;lad&#;. y&#;l&#;nda ilk teravih namaz&#; bu ak&#;am k&#;l&#;nacak. Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan yay&#;mlanan takvim ile iftar, sahur ve terah namaz&#; saatleri belli oldu. On bir ay&#;n sultan&#; ramazan ay&#; boyunca teravih namaz&#; k&#;l&#;nacak ve oruç tutulacak. Düzce &#;msakiyesine göre bu ilde ya&#;ayan vatanda&#;lar için ilk sahur saati olacak.

DÜZCE SAHUR SAAT&#; KAÇTA?

Düzce ilk sahur saati olacak.
24 Mart Düzce sahur vakti:
25 Mart Düzce sahur vakti:

DÜZCE &#;FTAR SAAT&#; KAÇTA?

Düzce ilk iftar saati olacak.
24 Mart Düzce iftar vakti:
25 Mart Düzce sahur vakti:

KASTAMONU &#;MSAK&#;YES&#; &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

&#;stanbul sahur saati:
Ankara sahur saati:
&#;zmir sahur saati
Bursa sahur saati:
Adana sahur vakti:
Ad&#;yaman sahur vakti:

imsakiye

Afyonkarahisar sahur vakti:
A&#;r&#; sahur vakti:
Aksaray sahur vakti:
Amasya sahur vakti:
Antalya sahur vakti:
Ardahan sahur vakti:
Artvin sahur vakti:
Ayd&#;n sahur vakti:
Bal&#;kesir sahur vakti:
Bart&#;n sahur vakti:
Batman sahur vakti:
Bayburt sahur vakti:
Bilecik sahur vakti:
Bingöl sahur vakti:
Bitlis sahur vakti:
Bolu sahur vakti:
Burdur sahur vakti:
Çanakkale sahur vakti:
Çank&#;r&#; sahur vakti:
Çorum sahur vakti:
Denizli sahur vakti:
Diyarbak&#;r sahur vakti:
Düzce sahur vakti:
Edirne sahur vakti:
Elaz&#;&#; sahur vakti:
Erzincan sahur vakti:
Erzurum sahur vakti:
Eski&#;ehir sahur vakti:
Gaziantep sahur vakti:
Giresun sahur vakti:
Gümü&#;hane sahur vakti:
Hakkari sahur vakti:
Hatay sahur vakti:
I&#;d&#;r sahur vakti:
Isparta sahur vakti:
&#;çel sahur vakti:
Kahramanmara&#; sahur vakti:
Karabük sahur vakti:
Karaman sahur vakti:
Kars sahur vakti:
Kastamonu sahur vakti:
Kayseri sahur vakti:
K&#;r&#;kkale sahur vakti:
K&#;rklareli sahur vakti:
K&#;r&#;ehir sahur vakti:
Kilis sahur vakti:
Kocaeli sahur vakti:
Konya sahur vakti:
Kütahya sahur vakti:
Malatya sahur vakti:
Manisa sahur vakti:
Mardin sahur vakti:
Mu&#;la sahur vakti:

ilk-sahur-saat-kaçta

Mu&#; sahur vakti:
Nev&#;ehir sahur vakti:
Ni&#;de sahur vakti:
Ordu sahur vakti:
Osmaniye sahur vakti:
Rize sahur vakti:
Sakarya sahur vakti:
Samsun sahur vakti:
Siirt sahur vakti:
Sinop sahur vakti:
Sivas sahur vakti:
&#;anl&#;urfa sahur vakti:
&#;&#;rnak sahur vakti:
Tekirda&#; sahur vakti:
Tokat sahur vakti:
Trabzon sahur vakti:
Tunceli sahur vakti:
U&#;ak sahur vakti:
Van sahur vakti:
Yalova sahur vakti:
Yozgat sahur vakti:
Zonguldak sahur vakti:

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası