kafada ve kulakta yanma hissi / Kulak yanması nedenleri nelerdir?

Kafada Ve Kulakta Yanma Hissi

kafada ve kulakta yanma hissi

Kulak yanması neden olur? Psikolojik mi? Kulak yanmasının 12 nedeni ve tedavisi

Kulakta yanma hissi ortakulak iltihabı, stres, depresyon, alerji gibi çeşitli nedenler sonucu meydana gelebilir. Tedavi sorunun nedenine göre değişir. Depresyondan kaynaklıysa doktor psikiyatrik ilaç reçete edecektir, enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik verilir.

KULAKTA YANMA HİSSİ NEDEN OLUR?

Psikolojik nedenler: Stres, depresyon ve üzüntü kulakta yanma sorununu tetikleyebilir. Kaygı, öfke veya utanç gibi duygusal tepkilerde kulak yanması ve kızarması yapabilir.

Alerji: Kulağa takılan küpeler, saç spreyi, boya, kozmetik ve tüketilen bazı besinler de kulakta yanma hissine yol açabilir. Alerji nedeni tespit edilip uzak durulduğunda yanma hissi geçecektir.

Sinüzit: Sinüzit hastalığının bir belirtisi de kulakta yanma hissidir. Alerjik rinit, burnun eğri olması, burunda polip sinüzit hastalığına neden olabilir. Sinüzitin tedavisi ile kulakta yanma hissi de geçecektir.

Hormonal değişiklikler: Menopoz, hamilelik dönemi, regl dönemi gibi hormonal değişimlerin yaşandığı zaman dilimlerinde de kulakta yanma hissi görülebilir.

Sıcak veya soğuğa maruz kalma: Çok sıcak veya soğuğa maruz kaldığımızda kulaklarımız sıklıkla kızarır ve ısınır, kulak yanması meydana gelebilir.

Kulakta enfeksiyon ve orta kulak iltihabı: Kulak enfeksiyonları, orta kulakta biriken sıvının iltihaplanma ve ağrıya neden olmasıyla ortaya çıkar, kulakta yanma hissine yol açabilir.

Kırmızı Kulak Sendromu (RES): Kırmızı kulak sendromu bir veya iki kulakta şiddetli yanma hissi olarak ortaya çıkan ve genellikle migren veya küme baş ağrılarının eşlik ettiği nadir bir durumdur. Sendrom hakkında çok fazla şey bilinmemekle birlikte, bir saatten birkaç saate kadar sürer ve her gün tekrarlayabilir.

Kan akışında artış: Alkol kullanımı, kullanılan ilaçların yan etkileri, baharatlı veya sıcak yiyecekler yemek de kan akışında artışa neden olup kulakta yanma ve kızarıklığa yol açabilir.

Seberoik egzama: Seboreik egzama, kulaklarda, kafa derisinde, sırtta ve yüzde kırmızı, sıcak, pullu lekelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Stres, hormonal değişiklikler ve hatta deterjanlar bu sorunu tetikleyebilir. Seberoik egzama kulakta yanma hissi belirtisi verebilir.

Güneş yanığı: Doğrudan güneşe maruz kalınan uzun süreler UV ışığı nedeniyle ciltte hasara neden olabilir, kulakta yanma ve kızarıklık yapabilir.

Felç: Felç, vücutta kan akışı bozukluğu olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır, bir belirtisi de kulakta yama hissidir.

Cilt rahatsızlıkları: Kulakta akut cilt tahrişine neden olan rahatsızlıklar yanma hissine neden olabilir. Bunlar atopik dermatit (egzama), sedef hastalığı ve kontakt dermatit olabilir.

KULAK YANMASI NASIL GEÇER?

Kulakta yanma sorununuz varsa Kulak Burun Boğaz doktoruna gidip tedavi olmalısınız. Tedavi sorunun nedenine göre değişir. Enfeksiyon varsa antibiyotik, mantar hastalığı varsa mantar ilacı reçete edilir. Kulak yanması probleminin tedavisi için Nöroloji doktoruna da gitmelidir. Nedeni kesin teşhis belirlenememiş kulak yanması için Psikiyatri bölümüne gidip doktorun vereceği ilaçlara devam etmelidir.

Evde uygulayabileceğiniz doğal çözümler şöyledir:

  • Buzluktan buz küplerini çıkarıp beze sarın, bunu kulaklarınıza tutun.
  • Pamuğa veya beze biraz kolonya döküp kulağa tutmak da yanmaya iyi gelebilir.
  • Zeytinyağı ve çay ağacı yağı: Bu iki yağın birleşimi yanma ve ağrı hissini büyük ölçüde giderebilir.
  • Hint fesleğeni: Dört ila beş Hint fesleğeni (basil bitkisi) yaprağını ezin ve badem, zeytin veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırıp kulaklarınıza sürün.

Nevralji

Nevralji; birden fazla türü olan, bir sinir veya sinir grubunun enfeksiyon, bası vb. sebeplerle iritasyon ya da hasarı sonucu oluşan; yoğun, bölgesel ve nöbetler halinde gelen ağrılara verilen isimdir. Farklı türlerde ortaya çıkan nevralji, etkilenen sinirlerin bulunduğu yere göre vücutta yüz, boyun ve bel gibi çeşitli bölgeleri etkileyebilir.

Nevralji Nedir?

Nevralji ya da diğer adıyla sinir ağrısı, başka bir hastalık ya da bir enfeksiyonun beyne duyuların iletimiyle görevli sinirleri etkilemesiyle ortaya çıkan bir ağrı çeşididir. Sinir ağrıları genellikle diğer ağrılardan farklı biçimde hissedilir. Bıçak saplanması hissi ya da yanma, batma hissi ile tanımlanan yoğun ağrılarla karakterize olan nevralji, vücuttaki bir hastalık ya da komplikasyon sebebiyle sinir uçlarının hasar görmesi ya da sıkışması sonucu ortaya çıkar. Ciddi nevralji atakları geçiren hastaların hayat kaliteleri büyük oranda düşebilir.

Nevralji Türleri

Nevraljinin farklı türleri olmakla birlikte en sık karşılaşılan türü trigeminal nevraljidir. Trigeminal nevralji, yanak bölgesi ve çene hattında yoğun ağrılarla kendini gösterir. Diğer nevralji türleri postherpetik nevralji, oksipital nevralji, pudental nevralji ve glossofaringeal nevraljidir.

Trigeminal Nevralji

Çoğunlukla 50’li yaşlardan sonra ortaya çıkan, çene ve yanak bölgesini etkileyen nevralji türüdür. Kraniyal sinirlerin beşincisi olan trigeminal sinir üç dala ayrılır; biri kaş bölgesine, diğer ikisi ağız ve çene bölgesine gider. Bu sinir çiğneme kaslarını kontrol eder. Trigeminal nevraljide ağrı ani ve çok yoğun biçimde gelişir. Kişiler ağrıyı tanımlarken çene, dişler ya da diş etlerinde bıçak saplanması ya da elektrik çarpmasına benzer bir ağrıdan bahseder. Nevralji, kısa ve beklenmeyen ataklar halinde gelir ve çoğunlukla başladığı gibi aniden biter. Ataklar en fazla iki dakika sürer.

Ağrılar çoğunlukla yüzün tek bir tarafını etkiler ve yüzün alt bölgesinde yoğunlaşır. Nadiren de olsa iki tarafı da etkilediği durumlarda, her iki taraftaki ağrılar eş zamanlı olarak ortaya çıkmaz.

Trigeminal nevralji atakları, aralıklarla günler ya da aylarca sürebilir; ataklar günde onlarca defa ortaya çıkabilir. Ataklar sona erdikten sonraki hastalığın geri çekilme döneminde yıllarca atak görülmeyebilir. Fakat, ataklar çoğunlukla tekrarlar ve ataklar arasındaki süre hastalık ilerledikçe kısalır.

Hastalık çiğneme fonksiyonunu etkilediğinden, ilerleyen dönemlerde ağrıların sürekli hale gelmesi ve ağrılara yanma ve batma gibi hislerin eşlik etmesi sonucunda, hastalarda kilo kaybı ve düşen hayat kalitesi dolayısıyla depresyon gelişebilir.

Postherpetik Nevralji

Zona hastalığı sonrasında, etkilenen bölgedeki sinirlerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan nevralji türüdür. Suçiçeğine de neden olan varicella zoster virüsünün yol açtığı zona hastalığı, deride kaşıntılı döküntü ve yaralar olarak ortaya çıkar. Bu virüs, uçuk virüsünde de olduğu gibi, hastalık belirtileri ortadan kalktıktan sonra da sinir sisteminde varlığını sürdürmeye devam eder ve hayatın ilerleyen dönemlerinde zonaya sebep olabilir. Zona hastalığına yol açan virüs, bölgede derinin altında yer alan sinir uçlarını etkiler ve burada enflamasyona sebep olur. Enflamasyon ise sinir uçlarının hasar görmesine neden olabilir ve bu da uzun süreli ya da kalıcı ağrıyla sonuçlanır.

Postherpetik nevralji her zona hastasında ortaya çıkmaz, ancak görülme sıklığı yüksektir. Her 5 zona hastasından 1’ini etkilediği düşünülmektedir. Özellikle ileri yaştaki kişiler risk altındadır.

Hastalardaki yoğun ağrı genellikle bir senenin sonunda geçer. Belirtiler yıl daha devam edebilir, ancak tam iyileşme oranı yüksektir. Belirtilerin nadiren kalıcı olduğu görülmüştür.

Postherpetik nevraljinin en belirgin semptomu, daha önce zona olan bölgede gelişen aralıklı ya da sürekli ağrıdır. Trigeminal nevraljide olduğu gibi ağrı hissi bıçak saplanması, yanma, acı, zonklama ya da elektrik çarpması hissiyle tanımlanır. Bu belirtilere ek olarak çok yoğun kaşıntı ya da acıya aşırı hassasiyet görülebilir.

Diğer nevralji türlerinde olduğu gibi postherpetik nevraljiyi de önlemek mümkün değildir. Ancak zonanın erken tedavisi ve tedavide antiviral ilaçların kullanımı, nevralji riskini minimuma indirir.

Oksipital Nevralji

Oksipital nevralji, oksipital sinirleri etkileyen bir nevralji türüdür. Bu sinirler boyundan başlar ve başın arka kısmına sinyal gönderir. Bu nevralji türünde başına arka kısmında zonklama şeklinde kendini gösteren bir ağrı söz konusudur. Bu ağrı zaman zaman gözleri de etkileyebilir.

Oksipital nevraljinin nedenleri arasında boyun kaslarında gerginlik, boyundaki lezyonlar ya da tümörler, ani baş hareketleri, bölgedeki kan damarlarında iltihap, enfeksiyonlar, gut hastalığı, diyabet ve boyun travmaları bulunur.

Pudental Nevralji

Bacakların arasında oluşan, leğen kemiği bölgesini etkileyen ağrılardır. Pelvis ve genital bölge etrafında ağrı, rahatsızlık, ya da uyuşma olarak ortaya çıkar. Vücudun belden aşağısındaki bir sinirin baskılanması ya da hasar görmesi sonucu oluşur. Pudental nevraljide kişiler tuvaleti kullanırken, cinsel aktivite esnasında ve oturup kalkarken ağrı hissederler. Ağrı hissi diğer nevralji türlerinde olduğu gibi aralıklı olarak gelir.

Nevraljinin nadir bir türü olan pudental nevraljide, pelvisin arka tarafından genital bölgeye kadar uzanan sinirler etkilenir. Pudental nevralji doğum esnasında, vücudun alt bölgesine alınan bir travmada ya da bir ameliyat sonrası gelişebilir. Uzun süreli oturarak yapılan (bisiklet kullanımı gibi) egzersizler de bölgedeki sinirlere zarar verebilir ve pudental nevralji gelişmesine neden olabilir.

Pudental nevraljide semptomlar diğer nevralji türleriyle benzerlik gösterir. Yanma hissiyle gelen bir ağrı, aşırı hassasiyet, etkilenen bölgede şişkinlik hissi ve uyuşma en çok görülen belirtiler arasındadır. Genellikle hastalar oturduklarında belirtiler şiddetlenir. Erkeklerde ereksiyon problemleri görülebilir.

Glossofaringeal Nevralji

Dokuzuncu kraniyal sinir olan glossofaringeal sinire bir damar tarafından baskı uygulanmasıyla oluşan nevraljiye verilen isimdir. Dil, boğaz, kulak ve bademciklerde tekrarlayan ağrı nöbetleriyle kendini gösterir. Bu ataklar birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar çıkabilir ve trigeminal nevraljide olduğu gibi genellikle yüzün bir tarafını etkiler. Yutma, konuşma, gülme, çiğneme ya da öksürme gibi yüz kaslarının kullanıldığı hareketlerle tetiklenebilir. Gün içinde farklı zamanlarda tekrarlayabilir.

Bu sinirdeki hasarın sebebi çoğunlukla bilinmemektedir. Anormal bir konumda bulunan bir arterin ya da başın alt bölümünde, boğazda, ağız içinde veya beyindeki tümör ya da benzeri bir kitlenin glossofaringeal sinire baskı uygulaması; enfeksiyonlar ya da nadir olarak MS hastalığı bu tür nevraljiye sebep olabilir. Tanısı için görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır.

Nevraljinin Sebepleri Nelerdir?

Nevraljinin nedenleri tam olarak anlaşılamasa da nevraljide görülen ağrılara, etkilenen bölgedeki sinir kümesinin herhangi bir sebepten dolayı hasar görmesinin sebep olduğu bilinmektedir. Nevraljiye yol açan diğer hastalıklar ve komplikasyonlar arasında ise enfeksiyonlar, multipl skleroz (MS), diyabet ya da herhangi bir sebeple sinir üzerinde devamlı baskı oluşturulması sayılabilir.

Nevraljiye neden olan enfeksiyonların başında suçiçeği virüsünden kaynaklanan zona hastalığı gelir. İleri yaşlarda geçirilen suçiçeğinin zonaya sebep olduğu bilinmektedir. Zona dışındaki enfeksiyonlarda da enfeksiyonun geliştiği bölgedeki sinirin hasar görmesi durumunda nevralji gelişebilir. Ayrıca Lyme hastalığı ve HIV enfeksiyonunda da nevralji görülebilir.

Multipl skleroz hastalığı pek çok komplikasyonu beraberinde getirir. Sinirlerin çevresini saran miyelin kılıfın zarar görmesi sonucu ortaya çıkan MS hastalığı trigeminal nevraljiye yol açabilir. MS dışında sinirlerin damar, bağ doku, kemik ya da bir tümör tarafından baskıya uğraması halinde de trigeminal nevralji oluşabilir.

Diyabet, nevraljiye yol açan diğer bir hastalıktır. Kandaki fazla glikozun sinirlerde hasara yol açması sebebiyle el, ayak, kol ve bacak gibi uzuvlarda sinir hasarı meydana gelebilir. Ek olarak bazı kanser ilaçları, antibiyotikler ve kimyasallardan kaynaklanan iritasyonlar da nevraljiye yol açabilir.

Nevralji Tanısı Nasıl Konur?

Nevralji için uygulanan spesifik bir test yoktur. Ağrıya sebep olabilecek diğer hastalıkların elenmesi yoluyla ağrının kaynağı bulunmaya çalışılır.

Tanıda genellikle ağrının bulunduğu bölgedeki sinirlerin muayenesi yapılır; enfeksiyon bulunup bulunmadığının kontrolü için kan testleri, bölgedeki sinirlerde herhangi bir baskı olup olmadığına bakmak için ise çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılır. Trigeminal nevraljide diş ve diş eti muayenesi yapılarak herhangi bir apseden kaynaklı bir hasar olup olmadığı kontrol edilir.

Nevralji Tedavisi Nedir?

Nevralji tedavisi, altta yatan ve nevraljiye sebep olan hastalık ya da komplikasyona göre farklılık gösterebilir. Nevraljinin sebebi bulunduğunda, tedavi bu hastalığa yönelik planlanır. Ancak belirgin bir sebebin bulunamadığı durumlarda hastanın ağrılarının hafifletilmesi birincil amaç olur.

Şayet sinirlerin üzerinde herhangi bir sebepten dolayı baskı varsa ve bu baskı sinirlere hasar veriyorsa, baskının kaldırılması için cerrahi müdahaleye başvurulabilir ya da fizik tedavi uygulanabilir. Diyabet sebebi ile oluşan nevraljide ise hastanın kan şekerinin kontrol altına alınması amaçlanır ve yüksek kan şekerinin sinirlere daha fazla zarar vermesinin önüne geçilir.

Sebebi belirlenemeyen durumlarda ise bir sinir veya sinir grubunun ağrı sinyallerini beyne iletmesinin önüne geçmek için bazı enjeksiyonlar uygulanabilir ya da ağrıyı hafifletmek için ağrı kesicilere başvurulabilir. Nevralji hastası kişilere antidepresanlar, bazı topikal ağrı gidericiler ve nöbet engelleyici bazı ilaçlar da reçete edilebilir.

Başta Uğultu - Kulak Çınlaması


Başta uğultu veya kulak çınlaması, sık karşılaşılan, rahatsız edici bir durumdur. Aralıklı veya sürekli; hafif bir uğultudan, şiddetli tiz bir sese kadar değişik şekillerde olabilir. Diğer insanlar tarafından duyulabilen ve duyulamayan tipleri vardır. İşitme kaybı ile birlikte olabilir veya olmayabilir.

Çınlama, her zaman, bir "şikayet" olarak değerlendirilmelidir, "hastalık" adı değildir; aynen, bacak veya koldaki bir ağrı gibi. Nasıl ki ağrı, bir hastalık değil, hastalığın belirtisi ise, çınlama da, bir hastalığın belirtisidir. Tek başına bir hastalık kabul edilmez. İşitme sinirinin görevi, sesi taşımak olduğu için, sinir, herhangi bir yerinden uyarılırsa, kişi başta gürültü hisseder. Ağrı, sinir lifleri gibidir, kolumuza çimdik atınca bu sinir o yerden uyarıldığı için ağrı hissi uyandırır.

Ağrının birçok sebebi olabileceği gibi, çınlamanın da sayısız sebebi vardır.

İşitme Mekanizması: Çınlamanın nasıl oluştuğunu kavramak için, işitme mekanizmasının bilinmesi lâzımdır. Bu mekanizma, beş ana bölümden oluşur: dış kulak, orta kulak, iç kulak, sinir yolları ve beyin.

Dış Kulak: Kulak kepçesi ve dış kulak kanalından meydana gelir. Bu yapılar sesi toplar ve kulak zarına iletir.

Orta Kulak: Zar ile iç kulak arasında bulunur. Zar ve üç kulak kemikçiğini (örs, çekiç, üzengi) içerir. Kulak zarındaki titreşimler, orta kulak boşluğunda bulunan bu üç kemikçik vasıtasıyla iç kulağa iletilirler. İç kulak sıvısında dalgalanmalar meydana getirirler.

Orta kulakta da, aynen burunda olduğu gibi salgı bezleri, damarlar bulunur. Östaki borusu adı verilen bir boru ile genizle bağlantılıdır. Bu boru, orta kulaktaki hava basıncının atmosfer basıncına eşitlenmesini sağlar ve yüksek yerlerde, esnerken, hissettiğimiz o kulak dolgunluğunun oluşmasına yol açar.

İç Kulak: İç kulak, içi sıvı ve ince sinir uçlarıyla dolu bir kemik kapsülden meydana gelmiştir. Çok ince bir zar ile kaplanmış ve mikroskopik damarlar ile kanlanmaktadır. Bu kemik kapsül içerisindeki sıvı, kemikçikler tarafından harekete geçirilir, böylece sinir uçları uyarılır.

Sinir Yolları: İç kulakta ateşlenen sinirler, uyarıyı beyine taşırlar. Sinir, ince bir kemik kanal içerisindedir. Aynı kanalda, denge siniri ve yüz kaslarını hareket ettiren yüz siniri de bulunur. Sinirler, bütün kemik kanal içerisinde, çok ufak kan damarları ile beslenirler.

Beyin: İşitme siniri yolları, beyine girdikten sonra en karışık telefon ağlarından çok daha fazla sayıda yola ayrılırlar. Sinir uyarıları, daha sonra tanındıkları ve değerlendirildikleri beyin bölgesine taşınırlar.

Dış Kulak Çınlaması: Dış kulak kanalı, akıntı, yabancı cisim, şişme dolayısıyla kapanabilir; bunlar, zarda basınç yaratarak çınlama oluşturabilirler. Kulak kanalındaki veya zardaki damarlar genişleyerek veya daralarak, nabız şeklinde çınlama meydana getiren işitme siniri uyarılarına yol açabilirler.

Orta Kulak Çınlaması: Orta kulağın fonksiyonlarında oluşan herhangi bir bozukluk, "başta uğultu" hissi yaratabilir. Orta kulağı döşeyen doku, alerji, enfeksiyon, darbe, damarsal bozukluklar sebebiyle şişer. Alerji, iltihap veya östaki borusunun tıkanıklığından dolayı orta kulak boşluğunda biriken sıvı, iç kulak ve sinir yollarına dolaylı etki ederek rahatsızlık yaratır. Biriken sıvı, buradan emilirken nedbe dokusu oluşturabilir.

Nedbe dokusu, sinir uçlarını uyararak kulak çınlamasına yol açabilir. Aynı zamanda orta kulakta bulunan damar dokularını da büzerek nabız tarzında kulak çınlamasına neden olabilir.

İltihaplar, darbeler, romatizma ve kireçlenme, kemikçik zincirin hareketini kısıtlayarak, iç kulağın uyarılmasını bozarlar.

Yüksek seviyelerde, herkes, kulağında dolgunluk hissi algılar. Bu his, östaki borusunun geçici tıkanmasından dolayı olur. Östaki borusunun geniz tarafında bulunan ucunun, iltihap, alerji, gibi sebeplerle tıkanması sonucu da aynı his oluşur. Orta kulakta oluşan bu basınç düzensizliği, iç kulağa ters bir uyaran olarak yansıyabilir.

İç Kulak Çınlaması: İç kulak sıvısının basıncını etkileyen olaylar da, çınlamaya yol açabilir. "Alerji, dolaşım bozuklukları, iltihap" gibi durumlar, hem basınç değişikliğine hem de sıvının etrafındaki zarlarda değişikliğe sebep olurlar.

Sinir Yolları Çınlaması: Sinir yolları, işitme mekanizmasının en hassas yapılarıdır. Bu dokulardaki çok az bir şişme veya bozukluk, hemen uyarıcı etki yapar ve işitmeyi etkiler. Lokal iltihaplar, alerjik şişlik, sistemik hastalıkların toksik etkisi, çok şiddetli patlama sesleri, hassas kişilerde uzun süre yüksek sese maruz kalmak, bazı ilaçlar ve damarsal yapılardaki bozukluklar, sinir yollarına etki ederler.

"İşitme siniri, iç kulak ile beyin arasında çok dar bir kemik kanaldan geçer" demiştik. Bu sebeple, sinirde oluşabilecek en ufak bir şişlik, baskı yaratır. Aynı kanaldan yüz siniri ve denge siniri de geçtiği için, denge bozuklukları ve yüz kaslarında da bozukluklar görülebilir.

İşitme yolu üzerinde bulunan damarlardan herhangi birinin yırtılması veya spazmı, dolaşım bozukluğuna yol açar. Bu yüzden işitme kaybının eşlik ettiği veya etmediği, anî bir çınlama olabilir. Şayet kan pıhtısı küçük ise, bir hasar bırakmadan iyileşebilir. Olay, basınçtan dolayı gerçekleştiği için, sadece bir tarafta olur, aynı tarafta olması yine aynı veya karşı tarafta tekrarlayacak anlamına gelmez.

Beyin Çınlaması: Sinir yollarının, beyine girdiği, içinde ilerlediği ve belli merkezlerde toplandığını anlatmıştık. Buralardan herhangi birinde şişlik, dolaşım bozukluğu gelişirse, başta uğultu hissedilebilir. Çoğunlukla tek tarafta hissedilirler ve hekimin, hastalığın yerini tayin etmesine yardımcı olacak diğer hastalık belirtileri de eşlik ederler.

İşitme Bozukluğu: Çınlama, işitme bozukluğu ile beraber olabilir veya olmayabilir. Çınlamanın sebeplerini düşündüğünüzde, işitmenin de aynı anda niçin bozulabileceğini anlamanız kolaylaşır. Çınlama ile işitme azlığı aynı anda varsa, bu, hastalığın daha ciddi veya iyileşmesinin daha zor olduğu anlamına gelmez. Çınlaması olan birçok kimse, ileride sağır olacağından korkar. Bu, gereksiz bir korkudur. İşitme bozukluğu olanların çoğunda çınlama yoktur.

Tedavi: Şayet muayene ve tetkikler sonucu bir hastalık teşhis edilirse ona yönelik tedavi uygulanır. Sebep bulunamayan kişilerde aşağıdaki öneriler fayda sağlar:

1-Gerginlik ve endişeden uzak olmak için elinizden gelen çabayı harcayın, çünkü stres, hâlen uyarılmış olan sinirleri daha çok etkiler.

2-Kendinizi yormayın ve mutlaka dinlenmeye vakit ayırın.

3-Sinir uyarıcılardan uzak durulmalıdır. Fazla miktarda çay, kahve ve sigaradan kaçınılmalıdır.

4-Mümkün olduğu kadar çabuk, baştaki uğultunun can sıkıcı bir şikayet olduğu gerçeğini öğrenin ve onu tamamen göz ardı etmeye çalışın.

5-Çınlamanız, sağırlığa, aklınızı kaybetmenize veya ölümünüze yol açmayacaktır, bundan dolayı hemen bu korkutucu düşünceleri bırakın.

6-Çınlama, çoğunlukla kişi emekli olduğu ve etrafı sessizleştiği zaman daha fazla fark edilir. Odada ses çıkartan bir saat veya otomatik olarak bir süre sonra kapanan radyo bulunması, çınlamayı bastırarak, uyumanıza yardımcı olabilir.

7-Birkaç yastıkta başınız yukarıda yatarsanız, kandaki göllenme daha az olacağı için çınlamanızda azalma olabilir.

8-Sakinleştirici ilaçlar, geçici bir süre kullanılmak şartıyla rahatlama sağlayabilirler.

Sonuç: İşitme, insan vücudunun en hassas ve uyarılması kolay bir mekanizmasıdır. Sinir sistemi ile direkt olarak ilişkili olduğu için, gerginlik, endişe gibi duygularla sıkı bağlantılıdır.
Çınlama veya baştaki uğultunun başarılı tedavi edilebilmesi için, hastanın, bu rahatsızlığın mekanizmasını tam olarak anlaması gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası