yazılım mühendisliği maaşları özel sektör / Yazılım mühendisi maaşları - 2023 Güncel

Yazılım Mühendisliği Maaşları Özel Sektör

yazılım mühendisliği maaşları özel sektör

Yazılım mühendisi maaşları

Yazılım mühendisi nedir?

Yazılımlarla ilgilenen bilim dalına yazılım mühendisliği denir. Yazılım mühendisliği biliminin temsilcileri yazılım mühendisleri, kullanıcı ihtiyacına göre oluşturulacak yazılımın tasarımını, gereksinimini ve yapısını inceler ve programa dillerini kullanarak yazılım meydana getirirler. Yazılım mühendisleri, yeni yazılımlar oluştururlar ya da var olan yazılımları son kullanıcı ihtiyaçlarını çözümlemek için iyileştirirler.

Yazılım mühendisleri sayesinde, akıllı telefonlar, bilgisayarlar, televizyonlar, otomobiller vb. son teknolojiye göre şekillenerek, basit ve pratik hale getirilmektedir.

Yazılım mühendisi nerede çalışır?

Yazılım mühendisliği bölümünden mezun olan mühendisler, bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı her yerde iş bulabilirler. Özellikle otomotiv, hastane, bankacılık, telekomünikasyon vb. yerlerde yazılım mühendisleri için iş imkanı çoktur. Yazılım mühendislerinin iş alanları genellikle; proje yöneticiliği, veri tabanı uzmanlığı, iş analistliğidir.

Yazılım mühendisi maaşları resim: 0

Yazılım mühendisinin görev ve sorumlulukları

Yazılım mühendisleri, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre yazılımları analiz eder. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı bularak, yazılımı planlar. Yazılım tamamlandıktan sonra kullanıcıya sunulur. Daha sonra kullanıcıya gerekli eğitimleri vermek ve kullanım sırasında oluşabilecek sorunlarla ilgilenmek, yazılım mühendislerinin işidir.  

Yazılım mühendisi maaşları

Yazılım mühendisleri özel sektörde ya da serbest olarak çalışabilmektedir. Özel sektörde çalışan yazılım mühendisi maaşları kıdeme ve sektöre göre farklılık gösterebilmektedir.

  • Kıdemli yazılım mühendisinin maaşı ortalama 42.000 TL’dir. Bu rakam 63.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
  • Normal bir yazılım mühendisinin maaşı ise ortalama 26.000 TL’dir. Bu rakam 52.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
  • Yeni mezun bir yazılım mühendisinin maaşı ise ortalama 10.000 TL’dir. Bu rakam 20.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Franchising nedir? İşte Franchise veren şirketlerFranchising nedir? İşte Franchise veren şirketlerFranchising, özellikle yemek sektöründe çok yaygın bir sistemdir. Bu popüler sistem, birçok girişimci tarafından merak edilmektedir. Franchising nedir? Franchise sistemi hangi sektörlerde yaygın olarak kullanır? Franchise veren firmalar nelerdir? sorularını sizler için yanıtladık.

Yazılım Mühendisliği Maaşı genç bilişimciler tarafından merak ediliyor. Özellikle yurtdışı yazılım mühendisliği maaşları hangi skalada gelin birlikte bakalım.

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte yazılım mühendisliğine ihtiyaç duyulmuştur. Bilgisayar mühendisliği olsa da yazılım mühendisliğine ihtiyaç olmaktadır. Artık günümüzde dijital hayata geçişin hızlanması önemli sonuçlar ortaya çıkartmıştır. Önemli sonuçlardan bir tanesi ise yazılım mühendisliğidir. Yazılım mühendisliği bölümünü okuduktan sonra mesleğinizi elinize aldığınızda ne kadar maaş alacağını merak eden insanlar vardır.

Yazılım mühendisi olarak işe başlayanlar ortalam 2 asgari ücretten fazla maaş almaktadır. Deneyim ve becerilere göre bu ücret yukarı doğru çıkmaktadır.

DeneyimMaaş
Deneyimsiz17.000 TL
Deneyimli38,000 TL
Ortalama25,000 TL
Yurtdışı Maaşları
Amerika’da Yazılım Mühendisliği Maaşları8,000 USD (422,000 TL)
MİT Yazılım Mühendisliği Maaş26,280 TL
Netflix Yazılım Mühendisi Maaşı206.000 USD (3.903.720 TL)
  • 2023 yılında yazılım mühendisliğinin maaşları bazı sebeplerden dolayı değişiklik göstermektedir. Yeni mezun olan bir kişi özel sektöre 21,020 TL ile işe başlamaktadır. Tabi ki tecrübe ve deneyimlerle bu maaşlar artmaktadır. En tecrübeli yazılım mühendisinin alacağı maksimum maaş 53,190 TL olmaktadır. Ortalama olarak 26,280 TL bandında maaş almaktadır.
  • 2023 yılında devlette çalışan yazılım mühendisinin alacağı maaş ise 26,280 TL almaktadır.

Herkes yazılım mühendisi olamak ister, peki bölümü kazanmak kolay mı? Bknz. Yazılım Mühendisliği Sıralama

Yazılım Mühendisliği Ne İş Yapar

Yazılım Mühendisliği Ne İş Yapar

Yazılım mühendisliğini seçmek isteyen öğrenciler mezun olduktan sonra ne iş yapacaklarını merak etmektedirler. Yazılım mühendisliğinin kullanım alanı oldukça fazladır. Bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı her yerde yazılım mühendisliğine ihtiyaç vardır. Bankacılık sistemlerinde, otomotiv ve telekomünikasyon sistemleri başta olmak üzere teknolojinin olduğu her yerde iş yapmaktadır. Yazılım mühendisi uygulamaları yazan ve geliştiren kısımlarda çalışır. Yazılım mühendisleri sistemlerde çıkan kod hatalarını bulmaya ve sorunu halletme kısmında yer almaktadırlar.

Yazılım mühendisinin temel görevlerden birisi ise müşterilerin isteklerine göre yazılım analizi yaparak tasarım oluşturur. Program dillerini kullanarak programları test eder ve eksik kısımları geliştirmeye çalışır. Yazılım mühendisliğinin tek olumsuz tarafı ise gelişen teknoloji de sürekli yeni kodlamalar ortaya çıkmaktadır. Yazılım mühendisi olduysanız sürekli gelişmeleri takip ederek kendinizi geliştirmeniz gerekir. Sabit bir yerde durmanız sizleri hataya sürüklemektedir.

Türkiye’de Yazılım Mühendisliği

Yazılım mühendisliği son zamanlarda ortaya çıkan ve bilgisayar mühendisliğinin alt dalı olarak bilinmektedir. Yazılım mühendisliği aslında oldukça zor ve stresli bir meslektir. Sistemin hatasını bularak geliştirmeniz gerekmektedir. Yazılım mühendisliği ülkemizde oldukça ihtiyaç duyulan mesleklerden biridir. Fakat bu kadar ihtiyaç olmasına rağmen iş bulma konusunda sorun yaşanmaktadır. Yazılım mühendisliğini okuduysanız kendinizi çok iyi geliştirmeniz gerekir.

Ülkemizde iş bulmanız için kod dillerinin hepsini ve çok iyi bir şekilde bilmeniz gerekir. İngilizce seviyenizi geliştirin. Yazılım mühendisliğinde İngilizce oldukça önemli bir kriterdir. Kendinizi geliştirdikten sonra ilk deneyim yeriniz kötü olsa da sonralarda kendinizi geliştirerek çok iyi yerlere gelebilirsiniz.

Amerika Yazılım Mühendisliği Maaşları

Amerika Yazılım Mühendisliği Maaşları

Yazılım mühendisliğine son zamanlarda ilgi artmıştır. Yazılım mühendisliğinde hem özel hem de devlet kurumlarında görev alabilirsiniz. Fikir üretme ve beceri işi olan yazılım mühendisliği aslında çok zor bir iştir. Bilgisayarın olduğu her alanda yazılım mühendisinin işi vardır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık bilgisayarın kullanılmadığı alan neredeyse yoktur. Her yerde kolayca iş bulabilirsiniz. Ülkemizdeki yazılım mühendisliğinin maaşlarını biliyoruz. Peki yurtdışında özellikle Amerika’da yazılım mühendisliğinin maaşı ne kadardır? Gelin birlikte bakalım.

  • Amerika’da yazılım mühendisliğinin aylık maaşı 8.000 dolar olmaktadır. Türkiye piyasasıyla kıyasladığınız zaman aylık maaş 422.000 TL olmaktadır.

Mit Yazılım Mühendisliği Maaş

Yazılım mühendisliğinin alanı oldukça geniştir. Siber güvenlik alanın da yazılım mühendisliğine ihtiyaç vardır. Kendinizi geliştirdiğiniz ve gösterdiğiniz sürece istediğiniz yer de iş bulma imkanınız vardır. MİT gizli bir teşkilattır. Yabancı ülkeler arasında bilgi toplayan, devlet adamlarının faaliyetlerini takip eden teşkilatlardan birisidir. Ülkemizde MİT’e girmek o kadar kolay olmamaktadır. Devletin gizli meselelerini görecek ve sistemi yönetecek kişiler özenle seçilmektedir. Mit’e yazılım mühendisliği olarak işe başlayacak bir kişi staj haricinde 2 yıl çalışması gerekmektedir. Bu kişilerin başvuruları daha önce değerlendirilir.

  • Mit’te çalışan yazılım mühendisliğin maaşları bilinmemektedir. Gizli bir kurum olduğu için maaşların bilgisi paylaşılmamaktadır.

Netflix Yazılım Mühendisi Maaşı

Yazılım mühendisi bilgisayar ve teknolojinin olduğu her yerde çalışmaktadır. Film, dizi ve yarışmaları izleyebileceğimiz Netfilx platformu vardır. Netflix içerisinde sınırsız derece de içerik bulunmaktadır. Netflix uygulamasında birçok hata ve sıkıntı ortaya çıkmaktadır. Netflix uygulamasında ortaya çıkan hataların giderilmesi ve bu uygulamanın geliştirilmesinde yazılım mühendisliği görev almaktadır. Netflix platformunu geliştirmek ve eksiklerini gidermek için yazılım mühendislerine ihtiyaç olmaktadır. Peki Netflix’te çalışan yazılım mühendisi ne kadar maaş kazanmaktadır. Gelin birlikte bakalım.

  • Netflix platformunda çalışan yazılım mühendislerinin maaşı bilinmese de yüksek bir maaş aldıkları söylenmektedir. Ortalama olarak çalışan bir kişinin maaşı 206.000 dolar gibi uçuk rakamlar almaktadırlar.

2019 yılı Ocak ayı en düşük ve en yüksek Yazılım Mühendisi maaşı; Maliye Bakanlığı, maaş katsayılarına dair 2019 yılı Genelgesini yayımlamasıyla kesinleşti. Tabi artık bilim ve teknoloji günümüzde vazgeçilmezdir. Yazılım ve donanımın birlikte çalıştığı sistemleri analiz ederek ürün ve sistem tasarımı ile ilgileniyorsanız günümüzde vazgeçilmez olarak adlandırabileceğimiz bu mesleği seçmenizde de muhteşem fırsatlar yatmaktadır. Bizde trakademi.com olarak olarak sizler için, 2019 yılı Ocak ayı en düşük ve en yüksek Yazılım Mühendisi maaşı, çalışma alanları, eğitim ve mühendis olma şartlarını araştırdık.

2019 yılı Ocak ayı en düşük ve en yüksek Yazılım Mühendisi maaşı

Bugün itibariyle eş için aile yardımı ödeneği 278 TL, çocuk yardımı ödeneği ise 6 yaşından büyük her bir çocuk için 32,6 TL, 0-6 yaş çocuk için ise 65,2 TL’dir. Hesaplamada bu güncel tutarlar dikkate alınarak sonuçlar elde edilmiştir. Aşağıdaki tablo tamamen kamu çalışanları için maaş katsayısı dikkate alınarak oluşturulmuştur. Özel sektör ile alakalı da aşağıda ayrıntılı maaş durumu analizi yapılmıştır.

Maaşlar kurumdan kuruma değişkenlik göstermekte olup prim, ikramiye, fazla çalışma vb. hiçbir eklenti maaş tutarına eklenmemiştir.

DereceKademeMühendis

(BEKAR)

Evli ve çocuksuz

(Eş Çalışmıyor)

Evli ve 0-6 yaş bir çocuk sahibi

(Eş Çalışmıyor)

Evli, 0-6 yaş bir çocuk ve 6 yaştan büyük 1 çocuk sahibi

(Eş Çalışmıyor)

815 bin ₺5 bin 317 ₺5 bin 411 ₺5 bin 445 ₺
715 bin 13 ₺5 bin 329 ₺5 bin 424 ₺5 bin 460 ₺
615 bin 36 ₺5 bin 352 ₺5 bin 447 ₺5 bin 488 ₺
515 bin 57 ₺5 bin 373 ₺5 bin 467 ₺5 bin 512 ₺
415 bin 298 ₺5 bin 614 ₺5 bin 709 ₺5 bin 757 ₺
315 bin 362 ₺5 bin 678 ₺5 bin 773 ₺5 bin 833 ₺
215 bin 569 ₺5 bin 885 ₺5 bin 980 ₺6 bin 41 ₺
115 bin 638 ₺5 bin 955 ₺6 bin 50 ₺6 bin 111 ₺

 

Özel Sektör Yazılım Mühendisi Maaşları

Yeni mezun Yazılım Mühendislerinin maaşları 2.500₺ ile 3.250₺ aralığında değişkenlik göstermektedir. Ancak alanında kendini geliştirmiş olan bir Yazılım Mühendisi doğal olarak daha fazla kazanarak 3.200₺ ile 4.500₺ arasında bir maaş almaktadır.

Tecrübeli Yazılım Mühendislerinin maaşları ise yeni mezunlara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu tamamen Yazılım Mühendisinin kendisini geliştirmesine ve güzel projelere imza atabiliyor olmasından kaynaklanmaktadır.

Ortalama özel sektör Yazılım Mühendisi maaşları 5.500 – 6.500 Türk lirası arasındadır. Ancak programlama ve yazılım alanında çok iyiyseniz bu ücretler özel sektörde 10.000 Türk lirasını bile geçmektedir.

Genel olarak eğitim sonrası iş hayatında;

– Eğitim sonrası kazanç kamu kurumlarında çalışanlar için çalıştıkları kurumun statüsüne göre değişmektedir. Genellikle sözleşmeli olarak çalışmaktadırlar (kamuda). Ücretleri asgari ücretin en az 4 katı kadardır. Oldukça dolgun ücretlerle çalışmaktadırlar.

– Tecrübe ve çalışma süresine göre ücret değişikliği söz konusudur. Özel sektörde de yukarıda belirttiğimiz gibi ücretler 10.000-15.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

Günümüzde bilgisayarların ve bilgisayar sistemlerinin kullanım alanları oldukça genişlemiştir. İş dünyasının hemen her sektöründe, eğlence dünyasında, telekomünikasyon dünyasında ve çeşitli diğer alanlarda bilgisayar sistemleri aktif olarak kullanılmaktadır. Bu bilgisayar sistemlerinin etkin üretilmesi, test edilmesi ve kullanılması için birçok alanda Yazılım Mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Yazılım Mühendislerinin çalışma alanlarından birisi, bilgisayar destekli çözümlerin geliştirildiği ve uyarlandığı yazılım, donanım ve danışmanlık şirketleridir. Bu şirketlerde Yazılım Mühendisleri, çeşitli üretim süreçleri ve yöntemleri ile organize bir takım içerisinde yazılım ve donanım çözümlerinin geliştirilmesi, test edilmesi, desteklenmesi, pazarlanması ve bu süreçlerin yönetilmesi üzerine çalışabilirler.

Yazılım Mühendisleri, yazılım ve donanım çözümlerinin kullanıldığı çeşitli kuruluşlarda da çalışabilirler. Eğitim, endüstri, ticaret, finans, hizmet, danışmanlık, kamu gibi çeşitli alanlardaki kurum ve kuruluşlarda Yazılım Mühendisleri, yazılım ve donanım çözümlerinin geliştirilmesi, etkin kullanılması, ihtiyaçlara uyarlanması ve yönetilmesi üzerine, farklı disiplinlerden oluşan takımlar içinde çalışabilirler.

Popüler kültür ve eğlence dünyasında bilgisayar destekli sistemlerin aktif olarak kullanılıyor olması, Yazılım Mühendisleri için renkli kariyer olanakları yaratmaktadır. Bilgisayar oyunları, web tabanlı uygulamalar ve mobil uygulamaların geliştirilmesinde Yazılım Mühendisleri aktif olarak rol almaktadır. Bu tür ürünlerin geliştirildiği ünlü sosyal medya ve oyun geliştirme şirketlerinde çalışabilmenin yanı sıra, Yazılım Mühendisleri düşük bir maliyet ile bu konularda kendi girişimlerini de başlatabilmektedirler.

Ülkemizde Yazılım Mühendislerinin çalışma alanları, donanım teknolojisini tasarlama ve üretmeden çok yazılım teknolojisi üzerinde yoğunlaşmıştır. Yazılım Mühendisleri yazılım ve donanım geliştiren firmalar (teknokent firmaları vb.), Devlet kurumları (Bakanlıklar, TÜBİTAK, Savunma Sanayi Başkanlığı, RTÜK, Bankalar, vb.), Askeri Ar-Ge Kurumları (ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TAI, MİKES, vb.), Üretim yapan özel şirketler (Arçelik, Vestel, Siemens, vb.), Bilgisayar donanımı ve yazılımı üreten ve pazarlayan kurum ve kuruluşlarda yazılım/donanım geliştirme mühendisi, tasarım uzmanı, proje yöneticisi, bilgi işlem birimi yöneticisi, danışman ve test uzmanı gibi görevlerde çalışabilirler.

Yazılım Mühendisleri kendi yazılım/donanım firmalarını da kurabilirler. Ülkemizde son yıllarda gelişmekte olan ve Yazılım Mühendislerinin çalıştığı özel uzmanlıklar ve tanımlamaları şunlardır: Disiplinli BT Uzmanlığı, Network Uzmanlığı, Yeni Nesil Hizmetler, SAP Uzmanlığı, Yazılım Mühendisliği , Yazılım Mimarlığı. İsteyen Yazılım Mühendisleri Yüksek Lisans ve Doktora programlarına devam ederek akademik kariyer yapmaktadırlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası