mide endoskopisi sonrası beslenme / Endoskopi Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

Mide Endoskopisi Sonrası Beslenme

mide endoskopisi sonrası beslenme

Endoskopi Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

 

Sindirim sistemini cerrahi işleme gerek duymadan incelemeyi sağlayan işlem olan endoskopi, özel bir cihaz yardımı ile gerçekleştirilir. Bu cihaz kamerası ve endoskopi ışığı olan bir cihazdır. Bu cihaz yardımı ile genel olarak bağırsak ve mide sistemi yakından incelenir. Sindirim sistemini incelemek için de anal, rektal ya da ağız kullanılır. Anal ya da rektal yol ile yapılan bu işleme kolonoskopi adı verilir. Ağız yolu ile yapılan işlemler de gastroskopi olarak adlandırılır. Bu işlemle mide problemlerinin yanı sıra onikiparmak bağırsak rahatsızlıkları ve yemek borusu rahatsızlıkları teşhis edilebilir. Peki, endoskopi nedir, nasıl yapılır?

Endoskopi Nedir?

Sindirim sistemini yakından incelemek adına cerrahi işleme gerek kalmadan ağızdan gerçekleştirilen işleme endoskopi denilir. Bu işlemle gastroenteroloji doktoru, kesiye gerek duymadan organ incelemesi yapabilir. Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağındaki şikayetleri inceleyen ve sorunları teşhis ederek tedavisinde kullanılan bu işlemde ucunda ışık ve kamera bulunan esnek bir tüp kullanılır. Bazı durumlarda da biyopsi için özel aletler eklenebilir.

Endoskopi Çeşitleri Nelerdir?

Bu işlem uygulanan bölgeye göre isimler alır. Bunlar:

Özofagogastroduodenoskopi (Üst GİS Endoskopisi): Onikiparmak bağırsağı, yemek borusu ve mide incelemesinde kullanılır.

Kolonoskopi (Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi): İnce ve kalın bağırsağın tümünün son kısmının incelenmesidir. 50 yaşını geçmiş hastalar için kolon kanseri teşhisinde 5 yılda bir yapılır. "Kolonoskopi nasıl yapılır?" diye merak ediyorsanız işlemden önce bağırsaklar temizlenir. Ardından anestezi uygulanır ve hasta yan yatırılarak dizleri karnına doğru çekilir. Doğru pozisyonda cihaz makattan uygulanarak görüntüleme sağlanır.

Çift Balonlu Enteroskopi: Onikiparmak bağırsağı ile kalın bağırsağın arasında kalan ince bağırsağı inceler.

Kapsül Endoskopi: "Kapsül endoskopi nedir?" diye merak edenler için bu soru şu şekilde yanıtlanabilir: Sindirim sisteminin görüntülenmesi adına küçük boyutlarda ve kapsül şeklinde olan kablosuz kameranın hasta tarafından yutularak kamera ile görüntü alınması ve tanı konulması işlemidir. Yalnızca tanı amaçlı kullanılan bu yöntem ile tedavi gerçekleştirilmez.

Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP): Duodenoskop adlı cihaz yardımı ile onikiparmak bağırsağındaki delik ile X ışını kullanılan bir cihazın yardımıyla görüntüleme gerçekleştirilerek pankreas ve safra yolu kanalına ulaşılır. Burada taş, iyi ve kötü huylu darlık gibi sorunlar tespit edilir.

Kromoendoskopi: Bağırsağa verilen boya ile patolojiler daha iyi bir şekilde görüntülenebilir.

Dar Bant Görüntüleme (NBI): Damarlar ve sindirim sitemi mukozasındaki filtreler ile uygulanır.

Endoskopik Ultrason (EUS): Endoskopi cihazının ucuna küçük boyutlu bir ultrasın probu yerleştirilir ve görüntüleme sağlanır. Teşhisi zor olan pankreas ve safra yolu tümörleri tanılanır.

Endoskopi Ne Zaman Gereklidir?

Endoskopi, kişinin konforlu olduğu ve aynı zamanda işlemin hızlı yapılması gerektiği durumlarda uygulanır. Bu durumlar:

  • İç organlardan biyopsi almada
  • Kilo kaybı, ishal, hazımsızlık, reflü ve kusma gibi rahatsızlıkların tanısında
  • Tanılanmış ve tedavi süreci başlamış hastalıkların takibinde

 

Endoskopi Hangi Durumlarda Kimlere Uygulanır?

“Endoskopi neden yapılır?” sorusu kadar bu işlemin hangi durumlarda kimler için uygulandığı da merak konusudur. Kişi aniden kilo kaybetmeye başladıysa, sebepsiz karın ağrıları yaşıyorsa, midede yanma ve ekşime uzun süredir yaşanıyorsa, göğüste yanmalar varsa, yutma güçlüğü şikayetlerinde, makat bölgesinden kan gelmesi gibi durumlarda, kanser taramalarında ve buna benzer olan sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılır. Bu işlem kronik olarak görülen aşağıdaki şikayetlerde de mutlaka uygulanmalıdır:

  • Ağız kokusu
  • Bulantı
  • Göğüs ortasında yanma hissi
  • Hazımsızlık
  • İshal
  • Kilo kaybı
  • Kusma
  • Mide ağrısı
  • Reflü
  • Yutma güçlüğü

 

Endoskopi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Endoskopi öncesi hazırlık gerekmezken işlem öncesinde en az 6 saat boyunca aç katı ve sıvı tüketimi durdurulmalıdır. İşlem gününde de sigara içilmemelidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin de bu ilaçları 15 gün önceden bırakması gerekir.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

“Mide endoskopi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu işlem öncesinde midenin tamamen boş olması gerektiğini bilmelisiniz. Bu nedenle işlemden önce en az 6 sat boyunca yeme ve içme kesilmelidir. Bunların ardından hastaya sedasyon yöntemleri uygulanır. Ardından hasta sol tarafa döndürülür ve kafası 90 derece döndürülür. Ağız bölgesine anestezik püskürtülür ve plastik bir ağız koruyucusu ile ağzın açık kalması sağlanır. Bu işlemin ardından endoskop ağız bölgesine yerleştirilir. Bu işlemle görüntüler alınarak ekrana yansıtılır ve raporlanmak üzere kaydedilir.

Endoskopi Sonrası Neler Yaşanır?

Endoskopi cihazı yapılan görüntülemenin ardından bazı detaylara dikkat edilmelidir. Endoskopi sonrası beslenme için en az 2 saat beklenmelidir. Bu sürenin sonunda sıvı gıdalarla başlanmalıdır. Mide endoskopisi sonrasında da midede 5 saat süren bir şişlik ve gaz olabilir. Ağızdan yapılan işlemlerden sonra da boğaz bölgesi uyuşuktur ve tahriş hissedilebilir. İşlem bağırsaklardan doku alınarak yapıldıysa kişinin dışkısında 24 saat boyunca kan görülebilir. Ayrıca işlemde karın bölgesinin şişirilmesi adına kullanılan karbondioksit gazı nedeniyle işlem sonrasında kişinin omuz ve sırt bölgesi ağrıyabilir. İşlem sonrasında kusma, karın ya da göğüste ağrı, nefes darlığı gibi şikayetler de yaşanabilir.

Endoskopi Fiyatları

Endoskopi fiyatları yapılacak işleme göre farklılık gösterir. Bu nedenle yapılacak işlem hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.

Yorum Ekle

Endoskopi Nedir? Nasıl Yapılır? Endoskopi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Endoskopi Nedir?

Endoskopi, "endoskop" adı verilen, ucunda kamera ve ışık bulunan esnek bir aletle kesi yapılmadan insan vücudundaki içi boş olan doku ve organları inceleme yönteminin genel adıdır. Gastroenteroloji Bölümü’ nde ise endoskopi; ağız veya makat gibi sindirim boşluklarına açılan noktalardan girilerek yapılan görüntüleme işlemidir. Endoskopi tanı amacıyla kullanılabileceği gibi vücuttan örnek almaya yarayan işlemlerde de kullanılabilir. Bazı durumlarda tedavi için de kullanılabilir.

Endoskopi, uygulanılan bölgeye göre farklı şekillerde adlandırılır. Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağını inceleyen yönteme üst gastrointestinal sistem endoskopisi (kısa adıyla gastrokopi); kalın bağırsağın incelenmesi için kullanılan yönteme kolonoskopi, ince bağırsakları inceleyen yönteme ise enteroskopi adı verilmektedir.

Son yıllarda teknolojinin de yardımıyla endoskopi cihazları gelişerek, yutmayı ve görüntülemeyi kolaylaştıracak şekilde ince ve esnek bir hâle gelmiştir. Bu sayede hasta herhangi bir rahatsızlık veya acı hissetmeden, son derece rahat bir şekilde bu işlem uygulanmaktadır. Ayrıca endoskopi işlemleri çoğu zaman hastanın işlemi hatırlamaması, hissetmemesi ve ağrı duymaması için sedoanaljezi denilen hafif bir anestezi altında yapılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 45 yaşını geçmiş kişilere şikâyet olsun veya olmasın endoskopi kontrolü yapılmasını önermektedir.

Endoskopi Çeşitleri Nelerdir?

Endoskopi yapılış biçimine ve yapıldığı bölgeye göre çeşitlere ayrılır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Özofagogastroduodenoskopi (Üst GİS Endoskopisi)

Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesi için kullanılan yöntemdir. Bu işlem için ağızdan girilerek gözlemlenmek istenen bölgeye kamera ilerletilir ve görüntüleme yapılır. Tanı için biyopsi alınabilir, polipler çıkartılabilir, kanamayı durdurucu endoskopik tedavi yöntemleri uygulanabilir, darlık ve yapışıklık gibi durumlarda genişletme (dilatasyon) işlemi veya stent uygulaması yapılabilir.

Kolonoskopi (Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi)

Makattan itibaren tüm kalın bağırsağın ve ince bağırsağın son kısmının incelendiği endoskopi türüdür. Endoskopi cihazının makattan girilmesiyle bu organların görüntülenmesi sağlanır. Özellikle 50 yaşını geçmiş hastalarda kolon kanseri teşhisi için 5 yılda bir yapılması önerilmektedir. Eğer ailede kolon kanseri varsa bu işlem daha sık tekrarlanmalıdır.

"Kolonoskopi nasıl yapılır?" diye merak edenler için bu işlem şu şekilde tarif edilebilir: Kolonoskopi yapılmadan önce bağırsak temizleyici ilaçlarla veya bağırsağın yıkanmasıyla bağırsak boşaltılır. Anestezi yardımıyla hastanın rahatlaması sağlanır. Hasta yan yatırılır ve dizlerinin karına doğru çekilmesi sağlanır. Uygun pozisyon sağlandıktan sonra cihazın makattan girişi sağlanarak görüntüleme yapılır. İşlemin süresi 15 ile 30 dakika arasında değişmektedir. Kolonoskopi sonrası, hasta 1 saat boyunca gözetim altında tutularak dinlendirilir ve herhangi bir komplikasyon görülmediği takdirde taburcu edilebilir.

Çift Balonlu Enteroskopi

Gastroskop ile incelenen onikiparmak bağırsağı ve kolonoskopi ile incelenen kalın bağırsağın arasında kalan ince bağırsağın incelendiği endoskopi yöntemdir. İç içe geçmiş iki tüpün uçlarındaki iki adet balonun bağırsak duvarlarına tutunarak ilerletilmesiyle uygulanır.

Kapsül Endoskopi

Sindirim sisteminin görüntülenmesi için küçük kapsül şeklinde kablosuz bir kamera yutularak bu kameranın aktardığı görüntüler yardımıyla tanı koyma işlemidir. "Kapsül endoskopi nedir?" sorusuna kısaca bu şekilde cevap verilebilir. Kapsül endoskopi yalnızca tanı amaçlı kullanılır, bu yöntemle tedavi uygulanamaz.

Geleneksel endoskopi işleminde ağızdan veya makattan esnek bir boru yardımıyla girilerek kablolu olarak anlık görüntü aktarımı sağlanmaktadır. Kapsül endoskopi yönteminde ise içinde görüntüleme işlemi yapacak mikro bir cihazın bulunduğu hap büyüklüğünde bir kapsül su ile yutulur. Bu sayede endoskopi cihazının görüntüleyemediği yerlerin bile görüntüsü elde edilebilir.

Kapsül endoskopi, normal şartlarda risk taşımayan, güvenli bir işlemdir. Ayrıca hasta kapsülün sindirim sistemi organları içerisindeki ilerleyişini hissetmeyeceği için rahat bir işlemdir. İşlem uygulanmadan 12 saat önce yeme içme kesilmelidir. Bazı durumlarda bağırsak boşaltıcı ilaçlar da kullanılabilir. Kapsül yutulduktan 2 saat sonra sıvı gıdalar, 4 saat sonra ise yumuşak katı besinler tüketilebilir. Kapsül endoskopi yöntemi 8 saat sonra veya kapsül doğal yollarla vücuttan atılana kadar devam edebilir. Kapsül genellikle 72 saat içinde doğal yollarda vücuttan atılacaktır.

Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP)

Bu yöntemde duodenoskop adı verilen endoskopi cihazı ile ağızdan girilerek oniki parmak bağırsağında papilla vater denilen küçük bir delik bulunur. Daha sonra skopi denilen, X ışını kullanılan bir cihazın görüntüleme yapması yardımıyla özelleşmiş kılavuz teller aracılığı ile safra yolu ve pankreas kanalına ulaşılır. Safra yolunda ve pankreas kanalındaki taş, iyi ve kötü huylu darlık gibi hastalıklar tespit edilebilir. Safra yoluna düşmüş taşlar (koledok taşları) ile pankreas kanalındaki taşlar balon veya basket adı verilen cihazlarla ameliyat olmadan çıkartılabilir. Aynı zamanda safra yolu ve pankreas kanalındaki iyi huylu (yapışıklık gibi) veya kötü huylu (kanser gibi) darlıklar ERCP sırasından uygulanan balon dilatasyonu (genişletme) veya stent konulması suretiyle tedavi edilebilir.  

Kromoendoskopi

Bu yöntemde bağırsak yüzeyine verilen özel bir boya sayesinde patolojiler daha iyi görüntülenebilir.

Dar Bant Görüntüleme (NBI)

Sindirim sistemi mukozası ve damarlarda özel bir filtre yardımıyla kontrast oluşturularak yapılan endoskopi işlemidir.

Endoskopik Ultrason (EUS)

Endoskopi cihazının ucuna minik bir ultrason probu yerleştirilmesi ile oluşturulan ileri teknoloji endoskopik tanı ve tedavi yöntemidir. Bu yöntem özellikle tanı konulması güç erken pankreas tümörleri, safra yolu ve safra yolunun bağırsağa açılım yeri olan ampulla vater denilen bölge tümörlerinin tanısında kullanılır. Bu yöntemle aynı zamanda dokudan biyopsi (örnek) almak mümkündür. Yine özellikle bu yöntem sayesinde, büyük pankreas kistlerinde (pankreas psödokistleri gibi) ameliyata gerek kalmadan mide ve pankreas kisti arasına stent konulması ve tedavisi mümkün olmaktadır.

EUS yöntemi ile yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağında üzeri normal doku ile kaplı iyi huylu ve kötü huylu kabarıkların tanısını da koymak mümkündür.

Gastroskopi (Endoskopi) Nedir ?

Ucunda ışıklı kamera sistemi bulunan özel bir cihaz (gastroskop) ile ağızdan girilerek yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının direkt olarak incelenmesi işlemidir. Endoskopi ile genellikle eş anlamlı gibi kullanılmakla beraber endoskopi genel olarak ışıklı kamera sistemi ile vücudumuzdaki içi boşluklu olan herhangi bir organ ve yapısının incelenmesine verilen isimdir. Gastroskopi (endoskopi) işlemine aslında özofagogastroduodenoskopi veya üst sindirim sistemi endoskopisi denilmesi daha doğrudur.

Gastroskopi (Endoskopi) Nasıl Yapılır?

İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir. Gastroskopi (endoskopi) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır. İlk önce damar yolu açılır. Hasta sol yanına yatırılır ve ardından hastanın ağzına plastikten yapılmış ağızlık denilen bir cihaz takılır. Ardından hastanın kalp atışları, tansiyonu ve oksijen durumu monitorize edilir. Damardan verilen sedoanaljezik ilaçlar ile hasta hafif uyutulur. Ardından gastroskop denilen cihaz ile genellikle dakika içinde inceleme tamamlanır. Hasta işlemi duymaz ve hatırlamaz.

Gastroskopi (Endoskopi) Neden Yapılır?

Gastroskopi (endoskopi) işlemi genellikle yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının iyi huylu (reflü hastalığı, gastrit, ülser, kanama, midede yabancı cisim gibi) ve kötü huylu (yemek borusu, mide ve duodenum kanserleri) hastalıklarının tanısının konulması için yapılır. Bunların dışında mide ve onikiparmak bağırsağı ülserine bağlı kanamaların durdurulması, poliplerin çıkartılması, iyi ve kötü hastalıkların sebep olduğu darlıkların genişletilmesi, darlıklara stent denilen özel cihazların konulması için de sıklıkla kullanılır. Özetle;

Tanı Amaçlı Endoskopi

    • Uzun süreli ve tedaviye dirençli mide ağrısı, gaz, şişlik, hazımsızlık
    • Tekrarlayan ve tedaviye dirençli bulantı, kusma, reflü, ses kısıklığı, öksürük
    • Mide ve karın ağrısı ile beraber kilo kaybı, terleme, hafif ateş
    • Yutma güçlüğü
    • Kanlı ve kahve telvesi şeklinde kusma, siyah renkli dışkılama
    • Sebebi belli olmayan kansızlık
    • Birinci derece yakınlarında mide, yemek borusu kanseri olanlar
    • Geçirilmiş mide ameliyatı hikayesi olanlar (özellikle yıl önce)

Tedavi Amaçlı Endoskopi

    • Mide kanserinin erken safhalarının tedavisi
    • Yemek borusu darlıklarını açmak
    • Yemek borusuna veya mideye kaçan yabancı cisimleri çıkarmak
    • Ülsere bağlı kanamaları durdurma
    • Sindirim sitemi organlarında biriken sıvıları boşaltmak
    • Çeşitli sebeplerle kendisi beslenemeyen hastalarda mideye besleme borusu takmak gerektiğinde,
    • Yemek borusu, mide veya ince bağırsaktaki polipleri çıkarmak

Gastroskopi (Endoskopi) Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılır?

Hastanın işlem öncesi saat aç olması yeterlidir. Gastroskopi işlemi için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Ancak hastanın daha önceki hastalıklarını, geçirmiş olduğu ameliyatları, ilaç alerjileri, kullandığı kan sulandırıcı gibi ilaçları işlem öncesi doktoruna bildirmesi gerekmektedir.

Gastroskopi (Endoskopi) İşleminden Korkmalı mıyım? Yan Etkileri Var mı?

Gastroskopi (endoskopi) işlemi hafif uyutularak yapıldığı için hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez, ağrı duymaz. Bu nedenle hastaların bu işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Gastroskopi (endoskopi) işlemi son derece güvenilir bir işlemdir. Uyutularak yapılan işlemlerden sonra hastada hafif bir sersemlik hali, hafif boğaz ağrısı olabilir. Deneyimli Gastroenteroloji doktorları tarafından yapılan gastroskopi (endoskopi) işleminde komplikasyon riski ’ de 1’ dir. Komplikasyonlar genellikle endoskopik tedavi yöntemleri uygulanırken gelişen kanama, delinme gibi tedavi edilebilir komplikasyonlardır.

Gastroskopi (Endoskopi) İşleminden Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

Gastroskopi (endoskopi) işleminden dakika sonra yemek yiyebilirsiniz. Gastroskopi işlemi sedoanaljezi (hafif uyutularak) yapıldıysa, işlemin yapıldığı gün araç kullanılmamalı, alkol alınmamalı, dikkat gerektiren cihaz ve makine kullanılmamalı ve önemli kararlar (ekonomik, yasal vb) verilmemelidir. 

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi; ucunda ışıklı kamera sistemi bulunan, fleksibl (kıvrılabilir), esnek özel bir cihaz (kolonoskop) ile anüsten (makattan) girilerek tüm kalın bağırsağın ve ince bağırsağın son kısmının incelenmesi işlemidir.

Kolonoskopi Neden Yapılır?

Kolonoskopi işlemi kısaca;

  • 50 yaş üzeri erkek ve kadınlarda kalın bağırsak kanseri taraması için
  • Birinci derece yakınlarında kalın bağırsak kanseri varsa erken tanı koymak için
  • Açıklanamayan demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi) sebebini bulmak için
  • Nedeni bilinmeyen karın ağrısı ve kilo kaybı durumlarında
  • Dışkıda kan görülmesi ve makattan kan gelmesi durumunda
  • Dışkıda gizli kan pozitifliğinin saptandığı durumlarda
  • Uzun süren sebebi bilinmeyen ishal ve kabızlık durumunda
  • Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi kronik iltihaplı bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavinin takibi gibi durumlarda yapılan endoskopik tanı tanı yöntemidir.

Yukarıdakiler dışında kalın bağırsak poliplerinin çıkartılması, ameliyat sonrası ve iltihaplı bağırsak hastalıklarının yol açtığı darlıkların balon veya stent yöntemi ile açılması gibi durumlarda kolonoskopi işlemi yapılabilir.

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Hasta işlem hazırlığı yaptıktan sonra endoskopi ünitesine geldiğinde hastaya özel olarak hazırlanmış kolonoskopi şortu giydirilir. İşlem öncesi hastaya damar yolu açılır. Hasta sol yanına yatar. Kolonoskopi işlemi yaklaşık dakika sürer. Damar yolundan verilen sedoanaljezik ilaçlarla hasta hafif uyutulur. Kolonoskopi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve işlemi hatırlamaz. Kolonoskopi işleminde anüsten girilerek tüm kalın bağırsak ve ince bağırsağın son kısmı incelenir. Gerekli gördüğünde biyopsi alınabilir veya polip denilen kanser öncesi lezyonlar çıkartılabilir.

Kolonoskopi İşlemi Öncesi Neler Yapmam Gerekir?

Kolonoskopi işlemi sırasında kalın bağırsak temizliğinin tam olarak yapılması işlemin kalitesi ve olası tanıların atlanılmaması için çok önemlidir. Bu nedenle genellikle işlem yapılacağı tarihten 3 gün öncesinde bol sulu, yumuşak, lifsiz, posasız, tanesiz beslenmek çok önemlidir. Özelikle yapraklı ve lifli, çekirdekli, sindirilmesi zor gıdalardan uzak durmak, bunun yerine bol su, çorba, muhallebi, tanesiz komposto gibi gıdalarla beslenmek gerekir. Kolonoskopi işlemi öncesi size verilen diyete uymak ve işlemden önceki gece kullanılması gereken müshil tarzı bağırsak boşaltıcı ilaçları tam olarak kullanmanız gerekmektedir. İşlemden önceki gece verilen bağırsak temizleyici ilacı tam olarak kullanmak ve size belirtilen miktarda su tüketmek işlem kalitesi için son derece önemlidir. Kolonsokopi işlemine gelirken en az saat aç olmak gerekir.

Kolonoskopi Yan Etkileri Nelerdir?

Kolonoskopi işlemi genellikle son derece güvenli bir işlemdir. Deneyimli bir Gastroenteroloji doktoru tarafından yapılması gereken kolonoskopi sonrasında en sık görülen yan etkiler; işlem sırasında kalın bağırsağa verilen havaya bağlı karın şişlik, gaz, ağrı ve bazen bulantı, kusmadır. Bunun dışında uygulanan hafif anestezik ilaçlara (sedoanaljezi) bağlı olarak işlem sonrası sersemlik hissi, baş dönmesi, hafif bulantı görülebilir. Kolonoskopi sırasında eğer biyopsi alınması, polip çıkartılması (polipektomi), darlık genişletilmesi gibi girişimsel bir işlem yapılmışsa buna bağlı olarak nadiren kanama, karın ağrısı, bağırsak delinmesi gibi komplikasyon gelişebilir.

Kolonoskopi Sonrası Günlük Yaşamıma Döneblir miyim?

Kolonoskopi genellikle hafif uyutularak, sedonaljezi altında yapıldığı için, işlem sonrası hastalarda hafif sersemlik ve uyku hali görülebilir. Genellikle işlemden dakika sonra hasta sulu, yumuşak gıdalarla yemek yemeye başlayabilir. Kolonoskopi sonrası, işlemin yapıldığı gün araç kullanılmamalı, alkol alınmamalı, dikkat gerektiren cihaz ve makine kullanılmamalı ve önemli kararlar (ekonomik, yasal vb) verilmemelidir.

Endoskopi Nedir?

Endeskop ucunda küçük bir kamera yer alan bir cihazdır. Bu cihaz yardımı ile ağız yoluyla veya makattandan vücuda sokularak yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve midenin incelenmesine yardımcı olan işlemdir. Sindirim sistemine bağlı örneğin; mide, oniki parmak bağırsağı, yemek borusundaki rahatsızlıkların nedenlerinin tespitinde önemli bir yöntemdir.

Endoskopi, gastrointetinal sistem, kolonoskopi, enteroskopi olarak üç şekilde adlandırılır. Gastrointestinal; mide, yemek borusu, onikiparmak bağırsağını inceleyen yöntemdir. Kolonoskopide kalın bağırsak incelenir. Enteroskopi ise ince bağırsakları inceleyen yönteme denir.

Gelişen teknolojiyle birlikte endoskopi yöntemleri de değişmiş ve gelişmiştir. Böylece hasta acı veya rahatsızlık hissetmeden rahatlıkla işlemler gerçekleştirilmektedir.

Neden Yapılır?

Yemek borusu, mide hastalıkları, onikiparmak bağırsağından şüphelenilen durumlarda işlem gerçekleştirilir. Bunlar dışında;

  • 50 yaş ve üzeri erkek ve kadınlarda kalın bağırsak kanseri taraması,

  • Aile geçmişinde kalın bağırsak kanseri bulunuyorsa erken tanı amacıyla,

  • Nedeni belirli olmayan karın ağrısı ve kilo kaybı durumunda,

  • Uzun süreli nedeni bilinmeyen ishal veya kabızlık durumlarında,

  • Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi kronik iltihaplı bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavi takiplerinde,

  • Makattan kan gelmesi ve dışkıda kan görülmesi durumunda uygulanır.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

Gastroskopi işleminde mide incelenir. 8, 10 metrelik uzun bir hortumun ucundaki ışık yardımıyla mideye indirilir. Tümör, ülser ve benzeri durumlar incelenir. Doktorun uygun görürse biyopsi amacıyla bölgeden örnek alınır. Ağızdan yapılan işlemlerde hastanın dişlerinin zarar görmemesi amacıyla özel dişlik takılır. Dişlik sayesinde cihaz da daha kolay hareket eder. Cihazın yerleştirilme işleminden sonra boğaza sprey yardımıyla yumuşatıcı jel sürülür. Hasta sol tarafa döndürülerek işlem başlar.

Kolonoskopi de ise genel veya lokal anestezi yapılır. Anesteziyle hasta kendisini rahat hisseder. Anüs yoluyla kalınbağırsak ve kolonlar incelenir.

Endoskopi Kaç Dakika Sürer?

İşlem sırasında kişinin yaş, genel sağlık durumu, kaygı düzeyi, uygulanan anestezi çeşidine bağlı olarak süre değişilik gösterebilmektedir.

Gastroskopi işleminde hastalığa ve bölgenin yapısına göre işlem dakika arasında değişiklik gösterebilir. Alt sindirim yollarındaki işlemler ise daha uzun sürebilmektedir.

Endoskopi Öncesi Hazırlık

Hastanın işlem öncesi bir hazırlık yapılmasına gerek duyulmaz. Hastanın geçmişi yani önceki hastalıkları, geçirdiği hastalıklar, ilaç alerjileri, kullandığı ilaçlar hakkında işlem öncesinde doktoruna bilgi vermesi gerekir.

Endoskopi öncesi beslenmede gece 00'dan sonra yemek yenmesi ve bir şey içmemesi önerilir. İşlem öncesi hasta 6 ila 8 saat aç olmalıdır.

Endoskopi sonrası beslenmede ise 2 saat bir şey yiyip içilmemesi önerilir. Böylece kusma ve mide bulantısına engel olunur. Sonrasında ise sıvı alarak beslenmeye başlanılmalıdır.

Endoskopi Sonrası

İşlem sonrasında genellikle bir sorun görülmez. Bazı durumlarda hastalarda birkaç gün boğaz ağrısı veya yutkunmada zorlanma yaşanabilir. Kullanılan sakinleştirici ilaçlardan dolayı yorgunluk ve uyku hali gözlemlenir.

Sonraki 48 saat içerisinde kusma, karın ağrısı, ağızdan kan gelmesi, ateş, solunum güçlüğü gözlemlenirse tıbbi yardım alınmalı veya doktora gözükülmelidir.

İşlem sırasında hastalık bulgusuna rastlanır veya tanı koyulursa, beslenmeyle alakalı bilgi doktor tarafından hastaya verilir. Problem olmaması durumunda normal beslenme düzeni devam eder.

Endoskopi sonucu hastanın durumuna bağlı olarak işlem sonrasındaki 3 gün içerisinde çıkmaktadır. Bazı durumlarda ise aynı günde sonuç alınabilmektedir.

Endoskopi Hangi Bölüm Tarafından Yapılır?

Teşhis için uygulanmasının yanı sıra tedavi amacıyla da endoskopi yapılır. Gastroskopi için gastroenteroloji ve genel cerrahi doktoruna başvurulur.
BulutKlinik ile doktorlarımızdan online randevu ve yüz yüze randevu alabilirsiniz.
Doktorlarımızı incelemek isterseniz sizleri sayfamızın devamında bekliyor olacağız.

Endoskopinin Riskleri Var Mı?

Endoskopi hassas, hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Buna bağlı olarak riskler azdır. Fakat risk az olsa da bazı durumlar gözlemlenebilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Karın ağrısı

  • Şiddetli mide ağrısı

  • Kusma

  • Kan gelmesi

  • Nefes zorluğu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası