meme yapısı d ne demek / Mamografi Sonucu D Ne Demek? Mamografi Sonucunda Tip D Ne Anlama Gelir? - Sağlık Haberleri

Meme Yapısı D Ne Demek

meme yapısı d ne demek

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Radyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Irmak Durur Subaşı, 'Artan meme yoğunluğu, kendi kendine muayene sırasında hastaların önemli bulguları fark edememesine sebep olabilir. Ayrıca, mamografide kitle veya kanser bulgularını örtebilir.' ifadelerini kullandı.

Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Irmak Durur Subaşı, meme kanserinin erken teşhisinde meme yoğunluğunun önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Meme yoğunluğunun kişiye özel olduğunu belirten Subaşı, 'Meme dokusu, genel olarak süt ve yağ bezlerinden ve destek dokudan oluşur. Memenin kompozisyonunu oluşturan bu yapılardan, 'fibroglandüler doku' dediğimiz süt bezlerinin oranı fazla ve dağılımı düzensiz ise sırasıyla yoğun ve heterojen meme yapısından bahsederiz. Meme yoğunluğu ve meme bezlerinin dağılımı, genellikle meme içerisinde düzenli değildir ve kadından kadına da farklılık arz eder.' ifadelerini kullandı.

Meme yoğunluğunun, emzirme hacminin iyi olabileceği avantajını taşıyabilse bile bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebileceğine dikkati çeken Subaşı, 'Hastaları yüksek ya da orta risk grubuna sokmaz ancak meme kanseri ile ilgili hafifçe risk artışı anlamına gelebilir. Artan meme yoğunluğu, kendi kendine muayene sırasında hastaların önemli bulguları fark edememesine sebep olabilir. Ayrıca, mamografide kitle veya kanser bulgularını örtebilir.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Deneyimli radyoloji uzmanlarının önerilerine uyulmalı'

Doç. Dr. Irmak Durur Subaşı, her meme kontrolünden sonra çıkan sonuçların mutlaka karşılaştırılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Özellikle tamamlayıcı tetkik olarak yapılabilen, özel mamografi projeksiyonları (hastaya özel, radyologlarca önerilen ve özel pozisyonlarda elde edilen grafiler), tomosentez veya ultrasonografi ile bulgular detaylandırılabilir. Ayrıca, düzenli kontroller ve her bir kontrolde eski ve yeni filmlerin yan yana karşılaştırılması da sessiz anormalliklerin saptanmasını kolaylaştırır.'

Genellikle mamografi tetkiklerinin başında hastaların meme yapısının ayrıntılı olarak tanımlandığını aktaran Subaşı, hastanın meme yoğunluğuna özellikle değinildiğini vurguladı.

Sadece meme yoğunluğu nedeniyle bile ek tetkiklerin istenebileceğine işaret eden Subaşı, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Memeyi görüntülediğimiz, mamografi, ultrasonografi ve ileri görüntüleme yöntemi olarak manyetik rezonans görüntüleme gibi tetkiklerin her birinin fiziksel prensibi, bu tetkiklerde kullanılan enerji türü farklıdır. Bu fark nedeniyle meme ile ilgili bize farklı bilgiler sunabilirler ve burada önemli olan bu tetkiklerle hastalara bütüncül yaklaşım sağlanabilmesidir. Hangi durumda ve hastada hangi görüntüleme yönteminin kullanılması gerektiğine karar verirken mutlaka bu konuda deneyimli radyoloji uzmanlarının önerilerine uyulmalı.'


Meme Hastalıklarının Tanısında Mamografi

 * Asist.; SB Ankara Eğit. ve Araş. Hast. Radyoloji Bölümü
** Başasistan; SB Ankara Eğit. ve Araş. Hast. Radyoloji Bölümü
*** Klinik Şefi; SB Ankara Eğit. ve Araş. Hast. Radyoloji Bölümü

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen meme patolojisidir. Kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sıradadır. Mamografik tarama ile sağlanan erken tanı mortaliteyi % oranında azaltmaktadır. Bu nedenle mamografi meme kanserinin tanısında "altın standart" olarak kabul edilir. Tarama amaçlı mamografinin yaşlar arasında yılda bir, daha sonra yılda bir uygulanması önerilir.  Bu nedenle mamografinin meme kanserinin erken tanısındaki yeri konusunda bilinçli olunması ve meme patolojilerine yönelik algoritm içerisinde diğer inceleme yöntemlerinin tamamlayıcı nitelikte olduğunun bilinmesi önemlidir.

            Meme kanseri kadınlarda memeyi etkileyen en önemli patolojidir. ABD'de 54 yaş altındaki kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni meme kanseridir. Ülkemizde yapılan istatistiklerde kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırayı meme kanseri almaktadır. ABD'de her sekiz kadından birinin yaşamı sırasında meme kanserine yakalanacağı, her otuz kadından birinin meme kanseri nedeniyle öleceği tahmin edilmektedir. Yine ABD'de 40 yaşından büyük kadınlarda yılda bir kez yapılan mamografi her yıl meme kanserine bağlı ölümü önleyebileceği bildirilmiştir. Meme kanseriyle ilgili tanımlanan risk faktörleri etiyolojiyi aydınlatmakta yetersizdir ve korunma henüz olanaklı değildir. Bunun yanında meme kanserinde hastanın on yıl yaşama şansı metastaz yapmamış küçük tümörlerde daha yüksek orandadır. Bu nedenle meme kanserinde erken tanı çok önemlidir.

            Mamografik tarama ile sağlanan erken tanının mortaliteyi % oranında azalttığı bildirilmiştir. Bütün bu nedenlerden ötürü tüm hekimlerin mamografinin meme kanserinin erken tanısındaki yeri konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

             Meme hastalıklarının araştırılmasına yönelik yaklaşım içerisinde mamografi en etkin radyolojik yöntemdir. Diğer tanı yöntemleri, gerektiğinde mamografiyi tamamlayıcı olarak kullanılmalıdır. Mamografi kullanımı tanı ve tarama amacına yöneliktir. Otuz yaşından büyük, belirtileri olan kadınlarda meme muayenesinden sonra tanı amaçlı bilateral mamografi yapılmalıdır. Palpasyonda malign kitle bulguları olan ve bu nedenle biyopsi planlanan hastalarda da palpe edilen bölgenin kitleden ayrı bir kistik patoloji bulunma olasılığı nedeniyle mamografik inceleme önerilir. Tarama amaçlı mamografi ise meme kanserine ilişkin yakınması ya da bulgusu olmayan kadınlarda uygulanan, klinik olarak gizli kalmış meme kanserinin tam ya da yüksek bir iyileşme olasılığının olduğu bir dönemde tedavi edilebilme şansının araştırılmasını amaçlayan ve erken tanıda yararı gösterilmiş tek görüntüleme yöntemidir. Ancak meme muayenesi olmadan yapılan mamografik değerlendirmede duyarlılığın % oranında azaldığı hesaplanmıştır. Tarama amaçlı mamografik incelemeye başlama yaşı konusunda farklı görüşler olmakla birlikte genel olarak 40 yaşında başlanması, yaş arasında   yılda bir, daha sonra yılda bir uygulanması önerilmektedir.

            1. Mamografi Tekniği

            Mamografik taramanın benimsenmesi konusunda inceleme sırasında meme dokusunun yüksek doz radyasyona maruz kaldığı inancı önemli bir sorun oluşturmaktadır. Ancak henüz mamografi nedeniyle kanser olan kadın bulunmamaktadır. Mamografi tekniğinin gelişmesine paralel olarak meme dokusunun inceleme sırasında maruz kaldığı doz azalmaktadır. Mamografinin klasik röntgenden en önemli farkı düşük dozda daha yüksek görüntü kalitesi elde etmesidir. Teknik olarak kaliteli bir mamografide memenin tümü ya da olabildiğince fazla meme alanı yüksek kontrast ve optimum görüntü ayrıntısı ile görüntülenmelidir. İnceleme sırasında en önemli nokta memenin yeterince sıkışırılmasıdır. Bu, kimi zaman hastalarda rahatsızlık yaratabilir, ancak yeterli sıkıştırma ile memenin alacağı radyasyon dozu azalır. Aynı zamanda meme dokusunun üst üste gelen kısımlarının ayrılmasıyla var olan bir kitle gözden kaçırılmamış olur ve yalancı kitle görünümleri kaybolur.

            Rutin mamografi incelemesi için meme sıkıştırılarak mediolateral oblik (MLO) ve kraniokaudal (KK) grafiler alınır. Uygun alınan bir MLO grafide pektoral kas yaklaşık meme başı düzeyine kadar üçgen şeklinde görüntülenmelidir. Bu grafi iki temel pozisyondan en çok meme dokusu içeren ve en önemli olanıdır. Ayrıca memede en sık karşılaşılan kanser yerleşim yeri olan üst dış kadran ve aksiller kuyruk diğer pozisyonlara göre daha iyi görüntülenir. KK grafide subareolar bölge, santral ve medial meme dokusu daha iyi görüntülenir. Her iki grafide ince, lineer çizgiler keskin olmalı, küçük radyoopasiteler ve mikrokalsifikasyonlar görülebilmelidir. Hastaya uygun pozisyon verilmesi önemlidir ve meme başının opasitesi tam profilden görüntülenmemişse meme dokusuyla çakışarak yalancı kitle görüntüsü verebilir. Standart grafilerin alınmasından sonra tek bir projeksiyonda alınan dansitelerin gerçek olup olmadığının anlaşılması amacıyla ek projeksiyonlarda grafiler alınabilir. Teknik olarak yeterli olduğuna karar verildikten sonra mamografide lezyon olup olmadığı araştırılmalıdır. Genellikle bilateral meme dokusunun dağılımı simetriktir. Bu nedenle asimetrik görünümün algılanabilmesi için iki tarafın yan yana asılarak her iki memenin simetrik olarak değerlendirilmesi gerekir. Grafilerin -eğer varsa- daha önce alınan grafilerle karşılaştırılması, olası benign ya da malign patolojilerin stabilitesinin değerlendirilmesi bakımından önemlidir.

            2. Mamografi ve Normal Meme

            Memede yer alan üç temel dokudan yağ dokusu radyolüsen, bağ dokusu doğrusal bantlar şeklinde radyodens, glandüler doku ise orta derecede opasiteler şeklinde izlenir. Genellikle parankim dokusunun fizyolojik dağılımına bağlı olarak üst dış kadranlarda opasite artışı izlenir. Meme derisi düzgün olup ortalama mm'yi geçmeyen ince bir bant olarak izlenir. Deri opasitesinin hemen altında ise deri altı yağ dokusuna ilişkin düzgün radyolüsen görünüm vardır. Meme dokusu miktar, bileşim ve dağılım açısından bireyden bireye ve aynı bireyin yaşamı boyunca dönemler arasında farklılıklar gösterebilir. Bu durum "normal" olarak değerlendirilebilecek meme dokusunun farklılıklar göstermesine neden olmuştur. Memede temel dokuların birbirlerine oranları meme paternini ve meme dansitesindeki artış ya da azalmayı belirler. Genç kadınlarda hemen hemen tüm memeyi kaplayan glandüler doku nedeniyle adeta homojen bir opasite sözkonusudur. Böyle dens memelerde değerlendirme yapmak daha zordur. Kırk yaşına doğru memenin iç yarısından başlayan ve daha sonra hızlanma gösteren involüsyonda glandüler dokunun yerini yağ dokusu almaktadır. Bu nedenle menopozda ve postmenopozal dönemde memede hipodens ağırlıklı bir görünüm ortaya çıkar. İnvolüsyon memede değerlendirme yapmayı kolaylaştırır ve tam olarak involüsyona uğramış yağlı bir memede mamografinin duyarlılığı %'e yaklaşır.

            Mamografilerin değerlendirilmesinde yağ dokusu ve fibroglandüler dokunın oranlarına dayalı olarak meme parankim paternleri tanımlanmıştır. Son kabul gören sınıflandırmaya göre Patern 1'de hemen hemen tüm doku görünümdedir. Yağ dokusu içerisinde dağınık yerleşimli fibroglandüler dansitelerin oluşturduğu görünüm Patern 2'yi oluşturur. Patern 3'de ise fibroglandüler dansitelerin oranı %25'in üzerindedir. Başlıca yüksek yüzdede fibröz bağ dokusundan oluşan ileri derecede dens memeler ise Patern 4 olarak  tanımlanmıştır. Dens memelerin yüksek kanser riski taşıdığını bildiren çalışmalar bulunmaktadır. Ayrıca dens memelerde küçük kanser odaklarının ayırt edilme güçlüğünden söz edilmektedir. Normal memede zaman içerisinde dansite artışı görülmesi seyrektir. En çarpıcı patern değişiklikleri kilo değişiklikleri nedeniyle oluşur. Dansite artışı ikinci neden hormon replasman tedavisidir.

            3. Meme Patolojilerinde Karşılaşılan         Mamografik Bulgular:

            a. Kitle,

            b. Yapısal distorsiyon,

            c. Asimetrik dansite,

            d. Kalsifikasyon,

            e. Deri, meme başı ve trabekülasyonda izlenen değişiklikler,

            f. Aksiller lenf nodu patolojileri.

            Kitle lezyonları meme kanserlerinin en sık görülme şeklidir. Kitle komşu meme parankiminden bir sınırla ayrılan ve iki farklı projeksiyonda yer kaplayan lezyon olarak tanımlanmıştır. Lezyon tek bir projeksiyonda izleniyorsa dansite olarak tanımlanmalıdır. Kitlenin morfolojisi tanısal yaklaşımda önem taşır. Kitlenin malignite kuşkusunun değerlendirilmesinde şekil, kenar yapısı ve dansite özellikleri birinci derecede önemlidir. Kitleler şekil bakımından yuvarlak, oval, lobüler, irregüler olarak sınıflandırılabilir. Lobülasyon kenar yapısındaki ondülasyonlarla belirtilir.  Mikrolobüle ya da irregüler şekilli kitlelerin malignite olasılığı fazladır. Kitlenin çevre dokuyla arasındaki kenar keskinse iyi sınırlı olarak tanımlanır. Kitle kenarından çevreye ışınsal tarzda uzanımlar izleniyorsa spiküler tanımı kullanılır. Kitlenin çevre dokuyla üst üste gelmesi durumunda örtülmüş kenar yapısı ortaya çıkar. Kapsül ve iyi sınırlı kitleleri çevreleyen 1 mm kalınlığındaki radyolüsen alan olarak belirtilen halo işareti genellikle benign lezyonlarda saptanır. Kitlenin x-ışını geçirgenliği dansite olarak belirtilir. Radyolüsen lezyonlar hemen hiçbir zaman malign değildir ve ileri değerlendirme gerektirmeksizin benign kabul edilir. Düşük dansitede radyoopak lezyonlar fibroadenom ve kisttir. Yüksek dansitede radyopak lezyonlarda malignite olasılığı akla getirilmelidir. Daha önce alınan mamografilerde saptanan ve izleme alınan iyi sınırlı nodüler lezyonlarda morfoloji ve boyut değişikliği gözlenirse malignite riski yüksek olduğundan ileri inceleme gereklidir. Lezyon sayısı ayırıcı tanı yönünden iyi bir kriter olmamakla birlikte benzer morfolojik özellikler sahip lezyonların çok sayıda ve bilateral olması malignite riskini azaltır.

 

Resim 1. Memede fibroglandüler doku içerisinde yuvarlak, düzgün sınırlı, homojen dansite izlenmektedir (KK grafi). Yapılan US incelemede tanımlanan lezyonun kist ile uyumlu olduğu saptanmıştır.

 Mamografide en sık saptanan iyi sınırlı kitle lezyonları kist ve fibroadenomdur. Kistler genellikle kırklı yaşlardan sonra görülür. Menopozla birlikte gerileme gösterebilir. Mamografik olarak oval ya da yuvarlak, iyi sınırlı lezyonlardır (Resim 1). Sıklıkla bilateral ve multipl olup boyutları değişkendir. Kistlerde yumurta kabuğu biçiminde çevresel kalsifikasyonlar izlenebilir. Kistlerin ayırıcı tanısında Ultrasound’un rolü büyüktür. Fibroadenom memede en sık karşılaşılan solid, benign tümördür. Genellikle otuz yaşından önce ortaya çıkar ve yuvarlak, oval ya da lobüle kenar yapısı gösterir. Hormonal etkenler bağlı olarak morfolojik değişim izlenebilir; menopoz sonrasında dejeneresyona bağlı olarak "patlamış mısır" tarzında kaba kalsifikasyonlar saptanabilir (Resim 2).

Resim 2. Memede göğüs ön duvarına yakın yerleşimli, tipik kaba kalsifikasyonlar içeren, oval dansite (fibroadenom).

Benign intramamarian lenf nodları tüm mamografilerin %5'inde izlenebilir. Genellikle memenin üst dış kadranında yerleşim gösterir ve orta kesimde karakteristik radyolüsen görünüm ya da periferal çentik saptanabilir.

            Meme kanserlerinde komşu dokulara infiltrasyon nedeniyle kenar yapısı net olarak izlenemeyebilir. Erken dönemde meme kanserinin tipik spiküler görünüm yerine belirsiz ve bulanık kenar yapısı gösterdiği bildirilmiştir. Meme kanserlerinde kitlenin dansitesi çevre fibroglandüler dokuya göre daha fazladır ve lezyonun ortasına doğru artış gösterir. Spiküler lezyonlar lezyon kenarından çevreye ışınsal tarzda uzanan ince opasitelerle karakterizedir (Resim 3).

Resim 3. Yağ dokusu ağırlıklı meme parankiminde kolaylıkla seçilen ve yüksek oranda malignite kuşku taşıyan spiküler lezyon.

 Yağlı meme parankiminde kitle kolaylıkla ayırt edilir. Spiküler lezyonlar meme kanseri yanında postoperatif skar, yağ nekrozu ve radial skar gibi benign patolojilerde de izlenebilir. Meme kanserinde görülen spiküler lezyonda orta kesimdeki kitle görünümü daha belirgin olup spiküler uzanımlar daha kısadır. Kesin tanı için mamografi tek başına yeterli değildir ve biyopsi gerekir.

            Yapısal distorsiyon meme kanserine eşlik edebilen önemli bir bulgudur. Normalde meme başına yönelim gösteren parankim yapısında değişiklik olması olarak tanımlanmıştır.

            Asimetri sık karşılaşılan fokal mamografik bulgulardandır. Normalde iki meme arasında boyut farklılığı görülebilmekle birlikte iç yapıları arasında belirgin bir simetri vardır. Asimetri pozisyon ya da sıkıştırmadaki farklılıktan da kaynaklanabilir. Gerçek asimetriler üç boyutludur ve farklı pozisyonlarda alınan grafilerde izlenir. Asimetri simetrik olmayan meme dokusuna bağlı olabileceği gibi kitle nedeniyle oluşmuş olabilir. Asimetrik dansite içerisinde yağ dansitesi izlenmesi normal asimetrik meme dokusunun kitleden ayırt edilmesinde yardımcıdır. Kuşkulu asimetrik dansitede alan meme dokusundan daha küçük ve yuvarlaktır ve dansitesi ortasına doğru artış gösterir. Ayırıcı tanı için ek pozisyonlarda alınmış özel grafiler gerekebilir.

            Memede kalsifikasyonlar sıkça saptanır. Enflamasyon, travma gibi benign nedenlerle oluşabileceği gibi meme kanserine de eşlik edebilir. Lüsen merkezli deri kalsifikasyonları, vasküler kalsifikasyonlar, fibroadenomlarda görülen kaba kalfikasyonlar, yağ nekrozu ya da kistlerde görülebilen çevresel kalsifikasyonlar benign tiptedir. Erken dönem kanseri haber veren küme yapmış kalsifikasyonlar araştırılmalıdır. Kitle görülmeksizin meme dokusunda küçük bir bölgeyi (1 cm3) kaplayan, irregüler, heterojen morfoloji gösteren, genellikle mm'nin altındaki, sayıca dörtten fazla, küme yapmış kalsifikasyonlar kuşku uyandırmalıdır.

            Memede ödeme neden olan enfeksiyon, enflamasyon, tümör infiltrasyonu gibi nedenlerle dermal lenfatiklerin tıkanması sonucu deride ve parankim trabekülasyonunda değişiklikler gözlenebilir. Meme başı ve deride çekilme ise meme kanserinin geç döneminde saptanabilir.

            Normalde 2 cm'nin altında ve ortası lüsen görünümde olan aksiller lenf nodları yağ replasmanında ileri derecede büyürler. cm'den büyük, ortasında lüsen alan izlenen lenf nodları reaktif hiperplazi nedeniyle oluşabileceği gibi meme kanserinin geç döneminde metastaza bağlı da görülebilir ve araştırılması gereklidir.

Dene - Yanılma

1. Kadınlarda kanserden ölüm nedenleri arasında hangisi akciğer kanserinden sonra gelir?

            a) Meme kanseri           b) Over kanseri

            c) Endometrium kanseri           d) Lenfoma

            e) Hiçbiri

2. Meme kanserinin tanısında "altın standart" olarak kabul edilen inceleme yöntemi hangisidir?

            a) Mamografi                               b) Ultrasonografi

            c) Bilgisayarlı Tomografi           d) Manyetik Rezonans  

             e) Hiçbiri

3. Kistik kitlelerin tanısında en değerli inceleme yöntemi hangisidir?

            a) Mamografi                              b) Ultrasonografi

            c) Bilgisayarlı Tomografi          d) Manyetik Rezonans   

            e) Hiçbiri

4- Memede en sık karşılaşılan kanser lokalizasyonu hangisidir?

            a) Alt - iç kadran                        b) Üst - dış kadran

            c) Subareolar bölge                  d) Üst - iç kadran            

            e) Hiçbiri

5- Hangi meme parankim paterninde mamografik değerlendirme daha zordur?

            a) Patern 1                     b) Patern 2

            c) Patern 3                      d) Patern 4                       

            e) Hiçbiri

 

            1- Demirkazık FB; Mamografi ve Meme Görüntülemenin Temel İlkeleri. Hacettepe Tıp Dergisi , 28(1):

            2-        Kopans DB; Breast İmaging. Lippincott-Raven. Philadelphia.     

            3- Memiş A; Meme Lezyonlarında Mamografik Değerlendirme. Türkiye Klinikleri Radyoloji , 1(1):

            4- Sevinç E; Meme Patolojilerinin Tanı ve Tedavisinde Gelişmeler. Mine Ofset. Ankara

            5- Üstün E; Tarama Mamografisinde Son Yaklaşımlar. Türkiye Klinikleri Radyoloji. , 1(1):

            6- Üstün E; Meme Radyolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi. İzmir.

CEVAPLANMIŞ SORULAR / Mamografi

Soru : Sakine ..

Slm hocam benimde genel yıllık kontörlü için doktura gidip momografi çektirdim ve sağ memede spot çekim denildi yeniden çekildim raporunda şunlar yaziyor SONUÇ: BI-RADS Kategori 0 (sağ meme CC projeksiyonda tariflenen alana spot kompresyon grafisi ö

tarihinde Prof. Dr. Levent &#;ELİK tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : &#;iğdem karaman

mrb iyi günler doktor bey size bir sorum olacakti çektirdiğim mamografi sonucunda MEME PARANKİM PATERNİ TİP D İLE funduszeue.info 2 MEMEDE BÜYÜĞÜ YAKLASİK 3 CM ÇAPINDANODÜLER OPASİTELER İZLENMEKTEDİR USG KONTROLÜ Öfunduszeue.infoĞ MEMEDE BENIGN TİPTE MAK

tarihinde Prof. Dr. Levent &#;ELİK tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : arzu akpınar

merhaba 37 yasındayım.9 ay once mamaplasti ameliyatı funduszeue.infoattan sonra yağ nekrozlarım ve kistlerim olustu her iki meme funduszeue.info da bir problem gorulmedi ama usg de mikrokist kümesi ve kalsifikasyon odağı ( kalsifiye yağ kisti ) acıkcası kafama

tarihinde Prof. Dr. Levent &#;ELİK tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Ela G&#;ney

Her iki  mediolateral oblik  pozisyonda digital mammografi imajları elde edilmiştir.   İnceleme nedeni:Verilmemiştir.     Meme parankim paterni  ACR BİRADS sınıflamasına göre tip C olarak izlenmiştir.   Her iki meme cilt- cilt al

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Gizem Bahat

Hocam saygılar; annem 54 yaşnda sağ koltk altnda ceviz ebatnda birşeyler çkkı mamografi çektikrdk fakat pandemi ve bayramda olması nedeniyle yakına randevu alamadk devlet hastanesinden size sorum tahlil sonucunda : nipple cilt, cilt altı planlar t

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Suna Altun

Sol meme üst orta-dis kadranda sinirlari fibroglandulen dokular ile örtülü nodüller lezyonlar ve bu alanda bolgesel dagilim gosteren yer yer kumelesme eğilimi gösteren mikrokalsifikasyonlar izlenmektedir ne demek hocam

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Aynur e Erdem

: HER İKİ MEMENİN MAMOGRAFİK İNCELEMESİNDE;Her iki meme glandı tümüyle seyrek fibroglandüler dokudan oluşmaktadır.(Tip b patern) Sağ memede intramammarian lenf nodu izlenmişfunduszeue.infoğ meme MLO grafi orta kesimde periareolar alanda fokal yoğunluk artışı

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Sevde Tekin

Merhaba hocam, genel bir göğüs için kontrole gittim mammogtafi çektirdim. Sonuçta ACR tip C heterojen yoğun paternde olup, mamografik duyarlılık düşüktür. Sağ meme MLO grafi üst kadranda aksiller kuyrukta İMLN mevcuttur Sol meme sınırları prankim

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Zarife Sarikaya

Merhaba Ekim da genel cerrahi gittim yaş 45 mememde iyi huylu kistlerin olduğu söylendi 6ayda bir kontrol önerildi 19 Şubat tekrar geldiğimde ultrason istendi ve ailede meme kanseri olan varmı gibi sorular soruldu su an tetirginim şimdiden teş

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Hale Derecegil

Meme paterni act tıp b özelliktedir seyrek fibrogranduler doku sağ meme malo grafi üst kadranda asimetrik dansite spot kompresyon graf saniyenin kitle etkisi olusturmaksizin sebat ettiği saptanmıştır mamaorafi

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : g&#;n&#;l izgi

merhaba hocam, mammografi sonucum da sol memede üst dış katranda 6 mm boyutlu noduler lezyon izlenmektedir. bilateral aksiller alanlarda lenf nodları mevcuttur. meme parankımi tip C . Birads 2 kategori. Birde 4 gün önce meme ucumu sıktıgımda yeş

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Merva Toku&#;

Hocam merhaba ben adetim den bir hafta önce göğsümde şişlik vardı adetim bitti birhafta oldu ama hala şişlikler geçmedi kendim muayene yaptım hiçbir kitle yok ama çok ağrıyor40yaşındayım cevap verirseniz çok sevinirim teşekkürler

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Berrin Sancar

Levent bey merhaba Mamagrofi sonucum aşağıdaki gibidir , değerlendirebilir misiniz?BILATERAL MLO VE CC TARAMA MAMAGROFISI/Meme yapısı b-dağınık fobroglandular Dansıteler/BI RADS NEGATIF VEYA BENIGN BULGULAR(RUTIN TARAMA) Teşekkürler

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Ilknur Yankı

Hocam merhaba 28 yaşındayım. bekarım. sol memede agri ve ele gelen sertlik sikayetiyle doktora gittim. 12 gun arayla mamografi cektirdim. Ikisinin de sonuçlarını yazıyorum. Sağ meme saat de aerolaya 3 cm mesafede 17 mm boyutunda fokal fibrokist

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Nur Okumuş

Dr bey, yaşım 46 premenopoz dönemindeyim ailede meme hastalıkları öyküsü yok. Meme ultrason sonucumda, sağ meme saat 10 hizasında periareolar alanda 10*5mm boyutlarında düzgün sınırlı oval konfigürasyonlu hipoekoik solid kitle lezyon mevcuttur. Mamog

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Nurten Babur

Merhabalar Levent funduszeue.info sol gogsumde sert yapılı bir kitle var.Çekilen mamoggrafide Sol meme rotreolar alanda asimetrik dansite artımi .USG önerilir. Tip D meme paterni yaziyor. Yorumla ya bilirseniz sevinirim.

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Halime İnan

Hocam, mamografi çektirdim, sonuçlarında şöyle yazıyor: fibroglabdüler elemanlardan ileri derecede yoğun dokusu. Bİ-RADS kategori 0. Meme U.S ile kontrolü önerilir. Burdan nasıl bir sonuç çıkıyor. Çok teşekkürler.

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : MERVE ELMAS

Sol cilt,cilt altı dokular doğaldır. Meme parankim yapısı Bİ-RADS sistemine göre Tip 2 ile uyumludur. Patolojik mikrokalsifikasyon saptanmamıştır. Sol meme parankimine ait asimetrik dansite izlenmemiştir. Sol aksillada birkaç adet lenf nodu izlenmişt

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : Nihal Seyhan

Merhaba hocam yaşim 41 bir hafta once cikan sonuclarim degerlendirirseniz cok memnun olurumHer iki memede cilt kalsifikasyon funduszeue.infoğ memede dağınık yerleşimli bir kaç dt milimetrik kalsifikasyon funduszeue.infoğ memede üst dış kadranda yaklaşık

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

Soru : NURAY TOZ

MERHABA HOCAM!.. Ben bir anneyim iki yaşında bir bebeğim var ve hala emziriyorum ama bir ay sonra sütten kesicem bebeğimi Size sorum şu iki yıldır arada bir göğsümün ucu,koltuk altım ya da etrafında ağrılar oluyor ve şuanda ağrıdığı için yazıyorum

tarihinde funduszeue.info Levent &#;elik tarafından cevaplanmıştır. Cevabı görmek için tıklayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası