rölanti dalgalanması lpg / Karbüratörlü araçlarda Rölanti Sorunu ve Çözümü | BİR DÜNYA FİAT

Rölanti Dalgalanması Lpg

rölanti dalgalanması lpg

Rölanti Nedir?

Araç sürmeyi öğrenenlerinin ve araç kullanıcılarının sıklıkla karşılarına çıkan Rölanti Nedir? Rölanti Ayarı Nedir? Yüksek ve Düşük Rölanti gibi konuları sizler için açıkladık. Keyifli okumalar dileriz.

    • Rölanti Ayarı Nedir? 
    • Rölanti Arızası Nedir? 
    • Rölanti Ayarı Olması Gerektiğinden Düşük ya da Yüksek Olursa Ne Olur?
    • Rölanti Dalgalanması Nedir? 
    • Rölanti Titremesi ve Dalgalanması Sebepleri Neler Olabilir?

Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına Rölanti denmektir. Gaz pedalına basılı olmadığında da araç çalışmaya devam eder ancak ilerlemez. Rölanti devri aracın doğru çalışmasında önemli bir rol oynar. 

Rölanti Ayarı Nedir? 

rolanti-ayari-nedir

Rölanti devri, normalden yüksek ya da düşük olan araçların rölanti devrinin olması gerektiği haline getirilmesine rölanti ayarı denir. Aracın normal kabul edilen rölanti ayarı; motorun stop etmeden, her an hızlanabileceği devir sayısında olmasıdır. 

Rölanti Arızası Nedir? 

Benzinli araçlarda araç manifoldu hava aldığı için rölanti arızası genellikle LPG’li araçlarda daha sık görülmektedir. LPG’li araçlarda LPG göstergesinin eskimiş olması, yağ ve tortu birikimi gibi etmenler rölantide arızaya sebep olabilir. 

Rölanti Ayarı Olması Gerektiğinden Düşük ya da Yüksek Olursa Ne Olur?

Aracınızın rölanti ayarı olması gerektiğinden daha düşük olursa araç çalıştırıldığı esnadaki ilk ateşlemelerde aracın stop etmesine sebep olabilir. Araç motoru ısındıktan sonra sonra stop etme sorunu ortadan kalkar anca yine de sürüş esnasında aracın sarsılarak çalışmasına sebep olur. Düşük rölanti konforsuz ve tehlikeli bir sürüş deneyimi yaşamanıza sebebiyet verir.

Rölanti ayarınız normalden yüksek olduğunda ise aracın yakıt tüketimi artmaktadır. Araç çalıştığı esnada fazla gaza ihtiyaç duyacağı için bir süre sonra aracın mekanik aksamlarında da sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yüksek rölanti çok sert kalkışa ve vites geçmemesine de sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlar trafikte sizin ve diğer sürücülerin can güvenliğini tehdit etmektedir. Bu sebeple aracınızın düşük ya da yüksek rölanti ayarında olmamasına ve düzenli aralıklarla araç kontrollerinizi yaptırmanıza özen göstermenizi tavsiye ederiz. 

Rölanti Dalgalanması Nedir? 

rolanti-dalgalanmasi-titremesi-sebepleri

Rölantide dalgalanmaların meydana gelmesi araç motorunuzun sağlam ve düzgün çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Araç motoru olması gerektiği gibi çalıştığında araç devri sürekli değişiyorsa buna rölanti dalgalanması ya da titremesi adı verilmektedir. 

Sürüş esnasında kolaylıkla far edebileceğiniz dalgalanmalar ciddi sorunlara sebep olabilir. Aracınızın tekleyerek çalışmasına ya da sürekli olarak stop etmesine sebebiyet verir. Bu durum da sürüş güvenliğiniz oldukça tehlikeye girer. 

Rölanti Titremesi ve Dalgalanması Sebepleri Neler Olabilir?

  • Emme manifoldunda hava kaçağı bulunması

  • Hava filtresinin çok kirli olması 

  • Gaz kelebeği yağlanması 

  • Rölanti valfi bozulması 

  • Silindir kapak contası arızası 

  • Buji kablosu arızası 

  • Ateşleme bobini arızası 

  • Avans ayarının doğru olmaması 

  • EGR valfi bozuklukları ya da arızası

  • MAP sensörü bozukluğu

  • Triger setinin yanlış takılaması ya da arızalanması 

BİR DÜNYA FİAT

Karbüratörlü araçlarda Rölanti Sorunu ve Çözümü

Karbüratörlü araçlarda rolanti sorunu hakkında bilinmesi gerekenler; Temel olarak LPG sistemi ve mevsimsel etkenlerden kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle LPG’li araçlarda çok sık rastlanan rolanti sorununun farklı etkenlerle ortaya çıktığı bilinmelidir.

MOTOR SİSTEMİNE BAĞLI LPG ROLANTİ BOZUKLUĞU

Karbüratörlü ve tek nokta enjeksiyonlu LPG’li araçlarda görülen rolanti sorununun temel nedeni hava filtre değişiminin hatalı yapılmasıdır. Özellikle eski model araçlarda kirlenme nedeniyle hava filtresi değişimi sonrasında gazda vitesi boşa atınca stop etme ve rolanti düşmesi sorunu en çok karşılaşılan sorundur.

Hava filtre değişimi sonrası rolanti bozukluğu yaşayan araç sahiplerinin ilk düşüncesi gaz ayarında sorun var oluyor, böyle olunca da çareyi LPG servisinde ararlar. Böyle durumlarda işini bilen, ahlaklı bir LPG ustası kolay bir müdahaleyle hava ayarlarını yaparak aracın gazda düzenli rolantide çalışmasını sağlar. Ancak benzer basit şikayetler sonrasında kötü niyetli bazı ustaların direk beyni değiştirmek suretiyle araç sahiplerine önemli bedeller ödettiklerine de şahit oluyoruz.

Kışlık bakımlarda hava filtresi değişimi yerine filtre temizliği yapılarak geri takılmasını tavsiye ediyoruz.

Ateşleme Sistemine Bağlı Sorunlar; araç bujilerinden biri düzenli ateşleme yapmıyorsa ve ateşleme sistemi ile alakalı olan subap ayarlarında bozukluk varsa doğal olarak aracın LPG’de düzensiz çalışmasına neden olur. Eski model araçlarda subap ve ateşleme sisteminde her yıl bakım yaptırmak aracın gazda düzenli çalışmasına ve yakıt tüketimine önemli bir katkıda bulunacaktır.

Motor suyunun eksik olması ve su devir daim düzensizliği problemi
nedeniyle beyine su zayıf devir daim yapabilir, bu durumda beyin sıvı gazı buhar haline dönüştüremeden karbüratöre gönderir ve aracın rolantide düzensiz çalışmasına neden olur. 

LPG SİSTEMİNDE ROLANTİYİ ETKİLEYEN SORUNLAR

LPG ayarının yanlış yapılması; karbüratörlü sistemler, LPG ayarı sıralı sistem ayarına göre daha deneyimli ve dikkatli ustalık gerektirir. Deneyimsiz biri usta ayarı yaptırdığında rolanti sorununuz düzelse de yakıt sarfiyatında artış ve sabah ilk çalıştırmada gecikme gibiproblemler ortaya çıkabilir. Hava giriş oranını dengelemek için hava jikle kelebeği kapalı olarak vida ile sabitlenmeli, ve ek tedbir olarak hava girişi bant ile daraltılmalıdır. Bu önlemler LPG’de vitesi boşa atınca rolanti düşmesi ve stop etmesi sorununa çare olacaktır.

LPG beyinleride tıpkı araç motoru gibi belli bir kullanım süresinden sonra çeşitli problemler yaşatabilir. Otogaz beyinleri plastik ve metal olmak üzere iki ana parçadan ibarettir. Metal parçalar plastik parçalara göre çok daha dayanıklıdır. Plastik parçalar bir süre sonra çürümeye ve sertleşmeye başlar. Bu durum LPG’li araçta rolantinin düşmesi ve aracın gazda fazla yakması gibi bir çok sorunlara neden olur. Bu sorunların yaşanmaması için her 3 yılda bir LPG beyin temizliği yapılmalı ve diyafram takımı değiştirilmelidir.

Arkadaşlar Merhabalar,

model A16XER motor kodlu Astra H aracım var. Aracım henüz 77 bin km de. Üzerinde Landirenzo marka LPG mevcut. Aracı 50 bin km' de iken aldım. Yaklaşık 1,5 senedir benzin veya lpg fark etmeksizin rölantide dalgalanma sorunu ortaya çıktı. Kompresyon testi yapıldı sorun çıkmadı (sübap eritme sorununun tespiti amacıyla). Konum 2 oksijen sensörüm değişti sorun çözülmedi (A16XEP sensörü takıldı yanlışlıkla, sorunu halledene kadar 2 günüm sanayide geçti.) Dediler sorun LPG den. Regülatörü ve enjektörleri değiştirdim yine sorun çözülmedi (ki bugün enjektörleri değiştirdikten sonra araba LPG de ateşleme bobini arızası vermiş gibi patırdamaya başladı, akşama kadar da o sorunu halletmeye çalıştım. LPG ustasına götürüyorum motorcuya göster diyor, motorcuya götürüyorum LPG ustası ayarını bozmuş arabanın diyor. Yani papaz diyor benim dinim doğru, imam diyor benim dinim doğru.) En sonunda bugün gittiğim bir usta motorun cam tarafına bakan kısmında arada yer alan bir borunun (tam olarak ne borusu olduğunu bilemiyorum) Astra H modellerinde kronik olarak yırtıldığını ve değiştirildiğinde sorunun çözülebileceğini söyledi. Ben de sizlere sormak istedim. Daha öyle böyle birşey yaşayan oldu mu ? Yaşadığım bir dizi problemden ötürü arabamdan ziyadesiyle soğudum. Ustanın söylediği konu da çözüm olmazsa artık bu arabayı satıp başka arabaya geçmeyi düşünüyorum.

Konu ile ilgili tecrübeli arkadaşlar yardım ederse sevinirim. Saygılarımla..

 

Rolantide Dalgalanma


Rölantide Dalgalanma

            Rölanti, aracın boşta çalıştığı duruma verilen addır. Aracın rölantisinde herhangi bir dalgalanma olduğu takdirde sürücüler endişelenir. Ama bu dalgalanmanın sebepleri ve çözümleri vardır elbette. Rölantide dalgalanma nedenlerini şu şekilde açıklayabiliriz:

Rölantide dalgalanma olmasının sebeplerinden biri gaz kelebeğinin kirli olmasıdır. Zamanı geldiği halde bakım yaptırılmazsa hava filtreleri ve yağlardan dolayı gaz kelebeği kirlenir. Bu nedenle gaz kelebeğinin kirlenmesine engel olmak ve gaz kelebeğini temiz tutmak için aracın düzenli bir şekilde bakımlarını yaptırmak gerekmektedir.

• Araçta düzensiz elektrik üretimi de rölantide dalgalanmaya neden olur. Düzensiz elektrik üretimi araçta rölantinin düzensizliğinin yanı sıra stop etme sorunları da yaşanmasına neden olur. Bu sorunu giderebilmek için aracı tanınan ve güvenilir bir elektrik ustasına götürüp baktırmak gerekmektedir.

• Araçta eğer hararet müşürüyle ilgili bir problem olduğunda rölantide dalgalanma sorunu yaşanabilir. Bu duruma engel olmak için hararet müşürünün değiştirilmesi gerekmektedir. Eğer hararet müşürünün değiştirilmesi soruna çözüm olmazsa aracın devirdaim pompasının ve termostatının da gözden geçirilmesinde fayda vardır.

Rölantide dalgalanmanın bir başka sebebi de MAP sensörüdür. MAP sensörü arızalandığı takdirde bu durumda yan sanayi olan bir MAP sensörü araca takılırsa bu dalgalanmaya sebep olabilir. Bu nedenle yan sanayi bir yedek parça almak yerine orijinal olanını almak daha iyi bir seçim olacaktır.

Rölantide dalgalanma yapan bir aracın ateşleme sisteminde kaçak olması ihtimali de vardır. Bu nedenle aracın bujilerinin ve bobinlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Buji hortumlarında, bujilerde ve bobinlerde herhangi bir aşınma, yıpranma ya da tıkanma olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer temizleme ile halledilemeyecek bir sorun varsa parçaların değiştirilmesi uygun olacaktır.

• Aracın trigeri değiştirildiğinde araçtaki sente ayarı doğru yapılamadığı takdirde yine rölantide dalgalanma sorunu görülebilir. Bu nedenle triger değişimi yapılırken sente ayarı yapmak için gerekli olan malzemelerin de bulundurulması gerekmektedir.

• Araçta şaseleme bozukluğu olması da rölantide dalgalanmaya sebep olur. Motorun şase kablosunda meydana gelen aşınma ve eskime rölantinin ayrının bozulmasına neden olur. Dolayısıyla aracın güvenilir ve önceden bilinen bir elektrik ustasına götürülüp kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

Rolantide Dalgalanma gibi sorunlarınıza çözüm bulmak için alttaki resme tıklayınız.     

rolantide dalgalanma

Aşağıdaki ilgili kategori penceresini tıklayarak aracınızda oluşan LPG sorunlarının muhtemel sebeplerini öğrenebilirsiniz. Örneğin yakıt tüketimi, rölanti sorunu, geç çalışma gibi Otogaz sorunlarının sebepleri ustalar tarafından kaleme alınmıştır.

Sıralı Sistem LPG Sorunları Ve ÇözümleriKarbüratörlü Sistem LPG Sorunları Ve Sebepleri

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir