20 lik diş çıkarken çene ağrısı yaparmı / 20'lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer, Kaç Gün Sürer? 20'lik Diş Ağrısı Nasıl Anlaşılır ve Ne İyi Gelir?

20 Lik Diş Çıkarken Çene Ağrısı Yaparmı

20 lik diş çıkarken çene ağrısı yaparmı

20’lik diş ağrısı belirtileri nelerdir, nasıl geçer? 20’lik diş ağrısına ne iyi gelir?

Yirmilik diş yaşları arasında gelişimin tamamlayıp ağızda yer alan 3 büyük azı dişleridir. Doğru hizalanmadıysa komşu dişlere ve çene kemiğine zarar verebilir. Kemik yoğunluğuna göre dişin kök anotomisine bağlı olarak bu dişler ya tamamen çıkabilir ya da çene kemiğinde tamamen ve yarı gömülü kalabilirler. Yirmi yaş dişleri, bazen gömülü kalması ya da tamamen dışarı çıkamaması nedeniyle sorunlara yıl açabilir. Diş hekimi çekilen röntgen yardımıyla yirmilik dişin konumu ve hizalanması hakkında bilgi verip, gerekirse ağız cerrahına da gönderebilir. Ciddi bir sorun varsa, yirmilik dişlerin çıkarılması önerilebilir. Ağrı sorunu olup olmadığı, dişin çene kemiğine ne kadar gömülü olduğu ve komşu dişe olan teması değerlendirilir.

Gömülü 20’lik diş çıkmaya çalışırken üst çenede kulak bölgesi, şakaklar, alt çenede çene altı ve boyuna kadar ağrı hissettirebilir. Lenf bezlerinde de şişlik ve hassasiyet oluşturabilir. Böyle durumlarda hekime başvurmak şarttır. Hekimin verdiği ilaç kullanıldıktan sonra ağrısı geçen dişlerin en kısa sürede çekilmesi gerekir. Devamlı sorun oluşturan ama sorunu antibiyotik ilaçlarla bastırılan yirmilik dişlerin çevresinde kist olup çene kemiğini zayıflatabilir’lik dişler kolayca iltihap ve apse yapabilen, çürüyen dişlerdir. Bu yüzden diş hekimlerinin % 99’u 20’lik dişlerin bir an önce çekilmesini önerirler.

Yirmilik diş ağrısının çeşitli nedenleri vardır. Hem çıkarken, hem de çürüdüğünde çok ağrı yapan Yirmilik dişler, ağızda en arkadadır, bazı insanlarda yirmili yaşlarda çıkarlar, çenede boş yer olmadığından, yan eğri şekilde damakta büyür ve ağrılı bir süreç yaşatır. Dişler sıkılaşıp, yirmilik dişe yer açarlar, bu esnada oluşan baş ağrısı, bilhassa gece geç saatlerde çok hissedilir. dakika karanfil çiğnenebilir.

Diş ağrılarının genelinde önerilebilecek geçici tedavi karanfil yağının pamukla ağrıyan dişin üstüne konulmasıdır. En kısa zamanda diş hekimine gitmek şarttır, çünkü diş ağrıları kalp sorunlarından kulak ağrısına dek pekçok ağrı ve hastalığı tetikler.

Diş ağrısı; dişteki çürük, diş minesi aşınması, diş eti iltihabı vb nedenlerden kaynaklanır. Diş apseleri, gömülü dişer (yirmilik dişler), sinüzit gibi ağız dışı hastalıktan da kaynaklanır.

Diş ağrısı, çene ağrısını da tetikler. 20 yaş dişi çene ağrısını da beraberinde getirir. Bilhassa 20 yaş dişi çıkarken kulak altı ve çene arasındaki bölge ile, göz ve şakak bölgesinde şiddetli ağrı ve şişlik görülebilir. Dişler fırçalanıp, yemek artıkları temizlenmelidir. Kürdan ve diş ipi kullanılmalıdır. Yüksek yastık kullanmak da, diş ağrılarına iyi gelir.

20’lik Diş Ağrısına ne iyi gelir?

  • Ağrıyan bölgeye buz uygulanabilir.
  • Sıcak su kompresi ve sıcak suyun ağızda çalkalanması da ağrıyı hafifletir.
  • Sarımsak ezip ağrıyan dişin üstüne sürmek de bir çözümdür.
  • Salatalık tuz ile ovulup, diş üstüne konabilir.
  • Su ile seyreltilen oksijenli su ile gargara yapılabilir.
  • Vanilya, badem, nane ve limon özlerini bir pamukla dişlere sürüp tampon yapılabilir.
  • Çay ağacı yağını bir pamuğa damlatıp dişe uygulanabilir veya ılık suya damlatılan çay ağacı yağıyla gargara yapılabilir.
  • Karbonat bir miktar ılık suya eklenip gargara yapılabilir veya ıslak pamuğa batırılıp dişe uygulanabilir.
  • Toz zencefil ve kırmızı toz acı biber bir damla suyla macun haline getirilip ağrıyan dişe sürülür. Bu kür, aynı zamanda boğaz ağrısına da iyi gelir.
  • Çörek otu da diş ağrısına iyi gelir.

20'lik diş ağrısı ve belirtileri nelerdir?

20'lik diş ağrısı ve belirtileri nelerdir?

Yirmi yaş dişleri genel olarak çene kemiğinde bulunduğu konum dolayısıyla, üzerinin diş eti kalması nedeniyle gömük durmaktadır. Dişin bir bölümünün diş etiyle kaplı olması durumunda sıklıkla enfeksiyon ve bunun neden olduğu çene açma esnasında ağrı ve azalma, yüzde şişme meydana gelmektedir. 20’li yaşlar döneminde çıkmasının sebebiyle 20’li dişer adını alan bu dişlerden, ağzın en arka kısımlarında ve hem alt hem de üst çenede bulunan 8. sıra dişleridir. Genellikle üstten ya da alttan değil de, yan dişe yaslanarak çıkan bu dişler, herhangi bir soruna sebep olmuyorsa çekilmesi gerek duyulmamaktadır. Herhangi bir sıkıntıya neden olmasa bile diğer dişlerin sağlığı ve düzgün sıralanması açısından, yirmilik dişlerin çekimi gerekebilmektedir. Bu dişlerin çekimi, çene cerrahları tarafından, lokal anestezi ile uyuşturularak yapılmaktadır. Gömülü dişlerin çekiminin zorluğu, köklerin pozisyonlarına bağlı olmaktadır. Bu yüzden ilk olarak diş röntgeni çekilerek, problem yaratan 20’lik dişin konumu belirlenmelidir. Üstte bulunan 20’lik dişler genelde daha sık etkilenirler ama alt dişleri söküp çıkarmak daha kolaydır.

20’lik dişlerin çekilme durumları şu şekildedir;

  • 20’lik dişlerde çürük oluşması halinde,
  • Diş eti iltihaplanması durumunda,
  • Yanında bulunan komşu dişinin çürümesi halinde,
  • 20’lik dişin yanağa zarar vermesi durumunda,
  • Öndeki dişlerde çapraşıklığa neden olması durumunda,
  • Kist ve tümör varlığından kaynaklıysa,
  • Basınç ağrısı oluşturma halinde
  • Çene kırıkları bulunması dahilinde, 20’lik dişlerin çekilmesi gereklidir.

20’LİK DİŞ AĞRISI VE BELİRTİLERİ

20’lik diş ağrılarında iki durum göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların birincisi 20’lik dişin neden olduğu yansıma ağrılar, ikincisi ise dişte meydana gelen ağrıdır. 20’lik diş ağrısı, diş etinin iltihaplanmasından veya çürükten kaynaklanmaktadır. Şiddetli ağrıya dönüşmeden önce tatlı yiyecekler yenildiği zaman hassasiyetin oluşması, soğuk uyaranlarda keskin ve anlık bir sızı ağrının oluşması şeklinde kendini hissettirir. Bu aşamalarda müdahale edilmediği sürece şiddetli ağrıya dönüşmektedir. Baş, boyun bölgelerinde oluşan ağrıların kaynağı da bu dişler olabilmektedir. Bu durum yansıyan ağrı olarak tanımlanmaktadır. Özellikle farklı bir neden konulmuyorsa, baş ve boyun bölgesi ağrılarında ilk atılacak adım, 20’lik dişin çekimidir.

 

20’LİK DİŞİN ZARARLARI

20’lik yaş dişleri çekilmediği takdirde kişinin hayatını bir çok açıdan olumsuz etkilemektedir. 20’lik diş belirtileri görülmeye başlandığı an mutlaka doktor kontrolü yapılması gereklidir. Bazı yirmilik dişler kısmen görünse bile bazen tamamen gizli kalabilmektedir. Yirmilik dişler çene içinde ters veya yatay büyüyebildikleri için, diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır. Yirmilik dişler her ne kadar diş etleriyle kısmen ortaya çıkarsa bu durumda kişi için bazı sorunlar oluşturmaktadır. Diş hastalıklarına sebep olan bu durum aynı zamanda bakteri ve mikrop oluşumunu arttırır. Diş etinden yarım çıkan gömülü diş kesinlikle çektirilmelidir. Aksi takdirde yanındaki dişleri de çürütebilir, ağız kokusuna sebebiyet verebilir. Bu yüzden, ağız ve çene sağlığınıza zarar verebilecek 20’lik yaş dişlerinin mutlaka çekilmesi gereklidir.

20’LİK DİŞ ÇEKİMİYLE, NORMAL DİŞİN ÇEKİMİ AYNI MIDIR?

Normal diş çekimiyle farklı olan yirmilik diş çekimlerinde, dişin, çene kemiğindeki konumu, pozisyonu, üzerinin diş etiyle kapalı olup olmaması önemli etkenlerdendir. Bu durumlarda diş çekimi oldukça zorlaşmaktadır. Ama normal diş çekiminde dişler, diş etinin üstündedir ve yirmilik dişlere göre daha kolay çekilir. Normal dişlerde şişme ve kanama daha çabuk iyileşirken, yirmilik dişlerin çekiminde iyileşme süreci normalinden daha uzun sürmektedir.

20’LİK DİŞ ÇEKİMİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

20’lik dişlerin çekilmesinde diş bakımına dikkat edilmeli. Dişin çekildiği yer kurcalanmamalı ve yara ile oynanmamalıdır. Aksi takdirde dişte enfeksiyon oluşumu ve yaradan kanama kaçınılmazdır. Diş çekiminin gerçekleştiği tarafta 24 saat boyunca çiğneme gerçekleştirilmemelidir. Sigara ve alkol gibi maddelerin tüketilmemesinin yanı sıra, mümkün olduğunca az tükürülmelidir. Operasyondan sonra yüzde şişme olmasının engellenmesi için, dişin olduğu yanağa mutlaka buzlu kompres uygulanarak, şişmenin önüne geçilebilmektedir. Diş çekimi sonrasında kanamanın kontrol altına alınması için 15 dakikada ya da yarım saat boyunca tampon yapılması gereklidir.

20'lik diş ağrısına ne iyi gelir? Nasıl tedavi edilir?

20'LİK DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

20’lik dişler, diğer tüm dişler gibi sancılı bir süreçle birlikte çıkar. Bunun sebebi dişin büyüme süreciyle birlikte diş etlerinin yarılması, diş köklerinin zorlanması ve çene kemiğinin büyüyen dişe alan açmak için genişlemesidir. Bu tip diş ağrıları yaşanması durumunda dikkat edilmesi gereken ilk nokta, ağız ve diş sağlığına özen göstermektir.

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız, dişlerinizi fırçalarken ağzınızın tüm noktalarına ulaşabilecek fırça modellerini tercih etmeniz, diş etlerinizi zedeleyebilecek fırçalardan kaçınmanız büyük önem taşır. Düzenli olarak diş fırçalama işlemleri sayesinde ağzınızda gıda parçası kalmasını engelleyebilir, plak ve bakteri oluşumlarını yok edebilir ve böylece yeni azı dişlerinizin sağlıklı bir ortamda gelişmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Ağız ve diş eti sağlığınızı artırmak için gargaralardan, çalkalama sularından ve diş iplerinden de yararlanabilirsiniz. Yirmilik dişleriniz sağlıklı bir şekilde büyüyorsa ağrılarınızı hafifletmek için doktorunuzun onay vereceği ağrı kesici ilaçlardan da kullanabilirsiniz.

20’LİK DİŞİN ALINMASINA YOL AÇACAK DURUMLAR NELERDİR?

Yirmi yaş dişlerinin cerrahi operasyonla alınması için dişin sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere yol açması gerekir. Aşağıdaki durumların biri ya da birkaçı oluşuyorsa akıl dişlerinin ameliyatla çıkarılması tercih edilebilir.

-Yirmilik dişler diş etlerinde enfeksiyona yol açıyorsa,

yaş dişleri sebebiyle çene kemiğinde zorlanma oluşuyorsa,

-Çıkamayan dişler mevcut dişlerin köklerini zorluyor ve çürümeye sebep oluyorsa,

-Diş etlerinde yoğun ve acılı apseler büyüyorsa,

’lik diş sebebiyle ağız içinde kist ve tümör oluşma riski varsa,

yaş dişi diş eti kanamalarına, ağız içi kokusuna ve zonklamalara neden oluyorsa ameliyat seçeneği değerlendirilebilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır