bu ayki fitre ne kadar / funduszeue.infoK: KUDÜS BİZİM İÇİN CİHAD VE ŞEHADET MEKTEBİDİR

Bu Ayki Fitre Ne Kadar

bu ayki fitre ne kadar

Son Güncellenme:

Ramazan ayının diğer önemli ibadetlerinden birisi de fitredir. Her Müslümanın vermesi gereken maddi bir ibadettir. Fitre gücü yeten her Müslüman bireyin ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahibi kişilere vermesi gereken sadakaya denir. Fitre miktarı her yıl diyanet tarafından açıklanır. yılına ait fitre miktarı da açıklandı.

Haberin Devamı

 Fitre Ne Kadar?

Fitre miktarları her yıl Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenir. Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınır. Din İşleri Yüksek Kurulu, yılı Ramazan ayının başlangıcından yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 70 TL olarak belirledi.

Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır.

Haberin Devamı

Geçmiş Yıllara Ait Diyanet Fitre Miktarları

Yıllar      Fitre miktarı (TL)

  •       3
  •       3,5
  •       3,85
  •       4
  •       4,5
  •       5
  •       6
  •       6,5
  •       7
  •       7,5
  •       8,5
  •       9,5
  •       10
  •       11,5
  •       15
  •       16
  •       19
  •       23
  •       27
  •       28
  •       40
  •       70

Fitre Nedir?

Fitre; halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

Fitre Ne Zaman Verilir?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir.

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

Haberin Devamı

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fitre sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.

Fitre Kimlere Verilmez?

Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fitresini ve fidyesini kendi anası, babası, dede ve nineleri, çocukları, torunları ve onların çocuklarına vermez. Ayrıca eşler de birbirlerine zekat, fitre ve fidye veremez.

Aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

  • Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
  • Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
  • Eşine,
  • Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

Haberin Devamı

Günlük Oruç Fidyesi Ne Kadar?

Oruç fidyesinin tutarı fitre sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Bu durumda olan kimseler, fidye vermeye güçleri yetmiyorsa Allah’tan bağışlanmalarını isterler.

Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse, fidyelerini vermiş bile olsalar tutamadıkları oruçları Hanefîlere göre kaza ederler. Önceden verdikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nafile bağış/sadaka sayılır.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı yılı Fitre miktarını açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantıda, yılı Ramazan ayının başlangıcından yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 TL olarak belirledi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca karar sonrasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Din İşleri Yüksek Kurulumuzca yılı Ramazan ayının başlangıcından yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) TL olarak belirlenmiştir.

Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır."

Sabah saat ’da Bridge Restoran’ın sponsor olduğu kahvaltı ikramı ile başlayan toplantı Darülaceze Başkan Yardımcısı Ahmet Malatyalı’nın sunumuyla devam etti. Sayın Malatyalı Darülaceze’nin projelendirdiği Sosyal Hizmet Şehri, Yurt Projesi ve Darülaceze Kamu Spotlarının yeraldığı sinevizyon gösterimini sunduktan sonra şunları söyledi;
“İzlemiş olduğunuz videoların tamamı kendi imkanlarımızla kendi ekibimiz tarafından yapılmakta ve hem sosyal medya hesaplarımızdan hem de kendi yayınlarımız olan Darülaceze Bülteni ve Kapı dergisinden servis edilmektedir. Darülaceze’nin tanınırlığının artması, halkımızın kurumumuz hakkındaki farkındalığının çoğalması için sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Bu yüzden sosyal medya üzerinden de desteğinizi bekliyoruz.” dedi. Ardından Darülaceze gönüllümüz Sayın Asuman Karaşabanoğlu’nu konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.
Sayın Karaşabanoğu yaptığı konuşmasında II. Abdülhamid Han’ın vakıf kültürünü ete kemiğe büründürdüğü bu kurumun yıldır kesintisiz süren hizmetinden bahsederek özetle şu mesajı verdi:
“En uzak mesafe birbirini anlamayan iki kafa arasındaki mesafedir. Bu kritik günlerde bizim bu sıcaklığımız Misak-ı Milli’nin tüm sınırlarına yayılsın.”
Sayın Karaşabanoğlu’nun ardından Darülaceze Başkanı Sayın Hamza Cebeci Konuşmasını yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı. Sayın Cebeci, göreve geldiği 3 yıllık süreç içinde kurum içinde yapılan gerek mimari restorasyon gerekse hizmet anlamındaki çalışmalardan ve üretilen projelerden bahsederek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Sayın Cebeci;
“Biz iyiyiz” demekle iyi olunmuyor. Eğer başkaları takdir ederse gönlümüz ferahlıyor.
Göreve geldiğimizden bu yana Darülaceze’nin çehresi tamamen değişfunduszeue.info halini hatırlarsınız. Burada en önemli mesele yapılan işlerin çoğunun maliyetini sponsorların üstlenmesidir. Sizin gibi hayırseverlerin katkısıyla kurumun bütçesine dokunmadan bunca işler yapıldı.
Bu gün burada Darülaceze’ye yürekten katkıda bulunan dostlarımız var. Sabah saat ’da davet ettik, koşarak geldiler. Ben burada herkese yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
Son olarak günün konuşmacısı Dr. Hayri Baraçlı misafirlere hitap etti. Sayın Baraçlı konuşmasında özetle şunları söyledi;
“Bizim anlayışımızda ve kültürümüzde darülacezeler, darülşifalar ve vakıflar gibi kurumlar varken topluma hizmet edebilmek sadece devlet anlayışı içinde değil, bir birlik anlayışı içinde ve sivil toplum dayanışması şeklindedir. Biz bunun en güzel örneğini içinde bulunduğumuz Darülaceze’de görüyoruz.
Bir çok ülkeyi ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerimizde görüyoruz ki; en önemli özelliğimiz birlik ve beraberliğimizdir. Bizim birlik ve beraberliğimizi ortaya çıkaran en önemli unsur ise dinimiz, dinimizin en önemli unsurlarından biri de “insanlığa hizmettir”. Bu yüzden ecdadımızın vakıflarının belirlenebilen sayısı 26 bin civarındadır. Bu sayı Osmanlı Devleti’nin bir vakıf devleti ve bir sosyal devlet olduğunun en büyük göstergesidir. Vakıf anlayışı içinde bir birlik ve beraberlik ile bir dayanışma ruhu ortaya çıkardığını bizim asla unutmamamız gerekir.
Yabancıların bizi anlayamadığı çok önemli bir husus var. Bizle “bereket” anlayışına sahibiz. Bu da vakıflarla, hizmetlerle, fitrelerle, sadakalarla veya kurbanlarımızla ortaya çıkıyor. Yabancıların bunu anlayabilmesi mümkün değildir. Çünkü biz kapitalist düşünmüyoruz. Biz insanlığa hizmet etmenin Hakk’a hizmet lavuğuna inanıyoruz. Onun içindir ki Türkiye’ye yapılan saldırıların temel noktasında bu vardır. Bizim bu hizmetlerimizi ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Türkiye tüm dünyada insani yardım hususunda dünya 2.’si konumundadır. Bunu da ayrıca dikkate almak gereklidir.” dedi.
Sayın Baraçlı’nın konuşmasının ardından Darülaceze’ye katkı sağlayan misafirlerimizden; Ali Kütük, Atilla Bingöl, Arzu Çağlar, Rıdvan Yeşil, Abdullah Sanlı ve Hayri Baraçlı’ya günün anısına birer hediye takdim edildi. Son olarak misafirlerimiz aile fotoğrafı çekimi için kamera karşısına geçti.
Etkinliğin sona ermesinin ardında ise misafirlerimiz Başkanımız Hamza Cebeci ve yönetim kadromuz eşliğinde Darülaceze’nin birimlerini dolaşarak bilgi aldılar ve Rehabilitasyon Merkezimizde sakinlerimiz ile bir araya geldiler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası