türkiye nin ilk peynir müzesi nin bulunduğu köy / Boğatepe, Kars - Vikipedi

Türkiye Nin Ilk Peynir Müzesi Nin Bulunduğu Köy

türkiye nin ilk peynir müzesi nin bulunduğu köy

Boğatepe Köyü son yılların en popüler destinasyonlarından biri. Kars&#;a bağlı Boğatepe Köyü, özellikle kültür turu yapmayı sevenlerin dikkatini çekiyor. Türkiye&#;nin orijinal köylerinden biri olan Boğatepe Köyü, tarihi ve bugünkü var oluşu ile öne çıkıyor. Adeta bir peynir cenneti olan Boğatepe Köyü&#;nü neden görmeniz gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz. Bu kış, Kars&#;a gidecek olanlar mutlaka Boğatepe Köyü&#;nü de görmelisiniz.

Boğatepe Köyü

Boğatepe Köyü&#;nün eski adı Rusça kökenli bir isim olan Büyük Zavot. Kars’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan Boğatepe Köyü, meşhur Kars gravyer peynirinin üretildiği Türkiye&#;deki tek köy. Birçok özelliği bu köyü farklılaştırmış ve bu köyün farkına İsviçreliler de varmış. Alplere benzetilen Boğatepe Köyü, Kars turu yapacakların mutlaka görmeleri gereken bir yer. 93 Harbinden sonra Kars&#;a yerleşen Malakanlar ile başlıyor hikaye. Malakanlar, köyde süt işlemeye başlıyor ve Tiflis-Kars arasındaki posta yolu, atlı tramvayın mola ve aktarma istasyonu kurulunca  İsviçreli iş adamları bölgeyi fark ediyor. Malakanların bol miktarda ürettikleri sütü işlemek için kurdukları gravyer peyniri imalathanesi &#;zavotu (mandıra)&#; kurulmasıyla köyde yerleşim başlıyor.

Boğatepe Köyü

Bolşevik Devrimi&#;nden sonra Ruslar geri çekilince Malakanlar da Rusya&#;ya dönüyor. Kars&#;ın nüfusu yeniden Türk çoğunluğuna sahip oluyor. Malakanlar&#;dan sonra Karapapaklar (Terekeme) yerleşiyor Kars&#;a. Ve süt, peynir üretimi durmaksızın devam ediyor. Cumhuriyet Dönemi peynirciliğin başlatılması ve geliştirilmesinde öncülük eden Boğatepe Köyü&#;nde  yılında Türkiye’nin ilk peynir müzesi olan Zavot Eko Müzesi kuruluyor.

Türkiye’deki İlk ve Tek Peynir Müzesi&#;ni Görebilirsiniz

Tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomiye sahip olan Boğatepe Köyü&#;nde günümüzde turizm de ekonomik gelirin bir kolu olmuş durumda. Yerli ve yabancı birçok turistin geldiği köyde peynircilik ise gelir getiren iş kollarında başı çekiyor. Kars bölgesinde geleneksel gravyer ve kaşar üretiminin yapıldığı tek köy olan Boğatepe Köyü&#;nde gezilecek birçok yer de bulunuyor.

Kars GravyeriKars turunuza Türkiye’deki ilk ve tek peynir müzesini görmek için Boğatepe Köyü&#;nü ekleyin. 16 ayrı çeşit peynirin üretildiği köyün en ünlü peyniri gravyer oluyor. metre yükseklikteki Kars ve Ardahan yaylalarında Kafkas-İran-Turan iklimlerinin çakışarak ortaya çıkarmış olduğu bitki çeşitliliği ile beslenen hayvanlardan temin edilen süt ile yapılan peynirler çeşit çeşit burada. Üstelik eski kaşar, türkmen saçak, malakan, tulum, otlu, kelle, tel, çürük, çanak gibi tescili peynirlerin tadına da bakabilirsiniz. Ya da eve eli boş dönmemek için beğendiğiniz peynirlerden satın alabilirsiniz.

Doğu Ekspresi İle Gidebilirsiniz

Boğatepe Köyü&#;nün kendisi yeteri kadar güzel değilmiş gibi bir de bu köye gitmek için Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğu yapma şansınız bulunuyor. Günümüzde en çok merak edilen yolculuk olan ve seyahat etme aşkını körükleyen Doğu Ekspresi ile seyahat etmek muhteşem manzaraları ile unutulmaz anılar yaratacak.

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi ile Kars&#;a gittikten sonra Boğatepe Köyü&#;ne uğrayabilir ve muhteşem bir coğrafyada lezzetli peynirlerin tadına bakabilirsiniz. Doğu Ekspresi ile Kars&#;a gitmek için en uygun zamanlar kış ayları oluyor. Bu ayları kaçırmamak ve bilet bulmak için elinizi çabuk tutun derim.

Boğatepeli Muhteşem İnsanları Tanıyabilirsiniz

Bu köyün Türkiye&#;deki örnek bir köy olduğunun altını çizmeliyim. Üretime devam etmeleri ve bunu büyük bir iş birliği ile yapmaları birçok insana ilham veriyor. Boğatepe Köyü&#;nün başarısı da elbette bu köye gönül vermiş insanlar sayesinde oluyor. Başta Kars gravyer peynirinin hayat bulmasını sağlayan, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği&#;nin kurulmasına öncülük eden İlhan Koçulu ve müze kurucularından Zümran Ömür olmak üzere köyde yaşayan birçok insanın bu başarıda imzası bulunuyor. Boğatepeli kadınlar, kurulan dernek bünyesinde bitki yetiştiriciliği, mandıracılık ve nesli tükenen tohumlar hakkında eğitim aldılar. Bununla birlikte köyün doğal kaynaklarının kullanımı, bilgisayar ve Fransızca gibi farklı eğitimler de aldılar. İşte bugün Boğatepe Köyü&#;nü neden görmelisiniz derken tam olarak bundan bahsediyordum.

Sizce de Boğatepe Köyü, gördüğü bu ilgiyi fazlasıyla hak etmiyor mu?

Kars&#;a Bağlı Boğatepe Köyü&#;nü Görmek İçin Hemen Şimdi Bu Tura Katılın. Tur Hakkında Yorum, Soru ve Görüşlerinizi Yorum Olarak Bırakabilir, Formu Doldurarak Talep Bırakabilirsiniz.

kaynağı değiştir]

Köyün yılı kayıtlarındaki ismi de Rodionovka olarak geçmektedir. yılı kayıtlarında ise Zavod olup, Rusça'da “su kenarı" anlamına gelmektedir.[3] ve nüfus kayıtlarında Göle'nin bir köyü iken, yılında Kars'ın merkez ilçesinin bir köyü olmuştur.

Coğrafya[değiştir

İlgili 45 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Peynir nasıl ortaya çıktı?

Peynir, sütün maya ile pıhtılaştırılıp, pıhtının çeşitli şekillerde işlenmesi, süzülmesi, preslenmesi ve belirli koşullarda olgunlaştırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Peynir üretimi ve tüketimi oldukça yaygın olup, pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca aynı çeşit peynirlerde dahi farklılıklar olabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.