biyokimya testi kaç saatte çıkar / MEDAR - Laboratuvar

Biyokimya Testi Kaç Saatte Çıkar

biyokimya testi kaç saatte çıkar

Biyokimya testi nedir, neden yapılır? Biyokimya testlerinin sonu&#;larının &#;ıkması ne kadar s&#;rer?

Gerek büyük hastanelerde, gerekse küçük sağlık kuruluşlarında sıkça adı geçen ve toplumda birçok kişinin yaptırdığı biyokimya testi sağlık açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bazı rahatsızlıkların belirlenmesi veya tedavilerin uygulanması amacıyla yapılmaktadır.

Biyokimya testi nedir?

Kısa adı canlı bilimi olan biyokimya, canlı dokuları oluşturan maddeleri ve maddelerin tüm fonksiyonlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Her canlının kendisine ait bir kimyası bulunmaktadır. Canlıların dokularındaki her maddenin ise bir görevi bulunur. Vücutta bu bir denge halindedir. Fakat bu dengelerden birinin bozulması pek çok sorun oluşturmaktadır. Biyokimya testi ise vücuttaki bu dengesizliği bulmak ve ne anlama geldiğini ortaya çıkarmak için yapılmaktadır. Biyokimya testleri bir kan testidir.

Biyokimya testi neden yapılır?

Toplumda pek çok insan biyokimya testi yaptırmıştır. Birçok sebep ile yapılan biyokimya testleri doktorlar tarafından istenir. Biyokimya testlerinin yaptırılmasının başlıca nedeni hastalıkların teşhis edilebilmesi içindir. Özellikle hastalıkların teşhis edilip önlenmesi ve tedavi edilebilmesi için biyokimya testleri sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır. Biyokimya testler laboratuvarlarda yapılmaktadır.

İnsan vücudundaki kan vücudun tüm bölümünü sarar. Bu sebeple organların işlev görmesi için gerekli olan her şeyi iletir. Kanın vücudun her fonksiyonundan sorumlu olması sebebiyle de birçok hastalık kan tahlilleri ile de çıkabilmektedir. Bu sebeple biyokimya testleri hastalıkların teşhis edilmesinde oldukça önem taşımaktadır.

Biyokimya testlerinin sonuçlarının çıkması ne kadar sürer?

Biyokimya testleri bütün tahlillerin genel adıdır. Bu sebeple biyokimya testi yapılmadan 10 veya 12 saat hiçbir şeyin yenmemesi gerekmektedir. 10 veya 12 saat aç karnına bu testlerin yapılması doğru sonuçları verecektir.

Biyokimya testleri sonuçları çıkma süresi test sayısı ve hangi bölümde çalışacağıyla ilgili olarak değişkenlik göstermektedir. Biyokimya test sonuçlarının çıkma süreleri şu şekilde açıklanmaktadır:

- Hormon testleri: 3 veya 4 saat,

- Hemogram testleri: 1 veya 2 saat,

- Fibrojen testleri: 2 veya 3 saat,

- Kan grubu veya kanın pıhtılaşma süresini ölçen testler: 10 ile 20 dakika arasında hazır olmaktadır.

Test AdıAcil Testler Sonuç Teslim SüresiRutin Testler Sonuç Teslim SüresiGLUKOZ DAKİKA SAAT ARASIÜRE,BUN (Üre Azotu) DAKİKA SAAT ARASIKREATİNİN DAKİKA SAAT ARASIHEMOGLOBİN A1C DAKİKA SAAT ARASIAST (SGOT),ALT(SGPT) DAKİKA SAAT ARASIDEMİR,DEMİR BAĞLAMA DAKİKA SAAT ARASIAMİLAZ DAKİKA SAAT ARASIBİLİRUBİN DİREKT DAKİKA SAAT ARASIBİLİRUBİN TOTAL DAKİKA SAAT ARASIBİLİRUBİN TOTAL(KAPİLLER)60 DAKİKA60 DAKİKACK (Kreatin kinaz) DAKİKA SAAT ARASICK-MB(CPK-MB) DAKİKA SAAT ARASIASO RF,CRP (C Reaktif protein) DAKİKA SAAT ARASIKALSİYUM DAKİKA SAAT ARASITOTAL KOLESTEROL,TRİGLİSERİT,LDL,HDL DAKİKA SAAT ARASIPOTASYUM (K), KLORUR (Cl), SODYUM (Na) DAKİKA SAAT ARASILDH (Laktat Dehidrogenaz),URİK ASİT DAKİKA SAAT ARASIALP,LİPAZ DAKİKA SAAT ARASIFosfor DAKİKA SAAT ARASIMagnezyum DAKİKA SAAT ARASIGGT DAKİKA SAAT ARASITOTAL İGE GÜN ARASI GÜN ARASITROPONIN I” DAKİKA SAAT ARASIVİTAMİN D DAKİKA SAAT ARASICROSS-MATCH DAKİKA SAAT ARASIKAN GRUBU DAKİKA SAAT ARASICOOMBS DİREKT DAKİKA SAAT ARASICOOMBS İNDİREKT DAKİKA SAAT ARASIAPTT (AKTIVE PARSYEL TROMBOPLASTIN Z) DAKİKA SAAT ARASIPT DAKİKA SAAT ARASIBETA - HCG DAKİKA SAAT ARASIHbsAg, Anti-HBS DAKİKA SAAT ARASIANTİ HIV I/II DAKİKA SAAT ARASIANTI-HCV DAKİKA SAAT ARASITAM İDRAR TETKİKİ DAKİKA SAAT ARASIİNSÜLİN, HOMA İNDEKSİ DAKİKA SAAT ARASIANTİ-TOKSOPLAZMA IgM, ANTİ-RUBELLA IgM GÜN ARASI GÜN ARASIFSH, LH, ESTRADİOL (E2), PROLAKTİN DAKİKA SAAT ARASIVİTAMİN B12, FOLİK ASİT, FERRİTİN DAKİKA SAAT ARASIFT3(SERBEST T3),FT4(SERBEST T4),TSH DAKİKA SAAT ARASITOTAL PSA,FREE PSA DAKİKA SAAT ARASICEA,CA,CA,CA GÜN ARASI GÜN ARASIHEMOGRAM DAKİKA SAAT ARASISEDİMANTASYON DAKİKA DAKİKAGAİTADA GİZLİ KAN DAKİKA DAKİKAGAİTADA ROTAVIRUS, HELİKOBAKTER DAKİKA DAKİKAGAİTA MİKROSKOBİSİ DAKİKA DAKİKABRUCELLA AGLUTİNASYON DAKİKA DAKİKASPERMİOGRAM DAKİKA DAKİKAKAN KÜLTÜRÜ8 GÜNİDRAR KÜLTÜRÜ,BALGAM KÜLTÜRÜ,YARA KÜLTÜRÜ,SPERM KÜLTÜRÜ,STERİL VÜCUT SIVILARI KÜLTÜRÜ VE DİĞER KÜLTÜRLER GÜN ARASI GÜN ARASIDIŞ LABORATUVAR TESTLERİ GÜNDIŞ LABORATUVAR TESTLERİ (SPESİFİK) GÜNPATOLOJİ GÜNGENETİK TESTLER GÜN

Biyokimya Testi Nedir, Neden Yapılır? Biyokimya Testinde Neye Bakılır, Sonu&#;ları Ne Zaman &#;ıkar?

Biyokimya, mikroorganizma, insan, bitki ve hayvanlar dahil olmak üzere doğada bulunan tüm canlıların yapısında bulunan kimyasal maddeleri ve canlıların yaşam süreleri boyunca gerçekleşen kimyasal olayları inceleyen bilim dalıdır. 

Biyokimya Testi Nedir, Neden Yapılır? 

Laboratuvarlarda uygulanan biyokimya testleri, vücut içerisinde bulunan kimyasal maddelerde herhangi bir dengesizlik ya da sorun olup olmadığını öğrenebilmek için yapılır. Biyokimya testine göre eğer ortada bir dengesizlik ya da sorun varsa bu durumun vücuda nasıl bir zarar verdiğini ve bozukluğun nasıl giderileceği konusunda bilgi verir. Kan alınarak gerçekleştirilen biyokimya testlerinde bütün kimyasalların kan içinde bulunduğu ve vücutta dolaştığından dolayı vücuda dair teşhis ve tedavi için birçok fikir verir. 

Biyokimya Testinde Neye Bakılır, Sonuçları Ne Zaman Çıkar? 

Biyokimya testlerinde alınan kan diğer testlere göre daha detaylı bir şekilde incelenir ve vücutta bulunan tüm sorunlar bu testler sonucunda gözlemlenebilir. Biyokimya testinde şunlara bakılır;

  • Kanda bulunan albumin miktarı
  • Kolesterol 
  • Hormonal yani metabolik ve endokrin bozukluklar
  • Pankreas fonksiyonları
  • Açlık kan şekeri değeri tespiti 
  • Şeker hastalığı ile ilgili durumların belirlenmesi
  • Metabolizma değerlendirmeleri
  • Vücudun elektrolit değerlendirmesi
  • Vücudun su dengesinin tespiti
  • Safra kesesi, karaciğer fonksiyonları ve bilirubin miktarının belirlenmesi
  • Koroner kalp rahatsızlıklarının belirlenmesi 
  • Hemoglobin miktarı, kansızlık gibi durumların tespiti
  • Demir seviyesinin belirlenmesi
  • Fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi elementlerin miktarlarının tespiti

Hastane içerisinde yapılan tahlillerin laboratuvarlardan çıkma süresi, hastanede yapılan toplam test sayısına ve hangi bölümler ile çalışılacağına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Biyokimya testinin sonuçları genel olarak, hafta içi her gün sabahtan öğlene kadar laboratuvara gelen numunelerin sonuçları gün içerisinde, öğlen 12'den sonra gelen numunelerin sonuçları laboratuvarın iş yoğunluğuna bağlı olarak gün içerisinde ya da ertesi gün verilebilmektedir. 

Son Güncellenme Tarihi: 18/02/

Tıp merkezimizde tüm biyokimya testleri ve mikrobiyoloji tetkikleri yapılmaktadır.

Biyokimya Testi Nedir?

Türkçede canlı bilimi olarak adlandırılan biyokimya tüm canlı organizmaların yapılarını, yaşamı oluşturan kimyasal maddelerin bütününü inceleyen bilim dalıdır. Biyokimya testi, kan ve idrar alınması, gebelik testi, tümör belirteç incelemeleri gibi farklı tahlillerin bütününe verilen isimdir.

Biyokimya Tetkikleri Nasıl Yorumlanır?

Biyokimya tahlil sonuçlarınız geldi ve siz hangi terimi, nasıl yorumlayacağınızı bilmiyor musunuz? Tahlil sonuçlarında gördüğünüz terimleri yorumlamanıza yardımcı olacak kılavuzu inceleyebilirsiniz.

Albumin
Albumin, kanın onkotik basıncı hakkında bilgi verir.

Lipaz
Pankreas fonksiyon testlerinden birisi lipazdır.

TK
TK, toplam kolestrol anlamına gelir.

OGTT ve OGL
OGTT ve OGL şeker yüklemeleri olarak bilinir.

AKŞ (Açlık Kan Şekeri)
Bireylerin karbonhidrat metabolizmasının değerlendirilmesinde AKŞ incelenir.

BİL &#; T (Bilirubin Total)
Bilirubin Total, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesinde incelenir.

Sodyum
Vücudun su dengesi ve elektrolit değerlendirmesinde kullanılır.

BİL &#; D (Bilirubin D)
Bilirubin D, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır.

VLDL &#; K (Kolesterol)
VLDL – K, bireylerin metabolizma değerlendirmelerinde kullanılır.

HDL &#; K (Kolesterol)
HDL – K, bireylerin koroner kalp hastalığı riskinin değerlendirilmesinde kullanılır.

LDL &#; K (Kolesterol)
LDL – K, hastaların koroner kalp rahatsızlıkları riskinin değerlendirilmesinde kullanılır.

DBK (Demir Bağlama Kapasitesi)
DBK, serum demir düzeyinin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.

GLU (Glikoz)
Glikoz, bireylerin karbonhidrat metabolizma değerlendirmelerinde kullanılır. Açlık kan şekeri olarak da bilinmektedir.

Klorür
Asit baz, elektrolit dengesi, su metabolizmasının değerlendirilmesi için Klorür seviyesi incelenir. Aşırı kusma gibi durumlarda seviyesi düşük çıkar.

Transferrin
Transferrin, demir transportunu sağlayan, plazmada bulunan major bir proteindir. Gebelik, östrojen kullanımı, demir eksikliği anemisi gibi durumlarda transferrin düzeyi artar.

GGT (Gama Glutamil Transferaz)
GGT, karaciğer fonksiyon testlerinden biridir. İlaçların ve alkolün karaciğer üzerinde yarattığı toksik etkisini takip etmekte kullanılır.

TKŞ (Tokluk Kan Şekeri)
Bireylerin karbonhidrat metabolizmasının değerlendirilmesinde kullanılır ve kişinin yemek yemesinin ardından 2 saat geçtikten sonra bakılır.

FE (Demir)
Demir eksikliği, demir zehirlenmesi ve her türlü anemi değerlendirmesinde FE düzeyine bakılır. Demir eksikliği ve anemi gibi durumlarda demir düzeyinin azaldığı gözlemlenir.

TP (Total Protein)
TP, karaciğer ve böbrek hastalıklarının takibinde kullanılır. Deride yanık, kronik karaciğer hastalıkları gibi durumlarda total protein seviyesi azalır.

AMYL (Amilaz)
Amilaz, pankreas fonksiyon testlerinden biridir. Pankreas yetmezliği gibi durumlarda AMYL seviyesi azalırken, alkol kullanımı gibi durumlarda AMYL seviyesi artar.

UA (Ürik Asit)
Ürik Asit, gut gibi pürin metabolizma bozukluklarının teşhis ve takibinde kullanılır. Lösemi, böbrek yetmezliği, gut, ağır egzersiz gibi durumlarda kişinin ürik asit düzeyi artar.

HB (Hemoglobin)
Hemoglobin, kan kaybı, anemi gibi durumların değerlendirilmesinde kullanılır. Anemi gibi durumlarda hemoglobin düzeyi azalırken; deride yanık, yüksek rakım, aşırı kusma, egzersiz gibi durumlarda hemoglobin miktarı azalır.

Kreatinin Klirensi
Kreatinin klirensi, böbrek fonksiyon değerlendirmelerinde ve böbrek hastalıklarının takibinde incelenir. Şok ve böbrek hastalıkları kreatinin klirensi seviyesini azaltmaktadır.

LDH (Laktat Dehidrogenaz)
LDH, karaciğer ve kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılır. Lenfoma ve orak hücre anemisi gibi durumlarda düzeyinin yüksek olduğu gözlemlenir.

ALT (Alanin)
ALT – Alanin, karaciğer fonksiyon testlerinden biridir. Aminotransferaz olarak da bilinir. Kas zedelenmeleri, akut böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları gibi durumlarda ALT düzeyinde artış gözlemlenir.

ALP (Alkalen)
Fosfataz olarak da bilinen ALP, safra kesesi, kemik dokusu ve karaciğere bağlı hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılır. Gebelikte, siroz ve çocukların büyüme döneminde ALP düzeyleri yüksek olur.

AST (Aspartat)
Aminotransferaz olarak da bilinen AST, vücudun bütün dokularında bulunur. Karaciğer, iskelet kası ve kalp aspartatın en çok bulunduğu dokulardır. Herhangi bir nedene bağlı olarak, kalp ve iskelet kası travması, karaciğer hücre hasarı veya zedelenmesi, ağır egzersiz, kalp yetmezliği gibi durumlarda kandaki AST miktarı artar.

CK (Kinaz) &#; MB
Kreatin olarak da bilinen CK – MB, kalp kaslarında ve iskelette meydana gelen dejenerasyonların değerlendirilmesinde kullanılır. Gebeliğin son dönemlerinde, doğum esnasında, ağır egzersiz gibi durumlarda kandaki miktarı artar.

MG (Magnezyum)
Magnezyum, metabolizma ve elektrolit dengesinin değerlendirilmesinde kullanılır. Ayrıca, gebelikte preeklampsi (hipertansiyon) tedavisi uygulanan hastalarda da incelenen bir değerdir. Gebelikte magnezyum düzeyinin düşük olduğu gözlemlenir.

CA (Kalsiyum)
Kalsiyum, endokrin ve metabolizma hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılır. D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklar durumunda kalsiyum düzeyi azalırken; akromegali, kemik metastazları gibi durumlarda kalsiyum seviyesinin yüksek olduğu gözlemlenir.

Fosfor
Fosfor, bireylerin metabolizma ve kalsiyum-fosfor dengesinin değerlendirilmesi için önemlidir. Kusma, D vitamini eksikliği gibi durumlarda fosfor düzeyi azalırken; akromegali, böbrek yetmezliği dibi durumlarda fosfor düzeyi artar.

ÜRE
Üre, kişilerin protein metabolizmalarını değerlendirmek için kullanılır. Böbrek fonksiyon tetkiklerinden biridir. Gebeliğin son dönemleri, ağır karaciğer hastalıkları, düşük proteinli diyet gibi durumlarda üre düzeyi azalırken; yüksek proteinli diyet gibi durumlarda üre düzeyi artar. Tüpün içine alınan idrarın yanı sıra, 24 saatlik idrar ve spot idrar da istenebilir.

Potasyum
Potasyum, asit baz dengesinin ve elektrolitlerin değerlendirilmesinde, böbrek fonksiyonlarının takibinde değerlendirilmeye alınır. Kronik açlık ve kusma gibi durumlarda potasyum seviyesi düşük iken; lösemi, doku hasarı, ağır egzersiz, akut böbrek yetmezliği, hemoliz, şok gibi durumlarda düzeyinin yüksek olduğu gözlemlenir.

Biyokimya Testi Neden İstenir?

Biyokimya testlerinin en sık isteneni kan tahlilleridir. Kan, vücudun her yerini sarar, bütün organları dolaşır ve organlara işlevini görmesi için ihtiyaç duyduğu hayat sıvısını iletir. Yani kan, vücudun her fonksiyonundan sorumludur, hastalıkların çoğu kanda gizlidir ve kan tahlilleri ile ortaya çıkarılır.

Kan tahlilleri, hematoloji ve biyokimya laboratuvarında cam tüp içerisine test yapılacak kişiden kan numunesi alınarak yapılır. Alınan numune, biyokimya laboratuvarına incelenmek üzere gönderilir.

Birçok biyokimya testi herhangi bir hazırlık gerektirmeksizin direkt olarak yapılabileceği gibi bazı tahlillerde bireylerin son 10 saat içerisinde yemek yememiş olması, su, alkol gibi diğer sıvı gıdalar almaması, sigara içmemesi ve kimyasal herhangi bir ilaç kullanmaması beklenebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası