sezeryan dikiş şişmesi / Sezaryen Doğum Dikişler ve Bakımı - Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

Sezeryan Dikiş Şişmesi

sezeryan dikiş şişmesi

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi sezaryen ameliyatından sonra da enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır. Bu enfeksiyon sezaryen yara izinde olabileceği gibi, rahimde de olabilmektedir. Sezaryen doğumların yaklaşık %5’inde enfeksiyon ile karşılaşılmaktadır ancak doğru yara bakımı ile enfeksiyona yakalanma riski en aza indirilebilir. Bu makalemizde; sezaryen sonrası enfeksiyon belirtileri, sezaryen dikişlerinde iltihap ve dikişlerde akıntı hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon - Sezaryen Dikişlerinde İltihap

Sezaryen doğumdan sonra enfeksiyon, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilse de en yaygın sebebi hijyen yetersizliğidir. Buna ek olarak annenin aşırı kilolu olması, diyabet veya yüksek tansiyon varlığı, otoimmün hastalığın mevcut olması veya doğumun uzaması gibi durumların, sezaryenden sonra enfeksiyon riskini arttırdığı bilinmektedir.

*Estetik dikiş nedir? Tüm detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Doğumdan sonra vücudunuzu gözlemleyerek enfeksiyon varlığını kolayca fark edilebilirsiniz. Örneğin;

  • Kesi bölgesinde şişlik / kızarıklık,
  • Yara yerinde kanama veya akıntı,
  • Kötü kokulu vajinal akıntı,
  • İdrar yaparken ağrı / yanma,
  • Vajinadan pıhtı şeklinde parçacıklar gelmesi,
  • Ateş

gibi belirtilerin olması durumunda mutlaka muayene olmanız gerekir.

Tüm ameliyat kesilerinde olduğu gibi, normal doğum kesisinde de (epizyotomi) enfeksiyon oluşma ihtimali bulunur. Doğumdan sonraki ilk 1 hafta, yara yerinde enfeksiyon oluşma riski daha yüksektir. Dikişler eridikten sonra enfeksiyon oluşmasına çok nadir rastlanılır. Yara yeri enfeksiyonu, bazı durumlarda dikişlerin tamamen açılmasına neden olabildiğinden, doğumdan sonraki süreçte yara yeri dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

*Avantajları ve dezavantajlarıyla sezaryen!

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Doğum Sonrasında En Sık Görülen Enfeksiyonlar

Sezaryen ameliyatından sonra karşılaşabileceğiniz enfeksiyonları bilmek, erken teşhis ve tedavi için önemlidir. Şimdi, doğumdan sonra en sık karşılaşılan enfeksiyonlar ve belirtilerine göz atalım;

Yara Yeri Enfeksiyonu

Yara yeri enfeksiyonu, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sezaryen kesisinin yapıldığı bölgede bakteri kaynaklı oluşan enfeksiyonlardır. Kesinin yapıldığı bölgede kötü koku, akıntı, kızarıklık, şişlik veya fazla hassasiyet varsa, kadın doğum uzmanınıza muayene olmanız gerekir.

Rahim İçi İltihabı

Zar yırtıldıktan sonra rahim çok daha duyarlı hale gelir. Vajinada yaşayan ve aslında zararsız olan bakteriler, hızla rahim içinde yayılabilir ve böylece rahim içi iltihabı gelişebilir. En önemli belirtileri alt karın bölgesinde ağrı hissetmektir. Ağrıya genellikle kötü kokulu akıntı ve ateş de eşlik eder. İstatiksel veriler incelendiğinde; sezaryen doğum yapan kadınlarda, normal doğum yapan kadınlara kıyasla rahim içi iltihabına daha sık rastlanmaktadır.

Septisemi

Kanda yayılan bir bakteriyel enfeksiyon sonucu olarak gelişen septisemi, hem normal hem de sezaryen doğumlardan sonra görülebilir. En önemli belirtileri; ateş, kalp atım hızında artış ve hızlı nefes alıp vermedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrarınızı yaparken ağrı-yanma hissediyorsanız, idrarınızın rengi bulanıksa veya kötü kokulu akıntılarınız oluyorsa muayene olmanız gerekir. Bu durum idrar yolu enfeksiyonunun habercisi olabilir. Tedavi için doktorunuzun yazacağı antibiyotik ve bol sıvı alımı yeterlidir.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Sezaryen Sonrası Dikiş Bakımı

Yara yeri bakımının en temel kuralı, bölgenin temiz ve kuru tutulmasıdır. İlk duşunuzu ayakta yapmanız önerilir. Eğer yara yerini kapatan ve bölgenin duştayken ıslanmasını engelleyen aparatlardan aldıysanız rahatlıkla duş alabilirsiniz. Aksi halde ilk 3 – 4 gün duş almanız tavsiye edilmez. Hastaneden ayrılmadan önce doktorunuzun reçete edeceği solüsyonla günde 1-2 defa pansuman yapmayı ihmal etmemeli, dikişlerinizi zorlayacak ağır işlerden uzak durmalısınız.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Minik bebeğinizin doğumu ya normal doğum yani vajinal yoldan ya da sezaryen doğum ile olabilir. Anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek ve normal doğuma imkan vermeyen durumlarda bu yöntemler arasından sezaryen tercih edilir. Ancak sezaryen, bir doğum yönteminden daha çok bir çeşit cerrahi müdahaledir ve her ameliyatta olduğu gibi sezaryen ameliyatında da birtakım riskler bulunmaktadır. Bu risklerden en sık görüleni ise sezaryen sonrası enfeksiyon durumudur.

Peki sezaryen sonrası enfeksiyonu neden olur? Belirtileri ve tedavisi nedir? Enfeksiyonu önlemenin yolları nelerdir?

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Nedir?

Sezaryen doğum, annenin karnına cerrahi bir kesi açılması sonucu bebeğin bu yarıktan çıkarılması ile gerçekleşir. Doğum işlemi gerçekleştikten sonra bu kesi farklı dikiş yöntemleri ile dikilir. Ancak doğumdan hemen sonra veya iyileşme döneminde dikişlerde, kesi bölgesinde veya rahimde iltihaplanma, kaşıntı, akıntı, kızarıklık gibi birtakım bulgular meydana gelebilir. Bu duruma sezaryen sonrası enfeksiyon adı verilir.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Annelerin cerrahi müdahale sonrasında kendilerini takip etmeleri ve özellikle kesi bölgesini gözlemlemeleri gerekmektedir. Çünkü bazı sebeplerden kaynaklı olarak enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır. Sezaryen doğumların yaklaşık %5’inde enfeksiyon görülebilmektedir. Sorun ve sorunun türü ne kadar çabuk tespit edilirse tedavisi de o kadar hızlı ve kolay olacaktır.

Sezaryen sonrası enfeksiyon belirtileri şunlardır;

  • Karın bölgesinde ağrı hissetmek
  • Ateş
  • Kesi bölgesinde şişlik
  • Kesi bölgesinde kızarıklık
  • Dikiş bölgesinde iltihabik akıntı
  • Dikiş bölgesinde kanama
  • Vajinadan pıhtı gelmesi
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma
  • Bacaklarda şişlik oluşması
  • Kötü kokulu vajinal akıntı

Bu belirtilerden herhangi birine rastlamanız durumunda mutlaka kadın doğum uzmanınıza müracaat etmeniz gerekmektedir. Belirtiler, bir çeşit enfeksiyona işaret ediyor olabilir.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Neden Olur?

Taze anneler, lohusalık dönemlerinde bebeklerinin bakımına odaklanmayı düşünürken kendi sağlık sorunları ile yüz yüze gelebilirler. Bu dönemde sezaryen sonrası enfeksiyon nedenleri sıklıkla merak edilir.

  • Kesi bölgesinin bakımının iyi yapılamaması,
  • Hijyen sorunu (Dikişli bölgede bakteri üremesi),
  • Yüksek tansiyon varlığı,
  • Diyabet varlığı,
  • Aşırı kilo,
  • Otoimmün hastalıklar,
  • Doğum sürecinin uzaması,
  • Atılan dikişin türü (Zımba dikiş, naylon dikiş), enfeksiyon oluşma nedenleri arasında sayılabilir.

Ayrıca bu etkenler, lohusanın enfeksiyon geçirme olasılığını artıran faktörlerdir. Kısacası tansiyon, şeker, kilo, otoimmün sorunu varsa veya dikiş türü uygun değilse, enfeksiyon oluşma riski bulunur.

Sezaryen Doğum Sonrası Doktor Kontrolü Gerekli mi? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Türleri Nelerdir?

Doğum sonrasında oluşma ihtimali olan enfeksiyonun farklı türleri bulunur. Enfeksiyonun türleri, oluştuğu yere ve bulgulara göre farklılık göstermektedir.

Sezaryen sonrası enfeksiyon türleri;

Sezaryen işleminin yapıldığı kesi bölgesindeki yara yerinin bakteriyel bir enfeksiyona maruz kalması ile ortaya çıkan enfeksiyon türüdür. Yarada bakterilerin hızla üremesi ile dikiş bölgesinde kötü koku, kızarıklık, şişme, kaşıntı, ağrı hissi, ateş ve akıntı gibi yaygın belirtiler oluşabilir. Genellikle doğumdan birkaç hafta sonra meydana gelmektedir. Teşhis konulduktan sonra gerekirse dikiş açılır ve iltihap varsa iltihap dışarı boşaltılıp tekrar pansuman yapılır.

Rahim zarı yırtıldıktan sonra rahim daha duyarlı bir hale gelmektedir. Bu nedenle sezaryen sırasında kesi yapıldığı ve bu zar yırtıldığı için doğum sonrasında rahim bakterilere karşı çok daha savunmasız bir konumda olur. Vajinadaki zararsız bakteriler bu bölgeye yayılıp çoğalabilir ve rahim içi iltihabı oluşturabilir. Bu duruma endometrit de denilmektedir.

Endometrit varlığında, alt karın bölgesinde ağrı, ateş ve vajinal akıntı en sık görülen bulgulardır. Düzenli bir antibiyotik tedavisi ile iltihap giderilebilir.

Kan dolaşımında bakteriyel bir enfeksiyonun yayılması sonucu meydana gelen enfeksiyon türü septisemi olarak adlandırılır. Bu rahatsızlık hem normal doğumda hem de sezaryen doğumda ortaya çıkabilme riski bulunan bir sorundur.

Septisemi varlığında, ani ateş yükselmesi, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, kalp atışında hızlanma ve üşüme gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu bulgular gözlemlendiğinde mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

İdrar yolu enfeksiyonu, kadınların normal zamanlarında da sıklıkla karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Ancak hem vajinal hem de sezaryen doğumda kullanılan ilaçların da etkisi ile idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. İdrar yaparken zorlanma ve yanma hissi, alt karın bölgesinde basınç, kokulu idrar ve bulanık idrar bu sorunun belirtileri arasındadır. Bol sıvı tüketimi ve antibiyotik kullanımı ile bulgular ortadan tamamen kalkabilir.

Sezaryen Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Enfeksiyonun türüne göre tedavi şekli de farklılık gösterir. Fakat genellikle enfeksiyonların birçoğu uygun antibiyotik tedavisi ile tedavi edilmektedir. Dikiş yerinin iltihaplanması gibi durumlarda dikişi açıp iltihabı boşaltmak ve yarayı tekrar kapatmak, ilaç tedavisiyle beraber uygulanan bir yöntemdir.
Sezaryen Sonrası Enfeksiyon

Sezaryen Sonrası Enfeksiyonunun İyileşme Süresi Nedir?

Sezaryenden sonra meydana gelen enfeksiyonların iyileşme süreçleri de annelerin merak ettikleri konulardandır.

Bu süreç, rahatsızlığın türüne göre değişkenlik gösterebilir. Bazı enfeksiyonlar daha kısa sürede tedavi olabilirken bazıları daha uzun bir bakım dönemine gereksinim duyabilir. Ancak ciddi ilerleme kaydetmemiş durumların çoğu yaklaşık bir antibiyotik tedavi sürecinde iyileşme göstermektedir. Doğru ve özenli bir bakım ile süre kısalabilir.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Riskini Azaltmanın Yolları

Her sezaryen doğumun ardından enfeksiyon oluşmaz. Birtakım önlemler alarak bu olasılığı ortadan kaldırabilmeniz mümkündür.

  • Yara yerinin bakımını düzenli olarak yapın. Hijyenine dikkat edin.
  • Doktorunuzun sizi yönlendirdiği şekilde pansuman işlemlerinizi gerçekleştirin.
  • Doktorunuz yara bölgesi için ilaç tedavisine başladıysa ilaçlarınızı mutlaka kullanın.
  • Dikişleriniz iyileşene kadar duş alırken bu bölgeyi uygun yara pedleri ile korumaya gayret gösterin, kuru kalmasını sağlayın.
  • Dar ve sıkı giysiler giymekten kaçının.
  • Bol sıvı tüketin, özellikle günlük 2-3 litre su tüketimini ihmal etmeyin.

3riskini en aza indirmek istiyorsanız doktorunuz tarafından size söylenen her şeye uymanız gerekir. Unutmayın, ameliyat sonrası bakım konusunda ne kadar titiz davranırsanız risk oranı da bir o kadar azalacaktır. Dikişlerinize iyi bakmalı, zamanında pansuman yenilemeli, sağlıklı beslenmeli ve bol bol dinlenmelisiniz.

Sezaryen Doğum Hakkında Her Şey! Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!
Sezaryen Doğum Hakkında Her Şey https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-her-sey/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


NORMAL DOĞUM SONRASI DİKİŞ YERİ BAKIMI

  • Hastaya özel uygulamalarımız var.
  • Örneğin; hiçbirşey sürülmeyebilir,
  • Sulandırılmış Baticon veya Rivanölle pansuman,
  • Enfeksiyon riski varsa Rif ampül, bactroban krem, fucidin kremler pansuman,
  • Ağrı hisseden ve derin kesisi olan hastada vaginorm krem veya madegassol krem.

NORMAL DOĞUM SONRASI DİKİŞ YERİ BAKIMI

  • Hyjenik pedler 4-6 saat de bir değiştirilmelidir.
  • Tuvalet sonrası temizliğe dikkat edilmelidir. Temizliğin ılık su ile yapılması yeterlidir. Bu bölgeye gaita bulaşmamasına özen gösterilmelidir.
  • Uzun süre ayakta kalmak yada oturmaktan kaçınılmalı, mümkün olduğunca epizyotomi kesisinin olmadığı taraf üzerine oturulmalıdır.
  • Normal doğum sonrası ıkınma ile dikişlerin açılacağı korkusu tuvalet alışkanlığını da değiştirebilir. Bol sıvı alımı, meyve tüketimi ve ev içi yürüyüşler bu sorunun çözülmesinde yardımcı olur.
  • Cinsel ilişki için önerilen süre 6 haftadır

NORMAL DOĞUM SONRASI DİKİŞ YERİ BAKIMI

Ağrı: Bu durumda size doktorunuz tarafından önerilen ağrı kesicileri (Parol, minoset tablet) alabilirsiniz.

Morluk: Hafif morluklarda hirudoid krem veya jel sabah akşam kullanılabilir

Ödem: Kesi yerinde şişlik olduğunda Eudoglad Solusyonla günde 3 kez 20 dakika gazlı beze döküp şişlik üstünde bekletiyoruz. Eldivenin içine buz ve su koyun şişlik bölgesine uygulayabilirsiniz, direk buz koymayın soğuk hasarı yapar.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

  • Vajinal akıntınızı, kanamanızı ve dikiş olan bölgenizi arada bir kontrol ediniz.
  • Aşırı ağrı veya gerginlik hissediyorsanız ,
  • Kanamanızın miktarı fazlalaşıyorsa , (örneğin 2 saatte 1 pedden fazla )
  • Kanamanız açık kırmızı renk alıyorsa,
  • Akıntınız da kötü bir koku oluşursa
  • Ateşiniz yükselirse,
  • 7 günden önce dikiş iplikleri açılıp elinize ip geldiyse
  • Karında ağrı ortaya çıkarsa doktorunuza başvurun.

SEZARYEN SONRASI DİKİŞ BAKIMI

  • Biz estetik dikiş atıyoruz, böylelikle dikişin alınmasına gerek yok.
  • Ameliyat sonrası 2.gün ayaktan duş alabilirsiniz.
  • Kesi yerini kuru ve temiz tutun, göbek katlanıyorsa ter olmaması için araya kuru tülbent koyabilirsiniz.
  • Enfeksiyon riski olabilecek hastada Baticon solüsyon veya Rif ampülle pansuman öneriyoruz.
  • 10 gün sonrası dikişin estetik iyileşmesi için contractubex veya dermatix krem sabah akşam kesi yerine sürebilirsiniz.
  • 7-10.gün dikiş kontrolüne gidin

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

  • Dikişin köşelerinde hafif ağrı, dikiş yerinde şişlik hissi, hissizlik normal bulgulardır.
  • Hafif morluklarda Hirudoid jel kullanabilirsiniz, dikiş yerine gelmesin
  • Şiddetli ağrı, dikiş yerinden sarı akıntı, etraf dokuzda kızarıklık, morluk hissederseniz doktorunuza başvurun.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası