ateşli bebeğe çorap giydirilir mi / Ateşli bebek, beziyle dolaşmalı - Sağlık Haberleri

Ateşli Bebeğe Çorap Giydirilir Mi

ateşli bebeğe çorap giydirilir mi

Çocukta yüksek ateş nasıl kontrol altına alınır?

Kış aylarında özellikle okul çocuklarında ateşli hastalıklar artıyor. Çocuğun ateşlenmesi ailede panik yaratıyor ancak ateş her zaman korkulması gereken bir durum değil. Uzmanlara göre önemli olan ateşli çocuğa yaklaşımı bilmek.

İSTANBUL - Vücuda giren herhangi bir iltihap durumunda metabolizma kendini savunmaya geçiyor. Bu savunmanın en büyük göstergesi ise yükselen ateş. Vücut ısısı beyindeki hipotalamus bölgesinde ısı kontrol merkezinin denetiminde. hipotalamus termostat gibi görev yaparak vücut ısısını dengeliyor. Isı ayar eşiği genellikle enfeksiyon hastalıkları seyrinde artan pirojen diye adlandırılan maddeler yardımıyla daha yükseğe ayarlandığında yeni duruma uyum için vücut ısısı da artıyor ve ateş meydana geliyor. Pirojenler bir taraftan ateşin gelişmesini sağlarken diğer taraftan da ateşe yol açan nedene karşı vücut savunma sisteminin uyarılmasını sağlayarak enfeksiyonun sınırlandırılmasında katkıda bulunuyor. Yani ateşe bilinçli bir şekilde yaklaşıldığında zararlı olmadığı söylenebilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Yüce, pek çok anne babanın ateşli çocuğa yaklaşım konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını söylüyor. Bu durumun ateşin daha çok yükselmesine ve sorunun artmasına neden olduğunu belirten Dr. Yüce, şunları söylüyor:

“Çocuklarda ateş, genellikle kısa süre içinde kendiliğinden iyileşen basit viral hastalıklardan kaynaklanıyor. Ateşli çocukların sadece yüzde 15 gibi az bir kısmında antibiyotik tedavisi gereksinimi olan bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu. Ateş tedavisinde temel amaç çocuğunun rahatlatılması ve rahatsız edilmemesi. Ateşin normale döndürülmesi, ateşe neden olan hastalığın tedavisi anlamına gelmiyor. Semptomatik tedavide amaç, vücut ısısının normal düzeyine döndürülmesi olmamalı. Büyük çocukların kendini iyi hissettiği küçük çocukların ise rahatladığı bir vücut ısısı düzeyi tedavi için yeterli. Yani ateşin tedavisi için vücut sıcaklığının mutlaka 36 dereceye düşmüş olması gerekmiyor.”

Uzm. Dr. Erhan Yüce’nin çocukta ateş yükselmesiyle ilgili anne-babalara önerileri ise şöyle:

ATEŞE KARŞI İLK 5 ÖNLEM
1- Kıyafetlerine dikkat edin: derece civarındaki hafif ateşte çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin.
2- Sıvı alımına özen gösterin: Bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın.
3- Ortamın sıcaklığını muhafaza edin: Bulunduğu ortamın sıcaklığını derece arasında tutmaya dikkat edin.
4- Ilık duş aldırın: derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın.
5- Hemen ateş düşürücüye sarılmayın: Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışarak çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz.

ATEŞ DURUMUNDA YAPILMAMASI GEREKEN 5 HAREKET
1- Üşüyen ve titreyen ateşli çocuğunuzun üzerini örtmeyin.
2- Kalın kıyafetler giydirmeyin.
3- Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın.
4- Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın.
5- Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın.
Birçok anne baba tarafından yapılan bu uygulamalar ateşin daha da yükselmesine, ilaç ve alkol zehirlenmesi gibi sonuçlara yol açabiliyor.

3 AYIN ALTINDAKİ BEBEKLERDE ATEŞE DİKKAT
Ateşli çocuğun yaşı çok önemli. Özellikle 3 ayın altındaki ateşli her çocuk hiç zaman kaybetmeden mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli, ateşe yol açan durumun araştırma ve tedavisi hastane şartlarında olmalıdır.

ATEŞ İÇİN KRİTİK SÜREÇ 3 GÜN
3 aydan büyük çocuklarda ateşin derecesi ve süresi yanında hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak hareket edilmeli. Genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, ateşi derecenin altındaki çocuklar evde semptomatik ateş tedavisi ile 3 güne kadar izlenebiliyor. Şayet ateşin süresi 3 günü geçiyorsa doktor muayenesi mutlaka gerekiyor.

2 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARDA BAZI BULGULAR ÖNEMLİ
Ateşli çocuklarda ve özellikle bebeklerde aşağıdaki bulgulardan bir veya bir kaçı ateşe eşlik ediyorsa yaşamı tehdit eden ciddi bakteriyel enfeksiyon olasılığı nedeniyle zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.
- Ateş 40 derecenin üzerine çıkıyor ve 72 saatten daha uzun süre devam ediyor ise,
- Ateşle beraber çocuğunuzda susturulmayan sürekli ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzluk hali varsa,
- Ateş düşmesine rağmen huzursuzluğu devam ediyorsa,
- Sürekli uyuklama hali, bilinç bulanıklığı ve sayıklama gibi bulguların varlığında,
- Bıngıldağında atma ve kabarıklık durumunda,

Çocukta yüksek ateş nas&#x;l kontrol alt&#x;na al&#x;n&#x;r? - 1

- Ateşle beraber cildinde mor döküntüler oluşuyorsa,
- Daha önce havale geçirmişse,
- Ağız mukozasında kuruluk, gözyaşının olmaması, göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük gibi sıvı kaybı bulguları varsa,
- Zor ve sık nefes alıyorsa, öksürük, hırıltı, göğüs ağrısı, kulak ağrısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, ense sertliği, devamlı kusma, sık ishal, idrar yaparken yanma, idrar renginde değişme gibi bulguların varlığı durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız

ÇOCUKLARDA ATEŞE YOL AÇAN 15 NEDEN
1- Enfeksiyonlar: Grip, üst solunum yolu enfeksiyonları, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, 5. ve 6. hastalık, kabakulak, tonsillofarenjit, sinüzit, ortakulakenfeksiyonları, laringotrekeobronşit, zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, gastroenterit, menenjit, ensefalit, myokardit, endokardit, perikardit, artrit, osteomyelit, bakteriyemi, sepsis gibi.
2- Aşılar: Bebeklik döneminde gerçekleştirilen özellikle karma aşılar sonrasında.
3- Doku Hasarı: Travma, adale içi enjeksiyonlar, diş çıkarma, yanık gibi.
4- Su kaybı: İshal, kusma, yanık vb.
5- Habis olaylar: Lösemi, lenfoma, metastatik hastalıklar.
6- İlaçlar: Antibiyotikler, atropin, amfetamin, amfoterisin gibi.
7- Kan transfüzyonları.
8- Kafa travmaları.
9- Biyolojik ajanlar.
İmmünolojik hastalıklar: Romatoid artrit, sistemik lupus eritomatozus, kawazaki hastalığı.
İnflamatuar hastalıklar: İnflamatuar bağırsak hastalığı.
Endokrin hastalıklar.
Metabolik hastalıklar: Gut ve üremi gibi.
Zehirlenmeler.
Nedeni bilinmeyen veya araştırılmayan hastalıklar.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;
  • Genel Sağl&#x;k
  • Sağl&#x;k

SAĞLIK HABERLER&#x;

Bebek ve çocuklarda yüksek ateşi düşürmenin püf noktaları!

Yüksek ateş sık kullanılan ölçüm yöntemleri değerlendirildiğinde 38 derece üstünde ölçülen vücut ısısı olarak tanımlanabilir. En sık nedeni vücuda giren çeşitli mikropları etkisiz hale getirebilmek için bağışıklık sisteminin vermiş olduğu tepki sonucu vücut ısısının yükselmesidir. Aslında ateşin yükselebilmesi aktif çalışan bağışıklık sisteminin iyi bir göstergesidir. Ateşin kaç derece olduğundan çok daha önemli olan ateşe eşlik eden diğer bulgulardır. Örneğin;ateşi 38°C olan ancak beslenemeyen, inleyen 3 aylık bir bebeğin durumu ateşi 40°C olan ve oyun oynayan yaşındaki bir çocuktan çok daha acil ve önemlidir. Peki o zaman öncelikle hangi ateşler acildir ve hemen sağlık kurumuna başvurmayı gerektirir?

,

Eğer bebeğiniz yeni doğan döneminde ise veya 3 aylıktan küçük ise sizin gözlemlediğiniz başka bir sıkıntısı olmasa bile mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Çocuğun yaşına bakılmaksızın bilinç bulanıklığı,nefes alma güçlüğü ve morarma, aşırı kusma ve ishal, vücutta oluşan özellikle mor renkli döküntüler varsa veya daha önce ateşli havale geçirme öyküsü var ise yine zaman kaybetmeden sağlık kurumuna başvuralım. Neyse ki ateş yüksekliğine bu bulguların eşlik etmesi nadiren olmaktadır.

Kültürümüzde genelde çocuklar üşütmesin diye kat kat giydirilirler ve evlerimiz sıcacıktır. Önce ortamın ısısını 20°C civarına düşürelim ve çocuğumuzun üzerindeki fazlalıkları çıkaralım ancak çıplak kalmasın. Hem çocukta güvensizlik hissi ve kaygı oluşturur hem de titremeye sebep olacağı için ateşi daha fazla yükseltir.

Sıvı kaybı da artacağı için çocuğa sevdiği sağlıklı içeceklerden içirelim, eğer emiyorsa emzirelim. Çocuğumuzun ateşi 39°C üstü ise veya hızla yükselmeye devam ediyorsa doktorumuzun daha önce önerdiği uygun ateş düşürücüden uygun dozda içirelim.

1 yaş altında halk arasında fitil olarak bilinen ilaç da uygulanabilir. 1 saat zaman tanıyalım ve bu süreci çocuğumuzla ilgilenerek oyun oynayarak geçirelim. Bir saat sonrasında ateşte derecelik bir düşme olmamış ancak genel durumu iyi ise yıkanma sıcaklığında su ile doldurulmuş leğen veya küvet hazırlayıp plastik su oyuncaklarını da içine koyarak keyifli bir duş hazırlayalım. Çocuğumuzla suda oynarken saçını ıslatmadan boynundan aşağı küvet veya leğendeki sudan dökelim dakika sonra su ılımış olacak ve küçüğümüz farkına varmadan ateşi de düşmüş olacaktır.

Kesinlikle çocuğun vücuduna buz uygulamayı, ıslak soğuk kompres yapmayı, soğuk su ile yıkamayı veya alkol, sirke gibi maddelerle silmeyi önermiyoruz. Özellikle virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarında ateşin 38°C°C arasında olması bağışıklık sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayarak hastalığın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

39°C'yi geçmiş olan veya sık sık yükselen ateşli hastalık döneminde ateş odağının saptanması ve gerekli tedavinin başlanması açısından uygun zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvuralım .Fizik muayene ve gerekli ise tetkikler sonrası çocuk doktorunuz tedavi düzenleyecektir. Her ateşli hastalıkta antibiyotik ihtiyacı olmaz doktora başvurmadan antibiyotik almamak gerekir.

Sağlıklı çocukların senede defa ateşli hastalık geçirmesi normal bir durumdur

bebegimvebiz

Bebeklerde ateş evde nasıl kontrol altına alınır?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Bebeklerde ateş nasıl kontrol altına alınır? Bebeklerde ateş doktora gitmeden nasıl düşürülür?Ateşi çıkan bebeğe evde nasıl müdahale edilebilir? İşte, ateşi çıkan bebeğin ateşini düşürmek için uzmanından aylara göre öneriler…

Haberin Devamı

Bebeklerde ateş evde nasıl kontrol altına alınır

Günümüzde aşılamaları uygun olarak yapılmış küçük çocuklarda ateş çok nadir görülür. Bebeğinizin ateşinin olduğunu hissettiğinizde ilk dikkat etmeniz gereken, ateşi doğru ölçüp ölçmediğinizdir. Bebeklerde en hassas ve en doğru ölçümü makattan, dijital derecelerle yapabilirsiniz. Özellikle çok küçük bebeklerde kulaktan, cilt yüzeyinden veya koltuk altından ateş ölçümleri oldukça yanıltıcı olabilir. Peki, bebeğinizin ateşi olduğunu doğruladığınızda (makat ölçümü 38 derece ve üzeri) doktora başvurmadan önce evde ne yapmalısınız?

3 AYLIKTAN KÜÇÜK BEBEKLERDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Bebeklerde ateş evde nasıl kontrol altına alınır

Haberin Devamı

Özellikle 3 aylıktan küçük bebeklerde görülen ateş çok önemli bir hastalığın tek belirtisi olabilir. Bebeğinizin ateşini doğrular doğrulamaz evde zaman kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz.

[fotogaleri=,,]

3 -6 AY ARASI BEBEKLERDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Bebeklerde ateş evde nasıl kontrol altına alınır

3 aylıktan 6 aylığa kadar olan daha büyük bebeklerde ateş düşük dereceli olduğunda, öncelikle bebeğinizin genel durumunu değerlendirmelisiniz. Bebeğinizin keyfi yerindeyse ve ateş nedeniyle huzursuzluk yapmıyorsa, ilaç vermeden beklemeli ve ateşini yakın aralıklarla takip etmelisiniz. Bu ateşli dönemlerde bebeğinizi daha sık emzirmek, sıvı kaybı ve ateş kontrolü için çok yararlı olacaktır. Bu arada ateş yükselmeye devam ediyorsa bebeğinizin üzerindeki kıyafetlerinden birkaçını çıkarmak, hatta oda sıcaklığını bir miktar azaltmak ( derece) uygun olur. Bebeğin ateşi derece ve üzerinde ise ona kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü vermelisiniz. Eğer yarım saat içinde ateş düşmüyorsa bebeğinize ılık su ve pamukla pansuman yapabilir, ılık suyla duş aldırabilirsiniz.

Haberin Devamı

6 AYLIKTAN BÜYÜK BEBEKLERDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

6 aylıktan büyük bebekler için de yaklaşım ay arası bebeklere yapılan müdahale gibi olmalıdır (Yukarıda yazılan gibi). Ateş, vücudun bağışıklık sisteminin mikroplara karşı savaştığını gösteren bir bulgudur. Bu nedenle düşük dereceli ateşlerde, bebeklerin ilaç vermeden izlenmesi daha uygun olacaktır. Bebeğinizin kıyafetlerini azaltmak, daha sık sıvı vermek veya emzirmek, oda ısısını düşürmek gibi benzer önlemleri uygulayabilirsiniz. Ateş sık aralıklarla izlenmelidir. Eğer bu düşük ateş derecelerinde bile bebek huzursuzluk gösteriyorsa, kilosuna uygun ateş düşürücü verilmelidir. Ateş çok yüksekse (39 derece ve üzeri) yine bebeğinizin kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü içirebilirsiniz. Yarım saat içinde ateş düşmüyorsa bebeğinize ılık su ve pamukla pansuman yapabilir, duş aldırabilirsiniz.

Haberin Devamı

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!

Bebeklerde ateş evde nasıl kontrol altına alınır

6 aylıktan büyük bebekler ateşle birlikte havale geçirebilir. Bu nedenle aile büyüklerinde ateşle geçirilen bir havale öyküsü varsa ya da bebek daha önce bir ateşli havale atağı geçirmişse, bu durumda ateş için fazla beklenilmemeli, daha erken safhalarda ateş düşürücü ile müdahale edilmelidir. 

Ateşle birlikte bazı belirtiler zaman kaybetmeden doktora başvurmayı gerektirir. Ateşle beraber döküntüsü olan, yeterli beslenemeyen, idrar çıkarımında azalma olan, kusan, hızlı nefes alan veya nefes alıp verirken anormal sesler çıkaran bebekler doktor kontrolünden geçmelidir. Ateş yükselmeden de aşırı uykuya meyilli veya çok huzursuz olan, dudaklarında morarma görülen ve havale geçiren bebeklerin de doktora görünmesinde fayda vardır.

#Ateş#Bebek#Bebeklerde Ateş D&#;ş&#;rme

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir