nemrut dağı nın yeri nerededir / Nemrut Dağı Nerededir? - Nemrut Dağı Harabeleri ve Heykelleri - funduszeue.info

Nemrut Dağı Nın Yeri Nerededir

nemrut dağı nın yeri nerededir

Nemrut Dağı nerede sorusu yeniden gündeme geldi. Dizilere konu olan bu muazzam tarihi sit alanı herkesin ilgi odağı konumunda. Nemrut Dağı'na nasıl gidilir sorusu da yine gündeme düşen bir başlık. Muazzam bir havaya ve tarihe sahip olan Nemrut Dağı tarihi çok eskilere uzanıyor. Anadolu'nun medeniyetin beşiği olduğu gerçeği bir kez daha karşımıza bu tarihi alanda çıkıyor. Dizilere konu olan, birçok projeye ilham veren Nemrut Dağı tüm güzelliği le sizleri bekliyor. Türkiye'de gidebileceğiniz en güzel tarihi yerlerden biri olan bu yere mutlaka hayatınızda bir kez dahi olsa da uğramalısınız. Nemrut Dağı giriş ücretleri gibi sorularında bulunduğu bu tarihi yer ile ilgili hazırladığımız haberimizin detaylarına göz atmayı unutmayın.  

NEMRUT DAĞI NEREDE? 

Güzle ülkemizin güzel illerinden biri olan cennet köşesi Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunuyor bu güzel sit alanı. Kayadibi Köyü'ne yakın bir konumda bulunan Nemrut Dağı Adıyaman şehir merkezine de yaklaşık olarak 87 kilometre uzaklıkta.  Adıyaman'da gezilecek yerler içinde en güzel adreslerden biri aynı zamanda. 

NEMRUT DAĞI'NA NASIL GİDİLİR? 

Adıyaman'a ulaştıktan sonra Nemrut Dağı'na da gitmek çok kolay olacak. Hava yolu ile gittiğinizde şehir merkezine ulaşarak buradan araçlara binebilirsiniz.  

Nemrut Dağı'nda gün doğumu izlemek ayrı bir keyifti. Bu yüzden buraya gün doğmadan gelmenizi öneriyoruz. Bunun için de ya taksi ya da özel araç kullanmanız gerekecektir.  

Nemrut Dağ&#x;'na nas&#x;l gidilir?

1. YOL: Merkezden taksiyle gitmek isterseniz bunun için yaklaşık olarak TL taksi ücreti ödemeniz gerekecektir. Merkezden Nemrut Dağı 73,5 kilometre mesafede. Bu yolculuk da 1 saat 23 dakika sürecektir. Bu süre sizin yol gidişinize göre uzayabilir ya da kısalabilir.  Bu  D otoyolunu kullandığınızda geçerlidir.  

Nemrut Dağ&#x;'na nas&#x;l gidilir? &#x;kinci yol

2. YOL: Bir de Sakarya Caddesini takip ederek Malatya Caddesini de geçerek Alabalık Tesislerinden sağa dönerek gidebileceğiniz yol var. O da yaklaşık 1,5 saat sürecektir. 63 kilometre mesafe olduğu için taksi ücreti daha uyguna gelecektir. Bu yolu da tercih edebilirsiniz.  

Toplu Taşıma İle Nasıl Gidilir? 

Adıyaman'ın Kahta ilçesine kadar otobüsle gelebilirsiniz. Şehirler arası otobüsle geldikten sonra buradan rehber eşliğinde Nemrut'a gidebilirsiniz.  

MALATYA'DAN NEMRUT DAĞI'NA NASIL GİDİLİR? 

Nemrut Dağ&#x;

Nemrut Dağı Malatya merkezden iki saat sürüyor. Giriş yapacağınız yere kadar aracınızla gelip buradan servise binmeniz gerekiyor. Keşif yapacak kişiler girişten servislerle zirveye çıkartılıyor.  

NEMRUT DAĞI TARİHİ 

Nemrut binlerce yıl önce Kommagene Krallığı hakimiyetinde bir bölgeye aitti. Büyük İskender Perslerle bir savaşa giriyor ve galip geliyor. Bu bölgenin valisi olan Mithridates bağımsızlığını ilan ediyor Kommagene Krallığı da kuruluyor böylece.  

Mithridates M.Ö. 64 yılında ölüyor ve oğlu 1. Antiochus tahta geçiyor. Bu dönem krallığın en parlak zamanı yaşanıyor. İşte bu muazzam anıtlar da bu krala ait. Mezarının da burada olduğu söyleniyor ancak henüz bulunamadı. Bu dağın tepesi içine girenlerin çıkamayacağı şekilde inşa edilmiş. Bu yüzden içine giren kimse olmamış. Rivayete göre dağın içine biri girdiği halde çökecek. Bu yüzden bu kralın mezarı hala keşfedilmedi.  

Önerilen içerik; Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe'nin 12 bin yıllık büyüleyici tarihi

NEMRUT DAĞI EFSANESİ NEDİR? 

Nemrut Dağı efsanesi anlayacağınız en basit hali ile şöyle; 

M.Ö. ve M.S. 72 yılları arasında bu bölgede hakimiyet kuran Kommagene Kralı atalarına ve inanışına göre tanrılarına hediye olarak en yüksek noktaya bir anıt yapmak istemiş. Anıtsal heykeller yaptıran kral son olarak kendi mezarını da buraya yaptırmış.  

Heykellerden iki grup var. Bu gruplara ayrılmasının sebebi ise bir grup heykel güneşin doğuşunu selamlayacak şekilde iken bir grubu da batışını selamlıyor. Nemrut Dağı'nda gün doğumu izlemek inanılmaz güzel bir his ve keyif. Bu tecrübeyi de mutlaka yaşamanız gerektiğini not düşelim.  

NEMRUT DAĞI MÜZEKART KABUL EDİYOR MU? 

Nemrut Dağı'na Malatya ve Adıyaman tarafından girebilirsiniz. Her iki tarafta da müzekartlatrınız ile giriş yapabilirsiniz.  

NEMRUT DAĞI GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR? 

Nemrut Dağ&#x; giriş ücretleri

Nemrut Dağı'na giriş ücreti kişi başı 20 TL olarak ücretlendiriliyor. Taşıma ücreti de 5 TL alınıyor. Toplamda buraya ulaşmak için 25 Tl ödemeniz gerekiyor. Müzekart sahibi kişiler girişlerini ücretsiz olarak yapabilirler.  

NEMRUT DAĞI NASIL KEŞFEDİLDİ? 

Alman mühendis Karl Sester ilk olarak buradan bahsediyor. yılında Diyarbakır'da görevli olarak çalışıyormuş ve buranın da Asurlardan kaldığını düşünüyor kendisi. Bu mühendisin verdiği bilgilere göre kraliyet ailesi bir ekip göndererek burada çalışma başlatmış. Ekip yazılı kitabeyi çözerek Kommagene Krallığı'na ait olduğunu söylemiş.  

Sonraki yıllarda ’ten ’li yıllara dek süren arkeolojik çalışmalar, Amerikalı Arkeolog Theresa Goell ve Friedrich Karl Dörner tarafından sürdürülmüş ve bu çalışmalara İstanbul Arkeoloji Müzesinin kurucusu Osman Hamdi Bey ve Alman Mühendis Karl Humann da katılmış. Bu kazılar sonucunda ortaya çıkan taşınabilir eserler çeşitli müzelerde sergilenirken, heykeller ve yazıtlar da Nemrut Dağı’nda ziyaretçilerini bekliyor. 

Nemrut Dağı, yılında UNESCO Dünya mirası listesine girmiş, yılında Milli Park olarak ilan edilmiş ve bölge koruma altına alınmış. 

Bu da ilginizi çekebilir;Türkiye'nin görülmeye değer Milli parkları

kaynağı değiştir]

Dağ, eski çağlarda "Kommagene" olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü millî park içinde kalan kültürel değerlerdir.[2] Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinin yanı sıra aslan ve kartal heykelleri bulunmaktadır. Batı terasında eşsiz bir aslanlı horoskop yer almaktadır. Aslanın üzerinde 16 ışından oluşan 3 adet yıldız vardır ve bunların Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenlerini temsil etmekte olduğu sanılmaktadır. Tarihte bilinen en eski horoskoptur.[3]

Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene ülkesinin özgün sanatı harmanlanarak yontulmuştur. Bu anlamda Nemrut Dağı'na "batı ve doğu uygarlığının köprüsü" denebilir.[4]

Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.

Mezarda yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır. 'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.[4]

İklim[değiştir

Nemrut Dağı hikayesi ve hakkında bilinmesi gerekenler

Nemrut Dağı hangi şehirde?

Nemrut Dağı’nın konumu oldukça önemli bir konu, çünkü ülkemizde iki farklı Nemrut bulunuyor. Biri Bitlis’in Tatvan ilçesinde, diğeri ise Adıyaman’da yer alıyor. Adıyaman’daki “Nemrut Dağı Milli Parkı” olarak anılıyor. Parkın büyük bir kısmı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde (Karadut Köyü civarında), kalan kısmı ise Malatya’nın Pütürge ilçesi yakınlarındaki Toros Dağ silsilesi içerisinde yer alıyor. Bu durumun iki şehir arasında bir tür çekişmeye neden olduğu da söylentiler arasında.

Nemrut Dağı’nın hikayesi nedir?

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı’nın ve içerisinde bulunan ören yerinin ilk keşfedilişi yılında gerçekleşiyor. Bu tarihi hazineyi keşfeden kişi, o sıra yörede görevli olan Alman mühendis Karl Sester’dir. Bir gezinti esnasında tesadüfen Nemrut Dağı’nın meşhur heykelleriyle karşılaşıyor. Harabelerde, tanrı heykellerinin oturtulduğu kaidelerin üzerinde Grekçe yazıtlar olmadığı için Asur dönemine ait olduklarını düşünerek İzmir’deki Alman konsolosluğuna haber verir.

yılına gelindiğinde Karl Sester ve Otto Puchstein bölgede incelemeler yapmaya başlar. Ardından yılında Müze-i Hümayun’un müdürü Osman Hamdi Bey de ekibiyle birlikte bu çalışmaya katılır. Ayrıca II. Dünya Savaşı sonrası ünlü arkeologlardan Theresa Goell ve Alman Karl Doerner de Nemrut’ta birtakım araştırma ve inceleme faaliyetleri yürütür.

Tüm bu çalışmalar neticesinde bölgedeki harabe ve devasa tanrı heykellerinin Asur Medeniyeti’ne değil Kommagene Krallığı’na ait olduğu ve M.Ö – M.S 72 tarihleri arasında yaptırıldıkları tespit edilir. Bu değerli yapıların iki bin yıl gibi uzun bir süre kaderine terk edildiği anlaşılır. Helenistik dönemin en güzel örneklerinden olan anıtsal heykeller ve mezarlar Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırılır.

m yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın yamaçlarında yer alan bu heykel ve mezarlar, atalara ve tanrılara olan minnettarlığın bir nişanesi olarak yerini alır. Değerli bir ören yeri olduğu anlaşılan Nemrut Dağı, 11 Aralık ’de UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne dahil edilir.

Nemrut Dağı içinde neler var?

Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan anıtsal heykel ve yapılar, doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılıyor. Özellikle doğu terası, daha merkezi ve kutsal kabul ediliyor. Çünkü önemli kabul edilen mimari yapı ve heykel kalıntıları burada yer alıyor. Kireçtaşı bloklarından yapılan ve günümüzde iyi durumda olan devasa heykellerin boyları 8 – 10 metre arasında değişiyor. Ayrıca alanda kral mezarının da olduğu düşünülüyor. Fakat henüz nerede olduğu bilinmiyor.

Bunlara ek olarak Nemrut’un kitabesinde yazanlar da insanların oldukça ilgisini çekiyor:

‘‘Ata hükümdarlığını devraldığım zaman, dindarlığımın bir sonucu olarak, tahtıma bağlı krallığı tüm tanrıların ortak yurdu yaptım. Zamanın akışı içinde her kim, bu kanunu ve bize ibadeti korur ve sürdürürse, benim hayır dualarımla anılacaktır. Tüm rahmetli atalar ve tanrılar ondan razı olsun. Her kim ki, bu düzenin kutsal geçerliliğini bozar ya da zarar verir ya da gerçek anlamını değiştirmeye yeltenirse, yalnız kendisi değil, aynı zamanda tüm soyu sopu rahmetli atalarımın ve tüm tanrıların hışmına uğrasın.’’

Nemrut Dağı heykelleri kimleri simgeliyor?

Nemrut Dağı

Devasa taş bloklar halinde yan yana sergilenen heykellerin kimleri simgelediği elbette en çok merak edilenlerden biri. Heykeller sırasıyla (sağdan sola doğru): Aslan, Kartal, Antiochus, Kommagene, Zeus, Apollon ve Herakles’i simgeliyor. Heykellerin arasında bulunan aslan ve kartal heykelleri ise çeşitli kaynaklarda koruyucu hayvan heykelleri olarak geçiyor.

Aslan Kommagene Krallığı’nın yeryüzündeki hakimiyetini, kartal ise gökyüzü hakimiyetini simgeliyor. Ek olarak “kartal” Zeus’un buyruklarını insanlara ulaştırmak için kullandığı bir aracı olarak da simgesel anlam taşıyor. Toplamda 4 adet heykel olması gerekirken günümüzde yalnızca ikisi sergilenebiliyor.

Nemrut Dağı kaç metredir?

Toros Dağları'nın doğusundaki en yüksek noktalardan biri olan Nemrut Dağı’nın yüksekliği metredir.

Nemrut Dağı’na giriş ücretli mi?

Evet, Nemrut Dağı’na giriş ücretli. Nemrut Dağı yılı giriş ücreti kişi başı 50 TL. 18 yaş altı öğrencilerden giriş ücreti alınmamakla birlikte Müzekart geçerli.

Nemrut Dağı ziyaret saatleri

Nemrut Dağı, yıl içerisinde nisan ve kasım ayları arasında ziyaret edilebilir. Haftanın yedi günü ile saatleri arasında misafirlerini ağırlayan milli park kış sezonu boyunca kapalı. Nemrut Dağı ziyareti için en mükemmel zaman nedir diye sorarsan hiç şüphesiz gündoğumu derim!

Nemrut Dağı'na nasıl gidilir?

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Milli Parkı, Adıyaman şehir merkezine 87 km, Kahta ilçesine ise 43 km uzaklıkta konumlanıyor. Nemrut dağı ulaşımı, Karadut köyüne kadar asfalt yol üzerinden sağlanıyor. Kalan kısmı için parke taşı ile döşenmiş yol takip ediliyor. Ulaşım genellikle turlar vasıtasıyla veya özel araçlarla sağlanıyor.

Nemrut Dağı'na otobüs ile ulaşım

 Nemrut Dağı’na otobüs ile ulaşım için önce Adıyaman’dan şehirlerarası otobüslere binerek Kahta ilçesine gelmen gerekiyor. Sonrasında Kahta’dan milli parka hareket eden otobüslere binebilirsin. Ayrıca ulaşım ve rehberlik desteği için Kahta’da hizmet veren otellerden yararlanabilirsin. Kahta’ya gitmek için Kahta otobüs bileti satın alabilirsin.  

Nemrut Dağı'na uçak ile ulaşım

Nemrut Dağı’na turistik bir gezi düzenlemeyi düşünüyorsan, hava yolunu tercih edebilirsin. Bu gezi için tek ihtiyacın bir Adıyaman uçak bileti. Adıyaman Havalimanı’ndan dilersen otobüsler aracılığıyla dilersen özel araç kiralayarak Nemrut Dağı Milli Parkı’na ulaşabilirsin.

Nemrut Dağı’na bireysel araç ile ulaşım

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı’na özel araçlarla oldukça kolay ve zahmetsiz bir şekilde ulaşılabiliyor. Özel aracınla Adıyaman’dan Kahta’ya ve ardından Nemrut Dağı Milli Parkı’na ortalama 1 – 1,5 saat içerisinde rahatlıkla ulaşabilirsin. Hatta Adıyaman’a gitmişken araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsin.

Şehirde gezilecek tüm yerlere dair detaylı bilgileri okumak istersen seni Adıyaman’da gezilecek yerler içeriğimize davet ediyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası