gözün beyaz kısmında kırmızılık / GÖZ KANLANMASI İHMALE GELMEZ! | Dünyagöz Hastanesi

Gözün Beyaz Kısmında Kırmızılık

gözün beyaz kısmında kırmızılık

G&#;z Kanlanması Neden Olur ve Nasıl Ge&#;er? Tedavisi Hakkında Detaylar

Göz kanlanması, her yaştan insanda görülebilecek bir göz rahatsızlığıdır. Göz akının kırmızı renkte görülmesine neden olan bu rahatsızlık göz kızarıklığı olarak da bilinir. Göz kanlanması, bir hastalığın belirtisi olabildiği gibi dış etkenlere bağlı olarak da gelişebilir. Bu rahatsızlık, iki gözü de etkileyebilir veya sadece tek bir gözde de kanlanma görülebilir. Göz kanlanması tedavi edilmediği durumlarda çeşitli göz hasarlarına yol açar. Bu nedenle, 2 günden uzun süren göz kanlanması vakalarında vakit kaybedilmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Göz Kanlanması Nedir?

Göz akını oluşturan tabakanın üzerinde bulunan kılcal damarlar çeşitli nedenlere bağlı olarak genişleyebilir veya çatlayabilir. Bunun sonucunda bu damarlar, normale göre daha kırmızı renkte görünür. Bu durum da göz kanlanması veya göz kızarıklığı olarak adlandırılır.

Alerjik reaksiyonlar, gözün tahriş olması veya mikrop kapması gibi dış etkenler göz kanlanmasına neden olduğu için bu rahatsızlığın geçici bir rahatsızlık olduğu düşünülür. Ancak, bazı durumlarda, göz kanlanması ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bu rahatsızlık ciddiye alınmalı ve nedenleri araştırılarak kişiye uygun bir tedavi planı oluşturulmalıdır.

Göz Kanlanması Neden Olur?

Göz kanlanması nedenlerini belirlemek tedavi sürecinde büyük önem taşır. Aynı zamanda, kanlanmaya sebep olan etkenin derecesi ve şiddeti de oldukça önemlidir. Kanlanmaya sebep olan etkenin ciddiyetine göre tedavi planı uygulanır. Örneğin, kaşıntılı ve ağrılı göz kanlanması vakalarında, rahatsızlık daha ciddi boyutlara ulaşabilir.

Dış etkenlerden kaynaklanan göz kanlanması nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

•Herhangi bir maddenin göze girmesi sonucu yaralanma

•Uzun süreler boyunca tozlu ve kirli ortamlarda bulunma

•Güneş çarpması

•Kimyasal maddelerin gözle teması

•Alerjik reaksiyonlar

•Gözde tahriş

•Lensten kaynaklı sorunlar

•Göz hijyenine dikkat etmeme

•Bilgisayar, telefon ve televizyon ekranlarından gelen mavi ışığa uzun süreli maruz kalma

•Evlerde ve ofislerde yanlış ışık seçimi

•Uyku problemleri

•Alkol kullanımı

Dış etkenlerden kaynaklanan göz kanlanması çoğu zaman ciddi problemlere yol açmaz. Kanlanmaya neden olan dış etken ortadan kaldırıldığında, kızarıklığın kendiliğinden geçtiği görülür. Ancak, bazı durumlarda göz kanlanmasının başka bir hastalığın belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.

Başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan göz kanlanmasının nedenleri şu şekildedir:

•Göz tansiyonu

•Kirpik diplerinde iltihaplanma

•Konjonktivit (kırmızı göz hastalığı)

•Göz kuruluğu

•Romatizmal hastalıklar

•Yüksek tansiyon (hipertansiyon)

•Tiroit hastalıkları

Bir belirti olarak ortaya çıkan göz kanlanması durumunda, kızarıklığa neden olan hastalığın tedavi edilmesine öncelik verilir.

Göz Kanlanması Nasıl Geçer?

Göz kanlanmasının tedavi edilebilmesi için öncelikle göz kanlanmasına neden olan sorunların tespit edilmesi gerekir. Daha sonrasında, kızarıklığa sebep olan dış etkenlerin ortadan kaldırılması göz kanlanması için alınabilecek en iyi önlemdir. Örneğin, alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan göz kanlanması durumunda antialerjik damlalar; enfeksiyondan kaynaklanan göz kanlanması durumunda ise antibiyotik içeren kremler ve damlalar kullanılmalıdır.

Göz kanlanmasının tedavisinde evde uygulanabilecek bazı bitkisel yöntemler de etkilidir. Ancak, gözü çayla silme veya patates kapama gibi yöntemlerin gözü daha çok tahriş edebileceği unutulmamalıdır. Gözün tahriş olmasını önlemek için gözün ılık suyla yıkanması ve sürekli ovuşturulmaması gerekir.

Göze zarar veren dış etkenlerin başında aydınlatma için kullanılan ışıklar gelir. Bu nedenle, ev ve çalışma ortamına uygun, gözü yormayacak ışıklar tercih edilmelidir. Gerekli görülen durumlarda, gözün dinlendirilmesi de büyük önem taşır.

Uzun süreler boyunca bilgisayar, telefon ve televizyon ekranından gelen mavi ışığa maruz kalmak da göz kanlanmasına neden olabilir. Bu nedenle, gözler belirli aralıklarla dinlendirilmeli ve zorunlu olarak bu cihazların kullanılması gereken durumlarda ise mavi ışıktan korunabilmek için mavi ışık filtreli özel gözlükler tercih edilmelidir.

Güneşli ve rüzgârlı havalar da göz kanlanmasına neden olabilir. Güneş ışınlarının gözde sebep olacağı hasarı en aza indirmek için bu havalarda güneş gözlüğü kullanılmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda, güneşe veya polene alerjisi olanlar, gerekli durumlarda göz damlası ve merhemlerinden yararlanabilir.

Bunun dışında, şampuanların içerisinde bulunan bazı maddeler gözlerin yanmasına ve göz kızarıklığına neden olabilir. Bu nedenle, şampuan seçimi, göz kanlanmasını önleme açısından büyük önem taşır. Bu noktada, zararlı kimyasal madde içermeyen ve gözü yakmayacak şampuanların kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca, gözleri hassas olan kişiler göz makyajından uzak durmalıdır. Göz makyajı yapan kişilerin ise yatmadan önce göze zarar vermeyecek bir makyaj temizleme suyuyla mutlaka makyajı çıkarması gerekir.

Ayrıca, lens kullanan kişilerin göz hijyenine özen göstermesi büyük önem taşır. Bunun için, lensler uygun şartlarda saklanmalı ve yatmadan önce lensler mutlaka çıkarılmalıdır. Bu noktada, el hijyenine de önem verilmelidir.

Son olarak, göz kanlanmasına neden olan bazı enfeksiyonlar bulaşıcı olabilir. Bu nedenle, göz kanlanması görülen kişilerin kullandığı havlu, yastık ve makyaj malzemesi gibi eşyaların belirli aralıklarla temizlenmesine özen gösterilmeli ve bu eşyalar ortak kullanılmamalıdır.

Bebeklerde Göz Kanlanması

Göz kanlanması, yenidoğanlarda ve çocuklarda sıklıkla görülen, bakteri veya virüs kaynaklı olabilen bir göz rahatsızlığıdır. Gözleri dış etkenlere karşı hassas olan ve alerjik reaksiyonlardan etkilenen bebek ve çocuklarda göz kanlanmasına bağlı olarak gözlerin rengi kırmızı olabilir. Halk arasında “kırmızı göz hastalığı” olarak bilinen konjonktivit de sık karşılaşılan göz sorunlarındandır.

Konjonktivit adı verilen göz rahatsızlığı bebeklerde daha sık görülür. Bebeklerde bu duruma bağlı olarak göz kanlanması bir belirti olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca, doğum kanalında yer alan bazı bakteriler de bebeklerde göz kanlanmasına neden olabilir. Bazı vakalarda tedaviye gerek kalmadan bebeğin gözünde iyileşme görülse de bazı durumlarda bebeğe uygun bir tedavi planı oluşturulması ve gerekli tedavinin uygulanması büyük önem taşır. Tedavi sürecinde tedaviye cevap verme oranının oldukça yüksek olduğu söylenebilir.

Çocuklarda göz kanlanması bahar aylarında artan veya tozdan kaynaklanan alerjiler sonucu da oluşabilir. Bu durumda, alerjiye sebep olan dış etkene karşı önlem alınması göz kanlanmasının geçmesi için yeterli olacaktır. Bunun dışında, çocuklarda konjonktivit kaynaklı göz kanlanmasının bulaşıcı olabileceği unutulmamalıdır.

Göz Kanlanması Tedavisi

Göz kanlanması, göz akının üzerindeki kılcal damarların iç veya dış etkenlerden dolayı genişleyerek belirgin hale gelmesi sonucu göz akının tamamının ya da bir bölümünün kırmızı görünmesi olarak tanımlanabilir. Bu göz rahatsızlığının tedavisinde göz akında birdenbire görülen veya zamanla oluşan kızarıklığın giderilmesi amaçlanır.

Göz kanlanması tedavisi, kanlanmanın nedenlerine bağlı olarak çok yönlü olabilir. Örneğin, yenidoğan bebeklerde görülen göz kanlanması tedavisinde damla tedavisi uygulanabileceği gibi, kanlanma kendiliğinden de geçebilir.

Konjonktivit kaynaklı göz kanlanması vakalarında ise antibiyotik damlalar kullanılabilir. İltihaplanmanın bulaşıcılığını en aza indirmek için hastaların hijyen kurallarına dikkat etmesi ve eşyalarını ortak kullanmaması büyük önem taşır.

Alerjik reaksiyonlar sonucu oluşan göz kanlanması vakalarında, kızarıklığa gözde kaşınma, yanma ve batma hissi de eşlik edebilir. Bu durumda, antialerjik göz damlaları ve gerektiğinde ağızdan ilaç tedavisi uygulanır.

Gözyaşı azlığından kaynaklanan göz kuruluğu da gözlerde kanlanma ve kızarıklığa neden olabilir. Bu gibi durumların tedavisinde gözyaşı damlası ve suni gözyaşı preparatlarından yararlanılır.

Bazı durumlarda göz kanlanması, herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi, 2 günden uzun süren göz kanlanması vakalarında mutlaka doktora gidilmelidir. Göz kanlanmasına eşlik eden ağrı, akıntı, gözde batma hissi, bulanık görme gibi belirtilerin ortaya çıkması durumunda da vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.

Göz Kanlanması Kaç Günde Geçer?

Bakteri veya mikrop kapma, enfeksiyona maruz kalma ve alerjik problemler gibi dış etkenlere bağlı oluşan göz kanlanması, herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan 1 gün gibi kısa bir sürede kendiliğinden geçebilir. Bazı durumlarda ise gözün normale dönmesi hafta sürebilir. İyileşme sürecini hızlandırmak ve göz kanlanması nedeniyle ortaya çıkan diğer göz rahatsızlıklarının önüne geçmek için doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanılan vakalarda ise göz kanlanmasının daha kısa süre içerisinde iyileştiği söylenebilir.

GÖZ KANLANMASI &#x;HMALE GELMEZ!

Göz kanlanması, gözün beyaz olan kısmının ön yüzeyini örten zar tabaka olarak bilinen konjoktiva yüzeyindeki damarların genişlemesi sonucu oluşur. Çok ender olarak da bu damarlarda olan çatlamalar kanlanmaya neden olur. Kanlanma tek bir gözde, sıklıkla da her iki gözde görülür. 

Bazı zamanlar göz yorgunluğu, klimalı, aşırı sıcak veya soğuk ortamlar ya da bilgisayar başında uzun süre çalışmak gibi nedenlerin tetiklediği göz kanlanması, üveit, göz tansiyonu, troid ve ramotolojik gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Dünyagöz Ataköy Hastanesi’nden Op. Dr. Haluk Talu, göz kanlanmasının ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

NEDENİ ARAŞTIRILMALI

Özellikle tek gözde yaşanan kanlanmanın riskli olduğunu ifade eden Dr. Talu, şu bilgileri verdi: “ Kanlanma genelde konjoktiva tabakasını da içeren bir tahrişe veya iltihabi sürece bağlıdır. Göz kuruluğu, allerjik reaksiyonlar, mikrobik durumlar, yabancı cisimler, travma, ani çıkışlı göz tansiyonu, üveit olarak bilinen göz içi iltihabı, kirpik dibi iltihabı, güneşe ve ultraviyole ışıklara maruziyet, sistemik hastalıklar göz kanlanmasının nedenlerinden birkaçıdır. Romatolojik hastalıklar ve tiroid hastalıklarında da gözlerde kanlanmalar görülebilir. Gözde kan oturmaları ise belli bir bölgede yerleşimli olup genelde kol tansiyonun yüksekliğine, travmalara ve ıkınma gibi ani göğüs kafesi basıncı artışına bağlı olarak oluşur. Göz kanlanması ihmal edilmemeli, bir hekime başvurulup nedenleri araştırılmalı” dedi.” 

 

AĞRI VE SULANMA VARSA ACİL DURUM…

Göz kanlanmalarının özellikle ağrı, sulanma ve görme kalitesinde azalmayla birlikte olduğu zaman acil durum teşkil ettiğini belirten Dr. Talu sözlerini şöyle sürdürdü: “ Tedavi altta yatan etkene göre yapılır. Yabancı cisim varlığında cismin çıkartılması, ani göz tansiyonu varlığında tansiyonun düşürülmesi ve tedavisi, üveitlerde gerekli tedavinin yapılması ve sistemik rahatsızlıkların araştırılması, ultraviyole yanıklarında gözün uygun ilaçlar eşliğinde belirli süre kapatılması gerekir. Göz kızarıklığına neden olan olay göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise ilk yapılacak olan iş saniyeler içerisinde gözün ve çevresinin bol suyla yıkanması sonrasında en yakın sağlık merkezine ulaşılması olacaktır. Kontakt lens kullanıcılarında olan kanlanma ve ağrılarda kontakt lens kullanımı kesilip en kısa zamanda göz muayenesi yapılmalıdır. Alerjik durumlarda güneş gözlüğü ve gölgelikli şapkaların kullanımı önerilir. Şiddetli alerjik reaksiyonları tedavisi kısa sürede başlanılmalıdır.”

KONJONKTİVİT ( GÖZ KIZARIKLIĞI) NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Konjonktivit olarak da adlandırılan göz kanlanması, göz kapağının içini ve gözlerin beyazlarını kaplayan zar olan konjunktivanın tahrişi veya göz enfeksiyonudur.

Viral ve bakteriyel konjonktivit

Çoğu konjonktivit hastalığında adenovirüse rastlanır, herpes simplex virüs, varicella zoster virüsü gibi pek çok farklı virüsten de kaynaklanabilir. Bunlara korona hastalığına neden olan virüs de dahildir.

Hem viral hem de bakteriyel konjonktivitte, boğaz ağrısı gibi solunum enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı belirtileri görülebilir. Tam olarak temizlenmemiş ya da kişiye ait olmayan kontak lensleri kullanmak da bakteriyel konjonktivite yol açabilir. 

İki türü de bulaşıcıdır. Virüs bulaşmış kişinin göz kanallarından gelen sıvılara temas sonucunda kişiden kişiye geçer. Tek veya iki göz de etkilenebilir. 

Alerjik konjonktivit

Alerjik konjonktivit iki gözü de etkiler ve polen gibi alerjiye sebep olan maddelere karşı oluşan bir reaksiyondur. Alerjenlere yanıt olarak, vücutta immunoglobulin E (IgE) adlı bir antikor üretilir. Bu antikor, gözün mukus tabakasında yer alan mas hücresi adı verilen özel hücreleri tetikleyerek, histamin gibi iltihaplı maddelerin salınımını sağlar. Vücuttan histamin atılmasıyla, kızarık göz gibi alerji belirtileri ortaya çıkabilir. 

Alerjik konjonktivitiniz varsa, gözde aşırı kaşınma, sulanma ve yanma hissi yaşayabilirsiniz. Çoğu hastada göz alerjisi için damla kullanılarak kontrol altına alınabilir. 

Tahriş kaynaklı konjonktivit

Gözünüze kimyasal sıçraması ya da yabancı cisim girmesi sonucu oluşan tahriş, konjonktivite yol açabilir. Kimyasalı ya da cismi çıkarmak için gözü yıkamak ve temizlemek kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Gözlerin sulanması veya mukus akıntısı gibi belirtiler genellikle bir gün içinde ortadan kaybolur. 

İlk yıkama belirtileri azaltmıyorsa, bir doktora ya da göz uzmanına görünmeniz gerekir. Göze kimyasal sıçraması kalıcı göz hasarına yol açabilir. Devam eden belirtiler gözünüzde hala yabancı cismin bulunduğuna işaret edebilir. 

Konjonktivit belirtileri nelerdir?

Konjonktivit belirtileri, göz kanlanmasının, tahriş ve enfeksiyonun nedenine göre değişir. Belirtiler şunları içerebilir:

·         Bir veya iki gözde pembe veya kırmızı renk değişikliği

·         Bir veya iki gözde sertlik hissi

·         Gözlerde kaşıntı, tahriş ve / veya yanma hissi

·         Berrak, ince sıvı drenajı ve artan gözyaşı

·         Gözlerde kalın, beyaz veya yeşil akıntı

·         Sabah birbirine yapışan göz kapakları

·         Göz kapaklarının şişmesi

·         Bulanık görme

Konjonktivit sebepleri nelerdir?

·         Bakteriler: Bakteriler, fiziksel temas, kötü hijyen ortamı veya makyaj malzemeleri gibi esyaların ortak kullanımı sonucunda gözlere bulaşabilir.

·         Virüsler: Soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu ve herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilişkili virüsler konjonktivite sebep olabilir.

·         Kimyasallar: Yüz veya göz makyajı, hava kirliliği, yüzme havuzlarındaki klor veya diğer toksik kimyasallar gözlerde tahrişe veya iltihaplanmaya neden olabilir.

·         Alerjiler / hassasiyetler: Gözler, polen, küf, toz akarları, kozmetikler (hipoalerjenik, yüksek kaliteli veya organik olsa bile) , kontakt lensler ve solüsyonlar gibi alerjenlere veya tahriş edici maddelere karşı reaksiyon göstererek konjonktivit oluşturabilir.

Konjonktivit nasıl teşhis edilir?

Konjonktivit genellikle tıbbi geçmiş ve kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Aşırı miktarda drenaj, iltihap veya kornea tutulumu gibi olağandışı durumların haricinde göz sıvısının boşaltımı veya test edilmesi gerekli değildir. Göz kızarıklığına neyin sebep olduğunu yalnızca bir göz uzmanı teşhis edebilir, bu nedenle durumunuzla ilgili olarak bir göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Konjonktivit tedavisi

Konjonktivit tedavisi genelde belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Göz kapaklarınızı yapay göz damlası ile temizlemeniz ve günde birkaç kez soğuk ya da sıcak ıslak bezle baskı yapılması önerilir. 

Kontak lens kullanıyorsanız, tedavi bitene kadar kullanmamanız önerilir. 

Lenslerini tekrar kullanmadan bir gün önce dezenfekte etmeniz önerilir. Hastalık sırasında ya da sonrasında lens kutusu gibi lens aksesuarlarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Hastalıktan önce kullandığınız makyaj malzemelerini tekrar kullanmamalısınız. 

Çoğu durumda antibiyotik göz damlasına gerek duyulmaz. Konjonktivitin virüs kaynaklı olmasından dolayı antibiyotikler her zaman işe yaramaz, hatta etkisini giderek kaybederek zarara neden olabilir. Bu nedenle virüsün iki ila üç hafta kadar kendi süresini doldurması gereklidir. 

Tedavi hastalığı oluşturan neden, hastanın genel tıbbi geçmişi ve gözün genel durumuna göre belirlenir. Tedavi genel olarak şunları içerebilir:

·         Antibiyotik ve / veya steroid damlalar veya merhemler

·         Anti-viral göz damlaları veya haplar

·         Alerji karşıtı göz damlası

·         Suni gözyaşı damlaları

Konjonktivit bulaşıcı mıdır?

Konjonktivit virüs kaynaklı olduğu durumlarda bulaşıcı olabilir. Gözden akıntı olduğu durumlarda yayılma riski daha yüksektir. Virüs yüzeylerde iki haftaya kadar hayatta kalabilir.

Konjonktivitin yayılımını önlemek için hijyene dikkat önemlidir. Örneğin;

• Gözlerinize ellerinizle dokunmayın

• Ellerinizi sık sık yıkayın

• Günlük temiz havlu ve bez kullanın

• Havlu ve bezleri paylaşmayın

• Yastık kılıflarını sık sık değiştirin

• Maskara gibi kozmetik malzemelerinizi atını

• Göz kozmetik malzemeleri ve kişisel göz eşyalarını paylaşmayın

Konjonktivitin normal soğuk algılığından daha bulaşıcı olduğunu unutmayın. 

Yenidoğanlarda konjonktiviti önleme

Yenidoğanların gözleri, annenin doğum kanalında bulunan bakterilere karşı oldukça hassastır. Bu bakteriler annede herhangi bir belirtiye neden olmaz. Nadir de olsa, bu bakteriler yenidoğanlarda oftalmia neonatorum adı verilen ciddi bir konjonktivit türüne neden olur ve daha ciddi duruma gelmeden tedavi gereklidir. Bu nedenle doğumdan kısa süre sonra her yenidoğanın gözlerine antibiyotik merhem sürülür. Bu merhem göz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. 

Konjonktivit komplikasyonları nelerdir?

Konjonktivit genellikle uzun dönem komplikasyonları oluşturmamaktadır. Nadiren kornea kronik olarak iltihaplanabilmekte ve bu durum kalıcı görme sorunlarına yol açabilmektedir. Konjonktivit hastalığının iyileşmediği veya bir haftalık tedaviden sonra daha da kötüye gittiği durumlarda göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Kızarıklık düzelmez, semptomlarınız ağırlaşır veya yeni semptomlar ortaya çıkarsa, bir göz doktoruna müracaat edin.

Bebeklerde ve Çocuklarda Konjonktivit

Konjonktivit çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde yaygın görülmektedir.

  • Çocuklar: Viral konjonktivit, genellikle gündüz bakım merkezlerinde ve okullarda görülen büyük salgınlarla çocuklar arasında okul devamsızlığının önde gelen nedenlerinden biridir.
  • Yeni doğan bebekler: Nadir de olsa, yeni doğan bebekler doğum sırasında anneden bebeğe geçen klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yoluyla konjonktivit geliştirebilir.

Tedavi, enfeksiyonun nedenine, çocuğun yaşına ve belirli ilaç, terapileri ne kadar iyi idare edebileceğine bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenir.

Konjonktivite Neden Olabilen Diğer Göz Hastalıkları

  • Korneal aşınma: Keskin ağrıya, gözyaşı ve kızarıklığa neden olan korneanın yüzeysel çizilmesidir.
  • Gözdeki yabancı cisimler: Yabancı cisim korneayı veya konjonktivayı tahriş ederek kızarıklık ve rahatsızlığa neden olabilir.
  • Kuru gözler: Kornea ve konjonktivada yetersiz gözyaşı miktarının neden olduğu kronik tahrişe bağlı gözde kızarıklık.
  • Blefarit: Tekrarlayan arpacıklara da neden olabilen kronik göz kapağı iltihabı.
  • Subkonjonktival kanama: Gözde hasar görmüş bir damar, ağrı veya başka semptomlar olmaksızın gözün beyaz kısmında göz kanlanmasına, kırmızı görünüme neden olabilir.
  • Episklerit: Konjonktiva ile gözün beyaz kısmı arasında yer alan dokunun iltihaplanması.
  • Sklerit: Gözün beyaz kısmının iltihaplanması veya enfeksiyonu.
  • Keratit: Korneanın iltihaplanması veya enfeksiyonu.
  • Üveit: Uvea adı verilen gözün orta tabakasının iltihabı.
  • Akut glokom: Gözde kızarıklığa, şiddetli ağrıya ve görme yeteneğinde azalmaya neden olan göz basıncında ani bir artış.

Konjonktivit ( Göz Kızarıklığı) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Göz Kızarıklığı Neden Olur?

Göz kızarıklığı büyükten küçüğe herkesin yaşadığı bir sorun. Özellikle rüzgarlı kış günlerinde ve ışık yansımasının fazla olduğu karlı ortamlarda gözlerde sulanma ile kızarıklık çok daha sık görülür. Bu durum konjunktiva (göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar) damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişir. Göz kızarıklığı genellikle basit göz reaksiyonundan kaynaklansa da kimi zaman altında daha ciddi nedenler yatabilir. Bu yüzden öncelikle altta yatan etkenin belirlenmesi ve hızla tedavi aşamasına geçilmesi gerekir, aksi halde kalıcı görme kaybı oluşabilir. İşte bu noktada akla hemen şu soru gelir: Bu sorunda ne zaman alarma geçmek gerekir?

Göz Kızarıklığı Görme Kaybına Yol Açar mı?

Göz kızarıklığının bir günden uzun sürmesi, yayılması veya eşlik eden batma, görme azlığı, kaşıntı, ağrı gibi bulguların olması doktora başvurmanızı gerektirir. Örneğin göz tansiyonunun yükselmesine bağlı gelişen kızarıklık durumunda, görme siniri hasarı oluşup ciddi görme kaybı gelişebilir. Bir diğer örnek olarak göz içinde kalan yabancı cisim enfeksiyon oluşturabilir ve bunun sonucunda da ameliyat gerektirecek durumlar ortaya çıkar. Kalıcı olabilen bu sorunların önüne geçmek için de erken tanı ve tedavi büyük önem taşır.

Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Gözlerde kızarıklık tedavisi altta yatan nedene göre şekillenir. Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar verilir. Göz içi iltihaplanmasında o bölgeye uygulanan topikal ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılır. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kaybolur.

Kimyasal Maddeyle Temas Ettiyse Ne Yapılmalı?

Göz kızarıklığına neden olan etken göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise hızlı hareket etmek çok önemli. Çünkü tedavide geç kalındığında hasar gözün delinmesine kadar ilerleyebilir. Dolayısıyla yapılacak olan ilk şey; saniyeler içinde gözü ve çevresini bol suyla yıkamak olmalı. Sonrasında kimyasal maddenin paketiyle birlikte en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekir. Bu tabloda tedavi, gözü serum fizyolojik ile bolca yıkadıktan sonra kimyasal maddenin içeriğine ve gözdeki hasara göre düzenlenir.

Göz Tansiyonu Kızarıklığın Nedeni

Göz kızarıklığının altında yatan bir başka neden de tedavide geç kalındığında görme kaybına yol açan; göz tansiyonu (glokom). Bu tabloda göz içi basıncının acil olarak kontrollü bir şekilde düşürülmesi gerekir. Aynı tablonun diğer gözde de gelişmemesi için her iki göze YAG lazer iridotomi (göz içi basıncını düşürmek için gözün renkli kısmında alternatif bir yol oluşturulur) işlemine başvurulur.

Hangi Sağlık Problemleri Göz Kanlanmasına Yol Açar?

Göz kızarması bazen de göz kanlanması şeklinde görülür. Alerjiler bunun en yaygın sebeplerinden biridir. Gözün ön kısmındaki damarlar genişler ve gözer kızarır. Sıvı birikir ve şişme olur. Göze kan oturması ile sonuçlanır. Gözlerin kanlanması farklı rahatsızlıkların sonucudur. Bunlardan birkaçı şöyle sıralanabilir:


Kuru Göz Sendromu

Gözün ön kısmını nemli tutmak için göz yaşı yeterli olmadığında oluşan bu sendrom göz kanlanmasının bir nedenidir. Göz kuruduğunda gözde kızarıklık oluşur. Uzun süre bilgisayara bakmak, kalitesiz uyumak, uzun süre aynı lensi kullanmak, bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler ve tıkalı gözyaşı bezleri kuru göz sendromunun yaygın nedenlerindendir.

Pembe Göz

Gözün ön kısmındaki şeffaf ve koruyucu olan tabakanın şişmesi ve enfeksiyonu sonucu gözlerin kızarması pembeleşme şeklinde meydana gelir. Buna alerjiler, bakteriler, toksik maddeler ve virüsler neden olabilir. Göze kan oturması bu sebeple olabilir. Yaygın bir durumdur.

Gözlerde kızarıklığının diğer nedenleri şöyle sıralanabilir:

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı)

Yağ bezlerindeki sorundan kaynaklanan göz kapağı iltihabı göz kızarmasının yaygın nedenlerinden biridir. İyi temizlenmemiş makyaj, gözü yeterince kırpmama ve göz akarından kaynaklanabilir.

Üveit

Gözün orta tabakasının iltihaplanmasıdır. Aniden ortaya çıkabilen ve hızla kötüleşebilen bu durum gözlerde kızarıklık yaratır.

Göz Damlası Kullanımı

Göz damlaları gözlerde kızarıklığı olduğunda kullanılır ama öte yandan bu damlalar, bazen kan damarlarında genişlemeye neden olarak kızarıklığı arttırabilir.

Kontakt Lensler

Gözleri tahriş ederek gözde kızarıklıklara neden olur. Göze uyumsuz lensler, çok uzun süre kullanılan lensler, kötü hijyen sahip kontakt lensler göz kızarmasının nedenlerindendir. Kontakt lensler bakteriyel enfeksiyonları da beraberinde getirebilir.

Yaralanma

Bazen rimel fırçası, bazense keskin bir nesnenin göze çarpması sonucu yaralanmalar meydana gelebilir. Bunlar da gözde kızarıklık oluşması ile sonuçlanır. Çünkü göz yaralandığında göz içindeki kan damarları genişler. Hücreler yaralanmayı iyileştirmeye çalışır ve gözlerde kızarıklık oluşur.

Kornea Ülseri

Kornea enfekte olduğunda kornea ülseri oluşabilir. Bu da korneada yara anlamına gelir. Çevresindeki kan damarları genişler ve şişer. Hücreler enfeksiyona karşı mücadele ederken göz kızarıklığı oluşabilir. Özellikle kontakt lens kullanıcıları için risk oluşturmaktadır.

Hamilelik

Gebelik süresince vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler de gözyaşı üretimini azaltır. Bu nedenle gözler tahriş olabilir ve kızarabilir.

Havuz

Klor gözleri tahriş ederek göz kızarıklığına yol açabilir. Çünkü klor, göz yüzeyine yakın damarlarda genişlemeye neden olur.

Alkol

Alkol içmek de kan damarlarında genişleme yaratır. Vazodilatasyon denen bu durum, gözün beyaz kısmındaki damarların daha büyük ve belirgin olmasına yol açar. Su kaybına neden olan alkol, yorgun ve kızarık gözün sorumlusu olabilir.

Sistemik Hastalıklar

Vücut tansiyonunda yükselme, hipotroidi ve romatizmal hastalıklar gözde kanlanma ve kızarıklık ile ortaya çıkabilir.

Göz Kızarıklığında Bu Sinyallere Dikkat!

  • Göze yabancı cisim kaçması nedeniyle oluşmuşsa,
  • Gün içinde artan kızarıklığa batma ve ağrı eşlik ediyorsa,
  • Kızarıklıkla beraber görmede bulanıklık gelişmişse,
  • Kızarıklık travma sonrasında başlamışsa,
  • Kızarıklık sık sık tekrarlıyorsa,
  • Kızarıklıkla beraber eklem ağrısı gelişmişse, ağızda aft çıkmışsa,
  • Kimyasal maddenin göze sıçraması sonucu başlamışsa,
  • Kontakt lens kullanılıyorsa, en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak çok önemli.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası