akordiyon tarihçesi / Akordeon Weltmeister Opal 37/96/III/7/3 Kırmızı WM

Akordiyon Tarihçesi

akordiyon tarihçesi

Kuzey Kıbrıs'tan: “Ortak sevdamız akordion“ Murat Obenler

Daniel Sabotinov Akordiyon Orkestrası kurucusu/Şefi ile röportaj

SORU: Bizlere öncelikle eğitiminiz ve müzikal yaşantınız ile ilgili biraz bilgi verirmisiniz?
CEVAP: Adım Daniel Sabotinov. Üniversitede akordiyon enstrümanı üzerine müzik eğitimi aldım. Şu anda ise Güney Kıbrısta orta/lise ve üniversitede müzik öğretmenliği yapıyorum.

SORU: Hep enstrüman müzisyenin bir parçası olur derler.O enstrümanla kendini ifade funduszeue.info diğer enstrümanlar değil de akordiyonla bir yaşamı tercih ettiniz? 

CEVAP:Akordiyon tüm müzik türlerinde kullanılan bir enstrümandır. Klasik müzikte de, caz müziğinde de, folklorik müzikte de, tangoda da akordion kullanımını yoğun olarak görebilirsiniz.
Akordiyon orkestraları dünyanın bir çok ülkesinde çok popüler olan bir oluşumdur. Kıbrıs’ta son zamanlarda bilinmeyen veya yaygın kullanımı olmayan bir enstrüman olduğunu söyleyebilirim. Şimdilerde çok popüler değildi ama geçmişte çok kullanılan bir enstrümandı. Bizler de daha önce kültürün bir parçası olan bu enstrümanı yetişkinler yanında çoculara da öğreterek gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz.

SORU: Bize biraz da akordiyonun Kıbrıs’taki geçmişiyle ilgili bilgi verebilirmisin?
CEVAP: Şimdilerde “Kıbrıs’ta  Akordiyonun Tarihçesi” adlı bir tez çalışması yapıyorum. Daha önceleri Kıbrıs’ta akordiyon çalmış Kıbrıslı Türk ve Rum müzisyenler ile röportajlar yaptım. İngiliz döneminden başlayarak ’lara kadar akordiyon kullanımı (özellikle okullarda) çok yaygındı. Elektrikli piyanonun(fartisa) Kıbrıs’a gelişine kadar akordiyon kullanımı sürdü. Okullardaki korolar /derneklerdeki orkestralarda o zamana kadar akordiyon 1 numaralı enstrüman idi. Örneğin Kıbrıslı Türk öğretmen Mustafa Kemal 10’dan fazla öğreciye akordiyon öğretmiş ve ’lerde bir akordiyon orkestrası kurmuş.
 

SORU: Ama artık akordiyonu nerdeyse görmez olduk

CEVAP: Son yılda gerçekten unutulmaya yüz tuttu. Şimdilerde unutulan bu enstrümanın kullanımını yaygınlaştırmak ve eski günlerindeki gibi popülerleştirmek için ben de hem kişisel olarak hem de orkestra kurarak buna katkı koyduğuma inanıyorum.

SORU: Sizin Kıbrıs’taki akordiyon çalışmalarınız ve orkestra ile ilgili neler söylemek istersiniz?

CEVAP: Ben devlet okullarındaki öğretmenliğim yanısıra akordiyon dersleri de veriyorum ve akordiyon öğrenmek isteyen öğrencilerimiz sayısındaki artışı gördükten sonra bir akordiyon orkestrası kurmaya karar verdim. 20 civarındaki akordiyon çalmayı bilen kişi ile bu orkestrayı Mart ’da kurdum. İki toplumlu olarak kurulan 25 kişilik bu orkestra birçok konser(müze açılış yıldönümü, amfi tiyatro açılışı, uyuşturucuya karşı uluslararası mücadele günü, spor akademisindeki çocuklarla da çalıştık) verdi. 17 Aralık ’da da Oroklini’de 1,5 saatlik kendi konserimizi gerçekleştirdik.
Bu orkestranın 3 önemli amacı var.
funduszeue.infoyonun Kıbrıs’ta çalgı aleti olarak daha popüler olabilmesini sağlamak
2. Kıbrıs’taki insanları müzik aracılığıyla biraraya getirip arkadaşlık kurmalarını ve sosyalleşmelerini sağlamak. Bu orkestra milliyet, din, dil,renk ayırımı  gözetmeyen bir oluşumdur. Herkese açıktır. Biz Kıbrıslı Türkler ile Rumlar’ın işbirliğini arttırmasına katkı koyduğumuzu da inanıyorum ve bu orkestra “bizler birlikte yaşayabiliriz” felsefesini hayata geçiren bir oluşumdur.
funduszeue.info türlü müziği kapsayan bir repertuarla müzik yapıyoruz. Yunan müziği, Türk müziği, Arap müziği, Avrupa’dan çağdaş Batı müziği vs. birçok müziği icra ediyoruz. Kıbrıslı Türk bestecilerin parçalarını da çalıyor ve söylüyoruz. Orkestranın uluslararası bir repertuarı olduğunu söyleyebilirim(% 60’ı Kıbrıslı Türk ve Rum müziği).

SORU: Bu orkestraya destek ne boyuttadır?

CEVAP: Bu orkestra kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Akordiyon pahalı bir enstrümandır (fiyatı,bakımı,idamesi). Güney Kıbrıs’ta Aradippu Belediyesi’nin büyük katkıları mevcuttur. Onların salonunu kullanıyoruz. Bu yıl içerisinde İtalya’da bir festivale katılmak istiyoruz ve umarım büyük imkânları olan özel girişimcilerin de olası destekleriyle bu amacımıza ulaşacağız.
21 Nisan’da Kastolitsa’da başka bir kadınlardan oluşan grup ile birlikte bir ortak konser verme düşüncemiz var. Kuzey Kıbrıs’ta da bir konser verme düşüncemiz var ama Türkçe repertuarı biraz daha arttırma gerekir.

SORU: Baf şehri “ Avrupa Kültür Başkenti” oldu ve bu yıl şehirde birçok kültür-sanat etkinliği yapılacak. Sizin iki toplumlu orkestranız da bu çerçevede Baf’ta bir konser verebilir mi?  

CEVAP: Baf’ta bulunan bazı müzik dernekleri ile iletişime geçtim ve ’de bizim orkestranın da Baf’ta konser verme niyetimi onlara ilettim ama daha somut bir cevap alamadıfunduszeue.infoedeyiz.

SORU: Sanatta disiplinler arası çalışmalar da çok rastanır funduszeue.info diğer sanat dallarındaki sanatçılarla ortak çalışmalarınız var mı ya da düşünüyormusunuz?

CEVAP: Bu tür çalışmaları severim. Bir kez Barok müziği üzerine birkaç yorum eklediğimiz bir etkinlik yapmıştık. Müzik ile şiiri buluşturacak bir program düşünüyorum. Türkiye’de çok iyi şiirler var mesela.

SORU: Son olarak Kıbrıs’ta yaşayan insanlara bir mesajınız var mı?

CEVAP: Bizler müzik yaparak insanların birarada yaşayabileceğini gösteriyoruz. Sanat insanlar arasında bir köprü olabilir. Politikacılara Kıbrıs’ta bir çözüm için işbirliği içinde biraraya gelmelerini ve birlikte çalışmalarını öneriyorum. Bizler sanat yoluyla bu köprüleri oluşturuyoruz ve siyasilere de bu köprüleri birlikte kullanmaları önerisinde bulunuyorum.

 

Orkestra üyesi Andrulla Dimitriu'ya soruyoruz: 

Akordiyon Orkestrası’na ne zaman ve nasıl katıldınız?

CEVAP: Öğretmenim Daniel sayesinde bu orkestrayı katıldım. Kurulduğundan beri bu orkestrada akordiyon çalmak üzere görevalıyorum. Çok seviyorum ve keyif alarak çalıyorum. Ben en çok Mısırlou, Cielito Lindo şarkılarını seviyorum. Bu yıl da çalışmalara arkadaşlarla birlikte müzik yapma aşkıyla ve sevgimizle devam ediyoruz. Kıbrıs’ta bir barış olmasını diliyorum.

 

Orkestra üyesi Hare Yakula'ya soruyoruz: 

Müzik geçmişinizden bize bahseder misiniz?
CEVAP: İlkokul öğretmeniyim. Müzikle ilgili okul dışında da çalışmalarım bulunmaktadır. Lefkoşa Belediye Orkestrası Çocuk Korosu’nun eğitmeni ve şefiyim, Mesarya Bölge Korosu şefiyim ve Geçitkale Belediyesi’nin yetişkinlerden oluşan korosunun da şefliğini yürütüyorum.

SORU: Akordiyon Kıbrıs müzik kültüründe oldukça temel bir yere sahip olmasına rağmen yeni kuşaklarda unutulan bir enstrüman haline geldi. Bunun nedenleri nelerdir?
CEVAP: Akordiyon kültürü ülkemizde İngiliz dönemine kadar dayanır. Eskiden ilkokullarda müzik odaları vardı ve içerisinde akordiyon, piyano ve keman vardı. Özellikle taşınabilir olası, akort istememesi,elektrik bağlantısı istememesi açısından akordion piyanoya karşı çok daha kullanışlı olmasına rağmen piyano ve org ülkemize geldikten sonra (/70’ler) piyano/org karşısında çok tercih edilmemeye başladı.
Tabi bunda bizim toplumumuzun yeni kuşaklarının sanata sırtını dönmesinin de büyük payı vardır. Ne yazık ki okullarda sanatsal ve sportif etkinliklere gereken değeri ve önemi vermiyoruz. Mesela Lefkoşa Şfunduszeue.infoğrul İlkokulu’da yılından kalma piyano vardı ve adeta taş taş üstüne konmamıştı.Benim okula öğretmen olarak gidişimle ve gayretlerimle okul bir müzik odası kavuştu. Kolej yarışından dolayı müfredatlarından müzik,resim, spor gibi derslerin çıkarıldığı okullar(Kurtuluş İlkokulu/ Güzelyurt) bile mevcut. Sanata sırtımızı dönen bu bakış açısıyla çocukların/gençlerin müzik eğitimi ileriye gidemedi. Yani sanat gerekli mi,müzik gerekli mi ki düşünen,yaratan insan yetiştirelim de büyüyünce başımıza bela olsun!!!
Atatürk Öğretmen Akademisi’nden mezun birçok insan(müzik enstrümanı çalmayan) bugün okullarımızda müzik öğretmeni olarak görev yapıyor. Hal böyle olunca da müzik derslerinde akordiyon yerini melodika, eloktronik org gibi enstümanlara bıraktı.

SORU: Sizin akordiyonla ne zaman tanıştınız ve orkestraya dâhil olmanız nasıl oldu?
Ben akordiyonla Akdoğan İlkokulu’nda okurken 5.sınıfta tanıştım. Okulda İbrahim hocanın kullandığı ve İngiliz döneminden kalma olan akordiyonu çalışını büyülenerek dinlediğimi hatırlarım. Ordan başlayan sevda melodika ile devam etti. Akordiyon çok da bulunan bir enstrüman olmadığı için piyano dersleri ve org ile devam ettim. Ben taşınabilir ve pratik olması sebebiyle akordiyonu tercih ettim. Birkaç yıllığına Yıldan Birand’dan akordiyon dersleri aldım. Enstrüman çalınmazsa unutulur lafı doğrudur. Ben de daha fazla korolara yöneldiğim için akordiyon ile arama bir mesafe girdi. sonu itibarı ile ilk akordiyon tecrübem sona erdi .Ses eğitimine yöneldiğim için bu akordiyon orkestrası benim akordiyonu tekrar elime almam için çok iyi bir fırsat oldu. Pratiğimi iyi geliştirebileceğim bir ortam olduğu için de çok faydasını görüyorum. Kişisel gelişimime de çok katkısı oldu( dünyadan çeşitli müzikleri, farklı dillerdeki şarkıları icra ediyoruz). Orkestraya Mart ’da katıldım. Kuzey Kıbrıs’tan orkestraya Mehmet Yiğiter, Sude Yiğiter, Tanju Hoca ve ben katılıyoruz. Aradippu Belediyesi himayesinde bir ilkokulda haftada bir düzenli çalışmalar yapıyoruz. Şefimiz Daniel tam anlamıyla bir akordiyon sevdalısıdır, bilgilidir ve işini çok iyi bilir. Orkestranın her geçen gün daha da gelişeceğine inanıyorum ve bu enstrümanı seven kişileri bu güzel oluşuma davet ediyorum.

SORU: Orkestranın iki toplumlu yapısına yönelik neler söylemek istersin?
CEVAP: Orkestrada çok güzel dostluklar kurdum. Bu orkestranın toplumsal mesajı da vardır. Her iki tarafın da en iyi şartlarda istediği bir anlaşmayı yapsanız dahi zihinlerdeki barışı sağlayamazsınız. Bu tür iki toplumlu çalışmalar bizlere kardeş olduğumuzu, ne kadar çok kültürel akraba olduğumuzu ve aslında birbirimize ne kadar benzediğimizi hatırlatır. Her iki topluma da büyük mesaj verir. Ülkeye barışın bu tür organizasyonlarla gelebileceğini düşünüyorum. Biz ’da hep Güney’de konserler verdik ama ’de Kuzey Kıbrıs’ta da konser(ler) vermeyi planladık. Repertuarımızda hem Türkçe hem de Rumca müzikler zaten genişçe yer alıyor. Bunları yeniden düzenleyip akordiyon orkestrasını Kuzey’deki sanatseverlerle de buluşturacağız. (1)

_________________________________________

(1) funduszeue.info dan alınmıştır.

kaynağı değiştir]

Akordeon Kurumları[değiştir

Akordeon Tarihi Nedir?

Akordeon Tarihi Nedir?

Akordeon ilk olarak Almanya’nın Berlin bölgesinde yılında Christian Friedrich Ludwig Buschmann tarafından icat edilmiştir. Akordeon isminin ilk patenti ise yılında Viyanalı org yapımcısı Cyrillus Demian tarafından alınmıştır. Daha sonra bu çalgı farklı kültürlere ve bölgelere kadar yayılım sağlamış ve o kültürlerin bir parçası haline gelmiştir. Türkiye bölgesinde ise daha çok Artvin ve Ardahan gibi bölgelerde yaşayan halkın ilgisini çekerek yoğun talep görmüştür.

Akordeon Nasıl Bir Çalgıdır? >

Akordeon Nasıl Bir Çalgıdır?Akordeon Özellikleri Nelerdir?Akordeon Eğitimi Ne Kadar Sürer?Akordeon Yapımı Nasıldır?Akordeon Ne Kadar Sürede Öğrenilir?Akordeon Çalmak Kolay Mı?Akordeon Tarihi Nedir?

Akordeon Nasıl Çalınır?

Akordeon, serbest metal yayların titreşmesiyle ses çıkartabilen bir müzik aletidir. Bizler de akordeon nasıl bir çalgıdır?, akordeon özellikleri, akordeon eğitimi ne kadar sürer?, akordeon yapımı, akordeon ne kadar sürede öğrenilir?, akordeon çalmak kolay mı?, akordeon tarihi sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Akordeon, serbest metal yayların titreşmesiyle ses çıkartabilen bir müzik aletidir. Geçmişte daha çok Gürcü olarak adlandırılan kesim içinde yaygın olarak kullanılmış ve diğer kültürlere tanıtılmıştır. Günümüzde ise halen Türkiye Gürcülerinin yaşamayı tercih ettiği Artvin, Ardahan gibi bölgelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca akordeon Almanya’da Christian Friedrich Ludwig Buschman tarafından icat edilmiştir.

Akordeon Nasıl Bir Çalgıdır?

Akordeon bir tarafında piyano tuşları olan diğer tarafında ise tuşlar ve hava akımından etkilenen metal dillerin olduğu esnek bir bölüm olan elle açılanan bir müzik aletidir. Bir elle tuşlara basılırken diğer el yardımıyla hava bölmesi hareket ettirilerek ve tuşlara basılarak kullanılır.

Akordeon Özellikleri Nelerdir?

Akordeon müzik aleti oldukça eski bir buluştur teknolojiden uzak olan bu cihaz manuel olarak elle çalınır. Hava akımından yardım alınarak melodi oluşturulur. Farklı çeşitleri bulunan bu müzik aletinin en yaygın olanı klavye tuşlarının bulunduğu klasik akordeondur. Bir veya iki kılavuz ve bir körükten oluşur ve serbest metal dillerin titreşimi, klavyenin tuşlarına basarak sağlanır.

Akordeon Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Her müzik aletini öğrenmek yeteri kadar heves ve beceri gerektirmektedir. Akordeon öğrenimi de diğer birçok müzik aletine oranla daha kolay görünse de öğrenimi ve ustalaşma konusunda sabır ve özveri ister. Çok uzun vadede olmayan dersler sayesinde akordeon çalmak öğrenilebilir. Bol bol pratik yapmak ve sabırlı bir şekilde denemek bu aleti öğrenmekteki püf noktadır. Vücut, kollardan yardım aldığı için vücudunuzun akordeon tutmaya ve çalmaya alışması haftalık bir süreçten sonra oldukça hızlanacaktır.

Akordeon Yapımı Nasıldır?

Akordeon iç kısmına metal diller yerleştirilir deri kaplamalar yerleştirilerek akortlar ayarlanır. Arka ve ön kısmına kütük yerleştirilir ve düdükler bu iki kütüğe yapıştırılır. Hava deliklerine göre bu kütüklerin ayarlanması gerekmektedir. El işçiliği bu kısımlarda oldukça önemlidir. Daha sonra bas bölgesi ve kütükleri birbirine monte ederek bağlantı kurulur bunların üzerine ise körük yerleştirilerek akordeon vakumlu hale getirilir. Ana kısmı oluşturulmuş olan alete piyano klavyesi ve tuşlar eklenerek profesyonel hale getirilebilir.

Akordeon Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Akordeon aletini öğrenmek için en etkili çözüm; Bu aletin öğretildiği bir kuştan yardım almak olabilir. Bu kurslar haftalık, aylık ve yıllık olarak değişmektedir. Elin akordeona alışması ve vücudun bu ritme uyum sağlaması yaklaşık 1 veya 2 Aylık bir dönemi kapsayabilir. Ardından devam edilen süreçte ise daha profesyonel sonuçlar çıkartmak mümkündür.

Akordeon Çalmak Kolay Mı?

Akordeon dışardan bakıldığında üstünde birçok tuşa sahip ve farklı bölmelerden oluşan karmaşık bir alettir. Dolayısıyla aynı anda hem klavye tuşlarına basmak hem havayı kontrol etmek için baskı uygulamak hem de nota tuşlarına basmak biraz konsantrasyon ve beceri isteyen bir şeydir. Her müzik aletinde olduğu gibi akordeon için de bir alışma süreci vardır.

Akordeon Tarihi Nedir?

Akordeon ilk olarak Almanya’nın Berlin bölgesinde yılında Christian Friedrich Ludwig Buschmann tarafından icat edilmiştir. Akordeon isminin ilk patenti ise yılında Viyanalı org yapımcısı Cyrillus Demian tarafından alınmıştır. Daha sonra bu çalgı farklı kültürlere ve bölgelere kadar yayılım sağlamış ve o kültürlerin bir parçası haline gelmiştir. Türkiye bölgesinde ise daha çok Artvin ve Ardahan gibi bölgelerde yaşayan halkın ilgisini çekerek yoğun talep görmüştür.

Yorumlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası