kedilerde sindirim sorunu / Kolay Sindirilebilir En İyi 5 Mide Dostu Kedi Maması Önerisi

Kedilerde Sindirim Sorunu

kedilerde sindirim sorunu

Kedilerde Sindirim Sistemi Hastalıkları

Yangısal bağırsak hastalığı, sindirim sistemi kanalının kronik olarak tahriş olduğu ve yangılandığı bir durumdur. Yangı hücreleri gastrointestinal kanalının duvarlarına sızar, onları kalınlaştırır ve gastrointestinal kanalın uygun şekilde sindirme ve emme yeteneğini bozar. Her yaştaki kedi yangısal bağırsak hastalığından etkilenebilir, ancak hastalık genellikle orta yaşlı ve yaşlı kedilerde görülür.
Kedilerde yangısal bağırsak hastalığının nedeni bilinmemekle birlikte mevcut kanıtlar, bağışıklık sistemi, diyet, bağırsaklardaki bakteri popülasyonu ve diğer faktörler arasındaki karmaşık anormal etkileşimden kaynaklandığını göstermektedir. İnsanlarda ve köpeklerdeki yangısal bağırsak hastalığı ile benzerliklere dayanarak, bağışıklık sisteminin genetik anormalliklerinin de yangısal bağırsak hastalığında rol oynadığı düşünülmektedir.
Yangısal bağırsak hastalığı, sindirim kanalının bölgesine ve ilgili yangı hücreleri tipine bağlı olarak farklı biçimler alabilir. Mide yangılıysa bu duruma gastrit denir. İnce bağırsak yangılıysa buna enteritis denir, kolon (kalın bağırsak) yangılıysa buna kolitis denir. Lenfositik plazmasitik enteritis olarak adlandırılan yangısal bağırsak hastalığının en yaygın formu, ince bağırsağı istila eden lenfositleri ve plazma hücrelerini içerir. Eozinofiller, kedi yangısal bağırsak hastalığında yer alan başka bir hücre türüdür. Bu hücreler eozinofilik gastroenteritte olduğu gibi, ara sıra baskın hücre tipi olabilirler, ancak daha yaygın olarak karışık yangı hücre popülasyonunun bir parçasıdırlar. Yangısal bağırsak hastalığının daha az yaygın iki formu, nötrofilleri içeren nötrofilik yangısal bağırsak hastalığı ve makrofajları içeren granülomatöz yangısal bağırsak hastalığıdır.
Klinik Belirtiler
Kedi yangısal bağırsak hastalığının yaygın belirtileri arasında kusma, kilo kaybı, ishal, kanlı dışkı, halsizlik ve iştah azalması bulunur. Bu belirtiler ciddiyet ve sıklığa göre değişebilir. Baskın belirtiler, GI kanalın hangi bölümlerinin etkilendiğine bağlıdır. Örneğin, mide veya ince bağırsağın daha yüksek bölgeleri yangılanırsa kedi kronik kusma yaşayabilir. Kolon yangılanırsa dışkıda kan olsun veya olmasın ishale neden olma olasılığı daha yüksektir.
Teşhis
Kedilerde yangısal bağırsak hastalığı teşhisi koymak, kapsamlı bir muayene gerektirir çünkü yangısal bağırsak hastalığının birçok belirtisi diğer hastalıklarda da yaygın olarak görülür. Veteriner hekiminiz muhtemelen metabolik hastalıkları, FeLV, parazitik veya bakteriyel enfeksiyonları, hipertiroidizmi ve bazı kanser türlerini kontrol etmek için kan sayımı, dışkı muayeneleri, röntgen veya abdominal ultrason önerecektir. Bir kanser türü olan bağırsak lenfomasını yangısal bağırsak hastalığından ayırt etmek özellikle zor olabilir. Yangısal bağırsak hastalığında bu vitaminlerin GI kanalından emilimini engelleyebileceğinden, kanda B12 vitamini ve folat seviyeleri ölçülebilir. Gıda alerjisini elimine etmek için hipoalerjenik bir gıda denemesi de yapılabilir.
Kedilerde yangısal bağırsak hastalığının kesin teşhisi, bağırsak veya mide biyopsisi ve mikroskopa değerlendirilmesini gerektirir. Yangısal bağırsak hastalıklı bir hastanın bağırsak duvarında artan sayıda yangı hücreleri olacaktır. Bulunan hücre türleri, hangi tip yangısal bağırsak hastalığının mevcut olduğunu gösterecek ve tedaviye rehberlik edecektir. Gastrointestinal biyopsiler, endoskopi veya abdominal cerrahi ile yapılabilir. Endoskopi daha az invaziv bir prosedürdür, ancak karaciğer veya pankreas hastalığından da şüphelenilen hastalara operasyon önerilebilir, böylece bu organlara da biyopsi yapılabilir. Hem endoskopi hem de cerrahi biyopsi genel anestezi gerektirir ve bu testleri yapıp yapmamaya karar verirken ilişkili riskler dikkate alınmalıdır.
Tedavi
Tedavide eğer yakın zamanda yapılmadıysa genellikle bağırsak parazitlerinin tedavisi ve ilk adım olarak diyet değişikliği ve çeşitli ilaçların kombinasyonu önerilir. Kedilerde yaygın bir hastalık olan yangısal bağırsak hastalığı diyet tedavisi, antibiyotikler ve/veya steroidlerle tedavi edilir. Tek bir en iyi tedavi yoktur. Bu nedenle veterinerinizin en iyi tedaviyi belirlemek için birkaç farklı diyet veya ilaç kombinasyonunu denemesi gerekebilir.
Diyet
Diyet alerjenleri yangısal bağırsak hastalığının rol oynayabileceğinden, veteriner hekiminiz hipoalerjenik diyetler kullanarak bir gıda denemesi önerebilir. Bu diyetler, kedinin daha önce hiç yemediği protein veya karbonhidrat kaynaklarını içerir. Tavşan, ördek veya geyik eti bazlı diyetler ilk seçimlerdir. Hipoalerjenik bir diyetle semptomlar düzelmezse kediniz lif bakımından yüksek, yağ oranı düşük ve kolayca sindirilebilir diyetlerden yararlanabilir. Diyet değişikliğinden sonra kedilerin iyileşmesi birkaç hafta veya daha uzun sürebilir. Herhangi bir gıda denemesi sırasında, sofra artıkları, aromalı ilaçlar ve ödüller dahil diğer tüm gıda kaynakları ortadan kaldırılmalıdır.
Yangısal bağırsak hastalıklı kedilerin klinik belirtiler çoğunlukla kontrol altına alınabilir, uygun yönetimle semptomlar azaltılabilir. Hastalığı kontrol altında tutmak, diyet ve ilaç tedavilerine sıkı bir şekilde uymayı gerektirir. Veteriner hekim ve sahibinin dikkatli bir şekilde hastaları izlemesi de kritiktir, böylece hastalığın tekrarlaması değerlendirilebilir ve uzun süreli ilaç dozları ayarlanabilir.

Kediler Gaz Çıkarır mı?

Evet, kedilerin de gaz çıkarması normaldir. Gaz, sindirim sisteminde birikmiş havanın dışarı atılmasını sağlayarak, tüm memeliler ve kediler de gerçekleşir. Kedilerde gaz oluşumuna sebep olan bazı faktörler arasında hızlı yemek yeme, yeni bir yiyeceğe hızlı geçiş yapma, yiyecek intoleransı ya da sindirim sistemi sorunları gibi belirtiler yer alır. Fakat, bazı gıdaların ya da bitkilerin kedilerde gaz oluşumuna sebep olabilmesi mümkündür. Şayet kedinizin çoğunlukla gaz sorunu yaşıyorsa ya da şiddetli rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalıyorsa, veteriner hekiminize danışmanız tavsiye edilir.

Kedilerin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Kedilerin gazı çoğunlukla yiyeceklerindeki sindirim nedenlerinden kaynaklanmaktadır. Kedilerin gaz çıkarmalarına yardımcı olmak için farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemler arasında, diyet farklılıkları, egzersiz ve gaz çıkarma hareketleri vardır. Kedinizin yediği yiyeceklerin kalitesi ve ölçüsü bu noktada önemlidir, çünkü sindirim sistemi sorunlarına sebep olabilir. Kedinizin egzersiz yapmasını sağladığınızda, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına fayda sağlayabilirsiniz. Bununla beraber, kedilerin gaz çıkarma hareketleri yapmalarına desteklemek için, özellikle karın bölgesi masajı yapmanız önerilir.

Kediye Gaz Masajı

Kediniz gaz problemi yaşıyorsa, gaz masajı yapabilirsiniz. Bu masaj, kedinizin sindirim sistemi sorunlarına destek olabilir ve gazın kolayca çıkmasını sağlar. Kediye gaz masajı yapacağınız zaman, kedinizi rahat bir yere koyun ve hafifçe karın bölgesine ovalayarak masaj yapın. İlk olarak kedinizin bu masajı sevdiğinden emin olmalısınız ve çok fazla baskı uygulamaktan kaçmaya özen gösterin çünkü b durum dostunuza zarar verebilir.

Kedilerde Gaz Çıkarma

Kedilerde gaz çıkarma, sindirim sistemi problemleri ile oluşmaktadır. Kediler, tükettikleri gıdaların lif ölçüsüne ya da kalitesine göre gaz çıkarabilir. Kedinizin sindirim sistemi problemi varsa, gaz çıkarma hareketleri yapmalarına destek olmak için gaz masajı yapabilirsiniz. Beslenmesine ek olarak, kedi vitaminler ve ek besinleri ile gaz sorunlarını önleyebilirsiniz. Kedinizin su tüketimi de sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Kedilerde Gaz Problemi

Kedilerde gaz problemi, sindirim sistemi sorunları sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kedinizin gaz problemi varsa şayet diyetinde değişiklik yapmanız önerilir. Kedinizin fazla su tüketmesini sağlayarak, sindirim sistemi problemlerinin giderilmesine yardımcı olabilirsiniz. Kedinize gaz masajı yapmak, gazın kolayca çıkmasına destek olur. Lakin, kedinizin gaz problemi uzun süreli olarak devam ederse, veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedilerde Gaz Sorunu Nasıl Giderilir?

Kedilerde gaz sorunu, sindirim sisteminde oluşan gazın yol açtığı sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu sorunu minimuma indirmek ya da gidermek için yapmanı gerekenler;

*Kedinize sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı sağlayın. Yüksek kaliteli kedi maması tercih edin ve ani beslenme programlarından uzak durun.

*Kedinizi yemek tüketiminden hemen sonra aktif bir şekilde hareket etmesini gerçekleştirin. Bu, sindirim sistemini harekete geçirerek gazın giderilmesine destek olur.

*Kedinizin günlük su tüketiminin artmasına yardımcı olun. Bol su içmek, sindirim sistemini düzenleyerek, gaz oluşumunu azaltmaya yardımcı olur.

*Kedinizin midesini saat yönünde hafifçe masaj yaparak, nazik bir şekilde karnını ovuşturun. Bu durum gazın dışarıya çıkmasını teşvik edecektir.

*Profesyonel bir destek için veteriner hekiminize danışarak, kedinizin gaz sorununu daha iyi tedavi yöntemleri alabilirsiniz.

Kedilerde Gaz Giderici İlaçlar

Kedilerde gaz sorununu minimuma indirmek ya da gidermek için veteriner hekiminiz tarafından reçete edilebilecek farklı ilaçlar bulunur. Bu ilaçlar genel olarak sindirim sistemi sorunlarını tedavi ederken gazı da hafifletmeyi sağlar. Veterineriniz, kedinizin sağlık durumunu göz önünde bulundurarak en doğru ilacı önerecektir. İlaç kullanımı konusunda veteriner hekiminizin talimatlarını dikkat etmelisiniz.

Yavru Kedilerde Gaz Çıkarma

Yavru kedilerde gaz oluşumu çoğunlukla yaygın bir durumdur çünkü sindirim sistemleri gelişim evresindedir. Yavru kedinizin gaz çıkarmasına destek olmak için yapmanız gerekenler; *Yavru kedinizi annesinden ayırmadan önce, sütünü tam olarak emmesine müsaade edin. Annenin sütü, sindirim sistemini destelemek için önemli probiyotikleri içerisinde bulundurur.

*Yavru kedinizin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun bir mama vermeye özen gösterin. Yavru kedi mamaları, sindirim sistemini düzenleyen ve gazı minimuma indiren özel bileşenler içermektedir.

*Yemeklerden sonra yavru kedinizi hareket ettirmeye destek sağlayın. Kedinizin aktif olması, gazın dışarıya çıkmasına yardımcı olmaktadır.

Kediler İçin Tehlikeli Gıdalar Nelerdir?

Kediler genellikle evde bakılan evcil hayvanlardır. Kediler bizim hayat arkadaşlarımızdır. Kedilerin beslenmesi bir insanın beslenmesinden oldukça farklıdır. Sofrada var olan bazı yiyeceklerde kediler için tehlikeli maddeler bulunabilmektedir. Aynı evde yaşadığımız kediler bizimle aynı yiyecekleri yemesi oldukça sakıncalıdır. Kediler bizimle birlikte sofrada var olan yiyecekleri yememelidirler. Özellikle sofra artığı dediğimiz yemek kalıntılarını yemeleri oldukça tehlikelidir. Kediler ve hayvanlar için özellikle tehlikeli olan belli başlı yiyecekler bulunmaktadır. Kedilerde beslenme de özellikle dikkat edilmesi gereken yiyecekler listesi bu konuda önemli bir destek sunacaktır.


Süt Ürünleri
Kedilerin sütü çok sevdiği bilinse de kedilerin sindirim sistemleri laktozu sindirmeye yardımcı olmamaktadır. Kediler yavruyken çok kısa bir süre olan en fazla iki hafta kadar anne sütü aldıklarından dolayı laktoza bünyeleri alışık değildir. Kedilerin sütü sindirmekte zorluk yaşadığı bilinmektedir. Yavru kedinin anne sütü hariç süt ile beslenmesi uygun değildir. Kediler yoğurt ve peyniri de oldukça sevmektedirler. Fakat süt ürünlerini içerdiği laktoz kedilerde sindirim problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple kedilere yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri vermekte süt vermek kadar sakıncalıdır. Süt ve süt ürünleri kediler için uygun olmayan besinler grubunda en üst sıralarda yer alır. Süt ve süt ürünü tüketen kedilerin ishal ya da kabızlık gibi farklı sindirim problemlerini yaşadığı gözlemlenmektedir.


Soğan ve Sarımsak
Özellikle soğan evde pişen yemeklerde oldukça sık kullanılan bir gıdadır. Soğan koyulmadan yapılan ev yemeği yok denecek azdır. Soğan ve sarımsak sindirilmesi oldukça güç iki besindir. Bu iki besin insanlar için bile sindirmesi oldukça zorken kedilerin sindirim sistemleri için hiç uygun değildir. Soğan her yemekte kullanılan bir ürün olduğu için kedinize evde pişen yemeklerin artıklarını vermeniz uygun değildir. Soğan ve sarımsağı sindirmesi oldukça güç olan kediler belirli sindirim problemleri ve hazımsızlık ile karşılaşabilir.


Çiğ Besinler
Çiğ et, çiğ balık ve çiğ yumurta kedilere verilmemesi gereken gıdalar kategorisinde en dikkat edilmesi gereken besinlerdir. Çiğ et tüketimi insanlar için de kediler içinde oldukça zararlıdır. Çiğ et salmonella ve E. coli zehirlenmesine neden olmaktadır. Eti mutlaka yağsız bir şekilde pişirdikten veya haşladıktan sonra tuzsuz ve baharatsız olarak kedinize vermemiz gerekmektedir. Çiğ balık kediler için oldukça zararlı besindir. Çiğ balık oldukça hızlı bir şekilde bakteri öğretecek kedinizin sindirim sisteminde oluşacak sorunlara davetiye çıkarabilir.
Aynı zamanda çiğ balık kedinizin sahip olduğu ve farklı besinler ile vücuduna aldığı yararlı besinlerin emilimini azaltarak veya yavaşlatarak sağlıklı besin gıdalarının vücuda alınmasını kısıtlar. Pişmiş yumurta kediler için ne kadar sağlıysa çiğ yumurta bir o kadar zararlıdır. Çiğ yumurta içerdiği avidin ile vitaminlerin emilimini engeller. Oysa pişmiş yumurta oldukça yararlı bir besin kaynağıdır. Kedinize sık olmamakla birlikte haşlanmış yumurta verirseniz tüy dökülme sorununu önlemiş olmakla birlikte tüylerinin daha parlak ve sağlıklı olmasına da katkı sağlarsınız.
Çikolata ve Şekerli Gıdalar
Çikolata içerdiği süt yüzünden sindirim sitemini doğrudan olumsuz etkilemektedir. Şekerli gıdaların kedi ve köpekleri kör ettiği kısmen doğru bir bilgidir. Şekerli gıdalar içerdiği ksilitol yüzünden kedilerin vücudunda bulunan insülin değerinin düşmesine ve kısmen şeker hastalığına yol açar. Şeker hastalığının bilinen en yaygın yan etkisi körlüktür. Şekerli gıdalar kısmen de olsa kedi ve köpeklerde körlüğe neden olabilmektedir. Kediler için tehlikeli besinler başlığı altında şekerli gıdalara dikkat etmenizde fayda vardır.


Kemik
Kedi ve köpek dediğimizde en yaygın aklımıza gelen kemiktir. Fakat kemik ağızdan bağırsağa kadar tüm sindirim sistemi için oldukça tehlikelidir. Küçük ve oldukça keskin olan kılıçlar kediler için oldukça tehlikeli yiyeceklerdir. Kemiklerin ve kılıçların ağızdan bağırsağa kadar tüm sindirim sitemi için tehlikeli olduğu bilinmektedir. Kemik ve kılçıklar bağırsaklara batarak bağırsak yırtılmasına ve tıkanmasına neden olabilmektedir. Bağırsaktaki yırtılmalar ve tıkanmalara erken müdahale edilmezse kedileri ölüme kadar götüren uzun ve zorlu sağlık problemleri ile karşılaştırır. Kemik ve kılçık vermek evcil hayvanlarınızın boğazına takılarak boğulmasına veya bağırsaklarının yırtılması, tıkanmasına neden olduğu için oldukça tehlikelidir.
Kafein İçeren Besinler
Kedilerin çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren besinlerin verilmemesi oldukça önemlidir. Kafein enerji verdiği için kedilerde aşırı kafeine maruz kalması sonucunda kalp çarpıntısı ve hırçınlaşma görülmektedir. Kafeine maruz kalan kediler oldukça hiperaktif oldukları gözlemlenmiştir.


Sakatat
Kedilerde zararlı olacak besinler başlığında en üst sıralarda yer verilmesi gereken yiyecek grubudur. Sakatat oldukça yüksek düzeyde A vitamini içeren bir besindir. Fakat çok yenmesi durumunda vücuda oldukça fazla A vitamini yüklemesi olacağından A vitamini zehirlenmesi (A hipervitaminozis) yaşayabilmektedir. Az miktarda tuzsuz ve baharatsız olarak verilen sakatat kediler için oldukça yararlı besleyici bir seçenektir.
Kedi maması yerine Köpek Maması Verilmesi
Kedilerin ve köpeklerin günlük besin ihtiyaçları oldukça farklıdır. Kedilerin bol miktarda A vitaminine taurin, araşidonik asit ve proteine ihtiyaçları vardır. Köpekler ise taurin ve araşidonik asidi kendileri üretebilirler yani köpek mamalarında araşidonik asid ve taurin bulunmamaktadır. Kedilerin köpek maması yemesi az miktarda A vitaminine taurin, araşidonik asit alması demektir. Bu da kedilerde özellikle taurin ve esansiyel yağ asidi eksikliğine bağlı kalp hastalıklarına, görme bozukluklarına ve diş sorunlarına yol açabilir.


Aşırı Yaş Mama
Yaş mama veya konserve mamalar kedilerin en sevdikleri besinlerdir. Ödül maması olarak verilen yaş mamalar özellikle sıkça öğünlerde yer edindiğinde kedilerde sindirim problemlerine yol açabilmektedir. Kediler için yeterli miktarda verilen yaş mamalar yararlı olurken sıkça yaş mama tüketimi kedilerin ishal olmasına neden olabilmektedir. Kediler için önerilen yaş mama tüketimi haftada 2 veya 3 kez bir öğünle sınırlı tutulmalıdır.


Evdeki Süs Bitkileri
Kedilerin ve köpeklerin mide problemlerinde sıkça ot yerken görmemiz mümkündür. Fakat bu otlar dışarıda yetişir ve kediler için yararlı otlardır. Kedi ve köpekler her otu yemezler belirli otları yerler bu otlar hayvanların sindirim siteminin düzelmesine yardımcı olurlar. Fakat evdeki süs bitkilerini yiyen kedilerde mide problemlerine rastlanabilir. Bazı ev bitkileri kediler için ölümcül seviyede zehirli bile olabilmektedir.


Tuzlu ve Baharatlı Gıdalar
Kedilerin sindirim sistemleri oldukça az gelişmiştir ve az sayıda besini sindirebilmektedir. Kediniz için yaptığınız haşlama et, haşlama yumurta, haşlama ciğer gibi besinlerde asla baharat ve tuz kullanılması önerilmez. Yemek artıklarında et yemeklerinde özellikle evcil hayvanlara vermek gibi bir alışkanlık olsa da yemeğin içinde bulunan tuz ve baharatlar kedilerin sindirim sistemlerine oldukça zarar vermektedir. Kediye verilmeyecek gıdaların en önemlisi baharat ve tuzdur.
Kediler için beslenme oldukça önemlidir. Kedilerin çok hassas bir sindirim sistemleri vardır ve bu yüzden kedilere kaliteli kuru mama dışında oldukça arada sırada yaş mama verilmesi ve ayrıca zaman zaman pişmiş yumurta, et, kılçıksız balık verilmesi uygundur. Kedilere verilen besinlerin onlar için özel olarak soğansız tuzsuz ve baharatsız pişirilmesi gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası