ay ay tarım takvimi / TARIM TAKVİMİ - NİSAN AYI

Ay Ay Tarım Takvimi

ay ay tarım takvimi

Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kırıkkale, Uşak.

Pazartesi günü ortası, Çarşamba günü batısı sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububat ambar ve depoları temizlenerek ilaçlanır. Arpada ay sonuna doğru bazı kesimlerde hasada başlanır. Mısırda çapa ve seyreltme yapılır. Çeltikte tavalara devamlı su verilir, sulama gün ara ile kesilir. Fasulyede çapalama ve sulama yapılır. Nohut antraknozuna karşı yeşil aksam ilaçlaması ile baklagil tohum böceğine karşı mücadele edilir. Mercimekte hasada başlanır. Patateste İkinci çapa yapılır, sulama yapılarak yabancı otlar toplanır. Patates böceği ile mücadeleye devam edilir. Kolzada ikinci gübreleme yapılır. Ayçiçeği Çapalama yapılır. İlk çapa yapılırken gübre sıralar arasına serpilir ve çapa ile kapatılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada sulama, hayvan pancarında ikinci çapa, korungada biçim yapılır. Otlar usulüne uygun olarak kurutulur. Meralarda yabancı ot mücadelesi yapılır. Sıvat ve silaj inşaatlarına devam edilir.

Fidanlıklarda ve meyve bahçelerinde sürgün göz aşılarına devam edilir. Geçen ay yapılan aşılar kontrol edilir, tutmayanlar tekrarlanır. Meyve bahçelerinde ot alma, çapalama ile ağacın ihtiyaç duyduğu günlerde sulama yapılır. Obur sürgünlerle, kuru dallar temizlenir. Elma iç kurdu mücadelesine başlanır. Kırmızı örümcek, yaprak biti ve elma yaprak galeri kelebekleri mücadele edilir. Ağaçların yapraklarında kloroz (sarılık) varsa mücadele sürdürülür. Fidanlıklarda büyüme durumları, hastalık ve zararlılar kontrol edilir. Omcaların gövdesinde çıkan sürgünler alınır. Çapalama, uç alma yapılır. Salkım güvesi, mildiyö, küllemeye karşı mücadele sürdürülür.

Sebze bahçelerinde ot alımı, çapalama ve sulama işleri yapılır. Taze bakla, taze bezelye, biber, fasulye, sakız kabağı gibi erken ekimi yapılan sebzelerin hasadı yapılır. Sebzelerde yaprak biti, patates böceği, mildiyö, danaburnu, bozkurt mücadelesi devam eder.

Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.

Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri güneydoğusu sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Arpa ve çavdarda hasat, harman tamamlanır, buğdayda hasat hazırlıkları yapılır, hasada başlanır. Hasat yapılan yerlerde ikinci ürün ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Hasat edilen hububatta pazarlama ve depolama faaliyetlerine devam edilir. Mısırda çapalama, üst gübreleme ile birlikte ay içinde sulama yapılır. Fasulyede çapa yapılır. Fasulye ve nohutta sulama yapılır. Mercimek hasadı yapılır. Tütünde sergi yerleri hazırlanır, kırımına başlanır, dizme, soldurma, kurutma işlemleri yapılır. Pamukta sulama yapılır, azotlu gübrenin kalan yarısı sulama suyu ile verilir ve seyreltme yapılır. Haşhaşta üst gübreleme ve çapa yapılır, sulama tamamlanır. Ayçiçeği tekleme ve sulama yapılır. Ambar zararlılarına karşı ambarlar ilaçlanır. Ekin bambulu mücadelesi yapılır. Çeltikte yabancı ot mücadelesi yapılır. Fasulyede kapsül kurdu, yaprak biti, nohutta yeşil kurt, pamukta yaprak bitleri, kırmızı örümcek, yeşil kurt, pembe kurt ve beyaz sinek, ayçiçeğinde çayır tırtılı ile mücadeleye başlanır. Yabancı otlarla mücadele edilir.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde güzlük ekimi yapılan koca fiğin hasadı yapılır. Hayvan pancarında ikinci çapa yapılır. İkinci sudan otu ve silajlık mısırın ekim hazırlıkları yapılır. Yoncada sulamaya devam edilir. Fiğ, korungada ay sonuna doğru yaş ot biçimi yapılır. Meralarda otlatmanın yoğun olduğu aydır, otlatma sırasında meraların tahrip olmamasına dikkat edilir. Yoncada küsküt mücadelesine devam edilir.

Meyve bahçelerde otlanmayı önlemek için kazayağı ile sürüm veya çapa yapılır. Sürgün göz aşısına devam edilir. Şeftali hasadına başlanır, erik, kiraz hasatları devam eder. Bakım, sulama işlerine devam edilir. Yaz budaması, bazı çeşitlerde meyve seyreltmesi yapılır. Aşı kontrolü, aşı bakımına devam edilir. Yaprak bitlerine ve mantari hastalıklara karşı mücadeleye devam edilir. Zeytinde yabancı otlarla mücadeleye devam edilir. Yeni tesis fidanlar ayda iki kere sulanır. Aşılama devam eder, yapılan aşıların bakım ve kontrolü yapılır. Zeytin kanserine karşı budama yapılır. Zeytin güvesi, zeytin pamuklu bitine karşı mücadele yapılır. Bağlarda uç alma, koltuk alma, filiz alma işleri yapılır. Bağlarda çapalama, sulama yapılır. Aşı yerinden çıkan kökler temizlenir. Bağ küllemesi, salkım güvesi mücadelesine devam edilir.

Sebzecilikte sulamaya devam edilir, çapalama ve ot alma işleri yapılır. İkinci ürün güzlük sebze tohumlarının ekilmesine, fidelik yerlerinin hazırlanmasına başlanır. Bazı sebzelerin hasadı yapılır. Yaprak bitleri, kırmızı örümcek, yeşil kurt, danaburnu, bozkurt, karpuz telli böceği, kavun kızıl böceğine, küllemeye karşı mücadele edilir.

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce.

Pazartesi günü kuzeybatısı gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta arpa hasadı yapılır, ova yerlerde ay sonunda buğday hasadına başlanır. Mısırda ikinci ve üçüncü çapa ile ikinci azot uygulaması yapılır. Çeltikte sulama, gübreleme ve ot mücadelesi yapılır. Bakla alanlarının temizliği yapılır. Fasulyenin ikinci çapası yapılır, gerekirse sulanır. Mercimek hasadına başlanır. Baklagil tohum böceklerine karşı mücadele edilir. Tütünde çapa yapılır. Ayçiçeğinde seyreltme tamamlanır, sulama ve çapalama gibi bakım işlerine devam edilir. Patateste boğaz doldurma ve sulama faaliyetlerine devam edilir. Patates böceği ve mildiyöye karşı mücadele sürdürülür. Pancarda tekleme tamamlanır, çapalama ve sulama faaliyetine devam edilir. Kolzada son gübreleme yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada gerekli büyüme tespit edilirse ikinci biçim yapılır. Sulama yapılır. Küskütle mücadeleye devam edilir. Tam olarak gelişmemiş meralara hayvan sokulmaz. Otlatmadan önce iklim şartları ve toprak rutubetine dikkat edilir. Su birikintisi söz konusu ise drenaj kanalları açılır.

Meyve bahçelerinde sulama işlerine devam edilir. Erik, kiraz hasadına devam edilir. Elma ve armutlarda kara leke mücadelesine devam edilir. San Jose kabuklu biti; kırmızı örümcek, erik iç kurdu, fındık iç kurdu, şeftali güvesi, elma yaprak galeri kelebeklerine karşı mücadele yapılır. Yabancı ot mücadelesine devam edilir. Bağcılıkta külleme, salkım güvesine karşı ilaçlama yapılır. Yabancı ot mücadelesine devam edilir. Aşı bakımı ve kontrolü yapılır. Yeni tesisler edilen zeytinliklerde sulamaya devam edilir. Yabancı ot mücadelesi yapılır, aşı bağları çözülür, aşının alt ve üst kısımlarından çıkan filiz sürgünlerde uç alma yapılır.

Sebzecilikte karnabahar ve lahana fidelerinin bahçelerdeki yerlerine şaşırtılmasına başlanır. Havalar oldukça ısındığından fasulye, bamya, soğan, karpuz, kavun, domates, patlıcan, biber ve diğer sebzelerin sulamasına dikkat edilir. Çapalama, yabani ot mücadelesine devam edilir. Bakla, fasulye ve bamyada görülen pirecik zararlısıyla mücadele yapılır. Hastalık ve haşerelere karşı kontroller sürdürülür, gerekirse mücadele edilir.

Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis.

Pazartesi günü kuzeybatısı, Salı ve Çarşamba günleri kuzeybatısı ile orta iç kesimleri ve kuzeydoğusu sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Buğday, arpa, çavdar ve yulafta hasat işleri yapılır. Ürünlerin pazarlaması ve hasattan sonra toprağın derin işlemesi yapılır. I. ürün mısırda çapalama ve sulama işleri yapılır. Azotun ikinci yarısı verilir. 2. ürün mısır için toprak işlemesi, ekim ve gübreleme yapılır. Nisan ayında ekilen çeltiklere ikinci, mayısta ekilen çeltiklere birinci azot gübrelemesi yapılır. 2. ürün çeltik için toprak işlemesi ve tavalar yapılır, ekime başlanır. Yazlık mercimeklerde hasat işleri yapılır. Kışlık bakla ve mercimek ürünlerinin pazarlaması yapılır. Nohut ve fasulyelerde bakım işlerine devam edilir. Taze fasulye hasadı yapılır. 1. ürün soyanın çaplama ve sulama işleri, 2. ürün soya için toprak işlemesi ve ekim yapılır. Ekim için toprakta yeterli tav yoksa sulanarak tav sağlanır. Pamukta çapa ve ot kontrolü işlerine devam edilir, sulama hazırlıklarına başlanır, yaprak biti, yaprak piresi, kırmızı örümcek, yeşil kurt kontrolleri yapılır, gerekirse mücadeleye başlanır. Kolza hasadı yapılır. Yer fıstığında çaplama ve sulama işlerine devam edilir. 2. ürün yer fıstığı için toprak işlemesi ve ekimi yapılır. Patateste sulamaya ve çapalamaya devam edilir, erken ekilen patateslerde ay sonunda hasada başlanır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada sulama ve biçim yapılır. Hayvan pancarında birinci çapaya devam edilir. Sıvat yapım çalışmaları sürdürülür.

Meyvecilikte sulamaya devam edilir. Sulamadan sonra çapalanır. Yeni fidanlarda bükme suretiyle taç verme işine başlanır. Aşılamaya devam edilir. Geçen ay yapılan aşıların bağları çözülür. Hasat, ambalaj, pazarlama işleri sürdürülür. Meyvelerde yaprak biti, kırmızı örümcek, elma iç kurdu mücadelelerine devam edilir. Bağcılıkta aşı yerinden çıkan kökler temizlenir, küllemeye karşı kükürt uygulaması tekrarlanır, salkım güvesi, mildiyö mücadelelerine devam edilir, yabancı otlara karşı çapalama yapılır. Turunçgiller sulamaya devam edilir. İlaçla veya toprak işlemesiyle yabancı ot mücadelesi yapılır. İkinci azotlu gübreleme yapılmamış ise ayın ilk yarısında yapılabilir. Mikroelement verilmesine devam edilir. Kuru dal budaması ve zamk temizliği yapılır. Hava yalakları açmaya devam edilir. Hava yalağına kalın köklere, gövde ve dallara % 1 'lik bordo bulamacı püskürtülür. Güneş yakmasına karşı gövde kâğıtla sarılır veya badana edilir. Tohum tavaları sulanır, yabancı otlarla savaşılır, toprak üstü ve toprak altı zararlılarıyla mücadele edilir, uygun gölgeleme materyalleriyle tohum tavaları gölgelendirilir. Zararlı mücadelesi (koşniller, pasböcüsü, limon çiçek güvesi ve kırmızı örümcek) yapılır. Zeytincilikte fidan yalaklarına 15 gün ara ile su verilir. Yabancı otlarla mücadeleye devam edilir. Kanser hastalığına karşı budama yapılır. Aşılarda çıkan sürgünler alınır. Zeytin güvesi ile mücadele edilir. Antepfıstığında sulama, aşılama, fıstık dip kurdu erginleri ile mihaniki mücadele yapılır. İlaçlı mücadeleye devam edilir.

Sebzecilikte çapaya devam edilir, azotlu gübreleme yapılır. Sebze bahçelerinde bakıma devam edilir. Hasat ve pazarlama işleri yapılır. Gözlük sebzeler için tohum yastıkları hazırlanır ve ekime geçilir. Külleme, mildiyö hastalıklarına karşı ilaçlama devam eder. Seralarda hıyar, domates, biber hasadı sona erer. Bitki artıkları toplanarak atılır.

Artvin, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan.

Cumartesi günü kuzeyi ile doğusu, Pazartesi günü güneydoğusu hariç tamamı, Salı günü ortası ile kuzeyi, Çarşamba günü kuzeybatısı sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Geç ekim yapılan hububat tarlalarında yabancı ot mücadelesi yapılır. Kör fare mücadelesine devam edilir. Hububata su verilir. Nadasa bırakılmış alanlarda sürüm yapılır. Çeltik ekimine devam edilir. Baklagillerde çapalama, seyreltme ve sulama işlerine devam edilir. Nohut antraknozuna karşı yeşil aksam ilaçlaması yapılır. Şeker pancarında çapalama, seyreltme ve sulama yapılır. Patateste seyreltme ve birinci çapa ile boğaz doldurma yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde çayırların, eski tesis yoncaların 1. biçimi yapılır. Yonca hortumlu böceği, çadır tırtılı ve kör fare mücadelesine devam edilir.

Meyvecilikte sulama yapılır, yabancı otlarla mücadele edilir. Ağaç gövdelerinden çıkan obur sürgünler temizlenir. Sürgün göz aşısı hazırlıklarına başlanır. Elma iç kurdu ile kara lekeye karşı mücadeleye başlanır. İlaçlama yapılır. Kayısılarda görülen kızıl leke ile ayrıca meyve ağaçlarına zarar yapan yaprak biti, kırmızı örümcek ve elma ağ kurduna karşı mücadele sürdürülür. Bağcılıkta sulama yapılır. Otlanma varsa çapa yapılır. Bağ küllemesi ve mildiyöye karşı ilaçlamaya devam edilir.

Sebzecilikte fidelerin bakımına devam edilir. Bazı mevsimlik sebzelerin hasadı yapılır. Yaprak biti, sebze kırmızı örümceği, yeşil kurt, kavun sineği, lahana kelebeği, soğan ve domates mildiyösüne karşı gerekli ilaçlamalar yapılır.

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Van, Hakkari, Muş, Bingöl.

Cumartesi günü doğusu sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta ikinci sürümler ve ayın ilk haftasında üst gübreleme yapılır. Yabani ot mücadelesine devam edilir. Süne zararlısı görülürse mücadele yapılır. Bazı kesimlerde hasatlara başlanır. Mısırda çapalama ve sulama yapılır. Çeltikte ayın ilk günlerinde ekimler tamamlanır. Sulama ve mücadele işleri başlar. Bazı kesimlerde mercimek ve nohut hasatları yapılır. Fasulyede çapalama ve sulama işlerine devam edilir. Dip kurtları ve danaburnuna karşı ilaçlama yapılır. Tütün fideleri tarladaki yerlerine dikilir, mavi küf ve diğer hastalıklara karşı ilaçlama yapılır. Pamukta ekim işleri tamamlanır, çapalama, sulama ve mücadele işlerine başlanır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde geçmiş yıllarda ekimi yapılan yem bitkilerinin hasadı yapılır. Yonca hortumlu böceği ile mücadele edilir. Üniform otlatmaya özen gösterilir. Mera kapasitesine göre hayvan otlatılmalıdır. Yeni tesis edilen yoncalıklar sulanır.

Meyvecilikte meyve ağaçlarının dipleri bellenir. Sulamaya başlanır. Ağaç gövdelerinden çıkan obur sürgünler temizlenir. Gerekiyorsa meyve seyreltme ve dal bağlama yapılır. Elma iç kurdu, karaleke, yaprak bitleri, yaprak büken ve kloroza karşı mücadeleler sürdürülür. Antep Fıstığında ağaç dipleri beslenir, sulama, aşılama ve hastalık ve haşerelere karşı ilaçlama yapılır. Bağcılıkta uç alma, filiz alma yapılır. Külleme, mildiyö ve salkım güvesine karşı mücadele sürdürülür. Asmalar sulanmaya başlar.

Sebzecilikte dikilen fidelerin bakımı ve sulaması yapılır. Sırık verilir. Bazı sebzelerin hasadı yapılır. Gübreleme yapılır. Toprak altı zararlıları ile yaprak bitleri, mildiyö ve yaprak leke hastalıklarına karşı mücadele edilir.

Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Karabük.

Cumartesi günü doğu ortası, Pazartesi günü güneybatısı ile doğusu, Salı ve Çarşamba günleri doğu kıyıları sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta nadasa bırakılmış alanlarda ikinci sürümler tamamlanır. Buğday tarlalarda yabani yulaf yoğunluğu görülürse mücadele yapılır. Sulanabilir alanlarda sulama yapılır. Mısırda ikinci çapa ile ikinci azot gübrelemesi ve boğaz doldurma yapılır. Bozkurt mücadelesine devam edilir. Çeltikte sulama ve yabancı ot mücadelesi yapılır. Baklagillerde ayın ilk günlerinde ekimler tamamlanır, erken ekilişlerde ikinci çapa, geç ekilişlerde birinci çapa ve sulama yapılır. Turfanda ekilen patateste hasat, normal ekimlerde çapa ve boğaz doldurma yapılır. Patates mildiyösü mücadelesine başlanır. Ayçiçeğinde çapa ile birlikte azotun ikinci yarısı verilir, seyreltme yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde hayvan pancarında çapalama, sulama ve seyreltme yapılır. Yetişmiş yoncalıklarda biçim yapılır. Küsküt ve yonca hortumlu böceği ile mücadeleye devam edilir. Meralarda hayvan otlatması başladığından, yağışlı havalarda hayvanlar meralara sokulmaz, ağır otlatmadan kaçınılır.

Meyvecilikte bahçelerde toprak işleme ve yabani ot mücadelesine devam edilir. Azotlu gübre verilir, sulama yapılır. Ağaç diplerinden çıkan sürgünler temizlenir. Meyve seyreltmesi ve bağlamalar yapılır. Ay sonuna doğru göz aşısına başlanır. Elma iç kurdu mücadelesine başlanır. Pamuklu bit, kara leke, kırmızı örümcek, yaprak biti, ağ kurdu ve kloroz mücadelesine devam edilir. Fındık kurdu mücadelesine devam edilir. 15 Hazirandan itibaren fındık dalkıran mücadelesi başlar. Bağlarda çapalama, sulama yapılır. Mildiyöye karşı mücadele sürdürülür.

Sebzecilikte fidan dikimi yapılır, dikimde azotlu gübre verilir. Sulama yapılır, yabanı otlar temizlenir. Domateslerde külleme, mildiyö, yaprak bitleri, bozkurt mücadelesine devam edilir. Mevsimlik sebzelerin hasadı yapılır.

Amasya, Tokat, Sivas, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Tunceli.

Periyot boyunca bölge geneli parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta nadasa bırakılan alanlarda ikileme, ot görülürse üçleme işlerine devam edilir. Bambul görülürse mücadeleye devam edilir. Ay sonuna doğru arpa hasadına başlanır. Mısırda üst gübreleme ve birinci çapa yapılır. Düşük rakımlı yerlerde mercimek hasadı yapılır. Nohutlarda antraknoz mücadelesi sürer. Fasulyelerde çapalama ve sulama devam eder. Bruchus mücadelesine yoğun olarak devam edilir. Ayçiçeğinde ikinci çapalama yapılır. Kolzaya son gübre verilir. Patateste ikinci çapa ile boğaz doldurma yapılır, patates mildiyösü ile mücadele edilir.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde çayırların ve daha önceki yıllarda ekimi yapılmış olan yoncalıkların biçimi yapılır, ay sonuna doğru korunganın biçimi başlar. Yoncalıkların sulaması yapılır. Küsküte ve yonca hortumlu böceğine karşı mücadele edilir.

Meyvecilikte çöğürlerde tepe vurma ve çapalama yapılır. Sürgün göz aşısı hazırlığına başlanır. Ay sonuna doğru göz aşıları yapılır. Sulama, yabancı otlarla mücadele yapılır. Meyve seyreltme yapılır, obur sürgünler kesilir. Elma iç kurdu, ağ kurdu, yaprak biti, kırmızı örümcek, kiraz sineği, kara leke, kızıl leke, kamçılaşma ve kloroza karşı mücadeleler sürdürülür. Bağcılıkta köklendirme parsellerinde çapalama ve sulama yapılır. Bağ salkım güvesi, bağ çadır tırtılı, külleme ve mildiyöye karşı mücadele edilir.

Sebzecilikte fidelerin bakımı, sulaması, ot temizliği, seyreltme yapılır. Mevsimlik sebzelerin hasadı yapılır. Sebze bahçelerinde yaprak bitleri, kırmızı örümcek, bozkurt, danaburnu, kavun sineği, soğan mildiyösü, külleme ile mücadele edilir.

Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri.

Pazartesi günü kuzeybatısı, Salı günü güneybatısı, Çarşamba günü batısı sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta kımıl ve süne gibi zararlılarla mücadele edilir. Sulama imkanı varsa ayın ilk günlerinde yağış durumu da göz önünde bulundurularak buğdaya ikinci su verilir. Ay sonuna doğru arpalarda hasada başlanır. Nadasa bırakılmış alanlarda ikileme işine devam edilir. Mısırda çapalama, tekleme ve sulama işleri devam eder. Baklagillerde ayın ilk haftasından itibaren ikinci çapa yapılır, birinci su ve 20 gün sonra ikinci su verilir. Fasulye, mercimek, bakla, bezelyede daneleri delmek suretiyle zarar yapan Bruchus'a karşı mücadele edilir. Mercimekte ayın 15 inden sonra hasada başlanır. Haşhaş ta ayın ilk haftasında gerekli görülürse üçüncü çapa ve ikinci sulama yapılır. Ayçiçeğinde birinci çapaya devam edilir, tekleme yapılır. Ay içinde bir su verilmeli, ay sonuna doğru ikinci çapaya başlanır. Hastalık ve zararlı görüldüğünde mücadele edilir. Patateste birinci ile hafif boğaz doldurma yapılır. Su verilmeli, hastalık ve zararlı (patates böceği) görüldüğünde mücadeleye başlanır. Pancarda çapalama ve sulama yapılır. Kolzanın hasadı yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada birinci biçimler devam eder. Geçen yıl ekilen korungada ilk biçim yapılır. Yoncada küsküt mücadelesi devam eder. Sıvat inşaatları devam eder.

Meyvecilikte ay sonuna doğru anaç ve kalemler aşı yapmaya müsait ise göz aşısına başlanır. Meyve ağaçlarında çok sık meyve teşekkülü varsa seyreltme yapılır. Fidan ve çöğür araları çapalanır ve sulanır. Kara leke, ağkurdu, kırmızı örümcek, yaprak bitleri, elma iç kurdu ve kiraz sineği mücadelelerine devam edilir. Bağcılıkta asmalar sulanır, uç alma, filiz alma yapılır, külleme ve salkım güvesi ile mücadele edilir.

Sebzecilikte mevsimlik sebzelerin hasat ve pazarlama işine devam edilir. Geçen ay açığa ekimi yapılan sebze tohumlarının bakımı ve şaşırtmaları yapılarak esas yerlerine dikimi başlanır. Sebze bahçelerinde gübreleme, sulama, ot alma ve çapalama işleri devam eder. Yaprak bitleri, bozkurt, soğan mildiyösüne karşı başlatılan mücadeleye devam edilir.

Antepfıstığı Tarımı

- Derin kış sürümü yapılır.
- Fidan çukurları açılır.
- Soğuk olmayan günlerde kuru dallar ayıklanır.
- Gübreleme (Fosfor + potasyum) yapılır.

Arıcılık Tarımı

- Arılar devamlı olarak kovanda olduklarından kovan ağızlarının temizliği ve havalandırma yapılır.
- Arılar için yeteri yem yoksa bez parçasına toz şeker konarak kovan içine yerleşseafoodplus.info arıların düşüp ölmemesi için kovan ve petekler sarsılmamalıdır
- Kovanlarda görülmesi muhtemel hastalık ve zararlılarla mücadele edilir.

Bağcılık Tarımı

- Yeni bağ tesisi yapılacak yerlere kirizma yapılır. Dikim çukurları açılır.
- Çeliklerdeki mantari hastalıklara karşı , bordo bulamacı (%2&#;lik)ile mücadele edilir. Bu uygulama , gözlerin bir hafta kadar geç uyanmasını da sağlar.
- Amerikan asma anaçlıklarında;budama ve çelik hazırlama işlemleri sürdürülür.
- Köklü asma fidanı sökümü yapılır.
- Ilıman bölgelerde , hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda açılan çukurlara asma dikimi yapılır.
- İklim elverişli olduğu takdirde , kış budamalarına devam edilir. Don ve kırağı düşen yerlerde, yalnız aralama yapılması, budamanın çubuklar üzerindeki gözler kabardıktan sonra yapılması gerekir.
- Bağlar budandıktan sonra , phoma hastalığına karşı mücadele yapılır.
- Sonbaharda çiftlik gübresi verilmeyen bağlara, çiftlik gübresi verilir.

Baklagiller Tarımı

- Bakla ekilecek tarlalarda , toprak hazırlığı ve ekim yapılır.
- Nohut , mercimek ve fasulye ekimi yapılacak yerlerin sürümü yapılır.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Elde bulunan sığırların , yetiştirme ve hastalıkları yönünden , sağlık kontrolleri yaptırılarak, sığır kadrosu belirlenir. Özellikle tüberküloz, paratüberküloz testleri ile , Brucellosis yönünden serolojik yoklamalar ve mastitis taraması yapılır.
- Hayvanlar şimdiki durumları ve verimlerine göre gruplara ayrılarak , bakım ve yemleme programları saptanır.
- Sağlıklı ve yüksek verimli yavru elde edebilmek için , ineklerin suni tohumlamasına başlanır. Bu mümkün olmadığı takdirde , veteriner kontrolünden geçmiş iyi nitelikli ve sağlıklı bir boğa ile doğal tohumlama yapılır.
- Şecere , verim ve sağlık kartları aylık olarak işlenir.
- Buzağı bölmelerindeki iç ısının C,sığırların bulunduğu bölümdeki sıcaklığın ise C arsında tutulmasına çalışılır. Havalandırma kontrol altında tutulur.
- Uygun hava koşullarında , hayvanlar ahır dışına çıkarılır. Ahır içi temizlenip %3 lük sodalı sıcak su ile yıkanır.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Ağılların ısı ve nem oranı kontrol edilir;iyi havalarda koyunlar , ağıl dışına alınarak , ağıldaki yatak yerlerine sap, saman , yaprak gibi yataklık malzemesi serilir. Doğum yapan koyunların ve doğan kuzuların soğuk, nem ve hava akımlarından korunmasına da gereken özen gösterilir.
- Yavrularda , doğumlarını izleyen ilk günler içerisinde görülebilecek ve öldürücü olarak seyreden kuzu ishalinin nedeni saptanarak , teşhis durumuna göre , gerekirse septisemi serumları yapılır;hastalar anaları ile birlikte tecrit edilerek , tedaviye alınır. Ölenler yakılır veya gömülür. Ağıllar permanganat solüsyonu ile yıkanır.
- Kış keneleri ,bit ve uyuza karşı , derhal ilaçlamaya geçilir.
- Doğan kuzulara ektime aşıları veya gerekli görülen serumlar yapılır. Doğumdan hemen sonra kuzuların göbek bağı , anaların arka kısımları ve kuyruk altı ilaçlanıseafoodplus.info kuyruklu kuzuların kuyruklarına , sağrı bölgesinden bir el ayası aşağıda lastik ligatür konularak , zamanla kopması işlemi uygulanır.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- Kümeslerde yemleme ve yem uygulamasına özen gösterilir. Yumurta randımanında arzulanan ekonomik düzeye ulaşabilmesi için, kümes sıcaklığının ortalama C&#;ler arasında olmasına ve havalandırmaya dikkat edilir. Yumurta randımanını % civarında arttırmak için , kontrollü suni ışık uygulanmalıdır.
- Bu aya kadar tüy değişimini tamamlamış tavuklarla, mart-nisan civcivlerinden gelişmesi geri kalmış ,yumurtaya halen geçmemiş olanlar derhal ayrılıp satılır.
- Kümeslerde paraziter mücadele yapılır.
- Damızlık yumurta alınacak kümeslere horoz katılır.

Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Tarımı

- Bu ayda meralara kesinlikle hayvan sokulmamalıdır.
- Havaların iyi olduğu günlerde, bozulan çitler onarılır.
- Çiftlik gübresi ve suni gübrelerle , meranın güçlendirilmesi sağlanır.
- Padoksların bakım ve onarımları ihmal edilmemelidir.
- Açılmış olan su kanalları ile drenaj çukurlarının temizliği kontrol edilir.

Çim Tarımı

Ocak ayı içinde çim alanınız için yapabileceğiniz tek şey dökülen yaprakları seafoodplus.info yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde çimleriniz için yapabileceğiniz pek fazla bir işlem seafoodplus.info yinede dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardıseafoodplus.infoş çimlerin ve alanınızda oluşan göllenmelerin üzerinde yürüseafoodplus.info alanınıza zarar seafoodplus.info ayı alanınızda kullandığınız aletleri, makinaları bakımdan geçirmeniz için ideal bir aydır.

Fındık Tarımı

Bu ayda, dişi çiçekler diğer adıyla karanfiller fındık dallarında kendilerini göstermeye başlarlar. Pulcuklarla örtülü bir tomurcuğun ucundan çıkan, çeşitlere göre kırmızı, bordo ve pembe renklerde değişen kıl gibi ince uzantıları olan bu dişi çiçekler, ileride birer fındık çotanağı olacaklardıseafoodplus.info ürün alınmak isteniyorsa, bu karanfillerin sağlıklı olmaları ve soğuklardan etkilenmeden döllenmeleri gerekir. Bu bakımdan, kış aylarında veya sonrasında gelen geç ilkbahar donlarına karşı bu aylarda önlem alınmalıdıseafoodplus.info içinde, genellikle mart ayı sonlarına kadar, bahçe içinde kolay yanıcı, sis veya duman veren, çalı-çırpı veya diğer yanıcı materyal temin edilerek hakim rüzgarların geldiği yönlere yığılmalıdır. Bunlar don tehlikesi baş gösterdiğinde, gaz yağı gibi kolay yanıcı maddelerle tutuşturularak fındık bahçeleri dondan korunabilir. Yine bu ayda tomurcuklar patlamadan önce Virgül koşnili ile ilaçlı mücadele yapılır. Ayrıca, özellikle kumlu topraklarda görülen Dalkıran zararlısı ile kültürel mücadele için de bulaşık ve kurumuş dallar toplanarak yakılabilir. Bu işlem gelecek aylarda da sürdürülür.

Hububat Tarımı

- Mücadeleyi gerektiren zararlı varsa (Tarla faresi gibi) mücadelesi yapılır.
- Gecikmiş güzlük ekilişler en geç ocağın ilk haftası içerisinde tamamlanmalıdır.

Meyvecilik Tarımı

- Ekolojik koşullar gözönüne alınarak budama işlemi yapılır.
- Çiftlik gübresi sonbaharda verilmemiş ise bu ayda mutlaka verilmelidir.
- Hastalık ve zararlılardan kuruyan meyve ağaçları sökülerek imha edilir.
- Kışı meyve ağaçlarında geçiren zararlılara karşı ilaçlama mutlaka yapılmalıdır.
- Şeftali bahçelerinde klok hastalığına karşı mücadele edilir.
- Fidan dikimi yapılır.

Sanayi Bitkileri Tarımı

- İlkbahar ekilişleri için toprak işleme alınır.
- Tohumlukların sağlanmasına çalışılır.

Sebzecilik Tarımı

- Toprakta kalan ürün artıkları, zararlılara yataklık edeceğinden , boş zamanlarda bunlar toplanıp yakılarak yok edilir.
- Turfanda patates ekimine, uygun yörelerde , ocak ayı ikinci yarısında başlanıseafoodplus.info birlikte azot, fosfor ve potaslı gübrelerle gübreleme yapılır.
- Ocağın ikinci haftasından itibaren , hasadı tamamlanan yazlık sebze yerleri seafoodplus.info ekilecek sebzeler için toprak hazırlanır.
- Ocak ayının ikinci haftasından sonra, kışlık sebzelerden ıspanak , karnabahar, turp, kereviz, havuç lahana , marul ve pırasanın hasadına devam edilir.
- Çökerten hastalığına karşı, sebze tohumları ve fidelikler ilaçlanır.
- Soğuktan zarar görmüş sebze fidelerinin yerlerine , yenileri dikilir.
- Örtüaltı yetiştiriciliğinde , daha önce ekim ve dikimi yapılan sebzelerin sulama , gübreleme gibi bakım işleri yapılır.
- Örtüaltı yetiştiriciliğinde , ısı kontrolüne dikkat edilir.
- Biber, patlıcan için sıcak yastık hazırlanır.
- Örtüaltı tek ürün turfanda üretiminde , sulama ile birlikte üst gübresi verilir.
- Örtüaltı yetiştiriciliğinde , koltuk alma, tepe alma gibi işlemlere devam edilir.
- Çift ürün yetiştiriciliği için , kasım ayında ekilmiş tohumlardan elde edilen fideler, toprak hazırlığı yapılan seralara nakledilir.

Süs Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Bu ayın başında , dışarıdaki süs bitkileri Fuchsia(küpe), Pelargonium(sardunya), Begonia semperflorens(Ateş begonyası) ve saksılı ağaççıklar Hibiscus Rosea Sinensis (Çin gülü),Bougainvillea (Gelin duvağı),Gardenia (Ful) Lantana camara (Ağaç minesi)vb. içeriye alınmalıdıseafoodplus.inforda yetişen ağaççıklar budanarak, bağlama işlemi yapılır.
- Karanfil ve kasımpatlarında , çelik alınarak köklendirilir. Sulama işlemlerine özen gösterilir.



PARK VE BAHÇELERDE
- Havalar uygun olursa, ağaç ve ağaççık grubundan bitkiler dikilir. Genç fidanlara herek verilir. Don kalktıktan sonra , yeni dikilen fidanların ve kökü yerli bitkilerin çevresindeki toprak sıkıştırılır.
- Çiçek soğanları ve yumruları saklandıkları yerlerde kontrol edilerek , yumrulu begonya (Begonia Tuber Hybrida ), Yıldız (Dahlia) , Glayöl (Gladiolus) yumrularının zayıf ve sağlıksız olanları ayıklanır, fare zararından korunur.
- Çim alanlarının elenmiş çiftlik gübresi ile gübrelenmesi tapılır.
- Ligustrum (Kurt Bağrı), Cornus (Süs Kızılcığı), Carpinus Betulus (Gürgen), Acer Compestris (Akça Ağaç) gibi ağaç ve ağaççıklarda budama uygulanır.
- İlkbaharda erken çiçek açan ve yaprağını döken Cydonia Japonica (Japon Ayvası), Forsithia (Altın Çanak), Sipirea (Keçi Sakalı)gibi bazı çalılardan çelik alınıseafoodplus.infoınan çelikler , baharda dikilinceye kadar katlamaya konur.

Zeytincilik Tarımı

- Hasat işlemi tamamlanmışsa , sürüm yapılır.
- Toprağa ahır gübresi verilebilir.
- Ağır topraklara kireç atılmalıdır.( yılda bir).
- Tesviye gerektiren zeytinliklerde tesviye işlemi yapılır.
- Yeni zeytinlikler için teras yapılır. Arazi düz ise , dikim yerleri tespit edilerek, çukurlar açılır.



Antepfıstığı Tarımı

- Hava koşullarına göre fidan sökümü ve dikimi yapılır.
- Kuruyan dallar ayıklanır.
- Aşı hazırlığı yapılır

Arıcılık Tarımı

- Hava koşulları uygun gidip, çiçekler açmış ve arılar çalışmaya başlamışsa , şubatın son haftası kovanlarda ilk kontroller yapılır. Bu kontrollerde ; sönen kovanlar varsa, ballı çerçeveleri alınıp , kovan kapatılır. Bu yolla yağmacılığa da meydan verilmemiş olur.
- Aç kovanlar varsa, ballı çerçeve verilir. Ballı çerçeve yoksa , şurup ile besleme yapılır. Bu besleme işlemi , kovanda aç kalma tehlikesi ile karşılaşılmadıkça yapılmaz. Çünkü, normal arılar erken beslemeye tabi tutulursa , fazlaca yavruya yatar. Bunun sonucu, soğuklarda yavruları üşütme olasılığı artar. Verilecek şuruplar 1 ölçü şeker, 1 ölçü sudan yapılır.Şeker kaynar suda eritilir, soğuyunca , 5 litre şuruba 1 gr terramisin veya bir paket apimisin suda erimiş olarak ilave seafoodplus.info çürüklüğüne karşı, koruyucu olarakilaçlı şurupla besleme yapılır.
- Şubat ayında , ayrıca varroaya karşı mücadele yapılır. Çünkü, şubatta yavru ve yumurta yoktur veya az miktardadır. Yavrunun az olduğu dönem, varroa ilaçlaması için seafoodplus.infoılacak ilaçlar devamlı olarak değiştiği için ,Tarım İl Müdürlüğünden öğrenilmesi gerekmektedir.

Bağcılık Tarımı

- Bağlarda kış budamasına devam edilir.
- Anaçlıklarda asma çeliği kesimine devam edilir ve kesilen çelikler kum içine ters olarak bütünüyle katlanır.
- Uygun havada fidan dikimi yapılır.
- Ay sonunda birinci kış ilaçlaması yapılır.

Bağcılık Tarımı

- Bağlarda kış budamasına devam edilir.
- Anaçlıklarda asma çeliği kesimine devam edilir ve kesilen çelikler kum içine ters olarak bütünüyle katlanır.
- Uygun havada fidan dikimi yapılır.
- Ay sonunda birinci kış ilaçlaması yapılır.

Baklagiller Tarımı

- Nohut , mercimek ve fasulye ekilecek yerlerin toprak işlemesine devam edilir.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Sert ve rüzgarlı olmayan yağışsız günlerde ,sığırlar tımar edildikten sonra ahır dışına çıkarılır. Rutubetli ,temizlenmemiş taban ve toprak zeminlerin birçok mikroorganizmaların çoğalmalarına ortam hazırladığı ne bunların hayvanların sağlık durumlarının bozulmasına neden olduğu bilincine varılarak , diğer işler bittiğinde , derhal ahır temizlenip, zemine yataklık serilir.(Sap,saman , talaş gibi yataklıklar aynı zamanda hayvanlarda ısı kaybını da önler ).
- Kanatlı ve eklem bacaklı zararlılar, kış aylarında alçak basınçlı ve sıcak ahırlarda saklanırlar. Pencere, kapı ve vantilasyon yolu ile hava değiştirilir ve bu yolla zararlıların ahırda yerleşmeleri engellenir.
- Hayvanlar içeri alınırken ,ısı kontrolü yapılmalıdır.(Hayvanların fizyolojik uyum sağlamaları için,iç ve dış ısı arasında fazla bir fark olmamalıdır.)
- Sığırların yeşil yem ihtiyaçları , silaj yemler veya hayvan pancarı ile karşılanmaya başlanır.
- aylık dişi danalara S aşısı , doğumları yaklaşan sığırlara septisemi aşısı yapılır.Bütün sığırlara nokra için paraziter ilaçlama uygulanır.
- Sığırlar haftada bir kere veteriner hekim kontrolünden geçseafoodplus.infoğum yapacak sığırlar ayrılır;hasta hayvan varsa ,derhal tedavisi yapılıseafoodplus.infoğum yapacak inekler, doğumlarına iki ay kala sütten kesilerek kuruya alınır.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Zararlı kış ve kenelerine karşı ağılda ilaçlama yapılarak ,yerlere yataklık serilir. Hayvan uyuzu ve kenelerine karşı , bu mevsimde toz veya pomat halindeki ilaçlar kullanılabilir.
- Koyunlarda zayıflama , çene altlarındaki şişlik , su toplanması görüldüğünde ,kelebek hastalığı(Distomatoz)olabileceği düşünülüp ,labaratuvar teşhisinden sonra, hemen kelebek hapı içirilmeli;yine hayvanlarda öksürük , burun akıntısı, ishal ,zayıflama, iştahsızlık varsa;akciğer, mide ve barsaklarda kıl kurdu yönünden teşhis yaptırılıp, zaman geçirmeden etkin ilaçlar ile tedavisi yapılır.
- Koyunlara bu ayda günde seafoodplus.info yem verilir. Meraların kapalı olduğu ,silaj bulunmadığı veya kesif yemin çok pahalı olduğu ;yeteri miktarda sağlanamadığı zamanlarda, melas ve üre katılmış kuru ot besisi yapılabilir. Yemlemenin ağıl dışında yapılması tercih edilmelidir.
- Doğan kuzulara ve doğuran analara gerekli özen gösterilir. Kuzular doğum zamanlarına göre ,ayrı gruplara ayrılır. Üç haftalık kuzulara 50 seafoodplus.info başlayarak yulaf kırması seafoodplus.info miktarı her 15 günde bir arttırılır.
- Gerektiğinde kuzulara çiçek, ektima aşıları ile,septisemi serumları uygulanır.
- Çoban köpeklerine kuduz aşısı yapılır.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- Kuluçka mevsimi yaklaştığından;damızlık civciv elde edilecek yumurtaların alınacağı sürü düseafoodplus.infoçkaya verilecek yumurtalar tasnif edilerek, ilaçlanır.
- Kümeslerde düzenli bir havalandırma ve ışıklandırma sağlanıseafoodplus.infoğuk hava önlenerek , kümes içi ısısı sabit tutulur.Günde 18 saat ışıklandırma yapılır.(20 metrekare zemin için ,60 vatlık ampul takılmalı, metrekareye 3 wat ışık gelmelidir.)
- Yemlerdeki enerji miktarı artırılır.
- Kümeste altlıklar değiştirilir. Kafes altı gübreleri atılır.
- Tavuklara gumboro ve yalancı veba aşıları uygulanır.

Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Tarımı

- Bu ayda da meralara kesinlikle hayvan sokulmamalıdır.
- Havaların uygun gittiği günlerde bozulan çitler onarılır.
- Çiftlik gübresi veya suni gübrelerle besin takviyesi yapılır.
- Padoksların bakım ve onarımları ile ocak ayından arta kalan işler sürdürülür.
- Açılmış olan su kanalları ile drenaj çukurları kontrol edilerek temizliği yapılır.

Çim Tarımı

Ilıman bölgelerde çim bakım zamanı Şubat ayı içinde başseafoodplus.info çıkan solucanlarla savaşa yine bu ay içinde başlayabiliriz. ;Ancak Mart ayı gelmeden alanınızda biçim yapmayın.Eğer ekim yapmayı planlıyorsanız, havalar iyi gittiği sürece toprağınızı hazırlamaya başlarsınız.Şubat ayının ikinci yarısında Ege ve Akdeniz bölgesinde ekim yapmaya başlaya bilirsiniz.

Fındık Tarımı

Fındıklarda dişi çiçekler yani karanfiller iyice olgunlaşmışlar, erkek çiçekler diğer adıyla püslerde fenerlenmeye yani çiçek tozlarını yaymaya başlamışlardır.
Özellikle yağış olmadığı hele de hafif hafif esen rüzgarlı günlerde fındık bahçeleri sapsarı bir tül gibi görünmeye başlar. Bu, sarı renkli çiçek tozlarını rüzgarlarla uçarak karanfillere ulaşması ve döllenmenin başlayacağının işaretidir. Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar içek tozu uçuşur ve karanfillere ulaşırsa ve döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl ürün de o kadar bol olabilecek demektir. Elbet iyi ve bol ürün almak için, döllenen karanfilleri de iyi beslemek gerekir. Bunu için yanmış çiftlik gübresini bu adan itibaren verilmelidir yılda bir kullanılan çiftlik gübresi ocakların çevresine dal izdüşümüne (dalların tam altına) gelecek şekilde kg kadar ve kesinlikle toprağa karıştırılmak suretiyle seafoodplus.infomamalıdır ki bir ton yanmış çiftlik gübresinde 5,5 kg azot, 2,5 kg fosfor, 5, kg potasyum ve diğer bazı bitki besin maddeleri bulunmakta, ayrıca verilen toprakların yapısını da iyileştirmektedir. Bu sıralarda, zarar yapmaya başlayan kozalak akarı&#; nı ve kışı kozalak içinde geçiren filiz güvesi&#; ni yok etmek için kozalakların elle toplanarak yakılması oldukça yararlıdıseafoodplus.info bir gübreleme; daha çok ürün, daha bol kazanç demektir. Kullandığımız çiftlik gübresi yanmamış ise , bahçemizin gübreden yeterli faydayı görmediği gibi ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlarla da bulaşabileceği unutulmamalıdır.

Hububat Tarımı

- İkinci azotlu gübre tatbikatına başlanır.
- Yazlık ekilişler yapılır.
- Tarla faresi ile mücadeleye devam edilir.

Meyvecilik Tarımı

- Ocak ayında yapılması gereken işlerden, gerçekleştirememiş olanlar sonuçlandırılır.
- Klok hastalığına karşı mücadeleye devam edilir.
- Uygun hava koşullarında toprak işlemesine başlanır.
- Çelik alma işleri yapılarak ;çelikler kumda saklamaya (Katlamaya) alınır.

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Toprak işlemesine devam edilir.
- Uygun hava koşullarında şeker pancarı ekimine başlanır.

Sebzecilik Tarımı

- Fasulye ve bezelye ekilecek yerlerin toprak hazırlığı yapılır.
- Karnabahar ,lahana ve pırasanın hasadı tamamlanır. Havuç , ıspanak, marul ve turpun hasadına devam edilir.
- Fide elde etmek için , sıcak yastıklar hazırlanır.
- Biber , domates ve patlıcan tohumları sıcak yastıklara ekilir.
- Hava şartları elverişli gittiği takdirde , toprak hazırlığına devam edilir.
- Fidelik toprağı mantari hastalıklara karşı ilaçlanır.

Süs Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Saksılı süs bitkilerinde , saksı değiştirme yapılır.
- Karanfil ve kasımpatlarında çelik almaya devam edilir. Yumrulu begonya yumruları saksılara dikilir. Yediveren (seafoodplus.infoflorens) ve ağaç (Begonin Lugerna) begonyalar budanır. Bu sırada , alınan çelikler seralarda köklendirilir.
- Yıldız yumruları sera içindeki yastıklara , çelik almak üzere dikilir. Düzenli bir şekilde sulanır.
- Kauçuk ve deve tabanından göz çeliği alınır.

PARK VE BAHÇELERDE
- Çim sahalarında organik gübre verilmemişse , bu ayda mutlaka verilmelidir.
- Ağaçların kar yükü hafifletilmelidir.
- Bu ayın sonuna doğru , güllerde budama yapılır.
- Fidanlıktan elde edilen fidanlar, bahar dikimi için hendeklenir.
- Spirea(Keçi Sakalı),(Syringa (Leylak), Deutzia(Havlu Püskülü), Philadelphus (Filbahar), Weigelia(Vejelya), Symphoricarpus (İnci Çalısı) , Lonicera Tatarica (Tatar Hanımeli) gibi bazı yaprağını döken süs çalıları ile;Lonicera (Hanımeli), Bignonia (Acem Borusu), Wistaria (Mor Salkım), Hedera Helix (Kaya Sarmaşığı), Ampelopsis(Amerikan Asması) gibi sarılıcı bitkilerden odun çeliği alınabilir. Alınan çelikler, ilkbaharda dikilinceye kadar, nemli kum içinde katlama yapılarak bekletilir.

Zeytincilik Tarımı

- Yeni zeytinlikler için çukurlara dikim yapılır.
- Hafif süzek topraklara çiftlik gübresi verilir.
- Kompoze güreler ve azotlu gübreler verilir.
- Halkalı leke ve kansere karşı mücadele yapılır (%1,5&#;luk bordo bulamacı).

Antepfıstığı Tarımı

- Fidan dikilmesine devam edilir.
- Toprak tavına göre yüzeysel toprak işlemesi yapılır.
- Gübreleme (azotlu) yapılır.

Arıcılık

- Arılarda esaslı muayene ve bakım işlemlerine mart ayında başlanır. Mart ayında arılar yavru ve yumurtaya başlarlar. Bu nedenle, kovanların açılması ve muayenesi havanın güneşli, rüzgarsız ve sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olduğu saatleri arasında yapılmalıdır. Yavruları üşütmemek için, kovanları fazlaca açık tutmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca , elini çabuk tutarak, kovanları hemen kapatmalıdır.
- Kovanların işçi arı mevcudu kontrol edilir.
- Kovanların anaları olup olmadığı kontrol edilir.
- Öksüz kovanlar analı zayıf kovanlarla birleştirilir.
- Kovanlardaki fazla boş petekler çıkartılır.
- Yavru ve yumurta için teşvik şuruplaması yapılır.
- Elimizde varsa, ihtiyaçlı kovanlara ballı çerçeve takviyesi yapılır.
- Rutubetten dip tahtası ıslanan kovanlar varsa, ya dip tahtası yada kovan değiştirilir veya sıcak bir günde, yanan bir ateşte dip tahtası kurutulur.

Bağcılık Tarımı

- Bağlarda budama bitirilir.
- Toprak işlemesi yapılır.
- Bağ tesisi için fidan dikimi yapılır.
- Anaçlıklardan alınan asma çelikleri, köklendirilmek üzere, hazırlanan yerlere dikilir.
- Gübreleme yapılmamışsa bu ayda yapılır.
- Yarma ve dilcikli İngiliz aşısı yapımına başlanır.
- Geçen ay yapılamayan birinci kış ilaçlaması bu ay yapılmalıdır.
- Çırpı toplama, yüksek sistemde direk dikimi, tel çekme ve germe işleri yapılır.
- Sürgün bağlama, dikim , sürüm, gübreleme yapılır.
- Uyanmaya başlayan bağlarda sürgünler bir karış olunca bordo bulamacı atılır. Hemen arkasından, kükürt atılmalı; yağışlı havalarda kükürt atımı tekrarlanmalıdır. İlaçlamalar gün ara ile yenilenir.
- Göz kurdu ve maymuncuğa karşı mücadele edilir.

Baklagiller Tarımı

- Baklaların çapası yapılır.
- Nohut, mercimek ve fasulye tarlalarının ikinci sürümü yapılır.
- Nohut ve mercimek ekimine başlanır.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Periyodik olarak sığırların tohumlanmasına devam edilir. Gelişmesi iyi aylık Holştayn düveler ile, aylık Montofon düvelerde ilk defa tohumlamaya verilir.(Tohumlamada yararlanılacak boğalar, 18 ayını doldurmadan, yetiştirme hastalıkları yönünden testleri ile verim kayıtları incelenmeden, tohumlamada kullanılmamalıdır. Her fırsatta suni tohumlamadan yararlanma yoluna gidilmelidir.)
- Bütün sığır materyaline şarbon, yanıkara, gerektiğinde sığır vebası aşıları yapılır.
- Nokra mücadelesine devam seafoodplus.inforın septisemi serumu, numaralama ve boynuz köreltme işlemine devam seafoodplus.infoğan buzağıların göbek kordonu temiz bir makasla kesilir, günde iki defa tentürdiyot döküp gazlı bezle fazla sıkılmadan bağlanır.
- Sığırların rasyonlarında enerji ihtiyaçları iyi dengelenmeli, geçici de olsa, noksan besleme yapılmamalıdır. Gebeliğin ilk aylarında besleme kaba yemlere dayalı olabilir. İki yaşına gelmiş dişi materyali de fazla beslememelidir. Çünkü,fazla besleme nedeniyle, cinsel bezler yağlandığından, üreme gücü azalır.

- Bu ayki çalışmalarda secere, verim ve sağlık kartları işlenir.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Yüksek rakımlı yerlerde koyunların doğum işleri takip edilir. Ağıl yemlemesine devam edilir. Doğan kuzular soğuk hava şartlarında iyi korunmalıdır. Ova veya yakınlarındaki bölgelerde, kuzuları başlamalı, erkek ve dişi kuzular şimdilik bir arada otlatılmalıdır. (Kuzu ve toklulara temiz mera ayrılmalı , anaç koyunlar ayrı meralandırılmalıdır.)
- Şarbon, Enf, Hepatit Nekrozan (Kara Hastalığı), Keçi ciğer ağrısı hastalığı ile ektima gibi belirli yer ve zamanlarda çıkan hastalıklara karşı, koruyucu aşılamalar yapılır.
- Çoban köpeklerine şerit ilacı verilir.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- Kuluçhane ve civcivhanelerde , temizlik ve ilaçlama yapılır. Mart ayından başlayarak, Mayıs ayının ilk haftasına kadar çıkan civcivlerde daha fazla randıman alındığından, bu ayda kuluçka işlerine başlanır.
- Civciv büyütme yerlerinde yem, su, ışık, ısıtma, dezenfeksiyon, altlık gibi tüm hazırlıklar, civciv getirilmeden önce tamamlanır.
- Çıkan civcivlere ilk gün mutlaka marek aşısı ve seks ayrımı yapılır.
- günlük civcivlere birinci burun &#;göz damla (yalancı veba) aşısı uygulanır.
- Yirminci gün kızıl ishale karşı, koksidiyoz ilaçları verilir.
- Yirmi birinci günden başlayarak, yirmisekizinci güne kadar gumbaro aşısı yapılır. Hastalık girmiş ticari sürüleri olan işletmelerde bu aşı günlük civcivlere tatbik edilebilir.
- Civcivler günlük olduklarında, istenilirse gagaları 1/2 veya 1/3 oranında kesilir.
- İlk iki hafta, 1 metrekare taban alan için 5 wat hesabı ile, günde 22 saat ışık verilir. İkinci haftadan sonra ışık azaltılır.
- hafta ince toz yem verilir, sonra pelet yeme geçilir. Civcivler ilk haftada devamlı sık, sık yemlenmelidir.

Çayır-Mer&#;a ve Yem Bitkileri Tarımı

- Ocak ve şubat aylarında yapılması gereken faaliyetlere mart ayında da devam edilir.

Çim Tarımı

Çim alanlarda çalışma programı aslında Mart ayında başlar.Çimlerin büyümeye başladığı, hava ve toprak durumlarının iyi olduğu bu dönemde, dökülmüş yaprakları ve alanınızdaki çöpleri temizlemek için tırmıklama yapın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tırmıklarken çimlere zarar vermemektir. Kış ayları boyunca ayaza maruz kalmış çimleri silindirlemek iyi bir yoldur. Bu ay içinde yapacağınız ilk biçimde çiminizin üst kısmından alın. Bu dönemde yapılacak alçak biçim alanda sararmalara neden olabilir. Biçim için alanların kuru olduğu bir günü seçin. Bu ay için ayda iki biçim yeterli olacaktıseafoodplus.info ayı içinde yapılacak tek iş biçim değildir. Alanın hastalıklı olup olmadığını da bu ay içinde gözleyebiliriz. Eğer gerekli ise ilaçlama yaparız.

Fındık Tarımı

Bir yandan; &#; Mart&#;ın kapıdan baktırıp, kazma-kürek yaktırdığı&#; soğuklar zaman zaman görülürse de havaların da toprağın da artık ısınmaya başladığı, diğer bir deyişle canlıların kıpırdanmaya başladığı aydır mart ayı. Artık bitkilerin ihtiyacı olan besin maddeleri yani gübre toprağa verilmelidir. Özellikle azotlu gübrelerin tavsiye edilen miktarının yarısı bu ay içinde, çiftlik gübresinde olduğu gibi, dal izdüşümlerine serpildikten sonra cm derinlikte çapalanan toprağa karıştırılır. Yalnız gübre verilmeden önce toprak analizleri yaptırılıp gübreyi ona göre vermekle, eksik veya fazla gübreleme önlenmiş olur. Gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılması ile hem gübrenin yararı sağlanmış; hem de kışı toprakta geçiren çeşitli zararlı böceklerle kültürel mücadele edilmiş olur. Çeşitli tomurcukların arasına girerek kozalak veya fındık gülü adı verilen Fındık Kozalak Akarı zararlısı ile ilaçlı mücadeleye de havaların sıcak gittiği yıllarda yine bu ay sonlarında, yeni sürgünlerde dipten itibaren üçüncü yaprak geriye devrildiğinde ilaçlı mücadeleye başlanır. Fındık Yaprak Deleni ile ilaçlı mücadele de yine bu ayın başlarından itibaren, larvaları galeri açmadan önce yapılır. Bu ayda ilkbahar geç donlarından erken yeşillenen bahçelerde zararlanmalara karşı önlemler alınmalıdır. Bu arada kıştan zarar görmüş sürgün ve dalların ayıklanmasına yine devam edilir. Yazlık (azotlu) gübrelerle, ahır gübrelerinin ocakların dibinden cm uzaklıkta, dalların altına gelecek şekilde serperken, mutlaka çapalanmalı ve toprağa karışması sağlanmalıdır.

Hububat Tarımı

- İkinci azotlu gübre uygulamasına devam edilir.
- Yazlık ekilişlere devam edilir.
- Yabancı ot ilaçlamasına başlanır.
- Tarla faresi mücadelesine devam edilir.

Meyvecilik Tarımı

- Yüksek yörelerde fidan dikimi sürdürülür.
- Toprak işleme bitirilir.
- Gübreleme işlemi tamamlanır.
- Budama tamamlanır.
- Kalem aşısı yapılır.
- Tarımsal mücadeleye devam edilir.

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Toprak işleme ve ekim hazırlıkları tamamlanır.
- Martın ikinci yarısından başlayarak, ayçiçeği ekimine geçilir.
- Şubat ayında başlayan şeker pancarı ekimi bu ay tamamlanır.

Sebzecilik Tarımı

- Patateste tarla hazırlıkları tamamlanır. Ekim ve gübreleme yapılır.
- Patatesten başka, diğer tarla sebzeciliğinde de toprak hazırlığı yapılır. Son toprak işlemesiyle gübreleme işlemi de bitirilir.
- Fasulye ekilecek yerlerde, tohum yatağı hazırlıkları yapılır. Martın ikinci haftasında gübre atılır. Ayın ikinci yarısında ekime başlanır.
- Fideliklerde hastalıklara karşı mücadele yapılır.
- Tohum ekimi, şaşırtma ve fide dikimine devam edilir. Ilık yastıklar hazırlanır. Bezelye, fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapılır.
- Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir.
- Çökerten hastalığına karşı tohum, fide ve toprak ilaçlamasına bu ay da devam edilir.
- Üreticiler satın alacakları tohum ve fidelerin hastalıksız, canlı görünüşlü olmasına dikkat etmelidir. Bu konudaki ihtiyaçlarını tarım kuruluşlarıyla, çevrede tanınmış meraklı çiftçilerden sağlayabilirler.

Süs Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Sürmeye başlayan yıldız yumrularından çelik alınır.
- Kroton (Croton), Asparagus (Tül Kuşkonmaz), Palms (Palmiyeler), Begonia (Begonyalar), Poinsettia Pulcherrima (Atatürk Çiçeği) vb. saksılı süs bitkilerinin harcı yenilerek,saksı değiştirmesi yapılır.
- Ağaç begonyası ve Atatürk çiçeğinde sert budama uygulanır.
- Kauçuk ve deve tabanından çelik almaya devam edilir.
PARK VE BAHÇELERDE
- Güllerde budamaya devam edilir.(Normal ve Sarılıcı güller).Budanan güllere ahır gübresi ve kompoze gübre seafoodplus.infoi çapalanıseafoodplus.infoğer bakım işleri yapılır.
- Sıcak bölgelerde , bu ayın ortasında Zinia (Kirlihanım), Verbena (Mine Çiçeği), Gomphrena (Hanım düğmesi), Godetia (Godeçya-Yer Açelyası), Portulaca (İpek Çiçeği), Salvia (Ateş Çiçeği), Petunia (Tütün Çiçeği), Tagates (Kadife Çiçeği), İmpatiens (Kına Çiçeği), Callistephus (Sarapatı), İpomea (Kahkaha), Careopsis (Kızgözü), Cosmos (Kozmoz), Helichrysum (Kağıt Çiçeği), Trepaeolum (Latin Çiçeği), Amaranthus (Püskül Çiçeği), Celosia (Horozibiği), Ageratum (Vapurdumanı) vb. yazlık çiçeklerin tohumları ekilir.
- Bu ayda yapraklarını döken ağaç ve ağaççıklarla, tırmanıcı bitkilerin dikimleri sona erer.
- Çiçekleri geçmiş parterlerin toprağı bellenir. Bu iş yapılırken, ağaççıklar ve diğer sürekli bitkilerin köklerinin zedelenmemesine dikkat edilir.
- Ağaççıkların tomurcukları kontrol edilerek, sert hava koşullarından zarar görmüşlerse, tekrar budanırlar.
- Uzun ömürlü bitkiler bölünmek suretiyle, çoğaltılırlar ve tekrar dikilirler. Bu işlemler marttan sonbahara kadar, başarılı bir şekilde yapılabilir.
- Ayın ortasından itibaren, glayöl soğanlarının tarlaya ve saksıya dikimine başlanır.
- Sarılıcı yasemin (Jasminum), Calycanthus (Kadeh Çiçeği), Hamamelis, Kartopu (Viburnum Opulus), Abelya (Abelia),Yaz Sümbülü, Kelebek Çalısı (Buddleia), Ağaç Hatmi (Hibiscus) vb. çalılarda budama uygulanır. Bu arada, alınabilir.
- Aynı zamanda çiftlik gübresi verilir.
- Çim alanları tırmıklanır.
- Yabani otlar elle koparılır.
- Çimler havalandırılır.
- Çimlere kimyasal gübre verilir.

Zeytincilik Tarımı

- Dikime devam edilir. Kompoze gübre uygulaması sürdürülür.
- Budama yapılır.
- Zeytin güvesine karşı ilk ilaçlamaya başlanır. (Organik fosfatlılarla)

Nisan Tarım Takvimi

Antepfıstığı Tarımı

- Yabani otlarla mücadele yapılır.
- Toprak tavına göre yüzeysel toprak işlemesi yapılır.

Arıcılık Tarımı

- Bu ayda Martta başlanan işlere genellikle devam edilir.
- Yemlemeye devam edilir. 15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir.
- Gerek duyulan kovanlara, kabartılmış petekler azar azar verilir.
- Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
- Nisan sonlarında, kuvvetli kovanlar oğula hazırlanabilir. Oğul verebilecek 10 çerçevesi tam dolu kovanlar, ya bölünür veya balık ilavesi verilir. Arıcı arzusuna göre hareket ederek, isterse tabii oğula da bırakabilir.
- Zayıf kovanlar yavru ve yumurtalı çerçevelerle takviye edilir.
- Çok zayıf kovanlara yavrulu çerçeve takviyesi, üzerindeki işçi arılarla birlikte verilir. Bu defa birleştirme çerçevesi kullanılarak, birleştirme işlemi yapılır. Bu işlemde, verilen çerçeve üzerinde ana arının bulunmaması gerekir.

Bağcılık Tarımı

- Toprak işlemi bitirilir.
- Aşılama ayın ortasında sonuçlandırılır.
- Bağlar, bağ göz kurtlarına karşı ilaçlanır.

- Sürgün kurumasına karşı da ilk yaz ilaçlaması yapılır.

Baklagiller Tarımı

- Yeşil bakla hasadı yapılır.
- Nohut, mercimek ekimine devam edilir. Fasulye ekimi başlar.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Sığırlar mevsim koşulları uygun olacağından, meradan dikkatli bir şekilde yararlandırılır. Sığırların yem ihtiyaçları verim, mera ve gelişme durumları gözönüne alınarak hesaplanır.
- Sığırlara şap aşısı uygulanır.
- Yemlik ve su kaynaklarının temizliği ve ilaçlaması yapılır. Gübrelikler kaldırılır.
- Ahır koşullarının sağlıklı olması sağlanır.
- Meme hastalıkları yönünden devamlı kontrol yapılır. Sağım süresince, birbirini izleyen iki ay arasında % olan süt azalması miktarı, bundan daha fazla miktarda olduğunda, sağım hatası ve beslenme hatası yanında, bir hastalık olasılığı düşünülmeli, varsa iyileştirme yoluna gidilmelidir.
- Nokra mücadelesi titizlikle sürdürülür.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Dişi kuzulardan sonra, erkek kuzular da analarından kesin olarak ayrılıp, erkek ve dişi kuzular ayrı ayrı sürüler halinde, bakım ve beslenmeye tabi tutulur.
- Damızlık kadro fazlası kuzular besiye alınarak, damızlıkların numaralama ve kuyruk kesme işleri tamamlanır.
- Yüksek yörelerde kuzu doğumları takip edilir, doğan kuzuların bakım , besleme, aşı serum ve numarataj işleri ve kuyruk kesme işlemleri titizlikle izlenir. Bu işlemler kayıt defter veya kartlarına günü gününe işlenir.
- Ayak iltihabı, şap, çiçek, şarbon gibi hastalıklar bu ayda görülebileceğinden, gerekli tedavi ve aşılar yapılır.
- Kuzulara şerit dökmeleri için ilaç içirilir.
- Ova bölgelerde, ay sonuna doğru kırkım hazırlıklarına başlanır.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- Kuluçka çalışmalarına devam edilir. Kuluçka, ana makineleri ile civciv büyütme yerlerinin temizlik ve dezenfeksiyonuna önem verilir.
- Civcivlere solucan düşürücü ilaç verilir.
- günlük civcivlere yalancı veba (burun-göz damla )aşısı, haftalık olanlara inaktif yalancı veba aşısı uygulanır.
- Sürüde hastalıklı hayvan ve aşırı derecede ölüm varsa , derhal veterinerliğe bilgi verilip, teşhis ve tedavi için gerekli çabalar gösterilir. (Hiçbir zaman gereksiz ve fazla dozda ilaç kullanılmamalıdır.)
- Civcivler, katlı ana makinelerinde büyütülüyorsa, yere indirilir. Kullanılacak yer, 4 haftalık 10 pilice bir metrekare yer hesabı yapılarak düzenlenir.
- Kasaplık niteliğindeki tavuklar, henüz tavuk fiyatları düşmediğinden, gurk olanlarda dahil, derhal satılmalıdır.

Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Tarımı

- Yağışın fazla olmadığı, merada da nem oranının düşük olduğu günlerde, merayı tahrip etmeyecek şekilde hayvan sokulur.
- Mera üzerinde yoğun olmayan doğal bitki örtüsünün mütecanisliğini sağlamak için, gübre takviyesi ile beraber, buğdaygil ve baklagil karışımları ekilir.
- Merada bulunan suvatların onarımı, temizliği ve ilaçlaması yapılır.

Çim Tarımı

Gübreleme, zararlı mücadelesi, çimlerinizin ve zararlıların hızla büyüdüğü Nisan ayı sonuna doğru başseafoodplus.info sıcaklığının arttığı Nisan ayının ikinci döneminde, çimlerinize amonyum nitrat uygulamanız faydalıdır. Bu ay içinde çimlerinizin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkla biçim yaparsınız. Yinede ev bahçelerinde çimlerin boyutunu 2,5 cm&#;den aşağıya indirmeyin. Nisan ayı, kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bu ay içinde ekim yapılabilir.

Fındık Tarımı

Fındık dalları artık yeşermeye, bahçeler yemyeşil bir örtüye bürünmeye başlamıştır. Fındık çotanakları da bu aydan itibaren belirmeye başlar. Genelde fındık bahçelerinde Fındık Kozalak Akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabildiği dönem bu aydır. Ocak başında, ortalama 30 kozalak var ise yeni sürgünlerde dipten itibaren seafoodplus.info geriye devriliyorsa derhal ilaçlanmaya başlanmalıdır. Böylece, fındık filiz güvesi ile de mücadele edilmiş olur. Çünkü, fındık filiz güveleri de kışı kozalakların içinde geçirirler ve ilkbaharda yeni gelişen tomurcuklarla sürgünlerde galeri açarak kurumalarına neden olurlar. İlaçlama 15 gün sonra tekrarlanırsa daha iyi sonuç alınır. İlaç atılan bahçelere 30 gün süre ile hayvan sokulmamalıdır. Son yıllarda özellikle urlu ve şekilsiz iç fındık zarar şekliyle tanınan ve halk arasında pis kokulu böcek olarak bilinen fındık yeşil kokarcası zararının yoğun olduğu bahçelerde kışlamış erginlere karşı İlaçlı mücadele, Nisan ayının ikinci yarısında yapılır Sabahın erken saatlerinde 10 ocak silkelenmeli ve en az 1 kışlamış ergin düşerse ilaçlama dekara lt su atılarak yapılmalıdır. Azotlu Gübreleme geçmişse, bu ay içinde de kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki, doğan fındığı dalda tutmak ve onu beslemek insanların elindedir. Zirai mücadelede başarı, hedef zararlıya etkili ilacın önerilen dozda ve zamanda kullanılmasıyla mümkündür.

Hububat Tarımı

- Yabancı ot ilaçlaması yapılır.

Meyvecilik Tarımı

- Fidanlıklarda ot çapası yapılır.
- Nisan ayının ilk haftasında, yabani meyve ağaçlarında ve çeşit değiştirmelerde, kalem aşısı işleri sonuçlandırılır.
- Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir.
- Çöğürlerin aşı parsellerine, şaşırtma işi tamamlanır.
- Hastalık ve zararlılarla mücadele işleri sürdürülür.

Zeytincilik Tarımı

- Yeni zeytinliklerde, hava şartlarının kurak geçmesi halinde su verilir.
- Yeşil gübrelerin toprağa gömülmesi işlemi yapılır.
- Budamaya devam edilir.
- cm. derinliğinde ilkbahar toprak sürümü uygulanır.
- Delicelerde aşılama yapılır.
- Halkalı lekeye karşı ilaçlama yapılır (%1&#;lik bordo bulamacı).

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Ayçiçeği ekimine devam edilir.
- Pancarların çapalanması ve tekleme işlerine başlanır.
- Mısır ekimine başlanır.
- Çeltiklerin tavaları hazırlanır. Tirler sıkıştırılır.
- Ayın ikinci yarısında, çeltik ekimi yapılır.

Sebzecilik Tarımı

- Tohum ekimi yapılacak tarlaların son sürümü yapılır ve diskaro çekilir. Tavın korunması için tapan ve sürgü çekilir .
- Diskaro çekilmeden önce, gübreleme yapılır ve dikimle ilgili hazırlıklar tamamlanır.
- Fideliklerde günlük sulama, zayıf gidiyorsa gübreleme ve kapak kapatma işlemleri yapılarak, yabancı otlar ayıklanır.
- Mavi küf ve kök çürüklüğüne karşı ilaçlı mücadele yapılır.

- Geç turfanda patatesin ekim ve gübreleme işlemi yapılır.
- Ilık yastıklara şaşırtılmış bulunan biber, domates ve patlıcan fideleri 15 nisandan sonra, tarladaki yerlerine dikilmeye başlanır.
- Çileklerin ilkbahar çapası yapılır.
- Bamya, fasulye, hıyar, kabak, karnıbahar, lahana ve soğan tohumlarının ekimine devam edilir.
- Kavun, karpuz tohumları hazırlanan yerlere ekilir.
- Enginarların dipleri açılarak bellenir, fazla sürgünleri ayıklanır.
- Fidelerin dikiminden hafta sonra, birinci çapa yapılır.
- Dikimden önce ve sonra, tel kurtları görülürse, mücadelesi yapılır.
- Hava şartlarına göre, sulama imkanı olanlar, bu ayda sulama yapmalıdır.
- Yabancı otlar temizlenir. Fazla ot çıkmayan yerlerde, istendiğinde ikinci çapa sırasında, dip doldurma yapılabilir.
- Patateste birinci çapa ile boğaz doldurması yapılır.
- Patates tarlalarında, zirai mücadele işlemleri yapılmaya başlanır.

Süs Bitkileri Tarımı

Seralarda
- Kuvvetli güneş ışığı alan ve ısısı yüksek bulunan seralar havalandırılır. Camekanların üzerine kireç atılarak gölgeleme yapılır.
- Yeteri derecede büyüyen fideler ay sonunda veya mayıs ayı içinde dışarıya dikilerek, geceleri soğuktan korunur.
- Kışın çiçeklenen Primula (Onbiray Çiçeği) tohumları ekilir.
- Yıldızlardan çelik almaya devam edilir.
- Devamlı çiçek açan karanfillerin saksıları değiştirilerek, güneşten korunur.

Park ve Bahçelerde
- Uzun ömürlü bitkilerin dikimi sona erer.
- Kasımpatılarında kökten ayırma yapılır. Kışın seralarda köklendirilen kasımpatı çiçekleri , saksıları ile birlikte dışarı alınır.
- Mart ayında çelik alınmaya başlanan bazı süs çalılarında, çelik alma işlemine devam edilir.
- Henüz tohumları atılmamış yazlık mevsimlik çiçek tohumları ekilebilir.
- Yaprağını dökmeyen bitkilerle, ibreliler bu aydan itibaren ekim ayına kadar dikilebilir.
- Genç bitkilere herek verilir.
- Mart-Nisan-Mayıs ayları özellikle ibrelilerin gübrelenmesi için uygundur. Ağaççık grubundan yeşil bitkiler, büyümelerini hızlandırmak için budanırlar. Erken çiçeklenen Forsithia, Cydonia ve benzerlerinin çiçekleri biter bitmez, bunlar da budanırlar.
- Mevsimlik çiçeklerden aslanağzı ve saraypatlarının dışarıda bulunan fideleri camlı çerçevelerle gölge yapılarak korunur.
- Çiçekleri geçen nergis ve sümbüllerin, eski çiçek tepeleri kesilip koparılır. Birkaç yaprağı ile birlikte sapları bırakılır. Bir süre sonra, bahçe düzenini sağlama açısından, topraktan sökülür ve havadar bir yerde saklanırlar. Saklanan yıldız yumruları bu ayın sonunda bahçeye dikilerek, kesme çiçek elde edilir.



Mayıs Ayı Tarım Takvimi

Antepfıstığı Tarımı

- Kara zenk mücadelesi yapılır.
- Zararlı durumuna göre zirai ilaçlama yapılır.
- Toprak işlemesi yapılır.
- Ay sonunda aşılama yapılmaya başlanır.

Arıcılık Tarımı

- Nisan ayında yapılan bölmelerin durumları izlenir.
- Fazlalık analar ile öksüz kovanlar analandırılır veya bazı analar ile yeniden bölme yapılır.
- Mayıs ayında hava koşullarına, doğal bitki örtüsüne ve kovanların yiyecek durumlarına göre , yemleme sürdürülür.
- Doğal oğul arzu edilmiyorsa, ana arı memeleri kesilerek yok edilir.
- Oğulların bakımına özen gösterilerek, genç çiftleşmiş analar yumurtlamaya kadar izlenmelidir.
- Gerek duyulan kovanlara, çerçeve durumlarına göre ballık ilave edilir.
- Uçma delikleri iyice genişletilir (Havalar serin gidiyorsa, uçma deliği normal bırakılır.)
- Seyyar arıcılık yapacak arılar, kovanları taşıyacakları yerleri belirleyerek bölge hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar.

Bağcılık Tarımı

- Yeni tesislerde yeşil sürgün budaması yapılır. Kültürel tedbirler sürdürülür.
- Küllemeye karşı, kükürtlü mücadele yapılır.(Dekara 3 kg. kükürt atılır. Birinci kükürt atma, sürgünler cm olunca, ikinci kükürt ise, mutlaka çiçeklenmeden sonra yapılmalıdır. Bağlara kükürt atmakla, bağlarda Eriophys akarının da yaprakları deforme etmesi, çukurcuklar ve kabarcıklar meydana getirmesini önler.)
- Bağ mildiyösüne (Pronos) karşı bakırlı ilaçlarla ilaçlama yapılır.
- Salkım güvesi, maymuncuk ve sigara böceğine karşı, nisan ayında kullanılan ilaçlarla mücadeleye devam edilir.

Baklagiller Tarımı

- Yeşil bakla hasadı yapılır.
- Nohut ve mercimek tarlalarında ot alma işleri yapılır.
- Fasulyelerin ilk çapası yapılır.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Tohumlamaya devam edilir. Doğuran inekler doğumlarından iki ay sonra , boğaya verilir.
- Erkek danalar ve sürüye katılması istenmeyen dişi dana ve düvelerin vücut ağırlıkları en az kg. olduğunda, kasaba sevk seafoodplus.info almayanların besisine çalışılır.
- Ahır yemlemesinden tamamen mera hayvancılığına geçilir. Meraya, çiğ ve kırağı kalktıktan sonra çıkılmalı, sakin ve rahat bir otlatma sağlanmalı;parazit yumurtaları genellikle rutubetli çayır ve mera kısımlarında bulunduğundan, böyle yerlerde hayvan otlatılmamalıdır.
- Hayvanlar iç parazitlere karşı ilaçlanır. Gübrelikte biriken gübre uzak bir yere götürülür veya satılır.
- Aylık verim ve sağlık kontrolleri yapılır; kartlara işlenir.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Kırkım hazırlıkları bitirilip,ayın en uygun bir haftasında kırkıma başlanır (kırkıma önce kısırlardan başlanılmalı, müteakiben şişek ve toklular, daha sonra da sağmallar kırkılmalıdır.)
- Ay sonunda bütün koyun materyali, dış parazitlere karşı etkin ilaçlarla hazırlanmış banyodan geçirilir.
- Kırkımı yapılmış hayvanlar teker teker elden geçirilerek, kasaplık olanlar damızlık kadrodan çıkarılıp, satılır. Daha önce besiye alınmış kuzular da bu ayda satılır.
- Hayvan sıtması,ayak iltahabı, şap agalaksi (sütkesen)gibi hastalıklar bu ayda görülebileceğinden, tedavileri ve yapılmamış aşıları tamamlanmalıdır.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- Bu ayda da kuluçkahanelerde civciv çıkarılma çalışmaları sürdürülür.
- Salmonella pseudomonas, arizona, coliform bakteriler ve aspergillus gibi hastalıklara neden olan etkenlerin çoğalması ve yayılması genellikle kuluçkahanelerde olduğundan; kuluçkaya başlama ve çıkım süresince , sağlık koşullarına uyulmalıdır.
- Koksidiyoz ve solucana karşı ilaçlama yapılır.
- Kümeslerde pencereler havalandırma bacaları aspiratörler kontrol edilmeli, rutubetli pis altlıklar atılarak; yeni kuru altlık serilmeli, sinek ve zararlı için gereken önlemler alınmalıdır.
- Yumurta verimi düşmüş tavuklar ile, piliçlerin gelişemeyenleri ve erkekleri satılır.
- Kümesler yeni çıkan civcivler için hazırlanır. Yalancı tavuk vebası mücadelesi (burun-göz damla ve adale aşıları) yapılmış piliçler, yeni kümeslerine alınır.

Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Tarımı

- Yağışın az, nem oranının düşük olduğu günlerde, merayı bozmayacak şekilde hayvan sokulabilir.
- Mera üzerindeki yoğun olmayan doğal bitki örtüsünün mütecanisliğini sağlamak için, buğdaygil ve baklagil kombinasyonları, gübre takviyesi ile beraber ekilebilir.
- Merada bulunan suvatların onarımı , temizliği ve ilaçlaması yapılır.
- Belirli hayvan sayısı ile münavebeli otlatma yapmak suretiyle, meradan yararlanılabilir.
- Mera üzerinde bulunan diken, kofra ve sütleğen gibi yabancı otlarla mekanik veya kimyasal mücadele yapılır.

Çim Tarımı

Mayıs ayı ile birlikte daha sık biçime başlarsınız. Çimlerinizin boyutunu daha kısalta bilirsiniz. Bütün aylar içinde Mayıs ayı zararlılarla savaş için en uygun aydıseafoodplus.infoılarla savaş için havanın iyi olduğu bir günü seçmeyi unutmayın. Ayrıca çiminiz kuru toprağınızsa nemli olmalı.Çim ekimini Mayıs ayının ikinci yarısına kadar tamamlamalısınız. Çim alanınıza azot takviyesi yapabilirsiniz. Bu ay içinde toprak genellikle nemlidir ama bazen kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşa bilirsiniz. Eğer böyle bir durum meydana gelirse, çimlerinizde bir problem meydana gelmesini beklemeden sulamaya başlayın.

Fındık Tarımı

Tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlıları da zarar vermeye başlamışlardır. Bu bakımdan mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmelidir. Bir çiftinin yaklaşık meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan Fındık Kurdu ile mücadele danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır. Bunun için; sabahın erken saatlerinde dallar 3x3,5 metre boyutunda beyaz bir beze silkelenerek Fındık Kurdu erginlerine bakılır. Eğer her 10 ocaktan en az 3 ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Fındık kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da; gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaçlar kullanılmalıdır. İlaçlama ocağın tacını aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır. Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru ilk yarısındaki gibi (mart ayında) uygulanır.Fındık bahçelerinde; yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, mayıs- temmuz ayları arasında gün ara ile defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır.

Hububat Tarımı

- Geç yapılan ekilişlerde, yabancı ot mücadelesi yapılır.

Meyvecilik Tarımı

- Yeni kurulan bahçelerdeki fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır.
- Yeşil sürgün budaması yapılır.
- Ayın son haftasında, obur dallar ile piçleri temizlemek zorunludur.
- Sürgün göz aşıları yapılır.
- Meyve ağaçlarında, zirai mücadele işleri sürdürülür.

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Ayçiçeklerinde çapalama ve tekleme işleri yapılır.
- Pancarlarda ikinci çapa başlar ve bitirilir.
- Mısırların çapa ve teklemesi yapılır.
- Çeltik ekimi yapılır.
- Gecikmiş yazlık ekimleri yapılır.

Sebzecilik Tarımı

- Açığa tohum ekimi, bakımı ve sulaması yapılır.
- Fideler tarladaki yerlerine dikilir ve can suyu verilir.
- Geçen ay dikilen fidelerin ot alma, çapalama, sulama ve gübreleme gibi bakım hizmetleri sürdürülür.
- Yaprak bitlerine karşı Gusathion, Komithion 50, Malathion gibi ilaçlarla tariflerine göre mücadele yapılır.
- Septoria hastalığına karşı Afugan , Deresol veKemizon gibi ilaçlarla mücadele işlemi yapılır.

Süs Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Primila fidelerinin şaşırtması yapılarak, son olarak bu ayda tohumları ekilir.
- Seralarda köklendirilen kasımpatı ve yıldız çelikleri, ayın sonuna doğru dışarı dikilir.
- Aynı zamanda, nisan-mayıs aylarında sümbülteber soğanlarının dikimi yapılır.
- Erken dikim saksıya, normal dikim bahçeye yapılır.
- Afrika menekşesinden yaprak çeliği alınır.

PARK VE BAHÇELERDE
- Sonbaharda dikilip, çiçeklenen soğanlı bitkilerin soğanları topraktan çıkarılıp, yaz için yastıklar hazırlanır. Bordürler bellenir.
- Mevsimlik fidelerin şaşırtması yapılır.
- Çiçek açması sona eren ağaççıkların (Deutzia, Spirea ) ve gerekli ise yeşil ağaççıkların şekil budaması da bu ayda yapılır.
- Sardunyalar dışarı alınarak dikkatlice sulanır.
- Yabani otlarla mücadele edilir.
- Güllerde sürgün göz aşısı yapılır.

Zeytincilik Tarımı

- Yeni zeytinliklerde, kurak şartlarda sulama yapılır.
- Şekil budaması uygulanır.
- Hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlenir.
- Aşılamaya devam edilebilir.
- Nisan ayında yapılan aşıların bağları sökülür.
- Bu ayın sonlarında, sulama işlemine başlanır.
- Zeytin güvesinin ikinci nesli için, organik fosfatlılarla ilaçlama yapılır.


 

Haziran Ayı Tarım Takvimi


Antepfıstığı Tarım Takvimi

- Yaprak biti ve kırmızı örümcekle mücadele yapılır.
- Sulama yapılır.
- Aşılamaya devam edilir.

Arıcılık Takvimi

- Oğulların bakım ve kontrolüne devam edilir. Taşınan kovanlar muayene edilir.
- Ballık ve çerçeve ilavesi yapılır. Oğula yatan kovanlar kontrol edilir.
- Nektarin geliş durumu kontrol edilir.
- Sıralanan petekler hasat edilir. Süzülüp tekrar kovana verilir.
- Bölgedeki doğal bitki örtüsünün durumuna göre, gerek duyulursa, yeni bölgelere (örneğin, ayçiçeğine) kovanlar taşınır.

Bağcılık Tarımı

- Yabancı ot mücadelesi yapılır.
- Aşıların bakım ve kontrolleri yapılır.
- Bağ mildiyösüne karşı ikinci ilaçlama , bakırlı ilaçlarla yapılır.
- Küllemeye karşı kükürtleme yapılır. Salkım güvesine karşı, mayıs ayında kullanılan ilaçlarla, zararlıların durumuna göre mücadeleye devam edilir.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Doğum sonrası sağım ve çiftleştirme işleri sürdürülür.
- Parazit durumuna göre, dikkatli olarak iç paraziter ilaçlama yapılır. Günlük tımar işleri aksatılmadan yürütülür.
- aylık dişi danalara S-9 aşısı uygulanır.
- Doğan buzağıların boynuz köreltmesi ve kulak numaralama işlemleri yapılır.
- Mera gıda ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğundan, mera otlatılmasına geçilir. Yalnız, 10 kg&#;dan fazla süt veren sığırlara kesif yem ve nitelikleri bozulmamış kaba yem ile takviye yapılır. Ocak ayında doğan buzağılar erkek ve dişi ayrı ayrı sürüler halinde meralandırılır. Ot ve yem yemeğe alışan buzağılara verilen süt azaltılır ve su verilmeye başlanır.
- Ahırlar temizlenerek badana ve dezenfeksiyonları yapılır.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Kırkım işlemi tamamlanır. Kırkımı biten sürü kontrol edilerek , anaç sürünün %20&#;si ayıklanır. Yerlerine aynı oranda dişi toklu alınarak , kadro tamamlanır. Anaç koyunlardan , verimleri iyi görülebilenler, gerekirse bir yıl daha kadroda kalabilir.
- Damızlık koyunların tohumlanmasına başlanır. Koçlar aşım süresince , uygun bir rasyon ile beslenir. Tohumlamada baba koçların daha rahat kullanılabilmesi için, yoklu koçlar ile takviye etmek yerinde olur.
- Koyun materyaline entero-toksemie aşısı uygulanır.
- Bu ayda tamamen mera otlatılmasına geçilir. Ova yörelerde gece yayılımına geçilir.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- Çevre koşulları iyileştiğinde, kümes içi ısısının 15 c&#;nin üstüne çıkmaması sağlanır. Tavukhanenin bakım ve onarımına başlanır.
- Rasyondaki enerji miktarı düşürülür.
- 8 haftayı doldurmuş hayvanlar, metrekarede 10 başı geçmeyecek şekilde, piliç bölmelerine alınırlar. Herhangi bir stres durumunda, yığılma olmamasına dikkat edilir
- haftalık piliçlere çiçek, difteri aşısı uygulanır. Görülebilecek hastalıklara karşı, gerekli önlem alınır.

Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Tarımı

- Tekniğin elverdiği ölçüde, münavebeli otlatmaya devam edilir.
- Taban arazilerde su yetersizliği gözlendiğinde, salma ve yağmurlama sulama yapılmalıdır.

Çim Tarımı

Haziran ayı içinde kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşırsınız., biçim boyunuzu daha uzun tutun. Haziran ayıyla birlikte yaz gübrelemesi zamanı başlar. Eğer çimlerinizde renk değişiklikleri ortaya çıkmışsa Amonyum nitrat kullanabilirsiniz. Bazı zararlılar Mayıs ayı içerisinde yaptığınız mücadeleden kurtulmuş olabilir. Haziran ayı bunlarla savaşmak için uygun bir dönemdir.

Fındık Tarımı

Yazın başlangıcı sayılan bu ayda daneler gelişip çotanaklar irilmeye başlamıştır. Üretici bahçesini gezerken bir yıllık çabasının karşılığı olan daldaki bu çotanaklara bakarak o yıl ürününün ne kadar o tahmin eder, buna göre de kazancını hesaplamaya başlar. Bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı herbisit (yabancı ot ilacı) uygulaması bu ay sonlarına doğru yapılır. Fındık ocaklarındaki dip sürgünleri şayet sonbaharda temizlenmemişse bu ayda da temizlenebilir. Fındık dallarında bitki öz suyunu emerek beslenen ve bitkinin zayıf düşmesine hatta kurumalara neden olan fındık kahverengi koşnili&#;nin hareketli 1. dönem larvalarına karşı yapılan ilaçlı mücadelede başarı sağlanmaktadır. Haziran ayı sonlarına doğru (Yumurtadan çıkışın tamamlanmasına yakın) ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Son yıllarda büyük yayılım göstererek üreticilerin de yoğun şikayetine neden olan bu zararlıyla İlaçlı mücadeledeye başlamadan önce bahçeden tesadüfen alınan 10 ocaktan işaretlenen 3er bulaşık sürgün yani toplam 30 sürgünün her birinde 5 canlı koşnil var ise ilaçlı mücadele yapılmalıdıseafoodplus.infoşarılı bir ilaçlama için tüm yaprak, dal ve sürgünlerin tamamen ilaçlanması gerekir. Bu ayda ayrıca dalkıran zararlısıyla da ilaçlı mücadele yapılır. Zararlıyla bulaşık bahçelerde haziran ayının ikinci yarısında bahçe gezilir dallarda galeri açmaya başlanmış ergin dişi böceklerin çıkardığı taze odun talaşı görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalı ilk ilaçlamadan gün sonra ikinci ilaçlama yapılmalıdır.

Hububat Tarımı

- Hububatta zararlıların kontrolleri yapılır ve mücadelesine başlanır.
- Arpa hasadına başlanır.

Meyvecilik Tarımı

- Ot mücadelesi sürdürülür.
- Sürgün göz aşıları ayın ortalarına kadar sürdürülür.
- Ekolojik duruma göre sulama yapılır
- Ay sonuna doğru şeftali, erik, kiraz ve yazlık elma hasadı yapılır.
- Elma ve armutlarda karaleke, elma iç kurdu, kırmızı örümcek ve diğer zararlılara karşı mücadele işleri sürdürülür.

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Pancarlar sulanır.
- Mısırlarda ikinci azotlu gübre uygulaması yapılır.

Sebzecilik Tarımı

- Boğaz doldurma ve sulama işlemleri aksatılmadan yürütülür
- Çok zarar meydana getiren, son zamanlarda çok yaygın bir şekilde görünen ve çok tehlikeli olan patates böceğine karşı, ayın ilk haftasından başlayarak, Gusathion, Malathion, Metil Kotniyon 25 W gibi ilaçlarla mücadele yapılmalıdır.
- Havalar diğer aylara göre oldukça ısındığından, bamya,biber,domates, fasulye, kavun, karpuz, patlıcan ve soğan gibi sebzelerin sulaması aksatılmamalıdır.
- Çapalama ve yabani ot mücadelesine devam edilir.
- Kışlık sebzelerden karnabahar, lahana,pırasa ve diğerlerinin fideleri bahçedeki esas yerlerine dikilir.
- Salatalık,acur,kabak,kavun ve karpuzda görülen antraknoza karşı bakırlı ilaçlar kullanılmak suretiyle ilaçlama yapılmalıdır.
- Bakla,bamya ve fasulyede görülen pirecik zararlısına karşı mücadele yapılır.
- Diğer hastalık ve zararlılarla mücadele,hastalık ve zararlının çıkış durumuna göre yapılmalıdır.
- Enginarların diplerindeki sürgünler,ürün alındıktan sonra ayrılır.
- Domates,hıyar ve kabakların tepeleri budanır.
- Bezelye ve fasulyelerin sırık çeşitleri için herek dikilir.

Süs Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Seralarda tam anlamı ile havalandırma yapılıseafoodplus.infoıs ayında alınan köklü çelikler gölgelendirilir.
- Primula fideleri ayrı ayrı saksılara alınır.
- Kasımpatı, karanfil ve kışın çiçek açan lavantalar daha geniş saksılara alınır.

PARK VE BAHÇELERDE
- Sulama, çapalama ve ot alma işlemlerine devam edilir.
- Leylak vb. ağaçcıkların geçmiş çiçekleri temizlenir.

Zeytincilik Tarımı

- Sulama işlerine devam edilir.
- Yabancı ot mücadelesi yapılır.
- Aşı bağları çözülür (Aşının alt ve üst kısımlarından çıkan filiz sürgünlerde uç alma ile, 30 cm. yukardan 2 cm, eninde gövdeden bilezik alınır.)
- Halkalı lekeye karşı % 1&#;lik bordo bulamacı uygulanır (İlkbahar yağışlı geçerse ).

Temmuz Ayı Tarım Takvimi


Antepfıstığı Tarımı

- Capnodis mücadelesi yapılır.
- Fidanları güneşten korumak için taşlarla çevrilir (evcik yapılması).
- Sulamaya devam edilir.
- İlk haftaya kadar aşıya devam edilir.
- Ay içerisinde aşı bağları gevşetilir.(15 gün sonra)

Arıcılık Tarımı

- Kovanların taşınması ve kontrolü yapılır.
- Bal geliş durumu izlenerek, gözlemci kovan her akşam üstü tartılır. İhtiyaç duyulan kovanlara ballık ve çerçeve ilave edilir. Ayrıca; su ihtiyacının sağlanmasına çalışılır.
- Zayıf kovanların birleştirilmesi gerekir.

Bağcılık Tarımı

- Ot alma ve sulama işlerine devam edilir.
- Yüksek terbiye sisteminde kurulmuş bağlarda, asmalar tele yatırılır.
- Filiz alma yapılır.
- Salkım güvesine karşı üçüncü ilaçlama yapılır. Hektavin toz veya Hektavin 50 W.P. ile ilaçlama yapılır. Her iki ilaç da mildiyö için kullanılacak ilaçlarla karıştırılıp uygulanabilir.

Baklagiller Tarımı

- Mercimek hasadı yapılır.
- Nohut hasadı başlar.
- Fasulyelerde sulama yapılır.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Mera ihtiyacın tamamını karşılayacak durumda olduğunda; kısıtlı yemleme uygulanır.
- Sağılan ineklerde meme hastalığına dikkat edilmelidir. Meme, meme başları ve süt sekresyonu sık sık kontrol edilmeli; sağım saatlerinin aynı saatlerde ve eşit aralıklarla yapılmasına çaba gösterilmelidir.
- Hayvanlar ahıra alındığında sabah- akşam iki defa tımar edilir. Ahır temizliği ve dezenfeksiyonu yapılır. baş hayvana 20cm. çaplı baca olacak şekilde ahırda havalandırma sağlanır.
- Gebe ineklere septisemi aşısı uygulanır. Gebeliğin son günlerinde olan ineklerin gıdaları sulu, hazmı kolay, yumuşak ve gaz yapmayacak yiyeceklerden düzenlenir.
- Aylık verim ve sağlık kontrolleri yapılarak kartlarına işlenir.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Ova arazilerde koyunların tohumlamasına devam edilir.
- Gece yayılımı yapılır. Koyunlar gündüzleri kırda, kuzular ise çalmaralarda veya çevresi açık ağıllarda yatırılır. (Özellikle, geceleri zehirli otların bulunduğu meralara ve yeşil yoncalıklara, fazla miktarda başak kalmış tarlalara hayvanların bırakılmasından kaçınılmalıdır.)
- Gelişmeyen kuzular satılır.
- Dişi kuzulara Rev-I aşısı uygulanır.

Kümes Hayvancılık Tarımı

- Damızlık piliçlere kısıtlı yemleme yapılır (Günlük yem ihtiyacından fazlası asla verilmemelidir. Ancak, verilen yemin karışımı noksansız olmalıdır).
- Kümes ve ekipmanlar sıkı bir şekilde temizlenir ve haftada en az iki defa dezenfekte edilir. Fare ve kemiricilerin kümeslere ve yem ambarlarına girmesi engellenir.
- Yalancı veba ve gumboro aşısı uygulanır.
- Günde 4 defa yumurta toplanır. Yumurtanın şekli ve kabuğu incelenerek, yumurtanın küçülmesine karşı önlem alınır.

Çayır-Mera ve Yek Bitkileri Tarımı

- Otların biçimi yapıldıktan sonra, suni tesislerin sulanması sağlanır.
- Biçilen otların kurutulması sırasında, yaprak kalitesinin bozulmaması için sık sık aktarma yapılır veya özel sehpalarda kurutulması sağlanır (Kurutulan otlar gölgede, rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir.)
- Suni tesislerde hayvanların otlatılmamasına özen gösterilmelidir.
- Hayvanların otlama sahaları olarak tabii meralardan , aşırı olmamak koşuluyla, yararlanmaları sağlanır.
- Hava koşulları çok kurak olduğundan, sulama olanağı varsa yağmurlama veya salma sulama yapılır.
- Aşırı sıcaklıklar nedeni ile, meranın uygun yerlerinde suni gölgelikler yapılır.

Çim Tarımı

Temmuz ayı içinde düzenli olarak biçime, sulamaya ve tırmıklamaya başlayın. Ev bahçeleri için temmuz ayının en büyük problemi ailenin tatile gitmesidir. Evinizden uzak Kaldığınızda bahçenizle ilgilenecek ve biçim yapabilecek bir yardımcı bulmaya çalışmalısınız. Eğer Haziran ayı içerisinde gübreleme yapmamışsanız ve yeterli suyunuz var ise Azot uygulaması yapabilirsiniz.

Fındık Tarımı

Fındık üreticisinin gözlerini fındık dallarından ayıramadığı sevinçli, umut dolu olduğu bu ayda; fındık içleri meyveyi doldurmuş, kabukları da iyice sertleşmiştir.
Yağışların az olduğu bazı yıllarda, kuraklık baş gösterebilir. Fındık bahçelerinin bu olumsuz şarttan etkilenip, bitkinin su dengesinin bozulmasına dolayısıyla, meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökümünün artmasına sebep vermemek için, imkanlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır. Artık,fındıkları toplanması yaklaşmıştır. Bahçelerde hasat önü temizliği, evde, harmanda araç-gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi, harman yerinin hazırlanması gerekir. Fındık kokarcası&#; nın nimf yoğunluğu fazla ise İlaçlama yapılabilir. Bunun için nisan ayında belirtilen ilaçların her hangi biriyle (değişik olması tavsiye edilir) dekara 50 lt su atılarak nimf ilaçlaması yapılır. İleride uygun ve yeterli gübre kullanmak amacıyla analiz yaptırmak için yaprak örneğide bu ayın ikinci yarısı (hasattan gün önce) alınmalıdır. Toprak örneği ise gübre verilmeden önce her zaman alınabilir. Gübreleme yapmadan önce; bahçe toprağının ve/veya fındık yaprağının analizi yaptırılarak belirlenen cins ve ihtiyaca göre gübre kullanılmalıdır.

Hububat Tarımı

- Zararlılarla mücadeleye devam edilir.
- Hasat işleri başlar.
- Anız bozumu yapılır.

Meyvecilik Tarımı

- Meyve bahçelerinde ot alma ve sulama işlerine devam edilir.
- Temmuz ayının ikinci yarısında durgun göz aşılarına başlanır.
- Elma içkurdu, kırmızı örümcek, yaprak galerileri ve diğer zararlılara karşı ilaçla mücadele sürdürülür.
- Çöğür tavaları sulanır, otları alınır ve yapılan göz aşıları kontrol edilir.

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Pancar sulaması yapılır.
- Çeltiklerde gübreleme ve yabancı ot mücadelesi yapılır.

Sebzecilik Tarımı

- Son turfanda domates fideleri şaşırtılır.
- Kabak, kavun ve karpuzlarda telli böcek; biber ve domateslerde yeşilkurt; domateslerde mildiyö mücadelesine devam edilir.
- Yazlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bu arada yeşil aksamın canlılığını koruyabilmesi için sulama yapılır ve sulama öncesi az miktarda azotlu gübre verilir.
- Lahana ve karnabahar sebzelerinin ekimi yapılır. Ekimin erken yapıldığı yerlerde ise şaşırtma işlemine başlanır.
- Sarımsak tohumları toplanıp, nemsiz yerlerde muhafaza edilir.
- Yaprak bitleri, kırmızı örümcek, yeşilkurt, danaburnu, mildiyö ve küllemenin yoğunluk durumuna göre, mücadeleye devam edilir.

Süs Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Sulama, çapalama ve ot alma gibi bakım işlemleri sürdürülür.
- Kasımpatılarında koltuk alma yapılarak herek verilir.

PARK VE BAHÇELERDE
- Sulama, çapalama ve ot alma işlemlerine devam edilir.
- Kauçuk ve deve tabanından göz çeliği alınarak, dışarıda köklendirilebilir. Aynı zamanda kauçukta havai daldırma uygulanır.

Zeytincilik Tarımı

- Yeni zeytinliklerde gün arayla sulamaya devam edilir.
- Yabancı ot mücadelesi yapılır.
- Ağaç gövdelerine badana yapılır.
- Zeytin güvesi için (üç nesli için) organik fosfatlılar, yazlık beyaz yağlarla bilikte verilebilir.
- Temmuz ayında zeytin sineğine karşı ilaçlama yapılır (Tanelerde vuruk varsa, hasattan bir ay öncesine kadar, gün arayla organik fosfatlılar verilmelidir.

Ağustos Ayı Tarım Takvimi

Antepfıstığı Tarımı

- Hastalık ve zararlılarla mücadeleye devam edilir.
- Sulamaya devam edilir.
- Ay sonuna doğru hasada başlanır.

Arıcılık Tarımı

- Genellikle bal toplama devresi olduğundan, kovanların genel durumu kontrol altında tutulur.
- Kovanlarda temizlik devam eder. Dolu çerçeveler çıkarılarak yerlerine boşlar konur.
- Kovanlar geceleri sarsılmadan bol çiçekli, florası zengin yerlere nakledilir.
- Arılarda görülecek hastalık ve zararlılarla mücadele edilir.

Bağcılık Tarımı

- Yeni kurulan bağlarda yabancı otlarla mücadele ve sulama yapılır.
- Erkenci çeşitlerde üzüm hasadına başlanır.
- Bu ayda üzümler olgunlaşmaya başlar. Salkım güvesi ile sumak halindeki salkımlardan, neferiye aşamasındaki küçücük üzüm salkımlarına kadar , hemen her aşamada zararlı olur. Hasat söz konusu olduğu için, kalıcı etkisi olmayan Hektavin 50 veya Hekthion 25 W.P. kullanılabilir.
- Olgun danelere üşüşen, içini boşaltan sarıca arıların zararı oldukça fazladır. Bazen omcada işe yarar tek salkım bırakmazlar. Bağ çevresinde, taş kovukları veya duvarlardaki deliklerde sarıca arı petekleri vardır. buralara ilaç tozutmak ve delikleri sıvamak gerekir. Hasattan bir hafta evveline kadar, Hekthion W.P. kullanılabilir.

Baklagiller Tarımı

- Mercimek ve nohut yerleri sürülür.
- Hasat sonu sürümleri yapılır.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Ahır besisi yapılanların dışındaki diğer sığırlarda mera hayvancılığına devam edilir. Gebe ineklerin gebelikleri ilerlediğinde, meralandırılmalarına özen gösterilir. Gerektiği takdirde suni meralardan yararlanılır.
- Theileriosis hastalığına karşı koruyucu aşılama yapılır.
- Bir yaşına gelmiş erkek ve dişi hayvanlara tüberculin uygulanır.
- Günde sekizer saatlik aralarla üç defa sağım yapmaya çalışılır. (Bu yöntem fazla süt verimli sığırlarda kesinlikle uygulanmalıdır. Böyle sığırlar ilave yemler ile beslenmelidir).

-        

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Mera ihtiyacı tamamını karşılayabilecek durumdadır. Mümkün olduğu takdirde, koyunlar serin ve yükseklerdeki meralara çıkarılır.
- Koyunların tohumlaması bu ayda bitirilir. Düşük rakımlı yerlerde yapılan bu tohumlama sezonunda, gebe kalmayan koyunlara, istenildiği takdirde hormon tatbikatı yapılarak, tohum almaları sağlanır. Her şeye rağmen, iki yıl üst üste gebe kalmayan koyunlar elden çıkarılır.
- Koyunların kışlık ihtiyaçlarını tamamen karşılayabilecek miktarda yem sağlanır.
- Aylık verim ve sağlık kontrolleri yapılarak, kayıt defter veya kartlarına işlenir.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- haftalık olan piliçler yumurta kümesine taşınır. (Bütün piliçler birkerede yumurta kümesine taşınır). Kümeslere hemen alışmaları için, folluklar yerleştirilir.
- Piliçlere, yumurtlamaya başlamadan önce, solucan ilacı içirilir.
- Bir program dahilinde ışıklandırma ve yem rasyonu uygulanarak, piliçlerin küçük yumurta devresi kısaltılır.
- Gelişmesi iyi olmayan piliçler ile, tüy dökümü uzun süreli olup ta, yumurtaya geçmeyen tavuklar satılır.
- Piliçlerde pullorum taraması yapılır.

Çayır-Mer&#;a ve Yem Bitkileri Tarımı

- Suni meralarda hayvan otlatılmasına izin verilir. (Ancak hayvanlar merayı dejenere edeceğinden, devamlı mera içinde konaklanmasına izin verilmemelidir). Sadece gelip geçici olarak otlatılması sağlanmalıdır.

Çim Tarımı

Ağustos ayında da Temmuz ayında yapılan işler devam seafoodplus.info tatildeyken bahçeniz bakımsız kalmışsa yapılacak en iyi şey çimlerin boyunu hemen kısaltmaktır. İ;lk önce hafifçe üst kısımları biçin birkaç gün sonra çimlerinizin boyutunu kısaltmaya başlayın.Ağustos sonlarına doğru ekim işlerine başlaya seafoodplus.infol iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde son gübreleme yapılmalıdır.

Fındık Tarımı

Bir yıl fındıkla yatıp fındıkla kalkan üreticinin emeğinin artık hasat zamanı gelmiştir. Ancak; hasat ederken bir yıllık emeğinin karşılığını tam alabilmesi için, fındığının tam hasat olgunluğuna gelmiş olmasına önem vermelidir. Çünkü tam olgunlaşmadan hasat edilen fındıkların iç randımanı düşer, buruşuk oranı artıp depolanma süreleri kısalmaktadır. Daldan ve dalların silkelenmesiyle yere düşürülenlerin elle toplanmasıyla hasat edilen fındıkların harmanlaması ve depolamasında da kalitenin korunması için belirlenen şartlara uyulması hem üreticinin hem de ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katkı unutulmamalıdır.

Hububat Tarımı

- Hasat, harman işleri tamamlanır.
- Hasat sonu sürümleri yapılır.

Meyvecilik Tarımı

- Fidanlıklarda Temmuz ayında başlatılan durgun göz aşısı yapımı sürdürülür.
- Evvelce yapılmış sürgün aşılarından süren sürgünlerin, rüzgardan kırılmaması için bağlama işlemi yapılır.
- Havalar kurak gidiyorsa sulama işlemi sürdürülür.
- Fidanlıklarda ve meyve bahçelerinde hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Pancarda erken söküme başlanır.
- Pancarlarda sulamaya devam edilir.
- Çeltikte sulamaya devam edilir.

Sebzecilik Tarımı

- Son turfanda domates fideleri şaşırtılır.
- Kabak, kavun ve karpuzlarda telli böcek; biber ve domateslerde yeşilkurt; domateslerde mildiyö mücadelesine devam edilir.
- Yazlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bu arada yeşil aksamın canlılığını koruyabilmesi için sulama yapılır ve sulama öncesi az miktarda azotlu gübre verilir.
- Lahana ve karnabahar sebzelerinin ekimi yapılır. Ekimin erken yapıldığı yerlerde ise şaşırtma işlemine başlanır.
- Sarımsak tohumları toplanıp, nemsiz yerlerde muhafaza edilir.
- Yaprak bitleri, kırmızı örümcek, yeşilkurt, danaburnu, mildiyö ve küllemenin yoğunluk durumuna göre, mücadeleye devam edilir.

Süs Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Sıklamen (Cyclamen) yumrularının saksılara dikimi yapılır.
- Karanfilden çelik alınır.
- Sera duvarları, yerler ve raflar nemlendirilir.

PARK VE BAHÇELERDE
- Ağaçcıklardan çelik almaya devam edilir. Özellikle yaprağını dökmeyen Akdiken (Creteagus), Filburnu (Viburnum Tinus), Zakkum (Nerium), Şimşir (Baxus), Pittosporum, Mahonya, Taflan (Evonymus) vb. ağaçcıklardan bu ayda çelik almaya başlanır.
- Çiçekleri geçen ortancalarda sert bir budama uygulanır. Bu arada çelik alınır. Çelikler köklendirilmek üzere, kasa veya saksılara dikilir.
- Kışlık senelik çiçek tohumları ekilmeye başlanır.
- Acem Lalesi (Escholtzia), Herdemtaze (İberis), Nakıl (Silen Pendula), Hercai Menekşe (Viola Tricolor), Portakal Nergisi (Calendula), Bahar Papatyası (Bellis Perennis), Şebboy (Cheiranthus), Unutma Beni (Miosotis), Çin Karanfili (Dianthus Chensis), Hüsnüyusuf (Dianthus Barbutus),Aslan Ağzı (Antirrhinum) ve Kasımpatılarında koltuk almaya devam edilir. Bordürlerde bulunan bitkilerin ölü çiçekleri temizlenir, devamlı nemli tutulur.
- Güllerde durgun göz aşısına başlanır. Aynı zamanda çelik alınır.
- Kauçukta havai daldırma yapılır.
- Kış mevsiminde kuru olarak dekerasyonda yararlanmak üzere Limonium, Heli Chrysum (Kağıt Çiçeği)&#;lar kesilir.

Zeytincilik Tarımı

- Yabancı ot mücadelesine devam edilir.
- Mahsuldar ağaçlar için ikinci sulama yapılır.
- Gövdelere badana uygulaması yapılır.



Eylül Ayı Tarım Takvimi

Antepfıstığı Tarımı

- Capnodis mücadelesine devam edilir.
- Hasat, kurutma ve depolama yapılır.
- Aşı bağları çözülür ve anaca bağlanır.

Arıcılık Tarımı

- Bal hasadı yapılır. (Çerçevenin tümünün veya en az 2/3&#;ünün sıralandığı zaman, bal hasat edilmelidir. Sırlanmış, olgunlaşmamış ballar hasat edilirse, erken kristalize olur veya ekşimeler görülebilir.)
- Sağlam çerçevelerdeki ballar süzülerek, boş petekler yeniden kovanlara verilir. Verilen bu boş petekler işçi arılar tarafından onarılarak, bal bulunabilirse, yeniden doldurulabilir.
- Bal sağımda yağmacılığa meydan vermemek için, çok dikkatli davranmak gerekir.
- kovanlarda bakım işleri devam eder. Soğuk bölgelerde kovan ağızları daraltırılır. Soğuk başlayan bölgelerde kovanlarda kışlık yem durumları kontrol edilir
- Çeşitli arı hastalık zararlıları ile mücadele edilir.

Bağcılık Tarımı

- Yabancı ot mücadelesi yapılır.
- Salıkım güvesi mücadelesi yapılır. Müşküle çeşidine (Hehtavin 50, Hekthion W.P. Phosvel Triazinphos Phossalone EM) ilaçlarından biri, tarifinde belirtilen miktarlarda kullanılır.
- Üzüm hasadı yapılır.

Baklagiller Tarımı

- Fasulye hasadı yapılır.
- Baklagil yerleri sökülür.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Gebe ineklere iyi bir bakım gösterilmelidir. Doğumlarına 1, ay kala sığırlar sütten kurutulmaya başlanılmıştır. Doğum locaları ve buzağı bölmeleri yeniden gözden geçirilerek noksanlıklar tamamlanıp, dezenfeksiyonları yapılır.
- Herhangi bir nedenle yavru atımı görüldüğünde, böyle hayvanlar derhal tecrit edilerek, gerekli araştırmalar yapılmalı; bulaşıcı bir hastalık durumunda, etkin önlemler alınmalıdır.
- aylık dişi danalara Br. S. 19 aşıları uygulanır.
- Doğumu yaklaşan sığırlara, buzağı septisemi aşısı uygulanır.
- Kış ayları için gerekli gıda ihtiyaçları sağlanır. Silaj çukurları doldurulup, üzerleri tekniğine uygun bir şekilde kapatılıp, kış sezonuna hazır bir duruma getirilir.
- Aylık kayıtlar tutulur.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Meralar kuruduğundan, bu ayda koyunlara ek yem ve yonca verilmelidir. Yonca biçiminden iki-üç gün sonra, kurutularak verilmelidir. Sulama olanağı varsa, meralar sulanarak bir süre daha yararlanılabilecek duruma getirilir. Ağıl yakınlarındaki ekilecek hasıl tarlalarının hazırlanmasına başlanır.
- İyi olmayan hava şartları ve ek besin verilememesi gibi şartlarda; gelişebilecek gebelik toksemesi gibi hastalıklarda, zaman geçirmeden tedavi yoluna gidilmelidir.
- Koyunlara çiçek ve septisemi aşıları uygulanır.
- Pazarlama durumuna göre, kadro fazlası kasaplık niteliğindeki koyunların satışı yapılır.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- Piliçlerin çoğu bu ayda yumurta vermeye başlarlar. Bu devrede; yumurta miktarı, kabuğun şekli ve hayvanların gelişme durumları dikkatle izlenir.
- Sürüdeki stres hallerinde, içme sularına geniş tesirli antibiyotikler ve vitaminli ilaçlar katılır.
- Periyodik pullorum taraması yapılır.
- Büyüme ve yumurta kayıtları tutulur.

Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Tarımı

- Meralardan, münavebeli otlatmak suretiyle hayvanlar yararlandırılır.
- Meralarda yetişmiş veya yetişmekte olan kofralar, mekanik yöntemlerle ayıklanır.
- Yağışlı havalarda, meraların niteliklerinin bozulmaması için hayvan otlatılmasına müsaade edilmemelidir.
- Biçilen otlar modern yöntemlerle kurutulmalıdır.

Çim Tarımı

Çim bakımında sonbahar programı Eylül ayında başlar. İlk yapılacak iş çimlerin boylarını sonbahara uygun bir boyuta alçaltmaktır. Solucanlar bu ay içinde aktif duruma seafoodplus.info dönemde ortaya çıkabilecek zararlılar için zirai ilaç bayilerinin tavsiye edeceği ilaçlar kullanılmalıdır. Eylül ayı bütün bölgelerimizde tohum ekmek için en uygun aydır. Eylül ayının birinci yarısında Ege ve Akdeniz bölgelerinde son gübreleme yapılmalıdır.

Fındık Tarımı

Harman zamanı geciken bazı yörelerde, ürünü sonbahar yağmurlarından iyi korumak gerekmektedir. Erken kurutulamayan veya naylon örtü altında uzun süre kalan fındıkların zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Fındık hasadı tamamlandıktan sonra, fındık filiz güvesi mücadelesi de yapılmalıdır. Bunun için yaprakların altında orta damar ile yan damarların birleştiği üçgen girintilerde kahverengi lekeler bulunup bulunmadığına bakılmalı, baktığımız yaprağın 15&#; inden fazlasında araz görülüyorsa ilaçlama yapılmalıdır.

Hububat Tarımı

- Kışlık ekim için, toprak işlemesi yapılır.

Meyvecilik Tarımı

- Tohum tavaları belirlenerek ekime hazırlanır.
- Çeşitli meyve türlerinde hasada başlanır.
- Meyve bahçelerinde ve fidanlıklarda zirai işlemleri sürdürülür. (Tüketici sağlığı yönünden, meyveli ağaçlarda ilaçlı mücadeleye, hasada 21 gün kala son verilmelidir.)

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Pancarlarda erken söküme devam edilir.
- Pancarlarda sulama yapılır.
- Çeltik sulaması kesilir.
- Erkenci çeltiklerin hasadına başlanır.
- Mısır hasadı yapılır.
- Ayçiçeği hasadı yapılır.

Sebzecilik Tarımı

- Havuç, kışlık yeşil soğan; marul ve turpun fide ve tohumlarının yerlerine ekim ve dikim işleri sürdürülür.
- Hasadı biten sebzelikler temizlenip, kışlık sebzelerin ekimi için toprak hazırlığı yapılır.
- Kışlık için ekilen havuçlarda seyreltme yapılır. Kışlık yetiştirilen sebzelerde ot alma, çapalama ve gerekiyorsa sulama yapılır. Lahana kelebeği mücadelesi yapılır.

Süs Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Cala (Su zambağı)ların saksılara dikimi yapılır.
- Gölgeyi seven bitkiler dışında, diğer gölgelikler kaldırılır. Nem de azltılır.
- Yılbaşında çiçeklenen Yılbaşı Minesi, Atatürk Çiçeği, Yılbaşı Çiçeği, Onbiray Çiçeği ve Çanta Çiçeği gibi bitkilere ve ağustosta saksısı değiştirilen sıklamenlere besin maddesi ve su verilmesine devam edilir.
- Bu ayda geceler soğuk geçtiğinden, havalandırma işlemi azaltılarak, ısı kontrol edilmelidir.

PARK VE BAHÇELERDE

- Soğanlı süs bitkilerinin dikimi için tarla hazırlığı yapılır. Çiftlik gübresi ile gübrelenir.
- Kışlık mevsimlik çiçeklerin tohum ekimi bu ayda tamamlanır.
- Herdem yeşil bitkilerden çelik almaya devam edilir. Ay sonunda bordür ve yastıklar temizlenerek, bellenir ve kışlık fidelerin dikimi için, Çiftlik gübresi ile gübrelenir.
- Çardak gülleri budanır ve çelik alınır.
- Güllerde durgun göz aşısına devam edilir.
- Soğanlılardan Safran (Crocus); Kardelen (Galanthus), pençelilerden Manisa lalesi (Anemone), Girit Lalesi (Ranunculus) gibi bitkilerin dikimleri yapılır.
- Glayöl soğanlarının yaprakları kuruduktan sonra, sökümüne başlanır.
- Ortancaların sert bir şekilde budanmasına ve çelik alınmasına devam edilir.

Zeytincilik Tarımı

- Ağaçların çevresi, hasada hazırlık için, yavaş yavaş düzeltilmeye başlanır.
- Eylül ayının ilk yarısında mutlaka sulanmalıdır. Bu sulama ile, sofralık zeytinlerin kalitesi artacaktır.

 

Ekim Ayı Tarım Takvimi

Antepfıstığı Tarımı

- Hasattan sonra kuru dallar ayıklanır ve budamaya başlanır.
- Derin toprak işlemesi yapılır.
- Bir yıl önce yapılan aşıların tırnakları kesilir

Arıcılık Tarımı

- Arıları kışa hazırlama bakımından ekim ayı çok önemlidir. Bu ayda arılar tam bir kontrolden geçirilir. Ana durumları, yavru durumu, işçi arı durumu ve kışlık bal durumu kontrol edilir.
- Anasız kovanlar birleştirilir.
- İşçi arısı az ve zayıf kovanlar kışı çıkaramayacağı için birleştirilmelidir.
- Mevcut durumu iyi olup, balı noksan olanlar varsa, ballı çerçeve verilir. Yoksa, şurupla besleme yapılır. Kışa hazırlanan kovanlarda, yavru çürüklüğü hastalığına karşı koruyucu olarak, yemleme şurubuna teramisin katılır. Mozeraya karşı da koruyucu olarak fumidil-B şuruba katılarak yemleme yapılır.
- Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir.
- Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır.
- Arı mevcuduna göre, kovanda kg. bal bırakılırsa, kış için yeterli olur.
- Kışa hazırlanan kovanlar yağmurdan korunmalı, uçma delikleri daraltılmalı, yağmur ve rutubetten korunmalıdır.
- Hazırlanan kovanlar kışlanacağı yerde rahatsız edilmemelidir.

Bağcılık Tarımı

- Üzüm hasadına devam edilir.
- Hasadı tamamlanan bağlarda toprak işlemesi ile birlikte, çiftlik gübresi uygulamasına başlanır.

Baklagiller Tarımı

- Fasulyenin hasat ve harmanı tamamlanır.
- Baklagil yerlerinin sürümüne devam edilir ve kışlık ekimler için hazırlanır.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Şap ve yanıkara aşıları yapılır.
- Tüberküloz, paratüberküloz testleri ve brucellosis yönünden serolojik yoklamalar yapılır.
- Çevrede görülen salgın hastalıklara karşı gerekli tedbirler alınır.
- Ay içinde nokra mücadelesi yapılır.
- Genç hayvanlar ile yaşlılar ayrı meralarda otlatılır, ayrı ahırlarda barındırılır.
- Aylık verim kontrolleri yapılarak, kayıtları tutulur.

-        

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Doğum için gereken hazırlıklar tamamlanır.
- İleri gebe koyunlara, meradan yeteri kadar faydalanamadıkları takdirde, yem takviyesi yapılır.
- Yavru atımı görüldüğünde, bu koyunlar derhal tecrit edilir. Atılan yavru ve anadan alınan marazi maddelerin laboratuvarda yapılacak muayeneleri sonucunda, salgın bir hastalık tesbit edilmişse; bu hastalık türüne göre, gerekli işlemler uygulanır.

Kümes Hayvancılığı Tarımı

- Bu ayda tüy dökümüne giren tavukların damızlıkta kalması gerekir. Kusurlu görülen tavuklar ve yumurta verimine geçmemişler ay sonundan itibaren damızlıktan çıkarılabilir.
- Kümesteki ışıklandırma, bir program dahilinde düzenlenmelidir. Aydınlatma süresince, follukların biraz loş ışıklı tutulması faydalıdır.
- Piliç ve tavuklar arasında herhangi bir salgın hastalığın çıkmaması için, koruyucu önlemler alınır.
- Kümeslerde kış mevsimi için gerekli önlemler alınır. Hazırlıklar tamamlanır.
- Yetiştirme kayıtları tutulur.

Çayır-Mer&#;a ve Yem Bitkileri Tarımı

- Yoncaların son biçimi yapılır.
- Yoncaların kurutulmasında, mütecanisliği sağlamak için rutubet, modern yöntemlerle yok edilir.
- Meralarda flora boşluğu olan veya kofalardan açılan yerlere, yeni mera tohumları ekilerek, takviye edilir.
- Gübre takviyesi yapılır. Tohum yatağı uygun hale getirilir.

Çim Tarımı

Ekim ayı içinde düzenli biçim sona erer. Çim alanınızın üzerine dökülen yapraklar temizlenmediği takdirde çiminize zarar verir ve solucan probleminin artmasına neden olur. Bunun için alanınızı süpürmeyi ihmal seafoodplus.info birinci yarısında tohum ekim işi sona erer.

Fındık Tarımı

Fındıklar toplanıp, harman alınmış, çoğu üretici ürününü pazara götürüp bir yıllık emeğinin karşılığını da elde etmiştir. Sıra gelecek yılın ürününü daha da artırmaya, en azından devam ettirmeye gelmiştir. Çünkü Ekim ve Kasım ayları gelecek yıl ürününe hizmet etme aylarıdır. Bunun içinde budamaya önem verilmelidir. Öncelikle fındık dalları ayıklanmalı kurumuş, kırılmış veya verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerleri yeni genç kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Bu arada gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır.Öte yandan kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal izdüşümüne(dalların altına) gelecek şekilde cm derinlikte açılacak çukura atılarak kullanılmalıdıseafoodplus.info Mayıs böceği larvaları ile ilaçlı mücadele de eylül-ekim aylarında yapılır. Bunun için 50x50 cm &#;lik çerçeve ile bahçenin araz görülen 16 ayrı yerinde işaretleme yapılır, buralar 25 cm derinliğinde kazılır bir örtü üzerine alınan toprak incelenerek 1m &#; de (4 çerçeve alanı) 3 adet larva varsa toprak ilaçlaması yapılmalıdır.

Hububat Tarımı

- Kışlık ekimler için toprak hazırlığı yapılır.
- Hububat ekimine başlanır.

Meyvecilik Tarımı

- Hasadın tamamlandığı bahçelere çiftlik gübresi verilir.
- Fidan çukurlarının yerleri işaretlenir ve çukurlar açılır.
- Fidanlıklarda manas ve diğer toprakaltı zararlılarına karşı toprak ilaçlaması ve benzeri mücadele yöntemleri uygulanır.
- Kurumuş, hastalıklı ağaç ve dallar budama yoluyla çıkarılıp, yokedilir.
- Su kanalları ve arklar, tahliye kanalları ve benzeri sulama yapılarında gerekli temizlik ve bakım işleri yapılır.

Sanayi Bitkileri Tarımı

- Pancarda söküm işleri başlar.
- Hububat ekimi için pancar yerleri sürülerek, ekime hazırlanır.
- Çeltik hasat ve harmanı yapılır.
- Ayçiçeği hasadı yapılır.
- Boşalan tarlalar, hububat ekimi için sürülüp hazırlanır.

Sebzecilik Tarımı

- Bu ayın ikinci yarısından itibaren erken donlar başlayabilir. Bu nedenle, yazlık sebzelerin hasadı bitirilmelidir. Aksi halde, sebzeler don tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
- Kereviz, ıspanak, lahana, karnabahar, turp ve marulda bakım işlerine devam edilir. Hasada başlanır. İlkbaharda çıkacak olan fındık turpunun tohumları tarlaya ekilir.
- Lahana kelebeği mücadelesine devam edilir.
- Çiftlik gübresi uygulamasına ve toprak işlemesine devam edilir.

Süsü Bitkileri Tarımı

SERALARDA
- Küpe, sardunya, çingülü gibi bitkilerin budaması yapılır.
- Gloxinia (Patlıcan çiçeği) yumruları saksılara dikilir.
- Yılbaşında çiçek verecek olan saksılı süs bitkileri (Primula, siklamen vb.) iki haftada bir sıvı gübre ile beslenir. Bu arada, saksıya alınan ve çiçek vermek üzere olan kasımpatları da gübrelenir.
- Gonca tekleme yapılır.

PARK VE BAHÇELERDE
- Yeri hazırlanan soğanlı süs bitkilerinin (Lale, nergis, sümbül, frezya, zambak) dikimleri yapılır.
- Bordürlerde bulunan çiçekler toplanarak, sadece kasımpatıları ve yıldızlar bırakılır. Kasımpatılarına sıvı gübre verilir. Gonca tekleme yapılır. Bordürlerin toprağı derin olarak bellenerek, çürümüş gübre verilir.
- Çukur kalmış olan çim sahaları onarılır.
- Çim tohumlarının ekimi yapılır.
- Eğer don olmuşsa; yıldızlar kaldırılarak, yumruları kurutulur ve saklanır.
- Yazlık mevsimlik çiçeklerin tohum kapsülleri toplanır.

Zeytincilik Tarımı

- Yeşil gübreleme için, toprak tavlı ise tohumlar ekilmelidir.
- Tavlı topraklarda sonbahar sürümü yapılır.
- Hasada hazırlık olarak ağaç çevresi düzeltilmelidir.
- Çeşitli nedenlerle dökülen taneler toplanmalıdır.
- Yeşil zeytin salamurası için, tane hasadı yapılabilir.
- Teras onarılmasına başlanır.

Kasım Ayı Tarım Takvimi

Antepfıstığı Tarımı

- Karagöz kurdu ile mücadele için budama artıkları ağaca bir demet hesabıyla bahçeye bırakılır.
- Bahçe temizliği ve toprak işlemesi yapılır.
- Şekil verilir.
- Budamaya devam edilir.
- Bir yıl önce yapılan aşıların tırnakları kesilir.

Arıcılık Tarımı

- Ekim ayında yapılan işler tamamlanır. Zayıf ve anasız arılar birleştirilir.
- Arılar yeteri besin bırakılmış kovanlarda kış uykusuna bırakılır.

Bağcılık Tarımı

- Çiftlik gübresi tatbikatı ve toprak işlemesi yapılır.
- Aralama işine başlanır. Yaprakları yarı yarıya sararıp düşmeye başlayan bağlarda aralama yapılır. Aralama, budamanın ilk işidir. Aralama ile, asma üzerinde oduna kaçmış ve uzamış dallar kesilir. Esas budama daha sonraya bırakılır. Bu suretle, asmanın daha geç uyanması ve ilkbaharın tehlikeli donlarını atlatması sağlanmış olur. Don tehlikesi olmayan yerlerde, aralama ve budama aynı anda yapılabilir.
- Yeni bağ tesis edecek yerlerde kirizma yapılır.
- Kışın sert geçtiği yerlerdeki bağlarda, söküm ve hendekleme yapılır.
- Müşküle üzümü ince plastik torbalar içerisine alınarak, asma üzerinde muhafaza edilir.

Baklagiller Tarımı

- Bakla ekimi için toprak hazırlığı yapılır.

Büyükbaş Hayvancılık Tarımı

- Tohumlama ve tohum hizmetlerine devam edilir.
- Mevsim ve işletme koşullarına göre, yem değişikliğine-hayvan alıştırılarak geçilir.
- Gebeliğin son üç ayında, ananın daha yoğun bir şekilde beslenmesine çalışılır.(İlk aylarda 5 kg, son ayda 10kg süt veriminde verildiği kalite ve miktarında yem verilmeli, yalnız kesif yem miktarı titizlikle dengelenmelidir.)
- Doğum sonrası görülebilecek meme iltihabı ve diğer hastalıklar için, bir önlem olmak üzere, gebe analara antibiyotik kürü uygulanmalı; yemlere mineral karması katılmalıdır.
- Bu ayın ortalarına kadar nokra mücadelesi yapılır.

Küçükbaş Hayvancılık Tarımı

- Bu ayda düşük rakımlı yörelerde, koyunların doğumları başlar. Kuzulama tarihi çok yakın olan analar, ağıl yakınlarında meralandırılır. İyi ve uygun bir bakım ve beslenme ile, koyunlar doğum sırasında yüksek bir kondisyonda tutulur.
- Doğan kuzular, hemen ayrı temiz bir bölmeye alınır; göbek kordonu tentürdiyota batırılır. Birkaç gün bu işleme devam edilerek, gazlı bez ile bağlı tutulur.
- Belirgin bir kuzu ishali görüldüğünde, derhal koruyucu önlemler alınır. Gerekli görülürse, septisemi serumu uygulanır.
- Hastalıklardan korunmak için, ağılların teknik ve hijyenik koşullara uygun olması sağlanır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir