oruç tutarken ezan okunurken su içilir mi / Ezan okurken su içilir mi? Sahurda ne zamana kadar yeme - içme bırakılır?

Oruç Tutarken Ezan Okunurken Su Içilir Mi

oruç tutarken ezan okunurken su içilir mi

Ezan Okunurken Su &#;çmek Orucu Bozar M&#;?

Ramazan ay&#;n&#;n getirdi&#;i özel yükümlülükler ve sorumluluklar, oruç tutanlar&#; yak&#;ndan ilgilendirmektedir. Manevi kurallar&#; olan bu kutsal ay&#;n, ruha ve bedene sa&#;layaca&#;&#; yararlar sayesinde ki&#;i doygunlu&#;a ula&#;&#;r. Bu süreç içinde, pek çok ki&#;i oruç tutman&#;n inceliklerini merak eder.

&#;lk defa oruç tutacaklar ise kusursuz &#;ekilde oruç tutmak için gerekeni yapmak ister. Birçok ki&#;inin merak etti&#;i ancak bir türlü net yan&#;t alamad&#;&#;&#; sorular, ramazan ay&#;nda s&#;k s&#;k gündeme gelir. Bu sorulardan biri de ramazanda ezan okunurken su içilir mi sorusu olur.

&#;lginizi çekebilir: Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

ezan okunurken su içilir mi

Hem sahurda hem de iftar zaman&#;nda su içmek, oruç tutan ki&#;i için önemli bir eylemdir. Din görevlileri taraf&#;ndan s&#;kça vurgulanan sahur vaktinde ezan okunurken su içilir mi sorusuna bu sayfada biz de de&#;iniyoruz. Ezan okunurken su içilir mi sahur vaktinde onlarca ki&#;inin akl&#;n&#; kar&#;&#;t&#;ran bir konu olmu&#;tur.

Bu nedenle sizler için ezan okunurken su içilir mi Diyanet görü&#;lerini bu sat&#;rlara ekledik. Ezan okunmaya ba&#;land&#;ktan sonra su içilir mi sorusunun cevab&#; yaz&#;m&#;z&#; okudu&#;unuzda netle&#;ecektir. Oruç tutmak için niyet etmeden önce sahurda dikkat etmeniz gereken hususlardan birini &#;imdi sizlere ifade edece&#;iz.

&#;msak vakti ezan okunurken su içilir mi diyenler, bu yaz&#;m&#;z&#; kendine rehber alabilir!

&#;lginizi çekebilir: &#;stanbul &#;ftar Vakti, Ramazan &#;msakiyesi, &#;ftar Saatleri

Sahurda Ezan Okunurken Su &#;çilir Mi? Diyanet Aç&#;klad&#;

Ezan okunurken su içilir mi sahurda su içme ne zaman bitmelidir sorusunun yan&#;t&#;n&#; vermeden önce sizlere sahur vaktinin ne demek oldu&#;unu yeniden hat&#;rlatmak isteriz. Sahur vakti, her sene ramazan ay&#;nda oruç tutanlar&#; yak&#;ndan ilgilendiren bir zaman dilimidir.

Sahur vaktinde gün boyunca tutulacak oruç için haz&#;rl&#;k yap&#;l&#;r. En sa&#;l&#;kl&#; ve doyurucu besinlerle geçen sahur sofras&#;n&#;n ard&#;ndan niyet edilir ve oruç süresi ba&#;lar. Sahurun bitti&#;ini, sabah ezan&#; duyurur.

Sahur sofras&#;ndan kalkt&#;ktan sonra duyabilece&#;iniz ezan sesi size art&#;k yeme içmenin son buldu&#;unu anlat&#;r. &#;ftar saatine kadar bir &#;ey yemeden ve içmeden durman&#;z gerekti&#;ini hat&#;rlat&#;r sahur vakti.

&#;msak vakti, ramazan ay&#;nda önemli bir vakittir. &#;msak vaktinin ba&#;lamas&#;yla beraber sabah ezan&#; okunur ve art&#;k oruç tutacak ki&#;iler niyet edip oruca ba&#;lar.

&#;lginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Ba&#;lar, Biter?

ezan okunurken su içilir mi

Sahurda bol bol su içilir. Bu nedenle pek çok ki&#;i ezan okunurken su içilir mi Nihat Hatipo&#;lu ve di&#;er bilirki&#;iler bu konuda neler söylemi&#; diye merak eder. Uzmanlar&#;n ifadelerine göre sahur zaman&#;nda su içmek belirli bir süreye kadar devam edebilir. &#;msak vaktinin gelmesiyle su içme ve yemek yeme bitmelidir.

&#;ayet a&#;z&#;n&#;zda su varsa ve tam içerken ezan okunmaya ba&#;lad&#;ysa; a&#;z&#;n&#;zdaki son damla ve lokmay&#; yutman&#;zda bir sak&#;nca yoktur. Ancak bilerek ve isteyerek ezan okunurken su içmeye ba&#;lad&#;ysan&#;z, ezan bitene kadar su içmeye devam ediyorsan&#;z bu dinen uygun görülmemektedir.

Ömer Nasuhi Bilmen’e göre imsak vakti girdikten sonra a&#;&#;zda kalan k&#;r&#;nt&#;lar nohut tanesinden küçük ise bu takdirde oruç bozulmaz; nohut tanesinden büyük olmalar&#; durumunda oruç bozulur ve kazas&#; gerekir.

&#;lginizi çekebilir: Ramazan Bayram&#; Namaz&#; Saat Kaçta? Nas&#;l K&#;l&#;n&#;r?

sahurda ezan okunurken su içilir mi

Di&#;lerin aras&#;nda kalan susam veya bu&#;day tanesi gibi pek az bir &#;eyi yutmak orucu bozmaz. Fakat böyle bir &#;ey d&#;&#;ardan al&#;n&#;p yutulmas&#; durumunda ise oruç bozulur. Dini kaynaklarda yer alan ifadeleri yorumlayan din görevlileri, ezan okunduktan sonra yeme içmenin kesilmesini hat&#;rlat&#;r.

Oruç tutanlara ve sahur vaktine gösterilen sayg&#;dan ötürü; ezandan önce tüm i&#;lerinizi bitirmi&#; olman&#;z önerilir. Ezan&#; sakin ve niyet ederek dinlemeniz, tutaca&#;&#;n&#;z oruç için daha hay&#;rl&#; olacakt&#;r. Bilerek ve isteyerek tam ezan okunurken su içerseniz; tutaca&#;&#;n&#;z oruç için kaza orucu tutman&#;z uygun görülür.

Ezan okunurken su içilir mi oruç tam olarak ne zaman ba&#;lar sorusuna en sa&#;l&#;kl&#; cevap tabii ki Kuran’da ilgili ayetlere bak&#;larak al&#;nabilir. Diyanet &#;&#;leri bu konuda gelen soruya cevaben &#;u ayet ile cevap vermi&#;tir:

“(Ramazan gecelerinde) &#;afa&#;&#;n ayd&#;nl&#;&#;&#;n&#; gecenin karanl&#;&#;&#;ndan ay&#;rt edinceye (tan yeri a&#;ar&#;ncaya/fecr-i sâd&#;&#;a) kadar yiyin, için. Sonra da ak&#;ama kadar (yiyip içmeden, cinsel ili&#;kide bulunmadan) orucu tamamlay&#;n.” (Bakara, 2/)

Ezan okunmaya ba&#;lay&#;nca su içilir mi sorusu için Nihat Hatipo&#;lu ezanla birlikte yeme içme eyleminde b&#;çak gibi bir kesintinin olmas&#;n&#;n gerekmedi&#;inin alt&#;n&#; çizmi&#;tir. Sahura uyanamam&#;&#;san&#;z ve ezan sesiyle irkilerek kalkarsan&#;z ezan bitene kadar birkaç lokma at&#;&#;t&#;rabilir ve su içebilirsiniz.

Sahurda oruç tutmak için ezan okunurken su içilir mi sorusundan sonra akl&#;n&#;za iftarda ezan okunurken su içilir mi sorusu da gelmi&#; olabilir. Ezan okunurken su içilir mi sorusu da Nihat Hatipo&#;lu taraf&#;ndan da cevaplanm&#;&#; bir sorudur. &#;ftar vakti ezan okundu&#;u andan itibaren oruç aç&#;labilir. Ezan&#; dikkatle dinleyip, tekrar etmek sünnettir bu yüzden ezan&#;n hemen sonras&#;nda oruç açmay&#; da tercih edebilirsiniz.

ramazanda ezan okunurken su içilir mi

Diyanet Ezan Okunurken Su &#;çilir Mi Sorusuna Ne Yan&#;t Veriyor?

Diyanet taraf&#;ndan yap&#;lan aç&#;klamaya göre:

&#;msak vakti ayn&#; zamanda gecenin sona erdi&#;i, yats&#; namaz&#; vaktinin ç&#;k&#;p sabah namaz&#; vaktinin girdi&#;i and&#;r. Ezan da imsak vaktinin ba&#;lamas&#; ile okunmaktad&#;r. Bu sebeple ezan&#;n ba&#;lamas&#; ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan ba&#;lad&#;&#;&#; s&#;rada a&#;&#;zda bulunan lokman&#;n yutulmas&#;nda bir sak&#;nca yoktur. Bu aç&#;klamaya göre ezan okunurken su içebilirsiniz.

Sahurda Sabah Ezan Okunurken Su &#;çilir Mi?

Sahur vaktinde ezandan önce yeme içme eyleminin son bulmas&#; önerilmektedir. Ezan okunmadan di&#;lerin f&#;rçalanmas&#; ve niyetin edilmesi önemli bir i&#;tir. Sahur ezan&#; okunurken su içmek isterseniz; a&#;&#;z içindeki suyu yutabilirsiniz. Ancak bilinçli &#;ekilde ezan&#;n okundu&#;unu duyup hemen barda&#;a su doldurup içerseniz bu niyetin ve orucun kabul edilmedi&#;ini ifade etmektedir. Dini kaynaklarda imsak vaktine kadar yemekler yenmeli ve son su içilmelidir.

ezan okunurken su içilir mi

Sahur Nedir? Ne Zaman Ba&#;lar, Biter?

Sahurda Susatmayacak Yiyecekler Listesi

Sahur Duas&#; Arapça Okunu&#;u, Türkçe Anlam&#;

Sahurda Ne Yenir? En Sa&#;l&#;kl&#; Diyetisyen Menüleri

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Ac&#;kmay&#;z?

Sahurda ezan bitene kadar su içilir mi? (25 Mayıs Salı)

Ezan okunurken su içersek orucun bozulup bozulmayacağına dair sorular yer almaktadır. Soru işareti yaratan konulara ezan okununca su içersek bozulur veya bozulmaz diyen önemli açıklamalar bulunuyor. Orucun günlük bitme vakti ezan okunurken değişik  durumlar bulunmaktadır. Diyanet İşlerinin bu konuda verdiği cevaba göre; Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder.İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.
SAHURDA EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet İşleri sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı ilgili vatandaşların merak ettiği sorunun yanıtını verdi. Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir.Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar.O gününün orucuna niyetlenmek isteyen kişi, ancak sabah ezanına kadar bir şeyler yiyip içebilir.


UNUTARAK YİYİP İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Kişi oruçluyken unutup bir şeyler yiyip içerse orucu bozulmaz. Peygamber Efendimiz konuyla alakalı, "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir" buyurmuştur (Buhari, "Savm", 26)

SAHURA NE KADAR KALDI?

EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK YEMEK YEMEK ORUCU BOZAR MI?

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu bu sorunun yanıtı ile ilgili bir açıklamada bulundu. İşte, Nihat Hatipoğlu'nun yaptığı açıklama:

Ezan okunduktan sonra elinizde su var ise suyunuzu bitirebilirsiniz. Çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sav) zamanında saat yoktu. Ufka bakıyorlardı ve ufka göre hareket ediyorlardı. Onun için çok az, birkaç dakikalık bir şey problem oluşturmaz.


DİYANET EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK YEMEK YEMEK İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Ramazan ayında en çok cevap aranan sorulardan biri de ezan okunurken "su içme" konusu oldu. Peki, Diyanet ezan okunduğu esnada su içme konusuna ne yanıt veriyor. Ezan okunurken su içilir mi?

''Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur''

ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER NELERDİR ?

1- Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içmek,

2- Ağza gelen kusuntunun geri gitmesi,

3- Oksijen tüpüyle ilaçsız suni hava vermek,

4- Orucu bozmaya niyet edip de bozmamak,

5- İstemeyerek ağız dolusu kusmak,

6- İsteyerek, zorlayarak biraz kusmak,

7- Sahurda tokluk veren ilaçlar kullanmak,

8- Göze katı veya sıvı ilaç koymak veya ıslak lens takmak,

9- Gıybet etmek,

İFTARA NE KADAR KALDI?

Rüyada ihtilam olmak,

Diş çukuruna ilaç koymak,

Çiçek, kolonya veya parfüm koklamak,

Morfinsiz, iğnesiz diş çektirmek,

Yutmadan yemeğin tadına bakmak,

Sakındığı halde toz ve dumanın boğazdan veya burundan içeri girmesi,

Diş çektirince gelen tükürükten az kanı yutmak,

Ağzını yıkadıktan sonra kalan yaşlığı tükürükle yutmak,

Dişler arasında kalan, nohuttan küçük olan şeyi yutmak,

Hacamat olmak, kan aldırmak, akupunktur kullanmak,

Kulağa su kaçması,

Misvak kullanmak, macunsuz diş fırçalamak (Macunlu fırçalamakla da oruç bozulmaz fakat mekruh olur. Macun yutulursa oruç bozulur, kaza gerekir.),

Gusletmek, banyo yapmak,

İdrar yoluna pamuk koymak (Ş,fiî'de bozar.),



Sağlam deriye ilaç, krem sürmek, her çeşit yakı, sigara bandı, tokluk bandı koymak,

Yaraya imsak vaktinden önce konan sıvı ilacın, imsak vaktinden sonra emilmesi,

Yaradan çıkan kan, irin ve benzerlerinin tekrar içeri girmesi,

Arı sokması,

Dudaktaki yaşlığı yutmak,

Banyoda oluşan su buharını teneffüs etmek,

Ele iğne batıp kırığının içinde kalması,

Kulağa pamuklu çubuk sokmak (Ş,fiî'de bozar.),

Kanayan yere, kanın durması için kan taşı sürmek,

Ağza gelen yemeği, balgamı, kusmuğu veya baştan buruna gelen akıntıyı yutmak,

Bel soğukluğu hastalığından dolayı akıntı gelmesi,

Evi haşere için ilaçlayan, ister istemez ilacı teneffüs etse de orucu bozulmuş olmaz; çünkü sakınmak zordur,

Kulağa sabunlu su kaçırması,

Ağza su alıp çalkalamak veya ağzı yıkadıktan sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle yutmak,

Hanımını öpenin orucu, meni gelse de bozulmaz. Öperken şehvetlenip cünüp olursa bozulur (Cünüp olma ihtimali varsa, hanımını öpmesi mekruh olur. Orucu bozacak derecede çok öperse haram işlemiş olur. Çünkü orucu mazeretsiz bozmak haramdır. Ama öperek cünüp olunca kaza gerekir, kefaret gerekmez.),

Akupunktur kullanmak orucu bozmaz. Akupunkturun sadece iğnesi giriyor, vücudun içine bir şey zerk edilmiyor,

Çatlak dudağa veya eldeki yarığa krem, tentürdiyot, kolonya veya oksijenli su sürmek (Açık yaraya sürülen merhemin, içeri sızdığı iyi bilinmedikçe orucu bozmadığı, S. Ebediyye'de bildirilmektedir. İyi bilmek, zanla olmaz. Kesin bilmek gerekir. Kesin bilinmeyince bozar denilemez.),

İğneli epilasyon yaptırmak orucu bozmaz. İçeriye ilaç gibi bir şey girmedikçe, vücuda iğne batırmak orucu bozmaz. İğneli epilasyonda içeriye ilaç girmiyor. Sadece iğne, kıl folikülüne sokularak akım veriliyor,

Kaş, bıyık aldırmak, etek tıraşı olmak ve epilasyon orucu bozmaz,

Oruçlunun ağzına gözyaşı veya ter girerse, bir iki damla gibi azsa, orucunu bozmaz, çünkü bundan korunmak zordur. Çok olur da tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz.

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, (sakın) bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." Unutarak yeyip içerken oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzını boşaltıp yıkar ve oruca devam eder. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra boğazından aşağıya bir şey geçerse orucu bozulur. Bir kimse unutarak yiyen bir oruçluyu gördüğünde eğer güçlü kuvvetli olup dayanabilen bir kişi ise, oruçlu olduğunu kendisine hatırlatır, zayıf ve güçsüz bir kişi ise hatırlatmaz.

Bir suya dalıp kulağına su kaçmak, kendi isteği olmayarak boğazına toz ve Duman girmek, kendi isteği olmayarak kusmak, kendiliğinden içeriden gelen kusuntusu yine kendiliğinden içeriye gitmek, uyurken ihtilam olmak, dokunma ve öpme olmadan sadece bakmak ve düşünmek sebebiyle boşalmak, karısını sadece öpmek, geceleyin cünüp olduğu halde sabaha kadar yıkanmayı gündüz yıkanmak, dişleri arasında sahur yemeğinden kalan nohut miktarından az olan kırıntıyı yutmak, ağızdaki tükürüğü yutmak, ağzına gelen balgamı yutmak, kafasından burnuma gelen akıntıyı içine çekip yutmak, ağzına aldığı ilacın tadı boğazına varmak, erkeğin tenasül organına ilaç veya su akıtmak, göze ilaç damlatmak, kan aldırmak, gözlerine sürme çekmek gibi durumlar orucu bozmaz.

Orucu bozan şeyler

Dinde reformcular, (Kolaylaştırın, güçleştirmeyin) hadisini, (Abdest alırken ağza bulaşan su orucu bozmadığı gibi, ağza sıkılan ilaçlı sprey de orucu bozmaz. Burun damlası da içeri girse bile bozmaz. İğne veya serumla ilaç vermek, makattan ve vajinadan fitil kullanmak, dilaltı hapını emmek ve kulağa damlatılan ilaç da orucu bozmaz) şeklinde yorumluyorlar. Bu yorumlar yanlış değil mi?

Elbette yanlıştır. Hepsi, dört mezhepte de orucu bozar. Fıkıh kitaplarında gıda veya deva [ilaç] olan bir şeyi yutmak orucu bozar deniyor. Kum, toprak, maden gibi gıda ve deva olmayanlar ise orucu bozar, fakat kefaret gerektirmez. (Redd-ül-muhtar)

Gıda ve deva olanların serumla, iğneyle verilmesi orucu bozar, kefaret değil kaza gerektirir. Mesela açık yaraya konulan sıvı ilaç emilirse, orucu bozar, fakat kefaret gerekmez. Astım spreyinin içinde ilaç olduğu için bozar. Ağza girip yutulan bir şeyin, az veya çok olmasının önemi yoktur. Bir damla ilaç veya bir damla su, isteyerek yutulursa oruç bozulur, kefaret de gerekir. Abdest alırken istemeden yutulursa kefaret gerekmez, çünkü bunda kasıt yoktur. Abdest alırken ağızda kalan yaşlığı yutmakla, ağza burna verilen ilacın yutulması mukayese edilemez, çünkü abdest almak zarurettir. İlaç almak da zarurettir denirse, zaten oruç tutamayacak kadar hasta olanın oruç tutmamasına ruhsat verilmiştir. İyileşince tutar. Reformcuların dediği gibi, (Hem ilacı alır, hem de oruçlu olurum) demek çok yanlıştır.

Dört mezhepte de ve bütün müctehid imamlara göre, yaraya konulan ilaç, cevfe [içeriye] giderse oruç bozulur. Ş,fiî'de, dimağ [beyin], karın, bağırsak, mesane birer cevftir. Mesela, baştaki kemik yarılsa, buradaki yaraya konulan ilaç, cevfe yani beyne gideceğinden oruç bozulmuş olur.

Şafii'de karna bıçak saplansa, bıçağın ucu mideye, yani cevfe girdiği için oruç bozulur. Sağlam deriden bıçak, cevfe girince oruç bozulduğu gibi, iğneyle adaleyi veya damarı yırtarak verilen ilaç, cevfe ulaşınca oruç bozulmuş olur. Hanefi'deyse, bıçak tamamen midenin içine girerse oruç bozulur.

Bugün tıpta, serumun mesaneye, dimağa ve vücudun her yerine gittiği kesin olarak bilinmektedir. O halde serum, dört mezhepte de orucu bozar. Sadece kaza gerekir. Tıp, damardan veya adaleden verilen ilacın, dimağ ve mesaneye gittiğini bildirirken, hiç kimse, (Serum veya enjeksiyonla verilen ilaç, cevfe [yani dimağ ve mesane gibi yerlere] gitmez) diyemez. Derse de ilmî olmaz, indî olur ve hiç kıymeti olmaz. [Buradaki Hanefîyle ilgili bilgiler, Taht,vi, Mebsut, Bedayi gibi, Ş,fiîlerle ilgili bilgiler ise, Mecmû, Muğn-il-muhtaç, Tuhfe, Env,r, Kummesr,, B,curi, Şerh-i İbni B,curi gibi muteber eserlerden alınmıştır.]

Lavman yaptırmak, Maliki hariç, diğer mezheplerde bozar. (El-fıkh-u alel-mezahib-i erbaa)

Makattan ve vajinadan fitil kullanmak, hatta pamuğun girip kaybolması, parmağın yaş olarak girmesi, kulağa ilaç damlatmak ve burna sıvı ilaç çekmek de orucu bozar. (Redd-ül-muhtar, Hindiye, Hidaye)

Dilaltı hapı ise ilaçtır, mukoza denilen yumuşak dokudan emildiği için, deri altına iğneyle ilaç zerki gibi olup orucu bozar. Ağız içindeki mukozadan değil de, vücuttaki sağlam deriden emilen ilaçlar bozmaz.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Genel Haber

Gündem

Kaynak: funduszeue.info

Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir mi veya Yemek Yenilir mi? Oruca Ne Zaman Başlanır?

Haberler

Blog

İnanç

Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir mi veya Yemek Yenilir mi? Oruca Ne Zaman Başlanır?

Oruç ibadetini faziletlerinin en fazla olduğu Ramazan ayında tutmak, İslamiyet'in şartlarında biridir. Hadis-i şeriflerde 'Oruç tutmak insanı kötülüklerden korur' şeklinde ifade edilen oruca, sahurda niyet edilerek başlanır. Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Her müslümanın bilmesi ve uyması gereken bu kuralların yanında oruç ibadeti ile ilgili bazı kafa karışıklıkları da yaşanmaktadır. Sahurda ezan okunurken su içmek de bunlardan biridir. Peki, sahurda ne zamana kadar su içilir, yemek yenilir? Ezan okunurken su içilir mi? Ezan okunurken yemek yenir mi? 

İşte, detaylar:

Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir mi?

Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir mi?

Sahurda Ezan Okunurken Su İçmek, Yemek Yemek:

Sahurda Ezan Okunurken Su İçmek, Yemek Yemek:

Günümüzde ise takvimde gösterilen 'imsak', oruca başlama vakti olarak ifade edilir!

Günümüzde ise takvimde gösterilen 'imsak', oruca başlama vakti olarak ifade edilir!

Sahurda Ezan Okunurken Yemek Yenir mi?

Sahurda Ezan Okunurken Yemek Yenir mi?

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Diyanet İşlerinin açıklaması nedir?

Ramazan ayının gelişi ile insanların aklında oruçla ilgili sorular oluşmaya başladı. Oruç tutarken ne yaparsam orucum bozulur? Şeklinde birçok soru ile karşılaşıyoruz. En çok merak edilen sorulardan biri ise sahurda ezan sesini duyduğumuz vakit su içebilir miyiz sorusu oluyor. Bu sorunun cevabını sizin için araştırdık. Peki, Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Diyanet İşlerinin açıklaması nedir? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

SAHURDA EZAN OKUNURKEN SU İÇİLİR Mİ?

Sahur sırasında ezanı duyduğumuz vakit su içebilir miyiz? Sorusu eminim birçok kişinin aklına takılan bir sorudur. Bu sorunun yanıtı birçok ilahiyat hocası ve din bilimciler veriyor. Bununla birlikte Diyanet İşleri Bakanlığının da yanıtı merak ediliyor.

Normalde orucun başlama saati olan imsak vaktine kadar bir şeyler yiyip içilebilir. Fakat imsak vaktine girildiği anda yeme içme faslı kesilmelidir. Dolayısıyla imsak vaktinden önce su içiyorsanız bir sorun olmayacaktır. Eğer ki ezan okunduğu sıra imsak vakti ise su içmek orucu bozan bir unsur teşkil eder.

Bu soru üzerine Nihat Hatipoğlu'nun cevabı şu şekilde olmuştur:

"Ezan okunduktan sonra elinizde su varsa suyunuzu bitirin. Çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(Sav) zamanında saat yoktu. Ufka bakıp ona göre hareket ediyorlardı. Dolayısıyla birkaç dakikalık gecikme bir problem oluşturmaz.

Bu konu üzerine Diyanet İşlerinin açıklaması daha farklıdır.

DİYANET İŞLERİNİN AÇIKLAMASI NEDİR?

Orucun başlama saati olan imsak vaktine kadar bir şeyler yiyip içilebilir. Fakat imsak vaktine girildiği anda yeme içme faslı kesilmelidir. Dolayısıyla imsak vaktinden önce su içiyorsanız bir sorun olmayacaktır. Eğer ki ezan okunduğu sıra imsak vakti ise su içmek orucu bozan bir unsur teşkil eder. Burada önemli olan imsak vakti, imsak vakti geçti ise su içmeniz orucunuzu bozacak bir unsur olacaktır. Bununla birlikte diyanet İşlerinin açıklaması aşağıdaki gibidir:

Unutarak bir şey yer veya içersek;

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, ).

funduszeue.info - Gündem

Diyanet İşleri BaşkanlığıHaberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası