en iyi siyahi futbolcular / Beşiktaş yabancı futbolcuları listesi - Vikipedi

En Iyi Siyahi Futbolcular

en iyi siyahi futbolcular

Beşiktaş yabancı futbolcuları listesi

Beşiktaş'lı yabancı futbolcular, Beşiktaş'ta oynamış veya oynayan ve Türk olmayan futbol oyuncularının listesidir. Listede Türk vatandaşı olan yabancı uyruklu futbolcular da vardır (Mirsad Kovačević-Mirsad Güneş, Sead Halilagiç-Sead Dost, Roman Dąbrowski-Kaan Dobra, Márcio Ferreira Perreira Nobre-Mert Nobre, Marco Aurélio Brito Dos Prazeres ise Mehmet Aurelio olarak Türk vatandaşı olup Türkçe isim almışlardır).

Beşiktaş, 1966-67 sezonundan itibaren kadrosunda yabancı futbolcular barındırmıştır. İlk yabancıları Macar Tibor Szalay ve Joe Erwin Kuzman olan Beşiktaş, 1979-80 sezonu itibaren, yabancı futbolcu alınması yönündeki yasak nedeniyle yabancı futbolcu almamış, 1983-84 sezonu ile tekrar yabancı futbolcu kullanmaya başlamıştır.

Futbolcular[değiştir

Türkiye'ye Gelmiş En İyi Yabancı Futbolcular: 21 Efsane Futbolcu

"En iyiler listesi"yapmak oldukça zevkli, bir o kadar da ciddi ve zor bir iştir. "Türkiye’de oynamış en iyi 21 yabancı futbolcu" gibi iddialı bir liste hazırlamak ise çok daha zor oldu… Yüzlerce isim arasında filtreleme yapmak ve sıralama yaratabilmek için elbette bazı kriterlere ihtiyacımız vardı. Önce o kriterleri sıralayalım, sonra da 21 efsaneyi. Listemizde iddialıyız ancak yorumlara da açığız elbette.

Nasıl değerlendirdik?

  • %25: Oyuncunun dünya çapındaki isim değeri

  • %25: Türkiye’de oynadığında en iyi zamanına ne kadar yakın olduğu

  • %25: Sahadaki performansı, başarıları

  • %25: Oynadığı kulüpte yarattığı manevi etki, ikonluk derecesi

21. Carlos Antonio Zago

Roma’nın 2000/01 sezonunda kazandığı efsane şampiyonluğun kahramanlarından biriydi. Hem Serie A hem de Brezilya milli takımı geçmişiyle ülkemize gelen en kariyerli stoperlerden. Ancak onun farkı, klasik bir stoper olmayışıydı. Sertlik, hatta gaddarlık anlamında tam bir stoper olsa da, Lucescu’nun üçlü savunmasının sağında sıkça hücuma katılıp, Beşiktaş’ın 100. yıl şampiyonluğunu elde ederken oynadığı güzel futbolun bir parçası olmayı başarmıştı.

20. Stephen Appiah

Ülkemizi “box to box orta saha” tabiriyle tanıştıran adam dersek abartmış olmayız. Stephen Appiah’ı da özel kılan şey bu. Bugün hala iki ceza sahası arasında oynayan, çift yönlü orta saha tarif edildiğinde “Appiah gibi” denir. O dönem Juventus’tan direkt olarak transfer edilmesiyle de dikkat çekiyor aslında. Bugünlerde 25 yaşında bir oyuncuyu oralardan almak çok güç. Kattığı yüksek enerji, attığı kritik gollerle Fenerbahçelilerin kalbinde ayrı bir yeri olduğu kesin.

19. Mario Jardel

Sadece Süper Lig’den değil, dünya futbolundan geçmiş en “saf golcüler" arasında. Yani mesleği futbolculuk değil, direkt olarak golcülüktü. Galatasaray’a transfer olduğunda takımın geri kalanıyla arasının iyi olmadığı ve pek pas almadığı aşikardı. Buna rağmen genelde 30’un üzerinde gol attı. Pek tabii ki en unutulmazları Real Madrid’e hem Süper Kupa hem de Şampiyonlar Ligi’nde attığı gollerdi. Bir yıldan fazla kalmış olsa adı listede daha üst sıralarda olurdu.

18. Pablo Martin Batalla

Süper Lig tarihinin en özel anlarından biri, Bursaspor’un kazandığı şampiyonluktu. Ve tam da bu sebeple, Pablo Martin Batalla yukarıdaki kriterlerin birkaçını hiç karşılamamasına rağmen bu listede olmayı hak ediyor. Başarılarının dışında İtalyanların “trequartista” dediği, orta sahaya ve forvete eşit miktarda destek veren, komple 10 numaraların da harika bir örneğiydi.

17. Şota Arveladze

Süper Lig tarihinin ilk yabancı gol kralı. Aynı sezon, yani 1995-96’da Trabzonspor’un kıl payı kaçırdığı şampiyonluk yarışında da oldukça etkili olmuştu. Şota, belki Türkiye’ye geldiğinde dünyanın en iyi futbolcuları arasında değildi, daha sonra Avrupa’nın sayılı santrforları arasına girdi ancak “no name” olarak ülkeye gelmiş ve büyük fark yaratmış oyuncuların başını çekiyor. Yabancı transferinde ilk scouting başarısı olarak da görülebilir sanki.

16. Ricardo Quaresma

Dünyanın en iyi kulüplerinde forma giymiş olsa da Quaresma’nın Quaresma’laşabildiği iki forma vardı: Porto ve Beşiktaş. Takım oyununa değil de daha çok gözlere hitap eden tarzı en çok bu iki kulüpte işledi. Yine de onun için rahatlıkla “dünya çapında futbolcu” diyebiliriz. Günümüzün en büyük yıldızlarından Mbappe bile antrenmanda ayak dışıyla gol atınca “Ricardo Quaresmaaa!” diyerek seviniyor. Peki neden daha üst sıralarda değil? Çünkü rakipleri güçlü…

15. Nicolas Anelka

Büyüleyici bir yetenek. Hem her anlamda santrfor özelliklerini taşıyıp, üstüne bir de kadife bilek denilecek tekniğe sahip olmak nasıl bir şeydir? Şöyle bir şey: En bitik halinle bile transfer rekoru kırıyorsun. Anelka da Fenerbahçe’ye gelene kadar öyleydi. Gittiği dev kulüplere tam anlamıyla damgasını vuramayınca oldukça genç yaşta sarı-lacivertli formayı giydi. Hatta burada hayat da buldu diyebiliriz, sonraki döneminde Premier Lig’de kariyerinin en iyi sezonlarını geçirdi.

14. Daniel Amokachi

Beşiktaşlılar için “ikon” kelimesinin direkt karşılığı. Yıldız transferlerine, ünlü futbolcular görmeye pek de alışık olunmayan dönemde, Nijerya formasıyla Dünya Kupası’na çıkmış, Olimpiyat Oyunları’nda final oynamış Daniel Amokachi bir gün ansızın imzayı atmıştı. Korkutucu driplingleriyle “Kara Tren” lakabına tam olarak oturan efsane '98'deki sakatlığını yaşamasaydı bu listede çok daha üst sıralarda yer alırdı.

13. Felipe Melo

Bir defansif orta saha düşünün, bölgenin gereksinimlerini karşılamasının dışında bir 10 numara kadar topla yetenekli. Hatta hiç adım atmadan 40 metreye öyle uzun toplar atıyor ki, tek başına sıfırdan atak başlatıyor. Dünya Kupası 2010’da gördüğü kırmızı kart, Juventus döneminde kötü oyuncu olarak anılmaya başlamasıyla birlikte düşüşe geçen kariyeri Galatasaray için büyük fırsat olmuştu. Oynadığı dönemde hem sahada yaptıkları hem de savaşçı karakteriyle taraftarların da vazgeçilmeziydi.

12. Jay-Jay Okocha

Onu tek bir kelimeyle özetlemek gerekse “sihirbaz” deriz. "Afrika kıtasının gelmiş geçmiş en teknik 10 numarası” öte yandan. Ve böyle bir oyuncuyu biz Süper Lig’de izledik. Fenerbahçe formasıyla topu ayağına aldığı her anında şiir yazan, bizi “Okocha çalımı”yla tanıştıran efsane, aynı zamanda ülkemizden Avrupa’ya yüksek bonservis bedeliyle geçiş yapmasıyla da farklı bir kapı açıyordu. 20 sene önce bugünün kuruyla 12 milyon Euro civarında para kazandırmıştı Fenerbahçe’ye. Bu meblağ bugünkü piyasaya göre 40-50 milyona eş değer.

11. Wesley Sneijder

2010 yılında Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan Inter’in yönetmeniydi. Aynı zamanda 2010 Dünya Kupası’nda final oynayan Hollanda’nın her şeyi. "Aslında o yıl Ballon d’Or Sneijder’e gitmeliydi!” diyen insanların sayısı hiç de az değildi. Zirvede olduğu öyle bir dönemin sadece üç yıl sonrasında Galatasaray’a imza attı. Elbette büyük fark yaratacaktı. Zoru kolay gösteren plase gollerinden bolca izlettirdi. “Ama yetmedi” diyenler yukarıdaki videodan Sneijder’e doyabilir.

10. Toni Schumacher

82, 86 Dünya Kupalarında final oynayan Almanya’nın kalesindeydi. Aynı şekilde Euro 80’de ülkesinin kazandığı şampiyonlukta da öyle… Döneminde en iyi futbolcular arasında yer alıyordu. Böyle bir eldiven, 1988 yılında Fenerbahçe’ye transfer oluyordu. 103 gollü efsane şampiyonlukta takımın en önemli isimlerinden biriydi. Karşı karşıya pozisyonlarda kendine has stili ve elbette şapkasıyla hafızlarda yer etti. Fenerbahçe’den sonra da Borussia Dortmund, Bayern Münih gibi devlerin kalesini korudu.

9. Mario Gomez

Beşiktaş Çarşısı’na indiğinizde herhangi birine “Eyşan kimdir?” diye sorun, alacağınız cevap Ezel dizisi karakterinden çok Mario Gomez olur. Bir yıl oynadı ama her şeye rağmen Beşiktaş tarihinin en iyi, en net golcüsü olmayı başardı. Bayern Münih formasıyla üst seviyeye çıkardığı santrforluk sanatını en iyi seviyesine çok yakın bir kıvamda burada da sergiledi. Gol kralı olması pek de zor olmadı.

8. Gheorghe Popescu

“Topu oyuna sokan stoper” tabiri hayatımıza onunla birlikte girdi. Barcelona görmüş bir 4 numara olduğu yeni açığın en arka sırasından bile belliydi. Ligde dört yıl üst üste şampiyon olan, üzerine UEFA Kupası’nda şampiyonluğa koşan Galatasaray’ın en gerideki oyun kurucusuydu. Bülent Korkmaz’la harika bir ikili oluşturmuşlardı. Öyle bir tandem kalitesini bulmak çok çok zor…

7. Guti Hernandez

Dünya üzerinde son 20 yıla damga vurmuş üç pasör varsa, onlardan biri de Guti Hernandez’di. 40-50 metreye öyle uzun toplar atıyordu ki, pas attığı oyuncunun koşu hızını bile hesaplıyordu. Real Madrid dışında forma giydiği tek kulüp Beşiktaş’tı. Belki burada net bir başarıya imza atmadı ama çarpık yapılanmış takımın içinde bile sivriliyor, tek başına bir maçı domine edebiliyordu. Maestronun gerçek anlamda baş döndüren asistlerini yukarıdaki video ile hatırlayalım.

6. Samuel Eto’o

Süper Lig’e geldiğinde yaşı sebebiyle kendisine biraz şüpheyle bakılıyordu. Ama oynadığı futbolla çok kısa zamanda büyük takımlara “keşke bizde olsa” dedirtti. Barcelona, Real Madrid, Inter görmüş oyuncunun kolay kolay yaşlanmayacağını kanıtladı. Özellikle Antalyaspor’daki ilk yılında sadece bir santrfor değildi, sahanın her yerine ayak basan, atak yönlendiren bir liderdi.

5. Roberto Carlos

Zamanında olkul kitaplarındaki sayfa boşluklarına dünyanın en iyi 11’i yazılırdı. İşte o 11’in konusu “gelmiş geçmiş en iyi 11” olunca sağ ve sol bek pek tartışılmazdı, sağa Cafu, sola da Roberto Carlos yazılırdı. İşte o efsane kısa bir süre de olsa Fenerbahçe formasını giydi. Sezon ortasında sakatlanmış olsa da takımını Şampiyonlar Ligi çeyrek finaline taşıyanlar arasındaydı. Yaptığım bir röportajda “Keşke Chelsea maçlarında da olsaydım, şansımız belki biraz daha artardı” demişti. Belki de öyle olacaktı… Ülkemizden nasıl bir sol bek geçtiğini yukarıdaki videoyla yeniden hatırlayabiliriz.

4. Claudio Taffarel

94 ve 98 Dünya Kupası’nda Brezilya’nın kalesini koruyan Taffarel, iki kez dünya finali gördü, birini kazandı. O büyük turnuvalarda özellikle kurtardığı penaltılarla akılda kaldı. Ancak Galatasaray döneminde asıl farkını topu oyuna sokma yeteneğiyle gösterecekti. Eski bir forvet olan Taffarel, bize kalecilerin sadece kurtarışlardan ibaret olmadığını öğretti. Thierry Henry’nin UEFA Kupası finalindeki kafa vuruşunu Street Fighter karakteri Dhalsim gibi uzayarak çıkarışı, akıllardaki en belirgin Taffarel sahnesi.

3. Didier Drogba

Süper Lig’deki ilk maçında oyuna sonradan dahil oldu. Maçtan sonra Galatasaray’ın rakibi Akhisar’ın teknik direktörü şöyle bir açıklama yapacaktı: “Oyunda her şey istediğimiz gibi gidiyordu, ta ki Drogba sahaya girene kadar.” Gerçekten de o maçta yarattığı “haksız rekabet” daha sonra da devam edecekti. Komple santrforun sözlük karşılığı Drogba, tek başına rakip savunmanın tamamını hayattan soğutabiliyordu. Futbolculuğu kadar profesyonelliği ile de damga vurdu. Kralı attığı en şahane gollerle (yukarıda) hatırlayalım.

2. Alex de Souza

2004 - 2012 yılları arasında formasını giydiği Fenerbahçe ile şahane bir trequartista (golcü özellikli 10 numara) örneği sundu. Sadece Fenerbahçelilerin değil, herkesin saygı duyduğu gerçek bir sporcu olarak akıllarda kaldı. İstatistik olarak (344 maçta 172 gol) ülkenin gördüğü en istikrarlı, en “tabela bozan” yabancı futbolcuydu. Topu sol ayağına aldığında, çerçeve de radarına girdiyse onun için gol atmak dünyanın en basit olayıydı. Efsaneyi yukarıdaki videoyla hatırlayalım.

1. Gheorghe Hagi

'90’larda "dünyanın en iyisi" tartışması iki isim arasında geçmiyordu, “dünyanın en iyileri” başlığı altında birçok aday vardı. Onlardan biri de Gheorghe Hagi’ydi. 94 Dünya Kupası’nda topa vuruşlarındaki büyüyü gördükten sadece iki yıl sonra, henüz 31 yaşındayken Galatasaray’a imza attı. Barcelona ve Real Madrid görmüş bir 10 numaraydı. Yaptıklarını tekrar hatırlayınca (mesela yukarıdaki video ile) gerçek bir ikon olduğu tekrar tekrar anlaşılıyor. Hele ki topa vurma konusunda benzeri gelmedi, hatta yanına yaklaşanı bile olmadı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.