mardin yemek yenilecek yerler / Şanlıurfa Mardin Yolu Restoranları ve Yemek Yerleri (Şanlıurfa) - Menü Burada

Mardin Yemek Yenilecek Yerler

mardin yemek yenilecek yerler

Taşların dile geldiği kadim şehir: Mardin

Bu hafta kızımla seyahat rotamızda ülkemin en sevdiğim şehirlerinden biri, Mardin var; Lorin’in söyleyişiyle Mardinya! Taşlarının dile gelmiş hali, iklimi, yemekleri, cami minareleri, kiliselerin çan sesleri ve dar sokaklarıyla giden herkesi efsunlayan şehir, güzel Mardin, güzel Mezopotamya Mardin’in binlerce yıllık tarihini burada kısaca anlatmam imkânsız, Mardin’i kısa bir turla birkaç günde gezebilmek de öyle. Ben belki 10 kez gittiğimden bu defa en sevdiğim yerlerine Lorin’le uğradım ve hafızama yeni hatıralar kaydettim. Aslında sebebi ziyaretimiz ‘Yeşilçam Doğa ve Çocuk Filmleri Festivali’ne katılmaktı. Pierre Fabre’nin davetiyle düştük yollara. İlk durağımız Dikmen Köyü’ndeki bir ilkokul oldu.

Yaşça büyük çocuklar koşup geldi ve Lorin’i hemen kendi aralarına alıp yüz boyama etkinliğine gittiler. Birileri kelebek, tavşan oldu, diğerleri aslan, kaplan Yüzlerindeki mutluluk bütün Mezopotamya’ya yayıldı. Okullarının bahçesine fidan diktiler, büyük çöp poşetleriyle yerlerdeki çöpleri topladılar. Yetkililer onlara doğanın önemini ve doğayı neden korumamız gerektiğini anlattı. Bana göre çocuklara bir şeyleri öğretmenin en güzel yolu, onlara deneyim şansı yaratmak. Bu festival tam olarak bunu benimsemişti. Danslar, jonglör gösterileri ve ardından doğa belgeselleri gösterimi derken karanlık çöküverdi pamuk tarlalarının yanı başındaki okula. Çocuklar en beğendikleri filmleri oyladılar ve tekrar buluşma sözü alarak görülmeye değer bir sevinçle hepsi evlerinin yolunu tuttu. Lorin’in film oylamasından eksik kaldığını düşünmeniz bizi üzer zira tüm belgeselleri sonuna kadar çıt çıkarmadan izledi; arada keyif yapmak için “Anneee meyve suyu” diye bağırmasını saymazsak. Projenin finali, 1 Ekim Dünya Çocuk Günü’nde İstanbul’da gerçekleşecek. Kazananın hangisi olacağını ben de çok merak ediyorum.

Taşların dile geldiği kadim şehir: Mardin

Ara sokaklarda gezerken her an önünüze sevimli bireşek çıkabilir. Birlikte fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin.

Çocuk arabasıyla gitmeyin

Evli evine, köylü köyüne dönerken biz de akşam yemeği için Eski Mardin’e geçtik. Eski ve yeni olarak ikiye ayrılan şehirde gezilecek yerlerin hepsi Eski Mardin’de. Yeni Mardin’de bolca AVM ve yüksek binalar dışında hiçbir şey yok. İyi yemekve iyi hizmet için tavsiye edebileceğim iki restoran var: ‘Bağdadi’ ve ‘Cercis Murat Konağı’. İkisinde de fasıl eğlencesi oluyor. Bir de bu gittiğimde gördüğüm ve yeni açılan, 1. Cadde’nin sonundaki Yasemin Pide’yi öneririm. Hem pideleri hem de lahmacunları epey iddialı. Çocukla gideceklere tavsiyem yanlarında kesinlikle çocuk arabası götürmemeleri. Şehrin sokakları dar, yokuşlu ve merdivenli. Bence boşuna taşımış olursunuz.
Taşların dile geldiği kadim şehir: Mardin

Eğer çocuğunuz yürümeyecek yaştaysa kanguruyla kucağınızda taşımanız en iyi çözüm. Bir diğer tavsiyem de Mardin’e uçakla gidiyorsanız havaalanında bir araba kiralayın. Çünkü taksiler 60 liradan açılıyor ve Eski Mardin’in dışındaki Dara Antik Kenti, Midyat Mor Gabriel Manastırı, Deyrulzafaran Manastırı ve Kasımiye Medresesi mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Arabayla buralara ulaşmakta problem yaşamazsınız. Ancak Eski Mardin’de konaklayacağınız otelin otoparkı olup olmadığını mutlaka kontrol edin çünkü bölgede büyük bir park sorunu var. Biz Lorin’le iki günlük kısacık turumuzda Mezopotamya’nın renklerinin arasında, daracık sokaklarında koşturduk durduk. Kasımiye Medresesi’nin suyundan içtik, Zinciriye Medresesi’ne inen yokuşun en tepesinde oturup yeni seyahatlerimizi planladık. Deyrulzafaran’daki paganlardan kalma güneş tapınağında saklambaç oynadık. Emin olabilirsiniz ki Mardin çocukların gezerken çok ama çok eğleneceği bir şehir. Zahit Mungan’ın Uçurtma Atölyesi’ne uğramayı da unutmamanızı öneririm.

Gezilecek yerler

Bana sorarsanız en güzeli Mardin’e 5 gün ayırıp koşturmadan her bir tarihi yerini rehberle birlikte gezmek olur. Yine de kendiniz turlamak isterseniz tüm cami, kilise ve manastırların girişinde epey bilgilendirici yazı var.

* Eski Mardin/Artuklu
* Deyrulzafaran Manastırı
* Ulu Cami m Mardin Kalesi
* Kasımiye Medresesi
* Dara Antik Kenti
* Mor Gabriel Manastırı
* Zinciriye Medresesi
* Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
* Kırklar Kilisesi
* Şehidiye Camisi
* Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Ne Alınır?

Mardin’in en meşhur yiyecekleri mavi renkli badem şekeri, Süryani çöreği ve Süryani şarabı. 7 gözlü nazar boncuğu, dibek kahvesi, kehribar taşından tespihler ve bakır cezveler tüm sokaklarında bulabileceğiniz diğer hediyelikler. Deyrulzafaran’a giderseniz safran kolonyası da almanızı şiddetle tavsiye ederim.
False

Mardin’de Ne Yenir, Ne İçilir? Kahvaltıda, Öğle ve Akşam Yemeğinde Mardin’de Yenilecek Yemekler

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Mardin’in tarihi dokusu kadar yemekleri de büyük önem taşır. Mezopotamya’nın altın kenti Mardin’e gideceksek Mardin’de ne yenir sorusunu sıkça sorarız. Mardin’de Hangi tatlı yenir, sorusu da yemekten sonra akıllara gelir. Mardin’de yenecek yemekler, Mardin’e özgü yöresel yemekler ve daha fazlasını kapsar. Mardin’in hangi yemeği meşhur, dediğimizde birçok yemek ile karşılaşırız. Mardin’in yöresel yemeklerinde baharatlı, yağlı, etli yemeklerin özel bir yeri vardır.

Mardin’de Ne Yenir, Ne İçilir? Kahvaltıda, Öğle ve Akşam Yemeğinde Mardin’de Yenilecek Yemekler

Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan ve birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan Mardin'in çeşitli yemekleri vardır. Bu nedenle Mardin'de ne yenir, sorusu ile sıkça karşılaşırız. Mardin'de Hangi tatlı yenir, dediğimizde harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı gibi tatlı türleri ile karşılaşırız. Mardin'de yenecek yemekler, genellikle etle ve bol baharatlı yapılır. Mardin'in hangi yemeği meşhur dediğimizde akıllara gelen ilk yemek kaburga dolması olsa gerek.

Mardin'de Ne Yenir, Ne İçilir?

Mardin ili geçmişten günümüze birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Genellikle Süryani lezzetlerinin ön plana çıktığı görülür. Bunun yanı sıra daha birçok kültürün lezzetlerine de ev sahipliği yapar. Mardin mutfağında yemekler bol baharatlı, salçalı ve biber ağırlıklı hazırlanır. Mardin mutfağını diğer yörelerin mutfaklarından ayıran en önemli özellik ise yemeklerin bakır ve gümüş tepsilerde servis edilmesidir. Yöresel yemekleri o kadar çoktur ki yemek için hangisini seçeceğinizi düşünürken daha çok acıkacaksınız.

Mardin yöresinde sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir. Yöresel yemekleri kadar yöresel tatlıları da vardır. Mardin'in yöresel tatlılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Harire Tatlısı
  • Kahiye Tatlısı
  • Zingil tatlısı

Kahvaltıda, Öğle ve Akşam Yemeğinde Mardin'de Yenilecek Yemekler

Mardin'e özgü yemeklerde tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yenibahar, pul biber ve kakule gibi baharatlar hem yemeklerde hem tatlılarda sıkça kullanılır. Mardin'de meyve ve etin birlikte pişirildiği birçok yemek de yapılır. Yemeklerde ağırlıklı olarak et ve bulgurun kullanılır. Bunların yanı sıra sebze çok tercih edilmez. Mardin geleneksel kültürüyle olduğu kadar mutfağıyla da dünyaca bilinen bir yerdir.

  • Lebeniye çorbası,
  • Kibbe dolması,
  • Genadir çorbası,
  • Kuru patlıcan dolması,
  • Accin,
  • Kişk çorbası,
  • Mardin çöreği (kiliçe),
  • Muammara,
  • Çağla yemeği,
  • Sembusek,
  • Peynir helvası,
  • Cevizli börek,
  • Çağla yemeği,
  • Kaburga dolması,
  • Soğanlı mardin kebabı,
  • İkbebet,
  • Haşlama içli köfte

Mardin gezisinden dönüşte alına bilecek lezzetler badem şekeri, cevizli sucuk, peksimet, leblebi ve çörek, kurutulmuş patlıcan, biber, baharatlar ve baklagiller gibi yiyeceklerdir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Mardin’de Ne Yenir, Ne İçilir? Kahvaltıda, Öğle ve Akşam Yemeğinde Mardin’de Yenilecek Yemekler

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası