teleskopun anlamı nedir / Teleskop Nedir? Sözlük Anlamı (Teleskop Ne İşe Yarar? Tarihi Özellikleri)

Teleskopun Anlamı Nedir

teleskopun anlamı nedir

Teleskop

Teleskop veya ırakgörür[1], uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen astronomların kullandığı, bir rasathanecihazıdır. yılında Hans Lippershey (Hollandalı gözlük üreticisi) tarafından icat edilmiş, yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa, gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır. Uzaydaki cisimlerden yansıyarak veya doğrudan doğruya gelen, gözle görülen ışık, ultraviyole ışınlar, kızılötesi ışınlar, röntgen ışınları, radyo dalgaları gibi her türlü elektromanyetik yayınlar kainat hakkında bilgi toplamak için çok lüzumlu delillerdir. Bu deliller ya klâsik mânâda optik teleskoplarla ya da çok daha modern radyo teleskoplarla incelenir.

Teleskop yapısı[değiştir kaynağı değiştir]

Teleskobun gücü, topladığı ışık miktarıyla orantılıdır. Teleskobun objektif çapı büyüdükçe ışık toplama kabiliyeti artar. Mesela, 50&#;mm çaplı bir teleskop 5&#;mm çaplı gözbebeğine oranla (50/5)² veya kat daha çok ışık toplar. Teleskoplarda yansıma kayıpları olabileceği için bu miktar yüzde on kadar azalır. Astronomlar parlaklık farklarını logaritmik artan değerler şeklinde tarif etmişlerdir. Parlaklıktaki kat fark, teleskop skalasında 5 değeriyle görülür. Karanlık gecede insan gözü ışık şiddeti 5 değerli yıldızı görebilir. Kaliforniya'daki Palomar Dağı'nda bulunan Hale Teleskobu'nun objektif çapı 5,1 metredir. Bu teleskop göze nazaran bir milyon kat ışık toplar.[kaynak belirtilmeli]

Teleskopta teşekkül eden görüntünün netliği atmosferin menfî yönde etkisine bağlı olarak değişir. Teleskoptaki kararlılık iki yay saniyesi için geçerlidir. Atmosfer şartları, bazen bu açıyı 0,25 yay saniyeye kadar düşürür. Bu durumda inceleme yapılan yıldız değil de yakınındaki yıldıza ait görüntüler kaydedilebilir.

Teleskopta görülebilecek bir cisim, aşağıdaki formülle ifade edilir:

Yay derecesi = 2,5 · · λ / a

λ, radyasyonun dalga boyu ve a teleskop objektif açıklığıdır.

Teleskopun görevleri: radyasyon toplama, çözümleme ve büyültmedir. En önemli görevi ise radyasyon toplamadır. Teleskopta apertür adı verilen mercek ya da objektif aynasının ışık toplama yüzeyi arttıkça ışık toplama gücü de artar.[2]

Gök cismini inceleyen teleskobun Dünya dönüşünü takip edecek yukarı aşağı ve yana hareket etmesi için takip düzenleri vardır. Hareketlerin çok hassas olması gerekir. Atmosfer etkilerinin de hesaba katılarak teleskop konumuna hareket verilir. Teleskop hareketleri modern teleskoplarda elektronik devreler ve bilgisayar yardımıyla yürütülür.

Yapısına göre optik teleskop çeşitleri[değiştir

Teleskoplar, özellikle amatör gök gözlemcilere (İng: “skygazers”), gökyüzündeki nesnelerin büyütülmüş manzaralarını görmek için harika bir yol sunar. Ancak birinci, ikinci ya da beşinci teleskobunuzu alıyor olsanız bile, mağazalara gitmeden veya internetten sipariş vermeden önce tam olarak bilgi edinmeniz, en iyi seçimi yapmanız için önemlidir.

Bilimsel bir cihaz olan teleskop, uzun vadeli bir yatırımdır. Bu sebeple araştırma yapmanız, terminolojisini öğrenmeniz ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Örneğin, gezegenleri gözlemlemek için mi bir teleskop istiyorsunuz, yoksa “derin gökyüzü” (İng: deep-sky”) nesneleri ile mi ilgileniyorsunuz? Gökyüzüne hakim misiniz, yoksa daha yeni mi başlıyorsunuz? Niyetinizi belirlemeniz, hangi teleskobu alacağınıza karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Başlamadan önce şunu söylemekte fayda var: Astronomi kitaplarındaki veya internette paylaşılan muhteşem görüntülere bakınca, evinize alacağınız bir teleskoptan da bunları görebileceğinizi sanabilirsiniz. Bu, büyük bir hata olur! Bu tarz çarpıcı fotoğrafların çoğu, büyük gözlemevlerindeki dev teleskoplarla çekilmektedir. Dahası, bu tür araçlarla birlikte kullanılan yöntemler de sizin arka bahçenizde veya balkonunuzda (muhtemelen) kullanacağınız yöntemlerden çok daha karmaşık olacaktır. Hatta internette gördüğünüz fotoğrafların bir kısmı, Dünya'nın yörüngesinde dolaşan devasa teleskoplarla (örneğin Hubble Uzay Teleskobu ile) çekilmektedir!

Yıldız Yağmuru Galaksisi'ne (M94'e) ait bu fotoğraf, Hubble Uzay Teleskobu ile çekilmiştir.NASA

Yani eğer ki bu işi ciddi anlamda büyütmeye hevesli değilseniz, satın alacağınız bir teleskobun bu sonuçları vermesi imkansızdır. Ancak yine de bir teleskop, uzaya yönelik ufkunuzu fazlasıyla genişletebilir. Hatta bu alandaki donanımınızı geliştirip de astrofotoğrafçılığınızı geliştirirseniz, sıra dışı kareleri kendiniz de çekebilirsiniz! Yine de aşağıda çeşitli amatör teleskoplardan çekilmiş uzay fotoğraflarını göstererek ne tür bir beklentiye sahip olmanız gerektiği konusunda sizleri hazırlamaya çalışacağız.

Refraktör ve Reflektör: Fark Nedir?

Amatörler için mevcut olan en yaygın iki teleskop tipi refraktör (mercekli) ve reflektördür (aynalı). Refraktör teleskop iki lens kullanır. İki mercekten büyük olanı “objektif” olarak adlandırılır ve teleskobun bir ucunda bulunur. Gözlemcinin baktığı “oküler” ise teleskobun diğer ucundadır. Bu gözlem merceğine de kısaca “mercek” denmesi kimi zaman refraktör teleskopların Türkçe ismi dolayısıyla kafa karışıklığı yaratabilmektedir. Bu nedenle refraktör ve reflektör sözcüklerini kullanmayı tercih edeceğiz.

Farklı teleskopların ışık toplama yöntemleriAstronomy

Refraktör teleskoplar, özellikle Dünya üzerindeki cisimleri incelemek için çok işlevseldir. Oldukça basit bir tasarıma sahiplerdir ve kullanımları kolaydır. Çoğu zaman pek bir bakıma ihtiyaç duymadan yıllarca kullanılabilirler. Tasarımları oldukça sağlamdır; kolay kolay kırılmazlar. Ayrıca optik parçalarının tüp içinde muhafaza edilmesi dolayısıyla da güvenlidirler. Ancak sönük nesneleri görmek için pek kullanışlı değillerdir, daha kolay değer kaybederler ve diğer teleskoplara göre daha ağır olabilirler.

Bir reflektör teleskobu, “birincil” adı verilen içbükey bir ayna kullanarak ışığı alt tarafta toplar. “Birincil” adı verilen aynanın, ışığı odaklayabilmesi için birçok yolu vardır ve reflektörün nasıl odaklandığı, teleskobun türünü belirler.

Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %% reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır. Kreosus Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık Daha fazla göster

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, % reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Reflektör teleskopların en büyük avantajları arasında daha ufak ve hafif olmaları vardır. Sönük cisimleri çok daha başarılı bir şekilde görmenizi sağlarlar ve baktığınız nesneleri daha net görebilmenizi mümkün kılarlar. Ne yazık ki bu teleskoplar genelde daha pahalıdır, mercekleri dış dünyaya açık olduğu için tozlanabilirler, Dünya'daki cisimlere bakmak için pek iyi değillerdir ve düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir.

14 inç ( milimetre) apertüre sahip bir teleskop ile Balon NebulasıOzScopes

Reflektör teleskoplar Newtonyen Teleskop ile Dobsonyen Teleskop isimli iki türde edinilebilmektedir. Bunlardan ikincisi son derece popülerdir. Özellikle de inçlik ( milimetrelik) Dobsonyen Teleskoplar birçok amatör uzay gözlemcisi tarafından tercih edilmektedir.

Üçüncü bir stil ise bileşik teleskop ya da katadioptrik teleskop olarak bilinen teleskop türüdür. Bunlarda 2 ayna vardır ve bu aynalardan biri önde, biri arkada konuşlanmıştır. Bu aynalar sayesinde çok yüksek kalitede görüntüler elde edilebilir. Ayrıca diğer iki teleskobun avantaj ve dezavantajlarını harmanlarlar; bu nedenle astrofotoğrafçılıkta çok yaygın bir şekilde kullanılırlar. Bu teleskopların optik parçaları tüp içinde mühürlüdür ve kolay kolay tozlanmaz. Dünya üzerindeki nesnelere de bakmanız mümkündür; ancak soluk nesneleri de başarıyla görüntüleyebilirler. Öte yandan oldukça ağırdırlar ve daha pahalıdırlar. Ek aynadan ötürü görüntüleme parlaklığı biraz daha düşük olabilir.

Diyafram Boyutu (Apertür)

Bir teleskobun diyafram açıklığı, bir refraktörün objektif merceğinin veya bir reflektörün objektif aynasının çapını ifade eder. Diyafram boyutu, bir teleskobun “gücü” için temel noktasıdır. Diyafram boyutu, teleskobun ışık toplama yeteneğiyle direkt doğru orantılıdır; bu nedenle çoğu zaman "ışık kovası" olarak adlandırılır, çünkü teleskobun ne kadar ışık toplayabileceğinin bir göstergesidir. Kovanız ne kadar büyükse, o kadar çok ışık toplayabilirsiniz. Ve bir teleskop ne kadar çok ışık toplarsa, gözlemci o kadar iyi bir görüntüye bakar. Örneğin La Palma, İspanya'daki Gran Telescopio Canarias teleskobu gibi milyar dolarlık cihazların aynaları inç (10 metre) kadar geniş olabilir!

Daha iri aynalar, daha fazla şey görmenizi sağlar; çünkü daha çok ışık toplayabilirler.Astronomy

Yine de bu, bulabileceğiniz en büyük diyafram açıklığına sahip teleskoba sahip olmanız gerektiği anlamına gelmez. Eğer teleskobunuz pratik olmayan derecede büyükse, onu kullanabilme olasılığınız daha düşüktür. Genelde, inç (60 milimetre) ve inç (80 milimetre) refraktörler ve inç ( milimetre) ve 6 inç ( milimetre) reflektörler amatörlerin en yaygın şekilde kullandıklarıdır.

8 inç ( milimetre) apertüre sahip bir Celstron NexStar 8 SE Bilgisayarlı Cassegrain Teleskobu ile aynı gün çekilmiş gök cisimleri.OzScopes

Size tavsiyemiz, eğer mümkünse inç (60 milimetre) veya 3 inç (75 milimetrelik) bir refraktör teleskobu ile veya 4 inç ( milimetre) veya 6 inç ( milimetrelik) bir reflektör teleskobu ile başlamanızdır. Bunlar hem taşıması daha kolay, daha ufak teleskoplardır, hem de çok daha az bir fiyata mal olacaktır. Bunlarla Ay'ı, Satürn'ün halkalarını, Jüpiter'in uydularını görmeniz mümkün olacaktır. Eğer daha iri bir teleskop seçerseniz, Jüpiter'in üzerindeki bulutları ve Mars'ın yüzeyini de kabaca görmeniz mümkün olabilir.

Bu konuda iyi bir referans noktası insan gözüdür: Karanlığa adapte olmuş bir insanın gözü 7 milimetrelik bir apertüre sahiptir. Dolayısıyla milimetrelik (yaklaşık 4 inçlik) bir teleskop bile insan gözünden kat fazla detay toplayabilecektir; çünkü toplanan ışık miktarı, ayna büyüklüğünün karesi ile artar. Dolayısıyla (/7)2={(/7)}^2=(/7)2= kat fazla detay görebilirsiniz.

Çözünürlük

Apertürün en önemli etkilerinden birisi, çözünürlük ya da çözme gücü olarak bilinen bir özelliktir. Bir teleskopun çözünürlüğü, bir nesnenin küçük detaylarını veya birbirinden çok yakın iki nesneyi ayırt etme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Çözünürlük, yakın mesafeli iki yıldızı ayırmaya çalışırken önemlidir; örneğin, Ay veya bir gezegendeki ince ayrıntıları Çözünürlüğü şu formülle bulabilirsiniz:

RP=/D\LARGE{RP=/D}RP=/D

Burada RPRPRP çözünürlük, DDD ise milimetre cinsinden apertür büyüklüğüdür. Dolayısıyla milimetrelik bir teleskop, arksaniyelik detayları bile ayırt edebilir. Ancak milimetrelik bir teleskop, eğer diğer her şey aynı kalırsa, sadece arksaniyelik detayları ayırt edebilecektir. 1 arksaniye, 1 derecenin 'de biridir. Örneğin dolunay, gökyüzünde genellikle arksaniye civarı bir genişliğe sahiptir. Mars ise en yakın olduğu zamanlarda bile 24 arksaniye genişliktedir.

Örneğin Porrima ikili yıldız sisteminin yıldızları arasındaki mesafe sadece 45 santimetre kadardır. Teleskonunuzun çözünürlüğü, bu ayrıntıları görüp göremeyeceğinizi belirleyecektir. Eğer çözünürlük yeterince yüksek değilse, bu sistem tek bir yıldız gibi gözükecektir.

Ancak unutmayın: Çözünürlük sonsuza kadar artamaz. Dünya'nın atmosferinin hareketi ve atmosferdeki düzensizlikler, teleskopların pratikte edinebilecekleri çözünürlük sınırlarını belirlemektedir. Bu nedenle uzay teleskoplarının görüntü kalitesi çoğu durumda yer teleskoplarından daha iyidir; çünkü atmosferin etkilerini aradan çıkarabilirler.

"Güç", Abartılmış Bir Kavramdır!

Teleskobun "iyi" olması, sadece gücüye ilgili değildir. kat büyütme kulağa harika geliyor; fakat dikkat edilmesi gereken bir şey var: Bir nesneyi aşırı büyütürken, teleskop tarafından toplanan ışık daha geniş bir alana yayılır, bu da mercekte daha sönük bir görüntü oluşturur. Bazen, düşük büyütme gücü daha iyi bir görüntüleme deneyimi sağlayabilir, özellikle gökyüzündeki kümelere veya bulutsulara (nebula) bakılıyorsa.

Ayrıca, “yüksek güçteki” parçaların, mercekler için özel gereksinimleri vardır. Bu nedenle hangi parçaların, hangi aletlerle (teleskoplarla) en iyi şekilde çalıştığını araştırmanız gerekir.

Anlam: Anlambilime Giriş

Gün içinde kullandığımız kelimelerin anlamını bildiğimizi düşünürüz. Bilmediğimiz bir kelimeyle karşılaştığımızdaysa elimize geçen ilk sözlükten konuyla ilgili maddeye bakarız ve verilen karşılıkları okuyarak o kelimenin anlamını öğrendiğimizi düşünürüz. Peki gerçekte “anlam” dediğimiz şey nedir? Zihnimizdeki kelime açıklamaları ne kadar doğrudur? Basit bir kelimenin anlamını sorduğunuz iki kişinin vereceği cevap aynı mı olacaktır? Sözlüklerin bize verdiği tanımlar kesinlikle doğru mudur? Bir kelimenin anlamı her zaman, her yerde ve herkes için aynı mıdır?

Oxford Üniversitesinden Profesör Paul Elbourne, bu kitapta bunlara benzer pek çok soru üzerine düşünüyor, kabul gören düşünceleri tartışmaya açıyor. Gerçek dünyadan seçilmiş ve ilgi çekici örneklerle konuyu herkesin kolayca anlayabileceği ve keyifle okuyabileceği bir hale getiriyor.

Devamını Göster

Anlam: Anlambilime Giriş

Satın AlTüm Ürünler

90 milimetrelik apertüre sahip bir teleskop ile Mars (üstte). milimetrelik apertür ile Jüpiter (aşağıda) ve uyduları Io (alt fotoğrafın üst kısmındaki ufak nokta), Io'nun Jüpiter üzerine düşen gölgesi ve Ganimede (alt fotoğrafın alt kısmındaki nokta).OzScopes

Eğer gidip de abartılı büyütme gücü vaadeden teleskoplardan birini alacak olursanız, göreceğiniz tek şey bulanık bir gökyüzünden ibaret olacaktır.

Bir Dürbünle Başlayın!

Her ne kadar insanlar binlerce liralık teleskoplar alarak işe "iyi bir yerden" başlamak isteseler de, bu kadar büyük yatırımlar sonrasında elde edilen görüntüleme keyfinin düşüklüğü ciddi hayal kırıklıkları yaratabilmektedir. Dediğimiz gibi, hayallerinizi süsleyen kareleri sadece teleskopların üzerine para fırlatarak elde edemezsiniz; astrofotoğrafçılık sanatının inceliklerini öğrenmeniz ve kademeli bir şekilde kendinizi geliştirmeniz gerekir.

Bu hayal kırıklıklarını önlemenin en güzel yöntemlerinden birisi, kademeli bir şekilde daha karmaşık sistemlere terfi etmektir. Bunun için de en iyi başlangıç noktası teleskoplar değil, dürbünlerdir. 7 kat büyütmeye sahip bir dürbün bile size yepyeni bir dünyanın kapılarını aralayabilir. Dürbününüzü alın, dışarı çıkın, gökyüzünün altına uzanın ve gökyüzünü öncelikle dürbün yardımıyla tarayın. Eskiden göremediğiniz ama dürbün sayesinde keşfettiğiniz detayların farkına varmaya çalışın. Bundan keyif alıp almadığınızı analiz edin. Böylece, daha fazla detay görebilmek için daha üst düzey cihazlara geçiş yapmanız da makul hale gelecektir.

Bu nedenle size tavsiyemiz 7x50'lik bir dürbün ile bu yola baş koymanızdır. Buradaki 7 sayısı büyütme faktörüne, 50 sayısı ise dürbünün üzerindeki iki küçük merceğin milimetre cinsinden çapına karşılık gelir. Bir diğer seçenek, 7x35'lik geniş açılı bir dürbün almaktır; bu sayede dürbüne gözünüzü yerleştirdiğinizde çok daha geniş bir alanı (yaklaşık 11 derecelik bir açıyı) görebilirsiniz.

Farklı büyütme güçlerinde dürbünlerle AyBinoculars Guides

Görebileceğiniz gibi dürbününüzün büyütme gücü arttıkça detaylar da artacaktır; tabii buna bağlı olarak ödemeniz gereken miktar da kademeli olarak artacaktır. Ama en azından bir anda uçuk bir cihaz alıp da hayal kırıklığına uğramamış olursunuz; böylece astronomi zevkiniz çok daha uzun süreler boyunca sürdürülebilir.

 inç ( milimetre) apertüre sahip bir Celestron teleskoba bağlanmış Canon 70D kamera ile çekilmiş bir Ay fotoğrafı. Sağ üst köşede Uluslararası Uzay İstasyonu'nun silüeti de görülebiliyor. Optüratör hızı saniyenin 'de birine ayarlıyken, ISO 'de çekildi.Dylan O'Donnell

Mercekler

Bu mercek, gözlemcinin gök cisimlerine bakmakta kullandığı kısımdır. Yani refraktör anlamındaki mercek ile karıştırılmamalıdır. Bir teleskobun en az bir merceği olmalıdır, bazı setler ikili ya da üçlü şekilde olabilir. Mercek, milimetre ile derecelendirilir, daha küçük sayılar daha yüksek büyütmeyi gösterir. 25 milimetrelik bir mercek, yeni başlangıç için en uygunu ve tercih edilenidir.

Aynı büyütme gücündeki gibi, gücü yüksek bir mercek daha iyi bir görüntü anlamına gelmez. Örneğin, küçük bir kümenin ayrıntılarını görmenize izin verebilir; fakat bir bulutsuya (nebula) bakmak için kullanılırsa, bulutsunun yalnızca bir bölümünü gösterecektir.

Yüksek büyütme gücüne sahip bir mercek daha fazla ayrıntı sunabilse de, bir nesnenin görüntüsünü sabitlemenin daha zor olabileceğini de hatırlamak önemlidir. Bazı durumlarda en sabit görüntüyü elde etmek için bir motorlu yuva (İng: “motorized mount”) kullanmanız gerekebilir. Düşük güçteki bir mercek, nesneleri bulmayı ve onların görünür kalmasını kolaylaştırır, ayrıca daha az ışık gerektirir, bu nedenle daha sönük nesneleri görüntülemek daha kolaydır.

Yüksek ve düşük güçteki merceklerin her birinin gözlemde ayrı bir yeri vardır, bu nedenle kıymetleri amatör gözlemcilerin ilgisine bağlıdır.

 milimetrelik apertüre sahip Celestron NexStar SLT Bilgisayarlı Teleskop ile Satürn (en üstte). 14 inçlik ( milimetrelik) apertüre sahip bir teleskop ile Satürn (ortada). 8 inç ( milimetrelik) apertüre sahip bir teleskop ile Satürn (altta).OzScopes

Odak Mesafesi

Işık aynaya veya merceğe düştüğünde, optik mesafenin biraz uzağındaki bir düzlemde odaklanmak için eğriliği yönlendirilir. Bunun gerçekleştiği uzunluğa hedefin odak uzaklığı denir. Bir merceğin veya aynanın odak düzleminde, aslında uzak bir nesnenin gerçek bir görüntüsünü görebilirsiniz. Bu nedenle, merceğe sahip bir teleskop, örneğin ağaca veya Ay'a yönelikse, merceğin odak düzlemine yerleştirilmiş bir ekranda ağacın veya Ay'ın bir görüntüsü görünür.

Bir teleskopun objektif merceğinin veya aynasının odak uzunluğu, bir teleskopun toplam uzunluğunu bir dereceye kadar etkileyecektir. Yıldız ışığını toplamak için büyük bir ayna kullanan bu 12 inçlik ( milimetrelik) bir teleskopun odak uzaklığı yaklaşık 60 inçtir ( milimetre). Dolayısıyla bu derece büyük teleskopların toplam uzunluğu da kullanışsız olacak düzeyde büyüktür.

Saxon ED80 ile çekilmiş Trifid NebulasıTelescopes

Odak Oranı

Bir teleskobun odak oranı, odaklama uzunluğunun diyafram boyutuna bölünmesiyle hesaplanır. Odaklama uzunluğu, ana mercekten (veya aynadan) ışığın odakla yakınsadığı noktada ölçülür. Örnek olarak, inç diyafram değerine ve 45 inç odaklama uzunluğuna sahip bir teleskobun odak oranı f/10 olacaktır.

Genellikle daha yüksek bir odak oranı, eğer diğer her şey aynı kalırsa, daha büyük büyütme gücü anlamına gelir. Ayrıca f/5'lik bir teleskop, f/10'luk bir teleskoba göre 4 kat daha parlak olacaktır; ancak f/5'teki görüntü f/10'luğun yarısı kadar büyük olacaktır. Dolayısıyla daha düşük odak oranı (örneğin f/7) ise geniş gözlemler için daha iyidir.

Teleskop Yuvası

Teleskop yuvası, teleskobu sabit tutan bir destektir. Bu eklenti, bir aksesuar gibi görünse de, tıpkı tüp ve optik kadar önemlidir. Teleskop bir nebze dahi sallansa, uzak bir nesneyi görmek imkansız olmasa da son derece zordur, bu yüzden yüksek kaliteli teleskop yuvası iyi bir yatırımdır.

Aslında iki tip yuva vardır: altazimut ve ekvatoral. Altazimut, kamera tripoduna benzer. Teleskobun yukarı, aşağı, ileri ve geri hareket etmesini sağlar. Ekvatoral yuvalar daha karmaşıktır. Gökyüzündeki nesnelerin hareketini takip etmek için tasarlanmıştır. Daha yüksek kalitedeki ekvatoraller, dünyanın dönüşünü takip etmek için bir tahrik motoru ile birlikte, bir nesneyi görüş alanında daha uzun süre tutar. Birçok ekvatoral yuva, dürbünü otomatik olarak hedef alan küçük bilgisayarlar ile birlikte gelir.

Sky-Watcher Esprit ile çekilmiş NGCHamish Thava

Bir Teleskop Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diğer tüm ürünlerde olduğu gibi teleskoplarda da, "ne kadar ekmek o kadar köfte" kuralı geçerlidir. Ucuz bir yerden alınan teleskop adeta para kaybı olacaktır. Dürüst olalım: Eğer dolar civarında bir teleskop alamayacaksanız, muhtemelen kaliteli bir dürbün almanız daha iyi olacaktır.

Bu, bankanızdaki tüm parayı buna harcamanız gerektiği anlamına gelmez. Çoğu insanın yüksek fiyatlı bir teleskoba ihtiyacı yoktur. Yine de, teleskoplar konusunda uzman olmayan ve size düşük kaliteli bir görüntüleme deneyimi sunacak olan mağazalardaki ucuz fiyatlı fırsatları göz ardı edebilmek önemlidir. Stratejiniz, bütçeniz için en iyisini almak olmalıdır.

Bilinçli bir tüketici olmak çok önemlidir. Örneğin pazarlarda veya internette "gökyüzünün tüm detaylarını görmenizi sağlayacağını" iddia eden teleskop reklamlarına kanmayın. Bu şekilde satın alabileceğiniz hiçbir tekil teleskop size "her şeyi" gösteremez. Eğer buna kanarsanız, muhtemelen çöp bir teleskop almış olacaksınız. Pratik bir tavsiye: Eğer bir teleskop büyütme gücünden bahsedilerek (veya bu öne çıkarılarak) satılıyorsa, muhtemelen sizi kandırıyorlar!

Teleskobun ayna büyüklüğüne önem verin. Ana aynasının (veya lensinin) büyüklüğünün yüksek olması muhtemelen avantajlı olacaktır; ancak yukarıdaki detayları da aklınızdan çıkarmayın. Bizim tavsiyemiz, bütçenize uygun bir Dobsonian Teleskop bulup onu edinmenizdir. Bu tarz teleskopları bir nesneye odaklamak ve görüntülemek çok kolaydır ve bu sayede uzay gözleminin keyfini çıkarabilirsiniz.

Çok kritik bir diğer tavsiye, tripod tercihinizle ilgili olacaktır: Teleskoba ayırdığınız bütçenin önemli bir bölümünü kaliteli bir tripoda ayırmanızı tavsiye ederiz. Çok kaliteli bir teleskop alabilirsiniz; ancak onu hassas bir şekilde yönlendirip, tek bir noktada sabit tutamıyorsanız pek bir şey görmeniz mümkün olmayacaktır.

Bilinçlenmek için hem teleskop kitaplarını hem de diğer çevrimiçi kaynakları okuyun. Satın almak için bir mağazadayken de soru sormaktan çekinmeyin.

Ülkemizden çıkan astrofotoğrafçılarımızın harika fotoğraflarını ise buradan inceleyebilirsiniz. Birçoğuna dair ekipman bilgilerini, fotoğrafların üzerine tıklayarak alabilirsiniz.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. Türev İçerik Kaynağı: ThoughtCo

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.