gümüş boyama yöntemi / Kromozom Bantlama Teknikleri - Lab Akademi

Gümüş Boyama Yöntemi

gümüş boyama yöntemi

Biyologlar - Biyolojiye Gerçekçi Yaklaşım

GÜMÜŞ ÇÖKTÜRME YÖNTEMLERİ


Altın ve gümüş tuzlarının kullanıldığı yüzlerce teknik vardır. Bu teknikleri ilk kez Ramon y Cajal kullanmıştır. Camillo Golgi () ve Santiago Ramon y Cajal () ın geliştirdikleri teknikler önem taşır. Bu araştırıcılar sinir doku gösterimi üzerine çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü paylaşmışlardır. Bu yöntemler özellikle glial elementlerin gösterimi için uygundur. Her iki araştırıcı da sinir sistemi çalışmaları için bilimde çok önemli yer tutar. Golgi günümüzde hala sinir hücreleri ve fibrilleri için çok kullanılan birçok boya geliştirmiştir. Tekniğinde aldehit-osmiyum-dikromat çözeltisini fiksatif olarak kullanmıştır. Ardından gümüş tuzları ile impegne etmiştir. Perikaryonlar altın rengi uzantıları siyah olarak gösterilebilir. Nöral dokuların şekillerini ve bağlantılarını ortaya koymuşlardır. Gümüşleme ile nöronlar ve glial hücreler gösterilebilir. Ramon y Cajal tekniğinde gümüş çöktürüldüğünde nöronlar sarı/turuncu renkte, nörofibriller kahverengi-siyah arası, nöroglialar ise siyah olur. Gümüşlemede sadece nöroglialar siyahlaşır.
Metalik çöktürme teknikleri, sinir hücre uzantıları ve retiküler fibrillerin gösteriminde standart bir yöntemdir. Metalik çöktürme ile gösterim, dokulardaki indirgeyici ajanlar yeterli güçte ise tek basamaklı bir tekniktir. Fakat fibrillerin çöktürme ile gösteriminde argirofil hücrelere benzer olarak genellikle 2 basamaklı indirgenme olur. Gümüş yerine altın da kullanılabilir.
Bazı metalik bileşikler dokular tarafından opak, genellikle siyah birikinti oluşturarak metalik duruma indirgenebilirler. Kolayca indirgendiğinden ve depo edilmiş gümüş stabil olduğundan Ag(NH3)2OH çözeltileri histoloji için çok uygundur. Melanin gibi tirozin türevleri ve intestinal bezlerin Kultschitzky hücrelerinde bulunan fenolik bileşikler Ag(NH3)2OH’ ı görülebilen birikim oluşturarak indirgerler. Bu tip hücreler arjentaffin hücreler olarak bilinir. Ag(NH3)2OH’ı direkt olarak indirgeyemeyen fakat dışarıdan eklenen bir indirgeyici ajanla gerçekleştiren hücreler argirofil hücreler olarak bilinir.

1-Golgi Teknikleri: Golgi çöktürmeler boya değildir. Bu teknikle tüm hücre gövdesi ve dendritler izlenebilir. Miyelinli aksonlar tuzları biriktirmezler. Miyelinsiz yapılar olan terminal son düğmecikler tuzlarla dolabilir. Uzun (bazıları birkaç ay) ve karmaşık yöntemlerdir. Sinir hücre ve uzantılarını dens siyah bir impregnasyonla gösterirler. Hücre iç yapısı kararırken, aksonlar ise genellikle sadece miyelin tabakası olmadığında impregne olurlar. Golgi' nin 3 yöntemi bilinmektedir. Hızlı, yavaş ve karışık olmak üzere
Yavaş Teknik:Küçük organ parçaları Müller çözeltisine veya % kaliumbikromat çözeltisine atılır. Karanlıkta veya kahverengi bir şişe içerisinde hafta saklanır. Bu süre sonunda deneme için bir parça alınır. Süzgeç kağıdı ile kurutularak % 0,75 ‘lik gümüş nitrat çözeltisinde 24 saat bırakılır. Hafifçe bistüri ile çok ince bir kaç kesit lama alınır, mikroskopta bakılır. Gümüş empregnasyonu (çökme) görülmezse kaliumbikromat çözeltisine bırakılır. Görülürse % 40’ lık alkol içerisinde yıkanır ( saatte bir alkol yenilenir). Ardından % 80 ve % 90'lık alkollerden geçirilir. Absolu alkolde 12 saat bırakıldıktan sonra yarı yarıya eter- alkol çözeltisine aktarılır.
1 gün % 2 celloidin
1 gün % 4 celloidin
1 gün % 8 celloidin
% 8 celloidin ile bloklanır. Bloklar %96’ lık alkolde saklanır. Alınan kesitler yine % 96’ lık etil alkol içine alınarak ardından absolu alkolden geçirilir. Karbolksild konarak kapatılır.
Hızlı Teknik:Çok ince ve taze parçalar tercih edilir.
Golgi Çözeltisi
% 1’lik osmiyum acid 10cc
% 2,5 -3,5 kalium bikromat 40cc
mm kalınlığındaki mm genişliğindeki doku parçaları dibinde cam boncuk bulunan kahverengi şişe içindeki Golgi çözeltisine aktarılır. 50 cc’lik Golgi çözeltisine bu büyüklükteki 6 parça konabilir. Parçaların çözelti içinde ne kadar kalacağı önceden söylenemez. Süre parçaya göre değişir. Onun için aynı yerlerden birkaç parça alıp atmalı ve zaman zaman ( güne kadar) parçalar çıkarılarak papier buharla kurutulmalıdır. Parçalar % ’ lik gümüş nitrat çözeltisine aktarılırak gün bırakılır ( 48 saat ). Çözelti sararırsa veya bulanırsa yenilenmesi gerekir. % 40’ lık etil alkol içinde saat yıkanır. Alkol sık sık yenilenmelidir. % 80–90 ve absolü alkollerden geçirilerek yarı yarıya eter-alkol eriyiğinde 1 gün ; % 2’ lik celloidinde 1 gün, % 4’lik celloidinde 1 gün bırakılır. % 8’lik celloidinde saklanır. Kesitler alınarak %96’lık etil alkol içine alınır. Ardından absolü alkolden geçirilerek karboliksilde konur kapatılır.


Kromzom Bantlama Teknikleri

İnsan sito-genetiği, Yüzyılın sonlarında, kromozomların yapı, işlev ve evrimini araştıran bir araştırma alanı olarak ortaya çıkmıştır. Flemming ’de ilk kromozom çizimlerini yayımlamış, ’de ise ilk kez Waldeyer ‘’Kromozom’’ terimini kullanmıştır. yılında ise Hsu, ford ve Levan insan kromozomlarının sayısının ‘’ 2n=46 ‘’ olduğunu göstermiştir. ’li yılların başında G-, R-, C- ve NOR bantlama teknikleri başarılı uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır. Bunu High-Resulation bantlama teknikleri ve FISH teknikleri izlemiştir.

Kromozom Morfolojisi Ve Sayısı

Karyotip; Bir birey veya bir türün kromozom morfolojisi, sayısı ve büyüklüğünü ifade etmektedir.

İdiogram; kromozomöarın grafik olarak gösterimidir ve bir hücre içindeki ölçüm ve gözlemlere dayanmaktadır.

Karyotipler ‘’Mayotik’’ ve ‘’Mitotik’’ kromozomlara dayanmaktadır ve kromozom bantlama yöntemleri ile detaylı bir biçimde analizi yapılabilmektedir. Kromozomlar genellikle en büyük kromozomdan en küçüğüne doğru sıralanmaktadır.

Kromozomların Gözlemlenmesinde Kullanılan Kimyasallar

  • Hücre bölünmesinin teşviki
  • Fitohemaglutinin
  • Hidroksiürea, Ametopterin, Soğuk uygulaması
  • Kolsişin, a-bromonaftalin, Hidroksikuinolin, Hipotonik uygulaması
  • Feulgen ( DNA’ya özel), Giemsa, Karmin
  • Hücre eşleşmesi
  • İğ ipliklerinin durdurulması ve kromozomların ayrılması
  • Kromozom boyama

Kromozom Bantlama Tekniklerinin Tarihçesi

Boyama veya Bantlama Yöntemi

AraştırıcıYıl

Q Bantlama

Caspersson, Zech, Johansson

G- Bantlama (Tripsin)Seabright
G- Bantlama (Acetic-Saline)Sumner, Evans, Buckland
C&#; BantlamaArrighi, Hsu
R- Bantlama (Sıcak ve Giemsa)Dutrillaux, Lejeune
G- II BoyamaBobrow, Madan, Pearson
Antikor BantlamaDev ve ark.
Gümüş (NOR) BoyamaHowell, Denton Diamond
Yüksek Ayırıcı BantlamaYunis

 

Kromozom Bantlama Yöntemleri

Kromozomal Bantlar

Ana band bölgeleri sayılar ile gösterilir.

Kromozom Bantlama Yöntemleri  

  • Q- Bantlama
  • G- Bantlama
  • C- Bantlama
  • R- Bantlama
  • T- Bantlama
  • Gümüş ( NOR ) Boyama
  • DAPI Distamisin A Boyama

Q- Bantlama;

İnsan kromzomlarını tanımlamak için kullanılan ilk yöntemdir. Kromozomlar floresan boya ile boyanır. Bu bantlama ile spesifik kromozomların ve yapısak yeni düzenlemelerin belirlenmesi sağlanmaktadır. Özellikle Y Kromozomunun ( aynı zamanda interfaz nukleusunda ki Y cisimciğininde ) ve satallitlerle bağlantılı çeşitli polimorfizmlerin ve spesifik kromozomların sentromerlerinin ayrımında kullanılmaktadır. A-T’ den zengin bölgeler daha parlak olarak boyanmaktadır.

G- Bantlama;

En sık kullanılan bantlama yöntemidir. Preparatlar bir proteaz olan tripsin ile muamele edilerek histon ve non-histon proteinler denatüre edilir. Sonuçta açıkta kalan DNA giemsa ile boyanır.  G bantlama ile arasında bant değerlendirilir.  Böylece A-T açısından zengin olan bölgeler daha koyu boyanır. Bu bantlar kromozoma özgüdür ve kromozomların kesin tanısında kullanılmaktadır. Ayrıca bu bantlar sayesinde translokasyon, inversiyon, delesyon gibi kromozomal hastalıkların belirlenmesinde kullanılmaktadır.

C- Bantlama;

Özellikle sentromerik bölgelerin boyanmasında ve diğer heterokromatin yapı içeren bölgelerin boyanmasında kullanılmaktadır. Örneğin; insan kromozomlarından 1, 9, 16 ‘nın ikincil kontriksiyonlarında ve Y kromozomunun uzun kolunun distal parçasında heterokromatin yapılar bulunmaktadır.

R- Bantlama;

R- Bantlama ile G bantlamanın tam tersi bir bant örneği elde edilmektedir. C-G’den zengin ökromatin bölgeler koyu renk veya parlak floresan boyanırlar. A-T’den zengin heterokromatin bölgeler ise açık renk veya flouresan mat boyanırlar. G ve Q bantlamada soluk olarak boyanan telomerik bölgelerin koyu olarak boyanmasına imkan tanır. Kromozomların uç kısımlarını kapsayan anomalilerin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.

 

T- Bantlama;

Telomeri boyamam için kullanılan tekniktir.

Gümüş (NOR) Boyama;

Bu yöntemle yalnızca akrosentrik kromozomların satellitlerindeki nukleolus organizasyonundan sorumlu bölgeler boyanmaktadır. Bu bölgelerde ribozomal RNA yada proteinler içeren genler bulunur ve gümüş nitrat ile boyanmaktadır.

DAPI Distamisin A Boyama;

İnsan kromozomlarının 1., 9., , ve Kromozomları, Y kromozomunun uzun kolunu boyar ve perisentrik kırılma noktalarının belirlenmesinde kullanılmaktadır.

 

 

Şevval ÇAKIR

 

Kaynakça;

  1. seafoodplus.info
  2. seafoodplus.info
  3. seafoodplus.info?sequence=2&isAllowed=y
  4. seafoodplus.info&#;bantlama-
  5. seafoodplus.info?Resim=8&SSNO=2&USER=

 

Summary

Burada, biz yeni bir floresan polyacrylamide jellerin toplam protein algılaması için teknik boyama özetleyen bir detaylı iletişim kuralı tanımlamak. Ag+algılar bir gümüş iyon özgü Floresans tahrik sonda protokol kullanır-protein kompleksleri ve geleneksel chromogenic gümüş lekeler belirli sınırlamaları ortadan kaldırır.

Abstract

Gümüş boyama polyacrylamide Sodyum Lauryl Sülfat-polyacrylamide Jel Elektroforez (SDS-sayfa) takip jelleri bantlarında protein görselleştirmek için yaygın olarak kullanılan bir Renkölçer tekniktir. Klasik gümüş lekeleri yüksek arka plan boyama, zavallı protein kurtarma, düşük tekrarlanabilirlik, miktar ve kütle spektrometresi (MS) ile sınırlı uyumluluk için dar bir doğrusal Dinamik Aralık gibi bazı dezavantajları var. Şimdi, bir fluorogenic Ag+ sonda, TPE-4TA, kullanımı ile floresan bir gümüş boyama yöntemi polyacrylamide jellerin toplam protein görselleştirme için geliştirdik. Bu yeni leke geleneksel gümüş lekeleri zahmetli gümüş azaltma adımda önler. Ayrıca, floresan gümüş leke iyi tekrarlanabilirlik, ışık hassasiyeti ve protein bulunması, yapım o bir yararlı ve pratik protein jel leke doğrusal miktar gösterilmektedir.

Introduction

Birçok boyama yöntemi Jel Elektroforez takip, örneğin Coomassie parlak mavi, gümüş leke, Floresans gibi Renkölçer boya kullanarak proteinler görselleştirmek için kullanılan veya radyoaktif1,2, etiketleme olmuştur 3,4. gümüş boyama olarak kabul edilir en hassas teknikleri için basit ve ucuz reaktifler gerektiren protein algılama biri olmak. İki büyük aile sınıflandırılabilir:5,6ammoniacal gümüş leke ve gümüş nitrat leke. Alkali ammoniacal gümüş yönteminde, gümüş-diamin karmaşık amonyak ve sodyum hidroksit ile üretilen ve metalik gümüşe asidik formaldehit çözümünü kullanarak geliştirme sırasında düşük. Leke temel proteinler için verimli bir şekilde karşılar ama asidik ve tarafsız proteinler için güvenliği aşılan bir performansı gösterir ve ayrıca, klasik glisin ve taurin elektroforetik sistemleri için sınırlı olduğunu. Buna karşılık, gümüş nitrat lekeleri yüksek biyo-benzeşme protein gümüş iyonların yararlanmak, öncelikle sulfhydryl ve karboksil grupları yan zincirlerinden ve asidik protein daha verimli bir şekilde leke eğilimi7. Bağlama gümüş iyonu sonra (genellikle formaldehit ve sodyum tiyosülfat içeren metal karbonat çözeltisi imal) gelişmekte olan bir çözüm görselleştirmek için bir kahverengi koyu rengi inşa Metalik Gümüş tahıl için gümüş iyonları azaltmak için uygulanır protein bantları.

Gümüş boyama gelişimi 'li yıllarda8beri onun çok yönlü ve yüksek hassasiyet için bilinen olmasına rağmen yöntem sık kadar zor kabul edilir. Gümüş boyama yöntemleri zaman sınırlı adımlar ve düşük tekrarlanabilirlik göster. Gümüş leke rengi genellikle tek tip ve kontrol etmek zordur, azaltma adım bağımlı olmadığından gümüş leke nicel bir yöntem değildir ve böylece, jel karşılaştırma çalışma ve protein miktar9için tavsiye edilmez. Duyarlılık içinde en iyi duruma getirilmiş yöntemleri de10boyama daha fazla üniforma sağlayabilir aldehitler yararlanmak olabilir. Ancak, daha fazla akış aşağı analiz protein aldehitler tarafından polietilenin nedeniyle pahasına bu. Hızlı iletişim kuralları çoğunlukla birleştirmek ya da uzlaşma tekrarlanabilirlik ve leke5tekdüzelik süresini kısaltmak için adımları kısaltabilirsiniz. Sonuç olarak, orada çok sayıda gümüş türevleri içinde protein jel, her belirli gereksinimleri uyacak şekilde en iyi duruma getirilmiş boyama boyama; Örneğin, basitlik, duyarlılık veya peptid kurtarma oranı için aşağı akım analizi. Bu öznitelikler de birbirlerine bir etkiye sahip ve bir iletişim kuralı tüm gereksinimlerinin karşılanması zor olabilir.

Bu çalışmada, biz yeni bir floresan gümüş boyama yöntemi polyacrylamide jel protein algılama için tanıtmak. Bu yöntemde, bir fluorogenic sonda gümüş iyonları, TPE-4TA (şekil 1), gümüş emdirilmiş proteinler11görselleştirmek için kullanıyoruz. TPE-4TA toplama kaynaklı emisyon (AIE) ilke tarafından tasarlanmıştır. Bu sigara-sulu çözüm içinde çözünmüş zaman yayıcı ama gümüş iyonlarının varlığında son derece yayıcı. Geleneksel gümüş lekeleri chromogenic geliştirilmesinde adım gelişen bir fluorogenic ile değiştirerek, floresan gümüş yöntemi azaltılmış bir arka plan ile toplam proteinlerin sağlam boyama sağlar.

Ayrıca, floresan gümüş leke için yaygın olarak kullanılan SYPRO Ruby leke ile karşılaştırılabilir ve geleneksel gümüş lekeleri ile ulaşılabilir protein miktar iyi dinamik bir doğrusal Aralık gösterdi. Jel bir ultraviyole lamba ile sık kullanılan jel dokümantasyon sistemleri üzerinde yansıma (uyarma dalga boyu: / nm kanal; emisyon: ~ nm) birçok biyolojik laboratuarlarında.

Subscription Required. Please recommend JoVE to your librarian.

Protocol

1. hazırlık jel

Not: Gösteri jel sonra kısa bir süre12SDS-sayfa boyama için hazırlamak için standart bir protokol izler. Kısaca, aşağıdaki adımları örnekleri hazırlanması tarif ve Elektroforez jel.

  1. SDS-sayfa % 4 - % 12 Bis-Tris protein jelleri (1 mm, şey) ile gerçekleştirmek bir mini jel tankı kullanarak dolu ile 2-(N -morpholino) ethanesulfonic asit (MES) arabellek.
  2. Distile su, lityum Lauryl Sülfat (LDS) arabellek ve örnek azaltma Ajan karışımı ile örnekleri sulandırmak.
  3. Ardından normal stok tutarı (5 µL) ve bundan sonra iki kat dilutions hisse senedi ( x 2 x 13 dilutions) bir dizi ilk yol, iki katına stok (10 µL) yükleyin.
  4. Jel 30 dk için V sabit voltaj çalıştırın.

2. jel fiksasyonu

  1. Elektroforez sonra 50 RPM (her biri için 30 dk) x 2 oda sıcaklığında veya gecede 4 ° C'de bir orbital Çalkalayıcı üzerinde mL solüsyon % 40 ethanol/10% Asetik asit jelleri daldırın
  2. Jelleri 3 x 10 dk her ultrasaf su temiz bir kap içinde yıkayın. Çamaşır, kritik bir adımdır. Sabitleme çözümden asit içinde belgili tanımlık fluorogenic gelişmekte olan adım düzgün kaldırılmaz ise aşırı TPE-4TA asit tarafından etkinleştirilecek ve güçlü arka plan Floresans jel içinde yol.

3. hazırlık AgNO3Çözüm ve jel gümüş emprenye

  1. AgNO3 çözüm (%0,) yapmak emprenye için ilk olarak, AgNO3 10 mL % 0,1 AgNO3 hisse senedi çözüm hazırlamak için ultrasaf su 0,01 g geçiyoruz. Sonra µL % 0,1 AgNO3 hisse senedi çözüm çalışma çözüm yapmak için ultrasaf su mL ekleyin.
    Not: Kullanmadan önce karanlıkta AgNO3 çözüm saklanmalıdır.
  2. Jel mL 50 RPM mühürlü cam kap içinde bir orbital Çalkalayıcı 1 h için çözüm üzerinde gümüş ile hamile. Gümüş emprenye ışık alüminyum folyo ile korunan bir duman başlık altında gerçekleştirmek için önemlidir.
  3. 2 x 60 için temiz bir kapta jel ultrasaf su (yaklaşık mL) ile yıkayın s.

4. Fluorogenic geliştirme jel

  1. Boya stok çözüm (0,1 mM) hazırlamak TPE-4TA boya mg 50 mL ultrasaf su ekleyin. Bir kaç dakikalığına çözüm solüsyon içeren temizleyicide ve boya dağıtılması yardımcı olmak için bazı NaOH çözüm (örneğin 1 M) ekleyin.
  2. Boya molekül tamamen tasfiye edilir emin olmak için nm UV lambanın altında çözüm Floresans denetleyin. Yalnızca zayıf veya nonemissive çözümleri tam çözülme belirtir.
    Not: TPE-4TA yapıldı boya protokol son zamanlarda Xie vd tarafından rapor aşağıdaki sentezledim. 10TPE-4TA çözüm çok kararlı ve karanlıkta aylarca tutulabilir.
  3. mL fluorogenic geliştirilmesi çözeltisi (10 µM) hazırlamak ultrasaf su 90 mL 10 mL TPE-4TA stok çözeltisi ekleyin. PH metre kullanarak çözüm pH kontrol ve sodyum hidroksit çözüm (1 µM) kullanmaya ayarlamak.
  4. Jel mL fluorogenic geliştirilmesi çözeltisi ile temiz ve yapışmalı konteyner aktarın. Jel tamamen çözümde dalmış olduğundan emin olun. Konteyner mühür. Işıktan yap da gecede 50 RPM oda sıcaklığında bir orbital Çalkalayıcı üzerinde salla. Alternatif olarak, kuluçka adım da yaklaşık ~ 2 h AIE gelişmekte olan çözüm ile 80 ° C arasında boyama ve sonra oda sıcaklığında bırakarak için ön ısıtma ile kısaltılabilir.

5. destaining ve görüntüleme

  1. Temiz bir kaba jel transfer ve ml % 10 etanol için 30 dk destain.
    Not: Jel yıkamak için su tek başına kullanılabilir. Ancak, daha zaman destaining için % 10 etanol çözümü kullanmak verimli olur. Bu destaining işlem için 30 dk dan itibaren azaltmak için yardımcı olur.
  2. Ultrasaf su 5 min için jel durulayın.
  3. Görüntü nm kanal veya nm kanal bir jel dokümantasyon makine tarafından jel.

Subscription Required. Please recommend JoVE to your librarian.

Representative Results

Tarafından floresan gümüş leke lekeli protein bantları nm UV lambası altında yoğun bir yeşil Floresans sergi. Bütün 14 protein grupları ( kDa), yukarıdan aşağıya doğru açıkça görülebilir, iyi tarafından SYPRO Ruby boya (Şekil 2)10lekeli 14 kırmızı renkli olanlar ile birleştiriliyor.

İle ilgili nicel protein algılama, jelleri görüntüleme sistemi otomatik yordamları kullanarak bir jel tarafından görüntüsü ve görüntü analiz edildi ve ticari yazılım kullanarak karşılaştırıldığında. Boyama yöntemi bu floresan gümüş yüksek çözünürlüğe sahip görünüyor. Bazı protein grup için floresan gümüş leke duyarlılığını da biraz floresan SYPRO Ruby leke daha iyi. Özellikle, floresan gümüş leke performansını yeni yöntemi proteinler düşük molekül ağırlıkları ile tespiti için özellikle yararlı olduğunu belirten ~ kDa protein grupları için geliştirilmiş. Verileri de floresan gümüş leke nispeten geniş bir aralığında protein miktar (şekil 3)11için iyi ve düzgün doğrusallık tüm 14 proteinler için verdi öneririz.

Arka plan sinyal ve çarpık zirveleri yüksek düzeyde verdi gümüş nitrat leke aksine floresan gümüş leke gruplar iyi kontrast ve Tekdüzen yoğunluğu dağıtım SYPRO Ruby leke karşılaştırılabilir ile tüm 14 proteinler arasında tespit (Şekil 3).

Jel fiksasyon (şekil 4) Boyama yüksek arka planda neden olur sonra bu yetersiz yıkama unutmayın. Artık Asetik asit TPE-4PA kadar hafif ve güçlü bir arka plan için yol.

Figure 1
Resim 1: TPE-4TA ve onun algılama mekanizması AG+kimyasal yapısı. X = H veya Na+. Önceki işten, telif hakkı WILEY-VCH11uyarlanmış. Bu rakam daha büyük bir versiyonunu görüntülemek için buraya tıklayınız.

Figure 2
Şekil 2: floresan gümüş boyama.A) iletişim kuralı Özet. B) jeller floresan gümüş leke (solda) ve SYPRO Ruby leke (sağ) tarafından lekeli karşılaştırılması nm ışınlama altında el bir UV lamba ile paralel görüntüsü. Proteinler ( kDa) tarafından iki kat seri seyreltme ng/gruptan başlayarak en sol şeritte doluydu. Önceki işten, telif hakkı WILEY-VCH11uyarlanmış. Bu rakam daha büyük bir versiyonunu görüntülemek için buraya tıklayınız.

Figure 3
Şekil 3: floresan yoğunluğu protein miktarı, temsilcisi jel görüntüleri ve sinyal profillerden (beşinci lane) üç farklı lekeleri ile jelleri, karşı proteinlerin.(A)gümüş nitrat leke tutmayan,()B) floresan gümüş leke ( nm uyarma) ve (C) SYPRO Ruby leke. Rakamın ilk sütun (soldan başlayarak) ilk lane için normalleştirilmiş protein miktarı karşı 14 proteinlerin ( kDa) her grup için leke yoğunluğu gösterir. İkinci sütun karşılık gelen leke temsilcisi jel görüntüleri gösterir. Jel yüklenen protein miktarı Şekil 2' de anlatılan. Önceki işten, telif hakkı WILEY-VCH11uyarlanmış. Bu rakam daha büyük bir versiyonunu görüntülemek için buraya tıklayınız.

Figure 4
Şekil 4: jel suboptimal deneme lekeli. Bu deneyde, çamaşır fiksasyon adımdan sonra yetersiz. Artık Asetik asit TPE-4TA toplama indüklenen ve güçlü bir arka plan neden oldu. Bu rakam daha büyük bir versiyonunu görüntülemek için buraya tıklayınız.

Subscription Required. Please recommend JoVE to your librarian.

Discussion

Burada sunulan bir roman floresan gümüş yöntemi polyacrylamide jeller proteinler için boyama. Bu strateji geleneksel gümüş lekeleri ve floresan lekeleri bütünleştirir. Proteinlere olduğu gibi diğer gümüş gümüş iyonu seçmeli bağlama lekeleri ama son derece hassas fluorogenic gümüş kullanır boyama patlatır gümüş ilişkili proteinler kadar ışık için TPE-4TA sonda. Fluorogenic sonda TPE-4TA oldukça düşük konsantrasyon nanomolar Aralık11, gümüş iyonları hissi olabilir bu yana, bir indirgeyici görselleştirme adım geleneksel gerektiği gibi daha fazla talep olmadan son derece hassas bir algılama sağlar Gümüş lekeleri. Bu koş koş varyasyonları en aza indirmek olacaktır. Bu arada, o sert kimyasallar, formaldehit ve oxazolidin, peptid kimlik MS analizde sık sık müdahale gibi kullanımını önler. Ayrıca, TPE-4TA AIE-aktif ve ücretsiz olarak kendi kendine su verme herhangi bir sorun, bir protein grubu, yoğun birikmiş boyalar topluca yanıt boya molekülleri sayısına yayarlar olabilir. Bu bir geniş doğrusal Dinamik Aralık (LDR) protein algılama ve SYPRO Ruby leke ile karşılaştırıldığında çok daha parlak bir boyama için katkıda bulunur.

Geleneksel gümüş boyama ile karşılaştırıldığında, daha az miktarda gümüş nitrat bu yeni tekniği-özellikle boyama için gereklidir, %0, %0,1 yaygın olarak bildirilen gümüş nitrat protokolleri4boyama kullanılan. Bu yeni leke başarısı tamamen aşağı bir yüksek karşıtlık arka plan karşı inanılmaz derecede parlak ve hassas floresan soruşturması birleşimi olduğunu onaylanmadığına karar. Buna karşılık, daha yüksek bir miktar gümüş özellikle yüksek arka planı ortaya çıktığında karanlık görünür bantları, üretmek için azaltma geleneksel gümüş lekeleri gelişmekte olan adımı gerektirir. Bu yöntemde, fluorogenic geliştirme zamanı geleneksel kimyasal geliştirme uzundur; Ancak, bu bir sınırlama olarak veya bir avantaj olarak tartışılabilir. Jel gelişmekte olan çözümde sonuçları operatörden alınabilir alt çeşitlerini sonucunda, uzun bir süre için bırakılabilir. Sadece daha az sayıda adımla gerekmez, ancak aynı zamanda, daha fazla duraklar, bu iletişim kuralını oldukça uygun kılan alınabilir vardır. İçinde karanlık bir arka planda kaynaklanan jel, overdevelop geleneksel gelişmekte olan adım farklı olarak overstaining hiçbir risk yok. Ek protein örnekleri daha fazla bir şekilde değerlendirilmesi (şekil 3) garanti olsa bu floresan gümüş leke da daha küçük bir interprotein değişim bekleniyor.

Önerilen gümüş nitrat konsantrasyonu protokolü takip etmek önemlidir; daha yüksek bir konsantrasyon kullanarak daha iyi performans ve duyarlılık yol açmaz ama, bunun yerine, Floresans gruplarından yutmak bir güçlü arka plan Floresans üretir. Sorun giderme açısından, duyarlılık ve parlaklık kaybına aşırı çamaşır yıkama adım fluorogenic geliştirme önce veya yetersiz gümüş emprenye neden olabilir. Bu yöntem için protein grup Floresans sinyalinin Floresan TPE-4TA-Ag+ karmaşık oluşumu için gerekli olan protein bağlı gümüş iyonları, sayısına bağlıdır. Protein bu boyama yöntemi potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için gümüş iyonları ile doymuş.

Son olarak, daha önce fluorogenic boya Bu yöntemde kullanılan gümüş iyonu için belirtildiği gibi TPE-4TA, pH hassas da. Düşük pH protonate bir yüksek arka plan leke kaynaklanan jel bulabilsem için ücretsiz TPE-4TA olabilir. Bu nedenle, artık Asetik asit fiksasyon çözümden bırakın, yanlış yıkama adımları leke kalitesi büyük ölçüde etkiler. Jel fluorogenic geliştirme adım (şekil 4) nispeten nötr pH tutmak önemlidir. Ayrıca TPE-4TA çözüm pH boyama önce ayarlamak yararlı olabilir. Bu boya yakın gelecekte ticari bekleniyor.

Özetle, biz roman floresan gümüş leke SDS-sayfa jel toplam proteinlerin görselleştirme için pratik bir protokol nitelendirdi. Boyama basit, kullanımı kolay, maliyet-etkin ve iyi boyama bir performans sunuyor. Bu yöntem büyük ölçüde jelleri protein bantlarında tanımlamasını kolaylaştırabilir ve protein analizi için yararlı bir araç sağlar.

Subscription Required. Please recommend JoVE to your librarian.

Disclosures

Bu floresan gümüş boyama üzerinde bir patent başvurusu şikayetçi oldu.

Acknowledgments

Yazarlar Patrick Chan Ming Wai Lau merkezinde onarıcı tıp, Karolinska Institutet, onun teknik destek için teşekkür etmek istiyorum. S. X. İsveçli Araştırma Konseyi (Grant No ) destek için minnettar olduğunu.

Materials

NameCompanyCatalog NumberComments

LDS Sample Buffer (4X)
Thermo Fisher ScientificNPReagent

% Bis-Tris Protein Gels, mm, well
Thermo Fisher ScientificNPBOXPrecast gel
Sample Reducing Agent (10X)Thermo Fisher ScientificNPReagent
MES SDS Running Buffer (20X)Thermo Fisher ScientificNPReagent
Mini Gel TankThermo Fisher ScientificAEquipment
W Power Supply ( VAC)Thermo Fisher ScientificPSEquipment
Unstained Protein LadderThermo Fisher ScientificSample
Silver nitrateSigma-AldrichG-RReagent
EthanolBragg and co.JReagent
Acetic acidJ.T. BakerAReagent
Milli-Q Synthesis A10Merk-Provides MΩ.cm water
gel documentation system (c model)Azure biosystems-Equipment

DOWNLOAD MATERIALS LIST

References

  1. Chevalier, F. Highlights on the capacities of "Gel-based" proteomics.Proteome Science. 8 (1), ().
  2. Harris, L. R., Churchward, M. A., Butt, R. H., Coorssen, J. R. Assessing detection methods for gel-based proteomic analyses.Journal of Proteome Research. 6 (4), ().
  3. Gauci, V. J., Wright, E. P., Coorssen, J. R. Quantitative proteomics: assessing the spectrum of in-gel protein detection methods.Journal of Chemical Biology. 4 (1), ().
  4. Candiano, G., Bruschi, M., et al.Blue silver: A very sensitive colloidal Coomassie G staining for proteome analysis.Electrophoresis. 25 (9), ().
  5. Chevallet, M., Luche, S., Rabilloud, T. Silver staining of proteins in polyacrylamide gels.Nature Protocols. 1 (4), ().
  6. Jin, L. T., Hwang, S. Y., Yoo, G. S., Choi, J. K. Sensitive silver staining of protein in sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gels using an azo dye, calconcarboxylic acid, as a silver-ion sensitizer.Electrophoresis. 25 (15), ().
  7. Celis, J. E., et al.Cell Biology: A Laboratory Handbook. , Elsevier Academic Press. Amsterdam, the Netherlands. ().
  8. Bartsch, H., Arndt, C., Koristka, S., Cartellieri, M., Bachmann, M. Silver Staining Techniques of Polyacrylamide Gels.Methods in Molecular Biology. (1), ().
  9. Rabilloud, T., Vuillard, L., Gilly, C., Lawrence, J. Silver-staining of proteins in polyacrylamide gels: a general overview.Cellular and Molecular Biology. 40 (1), ().
  10. Zhou, M., Yu, L. Proteomic Analysis by Two-Dimensional Polyacrylamide Gel Electrophoresis.Advances in Protein Chemistry. 65 (1), ().
  11. Xie, S., et al.Fluorogenic Ag+-Tetrazolate Aggregation Enables Efficient Fluorescent Biological Silver Staining.Angewandte Chemie International Edition. 57 (20), ().
  12. Protein gel electrophoresis technical handbook. , Thermo Fisher Scientific. Available from: seafoodplus.info ().

Gümüş boyama nedir?

Gümüş boyama, jellerdeki proteinlerin saptanması ve tanımlanması için kullanılan güçlü ve çok yönlü bir tekniktir. Bu teknik, gümüşü karboksil ve sülfhidril grupları gibi amino gruplarının kimyasal terminal veya yan zincirlerine bağlayarak gerçekleştirilir. Onlarca yıldır, poliakrilamid jel elektroforezi kullanılarak proteinleri ayırmak için gümüş boyama kullanılmıştır. Çekirdeklenme bölgeleri olarak bilinen proteinlerdeki küçük yarıklar, gümüş iyonlarının daha sonra kolaylıkla tespit edilebilen mikroskobik gümüş kristallerine indirgenmesini destekler.

Gümüş boyama, minimum arka plan gürültüsü ve kütle spektrometresinden azaltılmış parazit ile net görüntüler üreten, protein tespiti için oldukça hassas ve spesifik bir yöntemdir. Genel gümüş boyama işlemi, gümüşü sabitlemeyi, hassaslaştırmayı, gümüşle emprenye etmeyi ve bir görüntü geliştirmeyi içerir. Bu tekniğin çeşitli varyasyonları vardır; bazılarının tamamlanması yalnızca bir saat sürerken bazılarının tamamlanması 24 saatten fazla sürer. Tamamlandığında, leke birkaç hafta boyunca stabil kalabilir ve bu da uzun süreli gözleme izin verir.

Gümüş boyamanın tarihi, Fransız kimyager Louis-Emile Javal'ın sinir liflerini görselleştirmek için bir yöntem olarak tekniği ilk kez geliştirdiği yüzyılın sonlarına kadar uzanır. Bununla birlikte, tekniğin jellerdeki proteinlerin saptanmasında kullanılmak üzere uyarlanması yüzyılın başlarına kadar değildi. O zamandan beri, gümüş boyama, protein kimyasının temel unsuru haline geldi ve kan ve dokulardaki proteinlerin analizi de dahil olmak üzere çeşitli araştırma ve klinik uygulamalarda yaygın olarak kullanıldı.

Yıllar boyunca, gümüş boyama tekniği, hassasiyetini ve özgüllüğünü artırmak için çeşitli modifikasyonlar getirilerek rafine edilmiş ve geliştirilmiştir. Günümüzde gümüş boyama, protein kimyası alanında önemli bir araç olmaya devam ediyor ve biyolojik süreçler ve hastalık mekanizmalarının incelenmesinde çok önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Daha yeni ve daha gelişmiş tekniklerin ortaya çıkmasına rağmen, gümüş boyama, güvenilirliği ve çok yönlülüğü nedeniyle yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor ve bu da onu protein kimyagerlerinin araç setinin önemli bir parçası haline getiriyor.

Gümüş boyama prensibi

Gümüş boyama, jellerdeki proteinleri görselleştirmek için kullanılan basit ama güçlü bir tekniktir. İşlem, çözünmeyen metalik gümüş oluşumuna yol açan, protein moleküllerinin çevresindeki gümüş iyonlarının seçici olarak indirgenmesini içerir. Gümüş emdirme aşaması, alkali protokol ve asidik protokol tarafından tanımlanan iki ana gümüş boyama protokolü vardır.

Alkali Protokolü: Gümüş Nitrattan Oluşan Bir Diamin Kompleksi – Alkali protokol, amonyum ve sodyum hidroksitten oluşan alkali bir ortamda gümüş nitrattan oluşan bir diamin kompleksi kullanır. Protein modelleri formaldehitin seyreltik asidik çözeltilerinde geliştirilir. Bu yöntem, ilgili proteinin asidik koşullara duyarlı olduğu uygulamalar için idealdir.

Asidik Protokol: Sudaki Gümüş Nitrat Çözeltisi – Buna karşılık, asidik protokol, jel emdirme için suda gümüş nitrat çözeltisi kullanır. Protein modelleri, amonyak ve sodyum hidroksitin alkalin ortamı altında formaldehit solüsyonunda geliştirilir. Bu yöntem, ilgili proteinin alkali koşullara duyarlı olduğu uygulamalar için tercih edilir.

Başarılı Gümüş Boyama Adımları Gümüş boyama işlemi, fiksasyon, jel işlemi, gümüş emdirme ve jel durulama dahil olmak üzere dört ana aşamaya ayrılabilir.

  • Tespit: Proteinleri Hareketsizleştirme ve Etkileşen Bileşikleri Uzaklaştırma – Gümüş boyama işlemindeki ilk adım, proteinlerin immobilize edildiği ve herhangi bir engelleyici bileşiğin çıkarıldığı fiksasyondur. Bu aşama, proteinlerin boyama için doğru konumda olmasını sağlar ve örneğin bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.
  • Jel Tedavisi: Protein Reaktivitesini ve Gümüş İndirgemesini Hızlandırma – İkinci aşama, gümüş ve/veya gümüş indirgemesine karşı protein reaktivitesini hızlandıran elementlerin eklenmesini içeren jel işlemidir. Bu aşama, numuneyi gümüş emdirmeye hazırlamak için hassaslaştırma ve yıkama adımlarını içerir.
  • Gümüş Emprenye: Düz Gümüş Nitrat veya Amonyak Gümüşü Kullanma – Üçüncü aşamada, kullanılan protokole bağlı olarak numune saf gümüş nitrat veya amonyak gümüşü ile emprenye edilir. Bu aşama, numunedeki proteinlerin başarılı bir şekilde görselleştirilmesi için kritik öneme sahiptir.
  • Jel Durulama: Gümüş Metal Görüntünün Elde Edilmesi – Son aşama, bağlanmamış gümüş iyonlarını uzaklaştırmak ve gümüş metal görüntüsünü elde etmek için numunenin yıkanmasını içeren jel durulamadır. Üretilen görüntü tonları, gümüşe bağlı protein bantlarının sayısına bağlıdır.
  • Proteinleri Çarpıcı Ayrıntılarla Görselleştirmek – Gümüş lekeli protein bantları, lekeli gümüşün renk yoğunluğuna bağlı olarak koyu kahverengi veya siyah görünür. Renkteki varyasyonlar, farklı boyutlardaki gümüş taneciklerinin dağınık kırınımlarına bağlanır. En küçük protein miktarlarını bile saptayabilen gümüş boyama, jellerdeki proteinleri görselleştirmek için çok yönlü ve etkili bir yöntemdir.

Sonuç olarak, gümüş boyama, gümüş emdirme aşaması tarafından tanımlanan iki ana protokol ile jellerdeki proteinleri görselleştirmek için güçlü bir tekniktir. Alkali veya asidik protokolü seçin, en küçük protein miktarlarını bile tespit etme yeteneği ile çarpıcı sonuçlar bekleyebilirsiniz.

gümüş lekesinin özellikleri

Gümüş boyama, 'lerin başına kadar uzanan bir geçmişe sahip, jellerdeki proteinleri görselleştirmek için kullanılan güçlü bir araçtır. Bununla birlikte, gümüş lekesinin de onu benzersiz bir madde yapan bazı ilginç fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bu bölümde, gümüş lekesinin özelliklerine ve onu laboratuvarda değerli bir alet yapan şeyin ne olduğuna daha yakından bakacağız.

  • Kaynama Noktası: Yüksek Sıcaklıklara Ulaşmak – Gümüş lekesinin kaynama noktası °C'dir ( °F), bu da onu yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir madde yapar. Bu özellik, protein görselleştirme sürecine müdahale edebilecek herhangi bir safsızlığı gidermek için lekeyi ısıtırken kullanışlıdır.
  • Erime Noktası: Katıdan Sıvıya Dönüşüm – Gümüş leke ayrıca, maddenin katıdan sıvıya dönüştüğü sıcaklık olan °C ( °F) erime noktasına sahiptir. Bu özellik, lekeyi laboratuvarda kullanılmak üzere hazırlarken göz önünde bulundurulması önemlidir.
  • Buharlaşma Isısı: Maddeye Enerji Verilmesi – Gümüş lekesinin buharlaşma ısısı, maddeyi sıvıdan gaza dönüştürmek için gereken enerji miktarı olan kJ/mol'dür. Bu özellik, leke ile vakumda veya düşük basınç altında çalışırken dikkate alınması önemlidir.
  • Yoğunluk: Birim Hacim Başına Kütlenin Ölçülmesi – Gümüş leke, maddenin birim hacmi başına kütle ölçüsü olan g/cm3 yoğunluğa sahiptir. Bu özellik, belirli bir numune boyutu için gereken leke miktarını belirlemek için kullanışlıdır.
  • Molar Isı Kapasitesi: Enerji Aktarımının Ölçülmesi – Gümüş lekesinin molar ısı kapasitesi, maddenin sıcaklığını bir derece değiştirmek için gereken enerji miktarının bir ölçüsü olan J/(mol·K)'dir. Bu özellik, laboratuvarda kullanılmak üzere lekeyi ısıtırken göz önünde bulundurulması önemlidir.

Sonuç olarak, gümüş lekesi, jellerdeki proteinleri görselleştirmek için çok yönlü ve değerli bir araçtır. En küçük protein miktarlarını bile tespit etme kabiliyetine ek olarak, gümüş lekesi ayrıca kaynama noktası, erime noktası, buharlaşma ısısı, yoğunluk ve molar ısı kapasitesi dahil olmak üzere bir dizi ilginç fiziksel ve kimyasal özelliğe sahiptir. Bu özellikleri anlamak, laboratuvar deneylerinizde gümüş lekesinden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olabilir.

Gümüş boyama için gerekli reaktifler ve solüsyonlar

  • Örnek tampon: 2 mL 10 M üre, 25 uL % fenol kırmızısı, mL su, 50 mg SDS.
  • %3 Akrilamid Çözeltisi: Bu çözelti, ml M Tris-HCl, pH , ml % (a/h) akrilamid ve % (a/h) bisakrilamidin ml su içinde birleştirilmesiyle yapılır. Buna 8 mg amonyum persülfat eklenir.
  • %20 Akrilamid Çözeltisi: Bu çözelti, ml M Tris-HCl, pH , ml % akrilamid ve % bisakrilamidin 3 ml su içinde birleştirilmesiyle yapılır. Buna 8 mg amonyum persülfat eklenir.
  • Fiksasyon Çözümü: Bu çözelti, %40 etanol, %10 asetik asit ve %50 su birleştirilerek yapılır.
  • Protein Arıtma Solüsyonu: Bu çözelti, %20 etanol, %5 asetik asit, %75 su ve 4 mg ditiyotreitol karıştırılarak yapılır.
  • Diğer Temel Reaktifler: % dikromat, % gümüş nitrat
  • Karmaşık Oluşum Çözümü: Bu çözelti, % paraformaldehit ve %3 sodyum karbonatın birleştirilmesiyle yapılır.
  • 1% asetik asit

Gümüş boyama prosedürü

Gümüş boyama, poliakrilamid jel elektroforezinde (SDS-PAGE) proteinleri görselleştirmek ve tespit etmek için kullanılan bir tekniktir. Bu yöntem, proteinleri ölçmek ve tanımlamak için moleküler biyolojide yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda en önemli gümüş boyama protokollerinden ikisi olan SDS-PAGE ve Long Silver Nitrate Staining'i tartışacağız.

SDS-PAGE: Adım Adım Prosedür

  1. Adım 1: Protein örneğini hazırlayın – 20 μL numune tamponuna 10 μg protein ekleyin ve ayırmadan önce oda sıcaklığında 60 dakika bekletin.
  2. Adım 2: Akrilamid solüsyonunu yapın – Gradyan karıştırıcı kullanarak 8 ml'lik %3'lük akrilamid solüsyonu ve %20'lik akrilamid solüsyonunu doldurun. Çözeltiyi 5 ml/dk akış hızında bir cam küvete pompalayın.
  3. 3. Adım: Protein örneklerini yükleyin – Bir izleme jeli, tercihen fenol kırmızısı kullanarak protein örneklerini jele yükleyin.
  4. Adım 4: Jel elektroforezini çalıştırın – SDS-PAGE jelini 4 °C'de ve 15 mA elektroforez akımında çalıştırın.
  5. Adım 5: Protein konsantrasyonunu hesaplayın – Sığır serum albümini kullanarak protein konsantrasyonunu hesaplayın.

Gümüş Boyama Prosedürü 2A:

  1. Adım 1: Fiksasyon – Jeli sabitlemek için 30 dakika fiksasyon solüsyonu ekleyin.
  2. Adım 2: Protein tedavisi – Jele 30 dakika boyunca bir protein işleme solüsyonu uygulayın.
  3. 3. Adım: Dikromat ile durulayın– Jeli % dikromat ile 5 dakika durulayın.
  4. Adım 4: Suyla yıkayın – Jeli 5 dakika su ile yıkayınız.
  5. Adım 5: Gümüş nitrat ile dengeleyin – Jeli % gümüş nitrat ile 30 dakika dengeleyin.
  6. Adım 6: Suyla yıkayın – Jeli 1 dakika su ile yıkayınız.
  7. Adım 7: Karmaşık oluşum – Kompleks oluşturma solüsyonunu kullanarak jeli pH 12'de inkübe edin.
  8. Adım 8: Karmaşık oluşumu durdurun – Kompleks oluşumunu durdurmak için %1 asetik asit ekleyin.
  9. 9. Adım: Düzeltin ve görselleştirin – Gözlem ve/veya depolama için jelleri cam veya polyester levhalara sabitleyin.

Uzun Gümüş Nitrat Boyama Prosedürü 2B:

  1. Adım 1: Fiksasyon – SDS-PAGE'den sonra jelleri %30 etanol ve %10 asetik asit içinde 60 dakika sabitleyin. Fiksasyon banyosunu yenileyin ve gece boyunca bırakın.
  2. Adım 2: Jeli hassaslaştırın – 45 dakika boyunca bir tetratiyonat hassaslaştırma solüsyonu kullanarak jeli hassaslaştırın.
  3. Adım 3: Etanol ile durulayın – Jeli %20 etanol ile iki parça halinde (iki kez), her yıkamada en az 10 dakika durulayın.
  4. Adım 4: Suyla durulayın – Jeli her yıkamada 10 dakika olmak üzere dört kez suyla durulayın.
  5. Adım 5: Gümüş nitrat ile emprenye edin – Jeli 12 mM gümüş nitrat ile emprenye edin.
  6. 6. Adım: Bir geliştirici kutusunda düzenleyin – Gümüş nitrat emdirilmiş jelleri yarıya kadar su, bazik geliştirici ve durdurma solüsyonu (litre başına 40 g Tris ve 20 ml asetik asit) içeren bir kutuya yerleştirin.
  7. Adım 7: Deiyonize su ile durulayın – Deiyonize su ile durulayın ve jeli çekin.
Gümüş Boyama - İlke, Prosedür, Uygulamalar

Gümüş boyama uygulamaları

  • Bakteriyel ve Fungal Enfeksiyonların Tespiti: Gümüş boyama, çeşitli bakteri ve mantar enfeksiyonlarını saptamada etkili bir yöntemdir. Gümüş boyama kullanılarak saptanabilen en yaygın organizmalardan bazıları şunlardır: Pseudomonas aeruginosa, Treponema pallidum, Helicobacter pylori, Legionella, Leptospira, Bartonella, Pneumocystis, Candida, Histoplasma ve Cryptococcus.
  • Proteinlerin Görselleştirilmesi: Gümüş boyama, proteinleri görselleştirmek için mükemmel bir araçtır. Bu teknik, proteinler arasındaki yapısal farklılıkları belirlemeye yardımcı olabilir ve bir numunedeki protein sayısını ölçmek için de kullanılabilir.
  • Genomik Analiz: Gümüş boyama, numunelerden DNA ve RNA moleküllerini tespit edebildiği için genomik analiz için kullanılabilir. Bu, onu çeşitli organizmaların moleküler biyolojisini incelemek için değerli bir araç haline getirir.
  • Bakteriyel Lipopolisakkaritlerin Tespiti: SDS-PAGE'de bakteriyel lipopolisakkaritleri tespit etmek için gümüş boyama kullanılabilir. Lipopolisakkaritler birçok bakteriyel enfeksiyonun patogenezinde anahtar rol oynadığından, bu bakteriyel enfeksiyonları teşhis etmek için önemli bir uygulamadır.
  • Fungal Lipopolisakkaritlerin Tespiti: Gümüş boyama, Histoplasma karaciğer biyopsilerinde bulunanlar gibi mantar lipopolisakkaritlerini tespit etmek için de etkili bir araçtır. Bu, mantar enfeksiyonlarını teşhis etmek ve bu enfeksiyonların patogenezini anlamak için onu değerli bir araç haline getirir.

Sonuç olarak, gümüş boyama, tıbbi tanı ve analiz için çok yönlü ve güçlü bir tekniktir. Çeşitli bakteri, mantar ve moleküler bileşenleri algılama ve görselleştirme yeteneği, onu tıp biliminde önemli bir araç haline getirir.

Gümüş boyamanın avantajları

  1. Yüksek hassasiyet: Gümüş boyama, bir numunedeki eser miktardaki proteinleri veya nükleik asitleri bile tespit edebilir.
  2. Geniş dinamik alan: Gümüş boyama, çok çeşitli protein veya nükleik asit konsantrasyonlarını ölçebilir.
  3. Farklı numune türleri ile uyumluluk: Gümüş boyama, dokular, hücre kültürleri ve jeller dahil olmak üzere çeşitli biyolojik örneklerle kullanılabilir.
  4. Kullanım kolaylığı: Gümüş boyama, özel ekipman veya beceri gerektirmeyen basit, hızlı ve ucuz bir tekniktir.
  5. Yüksek özgüllük: Gümüş boyama, boyutlarına, yüklerine ve şekillerine göre farklı proteinler veya nükleik asitler arasında ayrım yapabilir.
  6. Diğer tekniklerle uyumluluk: Gümüş boyama, numune hakkında daha fazla bilgi sağlamak için jel elektroforezi gibi diğer tekniklerle birleştirilebilir.

Gümüş boyamanın dezavantajları

  • Düşük özgüllük: Gümüş boyama, numunedeki diğer moleküllerin girişimi nedeniyle bazen spesifik olmayan boyama üretebilir.
  • Sınırlı kantitatif doğruluk: Gümüş lekesinin yoğunluğu, numunede bulunan protein veya nükleik asit miktarıyla orantılıdır, ancak her zaman doğrudan orantılı değildir.
  • Kirleticilerden kaynaklanan girişim: Numunedeki tuzlar veya deterjanlar gibi kirleticiler gümüş boyama reaksiyonunu engelleyebilir ve yanlış sonuçlara neden olabilir.
  • Arkaplan gürültüsü: Arka plan boyaması yüksek olabilir ve düşük bolluğa sahip proteinlerin veya nükleik asitlerin saptanmasını engelleyebilir.
  • Destain ihtiyacı: Görüntülemeden önce bağlanmamış gümüş iyonlarını uzaklaştırmak için gümüş lekesinin boyası çıkarılmalıdır, bu da bilgi kaybına neden olabilir.
  • Zaman tükeniyor: Gümüş boyama işlemi zaman alıcıdır ve tamamlanması birkaç saat alabilir, bu da zamanın kritik bir faktör olduğu durumlarda bir dezavantaj olabilir.

Önlemler

  • Gümüş lekesi derideki keratin proteinlerini tespit edebileceğinden jele çıplak elle dokunmayın.
  • Denatüre etmek ve difüzyonu engellemek için boyamadan önce proteinleri düzeltin.
  • Basit proteinler için fiksasyon için %80 metanol kullanılmalıdır.
  • Gümüş emdirme süresi, jellerde renk oluşumu için çok önemlidir.
  • Yeni yapılmış aldehit içeren tamponları kullanın.
  • Jelleri hafifçe çalkalayarak cam bir kapta oda sıcaklığında boyama yapın.

FAQ

Gümüş boyama ne için kullanılır?

Gümüş boyama, jel elektroforezinde olduğu gibi bir numunedeki proteinleri veya nükleik asitleri görselleştirmek ve ölçmek için kullanılan bir yöntemdir.

Gümüş boyama nasıl çalışır?

Gümüş boyama, gümüş iyonlarını numunedeki proteinlere veya nükleik asitlere bağlayarak çalışır ve bunlar daha sonra karanlık bir bant olarak görselleştirilebilen bir çökelti oluşturur.

Gümüş boyama kalitatif mi yoksa kantitatif bir teknik midir?

Gümüş boyama, bir numunedeki proteinlerin veya nükleik asitlerin varlığını görselleştirebildiği ve konsantrasyonlarının yarı niceliksel bir tahminini sağlayabildiği için hem niteliksel hem de niceliksel bir tekniktir.

Gümüş boyamanın hassasiyeti nedir?

Gümüş boyamanın hassasiyeti yüksektir ve bir numunede eser miktarda protein veya nükleik asitleri bile tespit edebilir.

Gümüş boyamanın dinamik aralığı nedir?

Gümüş boyamanın dinamik aralığı geniştir ve çok çeşitli protein veya nükleik asit konsantrasyonlarını ölçebilir.

Gümüş boyamanın avantajları nelerdir?

Gümüş boyamanın avantajları arasında yüksek hassasiyet, geniş dinamik aralık, farklı numune türleri ile uyumluluk, kullanım kolaylığı, yüksek özgüllük ve diğer tekniklerle uyumluluk sayılabilir.

Gümüş boyamanın dezavantajları nelerdir?

Gümüş boyamanın dezavantajları arasında düşük özgüllük, sınırlı kantitatif doğruluk, kirleticilerden kaynaklanan girişim, yüksek arka plan gürültüsü, leke çıkarma ihtiyacı ve zaman alıcı yer alır.

Gümüş boyama diğer tekniklerle birleştirilebilir mi?

Evet, gümüş boyama, numune hakkında daha fazla bilgi sağlamak için jel elektroforezi gibi diğer tekniklerle birleştirilebilir.

Gümüş lekesi nasıl geçer?

Görüntülemeden önce bağlanmamış gümüş iyonlarını uzaklaştırmak için numunenin bir su veya etanol solüsyonu ile yıkanmasıyla gümüş lekesi genellikle temizlenir.

Gümüş boyama standart bir teknik midir?

Gümüş boyama, biyokimya ve moleküler biyoloji alanında yaygın olarak kullanılan ve köklü bir tekniktir.

Referanslar

  1. Hempelmann E, Krafts K. SDS poliakrilamid jel elektroforezi ile ayrılan proteinlerin gümüş boyama mekanizması. Biyoteknoloji Histokim. ;92(2) doi: / Epub 26 Şubat. PMID:
  2. Kumar G. Sodyum Dodesil Sülfat-Poliakrilamid Jel Elektroforezi ile Ayrılan Proteinlerin Gümüşle Lekelenmesi Prensibi ve Yöntemi. Yöntemler Mol Biol. ; doi: /_ PMID:
  3. Chevallet M, Luche S, Rabilloud T. Poliakrilamid jellerde proteinlerin gümüşle boyanması. Nat Protokolü ;1(4) doi: /nprot PMID: ; PMCID: PMC
  4. Hempelmann, Ernst & Krafts, K. (). SDS poliakrilamid jel elektroforezi ile ayrılan proteinlerin gümüşle lekelenme mekanizması. Biyoteknik ve Histokimya. /
  5. seafoodplus.info
  6. seafoodplus.info
  7. seafoodplus.info
  8. seafoodplus.info
  9. seafoodplus.info?id=26&type=1
  10. seafoodplus.info
  11. seafoodplus.info#:~:text=Silver%20staining%20is%20the%20use,electrophoresis%3B%20and%20in%20polyacrylamide%20gels.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir