dışkının siyah olması neden / Siyah dışkı ve melena: yetişkinlerde ve bebeklerde nedenleri ve tedavisi

Dışkının Siyah Olması Neden

dışkının siyah olması neden

Dışkı rengi neden kahverengidir? Dışkı rengindeki değişim hangi hastalıkların habercisidir?

Dışkılama besin maddelerinin sindirilmesinden sonra geriye kalan artık ve bakterilerin anüs yoluyla vücuttan atıldığı son sindirim eylemidir. Dışkılama insan sağlığının önemli faktörlerinden biridir.

DIŞKI RENGİ NEDEN KAHVERENGİDİR?

Gün içinde pek çok farklı renkte besinler tüketilmesine rağmen dışkı rengi genelde kahverengi olur. Kahverengi dışkılama sindirim sisteminin olağan çalıştığının göstergesidir. Peki dışkı rengi neden kahvrengidir?

Dışkının kahverengi olmasının nedeni Sterkobilindir. Sterkobilin bir safra pigmentidir. Safradaki konjuge bilirubin bağırsaktaki bakterilerin etkisiyle Sterkobiline dönüşür. Dışkıya rengini  Sterkobilin pigmenti verir.

Kahvereng,i dışkının ideal rengi. Ancak bazı durumlarda dışkı farklı renklerde olabilir. Dışkıdaki renk değişmesinin uzun süreli olması bazı hastalıkların habercisidir.

Siyah Dışkı

Siyah Dışkı diğer adı ile melena sindirim sisteminde kanama olduğu anlamına gelir. Bu kanamalar pek çok nedenle olabilir. Yemek borusunda meydana gelen bir enfeksiyon, ülser, yemek borusu varisleri, gastrointestinal sistem kanserleri sindirim sisteminde kanamaya neden olabilir. Bazı ilaçları, özellikle demir ilaçları dışkının rengini koyulaştırabilir. Yaban mersini, meyan kökü gibi besinler de dışkının siyah renkte olmasına neden olabilir.

Yeşil Dışkı

Yeşil renkli besinler dışkının yeşil olmasına neden olabilir. Çölyak hastalığı, bağırsakta meydana gelen enfeksiyonları ve bazı antibiyotikler dışkının yeşil renkte olmasına neden olabilir.

Sarı Dışkı

Sarı renkte dışkı, bağırsak, safra ve pankreasta meydana gelen hastalıkların habercisi olabilir. Sarı dışkı zayıf yağ emilimi ya da fazla yağ tüketimi nedeniyle ortaya çıkabilir. Sarı ve turuncu renli besinlerin(havuç, patates) fazla tüketimi de sarı dışkıya neden olabilir.

Beyaz/gri

Beyaz ya da gri dışkı safra eksikliğini gösterir. Safra taşı, siroz, safra kanalının tıkalı olması beyaz dışkılamaya neden olur.

Kırmızı

Kırmızı dışkılama çoğunlukla kırmızı gıdaların fazla tüketilmesi nedeniyle olur. Ancak kırmızı dışkı hemoroid, ülser ve kanser belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Dışkı renginizde uzun süren bir renk değişimi mevcut ise bir hekime başvurmanız önerilir.


insan dışkısıKakagaita

Siyah İshal Nedir? / Siyah İshal Renkli Dışkı (Melena) Tedavileri Nelerdir?

Siyah ishal sindirim sisteminde ki bir rahatsızlık sebebiyle oluşur. Tıbbi adı “melena” olan siyah renkli dışkı daha çok sindirim sisteminin üst bölgelerinde meydana gelen bir kanamanın belirtisidir. Bu bölge sırasıyla yemek borusundan, mideye, oradan on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında yaşanır.

Yiyecekler, ilaçlar ve toksinler siyah ishale neden olabilir.

Siyah renk, hemoglobindeki demirin ileum (ince bağırsağın alt yarısı) ve kolondan geçmesi sırasında oksitlenmesinden kaynaklanır.

Kanama kalın bağırsağın sonlarında olduğu zaman rengi koyulaşacak kadar uzun süre bağırsakta kalmaz ve kırmızı renkte görülür.

Siyah İshal

Siyah Renkli Dışkının Sebepleri Nelerdir?

Yiyecekler:

Puding, meyan kökü bazı tatlı çeşitleri, böğürtlen, pancar, yaban mersini gibi koyu renkli sebze ve meyveler kanlı olarak tüketilen et gibi yiyecekler siyah ishal yapabilir.

Bunların dışında:

  • yemek borusu varisleri, 
  • mide ülseri, 
  • Gastrit, 
  • Basınçlı kanamalar, 
  • Kalın bağırsak kanseri 
  • Kullanılan antibiyotik ilaçlar 
  • yenidoğan dışkısı 

siyah ishale neden olarak gösterilebilir. 

Yemek borusu varisleri: 

Halk arasında siroz diye bilinen bu hastalığa göre yemek borusundaki toplardamarlar genişleyebilir. Zamanla genişleyen bu damarlardan kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar hem dışkıda hem de kusma şeklined dışarı atılır.

Mide ülserleri: 

Mide iç yüzündeki yaralar yer yer kanama yapabilir. Mide ülserine “helikobakter pilori” adı verilen bir bakteridir neden olur. Uygun antibiyotik tedavisi ile iyileşen mide ülserleri tedavi edilmedikleri zaman şiddetli kanamalara yol açabilir.

Gastrit: 

Mide iç yüzünü örten hücrelerin iltihaplanması “gastrit” adını alır. Sigara, içki, bakteriyel enfeksiyonlar ve aşırı baharatlı yiyecekler gastrite sebep olabilir. İltihaplı bu alanlardan bazen kanama da olabilir.

Basınç kanamaları: 

Şiddetli öksürük, kusma veya epilepsi nöbetlerindeki kasılmalar yemek borusu ile mide arasındaki birleşim yerinde yırtılmaya ve buna bağlı olarak kanamaya yol açabilir. Bu durumda siyah renkli dışkı görülebilirse de bu nadir bir durumdur.

Kullanılan Antibiyotikler: 

Non steroid antienflamatuar ilaçlar olarak bilinen çoğu ağrı kesicinin uzun süre kullanımı mide yaralarına yol açabilir. Bu yaralar bazen kanama yaparak siyah renkli dışkılamaya yol açabilir.

Kalın bağırsak kanseri: 

Kalın bağırsağın özellikle başlangıç bölümünde bulunabilecek kanserlerin kanama yapması sonucu siyeh renkli dışkılama olabilir.

Yeni doğanların anne kanını yutması: 

Yeni doğan bebekler doğum sırasında annede olan kanamayı yutarsa ilk birkaç gün siyah renkli dışkı yapabilir. Ancak bu durum birkaç günde iyileşir.

 

Siyah İshal Nasıl Geçer?

Siyah ishal, bağırsak enfeksiyonundan kansere kadar çeşitli nedenlerden kaynaklana bilir. Doktorunuz sizden gaita testi isteyecek ve bu skalaya göre size kullanacağız ilaçları reçete edecektir.

Siyah Renkli Dışkı (Melena)

Beyaz Renkli Dışkı

Beyazımsı, grimsi veya kil renkli dışkı safra yetersizliğine işaret eder. Aynı zamanda karaciğer ve safra kesesiyle ilgili sorunların da olduğu anlamına gelebilir. Çünkü bunlar safra üretilen ve depolanan organlardır. Dışkının beyaz olması safra taşı olduğu hatta siroz olduğu anlamanına bile gelebilir. Kahverengi dışkıda beyazlıklar olması Crohn hastalığının bir belirtisi olabilir.

Yeşil Renkli Dışkı

Yeşil renk klorofil bakımından zengin (ıspanak gibi) sebzelerin tüketilmesi, yeşil renkli içeceklerin içilmesi ve demir takviyelerinin sonucunda oluşur. Sebep gıda değilse, dışkınız sindirim borusunu çok hızlı geçmiştir ve yeterli bilirubin ve safra alınmamıştır.

Sarı Renkli Dışkı

Sarı dışkı tıkanmış safra yollarının ve zayıf yağ emiliminin bir işareti olabilir. Başka bir sebep de, pankreas tarafından üretilen, kronik pankreatit, çölyak hastalığı ve kistik fibrozu belirtecek enzim eksikliğidir. Ancak çok fazla havuç yediğinizde ya da sarı renk bir şeyler yediğinizde bu tür durumla karşılaşabilirsiniz.

Siyah Renkli Dışkı

Aspirin, ibuprofen ve demir takviyeleri gibi ilaçların alımı veya bağırsaklarda kanama nedeniyle siyah dışkı görünebilir. İkinci nedenden dolayı bir sıkıntı yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Daha yaygın bir neden de yediğiniz gıdalarda yatar. Meyan kökü ya da yaban mersini de dışkının siyah olmasına neden olabilir.

 Kırmızı Renkli Dışkı

Pancar, kırmızı renkli içecekler, domates dışkının kırmızı renk almasına neden olabilir. Bununla birlikte, eğer sebep besin kaynağı değilse, mutlaka doktora gidin. Hemoroid, ülseratif kolit, hatta kanser gibi daha ciddi bir şey olabilir.

Siyah Renkli Dışkı (Melena)

  1. Görünüşü fındık ya da keçi dışkısını anımsatıyorsa şiddetli kabızlık yaşanıyor demektir. Bu tür dışkı, vücudunuzun lif içermediği anlamına gelir. Tam buğday makarna, ahududu ve mercimek gibi lif açısından zengin ürünler tüketmeye özen gösterin.
  2. Görünüşü sosis şeklinde, geniş ve topaklıysa da kabızlık olduğu anlamına gelir. Bu dışkı türü de lif eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Antidiyareik ilaçlar ve fiziksel aktivite eksikliği buna neden olabilir. Daha çok meyve ve sebze yenmeli ve egzersiz yapılmalı.
  3. Görünüşü çatlak bir sosis şeklindedir. Bu normal bir dışkıdır. Yürümeyi ve daha fazla su içmeyi unutmayın.

Dışkılama Eylemi Nasıl Gerçekleşir?

Dışkının ağırlığı, sayısı ve hacmi, kişiden kişiye, coğrafi bölgelere ve ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Yoğun içerikli ( kcal’den fazla) bir gıdanın mideye inmesi ile birlikte saniyeler içinde kalın bağırsak uyarılır ve bu duruma ‘’gastrokolik refleks’’ adı verilir. Bu uyarı ortalama saate kadar sürebilir ve dışkılama refleksini de uyarabilir. Bu durum, gıdanın alınmasını takiben kısa sürede tüm sindirim sitemini dolaşması olarak algılanmamalıdır. Bir gıdanın alınmasını takiben ortalama saat içinde dışkı ile birlikte atıldığı bilinmektedir. Gece uyku sırasında, kalın bağırsağın istirahat ettiği saptanmıştır. Kalın bağırsağın sol kısmının günde bir kez veya birkaç kez gelen elektriksel uyarılarla genişlemesi ile dışkı rektum adı verilen, makata yakın olan ve cm uzunluğundaki bağırsağın son kısmına doğru itilir. Rektum’da genişlemeye neden olan dışkı, istemsiz bir kas olan iç makat kasının (internal anal sfinkter) gevşemesine ve ıkınma refleksinin uyarılması ile istemli bir kas olan dış makat kasının kasılmasına ve ‘’pelvik taban’’  adı verilen leğen veya çatı kemiği kaslarının aşağı doğru çökmesine neden olur ve böylelikle dışkılama eylemi gerçekleşir. Ikınma refleksinin beyin tarafından uyarılmasını takiben, kişi dışkılama eyleminin en fazla saniye arasında erteleyebilir. İç makat kası ise dakikada kez kasılır.

Dışkının İçeriği

Dışkının % 75’i su ve % 25’i ise katı içerikten oluşur. Katı gıdaların % 30’u sindirilmemiş lifler, % 30’u bakteri (canlı ve ölü), % ’si yağ, % ’si kalsiyum, demir gibi inorganik maddeler, sindirilmemiş gıda artıkları (fındık, mısır, bezelye, vb.), % ’ü proteinlerden, safra ve mukus’tan (bağırsaktan salgılanan sümük benzeri sıvı) oluşur. Dışkının kahverengi rengi, bağırsakta parçalanmış alyuvarlar (eritrosit) nedeniyle oluşan ‘’bilürübin’’ adlı madde nedeniyle oluşur. Dışkının kokusu da, hidrojen sülfür (H2S gazı) tarafından oluşturulur.

Sağlıklı Dışkılama Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı bir dışkı, cm uzunluğunda ve cm genişliğinde, kahverengi renkte ve çoğunlukla zorlanmadan çıkmalı, ‘’sosis’’ veya ‘’muz’’ şeklinde olmalı ve yavaşça klozetin dibine çökmelidir. Dışkıda kahverenginin tüm tonları olağan kabul edilir ve bu renk klozet suyuna sarı-kahve bir renk verir. Dışkının klozetin dibine süratle çökmesi, liften fakir gıdalar ile beslenildiğine ve dışkının suyun üzerinde havada kalması ise sıklıkla aşırı miktarda lif tüketildiğine işaret eder. Dışkı aşırı kalın olmamalıdır, zira bu durum inek sütü ürünlerinde mevcut olan laktoza karşı tahammülsüzlük nedeniyle olabilir ve dışkılama zorluğu ile makatta ağrıya neden olabilir. Birçok kişi sağlıklı dışkılama sayısının, günde bir kez olması gerektiğine inanır. Ancak, günde üç kez normal kıvamda dışkılama yapılması ve aynı şekilde haftada üç kez dışkılama yapılması da normal olarak kabul edilir. Ancak, haftada üç defadan az dışkılama yapılması; ‘’kabızlık’’ olarak adlandırılmaktadır.

Yılına Ait Öneriler (Garg & Singh)

TONE olarak kısaltılmıştır ve her bir harf bir önlemi simgelemektedir.

  • T: (Three minutes at defecation): dışkılama süresi 3 dakika olmalı. Dışkılama sırasında tuvalette uzun süreli akıllı telefon veya tablet kullanımı, gazete, kitap okuma, sosyal medyada gezinme veya bulmaca çözme gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.
  • O: once-a-day defecation frequency: günde bir kez dışkılama (mümkünse sürekli sabah veya sürekli akşam)
  • N: no straining during passing motions: dışkılama aşırı ıkınmadan gerçekleşecek
  • E: enough fiber: yeterli lif alımı ( çay kaşığı Psyllium veya karnıyarık otu ml su ile) önerilmektedir. Batı tarzı diyette günlük gram lif alınırken, sağlıklı olarak kabul edilen yüksek lifli diyette günde 25 gramın üzerinde lif alınması gerekir.

Dışkı Nasıl Değerlendirilir?

Dışkının değerlendirilmesinde, Bristol dışkı şekli sınıflandırması
dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan sistemdir.

Tip 1: Katı ve ayrık misket şeklinde yuvarlaklar

Tip 2: Sosis şeklinde dışkı

Tip 3: Üzerinde çatlaklar olan sosis şeklinde dışkı

Tip 4: Düz ve yumuşak dışkı

Tip 5: Yumuşak ve birbirinden ayrık küçük toplar

Tip 6: Çamur gibi küçük tanelerden oluşan dışkı

Tip 7: Hiç katı kısmı olmayan su gibi dışkı

Dışkılamada Ne Tür Değişiklikler Olabilir?

Gün içinde dışkılama zamanı, dışkının çapı, şekli, büyüklüğü, miktarı ve sıklığında olan değişikliklere ve dışkıda kan görülmesine, dışkılama alışkanlığında değişiklik adı verilir. Bağırsak hareketleri normalde günün aynı saatinde oluşur ve zorlu bir ıkınma olmadan dışkılama işleminin gerçekleşmesi gerekir. Bu duruma ayrıca; bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, barsak alışkanlıklarında değişiklik, anormal bağırsak hareketleri, bağırsak ritminde değişiklik adları da verilir.

Dışkıda Sindirilmemiş Gıda Artıkları

  • Huzursuz bağırsak sendromu (İBS)
  • Gıda zehirlenmesi (gastroenterit)
  • Kronik ishal
  • Çölyak hastalığı

Keçi Pisliği Şeklinde Dışkılama

  • Huzursuz bağırsak sendromu (en sık nedeni)
  • İltihabi bağırsak hastalıkları
  • Bağırsağın divertiküler hastalığı
  • Makat çatlağı
  • Hemoroid
  • Bağırsak kanseri
  • Rektum kanseri
  • Makat kanseri

Dışkıda Sümük (Mukus)

  • Huzursuz bağırsak sendromu (İBS)
  • Kistik fibrozis hastalığı
  • Bağırsak enfeksiyonu
  • Bağırsakta emilim bozukluğu
  • İltihabi bağırsak hastalığı
  • Makat çatlağı
  • Makat fistülü
  • Bağırsak kanseri

Yumuşak Dışkı

  • Gıdalar: Şeker, alkol, laktozlu süt, kahve ve baharatlı gıdaların aşırı tüketimi
  • Gıda zehirlenmesi
  • Huzursuz bağırsak sendromu (İBS)
  • İltihabi bağırsak hastalığı
  • Hipertirodi (tiroid bezinin aşırı çalışması)
  • Kronik pankreatit
  • Dumping sendromu

Dışkıda Yeşil Renk

  • Gıdalar: Aşırı sebze tüketimi (klorofil nedeni ile)
  • İlaçlar: Demir içerenler
  • İshal
  • Bağırsak enfeksiyonları
  • Antibiyotik kullanımı sonrasında

Dışkıda Sarı Renk

  • Gıdalar: Ekmekteki gluten nedeni ile
  • Bağırsakta emilim bozukluğu (malabzorpsiyon)
  • Bağırsak enfeksiyonları
  • İltihabi sarılık (hepatit)
  • Pankreatit
  • Pankreas kanseri

Dışkıda Kırmızı Renk

  • Gıdalar: Turp, şalgam, ıspanak, domates suyu ve çorbası, yabanmersini vb.
  • İlaçlar: Ağrı kesici ilaçlar, sukralfat vb.
  • Dışkıda kan
  • Hemoroid
  • İltihabi bağırsak hastalığı
  • Bağırsağın divertiküler hastalığı
  • Bağırsak kanseri
  • Rektum kanseri
  • Makat kanseri

Dışkıda Siyah Renk

Dışkının siyah renkli olması dışkıda kan akla gelir ve özellikle mide veya on iki parmak bağırsağı gibi üst sindirim sistemi kanamalarında adeta ‘’katran renginde’’ ve çok kötü kokulu dışkı olur.

  • Gıdalar: Pancar, meyan kökü, ıspanak
  • Vitaminler: Demir içerenler
  • İlaçlar: Demir, bizmut (mide ilacı), loperamid
  • Mide kanaması
  • Onikiparmak bağırsağı (duodenum) kanaması
  • Diş kanamaları
  • Burun kanamaları

Dışkıda Beyaz Renk

Dışkının beyaz renk alması veya ‘’camcı macunu gibi dışkı’’ olarak adlandırılır.

  • Cerrahi sarılık
  • Mikrobik sarılık (hepatit)
  • Karaciğer sirozu
  • Safra yollarının tümör, taş, vb. nedenlerle tıkanıklıkları

Olağan Dışkılama Alışkanlıkları Nelerden Etkilenir?

Yaşam sırasında her insanda doğal olarak kabızlık ve ishal gibi değişiklikler görülür, ancak bu değişikliklerin uzun bir süre boyunca devam etmesi bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelir. Olağan dışkılama alışkanlıkları; kişinin tükettiği gıdalar (diyet), sıvı alım miktarı, egzersiz veya spor yapılması, vb. birçok faktöre bağlıdır. Diyetle suda erimeyen bol lifli (bakla, nohut, fasulye, bezelye ve mercimek) gıdalar ve suda eriyen sebzelerin birlikte ve dengeli olarak alınması ve günde 2 Lt’nin üzerinde su tüketilmesiyle dışkılamanın daha rahat olduğu bilinen bir gerçektir. Ayrıca, düzenli olarak spor ve egzersiz yapan kişilerde dışkılama eyleminin genelde sorunsuz olarak tamamlandığı bilinmektedir. İleri yaşla birlikte gerek hormonsal değişiklikler (hipotiroidi) ve gerekse günlük aktivitenin giderek azalması nedeniyle kabızlığa doğru bir eğilim olduğu gözlenir, ancak bunu olağan dışı sorunlardan ayırt etmek gerekir.

Dışkılama Alışkanlıklarında Değişiklikler

  • Kabızlık
  • İshal
  • Huzursuz bağırsak sendromu (İBS)
  • Seyahat
  • Fazla miktarda sıvı kaybı (aşırı terleme, aşırı ishal, ağır egzersiz, vb. nedenlerle)
  • Bazı ilaçların yan etkisi
  • İştahta azalma
  • Aşırı zayıflama
  • Omurilik yaralanması
  • Dışkı taşlaşması (fekal impaksiyon): Aşırı hareketsizlik, yaşlılar, felçli, omurilik yaralanmalı ve yatalak kişilerde görülür.
  • Anismus (makatta aşırı kasılma)
  • Bağırsak kanseri
  • Rektum kanseri
  • Makat kanseri
  • Makat sarkması (rektal prolapsus)
  • Rektosel (bağırsak fıtıklaşması)
  • Bağırsak düğümlenmesi
  • İltihabi bağırsak hastalığı
  • Bağırsak divertiküliti
  • AİDS hastalığı
  • Bazı ameliyatlardan sonra: Özellikle bağırsak ameliyatlarında ince bağırsağın son kısmının (terminal ileum) alınmasını takiben yağ emilimi bozularak yoğun ishal gelişebilir. Aynı şekilde iltihabi bağırsak hastalığı veya bağırsak kanseri nedeni ile kalın bağırsağın belirli bölümünün veya tamamının alındığı (total kolektomi) durumlarda günlük dışkılama sayısı arasında olabilir.

Kronik Kabızlık Sınıflaması &#; Roma III Kriterleri

Bu kriterlere göre aşağıdaki belirtilerden en az iki tanesinin üç aydan beri varlığı ve hastanın yakınmalarının ise en az 6 ay önce başlaması esas alınır. Kabızlık için çeşitli sınıflamalar veya skorlama sistemleri tanımlamışlardır, ancak en yaygın kullanılan sistem, halen Roma III kriterleridir.

  • Haftada üç defadan az sayıda dışkılama olması
  • Dışkılamaların en az % 25’inde fazla ıkınma olması
  • Dışkılamaların en az % 25’inin katı ve hacimli olması
  • Dışkılamaların en az % 25’inde, dışkıyı tam boşaltamama varlığı
  • Dışkılamaların en az % 25’inde, dışkının takılma veya engellenme hissi varlığı
  • Dışkılamaların en az % 25’inde, parmakla destekleme olması
  • Dışkı gevşetici ilaç (laksatif) kullanmadan yumuşak dışkı çıkartamama

Dışkılama Alışkanlıklarında Değişiklik İçin Tetkikler

  • Makat muayenesi
  • Kan tetkikleri (lökosit sayımı, tümör markerları, vb.)
  • Dışkı tetkiki (kan, mikrop ve gizli kan aranması)
  • Anoskopi
  • Rektoskopi
  • Sigmoidoskopi
  • Kolonoskopi
  • Sanal kolonoskopi
  • Kapsül endoskopisi
  • Bilgisayarlı tomografi
  • Anorektal manometri
  • Defekografi
  • Endorektal ultrasonografi (ERUS)
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)

Seyahatte Oluşan Dışkılama Değişikliklerinin Nedenleri

  • Yer değişikliği
  • Beslenme türünde değişiklik
  • Fazla yağlı gıdaların tüketimi
  • Yoğun alkol tüketimi
  • Sıvının az tüketilmesi
  • Farklı mekandaki yerleşik mikroplara alışkın olmamak

Seyahat Kabızlığı İçin Alınabilecek Önlemler

  • Düzenli yürüyüş
  • Sıvı alımının arttırılması
  • Liften zengin gıdaların tüketilmesi

Seyahat İshali İçin Alınabilecek Önlemler

İshal İçin Yararlı

  • Sürekli ishal olanların Loperamide veya Bizmut türü bir ilaç bulundurması
  • Laktoz tahammülsüzlüğü olanlarda laktozsuz ürünler
  • Liften fakir beslenme
  • Muz
  • Beyaz pirinç
  • Elma püresi
  • Tost
  • Patates
  • Tavuk (göğüs kısmı)
  • Yoğurt
  • Fıstık ezmesi

İshal İçin Zararlı

  • Alışkın olunmayan gıdalar
  • Aşırı yağlı ve şekerli gıdalar
  • Baharatlı gıdalar
  • Kafeinli içecekler
  • Çiğ sebze ve meyveler
  • Fasulye
  • Lahana

Dışkılamada Değişiklik Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

  • Aniden gelişen kabızlık
  • Şiddetli gaz
  • Karında artan şişkinlik
  • Dışkı çıkartamama
  • Şiddetli karın ağrısı olması
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Dışkıda iltihap görülmesi
  • Dışkı çapında incelme (kalem şeklinde dışkılama)
  • Nedensiz kilo kaybı (diyet yapmadan)

Dışkılamada Değişiklik Durumunda Hangi Doktora Başvurmalı?

Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik durumunda; İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Genel Cerrahi uzmanlık dallarında bir hekime başvurmakta yarar vardır. Bağırsak cerrahisi alanında (kolorektal cerrahi, koloproktoloji) alanında hizmet veren cerrahlara kolorektal cerrah denilir.

Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU
Proktoloji Uzmanı

 

Kaynaklar

  1. Johnston BJ, Clark DA, Warwick AM. Long term outcomes of total colectomy for severe constipation. Colorectal Dis Feb doi: /codi Online ahead of print.
  2. Sugitani Y, Inoue R, Inatomi O, et al. Mucosa-associated gut microbiome in Japanese patients with functional constipation. J Clin Biochem Nutr ; 68 (2):
  3. Hungin AP. Chronic constipation in adults: the primary care approach. Dig Dis Apr doi: / Online ahead of print.
  4. Werth BL, Williams KA, Fisher MJ, et al. Definingconstipation to estimate its prevalence in the community: results from a national survey. BMC Gastroenterol ; 19 (1): doi: /s
  5. Gortazar de Las Casas S, Rubio-Pérez I, Saavedra Ambrosy J, et al. Sacral nerve stimulation forconstipation: long-term outcomes. Tech Coloproctol May doi: /sz.
  6. Pannemans J, Corsetti M. Opioid receptors in the GI tract: targets for treatment of both diarrhea andconstipation in functional bowel disorders? Curr Opin Pharmacol ;
  7. Garg P, Singh P. Adequate dietary fiber supplement and TONE can help avoid surgery in most patients with advanced hemorrhoids. Minerva Gastroenterol Dietol ; 63 (2):
  8. Fabrizio AC, Alimi Y, Kumar AS. Methods of evaluation of anorectal causes of obstructed defecation. Clin Colon Rectal Surg ; 30 (1):
  9. Sharma A, Rao S. Constipation: pathophysiology and current therapeutic approaches. Handb Exp Pharmacol Feb doi: /__
  10. Verma A, Misra A, Ghoshal UC. Effect of biofeedback therapy on anorectal physiological parameters among patients with fecal evacuation disorder. Indian J Gastroenterol Feb doi: /sy.

Siyah İshal Nedir? Rengi Siyah Dışkı (Melena) Hangi Hastalıkların Belirtisidir, Nasıl Ge&#;er?

Siyahishal, sindirim kanalında oluşan kanama belirtisi olabilir.

Siyah İshal Nedir?

Siyah ishal, sindirim sisteminde oluşan bir kanama sonucu oluşur. Hayatlı tehlike oluşturan bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Gerekli muayene işlemleri yapıldıktan sonra kesin tanı konulabilir. Siyah dışkı, belirli sebeplerden dolayı oluşur. Sindirim kanalıyla bağlantılı olan bazı siyah ishal durumları

  • Ağız veya burnun kanaması
  • Yemek borusuna darbe almak
  • Sindirim borusuna zarar verecek sivri, sert cisimler yemek
  • Reflü
  • Gastrit
  • Yüksek dozda alkol kullanımı
  • Mide Kanseri
  • Radyasyon tedavileri

Bu durumlar veya hastalıklara sahip olan kişinin siyah ishal olması mümkündür. Bu nedenlerden dolayı sindirim sistemi etkilenerek, kişi siyah ishal olur. Siyah ishalin olma sebepleri arasında ilaçlar da yer alıyor. Reçetesiz satın alınan ilaçların siyah ishale sebep olduğu biliniyor. Siyah ishale sebep olan bazı ilaçlar;

  • Aspirin ve warfarin gibi kan inceltici ilaçlar
  • Ibuprofen iltihap giderici ağrı kesici ilaçlar
  • Etkisi yoğun olan bitkisel takviyeler

 Rengi Siyah Dışkı (melena) Hangi Hastalıkların Belirtisidir, Nasıl Geçer?

 Dışkının siyah olması bazı hastalıkların habercisi olarak bilinir. Özellikle sindirim yolunda yaşanan herhangi bir kanama, dışkının siyah olmasını sağlar. Dışkının siyah olmasını sağlayan birçok etken vardır. Bu etkenler arasında ciddi sağlık sorunları da bulunuyor. Gerekli muayene işlemlerinin yapılmasından sonra anlaşılan bir durumdur. 

 Dışkının siyah olması, yemek borusunda varis olduğunun habercisi olabilir. Kalın bağırsak kanseri belirtileri arasında, dışkının siyah olması da bulunuyor. Aynı zamanda gastrit ve ülser gibi birçok hastalığın belirtisi siyah dışkıdır. Yapılacak olan muayene ve testlerle siyah dışkının sebebi araştırılır. 

 Siyah dışkının tedavi edilebilmesi için neyin sebep olduğunu bulmak gerekir. Koyulan tanıya göre tedavi süreci başlatılır. Dışkının siyah olmasının birçok sebebi bulunuyor. Yaşanılan sağlık problemini bulmak için birçok test yapılır. Siyah dışkı, dışında oluşan diğer belirtiler göz önüne alınarak, hastalık daha hızlı saptanabilir.

 Mide kanamasının yaşanması sonucunda dışkının siyah olduğu görülür. Siyah dışkının neyden kaynaklandığı bulmak için, bazı testlerin yapılması ve hastalığın aşaması çok önemlidir. Uzmanlar bu konuda gerekli gördükleri testleri yaparak, tanı koyma işlemlerini gerçekleştirir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası