fındık alan bazlı gelir desteği / Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği

fındık alan bazlı gelir desteği

Çiftçilere 1,3 milyar liralık tarımsal destekleme ödemesi bugün

Çiftçilere yaklaşık 1,3 milyar liralık tarımsal destekleme ödemesi yapılıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından, tarımsal destek ödemelerine ilişkin yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"1 milyar milyon bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun."

Kirişci, paylaşımında destek tutarının dağılımına ilişkin de bilgi verdi.

Buna göre, fındık alan bazlı gelir desteği olarak milyon bin lira, yaş çay desteği olarak milyon bin lira, hububat-bakliyat ve dane mısır desteği olarak 25 milyon bin lira, bombus arısı kullanım desteği olarak 18 milyon bin lira, damızlık ana arı desteği olarak 38 bin lira ödeme yapılacak.

Fındık bazlı alan desteği, kimlik numarasına göre, bugün ve 14 Nisan'da, diğer destekler ise bugün saat 'den sonra hesaplara aktarılacak.

&#;ift&#;i destek &#;deme sorgulama e-Devlet: Tarımsal destekleme &#;demeleri yattı mı?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere verilen tarımsal destek ödemeleri gündemde yer alıyor.  yılı bütçesinden yapılacak olan mazot ve gübre desteğinin ne kadar olduğu merak ediliyor. yılı için mazot ve gübre, hayvancılık, çoban desteği gibi birçok kalemde artış yapıldı. 

BUZAĞI DESTEĞİ YATTI MI?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 3,4 milyarı afet bölgesinde olmak üzere toplam 13,8 milyar TL destekleme ödemelerinin 24 Şubat günü itibarıyla çiftçilerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı. Bakan Kirişci, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Afet bölgesindeki çiftçimize 3,4 milyar TL, diğer illerdeki çiftçimize 10,4 milyar TL olmak üzere; toplam 13,8 milyar TL destekleme ödemelerini bugün hesaplara aktarıyoruz. Her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Hayırlı, bereketli olsun" ifadelerine yer verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ödemelerin 24 Şubat günü yapılmaya başlandığını belirterek şöyle konuştu: "2 milyon bin çiftçimize 11 kalemde destekleme ödemesini bugün gerçekleştiriyoruz.

2 milyon bin üreticimize mazot ve gübre kapsamında 12 milyar milyon bin TL, bin 93 üreticimize yem desteği milyon bin TL, yetiştiricimize su ürünleri kapsamında milyon bin TL, 26 bin yetiş anaç koyun keçi desteği kapsamında milyon bin TL, 62 bin yetiştiricimize buzağı desteği kapsamında milyon 6 bin TL, 8 bin yetiştiricimize sürü büyütme desteği kapsamında 57 milyon bin TL, 9 bin yetiş arıcımıza 36 milyon bin TL destek sunuldu."

ÇİFTÇİ DESTEK ÖDEMELERİ NE KADAR?

Karar kapsamında üretim yılında sertifikalı tohum desteği ürün gruplarına göre dekar başına 8 TL ile TL arasında değişen miktarlarda belirlendi. Hayvansal üretimin desteklenmesi çerçevesinde yem bitkileri yetiştiricilerine yılık olarak dekar başına 40 TL ile TL arasında değişen miktarlarda destek sağlanacak. Kararla ayrıca, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık destekleri ile su ürünleri üretimine yönelik destekler de belirlendi.

Çiftlik muhasebe veri ağı sistemine katılım desteği kapsamında yılında kayıt altına alınan 6 bin işletme için işletme başına TL ödenmesi öngörülüyor. Destekleme ödemeleri için gerekli finansman ve yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak. Karar, bu yılbaşından geçerli olmak üzere 20 Ekim günü yürürlüğe girdi.

Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere kovan başına 15 lira destek verilecek.

İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilerine göre dekar başına 10 ile lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara lira ödenecek.

Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara lira olarak ödenecek. Katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekara 20 lira destekleme ödemesi yapılacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara lira destek verilecek. Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi.

Bu kapsamda kilogram başına yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, nohut ve mercimeğe 50 kuruş, kütlü pamuğa kuruş, soyaya 60 kuruş, kanolaya 80 kuruş, aspire 55 kuruş, dane mısıra 3 kuruş, buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltiğe 10 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş, yaş çaya 30 kuruş ve dane zeytine 15 kuruş destek sağlanacak.

Su kısıtı olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere verilen fark ödemesine ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havza dışında yetiştirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, gübre, fark ödemesi, yurt içi sertifikalı tohum kullanım, yem bitkileri ve fındık alan bazlı gelir desteği verilmeyecek.

Desteklemelerden, ÇKS'de özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettiği Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.

Çiftçi destek ödeme sorgulama e-Devlet: Tarımsal destekleme ödemeleri yattı mı

ÇİFTÇİ DESTEK ÖDEMESİ NASIL SORGULANIR?

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan vatandaşlar e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle Çiftçi Destek Ödemesi sorgulaması yapabilir.

Sorgulama yapmak için e devlet ekranı üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi ekranına giriş yapmak yeterli. Ödeme sorgulamalarını yapacak olan vatandaşların e devlet şifresi temin etmeleri gerekiyor.

ÇİFTÇİ DESTEK ÖDEMESİ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

26 Ağustos ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı :

TEBLİĞ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

FINDIK ÜRETİCİLERİNE ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ VE ALTERNATİF ÜRÜNE

GEÇEN ÜRETİCİLERE TELAFİ EDİCİ ÖDEME YAPILMASINA

DAİR KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

(/50)

Amaç ve Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ ile "Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar"ın uygulanmasına ilişkin hususlarını düzenlemek ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirlenen il ve ilçelerde ruhsat verilen sahalarda fındık üretici belgesine sahip ruhsatsız alanlardaki fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen üreticilerin desteklenmesi ve uygulamada görev alacak kamu kurum ve kuruluşları, ödeme tutarlarının tespitine ilişkin kriterleri ile ödemeye ilişkin usul ve esaslarını belirlemek amaçlanmıştır.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 15/7/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan / sayılı “Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı” esas alınarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde yer alan;

a) Alternatif Ürün: Fındık üretiminden vazgeçilen arazilerde yetiştirilecek bitkisel ürün çeşidini,

b) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

c) Banka: T.C. Ziraat Bankası Anonim Şirketini,

ç) Çiftçi Kayıt Sistemi: Bakanlık tarafından oluşturulan, çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanını,

d) Fındık Kayıt Sistemi: Bakanlar Kurulu Kararı ile izin verilen alanlarda fındık üretimi yapan üreticilerin kayıt altına alındığı veri tabanını,

e) Fındık Üretici Belgesi: Fındık Kayıt Sisteminde kayıtlı olan üreticilere ait kayıt belgesini,

f) Fındık bahçesi: Toplam alanı bir dekar ve üzerinde olan, en az otuz adet fındık ocağı veya yüz seksen adet fındık dalı bulunan yerleri,

g) İl/İlçe Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın il/ilçe müdürlüklerini,

ğ) İl Fındık Komisyonu: Vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında; Bakanlık, Defterdarlık, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ile Ziraat Odasının ildeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulan komisyonu,

h) İlçe Fındık Komisyonu: Kaymakamın başkanlığında; Bakanlık, Mal Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve varsa Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ile Ziraat Odasının ilçedeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulan komisyonu,

ı) Karar: Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar / sayılı Bakanlar Kurulu Kararını,

i) Muvafakatname: Kiracılar için arazi sahibinin söküme onay verdiğini gösteren muhtar ya da noter onaylı belgeyi,

j) Ruhsatlı Alan: Bakanlar Kurulu Kararı ile izin verilen arazilerde fındık üretimi yapılan alanı,

k) TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,

ifade eder.

Desteklemeden yararlanacaklar ve ödeme şekli

MADDE 4 – (1) / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen ve ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan fındık üreticisi belgesine sahip kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere , ve yıllarında her yıl için dekar başına TL alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılır.

(2) Alan bazlı gelir desteği için başvurular her yılın 1 Eylül Aralık tarihleri arasında yapılır.

(3) Telafi edici ödemeler yılları arasında sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemlerinde; / sayılı Karardaki il ve ilçelerdeki 1 inci, 2 nci ve %6’ dan daha az eğimli 3 üncü sınıf tarım arazilerinde ve rakımı metrenin üzerindeki ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek yerine alternatif ürün ya da ürünlere geçen kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere gerçek ve tüzel kişi üreticilere yapılır.

(4) Telafi edici ödemeler, yeni ürünlerin ekim ya da dikimleri yerinde görüldükten sonra yapılır.

a) Birinci yıl, dönemi başvurularında; ilk yıl TL/da, ikinci ve üçüncü yıllar için TL/da olarak 3 yıl için toplam TL/da,

b) İkinci yıl, dönemi başvurularında; ilk yıl TL/da, ikinci yıl için TL/da olmak üzere 2 yıl için toplam TL/da,

c) Üçüncü yıl, dönemi başvurularında; tek yıl TL/da

ödeme yapılır.

(5) Telafi edici ödemeler için üretici başvuruları yılları arasında 1 Eylül Haziran dönem aralıklarında yapılır.

Başvuruda istenecek belgeler

MADDE 5 – (1) Uygulama kapsamındaki illerde; alan bazlı gelir desteği için fındık kayıt sistemine kayıtlı üreticilerden;

a) Başvuru dilekçesi (Ek-1),

b) Fındık üretici belgesi.

(2) Uygulama kapsamındaki illerde, telafi edici ödeme desteği için;

a) Telafi edici ödeme başvuru dilekçesi (Ek-5),

b) ÇKS belgesi,

istenecektir.

Ödemelere ilişkin görev ve yetkiler

MADDE 6 – (1) İl/ilçe müdürlüğü tarafından alan bazlı gelir desteği ve telafi edici ödeme başvurularına esas alanların niteliklerinin belirlenmesinde; il arazi varlığı raporları, arazi kullanım kabiliyeti sınıfları, tapu ve kadastro kayıtları, coğrafî bilgi sistemi uydu fotoğrafları, haritalar, eski yıllara ait fındık kütük defterlerindeki verilerin yanında altimetre, klizimetre ve GPS cihazlarından yararlanılır.

(2) Alan bazlı gelir desteği için; il/ilçe müdürlükleri ile uygulamanın etkin şekilde ve koordinasyon içerisinde yürütülmesi için oluşturulan il/ilçe fındık komisyonlarının görevleri aşağıda belirtilmiştir.

a) İl/ilçe müdürlükleri Tebliğ’in 5 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen belgeleri üreticiden alır, her üretici adına bir alan bazlı gelir desteği dosyası açar.

b) İl/ilçe müdürlükleri, müracaattaki bilgi ve belgelerin doğruluğunu fındık kayıt sistemi ile kontrol eder.

c) İl müdürlükleri; merkez ilçe ve bağlı köylerde ilçe müdürlüklerinin yapmakla yükümlü oldukları görevleri yaparlar.

ç) İl/ilçe fındık komisyonları hazırlanacak olan çalışma planına ve gündeme göre toplanarak Tebliğ hükümleri çerçevesinde oy çokluğu ile karar alır.

d) İl fındık komisyonları, merkez ilçe ve bağlı köylerinde ilçe fındık komisyonlarının yapmakla yükümlü oldukları görevleri yaparlar.

e) İl/ilçe müdürlükleri, ödemeye esas yapacakları incelemelerin sonuçlanmasını müteakiben fındık kayıt siteminden üretici detayında icmal-1’i (Ek-2) alıp, ilçelerde ve köylerde on gün süreyle askıda bırakır. Askıya çıkma, indirme tarih ve saati tutanağa bağlanır. Tutanağın muhtar ve/veya aza tarafından güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmaldeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. İtirazların komisyonlarda değerlendirilmesi sonucunda üretici bazında icmallerde düzeltme yapılmış ise icmaller sistemden tekrar alınır ve onay için il/ilçe fındık komisyonuna gönderilir.

f) İl/ilçe müdürlükleri, sistemden köy detayında icmal-2’leri (Ek-3) alır ve onay için il/ilçe fındık komisyonuna gönderir. Komisyonlar icmal 2’leri ve komisyon kararını imzalayarak ıslak imzalı orijinal nüshasını il müdürlüğüne gönderir. İl müdürlüğü fındık kayıt sistemindeki bilgiler ile icmal 2’leri inceler, eksiklik ve/veya usulsüzlük tespit edilmemesi halinde, sistemden ilçe detayında icmal 3’ü (Ek-4) iki nüsha alır ve il fındık komisyonuna gönderir.

g) İl fındık komisyonu icmal 3 ile ödemeye ilişkin il fındık komisyon kararının ıslak imzalı orijinal bir nüshasını ilçe fındık komisyonlarına, ıslak imzalı orijinal diğer nüshasını da TÜGEM’e gönderir.

ğ) Bakanlık, iletilen ilçe detayında icmal 3’ deki toplam tutarı ödemelerin yapılmasını temin için elektronik ortamda bankaya aktarır. Gerekli tutarın bankaya aktarılmasını müteakiben banka tarafından üreticilere ödeme yapılır. Ödemeye ilişkin icmal bilgilerine ait doğacak ihtilafların ve diğer sorunların çözümünde il/ilçe fındık komisyonları yetkilidir.

(3) Telafi edici ödemeler için; il/ilçe müdürlükleri ile uygulamanın etkin şekilde ve koordinasyon içerisinde yürütülmesi için oluşturulan il/ilçe fındık komisyonlarının görevleri aşağıda belirtilmiştir.

a) İl/ilçe müdürlükleri Tebliğ’in 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen belgeleri üreticiden alır, her üretici adına bir telafi edici ödeme desteği dosyası açar.

b) İl/ilçe müdürlükleri, müracaattaki bilgi ve belgelerin doğruluğunu çiftçi kayıt sistemi ile kontrol eder.

c) Üreticinin sökümü yaptıktan ve yerine yeni ürünün ekim/dikim işlemini tamamladıktan sonra il/ilçe müdürlüğüne başvurarak söküm ve yeni ürün ekim/dikiminin arazi tespitini yaptırması istenir.

ç) Üreticinin başvurusu üzerine arazide yapılacak kontrol sonucunda alternatif ürün kontrol ve onay formu (Ek-6) düzenlenir. Fındık alanlarının sökülmemesi, yeni ürün ekimi/dikimi yapılmaması ve yeni ürün ekim/dikim normlarına uyulmaması hallerinde başvuru reddedilir.

d) Üreticilere yapılacak telafi edici ödeme desteğinde, söküm yapılan arazi parselleri üzerinde yeni yetiştirilen ürünün ekim/dikim alanı miktarı dikkate alınarak hesaplama yapılır.

e) İl müdürlükleri; merkez ilçe ve bağlı köylerde ilçe müdürlüklerinin yapmakla yükümlü oldukları görevleri yaparlar.

f) İl/ilçe fındık komisyonları, hazırlanacak olan çalışma planına ve gündeme göre toplanarak bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde oy çokluğu ile karar alır.

g) İl/ilçe müdürlükleri, ödemeye esas yapacakları incelemelerin sonuçlanmasını müteakiben çiftçi kayıt siteminden üretici detayında icmal 1’i (Ek-7) alıp ilçelerde ve köylerde on gün süreyle askıda bırakır. Askıya çıkma, indirme tarih ve saati tutanağa bağlanır. Tutanağın muhtar ve/veya aza tarafından güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmaldeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. İtirazların komisyonlarda değerlendirilmesi sonucunda üretici bazında icmallerde düzeltme yapılmış ise icmaller sistemden tekrar alınır ve onay için il/ilçe fındık komisyonuna gönderilir.

ğ) İl/ilçe müdürlükleri, sistemden köy detayında icmal-2’leri (Ek-8) alır ve onay için il/ilçe fındık komisyonuna gönderir. Komisyonlar icmal 2’leri ve komisyon kararını imzalayarak ıslak imzalı orijinal nüshasını il müdürlüğüne gönderir. İl müdürlüğü fındık kayıt sistemindeki bilgiler ile icmal 2’leri inceler, eksiklik ve/veya usulsüzlük tespit edilmemesi halinde, sistemden ilçe detayında icmal 3’ü (Ek-9) iki nüsha alır ve il fındık komisyonuna gönderir.

h) İl fındık komisyonu icmal 3 (Ek-9) ile ödemeye ilişkin il fındık komisyon kararının ıslak imzalı orijinal bir nüshasını ilçe fındık komisyonlarına, ıslak imzalı orijinal diğer nüshasını da TÜGEM’e gönderir.

ı) Bakanlık, iletilen ilçe detayında icmal 3’deki toplam tutarı ödemelerin yapılması temin için elektronik ortamda bankaya aktarır. Gerekli tutarın bankaya aktarılmasını müteakiben banka tarafından üreticilere ödeme yapılır. Ödemeye ilişkin icmal bilgilerine ait doğacak ihtilafların ve diğer sorunların çözümünde il/ilçe fındık komisyonları yetkilidir.

Ödeme için finansman

MADDE 7 – (1) Destekleme ödemeleri için gerekli finansman bütçenin ilgili kaleminden karşılanır. Karar kapsamında yapılacak ödemeler, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığıyla gerçekleştirilir. Kararın uygulanması ile ilgili olarak üreticilere yapılan toplam ödeme tutarının % 0,2’si T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye hizmet komisyonu olarak ödenir.

Desteklemeden faydalanamayacak üreticiler

MADDE 8 – (1) Aşağıda yer alan üreticiler;

a) Alan bazlı gelir desteği için müracaat yılında fındık kayıt sisteminde kayıtlı olmayanlar,

b) Telafi edici ödemeler için müracaat yılında çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olmayanlar,

c) Alan bazlı gelir desteği ve telafi edici ödemelerden faydalanmak üzere müracaat eden üreticilerden gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ve/veya belge ibraz edenler, orman ve hazine arazilerinde fındık üretimi yapan üreticiler, kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları,

desteklemeden faydalanamazlar.

Denetim, cezai hükümler ve sorumluluk

MADDE 9 – (1) Uygulamaya yönelik işlemlere ilişkin olarak yapılacak denetim Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılır.

(2) Uygulama tebliğinde belirlenen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumludur. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında, 18/4/ tarihli ve sayılı Tarım Kanunu ve sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine göre gerekli cezai, hukuki ve idari işlemler yapılır.

(3) Haksız yere yapılan ödemeler sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümleri çerçevesinde, haksız ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için anılan Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte,haksız ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişilerden ve ödemelerden yararlananlardan geri alınır. Söz konusu gerçek ve tüzel kişiler haksız yere yapılan bu ödemelerden müştereken sorumlu tutulurlar.

(4) Destekleme ödemelerinden idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere desteklemeden yararlandığı tespit edilen üreticiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.

Yürürlük

MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

Ekleri görmek için tıklayınız.

Fındıkta alan bazlı destek yanılgısı

Üreticiler fındığın kilogram fiyatının TL aralığında olmasını talep ederken, açıklanan rakam destekler dahil 54 TL'de kaldı.

Gamze BAL

Yayınlanma: - 31 Temmuz Güncellenme:

Fındıkta alan bazlı destek yanılgısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı fındık alım fiyatları üreticide hayal kırıklığı yarattı.

Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yılı fındık alım fiyatını, alan bazlı ödeme, mazot ve gübre destekleriyle birlikte kilogram başına 54 liraya yükselttiklerini açıkladı.

Üreticiler fındığın kilogram fiyatının TL aralığında olmasını talep ederken, açıklanan rakam destekler dahil 54 TL’de kalmış oldu.

‘AÇIKLANAN 54 TL AMA GERÇEKTE…’

funduszeue.info’ye konuşan Giresun Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, açıklanan rakamdan alan bazlı gelir desteği düşüldüğü zaman bu yıl fındığın kilogram fiyatının açıklanan rakamın altına düşebileceğine dikkat çekti.

Son bir yılda maliyetlerinin yüzde zamlandığına vurgu yapan Ordulu fındık üreticileri ise, funduszeue.info’ye yaptıkları değerlendirmede, “Açıklanan 54 TL’lik ortalama rakam, destekler dahil rakam. Ham fiyat olsaydı ve üzerine destek tutarı eklenseydi iyi olabilirdi ancak rakam bu haliyle üreticinin beklentilerinin oldukça altında” diye konuştu.

BEKLENTİ 4 DOLAR İDİ, DESTEK DAHİL 3 DOLAR OLDU

Fındıkta hasat zamanının yaklaşmasıyla taban fiyat beklentileri netleşmiş; bu yıl öne çıkan taleplerden biri, açıklanacak fındık fiyatlarının dolar kuruna endekslenmesi olmuştu.

Fındığın kilogram fiyatının 4 doların TL karşılığı olması gerektiği talepleri yükseliyordu.

Ancak Erdoğan’ın dün açıkladığı ortalama 54 TL’lik fındık alım fiyatları, mevcut kurla 3 dolara tekabül ediyor. Türk lirasındaki değer kayıplarının sürmesi nedeniyle, beklentilerin altında kalan bu rakamın daha da eriyeceğinin altı çiziliyor.

‘REKOLTEYİ FAZLA, FİYATI DÜŞÜK AÇIKLADILAR’

Fındık üreticisinin bir diğer tepkisi de açıklanan rekolte tahminlerine yönelik.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ’de ülke genelindeki kabuklu fındık üretimi bin ton olmuştu.

TÜİK bu sezon için tahmini fındık rekoltesini bin ton açıklamış; Tarım ve Orman Bakanlığı ise rekoltenin bu yıl bin ton olmasının beklendiğini duyurmuştu.

Ancak Giresun ve Ordulu üreticilere göre “bu yıl bu kadar fındık çıkmayacak.”

Hem son bir yılda yüzde aralığında zamlanan gübre maliyetlerinden sonra toprağa gübre atamayan çiftçi verim kaybına uğrayacak. Buna bir de fırtına gibi olumsuz hava koşullarının yarattığı hasar eklenecek.

Bu yılki rekoltenin bin ton aralığında olmasını beklediklerini kaydeden Giresun Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, “Rekolteyi fazla, fiyatları düşük açıkladılar” dedi.

funduszeue.info’ye konuşan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan ise, bu yılki fındık üretiminin bin ton civarına kadar gerilemesi riski olduğunu belirtti.

‘İSTERDİK Kİ TL OLSUN’

Son bir yılda üreticinin artan maliyetlerine de değinen Şahin, şöyle devam etti:

“Geçen sene fındık bahçelerinde çalışacak işçiye verilen yevmiye TL idi, bu yıl TL’ye çıktı. Mazot fiyatları bir yılda katına çıktı. Gübre ise lirayı geçtiği için üretici kullanamadı.

İsterdik ki, fındığın kilogram fiyatı TL aralığında olsun. Çünkü enflasyon ve maliyetlerin geldiği seviye göz önüne alındığında açıklanması gereken rakam buna tekabül ediyordu. TMO’nun her yerde alım yerlerini kurmasını, üreticiyi zora sokmamasını talep ediyoruz.”

ÜRETİCİ GEÇEN YIL 32 TL’YE ÜRETİP, 25 TL’YE SATMIŞTI

Öte yandan, fındık üreticisi geçen yıl da 32 liraya ürettiği bir kilo fındığı TMO’ya 25, TL’den satabilmiş; bu yıl daha büyük bir zarar korkusuyla yeni sezona başlamıştı.

Sadece gübreye gelen yıllık zamların yüzde ’ü bulmasından dolayı Karadeniz’deki fındık üreticilerinin yüzde 85’inin toprağa gübre atamadığı, bunun da üretimi yüzde 20 civarında düşürmesi bekleniyor.

Fındık alım fiyatları belli olduİlginizi ÇekebilirFındık alım fiyatları belli olduFındık fiyatına tepki: 1 kg fındık satıp, 1 kg peynir alamazsınızİlginizi ÇekebilirFındık fiyatına tepki: 1 kg fındık satıp, 1 kg peynir alamazsınızBesicilerin yem isyanıİlginizi ÇekebilirBesicilerin yem isyanı

AKPCumhurbaşkanıDolarEkonomienflasyonGiresunOrdupeynirRecep Tayyip ErdoğansütTarım ve Orman BakanlığıTRABZONTürkiye

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası