ford focus subap ayarı / Otm. Focus Sibop Arızası - Mk2- Questions and Problems - Focus Club Tr | Otomobil Severlerin Adresi

Ford Focus Subap Ayarı

ford focus subap ayarı

Aracın Çekişi Neden Düşer? Supap Ayarı Bozuksa Nasıl Anlaşılır?

Motorun çekişinin düşmesinin 3 temel sebebi; ateşleme sistemi, elektronik donanım (sensör) arızası veya motor mekaniği arızasıdır.  
Ateşleme Sistemi Arızası: Benzinli motor arızası söz konusu olduğunda ilk şüphelenilmesi gereken kısım ateşleme sistemidir, ateşleme bobini (veya bobinleri) sağlam olmalı, buji kabloları ve bujiler sağlıklı durumda olmalıdır. Bujilerin tırnak aralığı aracın katalog değerinde ve birbirine eşit olmalıdır. Ateşleme sistemi arızası, yanmanın kalitesini düşürdüğü için motorun çekişini düşürürken, yakıt tüketimini aşırı arttırır. Rölantide düzensizlik (dalgalanma görülebilir). Ateşleme sistemi açısından: (Bkz: Düzensiz Rölanti-Vuruntulu Çalışma-Düşük Çekiş) 

Sensör Arızası: Sensör arızası şüphesi için, en kesin teşhis yöntemi aracın yetkili serviste bilgisayara (diyagnosik test  cihazına) bağlanmasıdır. Böylece yanlış teşhis ve gereksiz masraftan kaçınılmış olur. Sensör arızası teşhis edilmişse ilgili sensörün değiştirilmesi gerekir. (Bkz: Araçtaki Tüm Sensörler)

(Bkz: Sensörler Açısından Motor Arızası)

İlk yapılması gereken işlem: arıza hafızasını kontrol ettirmektir. 

Motor Mekaniği Arızası: Supap sistemi arızası; supap ayarının bozulması, supapların erimesi, silindir kapak contasının yanması-bozulması (buradan kompresyon kaçağına sebep olabilir), araç turboluysa turbo şarj arızası, segmanların aşınması (özellikle kilometresi ilerlemiş araçlarda segmanların aşınması da kompresyon kaçağına sebep olabilir), silindir kapak contasının yanması-kaçırması. (Bkz: Kompresyon Kaçağı)

Bu yazıda supap ayarının bozuk olması durumu incelenecektir. 


Supap Ayarı Neden Yapılır?

Motorda çekişin düşmesinin yaygın sebeplerinden biri de supap arızasıdır. Supaplar erimiş veya supap ayarı bozulmuş olabilir. Özellikle lpg li araçlarda supap erimesi veya supap ayarının bozulması sık görülen bir durumdur. Lpg'li araçlar için 30.000 - 50.000 kilometrede bir supap ayarı önerilir. 

Supaplar eridiğinde, silindirde kompresyon kaçağı meydana gelir çünkü basınçlı hava buradan dışarı kaçar. Çekiş düşer, hızlanmada kesiklik yaşanır, rölanti bozulur (stop bile edebilir), yakıt aşırı artar. 

Supap ayarının bozulması ise daha iyimser bir arızadır, supap erimesine göre. Supap ayarının bozulmasıyla, külbütör kolunun (piyanonun) supap kafasına basma zamanlaması ve miktarı bozulur.

Ateşleme sistemi iyi durumda, motorda sensör arızası yok (örneğin hararet sensörü, maf sensörü arızası vb.), çekiş düşüklüğü motor hem benzindeyken hem gazdayken (lpg) meydana geliyorsa; supaplara yönelebilir. 

Arıza sadece lpg'deyken meydana geliyor, benzindeyken normale dönüyorsa; lpg sistemi kontrol ettirilmeli. Veya tam tersi: lpg'deyken normal, benzindeyken anormalse benzin sistemi (pompa, enjektörler, filtre vb.) kontrol ettirilmeli.

Supap Ayarı Bozuksa Nasıl Anlaşılır ?

*Motor kompresyon kaçırır, 

*Çekiş düşer, 

*Motor soğukken çekiş iyice düşer (özellikle sabahları), 

*Rölanti bozulur, bazen stop etme sorunu görülebilir,

*Motor titreşimli - sarsıntılı çalışır,

*Supap vurma sesi duyulabilir

*Yakıt tüketimi artar,

*Egzozdan aşırı duman (beyaz) atabilir, 

*Soğuk ilk çalıştırmada çiğ benzin kokusu gelebilir. 

Supap ayarının bozulmuş olduğu, özellikle soğuk motorda daha net belirgindir çünkü motor soğukken bu boşluk miktarı daha da artar, metaller ısınınca genleşir ve bu boşluk kısmen azalabilir. Bu sebeple özellikle motor soğukken aracın yokuş çıkmaması, rampada bayılması gözlenebilir. Motor ısındığındaysa, çekiş bir miktar artabilir veya soğukken çıkılamayan yokuş artık çıkılabilir. Motorda eğer supap erimesi meydana gelmişse, motor soğukken de sıcakken de çekiş düşük olacaktır, hızlanmada kesiklik, tekleme vb. görülecektir. (Bkz: Supap Ayarı Nasıl Yapılır?)

Motorun bu düzensiz çalışması genelde motor arıza lambasını yakacaktır. Motor arıza lambasının yanıp söndüğü görülebilir, bazen motorun gaz pedalına tepki vermediği görülebilir, bu sırada motor arıza moduna geçmiştir devrin yükselmesine izin vermez, motoru stop edip tekrar çalıştırınca tekrar normale! (arızalı da olsa) dönebilir.

Supap ayarı bozulduğunda P0300 hata kodu test cihazında görülebilir, açıklaması motorun kompresyon kaçırmasıdır. Ayrıca düzensin çalışan motorun egzoz emisyonları da artacağından, katalitik konvertör çalışma hatası da alınabilir çünkü egzoda o kadar çok CO ve HC emisyonu vardır ki, katalitik konvertör yeterince temizleme yapamaz. Motorun çalışmasındaki arıza durumu çok ciddiyse, katalitik konvertörün kirlenip-tıkanması-bozulması ihtimali doğabilir. 

Supap Ayarını Kim Yapar ?

Motorun supap sisteminde, supap boşlukları çok hassas olarak belirlenmiştir, egzoz ve emme supaplarının boşluk miktarı farklıdır. Supap boşlukları mutlaka aracın-motorun katalog değerlerine uygun olarak yaptırılması gerekir. Bu sebeple ayarı yapacak ustanın niteliği ve bu ayar değerlerini bilmesi çok çok önemlidir. 

Supap Ayarı Yapılmazsa Ne Olur ?

Bozuk supap ayarıyla aracı kullanmak, motora zarar verir ve daha büyük arızaların oluşmasına sebep olabilir, bu durum ise masrafı daha da arttıracaktır. Ayrıca bozuk supap ayarı yakıt tüketimini arttıracağından, yakıta fazladan para vermek yerine supap ayarı yaptırmak mantıklı olacaktır. (Bkz: Supap Sistemi) (Bkz: Supap Ayarı Nasıl Yapılır?) (Bkz: Tüm Oto Arızaları)

Ford Focus II Lpg'den Subap Yaktı...!

  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    Konu Sahibi
    Arkadaşlar merhaba son 5-6 aydır rolantide hafif titreme başlamıştı, son 2 aydır da arıza lambası yanmaktaydı. (Arıza kodu P0301 1. Silindir Teklemesi) Buji, Buji kabloları, bobin değişti düzelmedi, Lpg ayarları ve enjektörleri kontrol edildi bir problem görülmedi. Ustanın biri subap oturmuş motor açılacak en az 2 bin TL tutar dedi. İçim rahat etmediğinden bugün Ankara'da bilinen bir Ford ustası Öner oto Tuncay ustaya götürdüm, kendisi güleryüzlü efendi bir insan, arıza kodunu aldı, yapılanları dinledi, kaputu açtı aracı çalıştırıp motoru gözlemledi ve hiç tereddütsüz subap yanmış dedi. Masrafı ne olur diye sorduğumda 1500 TL dedi.
    Ben Focus 2 100hp motorlarda subaplar gaza dayanıklıdır diye düşünürdüm ama öyle değilmiş. Araç ilk alındığından itibaren tüp takılıydı 122 bin kmde subaplar cortlamış oldu.



  • Yarbay
    3236 Mesaj
    Lpg doğru montajla subap yakmaz denir ama teoride kalıyor gibi. Çünkü montajlar genelde düzgün değil. Yine de 122 bin km'de yapılan tasarrufun yanında zarar çok az. Bence lpg takmak için göze alınacak bir risk.

    Bunun yanında 100 hp'lik motorda değişken subap zamanlaması yok, sorun olma olasılığı daha az olan motor. Bu da akla montaj hatasını getiriyor.

    Aryıca hata kodunda tek silindir olması sadece 1 nolu silindirin subapların bozulduğu anlamına gelir ki bu da montaj/parça kaynaklı olduğunu gösterir.

    Son söz olarak, bence ülkemizde yapılan lpg montajları genellikle tam doğru olmadığı için bu tür sorunların çıkma olasılığı hep var.
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yarbay
    4381 Mesaj
    Aracını sürekli ilk çalıştırmada lpg ile mi çalıştırıyorsun ?

    Alınan gazın bile önemi büyüktür bu konuda. Ayrıca Focus'un 1.6 motorunda lpg ile yaşanan tek sorun rölanti problemidir. 250.000 Km deki Focus'a bindim motoru hiç açılmamış hala rahat çalışıyordu. Lpg sisteminin düzgün takılmaması 1 silindire eksik giden yakıt bile doğrudan sibopları etkiler
  • Yüzbaşı
    635 Mesaj
    Focus 2 yi 3 yıl kullandım. 50 bin km civarında lpg uygulanmış ben 74 binde aldım. 135 binde subapları eritti. Bunda en büyük etken en son ayar yaptırdığım yer olduğunu düşünüyorum. Çünkü ayardan sonra araba çok az yakmaya başladı ama beraberinde arıza lambası yandı. Çok geçmeden titremeler teklemeler derken subapları elimize aldık.
    Sonuş 1 : focus 2 ler de subap eritiyor.
    sonuç 2 : doğru ayar ve doğru montajla daha uzun kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gerekn şey arıza lambasının yanmamasıdır. Özellikle fakir karışım kötü gazla birleişirse 20 bin km de bile eritebilirmiş.
  • Yine iyi gitmiş, 122 bin km boyunca sağladığı tasarrufun yanında masraf kabul edilebilir.
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yarbay
    9894 Mesaj
    Focus II'deki 100hp'lik motor Focus1'deki 100hp motorla aynı diye biliyorum.

    Benim Focus1'in motoru da LPG takıldıktan 160.000km sonra sübapları bitirdi. Focus'lardaki 100hp motordaki sübapların LPG'de aşınması Cruze, Opel kadar hızlı olmuyor ama uzun vadede aşınıyor.
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: zeytinkoy

    Focus II'deki 100hp'lik motor Focus1'deki 100hp motorla aynı diye biliyorum.

    Benim Focus1'in motoru da LPG takıldıktan 160.000km sonra sübapları bitirdi. Focus'lardaki 100hp motordaki sübapların LPG'de aşınması Cruze, Opel kadar hızlı olmuyor ama uzun vadede aşınıyor.


    Dostum sonraki süreçte subap değişimi yapıldı mı, değişim sonrası eski performans geri geliyor mu? Tamiratta mutlaka şunlara dikkat et dediğin noktalar var mı?
  • Yarbay
    4381 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Mazotşist

    Araç sıralı sistem teleflex. İlk benzinle çalışıyor. 122 bin km boyunca hiç gaz ayarı yaptırılmadı, ilk nasıl kalibre edildiyse öyle gitti. Bunlarda ayar olmuyor, ilk nasıl yapuldıysa o yeterli diye söylemişlerdi. Tamirat sonrası acaba 1. silindirdeki lpg enjektörünü de mi değiştirtsem? Tanesi de 300 TL imiş.

    Demek istediğim ilk benzinle çalışsa bile eğer arabayı çalıştırmadan önce tüp tuşuna basarsanız direk lpg de çalışır. Bunu yapmak kısa vadede sorun yaratmazken , uzun vadede enjeksiyonlu araba için direk sorun yaratır. Ayrıca aracın benzindeki durumuna dikkatli bakılmalı sonrasında motoru açtırmalısınız. Benzinde sorunsuz çalışan arabanın motorunda sorun yoktur. Tek sorun lpg tesisatı ya da enjektörüdür.
  • Binbaşı
    1137 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: zotacing

    Şu LPG yasaklansa çok iyi olacak aslında. Hem trafik sorunu da fazlasıyla çözülür.

    bence yanlis dusunyorsunuz hava cok kirli dizel arac geldi dun onume cam acamadim egsoz gazindan munkunse dizeller yasaklansin
  • Yarbay
    12901 Mesaj
    120bin km normal. Babamın corollası da 160bin km'de çok yağ yakmaya başladı. Yakında o da bir sübap bakımı ister gibi.
  • Sanayide ki ilkokul mezunu ustaların teşhis koymalarına hastayım.
    Şu heriflerle muhattap olmamak için bile lpg den uzak durulur.
  • Yarbay
    3236 Mesaj
    Mazotşist kullanıcısına yanıt
    Yanlış hatırlamıyorsam ti-vct motorlarda hep 4. silindirde sorun çıkıyor. Bu motor farklı gerçi ancak yine de 1. silindir diye hata kodu verince aklıma bu geldi. Yanlış delinmesi ya da enjektörün yakıt kaçırması bile buna neden olabilir.
  • Yüzbaşı
    906 Mesaj
    Lpg'den degil montaj ve ayar hatasindandir o.

    Isterse montajin kralini ayarin nirvanasini yapsinlar lpg belli bir km'den sonra sıkıntı...
  • Yarbay
    3236 Mesaj
    Mazotşist kullanıcısına yanıt
    Ekte Mertol Kip'in bir yazısı var. 1,6 ti-cvt 125 beygirlik motordaki bir arıza (kendi aracı) için bunu yazmış ama fordlardaki genel problem için açıklayıcı bir yazı.

    Konunun LPG ile doğrudan alakası yok. Ford gibi çingene şirketler aracın tam olarak ihtiyacı neyse o hacimde enjektör koyarlar. Sonada tam yük altında o enjektörleri %85 duty cycle ile çalıştırırlar. Aynı enjektörü hem 100 hp lik 1.6 motora hemde 125 diye sattıkları dünyanın geri kalanında 123 hp olan motorda kullanmaktan da geri kalmazlar..
    %85 duty cycle ne demektir? Enjektörler motorun tam yükte olduğu durumda sürenin %85 ini açık olarak geçiriyor demektir. Teorik olarak limitlerde ve sorun yok aslında. Ama LPG takıpta eğer orjinale yakın bir hacimde enjektör kullanırsanız, bile PWM i yaklaşık %50 uzatmanız gerekir. E %85 x 1.5 = 1,275 Yani bir devirde basmasını geçip diğer devirde bile devam eden bir püskürtme zamanı söz konusu. E bu durumda enjektörler sürekli açık kalacak demektir. Enjektörü lisedeki fizik dersinde gördüğünüz zil gibi düşünün. Bir bobin merkezinden geçen mili elektrik akımı vasıtası ile ileri geri hareket ettiriyor. Mantık aynı. Eğer AC çalışması gereken bir bobine DC bağlarsanız ne olur? Bobin yanar.. E enjektörde yanar. Yandığı anda eğer tam açık pozisyondaysa o pozisyonda kalır. Bu ne demek? LPG püskürtmeye devam edecek demek. Yani? Benzine bile geçseniz LPG enjektörleri çalışmaya devam edecek. Yani? Aşırı yakıt gelecek ve piston eriyecek.. İşin saçma tarafı şu. Ford un çok gelişmiş hormonlu ECU su buji falan kırılmadan pistonun eriyip yağın yukarıya taşındığının farkına varamıyor. Buji yağ ile temas ettiği için kırılmaz ise, arabayı stop edip tekrar çalıştırana kadar arıza lambası falanda yanmıyor. Dolayısı ile iş işten geçtikten sonra olayın farkına varıyorsunuz. Arıza oluşuyor, siz farkında olmuyorsunuz, herşey olup bitiyor, siz arıza lambası ile müşerref oluyorsunuz.. E araba 3 silindir ile bile sorunsuz yürüyebildiğinden siz sorunu anladığınızda zaten iş bitmiş oluyor.. Sebebi basit, çözümü basit..


    Eğer yüksek devir kullandıysan, bu da bir sebeptir. Yine Mertol

    Tekrar yazayım. Sebepte sonuçta belli.. LPG ile son hız denemeleri yapmayacaksınız. LPG ile yüksek devirde uzun süreli olarak seyahat etmeyeceksiniz. Bunları yapmayı düşünüyorsanız o zaman normalde olması gerekenden daha büyük enjektör kullanılmasını sağlayacaksınız. Ama bunu yaptığınızda da benim araba şehiriçinde çok tüketiyor diye sızlanmayacaksınız.

    Ya da en iyisi, konuyu siz baştan okuyun.
    http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/186263-motor-problemi/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi idemo -- 30 Kasım 2017; 17:27:53 >




  • şimdiye kadar lpg kullanıp da sorun yaşamayan pek görmedim. sadece zaman meselesi diye görünüyor.
    vw'in tgi motorlarını merak ediyorum. tsi üzerine geliştiriliyor. tanıtımında lpg'nin çalıma ısısına göre güçlendirildi diyorlar.
    önce 1.4 tsi üzerine geliştirdiler. bu sene de 1.0 tgi olarak çıkardılar.
    keşke türkiyeye getirseler fakat vag gurubundan şimdilik bir açıklama yok
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yarbay
    2214 Mesaj
    Geçen h.sonu sübap ayarı yaptım ama sanırım ayar tutmadı.

    Gazda parkettiğim araç ertesi sabah benzinde bile şiddetli titreyerek çalışıyor gaz yemiyor.

    Geceden benzinde parkedince sorun yok.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Subap ayarı fiyatından önce subap ayarını yaptıracak iyi bir usta veya servis bulmanın çok daha önemli bir konu olduğundan bahsetmemiz gerekir. Supap ayarı yaptırmadan önce bilmeniz gereken en önemli şey kendinize “Supap ayarı gerekli mi”  sorusundan sonra EVET yanıtı verebilmenizdir. Supap ayarı popülaritesi oldukça yüksek ve hemen her arızanın ona bağlandığı bir sorun. Fakat gerçekte her şey öyle değil. Dilerseniz önce supap nedir, ayarı bozuksa ne gibi arızalar gösterebilir ona değinelim.

Subap Ayarı Fiyatı 2023

Subap ayarı tecrübe isteyen bir teknik iştir. Ustanız bu iş için sizden ortalama olarak 150- 250 TL arasında bir ücret talep edecektir. Alttaki tabloda ise birçok aracın subap ayar ücretini sizlerle paylaştık.

Tofaş şahin doğan subap ayarı fiyatı380 TL
Clio subap ayarı fiyatı420 TL
Lada samara subap ayarı fiyatı380 TL
Tempra subap ayarı fiyatı130 TL

Subap ayarı bozuksa ne olur ?

Supaplar silindir kapağının hemen üst kısmına konumlandırılıp kaba tabirle aracın ihtiyacı ve zamanına göre hareket ederek yakıt girişi, egzoz çıkışı gibi farklı misyonlar üstlenen önemli otomobil parçaları arasındaki yerini alır. Eşit oranda dağılarak yarısı emme yarısı da egzoz supabından oluşmakla birlikte motor güç özelliğine göre motor tiplerinde sayı bazında değişiklik gösterebilirler. Kısaca kendisini tanıttığımıza göre bu parçaların ayar bozukluklarında karşımıza çıkabilecek senaryolara değinelim.

  • Emme supaplarındaki ayar bozukluğu nedeni ile ihtiyacı olan yakıttan çok daha fazlası motorun içine süzülebilir. Bu da yakıt sarfiyatınızın ciddi oranda artmasına neden olur. Buna neden olabilecek farklı arızalardan da söz edebiliriz ama bu da bir etkendir. Toplumdaki genel kanı sadece supap ayarına bağlı olsa da buna neden olabilecek onlarca arızadan söz etmek mümkün.
  • Emme supaplarındaki ayar bozukluğu yüzünden fazla değil, az yakıt içeri alınır. Bu da aracınızda titreme, gaz verdiğiniz halde gitmememe, performans düşüklüğü gibi farklı durumlara neden olabilir.
  • Egzoz supaplarındaki ayar bozuklukları otomobilin içine yanmış gazların süzülmesi olarak karşınıza çıkabilir.
  • Subap ayarı bozuk araçlar sabah çalışmakta zorluk çeker. İlk marş sırasında çalışmama sorunları meydana gelir.
  • Hem benzinde hem de LPG’ de çekiş düşüklükleri yaşanır. İstenilen performans elde edilemez.
  • Subap vurma sesleri duyulur. ( genellikle şık-şık tarzında sesler gelir )

Subap Ayarı Değerleri ne olmalıdır?

Her otomobilin markasının subap ayarları için belirttikleri değerler vardır. Bu değerlere göre ayar yapılmalıdır. Araçların kullanma kılavuzunda bu değerler belirtilmiştir. Fakat kılavuzda bulamadıysanız en yakın servise giderek subap değerlerini öğrenebilirsiniz.

Subap ayarı yakıtı etkiler mi?

Otomobillerde subap ayarı bozukluğu yakıt tüketimini ciddi derecede etkilemektedir. Zamanlama hatası olacağı için araç sağlıklı bir şekilde yanma sağlayamaz ve %50’ye kadar fazla yakıt tüketimi sağlar. Böylesine fazla tüketim olduğunda ilk bakılacak yerin subaplar olması gerekir.

Subap Ayarı nasıl yapılır? Detaylı anlatım

Subap ayarına başlamadan önce aracın ön tekerini kaldırmamız gerekli. Ön tekeri kaldırdıktan sonra külbütör kapağı sökülür. Bu esnada subaplar karşımıza çıkacaktır.

Bunlar sırasıyla:

  1. Sübap: Egzoz
  2. Sübap: Emme
  3. Sübap: Emme
  4. Sübap: Egzoz
  5. Sübap: Egzoz
  6. Sübap: Emme
  7. Sübap: Emme
  8. Sübap: Egzoz olacaktır.

Tekeri çeviriyor ve subapları hareket ettirmeye başlıyoruz. Bu sırada sizin yapmanız gereken 1 ve 2 numaralı subap ı gözlemlemek olacaktır. Bu iki subap en tepe noktaya geldiğinde tekeri çevirmeyi bırakmalısınız. Bu durumda iki subapta üstte kalacaktır. 1’i 9 a tamamlayan 8. Subapa ayarın yapılması gerekmektedir. 7.subapın ayarı için ise 2 numaralı subap takımına bakılmalıdır.

1 ve 2 numaralı subaplar tepe noktasına gelir ve her iki subabın da en tepe noktada olması gerekir. 8nolu subap = egzoz ayarı , 7numaralı subap ise emme ayarı yapılmalıdır. Buradaki somun kısmının bir anahtar ile tutulup gevşetilmesi ve tornavida ile ayar yapılması gerekir. Çok sıkı  veya çok gevşek ise elinizdeki sentili kullanarak kullanma kılavuzundaki ayara göre ilerleyiniz. Sentil çakısının subap boşluğuna getirilmesi gerekir. Burada tatlı sert kıvamında olması gerekir. Çok kolay ve çok da zor girmeyecek şekilde ayarlamak en iyisidir. Sonrasında subap somunu sıkılır.

Şimdi sırada 7numaralı Subap emme ayarı kaldı. Tekrar tekerlek çevrilir ve 3 ve 4 numaralı subapların binme noktasına gelmesi gerekir.  Bu iki subap binme noktasındayken her ikiside en tepe noktada bulunması gerekir. Bu sayede 5 ve 6 numaralı subap ayarı yapılır. Bu işlemden sonra da 3 ve 4 subap ayarları, sonrasında ise 1 ve 2numaralı  Subap ayarı yapılmaktadır.

1 ve 2 numaralı subap takımının ayarlanması içinde 7 ve 8.subaplar bindirme noktasına getirilmelidir.  Bu işlemden sonra subap ayarı tamamlanır ve araç çalıştırılır. Sağlıklı bir ayardan sonra şık-şık sesi olmamalıdır. Araçta çalışma esnasında bir ses yoksa gayet başarılı bir subap ayarı yapılmış denilebilir.

Kısaca Subap Ayarı Nasıl Olur

Sübap Ayarını Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler

Subap ayarı yapılmaya başlamadan önce belirtilen malzemeleri almalısınız. Bunlar;

  • 1 adet anahtar takımı
  • bir adet düz tornavida
  • kriko ( ön tekeri kaldırmak için )
  • Sentil çakısı

Anlayacağınız arızaların tamamı ateşleme sistemi ve buna bağlı durumlarla ilişkili. Günümüz araçlarında bu hassas ayarlar sensörler tarafından otomatik olarak yapılıyor. Eski tip araçlarda da otomobil meraklıları için şu şekilde tarif edebiliriz.

Eğer uzman değilseniz zorlanıp ayarı bozabilirsiniz. Her araçta farklı sistemler kullanılsa da ihtiyacınız olan en önemli alet sentil çakısı dediğimiz meşhur sanayi unsuru. Ayarın yapılması için motorun alt kısımda bulunan eksantrik milinin manuel çevrilmesi gerekli. Burada ki ana amaç motor zamanlarının durumlarını oluşturmak.  Örneğin, ateşleme zamanında 1-4 ve 2-3 numaralı supaplar birlikte çalışır. İnce ayarlar yapılırken de bunlara özellikle dikkat edilmelidir.

İşçilik Dahil Subap Ayarı Fiyatları

Marka modelFiyatı Aralığı
Reno Megane400 TL – 700 TL
Fiat Linea250 TL – 500 TL
Reno Symbol250 TL – 550 TL
Opel Corsa300 TL – 600 TL
Fiat Albea250 TL – 550 TL

Subap ayarı kaç km yapılır?

Aracınızın subap ayarı yaklaşık 30.000 km aralıklarla yapılır. Bu işlem özel aletler gerektirmektedir. Motorun ömrünü uzatmak için supap boşluğunu düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Valf boşluğu en az 5.000 km’de bir kontrol edilmelidir. Subap ayarı kontrolü, en önemli bakım işlemlerinden biridir. Motorunuzda aşınmış eksantrik mili veya kaldırıcı gibi herhangi bir sorun olup olmadığını size söyleyebilir. Triger kayışı ve kasnaklarının da kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi gerekir. Böyle bir durumda maliyetli tamiratlar da kaçınılmaz olur.

Subap vurması nasıl anlaşılır?

Yakıt enjektörlerinde bulunan bir stetoskop ile duyabilir ve tıkırtı gibi bir ses çıkar ya da vuruntu sesinin frekansını algılayan elektronik bir cihaz kullanabilirsiniz. Subap vurması, valfler düzgün kapatılmadığında ve ilgili yuvalarına çarptığında meydana gelen bir sestir. Bu gürültüyü fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede tamircinizi ziyaret etmeniz daha iyidir. Çünkü bu, aracınızın motorunda bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Subap vurması, bir motorun pistonu, bu iki parça arasındaki aşırı boşluk nedeniyle silindir kafasındaki valflere çarptığında meydana gelir. Bu genellikle, bir motor uzun süre yüksek yük altında veya yüksek devirde çalışırken ve bu süre zarfında üzerinde herhangi bir yağ değişimi yapılmadan meydana gelir.

Subap erimesi yağ yakar mı?

Hayır, ancak yağınızı düzenli olarak değiştirmezseniz subap erimesi nedeniyle karbon birikintileri yağ filtrenizi kirletecektir. Özellikle subapla ilgili bir probleminiz olduğunda ve düzgün kapanmadığında, bu valflerin yuvalarından eriyerek motor bloğunuzun içinde parçalanmalarına neden olabilir. Bu, zamanla önemli miktarda yağ kaybına yol açabilecek bir yağ sızıntısına neden olur ve tedavi edilmezse motor arızasına neden olabilir. Sonuç olarak herhangi bir nedenden dolayı subap erimesi sorunu yaşıyorsanız böyle bir durumda mutlaka aranızı hızlı bir şekilde tamircinize götürmelisiniz.

Subap Nedir, Ayarı Nasıl Yapılır?

Araçların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için olmazsa olmaz ekipmanlar arasında yer alan supap, halk arasında genellikle "sübap" ya da "subap" gibi farklı isimlerle de anılır. Yakıt ile hava karışımının motoru harekete geçirebilme ve çalıştırabilme aşamasında gerekli olan bu önemli aparat, farklı sebeplere bağlı olarak verimliliğini yitirebilir ve tekrar ayar gerektirebilir. İçeriğin devamına göz atarak subap lastiği, subap arızası ve ayarı gibi subapla ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Sübap Nedir?

Motorun üst kısmında bulunan ve piston hareketlerine bağlı olarak yakıtla hava karışımının uygun anlarda yanma odasına alınmasını sağlayan parçalara subap adı verilir. Subaplar, aynı zamanda yanma sonucu oluşan egzoz gazının uygun bir biçimde yanma odasından uzaklaştırılmasına da aracılık eder. Kısaca; "Subaplar, yakıt ve hava karışımının yanma odasına alınmasında ve yanma odasından atılmasında etkin rol oynayan parçalardır." denebilir.

Subap Ayarı Neden Bozulur?

Subap ayarının bozulması, birden fazla sebebe bağlı şekilde gerçekleşebilir. Örneğin, subap lastiği erimesi ya da zaman içinde subap hareketlerinin olması gereken zamanlama ve miktarlardan uzaklaşması, subap ayarını bozabilir. Subapların erimesi, subap hareketlerinin bozulmasından daha ciddi bir sorun olarak kabul edilmekle beraber subap değişimi gibi süreçleri de beraberinde getirebilir. İkinci el otomobillerde özellikle dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri olan subapların ortalama 30.000 ve 50.000 km arasında bakımlarının yapılması gerekir.

Subap Arızası Belirtileri Nelerdir?

Subap arızasının araç çalışırken çıkan seslerden yakıt tüketimine, performanstan sürüş konforuna kadar pek çok farklı belirtisi bulunur. Bu belirtilerin birçoğu, aracınızda gerçekleşiyorsa subaplar kesinlikle kontrol edilmelidir. Subap arızasına işaret eden belirtiler ise şunlardır:

  • Aracınızı çalıştırdığınızda iki farklı metalin çok hızlı şekilde birbirlerine çarptığını duyarsınız.
  • Motor performansında dikkate değer bir düşüş yaşanır ve motor çekiş yapmaz.
  • Yakıt tüketimi geçmiş dönemlere göre bariz şekilde artar ve verimlilik ciddi oranda düşer.
  • Gaza basmanıza rağmen araç arkada bir ağırlık varmış gibi zorlanır ve gazı almaz.
  • Aracın hızlanması problemli hale gelir ve yokuş aşağı dahi hızlanma sorunları yaşanır.

Subap Vurması Nasıl Anlaşılır?

Subap ayarının bozuk olduğuyla ilgili en önemli ipucu sayılan ve "subap vurması" olarak bilinen durumu anlamak, diğer motor aksamı arızalarına göre daha kolaydır. Aracınızı çalıştırdığınızda veya araç hareket halindeyken birbirinden tamamen bağımsız iki ayrı metalin çok hızlı bir şekilde birbirlerine vurduklarını duyuyorsanız bu durum, subap vurmasına işaret eder. Aracınızın her zaman çıkardığı mekanik ya da elektronik seslerinden farklı olan bu sesi duyduğunuzda diğer seslerden kolayca ayırt edebilirsiniz.

Subap Ayarı Nasıl Yapılır?

Subap ayarı komplike bir işlem olduğu için, öncelikle her zaman yetkili bir servisten veya bu konuda uzman bir kişiden destek almanızda fayda vardır. Ancak belirli malzeme ve adımlarla siz de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Subap ayar adımları ise şu şekildedir:

  • Subap ayarı için ilk olarak bir adet sente çakısı, tornavida ve kriko edinmelisiniz.
  • Aracınızın ön tekerleklerini kriko ile kaldırın ve aracı beşinci vitese alıp el frenini çekin.
  • Ardından kaputu açın ve karbüratör kapağını sökün. Subaplar bu kapağın altında bulunur.
  • Birinci ve ikinci subap tepe noktasına gelene kadar tekerlekleri hafifçe sağa ve sola çevirin.
  • Sonrasında sekizinci subapa egzoz, yedinci subapa ise emme ayarı yapılmalıdır.
  • Bu noktada somunun bir anahtar yardımıyla gevşetilmesi gerekir.
  • Somun üzerindeki vidayı ise tornavida aracılığıyla sıkarak veya gevşeterek senteye getirmelisiniz.
  • Ardından uygun ölçekteki senteyi seçerek subap boşluğuna getirmeniz yeterlidir.
  • Uygun olan boşluk sağlanınca tornavida ile tekrar vidayı sıkabilirsiniz.
  • Bu şekilde tüm subapları bindirme, yani tepe noktasına getirdiğinizde ayarlama işlemini de tamamlamış olursunuz.

Subap Ayarı Yapılmazsa Ne Olur?

Subap ayarı yapılmadığı takdirde sadece aracınızın performansı ve sürüş konforu olumsuz yönde etkilenmekle kalmaz, aynı zamanda motor tamamen çalışamaz hale gelebilir. "Subap lastikleri yağ kaçırıyor mu?" diye endişeleriniz varsa periyodik olarak kontrol edebilir, subap temizleyici ve subap yağı gibi destekleyici ürünleri kullanabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası