gss iptal dilekçe örneği / Request Rejected

Gss Iptal Dilekçe Örneği

gss iptal dilekçe örneği

Bakanlık Bağlantıları

Soru 1: Sosyal ve ekonomik destek hizmetinin amacı ve içeriği nedir?

Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelerin, kendi kendine yeterli hale gelinceye kadar çocuklarının bakımı ve desteklenmesi amacıyla geçici bir süre verilen ekonomik destekler ile ve psiko- sosyal destek sistemidir.

Soru 2: Ekonomik destek hizmeti ne şekilde yapılır?

Ekonomik destekler süreli ve geçici olmak üzere nakdi olarak yapılmaktadır. Geçici ekonomik destek yılda bir, en fazla 2 defa yapılır. Süreli ekonomik destek ise onayda belirtilen süre boyunca her ay yapılmaktadır.

Soru 3: Kimler sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlanabilir?

Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanabilmek için koşullar;

-Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

-Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

-Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

-Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

Talepler, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte ve inceleme sonucu uygun görülenler desteklenmektedir.

Soru 4: Başvuru nereye yapılır? SED Hizmeti kapsamında müracaatçılardan istenecek belgeler nelerdir?

İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılabilir.

-Dilekçe

-T.C. Kimlik Numarası beyanı,

-Gerektiğinde alınacak sağlık raporu, öğrenci belgesi

-İş-kur ve meslek kurslarına başvurduğuna dair belgeler istenilir. Meslek  başka bilgi ve belgeleri elde edebilmek amacıyla başka araştırmalarda da bulunabilir. 

Soru 5: Ödeme miktarları nasıl belirlenir?

Ödemeler Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik gereği belirlenen katsayılar çerçevesinde yapılır. Memur maaş katsayısının artışına bağlı olarak verilen ekonomik destek miktarında artış sağlanır.

Soru 6: Ekonomik destek ödemesi aynı hanede kaç kişiye verilmektedir?

Sosyal ekonomik destek hizmeti kapsamında çocukları korunma altına alınmaksızın yararlandırılanlara aynı haneden en fazla 2 çocuk için ekonomik destek yapılmaktadır. Hakkında korunma kararı alınmış, sosyal hizmet kuruluşlarının himayesine bırakılan, desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları tarafından yanlarına alınabilecek özellikleri taşıyan ve kurum bakımından ailesine döndürülen çocuklar için bir sınırlandırma bulunmamaktadır.

Soru 7: Süreli verilen ekonomik destek ödemesi nasıl kesilir?

Süreli ekonomik destek alan kişilerin periyodik olarak takipleri yapılır. Ekonomik desteğin verilmesini gerektiren nedenin ortadan kalkması veya hayatını kendi imkânlarıyla sürdürebileceği kanaatinin oluşması halinde süreli ekonomik destek ödemesi durdurulur.

Soru 8: İl Müdürlüğü ve SHM Müdürlüğünce doğrudan inceleme başlatacağı durumlar nelerdir?

Desteğe ihtiyacı olan kişilerin doğrudan il müdürlüklerine ya da sosyal hizmet merkezlerine başvurmaları beklenmeksizin, ekonomik desteğe ihtiyacı olduğu duyulan, tespit edilen ya da basında yer alan haberlerin ihbar kabul edilerek ilgili müracaatçılar hakkında gerekli işlemler derhal başlatılır.

Soru 9: Başvurular hangi kıstaslara göre değerlendirilir?

Muhtaçlık durumunun belirlenmesinde kişi ve aile bireyleri hakkında araştırma ve yaşadığı mahallinde yapılan sosyal inceleme sonucunda karar verilmektedir.

Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte  yer alan muhtaçlık tanımına uygun bir değerlendirme yapılabilmesi için, aile bireylerinin gelir durumu, ailenin gideri, sağlık durumları,  eğitim harcamaları, diğer kurum ve kuruluşlardan aldıkları yardımlar ile akraba ve yakınlarından elde ettikleri gelirler öncelikle göz önünde bulundurulup, özellikle bölgesel koşullar dikkate alınarak aile birliğinin ve çocuğun sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyacağı destekler, kişinin kendi kendine yeterli olmak için çabası ile sorunlarla baş etme gücü değerlendirilerek  Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinden yararlandırılıp yararlandırılmayacağına meslek elemanının sosyal inceleme raporunda önerisi, komisyonun kararı, ödemeye yetkili makamın onayı ile karar verilmektedir.

Ayrıca Sosyal ve ekonomik destek hizmeti için ayrılan kaynakların sınırlılığı,  kişilerin aldıkları destekler nedeniyle bağımlı bir nüfus oluşmaması ve çalışan  kişilerin  aldığı ücretten daha fazla yardım ve destek ödemesinin yapılmaması ilkesi çerçevesinde vakalar değerlendirilmektedir. 

Soru 10: Süreli verilen ekonomik destek ödemesi nasıl kesilir?

Süreli ekonomik destek alan kişilerin 3 Aylık sürelerle periyodik olarak takipleri yapılır. Destek yapılmasını gerektiren nedenin ortadan kalkması ve ya hayatını kendi geçimiyle sürdürebileceği kanaatinin oluşması halinde ödeme onayı veren makamın iptal onayı ile sürekli nakdi destekler durdurulur.

Soru 11: Müracaatçıların İş-Kur ve Meslek kurslarına başvurmuş olmaları zorunlu mudur?

Başvuruda bulunan kişilerden çalışmasına engel özel bir durumu veya sağlık ile ilgili bir engeli olmayanların, meslek elemanlarınca gerekli rehberlik yapılarak öncelikle İş-Kur ve meslek kurslarına yönlendirilir.

-İş-Kur başvurusu zorunludur ancak sağlık sorunu veya özel bir engeli bulunup çalışamayacak durumda olanların bu durumlarını belgelendirmeleri halinde,

-Bulunduğu yerde İş-Kur ve meslek kursları bulunmayanlar,

-Tek ebeveynli ailelerde 13 yaş altında çocuğunun bulunması ve çocuğa bakacak bir yakını veya kreş hizmetinden yararlandırılmıyor ise İş-Kur başvurusu istenmez.

Soru 12: Sosyal inceleme nedir?

Sosyal inceleme; muhtaç durumdaki ailelerin ve kişilerin geçmişteki destek talepleri, daha önce yapılan ekonomik destekler, durumlarındaki değişimler, kişisel ve ailevi bilgileri, hizmetten yararlanacak çocuğun talebi ve görüşü, sosyal ve ekonomik durumları, mahalli imkânları, yerleşim yeri adresi ve konut durumu ile birlikte, ekonomik destek veya sosyal hizmet desteğinin hangisinden faydalandırılacağı, ekonomik desteğin türü, miktarı, süresi ve şekline dair varılan kanaat açıkça belirtilip, özellikle kamu kaynaklarının sınırsız olmadığı gerçeği göz önünde bulundurularak ikamet ettiği ildeki ortalama yaşam standardına göre yerinde yapılan değerlendirmedir.

Soru 13: Ekonomik destek hizmetinden yararlanan çocuklar ve aileleri izlenmekte midir?

Ekonomik destek verilen çocukların durumları İl Müdürlükleri veya bağlı birimi olan sosyal hizmet merkezlerinde sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni ve sosyolog olarak görev yapan meslek elemanları tarafından aileler yönetmelik gereği en geç 3 aylık süreler ile izlenmesi gerekmektedir.

Soru 14: Engelli evde bakım ödemesinden yararlanan çocuk için süreli ekonomik destek ödemesi yapılabilir mi?

Engelli evde bakım ödemesinden yararlanan çocuklar için aynı anda süreli ekonomik destek ödemesi yapılamaz; ancak aynı ailede başka bir bireyin engelli evde bakım hizmetinden yararlanması ekonomik destek yapılmasına engel teşkil etmez. SED için ailenin elde ettiği gelir ve muhtaçlık kriteri göz önünde bulundurulur.

Soru 15: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurtlarda kalanlar için ekonomik destek ödemesi yapılabilir mi?

Korunma kararı alınmadan yatılı olarak MEB bağlı yurtlarda kalıp öğrenim gören ve yaz tatili süresince aileleri yanında kalan çocukların ekonomik desteğe ihtiyaç duydukları tespit edilenlere yaz tatilinde üç ay süre ile sosyal ve ekonomik destek verilir. Çocuğun zorunlu giderlerinin karşılanması için uygun bulunması halinde geçici ekonomik destek ödemesi yapılabilir.

Soru 16: Can güvenliği nedeniyle mahkeme kararı ile adres bilgileri gizlenen müracaatçılar hakkında işlemler nasıl yürütülür?

Müracaatçının can güvenliği nedeniyle adresi ve MERNİS  kayıtları mahkeme kararı ile gizlenen vakalarda, kişinin güvenliği için ikamet şartına bakılmaksızın işlem yapılması sağlanır.

Soru 17: Süreli ekonomik destek hangi sürelerde devam edecektir?

Süreli destek yapılması uygun görülen çocuk için öncelikle 1 yıllık onay alınmak suretiyle ekonomik destek ödemesi yapılır. Ekonomik destek ödemesine devam edilmesinin uygun görülmesi halinde 2 yıllık süreler ile onay alınarak destek süresi uzatılabilir.

Soru 18: Farklı bir ilçeye taşınan vatandaş için onay iptali gerekir mi?

Yönetmeliğin 17. maddesinin 2 fıkrasında;  il dışına taşınan ve kuruma taşındığına ilişkin müracaat eden ailelerin 2 ay süre ile ekonomik destek ödemesine devam edilir. Taşındığı ile dosyası gönderilmek suretiyle ailenin durumunun tekrar değerlendirilmesi istenir.

Aynı il içinde farklı bir ilçeye taşınarak ikamet değiştiren müracaatçıların ise ekonomik destek onayları iptal edilmez, sadece dosyası izlenmesi amacıyla sorumluluk bölgesinde bulunan SHM müdürlüğüne resmi yazı ile gönderilir.

Soru 19: Ekonomik destekler dışında müracaatçılara psiko- sosyal destek ve rehberlik yapılmakta mıdır?

Sosyal ve ekonomik destek hizmeti talebiyle müracaat eden kişi ve ailelere meslek elemanlarınca  ekonomik durumlarını düzeltici faaliyetlere ve iş ve meslek edinmeleri için ilgili kurumlara yönlendirmek amacıyla rehberlik yapmaktadır.

Yapılan inceleme ve değerlendirme sürecinde aile içinde tespit edilen sorunların çözümü amacıyla mesleki çalışmalar müracaatçının kabul etmesi halinde yapılması gerekmektedir.

Örneğin,

  • a) Aile içi sorunların çözümlenmesi,
  • b) Ailenin ve çocuğun çevreye uyumu,
  • c) Çocuğun okula uyumu ve eğitime devamı
  • ç) Kriz durumundaki kişilere psiko-sosyal destek sağlamak gibi sorunlara mesleki müdahalelerle yaşadıkları sorunun çözümü, vb. konularında mesleki destek sağlanmaktadır.

Ayrıca ihtiyaç duyulan vakalarda 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu gereği Danışmanlık, eğitim ve sağlık tedbiri alınması önerilebilmektedir.

Soru 20: Çocuk adına kişiye yapılan bu ekonomik destek ödemeleri haciz edilebilir mi?

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 29 uncu maddesi gereğince korunmaya ve yardıma ihtiyacı olan aile ve kişilere yapılacak ödemeler ve sağlanacak yardımlar başkasına devir, temlik ve haciz edilemez.

Banka tarafından bu yönde işlem yapılmak istediğinde  2828 sayılı Kanununun 29 uncu maddesini belirterek yardım ödemesine ilişkin haciz  işleminin iptali için ilgili kuruma resmi yazı yazılır.

Soru 21: Bu hizmet kapsamında yapılan ekonomik destek sürekli bir maaş mıdır?

Sosyal ve ekonomik destek hizmeti ödemeleri maaş ödemesi değildir. Ailenin ekonomik koşullarınızı iyileştirme ve değiştirme çabalarını desteklemesi, çocuklarının bu süreçte zarar görmeden bakımı ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geçici süre ile yapılmaktadır. Daha önce ekonomik destek verilmiş olması kişiye bir hak doğurmaz.

Soru 22: Ekonomik koşulları iyi olan ailelerden nafaka istenebilir mi?

Ekonomik koşulları iyi olmasına rağmen çeşitli nedenler ile annesi veya babası tarafından bakılmaması nedeniyle SED kapsamında diğer yakınları tarafından bakılan çocukların giderleri için aşağıdaki mevzuat çerçevesinde nafaka davası açılabilmektedir.

Türk Medeni Kanunun 366'ncı maddesinde yer alan ''Korunmaya muhtaç kişilerin bakımı, bununla yükümlü kurumlar tarafından sağlanır. Bu kurumlar, yaptıkları masrafları nafaka yükümlüsü hısımlarından isteyebilirler.''

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun 30'uncu maddesinde yer alan '' Kurum kendisine yardımda bulunduğu kişiler için Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre nafaka ile yükümlü bulunanlar hakkında dava açma hakkına sahiptir.'' denilmektedir.

Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti kapsamında olup aile yanında desteklenen çocuklara yönelik anne ve babasının gelir durumlarıyla ilgili gerek sosyal inceleme sürecinde gerekse sosyal inceleme yapıldıktan sonra ekonomik koşullarının nafaka ödemesinde bulunması için yeterli bulunması halinde nafaka davası açılması gerekmektedir.

Nafaka taleplerinde ailenin muhtaç duruma düşürülmemesi, gereksiz nafaka davası açılarak idarenin zarara uğratılmamasına dikkat edilmektedir.

Ek-001-A Sigortalılık Muafiyet BelgesiEk-001-B Muafiyet Halinin Kalktığını Gösterir BelgeEk-002 Resen Tesciillerde Sigortalılık Muafiyet BelgesiEk-003 Sigortalı Bildirim BelgesiEk-004 Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi (4-1-a-b)Ek-005 Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi (4/1-c)Ek-006 Sigortalı İşten Ayrılış (4/ a-b)Ek-007 Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (4/a-b Açıklama)Ek-008 Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (4/c)Ek-009 Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (4/c Açıklama)Ek-010 Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi (4/c)Ek-011 Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi (4/c Açıklamalar)Ek-012 Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi (İlk defa 5510 SK göre 4/c kapsamında sigortalı olacaklar için)Ek-012/a Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi Devamı (İlk defa 5510 SK göre 4/c kapsamındasigortalı olacaklar için)Ek-013 Yıllık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi (İlk defa 5510 SK göre 4/c kapsamında sigortalı olacaklar için Açıklamalar)Ek-014 Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi (5434 SK göre 4/c kapsamında sigortalı olacaklar için)Ek-015 Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi (5434 SK göre 4/c kapsamında sigortalı olacaklar için Açıklamalar)Ek-016 Yıllık İtibari Hizmet Süresi Prim Belgesi (5434 SK göre 4/c sigortalılarıEk-018 Yıllık İtibari Hizmet Süresi Prim Belgesi (İlk defa 5510 SK göre 4/c sigortalılarıEk-019 Yıllık İtibari Hizmet Süresi Prim Belgesi (İlk defa 5510 SK göre 4/c sigortalıları için açıklamalar)Ek-020 Genel Sağlık Sigortası Giriş BildirgesiEk-021 Genel Sağlık Sigortası İşe Giriş Bildirgesi (Açıklama)Ek-022 İsteğe Bağlı Sigortalılık Giriş BildirgesiEk-023 İsteğe Bağlı Sigortalı Giriş Bildirgesi (5434 SK göre)Ek-024 Borçlanma Talep Dileçesi (5510 SK 46 ncı ve geçici 4 üncü maddeye göre)Ek-025 Borçlanma Talep Dilekçesi (5510 SK 41 inci maddeye göre)Ek-026 12 Aylık Sorgulama Süresine Göre İsteğe Bağlı Sigortalılık DilekçesiEk-027 Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş BildirgesiEk-028 Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş BildirgesiEk-029 Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş BildirgesiEk-030 Sanatçı Olarak Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş BildirgesiEk-031 Çalışılmadığına Dair BildirimEk-032 İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim FormuEk-033 Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt FormuEk-035 Yabancı Uyruklu Hak SahipliğiEk-036 4/1-(a) Sigortalıları İçin Sigorta Kolu Tercih BildirimEk-037 Sigorta Kolu Tercih Bildirimi (Açıklama)Ek-038 Gelir/Aylık/Ödenek Talep BelgesiEk-039 Sağlık Kuruluşuna Sevk Talep BelgesiEk-040 Faizsiz Konut Kredisi Hak Sahipliği Belgesi ile TOKİ Kampanya Hak Sahipliği Belgesi Talep FormuEk-041 Yaşlılık, Malullük ve Ölüm Aylığı Alanlar için Temsil/Makam BeyanıEk-042 Üç Aylıktan Bir Aylığa Geçiş, Adres ve Banka Değişikliği, Öğrenci Belgesine Göre Aylık Devamı, Göreve Başlamadan Dolayı Aylık Kesilme Talebi ve Varis Ödeme TalebiEk-043 Konutta Gelir-Aylık Ödenmesi TalebiEk-044 3201 Sayılı Kanunun Geçici 8 inci Maddesine İstinaden Davalardan Feragat Edildiğine Dair DilekçeEk-045 3713 Kapsamındakilerle İlgili Durum BelgesiEk-046 5473 SK Ek ÖdemeEk-047 Açıkta İken Emeklilik Talep Formu (15 yıl hizmeti olanlar için)Ek-048 Açıkta İken Emeklilik Talep Formu (Kadın 20,Erkek 25 yıl hizmeti olanlar için)Ek-049 4-1(c) - 5434 sayılı Kanunun Ek 84. Maddesi Uyarınca Doktorlara Yapılacak Ek Ödeme İçin Beyan İstemeEk-050 Dul-Yetim Maaş BaşvurusuEk-051 Erkek Yetim Taahhütname FormuEk-053 Ek Karşılık Prim Tahakkuk CetveliEk-054 FeragatnameEk-055 Görev TazminatıEk-056 Kimlik Araştırma BelgesiEk-057 Temsil TazminatıEk-058 Toptan Ödeme Talep DilekçesiEk-059 Çalışma Beyan Taahhüt BeyanıEk-060 3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama BelgesiEk-061 3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt BelgesiEk-062 Zorunlu Göç Kapsamında Gelenlerin Borçlanma Talep Dilekçesi Ek-064 Yurtdışı Bulgaristan Yasam BelgesiEk-065 Yurt Dışı Süreleri Borçlanma Talep DilekçesiEk-066 4-1/a Aylik Prim ve Hizmet Belgesi (ilk sayfa)Ek-067 4-1/a Aylık Prim ve Hizmet Belgesi (devam sayfası)Ek-068 4-1/a Aylık prim ve hizmet belgesi (arka yüzü )Ek-069 4-1/a e-Borcu Yoktur Başvuru FormuEk-070 4-1/a Eksik Gün Bildirim FormuEk-071 4-1/a İnşaatın İkmal Edilen Kısmının, Bina Maliyetine Oranlarını Gösterir CetvelEk-072 4-1/a İşyeri BildirgesiEk-073 4-1/b Prime Esas Günlük Kazanç Beyan Talep FormuEk-074 Mali Durum Bildirim FormuEk-075 Yurtdışı Birimlerince Bağlanan Aylık Sahiplerinin Sağlık Aktivasyon Talep FormuEk-076 Tecil ve Taksitlendirme Talep FormuEk-077 Emeklilik BelgesiEk-078 Kadro Derecesi FormuEk-079 PasaportEk-080 Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler veya Yeminli Mali Müşavirler Tarafından Düzenlenen "Çok Zor Durum" Halinin Tespitine İlişkin RaporEk-081 Hizmet Akdiyle Çalışanlar İçin Çalışabilir KağıdıEk-082 İş Kazası Meslek Hastalığı Bildirim Formu-Sağlık Hizmet SunucularıEk-083 Devlet Memurları İstirahat Raporu Görüntüleme Ve İş Kazası-Meslek Hastalığı Bildirim Uygulaması Yetki Talep FormuEk-084 Doktor Yetki Tanımlama FormuEk-085 Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmış Ülkelerde Sağlık Yardımları Talep ve Beyan Taahhüt BelgesiEk-086 Dış Temsilciliklerimizce Düzenlenen Belgelerle Borçlanma Talebinde Bulunanlardan 1/1/1992 Öncesine Ait Yurda Giriş Çıkış Tarihlerini Belgelendiremeyenlere Mahsus Beyan ve Taahhüt BelgesiEk-087 2018/38 Genelge Ek:20 Kurum Sağlık Kurulu Kararlarına İtiraz Konulu Dilekçe Örneği
GSS iptali Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapılmaktadır. Genel Sağlık Sigortası, zorunlu bir sağlık sigortası olmaktadır. 25 yaşından büyük olan tüm kişilerin Genel Sağlık Sigortası ödemesi zorunludur.

GSS İptali Nasıl Yapılır?

GSS iptal etmek isteyen vatandaşlar, kendi isteklerine göre bu iptali yapamaz. Genel Sağlık Sigortası iptali için vatandaşların bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Vatandaşlar, işe başladıklarında otomatik olarak sistemin iptal olduğunu düşünmektedir. Bundan dolayı da iptal işlemlerini yapmamaktadır. Sistemden otomatik olarak çıkmak mümkün değildir. İsteğe bağlı iptal yapılması da söz konusu olmamaktadır.

GSS İptal Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

GSS iptal dilekçesi vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak ihtiyaç duyacağı resmi belge olmaktadır. Vatandaşın yanında kimlik kartı ile dilekçesini götürmesi gerekmektedir. GSSiptali için vatandaşın gerekçesini anlattığı bir dilekçe hazırlaması gerekmektedir. Bunun dışında dilekçeye olması gereken bilgiler:
  • GSS giriş tarihi,
  • İşe girişin ne zaman başladığı,
  • Kimlik bilileri bulunmalıdır.
Bu bilgileri dilekçeye yazan vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine dilekçelerini teslim edebilmektedir.

GSS İptali Dilekçesi Nereden Alınır?

GSS iptal dilekçesi örneği Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinde bulunmaktadır. GSS iptali yapmak isteyen vatandaşlar www.sgk.gov.tradresi üzerinden iptal dilekçe örneğine ulaşabilmektedir. GSS iptal ettirme dilekçesi kapsamında:
  • Vatandaşlar aldıkları dilekçe kapsamında çalışan, çalışmayan ya da emekli seçeneklerinden kendisine uygun olanı seçmelidir.
  • Ardından form ya da dilekçe seçeneklerinden talep edilen tüm bilgilerin girilmesi gerekmektedir.
  • GSS iptal formunu dolduran vatandaşlar, çıktısını alarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletebilmektedir.

GSS İptali için Gerekli Şartlar Nelerdir?

GSS iptali için talepte bulunan vatandaşlar için öncelikli olarak kişi başına düşen gelirin hesaplanması gerekmektedir. GSS iptalinin yapılması için aranan şartlar ise:
  • İlk olarak vatandaşların 4A, B ve 4C kapsamında vakıflara ait Emekli Sandığı sigortalısı olarak iş bulması gerekmektedir.
  • 60 yaş aylığı almaya başlayan vatandaşlar GSS iptalinde bulunabilmektedir.
  • Vatandaşın 2330 nakdi tazminat kanunu kapsamında aylık alması gerekmektedir.
  • Vatandaşın harp malullüğü ya da terörle mücadele kapsamında aylık hakkı olması gerekmektedir.
  • Köy koruculuğu yapması ve buna göre aylık olması gerekmektedir.
  • Vatandaşın ikametgahının yurt dışına taşınması halinde GSS iptal başvurusu kabul edilmektedir.

Öğrenci GSS İptali Nasıl Yapılır?

Öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası iptalini yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapması gerekmektedir. Vatandaşın mevcut GSS borcuna itiraz etmesi halinde başvurular işleme alınmaktadır. Kişilerin ikametgah adresine bağlı oldukları SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekmektedir. Ardından iptal işlemleri başlamaktadır. GSS iptali için vatandaşlar dilekçe aracılığı ile başvuru yapar ve iptal ettirme gerekçelerini beyan eder.

Askerlik GSS Borç İptali Başvurusu Nasıl Yapılır?

Zorunlu olarak yapılan askerlik döneminde GSS borcu çıkan vatandaşların borç iptali için başvuru yapması gerekmektedir. Vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na GSS borcunun çıktığı süreçte askerde olduğunu ispat etmesi gerekmektedir. Yapılan denetimler neticesinde vatandaşın askerde olduğunun kanıtlanması durumunda GSS borç iptali yapılmaktadır. Ancak kişinin gereksiz şekilde GSS iptal başvurusu yapması halinde, cezai yaptırımlar uygulanacaktır.

GSS Borcuna İtiraz Nasıl Yapılır?

GSS borcuna itiraz etmek isteyen vatandaşların geçerli sebeplerinin olması gerekmektedir. GSS iptali için vatandaşa yanlış ya da hatalı borç çıkmış olması gerekmektedir. Borcuna itiraz eden vatandaşın öncelikli olarak konuyla ilgili bir dilekçe hazırlaması gerekmektedir. Yapılan kontroller kapsamında kişiye yanlış ya da hatalı GSS prim borcunun çıktığı tespit edilirse, borçlar iptal edilmektedir. Kişinin askerlik yaptığı dönemde GSS prim borcunun çıkması ya da öğrencilik dönemde bu borcun gözükmesi halinde haklı itirazlar yapılabilmektedir. Kurumlara yapılan itirazlarda, vatandaşın durumu SGK yetkilileri tarafından denetlenmektedir. Haksız olduğu tespit edilen borçlar iptal edilmektedir.

GSS Borcuna İtiraz Gelir Tespit Belgesi ile Nasıl Yapılır?

GSS borcuna itiraz etmek isteyen vatandaşın maddi durumu çok kötüyse, borca itiraz edebilmektedir. Bu vatandaşların GSS borcuna itiraz edebilmesi için gelir tespit belgesinin olması gerekmektedir. Gelir tespit belgesi alabilmek için vatandaşların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapması gerekmektedir. Şayet vatandaşın gelir tespitinde maddi durumunun yetersiz olduğu tespit edilirse, GSS prim borçları iptal edilecektir.

GSS Ne Kadar 2019?

GSS prim borcu, vatandaşın gelir durumuna göre belirlenmektedir. Genel Sağlık Sigortası prim borcu, vatandaşın sigortasının olmadığı durumlarda ödenmesi zorunlu olan bir ücrettir. Vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için GSS prim borçlarını ödemesi gerekmektedir. Ancak aylık olarak ne kadar GSS prim borcu ödeneceğine, gelir testi ile karar verilmektedir.

2019 GSS Prim Hesaplama Nasıl Yapılır?

GSS prim hesaplama, vatandaşın gelir testi sonucuna göre yapılmaktadır. Buna göre  6824 sayılı olan Kanun kapsamında sigortalı olan vatandaşların gelir testine girmesi gerekmemektedir. Buna göre bu vatandaşlar brüt asgari ücretin %3’ü tutarında prim ödemek durumundadır. Bunun yanı sıra prim ödemesini yapmak istemeyen vatandaşlar, bunun için kaymakamlıklara başvurarak gelir testi başvurusu yapmak durumundadır. Gelir testine giren vatandaşlar şayet alt dilime girmiş ise GSS prim ödemeden muayene olma şansı kazanmaktadır. BU hesaplamalar kapsamında 2019 senesinde ödenecek olan maksimum GSS prim tutarları ise en fazla 76,75 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre geliri net asgari ücretin üçte birinden az  olan yani 2019 senesi için 852 TL olan vatandaşlar ise, yeşil kart kapsamında kabul edilmektedir. Bu kişiler herhangi bir şekilde GSS prim borcu ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

GSS Prim Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

GSS prim borcunu sorgulamak için vatandaşların e-devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. GSS prim borcu e-devlet üzerinden sorgulanmakla beraber aynı sistem üzerinden ödenebilmektedir. GSS prim borcunu ödemek için banka kartı ya da kredi kartı kullanılabilmektedir. Borç sorgusu ise:
  • İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir.
  • Sisteme TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile giriş yapılması gerekmektedir. E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında satın alınabilmektedir.
  • Sisteme giriş yapan vatandaşlar sayfanın ortasında bulunan arama alanına ‘’Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’’ yazmalıdır.
  • Bu alandan sonra açılan sayfaya tıklayarak genel sağlık sigortası borçları sorgulanabilmektedir.

GSS Prim Borcu Affı Var mı?

Geçmiş döneme ait Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar, dönem dönem çıkan aflar ile borçlarını daha kolay ödeyebilmektedir. Genel Sağlık Sigortası borcu olan kişiler, af ile beraber borçların faizini ödemekten kurtulabilmektedir. Buna göre geçmiş döneme ait borçları olan vatandaşlar yapılandırma talebinde bulunarak 12 ay taksitle GSS borçlarınızı ödemeniz mümkündür. GSS iptali ya da GSS affı için başvuru yapacak vatandaşların aşağıdaki adımları izlemesi gerekmektedir:
  • Borçları online olarak sorgulamak isteyen vatandaşlar E-devlet sistemine giriş yapmalıdır.
  • Sisteme giriş yapan vatandaşların arama bölümüne ‘’Genel Sağlık Sigortası’’ yazması
  • Çıkan sayfa üzerinden toplam GSS prim borçları, gelen faizler ve yapılandırma detayları sorgulanabilmektedir. Aynı alan üzerinden borçlar ödenebilmektedir.

GSS Borç İtirazı Nasıl Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardımı Ne Kadar, Sorgulama Nasıl Yapılır ?

GSS 6824 Nasıl Ödenir, GSS Ödeme

Genel sağlık sigortası nasıl iptal edilir, iptali nereden yapılır? GSS iptal ettirme işlemleri nelerdir, işe başlayınca GSS iptal olur mu?

Genel sağlık sigortası, devlet tarafından yapılan zorunlu bir sağlık sigortasıdır. Herhangi bir kurumda çalışan kişilerin, iş ortaklarının veya vergi mükelleflerinin sigorta kaydı bulunması zorunludur. Sağlık sorunları ve riskleri her zaman herkes için geçerli olduğundan genel sağlık sigortasına dikkat etmekte fayda var. Bundan dolayı GSS kaydı da zorunlu tutulur. Çalışan kişilerin primleri çalıştığı kurum tarafından ödenirken çalışmayanlar ise kendileri ödemesi gerekir. Aylık primlerin ödenmemesi durumunda prim borçları birikir. Bu sebeple bazı kişiler borçlanmamak için GSS iptal ettirme işlemi gerçekleştirmek isteyebilir. Ancak zorunlu olarak yapılan sigortanın iptali için geçerli bir sebep olması gerekir.

Genel sağlık sigortası nasıl iptal edilir?

Borçlanma durumuyla karşılaşmak istemeyen kişiler GSS kayıtlarını sildirmek isteyebilirler. Ancak bu zorunlu bir sigorta türü olduğundan GSS iptal ettirme işlemi için geçerli bir sebep olmadan iptal işlemi gerçekleşmez yani isteğe bağlı bir şekilde GSS iptal edilemez. GSS iptal ettirme işlemi için bazı şartların sağlanması gerekir. GSS iptal ettirme için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin, 4A, 4B ve 4C olan vakıflara ait veya Emekli Sandığı sigortalısı olarak işe girmesi
  • 60 yaş emekli aylığı almaya başlamak
  • Savaş malullüğü veya terörle mücadele durumunda aylık alınması
  • Köy koruculuğuna başlaması ve bu kapsamda aylık alınması
  • Yurt dışına taşınma durumu
  • Özürlü aylığı bağlanması
  • Sporcu aylığı bağlanması
  • Bağ-Kur emeklisinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamında sağlık yardımı alması

Genel sağlık sigortasının iptali için dilekçe yazılıp iptal edilmesi gerekir. Genel sağlık sigortası iptal dilekçesi örneği içerisinde T.C. kimlik numarası, ad-soyad gibi bilgiler bulunmalıdır ve kimlik bilgilerinin yazılması gerekir. Anne ve baba adının yanı sıra doğum tarihi gibi kimlik bilgileri dilekçeye işlenmelidir. Genel sağlık sigortası iptal dilekçesi örneği için ikinci kısımda sigortaya ait bilgilere yer verilmelidir. GSS iptal ettirme nedeni, gerekliliğine dair görüş, GSS girişinin ne zaman ve hangi kurumdan yapıldığı gibi bilgiler yer almalıdır. Bu bilgilere SGK ya da e-Devlet üzerinden erişmek mümkündür. Genel sağlık sigortası iptal dilekçesi örneği SGK resmî sitesi üzerinden "GSS İptal Formu" adıyla alınabilir.

Genel sağlık sigortası iptali nereden yapılır?

Genel sağlık sigortasını iptal ettirmek isteyen kişinin, iptal işlemi için Sosyal Sigortalar Kurumuna gitmesi gerekir. Öncesinde geçmiş döneme ait bir borcun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Borç sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Sigorta iptali için prim borcunun bulunmaması ve geçerli bir sebep olması gerekiyor.

Sosyal güvenlik kurumuna yapılacak iptal başvurusu için kişinin kimliği, GSS iptal ettirme işleminin nedeni ve iptalin gerekliliğine dair kişinin görüşlerinin belirtildiği bir dilekçe gerekiyor. Genel sağlık sigortası iptal dilekçesi örneği Sosyal Güvenlik Kurumu resmî internet sitesinde bulunmaktadır. Alınacak dilekçe kapsamında çalışan, çalışmayan ya da emekli seçeneklerinden uygun olanı seçilir ve doldurulur. Daha sonra dilekçe çıktısıyla birlikte ikamet edilen SGK kurumuna başvurulabilir.

İşe başlayınca GSS iptal olur mu?

Herkesin merak ettiği "İşe başlayınca GSS iptal olur mu?" sorusuna cevap olarak şu yanıtı verebiliriz: Kişi sigortalı bir iş bulduğunda genel sağlık sigortası ortadan kalkıyor ama bazen sistemde aksaklıklar olabiliyor. Ayrıca GSS'den yararlanan kişiler sigortalı bir iş bulduklarında sigortalarının ödendiğini zannedebilir ve birikmiş GSS ödemelerini unutabilirler. Daha önceki döneme ait borçlar varsa bu borçlar silinmez. Birikmiş borçların eksiksiz ödenmesi gerekir. Bir sağlık sorunu yaşandığında eğer geçmiş döneme ait borç varsa sağlık hizmeti alırken sorun yaşanabilir. Kişi işe başladığı zaman otomatik olarak GSS iptal olduğunu düşünerek iptal başvurusu yapmayabilir. GSS iptal ettirme için iptal başvurusunun yapılması gerekir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır