emzirirken adet düzensizliği olur mu / Hamilelik sonrası regl düzensizliği neden olur? - Güncel yaşam haberleri – Sözcü

Emzirirken Adet Düzensizliği Olur Mu

emzirirken adet düzensizliği olur mu

Doğum Sonrası Adet Düzeni

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk doğum sonrası annenin adet düzenine ilişkin şu bilgileri veriyor. 

Normal adet döngüsü nasıl işler? Adet görmenin kadın fizyolojisi için önemi nedir? 

Adet döngüsü veya siklus, son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder. Bir adet döngüsü kadında genellikle 28 gün sürmekle birlikte 21 ile 35 gün arası normalin alt ve üst sınırlarıdır.

Adet döngüsü esnasında beyinde, yumurtalıklarda ve rahim iç tabakasında farklı olaylar meydana gelir. Beyinden salgılanan hormonların yumurtalıklardan birini uyarmasıyla başlayan süreç, uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesine neden olur, bu esnada rahim iç tabakası da kendini muhtemel bir gebeliğe hazırlar. Döllenme gerçekleşmediğinde serbestleşen yumurta hücresinin ömrü biter ve gebelik için hazırlanmış rahim iç tabakasının adet kanamasıyla dışarı atılmasını takiben yeni bir adet döngüsü başlar.

Adet kanamasının amacı her adet döngüsünde oluşabilecek muhtemel bir gebeliğin yerleşebilmesi ve uygun şartlarda gelişebilmesi için rahim iç tabakasının hazırlanması olarak değerlendirilebilir.

Hamilelikte neden adet görülmez?

Gebelikte, emzirme periyodunda ve menopoz durumlarında adet kanaması olmaz. Bu dönemlerde yumurtlama olmadığı için adet görülmez.

Doğumdan sonra ilk adet genel olarak ne zaman görülür?

Doğum sonrası regl kanamasının başlama zamanı, emzirmeyle ilişkilidir. Doğum yapmış ve emziren annelerde daha geç, emzirmeyenlerde ise daha kısa süre sonra adet kanamaları başlamaktadır.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken hususlar; doğumundan sonraki kanamayla adet kanamasını karıştırmamaktır. “Loşia” olarak bilinen bu kanama, normal adet kanamasından biraz daha fazla olur ve altı hafta devam edebilir. Lohusalığın ilk günlerinde, kırmızı rekte olan bu akıntı, daha sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve daha sonra sarımsı beyaz renge döner. Loşia sona erdikten sonra emzirmeye devam ediliyorsa adet kanamasının başlama süresi daha geç olabilir. Bunun nedeni emzirme nedeniyle salgılanan hormonlardır.

Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra haftalar arasında yeniden başlar ama biraz önce de belirttiğim gibi  kanama emzirmeye devam ediliyorsa büyük oranda gecikir. Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması veya başlar ise de  düzenli olması beklenmez. Bu durumda telaşlanmamalısınız, zamanla kanamalarınız düzene girecektir. Bazen 18 aya kadar başlamayabilir. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki haftalarda başlar.

Bu dönemdeki adet düzensizliği birçok değişkene bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediği gibi….

Doğum sonrası adet düzensizlikleri dediğimizde ne anlaşılır?

Lohusalık dönemi bittikten sonra düzenli adetlerin ( günde bir) görülmemesi durumunda adet düzensizliğinden bahsedebiliriz. Üstte de belirttiğim gibi bebek emzirmesinin devam edip etmemesi, emzirme sıklığı, emzirme süresi gibi bir çok neden bu duruma sebep olabilir.  

Ne zaman ve hangi belirtiler olursa doktora gitmeli?

Öncelikle lohusalık dönemi bittikten sonra her doğum yapan kadının doktoruna başvurup gebelik sonrası normal jinekolojik muayenesini olması , smear aldırması, korunma yöntemleri hakkında bilgi alması mutlaka gereklidir. Daha sonra eğer herhangi bir problem olmazsa yılda bir kez jinekolojik muayene mutlaka tekrarlanmalıdır. Eğer bu süre zarfında emzirmediği halde adet düzensizliği yaşanıyorsa veya emzirme döneminde şiddetli kanama gibi problemler yaşıyorsa mutlaka doktoruna başvurmasında fayda vardır. 

Emzirme Döneminde Adet Düzensizliği: Bilmeniz Gerekenler

3 dakika

Emzirme Döneminde Adet Düzensizliği: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 01 Nisan,

Emzirme dönemindeki kadınların adet döngülerindeki düzensizlikler, vücutlarında meydana gelen değişikliklerle ilgilidir. Bu, zamanla kendi kendine çözülecek olan tamamen normal bir durumdur.

Emzirme döneminde düzensiz adet kanamaları tamamen normal bir durumdur. Bir anne hamilelikten sonra bebeğini emzirirken, tekrar yumurtlamaya başlamadan önce biraz zamana ihtiyaç duyar. Ayrıca adet görmeye başladığında da yumurtlamaları düzensiz olabilir.

Yeni doğum yapmış bir kadının adet döngüsündeki bu düzensizlikler, herhangi bir büyük sağlık sorunuyla ilgili değildir. Aksine, vücudu kendisini yeniden ayarlamak ve eski haline geri dönmek için zamana ihtiyaç duyar. Çünkü 9 ay gibi uzun süren bir değişim süreci geçirmiştir.

Bir anne emzirirken adetleri hamilelik öncesinden çok farklı olabilir. Adet görmeye başlamak için beş veya altı ay – hatta daha fazla – zamana ihtiyacı olan kadınlar vardır.

Bazı kadınlar ise çok normal adetler ve hiçbir düzeni olmayan döngüler arasında gidip gelebilir. Her halükarda, bir jinekolog her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edecektir. Eğer her şey yolunda gidiyorsa, düzensiz adetler emzirme süresince er ya da geç düzelecektir.

Emzirme döneminde adet düzensizliği belirtileri

Emzirme döneminde görülen adetler aşağıdaki tipik özellikleri gösterir:

  • Hamilelik öncesine göre daha ağrılı ve miktar olarak da artmış kanamalar görülür.
  • Karın ağrısı, kusma ve baş dönmesi de dahil olmak üzere bazı adet öncesi belirtiler görülür.
  • Loşi’nin ortaya çıkışı. Loşi; kan pıhtısı, mukus ve hamilelik sırasında oluşmuş olan dokuları içeren kanamaya denir.

“Bir kadın, adetleri düzensiz olmasına rağmen yine de yumurtluyor olabilir. Bu nedenle yeni doğum yapmış bir kadının da yeniden hamile kalma ihtimali bulunur”

Emzirme döneminde düzensiz adet görme hakkında ilginç gerçekler

Kadının hormonal ve fiziksel kompozisyonu ile birlikte prolaktin hormonu, düzensiz adet kanamalarını belirleyen faktördür. Düzensiz adet kanamalarına neden olan prolaktin hormonunun düzeyi her kadında farklıdır.

Bir kadın emzirdiğinde prolaktin seviyesi artar. Çünkü prolaktin, süt üretimini sağlayan hormondur. Aynı zamanda, yumurtalıklardaki seks hormonlarının sentezini inhibe eder. Bu nedenle de adet görme ortadan kalkar veya çok düzensiz hale gelir.

biyolojik saat

Bir kadının genel fiziksel durumu da prolaktin düzeyini etkiler. Bu, adet düzensizliğinin türü ve süresinin neden her kadında farklı olduğunu açıklamaya yeter.

Aynı şekilde, bebeğin beslenmesinin sıklığı ve süresi de prolaktin üretimi üzerinde etkilidir. Sık sık ve daha uzun süre boyunca emzirilen bebekler prolaktin seviyelerinin yükselmesine neden olur. Kadının vücudu daha sonra bebeğin talebini karşılamak için daha fazla süt üretmeye başlar. Prolaktin seviyeleri arttığından, görülen adetlerin de düzensiz olması muhtemeldir.

Akılda tutulması gereken bir diğer önemli husus da, bir kadının adetleri düzensiz olmasına rağmen, yine de yumurtlama yapabileceğidir. Yeni doğum yapmış olan bir kadının ilk adet dönemi, üreme sisteminin normale dönmekte olduğunun bir göstergesidir. Bu nedenle hamile kalma ihtimali bulunur.

Bir kadının bebek emzirirken hamile kalamayacağına inanmak yanlıştır. Emzirme döneminde doğurganlığın azaldığı doğru olsa da, kadınlar tamamen infertil bir hale gelmez.

Eğer kadınlar bu süreçte hamile kalmak istemiyorlarsa, emzirmeye uygun doğum kontrol yöntemlerini kullanmalıdırlar.

Adetlerin normalleşme sürecini hızlandırmak mümkün müdür?

Hayır, kadınların bu sürecin daha hızlı gerçekleşmesi için yapabileceği hiçbir şey yoktur. Emzirme döneminde düzensiz adet kanamaları olması doğal bir durumdur. Vücut normal durumuna döndüğünde, adetler de düzenli hale gelecektir.

Belirtileriniz hakkında daha rahat olmanıza ve daha az endişelenmenize yardımcı olacak bazı öneriler:

  • Bebeğinizin ritmi. Bebeğiniz gün içinde en az 4 saat ve geceleri de 6 saatten fazla uyursa, adet düzensizliğiniz muhtemelen azalacaktır. Bebeğiniz yemek yemeye başladığında, daha az süt emmeye başlar. Sonuç olarak, prolaktin seviyeleriniz azalır ve bu da adet düzeninizin yeniden oluşmasına katkıda bulunur.
  • Yeterince dinlenin. Dinlenme, emzirmenin ve vücudunuzun doğum sonrası toparlanma sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır.
adet ve emzirme
  • Sigara içmeyin. Tütün her zaman insan vücuduna zararlıdır. Bununla birlikte, vücudunuz 9 aylık hamilelikten yeni çıkmış olduğunda zararı daha da artar.
  • Bol su için. Susuzluğunuzu giderdiğinizde endişe seviyeniz düşer. Su, ayrıca vücudun zararlı toksinlerden kurtulmasını da sağlar.
  • Dengeli bir diyet uygulayın.
  • Stresten kaçının. Bu aşamada rahatlamanın ve eğlenmenin yollarını arayın.
  • Yoga gibi meditasyon uygulamalarına başvurun. Bu aktivite dinlenmenize ve eşinizle ve bebeğinizle olan ilişkiniz hakkındaki düşüncelerinize odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Emzirme, çocuğunuzla olan bağınızı güçlendirmeye yardımcı olduğu için tadını çıkarmanız gereken bir dönemdir. Aynı zamanda ikinizin de hayatını sonsuza dek etkileyecek bir zaman dilimidir. Düzensiz adetler hakkında endişelenmemeniz önemlidir. Zamanla vücudunuz normale dönecektir.

İlginizi çekebilir

Gebelikten önce kadınların eğer bir sağlık sorunları yoksa her ay düzenli bir şekilde adet görürler ve hamile kaldıklarında da adetleri gebelik boyunca sona ererek, doğumdan sonra tekrar eski düzenine dönmektedir. Ancak doğumdan sonra adet düzeni kişiden kişiye göre değişerek geç veya düzensiz bir şekilde gelebilir. Çoğu kadında bu sorunu yaşamakta ve sebebini merak etmektedir.

Uzmanların bu konu ile ilgili açıklamaları ise rahmin normale dönme aşamasında bu tür sorunların görülmesinin normal olduğu yönündedir.

Doğumdan öncesi ile sonrası adet döngüleri arasında farklılık elbette vardır. Doğumdan sonraki adet kanamaları doğum öncesine göre ya daha hafif ya da daha ağır şekilde yaşanabilir.

Doğum sonrası adet kanamalarının başlıca sebebi hormonların değişime uğramasıdır. Doğumdan sonra adet kanamaları düzensiz olarak görülmekte ve bu durum bir kaç ay sürmektedir. Eğer ki kanama aşırı şiddetli ve durmak bilmiyor ise plasenta veya rahim zarı zarar görmüş olabileceği için acilen doktora başvurulmalıdır.

Gebelikten Sonra Adet Düzensizliği Ne Kadar Sürer?

Doğum sonrası adet kanamaları rahmin eski büyüklüğünü almasına ve astarının kalınlaşmasına dayalı olup, ilk günlerde koyu kırmızı daha sonraki günlerde de hafif pembeye ve kahverengiye çalan bir renkte ortaya çıkmaktadır. Emziren annelerin 6 ay sonra; emzirmeyen annelerin ise en geç 8 hafta sonra adetleri düzene girer.

Doğumdan sonraki kanama ile adet kanaması birbiri ile karıştırılmamalıdır. Loşia adı verilen bu kanama, adet kanamasından biraz daha fazladır ve 6 hafta sürebilir. Lohusalığın ilk günlerinde rengi kırmızı olan bu akıntı, sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve sonra sarımsı beyaza döner.

Doğumdan sonra lohusalık boyunca süren akıntıya “loşia” denir.

Doğum kontrol yöntemleri kullanmadığınız sürece, eşinizle ilişkide bulunursanız yeniden hamile kalma durumunuz oluşabilir. Bunun için en kısa sürede doğum kontrol yöntemlerinden faydalanın.

Emzirme döneminde doğum kontrol haplarının alınması uygun değildir. Çünkü anne sütünün miktarını azaltabilir. Emzirmeyi düşünmeyen anneler, doğumdan 6 hafta sonra doğum kontrol hapı kullanabilir.

Rahim içi tampon ya da diğer bir adıyla spiral, kolaylık açısından adet günlerinin ilk günlerinde rahim içine takılır. Ancak doğumdan hemen sonra takılabileceği gibi, sezaryen sırasında da uygulanabilir.

Hamileliğin en hoş taraflarından biri, 9 ay boyunca adet kanamalarına özgü ağrı, şişkinlik, sinirlilik gibi semptomların kendiliğinden ortadan kalkmasıdır. Ayrıca ped masrafınızda yoktur. Ama hamileliğin bu keyfi, doğumdan sonra başka bir duruma dönüşür. Kanamanız başlamıştır ancak telaşlanmayın, bunun adet kanaması ile hiçbir ilgisi yoktur.

 

Doğum Sonrası Adet (Regl) Düzeni Hakkında Her Şey!

Doğumdan Sonra Adet Dönemi

Lohusalık döneminde adet kanaması ilk üç gün, bazı kadınlarda ise daha fazla sürer. Başlangıçta yoğun olarak başlayan bu kanama, daha sonra azalır. Lohusalığın ilk günlerinde, kan ve kan pıhtısı içerdiği için rengi koyu kırmızı olur. Daha sonra içeriği değiştiği için açık kırmızı, kahverengi ve pembeye dönüşür. En son rengi ise sarıdır.

Lohusalığın ilk haftalarında baş gösteren loşia bittikten sonra emzirmeye devam ediyorsanız adet kanamasının başlamadığını fark edeceksiniz. Bu durum emzirme nedeniyle salgılanan hormonlar ile birlikte yumurta üretilmemesinin sonucudur.

Doğumdan Sonra Emzirmenin Adet Düzenine Etkisi

Bilindiği üzere hamilelikte hormonlar artar. Hamilelik ile birlikte, kadın vücudunda bulunan hormonlar da bazı değişimler yaşar. Bu dönemde hamileliğe özgü hormonlar (beta-HCG, AFP, HPL) üretilir; bazı hormonların (progesteron, östrojenler ve prolaktin) da seviyesi yükselir. Hormonlardaki bu değişim, anne adayının hamileliğe uyumunu, bebeğin gelişimini ve doğum eyleminin başlamasını sağlar. Doğumdan sonra, hormonlardaki bu değişim eski haline döner. Örneğin, östrojen hormonu doğum sonrası kısa sürede hamilelik öncesi seviyesine geri dönerken, progesteron hormonu ise, yaklaşık bir hafta içerisinde eski haline döner.

Yükselen hormonların doğumdan sonra eski haline dönmesi ile birlikte adet ve yumurtlama yeniden başlar. Ancak süt üretimini sağlayan prolaktin hormonu, bebek meme emdikçe seviyesini korumaya devam eder. Sonuç olarak, adet kanamasının gecikmesi prolaktin hormonuna bağlı olabilir.

“Emzirme zamanındaki herhangi bir değişiklik bile yumurtlamayı tetiklemek için yeterli olabilir. Bu durum genellikle fark edilmeden gerçekleşir. Bu yüzden, emzirme güvenli bir doğum kontrol yöntemi değildir.”

SIK KARŞILAŞILAN EMZİRME SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

SIK KARŞILAŞILAN EMZİRME SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ: funduszeue.info

Doğumdan Sonra Adet Başlangıcı

Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra haftalar arasında yeniden başlar ama hem kanama hem de yumurtlama, bebeğinizi emzirmeniz durumunda büyük oranda gecikebilir. Bebek sadece anne sütü ile besleniyor ise, genellikle ilk 6 ayda adet kanamalarının başlaması ve düzenli olması beklenmez.

Bu durumda telâşlanmamalısınız, zamanla adet kanamalarınız düzene girecektir. Bazen bu süre 18 aya kadar bile uzayabilir.  Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki haftalarda başlar. Bunun sebebi birçok faktöre bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediği gibi&#;

Örneğin, bir anne bebeğini günde 4 kereden fazla emziriyorsa, yumurtlama baskılanır, ya da emzirdiği süre ne kadar uzarsa, regli ve yumurtlamada daha uzun gecikme yaşanır. Bebeğe ek besin verilip verilmediği de yumurtlamayı etkiler. Bebeğin biberonla beslenmesi, katı gıda yemesi hatta su bile içmesi emzirmenin yumurtlamayı engelleyen etkisini ortadan kaldırabilir.

Regl Olmamak Hamile Kalmanıza Engel mi?

Artık bebeğiniz dünyaya geldiğine ve sizde toparlandığınıza göre, eşinize ve kendinize vakit ayırmanın zamanı gelmiş demektir.

Eğer doğumdan sonra adet olmadıysanız, “Nasılsa regl olmadım” diyerek, doğum kontrol yöntemlerini umursamazlık yapmayın! Çünkü adet kanamasının başlaması tekrar hamile kalabileceğinizin en önemli belirtilerindendir. Ayrıca, doğum sonrasında kanama olmadan da hamile kalınması mümkündür. Önleminizi almayı ihmal etmeyin.

Doğum sonrası ne zaman yumurtlayacağınız önceden bilinemez. Bazı kadınların kısır tabir edilen bir dönemi vardır ve doğumdan sonra ilk adet olana kadar geçen döneminde yumurtlamazlar, ama bazıları da kanama olana dek yumurtlar ve daha kanama olmadan bile hamile kalabilirler. Hangisinin olacağını önceden bilemeyeceğinizden dolayı doğum kontrol yöntemlerini dikkate almalısınız. Aksi takdirde herhangi bir sürprizle karşılaşmanız an meselesi olabilir.

Bu tür adet düzensizliklerinin başka nedenleri de olabilir. Hormon üretimi ya da her ay oluşabilecek yumurtalık kistleri gibi&#;

Eğer bebeğinizi emzirmediğiniz halde gecikme yaşıyorsanız bunun için bir kadın hastalıkları veya doğum uzmanına başvurmalı ve diğer ihtimalleri göz önüne almalısınız.

ADET NEDEN GECİKİR? 10 SEBEBİ konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ADET NEDEN GECİKİR? 10 SEBEBİ: funduszeue.info

Kadınlar ergenlikten menopoza girinceye kadar hemen her ay düzenli olarak adet görürler. Adet kanamasının düzenli aralıklarla gerçekleşmesi kadının üreme sağlığının yerinde olduğunun, üreme yeterliliğinin devam ettiğinin göstergesidir. Bu düzen bir sağlık sorunu varlığında ya da gebelik durumunda bozulur, kadın adet görmez. Ta ki gebelik süreci biter, doğum gerçekleşir ve normal yumurtlama düzeni başlar, işte o zaman kadın yeniden düzenli olarak adet görmeye başlayabilir. Ancak bunun ne zaman olacağı sorusunun yanıtı kişiden kişiye değişmekte, pek çok faktörden etkilenmektedir.

Doğum sonrası ilk adet kanaması ne zaman görülür?

Kadın ister normal doğum yapsın isterse sezaryen doğum yapsın doğumdan hemen sonra kanama başlar. Bu kanama giderek azalmakla birlikte ortalama 1 ay sürer. Bu süre içinde gerçekleşen kanama adet kanaması değildir. Gebelikte rahim içinde bulunan loşi adı verilen kanın vücut dışına atılması ve gebelikten kalan kalıntıların temizlenmesi için gerçekleşen bir kanamadır.
Bebek doğduktan sonra düzenli olarak bebeklerini emziren kadınlarda gerçek adet kanaması genellikle doğumdan 6 ay sonra başlar. Fakat kadın çok düzenli ve sık aralıklarla emziriyor ve bebek de iştahla emiyorsa adet düzeni doğumdan 1 yıl sonra bile başlayabilir.

Bir annenin çok düzenli bir şekilde emzirdiği halde doğum sonrasında 6 aydan daha kısa süre içinde adet görmesi de mümkün olabilir. Ancak adet kanaması başlasa bile anne emzirmeye devam ettiği sürece adet düzensiz olacaktır. Zira çoğunlukla emzirme dönemi tamamen bitince adet de düzene girer.

Bu bağlamda emzirmenin adeti geciktirdiği bir gerçektir. Doğumdan sonra bebeğini hiç emzirmeyen veya çok seyrek emziren annelerde ise adet kanaması genellikle doğumdan 3 ay sonra başlar, emzirme tamamen bitince adet kanaması her ay düzenli bir biçimde gerçekleşir.

Doğumdan sonra adet düzensizliği veya gecikmesi normal midir?

Kadın normal doğum veya sezaryenden sonra bebeğini düzenli olarak emzirme devam ediyorsa ilk 1 yıl içinde adetleri genellikle düzensiz olacaktır, gecikmeler yaşanması normaldir. Kadının emzirme süreci tamamen bittiğinde adet kanamaları da düzelecektir. Çok sık olmamakla birlikte emzirdiği halde düzenli adet gören anneler de bulunmaktadır. Bu dönem içinde yaşanan her adet gecikmesini veya düzensizliğini emzirmeye bağlamak da doğru olmayabilir. Zira çok sık olmamakla birlikte kadının emzirme döneminde adet gecikmesi yaşaması, yeni bir gebelik ihtimalini de akla getirmelidir. Doğumdan sonra adet kanamasının başlamamış olması ya da kadının bebeğini emziriyor olması gebe kalmasına kesin olarak engel değildir. Bu bağlamda anne adayları emzirmeye ya da yeni doğum yapmış olmaya güvenmemeli, kesinlikle korunma yöntemlerini de uygulamalıdır.

Doğumdan sonra adet olmamak kilo aldırır mı?

adet1

Kadının doğumdan sonra adet görememesi, onun kilo almasına sebep olmaz, zaten kilo almanın da adet olup olmamakla bir ilgisi yoktur. Doğum sonrası anne adayının gebelik kilolarını verememesi ve hatta kilo alması muhtemelen düzensiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyor olabilir.

Doğumdan sonra adetler arasında kanama ve lekelenme olması ne anlama gelir?

Doğumdan sonra normal adet kanamaları arasında hafif lekelenme ve az miktarda kanama olmasını emzirme veya başka bir normal sebebe bağlamak doğru olmaz. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Zira kimi zaman rahim içerisinde bulunan polip, miyom gibi oluşumlar ya da altta yatan başka sebepler ara kanamalar ve lekelenmelere sebep olabiliyor. Böyle bir neden saptanmadığı durumda kanamayı düzenleyici ilaçlar kullanılır veya lekelenmelerin kendiliğinden geçmesi için hasta takibe alınır.

Doğumdan sonra adet düzeni değişenler ne yapmalı?

Doğumun ardından düzenli olarak gerçekleşen emzirme dönemi de bittiğinde genellikle kadının adet düzeni gebelikten önceki haline döner. Ancak bazı kadınlarda adet düzeni eskisinden daha farklı bir şekilde ilerleyebilir. Bu bağlamda adetler daha seyrek, daha sık olabilir ya da kanama miktarı daha az veya çok fazla olabilir. Bu farklılık kadının yaşadığı gebelik veya doğuma bağlı değildir. Ancak kimi zaman guatr veya prolaktin yüksekliği gibi gebelikte ya da doğum sonrasında tespit edilen bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar buna sebep olabilir. Kadının doktor muayenesinde buna sebep olan önemli bir etken tespit edilmezse adet düzeninin değişmesi de ciddi bir sorun teşkil etmez.

Doğumdan sonra adet düzenleyici ilaç kullanılır mı?

Annelerin emzirme döneminde, tıpkı gebelikte olduğu gibi hiçbir ilaç kullanmamaları en doğrusudur. Çünkü ilaçlar anne sütüyle bebeğe geçebilir, ona zarar verebilir. Bu sebeple de doktorlar çok gerekli olmadığı sürece emzirme dönemindeki kadınlara ilaç reçete etmezler. Ancak bazı zorunlu durumlarda doktorlar adet düzenleyici ilaçların bazıları önermekteler. Bu ilaçlar emzirme dönemi için uygun olanlar arasından seçilir.

Emzirme döneminde anneler, doktor önerisi olmadan hiçbir adet düzenleyici hormon hapı veya adet söktürücü ilaç kullanılmamalıdır. Annenin adet düzensizliğinin sebebi prolaktin hormon yüksekliği veya tiroid hormon bozukluğu gibi bir nedense buna yönelik ilaçlar yine doktor önerisiyle kullanılabilir. Ayrıca adet düzensizliğinde belli bir sebep saptanamayan durumlarda, ilaca gerek kalmadan aylar ilerledikçe ve emzirme azaldıkça kendiliğinden düzelme olur.

Doğumdan sonra adet başlamadan gebe kalmak mümkün mü?

adet

Kadın doğum yaptıysa ve emzirmeye devam ediyorsa en azından ilk 6 aylık süre içinde düzenli olarak adet görmesi çok da mümkün değil. Ancak gebelik, düzenli adetten çok, yumurtlama ile ilgilidir. Bu bağlamda kadın, düzenli olarak adet görmeye başlamadan önce de yumurtlayabilir ve dolayısıyla da gebe kalabilir. Bu sebeple de kadının adeti düzenli olarak gerçekleşemese de kadın, doktor önerisi ile korunmaya başlamalıdır. Bilimsel anlamda bakıldığında bir kadın doğumdan sonra; aralıklı veya düzensiz bir şekilde emziriyorsa doğumdan 3 hafta sonra, gece dahil çok düzenli olarak emziriyorsa da doğumdan 3 ay sonra korunmaya başlamalıdır.

Doğumdan sonraki ilk adet nasıl olur, belirtileri nedir?

Gebelik süreci de, emzirme dönemi de, adet düzeni de her kadın için farklılık gösterir. Ancak doğum sonrasında adetlerde görülen belirtiler de, gebe kalmadan önceki adetlerle benzerlik göstermektedir. Bu bağlamda bazı kadınlar adet başlangıcında çok şiddetli kasık ağrısı hissederken bazıları hiç ağrı hissetmeyebilir. Fakat bu konudaki genel durum hafif adet sancısı ve lekelenme ile arkasından gerçek adet kanamasının başlaması şeklindedir.

Doğum sonrası ilk adet kaç gün sürer?

Doğum sonrasında ilk adet genellikle gün sürer. Eğer kanama daha uzun sürerse, kadın en fazla 1 hafta 10 gün kadar beklenmeli, bu süre içinde kesilmeyen kanamalarda ve aşırı miktarda kanama olması durumunda doktora başvurmalıdır. Doğumun ardından ilk adetin 3 günden kısa sürmesi ya da kahverengi lekelenmeler şeklinde çok az kanama olması kesinlikle bir problem olduğu anlamına gelmez. Doğum sonrasında normal karşılanmalıdır.

Doğumdan sonra 6 ay geçmesine rağmen adet olmazsa ne yapılmalı?

Doğumdan sonra beklenen süreler içinde adetin başlamaması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Kadın, doktor reçetesi olmadan asla kendi kendine ilaç kullanmamalı ve ilaç dışı bitkisel çaylar, otlar, kürler tüketmemelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası