kulak arkasında şişme / Boyunda ve kulak arkasında oluşan şişliklere dikkat - Sağlık Haberleri

Kulak Arkasında Şişme

kulak arkasında şişme

Kulak Arkasında Şişlik ve Beze için Hangi Bölüme Gidilir?

Kulak arkasında görülen şişkinlikler kimi zaman önemsenmese de aslında ciddi sorunların belirtisi olabilir. Kulak arkası şişkinliği tek başına kendisi bir hastalık değildir. Vücutta görülen bir hastalık şişkinliğe neden olmaktadır. Kulak arkası şişlik ve beze için hangi doktora gidilir konusunda önemli olan şişkinliği nedeninin doğru tespit edilmesidir.

el titremesi icin hangi bolume gidilir

Kulak Arkası Şişkinliği Nedenleri Nelerdir?

Şişkinlik nedenleri çoktur. Bazı nedenler oldukça basit olmakta ve kısa sürede geçmektedir. Aslında bazı şişkinlik ve beze oluşumları ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Kulak arkasında görülen şişkinlik nedeni çeşitli kanserler nedeni ile olabilir. Bu konuda cilt kanseri, kan kanseri veya tükürük bezi kanseri kulak arkasında beze oluşmasında etkili olabilmektedir. Bu hastalıklar nedeni ile oluşan şişkinlikler her geçen gün büyür ve ağrılı olur. Kulak bölgesinde oluşan ağrılar hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/kulak-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkini takip ediniz.

Beze oluşmasının bir diğer nedeni ise seboreik dermatit yani aşırı yağlanma nedeni ile oluşan iltihaptır. Aşırı yağlanma nedeni ile vücudun çeşitli noktalarında bezeler oluşabilir. İleri seviyelerde iltihaplanmalar oluşur ve buda en çok kulak arkasında şişkinlik ile kendini belli eder. Şişkinliğin oluğu yerde kızarıklıkta görülebilir. Kulak kirinde artış olduğunda neler görüldüğünü anlatan yazıma https://doktordanhaberler.com/kulak-kiri-temizleme-ve-yikamasi-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kulak arkasında oluşan şişkinliklerin en sık görülen sebeplerinden biri ise sivilcedir. Sivilceler cilt yüzeylerinde görülen nodüllerdir. Hormonlarda görülen değişikliklerin nedeni ile çıkabileceği gibi cildin yeteri temizliği yapılmadığı zamanlarda da görülebilir. Kulak arkasında da sivilceler çıkarak şişkinliğe neden olabilir.

Bu sebeplerin yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflaması ile görülen Lupus ve Hashimoto hastalıkları da lenf bezlerinin doğru çalışmasına engel olur ve şişkinlikler oluşturabilir.

Kulak Arkasında Şişlik ve Beze için Hangi Doktora Gidilir?

Kulağınızın arkasında görülen şişkinliğin nedenini bulmak ve tedavi yollarını araştırmak için doktora başvurmak alacağınız en doğru karar olacaktır. Bu konuda başvurmanız gereken doktor ise bir Kulak Burun Boğaz uzmanı olmalıdır. İlk tedavini KKB uzmanı tarafından başlatılacaktır. Ancak yukarıda saydığımız bazı nedenlerden dolayı farklı doktoralara sevk edilme durumunuz olabilir.

Örnek olarak sivilce ile ilgili bir sorundan dolayı kulak arkasında şişkinlik görülüyorsa KKB uzmanının yanı sıra cildiye uzmanına da gitmenize gerekebilir. Aynı şekilde ileri safhalarda ciddi hastalıklardan dolayı şişkinlikler oluşmuşsa bu durumda da ilgili bölümlere sevkiniz yapılacaktır.

Kulak Arkası Şişkinlik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu konuda tek bir tedavi yöntemi söylemek imkansızdır. Belirttiğimiz gibi şişkinlik bir hastalık değil, çeşitli hastalıkların oluşturduğu bir belirtidir. Bu nedenle öncelikle bezenin veya şişkinliğin neden meydana geldiğini bulmak ilk yapması gerekendir. Neden doğru tespit edildikten sonra tedavi daha net uygulanarak şişkinlik veya bezenin ortadan kalması sağlanabilir.

Tedavi ise çeşitli yöntemlerle uygulanabilmektedir. Çeşitli krem ve hap formundaki ilaçlarla tedavi edilebildiği gibi ileri seviyelerde ise cerrahi operasyonlara ve kemoterapi gibi tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. En doğru tedavi yöntemini uzman doktorunuz belirleyerek tedavi sürecini yönetecektir. Bu yazımdan sonra kulak memesinde şişlik başlıklı yazımı okumanızı öneriyorum. Bunun için https://doktordanhaberler.com/kulak-memesinde-kist-beze-ve-sertlik-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkini takip ediniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?, KBBEtiketler Kulak

Kulak arkasında şişlik neden olur? Kulak arkası şişlik tedavisi

Kulak arkasındaki şişlik birçok kişinin yaşadığı genel bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman tehlikeli olmasa da bazı durumlarda ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kulakların arkasında bulunan nodüller çoğunlukla zararsızdır. Peki kulak arkasında şişlik neden oluşur? Kulak arkasındaki şişlik hangi hastalığın belirtisidir? İşte kulak arkası şişlik rahatsızlığı hakkında bilmeniz gerekenler. 

KULAK ARKASINDA ŞİŞLİK NEDEN OLUR?

Kulakların arkasında bulunan nodüller oldukça rahatsız edicidir. Kulak arkasında şişlik nedeni enfeksiyon olabileceği gibi ilaç tedavisi de gerektirebilir. Kulak arkası şişik rahatsızlığı çok az durumda tehlike arz eder. Kulak arkası şişlik sebepleri genellikle şunlardır: 

  • Enfeksiyon
  • Mastoiditler
  • Apse
  • Orta kulak iltihabı
  • Kulak ve boğaz enfeksiyonlarına sekonder
  • Sebase kistler
  • Akne vulgaris
  • Lipom

KULAK ARKASINDA ŞİŞLİLER NASIL ANLAŞILIR?

Kulak arkasında meydana gelen şişlik rahatsızlık boyutunda olup olmadığı anlamak için basit birkaç yöntem vardır. Bunlar:  

  • Elinizle kulaklarınızın arkasındaki şişlikleri kontrol edin, 
  • Yumru yumuşak ve esnek mi hissediliyorsa muhtemelen bir lipomdur.
  • Dokunulduğunda acı verici oluyorsa sivilce veya apse olabilir,
  • Şişliklere ek olarak ateş veya titreme gibi başka semptomlar yaşıyorsanız enfeksiyon işareti olabilir.

KULAK ARKASINDAKİ ŞİŞLİKLER NEDEN OLUR? 

Kulak arkasında enfeksiyon birçok bakteriyel ve viral enfeksiyona ve boyun, yüz ve çevresinde şişmeye neden olabilir. HIV, AIDS, kızamık ve suçiçeği gibi hastalıklar kulak arkası şişliğine neden olabilir. Kulak arkası şişlikler pek çok nedenden ötürü meydana gelebilir. Kulak arkası şişliğe neden olan hastalıklar: 

Mastoidit

Kulak iltihabı sorununun tedavi edilememesi ile ilerleyen ciddi kulak iltihabıdır. Adı mastoid’dir. İçi zaten dolu olan kistlerin daha da genişlemesine neden olur.

Apsis

Vücudun bir bölgesindeki doku veya hücrelerin enfekte olarak apse geliştirmesine denir. Vücudunuzu istila eden bakterileri veya virüsleri öldürmeye çalışarak tepki vermesidir. Bakterilerle savaşmak için vücudunuz enfekte olan bölgelere beyaz kan hücresi gönderir. Beyaz kan hücreleri, hasarlı yerde birikmeye başlar ve sonuç olarak, irin genişlemeye başlar. Apseler genellikle acı verici ve dokunduğunuzda sıcaktır.

Otitis Media

Otis medya kulak enfeksiyonu için söylenen başka bir terimdir. Bunlar da bakteriyel veya viral olabilir. Bir iltihap meydana geldiğinde ağrılı sıvı birikmesine ve şişmesine neden olabilir. Bu belirtiler kulağın arkasında gözle görülür bir şişlik ile sonuçlanabilir. Semptomları hafifletmek ve enfeksiyonu sonlandırmak için antibiyotik kullanabilirsiniz.

Lenfadenopati Kulak Veya Boğaz Enfeksiyonları

Lenf bezlerinde başlar. Bunlar, vücudun her yerinde bulunan minik, organ benzeri yapılardır. Bu kollarınızın altında, boynunuzda veya kulaklarınızın arkasında oluşabilir. Zaman zaman şişebilir. Çoğu durumda şişkinlik bir iltihap sonucu oluşur.  Enfeksiyonla savaşan hücrelerin sayısı arttıkça, şişlikler büyümeye başlayacaktır. 

Sebase Kistleri

Bu kistler cildin altında ortaya çıkan kansersiz kistlerdir. Genellikle baş, boyun veya gövde üzerinde gelişirler. Cildinizin ve saçınızın yağlanmasını sağlayan yağ üretmekten sorumlu olan yağ bezinin etrafında gelişip büyürler.

Akne Vulgaris

Akne, ciltteki saç köklerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ölü cilt hücreleri ve yağ folikülleri tıkayabilir ve sonrasında sivilce ve şişlik gelişebilir. Bazı durumlarda, bu çarpmalar büyük katı ve bazen de acı verici olarak büyürler.

Lipom

Lipom, cildinizin katmanları arasında gelişen yağlı bir yumrudur. Bir lipom vücudunuzun herhangi bir yerinde gelişebilir ve çoğunlukla zararsızdır. Lipomlar her zaman cildin yüzeyinden algılanamaz fakat büyüdükçe onları elinizle hissedebilirsiniz.

KULAK ARKASINDA ŞİŞLİK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? 

Kulak arkasında şişlik eğer sivilce ve benzeri bir nedenden dolayı oluşmuşsa zaman içerisinde geçebilir. Kulak arkasında şişlik eğer bir süredir devam ediyorsa doktora gösterilmelidir. Kulak arkası şişlik androjen düzeyinin yükselmesi, hormonal değişilikler, genetik faktörler veya çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle oluşabilir. Doktora gidildiğinde genelde kulağın arkasında oluşan şişlikler için ilaç tedavisine başlanır. Enfeksiyondan kaynaklı olan kulak arkasında beze için antibiyotik tedavisine başlanabilir. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır