ikamet tezkeresi adres değişikliği / Adres Değişikliği İçin Gerekli Evraklar | AXA Sigorta

Ikamet Tezkeresi Adres Değişikliği

ikamet tezkeresi adres değişikliği

1-İkamet tezkeresi nedir?
Vize veya vize muafiyeti sonunda Türkiye’de daha fazla kalmak isteyen yabancılara yetkili emniyet makamlarınca verilen oturma izni belgesidir.


2-Türkiye’de oturma (ikamet) izni alabilmek için ne yapmam gerekiyor?
Türkiye’de kalma amacına göre uygun belgeleri hazırlamak suretiyle yetkili emniyet makamlarına müracaat etmeniz gerekmektedir.
 
3-İkamet izni için nereye müracaat etmeliyim?
 Bulunduğunuz ilin Yabancılar Şube Müdürlüğüne veya varsa İlçenin Yabancılar Büro Amirliğine bizzat müracaat etmeniz gerekmektedir.
 
4-İkamet Tezkeresi ne amaçla kullanılır?
Yabancıların Türkiye’de yasal olarak seyahat ikamet ettiklerini, Türkiye’de ne kadar süreyle hangi amaçla kalacaklarını belgelemek ve istenildiği zaman yetkili makamlara gösterilmek amacıyla kullanılır.
 
5-İkamet tezkeresinin süresi ne kadardır?
İkamet tezkereleri kalış amaçlarına uygun olarak, bir defasında en fazla 5 yıla kadar süreyle geçerli olmak üzere düzenlenmekte olup, 4 defa uzatılabilmektedir.
 
6-Türkiye’ye gelen her yabancılar ikamet tezkeresi almak zorunda mıdır?
Türkiye’ye gelen yabancılar gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur.
 
7-Türk vatandaşı ile evliyim, ikamet tezkeresi almak zorunda mıyım?
Türk vatandaşı ile evli olan yabancılardan vize veya vize muafiyeti süresinden fazla kalacaklar bu amaçlarına uygun olarak ikamet tezkeresi almak durumundadır.
 
8-İkamet iznimi (tezkeremi) uzatmak için ne yapmalıyım?
İkamet tezkeresinin süresi bitmeden veya sürenin bitim tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde yetkili emniyet makamlarına müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu süreyi geçiren yabancılara verilecek ikamet izinlerinden ihlal edilen sürenin harcı bir kat fazla ile tahsil edilir.
 
 9-İkamet tezkeresinin harcı ne kadardır?
İkamet tezkeresinin harçları karşılılık esasına göre Maliye Bakanlığınca belirlenmekte ve her yılbaşında sayılı Harçlar Kanununa bağlı (6) sayılı tarife ile Resmi Gazetede yayımlanmaktadır.
 
Pasaportumun olmadan ikamet tezkeresi alabilir miyim?
Sayılı Pasaport Kanunu ve Sayılı Yabancıların Türkiye‘de Seyahatlerine İlişkin Kanun hükümleri gereğince yabancıların ikamet tezkeresi alabilmeleri için geçerli pasaportlarını ibraz etmesi gerekmektedir.
 
İkamet tezkeremi kaybettim ne yapmam gerekiyor?
sayılı Kanunun maddesi gereğince ikamet tezkeresini kaybedenlerin ikamet tezkeresinin kayıp olduğuna dair, bağlı bulunan polis merkezi görevlileri tarafından tanzim edilecek kayıp eşya tutanağı ile birlikte en kısa sürede ilde Emniyet Müdürlükleri Yabancılar Şubesine, ilçelerde ise Yabancılar Bürolarına müracaat etmek suretiyle yeni ikamet tezkeresi almaları gerekmektedir.
 
Almış olduğum ikamet tezkeremi kaybettim yeniden ücret talep ediliyor mu?
Yeni bir ikamet tezkeresi almak zorundasınız. Bunun için kaybolan tezkere harca tabi ise Sayılı Harçlar Kanununa göre bunların yerine verilecek yeni ikamet tezkerelerinden ilk kez alınan harcın yarısı alınmakta, ayrıca Sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu gereğince cüzdan bedeli tahsil edilmektedir.  
 
İkamet tezkeremin yırtılması veya yıpranması halinde ne yapmam gerekir?
İkamet tezkeresini tanzim eden makama müracaat ederek Sayılı Harçlar Kanununa defter bedelini ödemek suretiyle yeni ikamet tezkeresi talebinde bulunmanız gerekmektedir.
 
İkamet tezkeremin veriliş amacını değiştirebilir miyim?
Ülkemize yabancılara verilen ikamet izinleri sayılı Kanun ve sayılı Kanun çerçevesinde ülkemize geliş ve ülkemizde kalış amaçlarına göre düzenlenmektedir. Örneğin ülkemize çalışmak üzere gelen bir yabancıya “çalışma amaçlı”, öğrenim amacıyla gelin bir yabancıya “öğrenim amaçlı”, ikamet tezkeresi verilmektedir. Yabancıların kalış durumları değişmediği sürece ikamet amacı değiştirilemez.
Ancak yabancıların ülkedeki kalış durumlarının değişmesi halinde örneğin öğrenimi sona ermesi halinde durumunu ikamet izni aldığı yetkili birime bildirmesi halinde talebi değerlendirilmemektedir.
 
İkamet tezkeremi giriş çıkış işlemlerinde kullanabilir miyim?
İkamet tezkeresi geçerli pasaport veya pasaport yerine geçerli seyahat belgesi ile birlikte ibraz edilmesi halinde yabancılara Türkiye’ye vizesiz giriş hakkı tanımaktadır. İkamet tezkereleri tek başına pasaport yerine geçmez.
 
Vize süremin sonunda Türkiye’de kalmak için ne yapmalıyım?
Yabancılar Türkiye’de vize veya vize muafiyeti sonunda 6 aya kadar kısa süreli ikamet izni alabilmektedirler. Bu süreden daha fazla süreyle kalmak isteyen yabancıların yurt dışındaki temsilciliklerimizden amacına uygun uzun süreli vize almaları gerekmektedir. 
 
Uzun yıllardır Türkiye’de yaşıyorum ikamet tezkeresi almak zorunda mıyım?
Durumunuz yasal değildir. En kısa sürede bulunduğunuz yerin emniyet makamlarına başvurmanız gerekmektedir.
 
Türkiye’de bir çocuğum doğdu ikamet tezkeresi almak zorunda mıyım?
Türkiye’de doğan bir yabancı çocukların, anne veya babasının Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat ederek MERNİS doğum belgesi alması, çocuğun adına bireysel pasaport çıkartması veya kendi pasaportlarına ekletmesi ve en geç 90 gün içerisinde ebeveyn veya yasal temsilcilerinin emniyet makamlarına müracaat ederek ikamet tezkeresi alması gerekmektedir.
 
İkamet tezkeremi yanımda taşımak zorunda mıyım?
İkamet tezkeresi yabancıların Türkiye’de yasal olarak kaldığını gösterir bir belge olup, istenildiği zaman yetkili emniyet ve jandarma makamlara gösterilmesi zorunludur.
 
İkamet tezkeremde dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?
İkamet tezkeresindeki kimlik bilgileri ile pasaportta bulunan bilgilerin aynı olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Diğer hususlar ikamet tezkeresinin iç kapak ve sayfasında açıklanmakta ve bu hususlara riayet edilmesi gerekir.
 
Türkiye’de ikamet adresimi değiştirmem gerekiyor ne yapmam gerekir?
Türkiye’de ikamet adresini değiştirmek isteyen yabancıların, adres değişikliğini sayılı Kanunun maddesi gereğince 48 saat içinde gidilen İl’in, ayrıldıkları İl’in ve gittikleri İl’in emniyet makamlarına ayrıca “Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin” maddesi (1) fıkrası uyarınca yirmi iş günü içinde nüfus müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler. Aksi takdirde idari para cezası uygulaması yapılmaktadır.
 
Yabancılara mahsus kimlik numarası ne demektir?
Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince Türkiye’de herhangi bir amaçla en az altı ay süreli ikamet tezkeresi alan yabancılara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce “Yabancılara Mahsus Kimlik Numarası” tahsis edilmektedir. Bu numara yabancının resmi kurumlardaki iş ve işlemlerini yürütebilmeleri amacıyla kullanılmaktadır.
 
Yabancı kimlik numaramı nasıl alabilirim? Nereden öğrenebilirim?
Yabancıların kimlik numarası edinebilmeleri için en az altı ay süreli ikamet tezkeresi sahibi olmaları gerekmektedir. Yabancılar kendilerine tahsis edilen kimlik numaralarını, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün funduszeue.info adresinden gerekli bilgileri doldurmak suretiyle internetten veya ikamet tezkeresi düzenleyen birimden öğrenme imkânına sahiptirler.
 
6 (altı) aydan az süreli ikamet tezkeresi bulanan kişilere yabancı kimlik numarası verilir mi?
Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre 6 aydan az süreli ikamet tezkeresi sahibi yabancılara yabancı kimlik numarası verilememektedir.
 
Yabancı Kimlik Paylaşım Sistemindeki kimlik bilgilerim ile ikamet tezkeresindeki kimlik bilgilerim aynı değil ne yapmam gerekir?
Mevcut olan pasaport ve ikamet tezkeresi ile ikamet edilen ilin Yabancılar Şube Müdürlüğüne müracaat edilerek kimlik bilgilerinde değişiklik talep edilmesi gerekmektedir.
 
Türkiye’de Büyükelçilik/Konsolosluk mensubuyum Yabancılara Mahsus Kimlik Numarasını nasıl alabilirim?
sayılı Kanunun maddesi gereğince Türkiye’de vazifeli diplomasi ve konsolosluk memurları ile aileleri ve bazı müstahdem mensuplarının Yabancı Kimlik Numarası Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü aracılığıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce tahsis edilmektedir.
 
Mavi Kart almak istiyorum?
Mavi Kart almak için Yurtdışında bulunan şahıslar bulundukları ülkedeki Konsolosluklarımıza, yurt içinde ise Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir.
Ayrıca mavi kartı hamili şahısların sağladığı haklar ve uygulaması ile ilgili bilgileri Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığından öğrenebilirsiniz.
 
Mavi Kart hamili kişiler ülkede nasıl kalabilir?
Mavi Kart hamili kişiler ikamet izni alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak isteğe bağlı olarak talep edilmesi halinde 5 yıla kadar ikamet izni verilmektedir. Bu ikamet izinleri sayılı Harçlar Kanununun Maddesi gereğince harçsız olarak düzenlenmektedir.
 
Mavi Kart Hamilleri aynı zamanda Yabancı Kimlik Numarası Alabilir mi?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce aynı kişinin birden fazla kimlik numarasına sahip olmasının, sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa aykırı olduğu gibi kamu düzeni açısından da olumsuzluklar oluşturduğu, Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerden daha sonra yabancılara mahsus kimlik numarası mahsus kimlik numarası alması mümkün değildir.
 
Türkiye’de öğrenim görmek üzere okula kaydımı yaptırdım. İkamet izni almak için ne yapmam gerekir?
Türkiye’de öğrenim görmek isteyen yabancıların dış temsilciliklerimizden bu amaca uygun olarak öğrenim vizesi alıp gelmeleri gerekmektedir.  Türkiye’ye öğrenim vizesi ile giriş yaptığı tarihten itibaren bir ay içerisinde, öğrenim göreceği kurumdan alacakları öğrenci belgesi ile birlikte emniyet makamlarına müracaat etmeleri halinde öğrenim amaçlı ikamet tezkeresi verilmektedir.
 
Dış temsilciliklerden öğrenim vizesi almadan ikamet tezkeresi alabilir miyim?
Öncelikle, Türkiye’de öğrenim görecek yabancıların Dış Temsilciliklerden öğrenim vizesi alarak gelmeleri esastır.
Ancak; Türkiye’de daha önce en az altı (6) ay süreli (Turistik ikametler hariç) ve halen geçerli ikamet tezkeresi sahibi olan yabancıların öğrenim görmek istediklerine dair belge ibraz etmeleri halinde öğrenim amaçlı ikamet tezkereleri, öğrenim vizesi şartı aranmaksızın tanzim edilebilmektedir.
 
Üniversitede öğrenciyim başka bir üniversitede farklı bir bölümde öğrenim görme hakkı elde ettim ne yapmam gerekir?
Türkiye’de öğrenim gören yabancıların öğrenim durumunda değişiklik olması ve bu değişikliği ikamet tezkeresini vermeye yetkili makamlara bildirmeleri halinde gerekli değişiklik yapılabilmektedir.
 
Türkiye’de öğrenim görüyorum ve bu amaçlı ikamet iznim var, mezuniyet sonrası ne yapmam gerekir?
Türkiye’de öğrenim gören yabancılara öğrenim amaçlı ikamet tezkeresi düzenlenmektedir. Öğrencilerin ikamet izinleri, “okuldan ilişik kesme, devamsızlık, kaydını sildirme, kayıt dondurma ve mezuniyet gibi durumlarda o tarih itibariyle iptal edilmektedir.
Öğrencilerin durumlarında meydana gelen değişikliklerin, okulu ve öğrencinin kendisi tarafından en kısa zamanda emniyet makamlarına bildirilmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda öğrenciler farkında olmadan cezalı duruma düşmekte ve problemlerle karşılaşmaktadırlar.
 
Türkiye’de öğrenim gören çocuğum var, yanında kalabilmem için ne yapmam gerekir?
Türkiye’de öğrenim amaçlı ikamet tezkeresi bulunan yabancıların eş ve çocuklarına “refakat” amaçlı ikamet izni verilmektedir.
Anne/baba ve diğer yakınlarına ise dış temsilciliklerimizden uzun süreli “ziyaret” amaçlı vize alarak gelmeleri halinde ziyaret amaçlı olarak ikamet tezkeresi düzenlenebilmektedir.
 
Türkiye’de gayrimenkul almak istiyorum ne yapmam gerekir?
Türkiye’de taşınmaz edinmek isteyen yabancılar gayrimenkulün bulunduğu İlin Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Bu konudaki ayrıntılı bilgilerin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden temin edilebilmesi gerekir. 
 
Türkiye Cumhuriyetinin Yabancı Ülkelere Uyguladığı Vize Rejimine İlişkin Bilgilere Nereden Ulaşabilirim?
Gerekli bilgilere Dışişleri Bakanlığının funduszeue.info  adresinden ulaşabilirsiniz.
 
Yabancı Ülkelerin Türk Vatandaşlarına Uyguladığı Vize Rejimine İlişkin Bilgilere Nereden Ulaşabilirim?
Gerekli bilgilere Dışişleri Bakanlığının funduszeue.info  adresinden ulaşabilirsiniz.
 
Yabancı Ülke Vatandaşlarına Uygulanan Vize Rejiminde Yapılan Değişikliklere İlişkin Bilgilere Nereden Ulaşabilirim?
Bu tür bilgilere, Dışişleri Bakanlığının funduszeue.info  ve Emniyet Genel Müdürlüğünün funduszeue.info adresindeki internet web sitesinin duyurular bölümünden takip edebilirsiniz.
 
Eşimin Türkiye’ye giriş yasağı var. Ülkemize nasıl giriş yapabilir ?
Eşiniz bulunduğu ülkedeki dış temsilciliklerimize, bulunduğu ülkede yok ise akredite dış temsilciliklerimize amacına uygun vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
 
Eşim hakkında vize/ikamet ihlali nedeniyle uygulanan para cezasını ödeyecek maddi imkanım yok. Söz konusu cezadan muaf tutulmasını istiyorum.
Eşinizin vizesi olması halinde, söz konusu para cezasını ülkemize giriş yapacağı hudut kapısında ödemesi kaydıyla giriş yapabilecektir. Aksi takdirde girişine izin verilmeyecektir.
Söz konusu para cezasından muaf tutulması mümkün olmamakla birlikte konunun Maliye alanına girmektedir.
 
Yabancı uyruklu bir kişiyi Türkiye’ye davet etmek istiyorum. Neler yapmam gerekiyor?
Noterden düzenlettireceğiniz davetiyeyi yabancıya ulaştırmanız ve bu davetiye ile birlikte yabancının bulunduğu ülkedeki dış temsilciliğimize vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
 
Ben …….. uyruklu yabancıyım, İstanbul ilinden sığınma talebinde bulundum, ancak ….. iline sevk edildim. İstanbul ilinde kalmak istiyorum. Mümkün müdür?
Bilindiği üzere, Tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesinin I.Bölüm Genel Hükümler başlıklı funduszeue.infoine göre, her mültecinin, bulunduğu ülkeye karşı, özellikle yasalara, yönetmeliklere ve kamu düzeni için alınan önlemlere uymayı öngören yükümlülükleri vardır.
Ülkemizdeki iltica/sığınma başvuru sahipleri ile mülteci ve sığınmacıların yerleştirildiği resen ikamet izni verilecek illerimiz (62 uydu il) mevzuatımız gereği belirlenmiştir. Ayrıca, ülkemizde metropol illerimizde (Antalya, Ankara, İstanbul, İzmir v.b.) sadece İltica/Sığınma başvuruları alınmakta, fakat bu illerimizde ikametlerine izin verilmemektedir.
 
Sığınmacı olarak …..  ilinde ikamet etmekteyim, ancak geçinemiyorum bu nedenle tanıdıklarım olan …… iline sevk edilmemi istiyorum, bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Ülkemizden sığınma talebinde bulunan  yardıma muhtaç sığınma başvuru sahiplerinin çeşitli kuruluşlardan (Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Belediyeler, Kızılay ve özel kurum ve kuruluşlar ile STK’lar) gıda, yakacak, nakit para, yiyecek ve giyecek gibi nakdi ve ayni yardımlar alabilme imkanları ile ilgili hususlarda ayrıntılı bilgi için bulundukları il valiliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.
Öte yandan, ülkemizde bulunan sığınma başvuru sahiplerinin başka illere sevk talepleri, Uygulama Talimatının maddesi çerçevesinde akrabalık ilişkisi (anne, baba, kardeş, eş, çocuk, büyük anne, büyük baba olduğunun anlaşılması halinde) ve sağlık nedeniyle (ikamet ettiği ilde rahatsızlığını tedavi ettiremediği için tedavisinin yapılması amacıyla) değerlendirmeye alınmaktadır.
Ayrıca, akrabalık ilişkisi, sağlık nedeniyle vb. gibi nedenlerle dilekçe vermek isteyen yabancılar, doğrudan ikametine izin verilen ilin Emniyet Müdürlüğü, Yabancılar Şube Müdürlüğüne müracaatta bulunacaktır. Müracaat makamlarınca alınan dilekçe başvuruları sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun göre değerlendirilecek, sonucu tarafınıza sayılı Tebligat Kanununa göre tebliğ ettirilecektir.
 
Ülkemizden iltica/sığınma talebinde bulunan yabancılar nerede kalmaktadırlar?
Ülkemizden iltica-sığınma talebinde bulunan yabancılar müracaatının ardından Bakanlığın uygun göreceği bir ilde serbest ikamete tabi tutulur. Uydu İller olarak adlandırılan bu iller genelde iç Anadolu bölgesi ve yakın çevrelerinde yer alan, emniyet ve asayiş açısından sorun yaşanmayan ve yabancıların kontrollerinin de zor olmadığı 62 İlimizi kapsamaktadır. (Ağrı, Amasya, Bilecik, Burdur, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Isparta, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tokat, Van, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Şırnak, Adana, Afyonkarahisar, Erzurum, Hatay, Kahramanmaraş, Çanakkale, Bolu, Uşak, Denizli, Yalova, Siirt, Balıkesir, Batman, Şanlıurfa, Kilis, Ardahan, Malatya, Kars, Iğdır, Düzce, Sakarya, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Mardin, Sinop, Zonguldak, Samsun, Manisa, Karabük, Adıyaman, Elazığ, Giresun, Trabzon, Artvin, Ordu)Bu illere sevk edilen yabancılara en az altı ay sürelerle İkamet Tezkeresi tanzim edilmekte, 15 gün içerisinde bir Kimlik Tanıtma Belgesi verilmekte ve belirli periyotlarla imzaya çağrılmaktadıfunduszeue.infoıca Yozgat ilinde bir adet kişi kapasiteli Mülteci Misafirhanesi bulunmakta olup, hassas gruplar olarak adlandırılabilecek grup üyeleri burada ikamete tabi tutulmaktadır.
 
Üçüncü bir ülkeye gitmek üzere sığınma talebinde bulundum, ancak 3 yıldır herhangi bir ülkeye yerleştirmem yapılmadı. İşlemlerimin hızlandırılmasını istiyorum, bu konuda bilgi verir misiniz?
Üçüncü ülkeye yerleştirme işlemleri ile ilgili bilgi almak için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne müracaat etmeniz gerekmektedir.
 
Ülkemizde çalışmak isteyen yabancının izlemesi gereken prosedür nedir?  
Ülkemizde çalışacak olan yabancıların çalışma izinleri sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.
Buna göre, ülkemizde çalışacak bir yabancı sırası ile;
-Çalışma izni, (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı)
-Çalışma vizesi, (Türkiye’nin dış temsilcilikleri)
-Çalışma amaçlı ikamet tezkeresi, (ilgili emniyet makamları)
İşlemlerini tamamlamış olması gerekmektedir.
Yabancılar öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni buna bağlı olarak da dış temsilciliklerimizden çalışma vizesi almakta, çalışma vizesi ile Türkiye’ye geldikten sonra da sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3 ncü maddesi uyarınca emniyet makamlarından çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi almaları gerekmektedir.
Çalışma izni prosedürü ile ilgili ayrıntılı bilgiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının internet sitesinden (funduszeue.info) ulaşmanız mümkündür.
 
Çalışma İzni Müracaatı nasıl yapılır?
Çalışma izni başvuruları “yurt dışı” ve “yurt içi” olmak üzere iki şekilde yapabilmektedir.
 
-Yurt Dışı Müracaat
 • Türkiye’de 6 aydan fazla ikameti olamayan yabancı çalışma izni başvurusunu uyruğunun veya daimi ikametinin bulunduğu Dış Temsilciliğimize yapacaktır. Başvurusu sırasında iş sözleşmesini, davet mektubunu veya Şirket ortağı olması halinde buna ilişkin Ticaret Sicil Gazetesi’nin yanında bulunması faydalı olacaktır.
 • Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği gereği yabancının yaptığı başvuruyu takip eden 10 işgünü içinde Türkiye’deki işverenin funduszeue.info adresinden e-devlet’e giriş yaparak online çalışma izin başvurusu yapması gerekmektedir. Online başvuru tamamlanarak çıktısı alınan form işveren yetkilisi ve yabancı şahıs tarafından imzalanacaktır. (Yabancıya imzalatılmasının mümkün olmadığı hallerde her iki tarafın ıslak imzalarının bulunduğu iş sözleşmesinin ibrazı yeterli olacaktır.) Başvuru formu ve müracaat için gerekli diğer belgelerin yabancının başvurusunu takip eden 10 iş günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılması zorunludur. Belirtilen sürenin aşılması halinde tüm işlemlerin yasal prosedüre uygun olarak tekrarlanması gerekecektir.
• Çalışma izin başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun, uygulama Yönetmelikleri ve ilgili diğer mevzuat kapsamında incelenip, ilgili kurumların da görüşleri alınarak değerlendirilir. Başvuru sonucu online ve yazılı olarak bildirilir.
 • Çalışma izin belgesini alan yabancıların, bu belgeyi aldıkları tarihten itibaren en geç doksan gün içinde ön başvuru yaptıkları T.C. Dış Temsilciliğine müracaat ederek Çalışma Vizesi talebinde bulunmaları, ülkeye giriş yaptıkları tarihten itibaren en geç otuz gün içinde İçişleri Bakanlığına (İl Emniyet Müdürlüklerine) ikamet tezkeresi almak için başvurmaları zorunludur. Aksi halde çalışma izni geçerlilik kazanmayacaktır.
Çalışma izninin alınmasını ve yabancı şahsın yurda girişini müteakip sigortalı giriş kaydının yaptırılması zorunludur. Bu işlem için işveren konumundaki şahsın ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvuru yaparak işyeri kaydı yaptırması ve yabancı şahsın sigortalılığını başlatması gerekmektedir.
 
-Yurt İçi Müracaat
 • Türkiye’de ikamet eden ve öğrenim amacı dışında en az altı ay süreli geçerli ikamet izni olan yabancıların çalışmak üzere anlaşmaya vardığı işverenleri çalışma izni veya çalışma izni uzatma başvurularını internet üzerinden online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yaparlar.
 • Yabancıların Çalışma izin başvurularının elektronik ortamda yapılması (funduszeue.info) ve kağıt ortamında imzalanarak Yönetmelik ekinde belirlenen diğer belgelerle birlikte şahsen veya posta ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılması gerekmektedir.
• İşverenin söz konusu yabancıyı çalıştırmak üzere ikamet tezkeresi süresi içerisinde funduszeue.info adresinden e-devlet şifresi ile giriş yaparak online çalışma izin başvurusu yapması gerekmektedir. Online başvuru tamamlandıktan sonra çıktısı alınarak işveren yetkilisi ve yabancı şahıs tarafından imzalanacaktır. (Yabancıya imzalatılmasının mümkün olmadığı hallerde her iki tarafın ıslak imzalarının bulunduğu iş sözleşmesinin de başvuru belgeleriyle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılması gerekmektedir.) Başvuru formu ve müracaat için gerekli diğer belgelerin online başvurunun tamamlanmasını takiben 6 işgünü içinde  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılması zorunludur. Belirtilen sürenin aşılması halinde yapılan başvuru geçersiz hale geleceği için tüm işlemlerin yasal prosedüre uygun olarak tekrarlanması gerekecektir.
 • Çalışma izin başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun, uygulama Yönetmelikleri ve ilgili diğer mevzuat kapsamında incelenip, ilgili kurumların da görüşleri alınarak değerlendirilir. Başvuru sonucu online ve yazılı olarak bildirilir.
 • Çalışma izin belgesini alan yabancıların, bu belgeyi aldıkları tarihten itibaren en geç otuz gün içinde ikamet tezkeresi almak üzere İçişleri Bakanlığına (İl Emniyet Müdürlüklerine) başvurmaları zorunludur. Aksi halde çalışma izni geçerlilik kazanmayacaktır.
 • Çalışma izninin alınmasını müteakip yabancı şahsın sigortalı giriş kaydının yaptırılması zorunludur. Bu işlem için işveren konumundaki şahsın ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvuru yaparak işyeri kaydı yaptırması ve yabancı şahsın sigortalılığını başlatması gerekmektedir.
 
 Çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi nedir? 
Çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3 ncü maddesi gereğince; Türkiye’ye çalışmak üzere gelen yabancıların, geldikleri tarihten itibaren bir ay zarfında ve her halde çalışmaya başlamadan önce çalışacakları yerin bulunduğu ilin emniyet makamlarından almak zorunda oldukları ikamet tezkeresidir.
Bu çerçevede yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alacakları çalışma iznini müteakip dış temsilciliklerimizden çalışma vizesi alarak gelip müracaat etmeleri, yasal süreler içinde Türkiye’de bulunuyor olmaları, belirttikleri iş yerinde çalışacaklarının anlaşılması ve illerince de adlî, idarî ve siyasî açıdan sakınca bulunmaması kaydı ile çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi tanzim edilmektedir. Belirtilen süre içerisinde ikamet izni alınmaması halinde yabancılara verilen çalışma izinleri geçerliliğini yitirmekte ve bu şekilde çalışan yabancılar hakkında izinsiz çalışmaktan işlem yapılmaktadır. 
 
Geçerli İkamet İzni Bulunanların Tezkerelerine Çalışma İzni Bilgilerinin Kaydı. 
Herhangi bir sebeple ikamet tezkeresi almış ve temdit edilebilirliği mümkün ikamet tezkeresine sahip olan yabancılardan aynı zamanda çalışma izni de alanların tezkereleri üzerine çalışma izni ile ilgili bilgiler kaydettirmek için çalışma izin belgesinin tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ve her halde çalışmaya başlamazdan evvel emniyet makamlarına başvurarak tezkerelerine gerekli şerhi düşürmekle yükümlüdürler. 
 
Çalışan Yabancıların Adres Değişikliklerini bildirmesi şart mı?  
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen çalışma izinleri belirtilen işyerinde ve adresteki görev mahiyetine bağlı olarak verildiğinden, çalışma adresi ve işyeri değişikliği halinde mevcut çalışma izni geçerliliğini yitireceğinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yeniden çalışma izni alınması gerekmektedir.
Çalışma Amaçlı İkamet tezkeresi hamili yabancılar ikametgâhlarını değiştirmeleri veya geçici bir süre başka bir adreste ikamet etmek zorunda kalmaları halinde yeni ikamet adreslerini 48 saat içerisinde bulundukları yerin emniyet makamlarına bildirmeleri gerekmektedir. (Nüfus Müdürlüklerine de ayrıca bildirim gerekmektedir.)
 
Çalışma İzni ve İkamet Tezkeresinin İptali  
Çalışma izninin süresi hizmet akdinin veya işin süresinden daha uzun olamayacağından (Yönetmelik Md) çalışma izinleri, izni veren kurum tarafından iptal edilmesi halinde, çalışma amaçlı ikamet tezkeresi resen iptal edilerek sistem üzerinden gerekli düşüm yapılmaktadır.
 
Çalışma Vizesinin İstisnaları Nelerdir? 
Türkiye’nin dış temsilcilikleri kanalıyla çalışma vizesi almaları koşulu aşağıdaki yabancılardan aranmamaktadır.
Türkiye’de öğrenim amacıyla verilen ikamet izinleri hariç, herhangi bir sebebe istinaden en az altı ay süreli ikamet izni almış olup da bu izin süresi içerisinde çalışma izni verilmiş olanlar (Ancak çalışma izninin verildiği tarihte ikamet tezkeresinin süresi sona ermiş olan yabancılar ise çalışma vizesi almak zorundadırlar),
Süresi sona eren çalışma izninin uzatılması için, sürenin bitiminden itibaren en geç onbeş gün içinde uzatma başvurusunda bulunulması gerekmekte olup, anılan süre içerisinde çalışma izni uzatma başvurusu kabul edilerek çalışma izin süresi uzatılanlar, (Ancak, 15 günlük süreden sonra yapılan uzatma başvuruları, ilk defa başvuru yapan yabancılara uygulanan esaslara göre değerlendirilmektedir.)
Sayılı Kanunun 2 nci maddesinin b fıkrası ile kapsam dışı bırakılan ve kanunlarla verilen yetkiye dayanarak Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarında bizzat istihdam edilenler.
 
 Ülkemizde çalışacak yabancılar her türlü mesleği icra etme hakkına sahip midir?  
Yabancıların çalışma hayatına sınırlama getiren ve halen yürürlükte olan Kanunlar bulunmaktadır. Nitekim sayılı Kanunun 13 üncü maddesi 2 nci fıkrasında bu konuya açıklık getirilerek “diğer kanunlarda yer alan, yabancıların çalışamayacağı iş ve mesleklere dair hükümler saklıdır” hükmüne yer verilmiştir.
Bu itibarla süreli, süresiz ve bağımsız çalışma izni verilenler ile muafiyet kapsamındaki yabancıların özel Kanunlarında yer alan ve sadece Türk vatandaşlarına hasredilmiş bulunan iş ve mesleklerde çalışmaları mümkün bulunmamaktadır.
Gerek çalışma izni almış olarak gerekse çalışma izni olmadığı halde yukarıda sayılan meslekleri icra eden yabancılar hakkındaki yasal işlemler, “ sayılı yasaya muhalefet” gerekçesiyle yerine getirilmektedir. 
 
Yabancılara yasaklanan meslekler nelerdir? 
Yabancıların aşağıda sayılan meslekleri Türkiye’de yapmalarına izin verilmemiştir.
Bunlar:
 1. Diş tabipliği, dişçilik, ebelik, hastabakıcılık. (Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun uyarınca)
 2. Eczacılık (Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun uyarınca)
 3. Veterinerlik (Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun uyarınca)
 4. Özel hastanelerde sorumlu müdürlük (Hususî Hastaneler Kanunu uyarınca)
 5. Avukatlık (Avukatlık Kanunu uyarınca)
 6. Noterlik (Noterlik Kanunu uyarınca)
 7. Özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi (Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun uyarınca)
 8. Kara suları dahilinde balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan ihracı, dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, katiplik, tayfalık vb. (Kabotaj Kanunu uyarınca)
 9. Gümrük müşavirliği ( sayılı Gümrük Kanununun nci maddesi gereğince)
 
 Çalışma izninden kimler muaf tutulmaktadır?
Sayılı Yabancıların Çalışma izinleri Hakkındaki Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 55 inci maddesi bu konudaki düzenlemeleri içermektedir.
 
Çalışma izin belgesi düzenlenen yabancının aldığı belgeyi kaç gün içinde ilgili makama ibraz ederek çalışma amaçlı ikamet tezkeresi alması gerekir?
Çalışma izin belgesi alan bir yabancının, Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren, ülke içerisinde olanların ise çalışma izin yazısının tebliğ tarihinden itibaren, en geç “30 gün içinde” ve her halükarda çalışmaya başlamadan önce çalışma meşruhatlı (amaçlı) ikamet izni alması gerekmektedir.
 
Giriş çıkış yolcu kayıtları kimlere verilir?
Anayasa’nın Özel Hayatın Gizliliği başlıklı maddesi, Türk Ceza Kanunu ve sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununda kişisel bilgilerin gizliliğinin korunması hususu hüküm altına alınmıştır. Ülkemize yapılan yolcu giriş-çıkış kayıtları, şahısların yurt dışına yapmış oldukları giriş-çıkış kayıtlarının tümünü içerdiğinden, bu veriler kişisel bilgiler arasına girmekte olup, kişilerin rızası dışında üçüncü şahıslarla paylaşılmamaktadır.
Dolayısıyla kişisel bilgilerin gizliliği prensibi çerçevesinde bu tür bilgilerin şahısların bizzat kendilerine ya da yasal vekillerine verilmesi mümkün bulunmaktadır.
 
Giriş çıkış yolcu kayıtları nerelerden alınabilir?
Vatandaşlarımıza ve yabancılara ait giriş-çıkış bilgileri e-posta, posta, faks v.b. yollarla gönderilmemekte olup, bu bilgilerin alınabilmesi için şahsen veya kanuni vekil aracılığıyla, bulundukları yerin İl Emniyet Müdürlüklerine bağlı Yabancılar, Pasaport Şube Müdürlüklerine, Hudut Kapıları Emniyet Birimlerine veya EGM Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanlığına, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize müracaat edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle; talep edilen giriş-çıkış kayıtlarının alınabilmesi için nüfus cüzdanı ile birlikte bizzat şahsın kendisi veya yasal vekili tarafından yukarıda belirtmiş olduğumuz birimlerimizden birine müracaat edilmesi gerekmektedir.
 
BİMER, e-posta, posta, vb. aracılığıyla giriş çıkış bilgilerimi alabilir miyim?
Vatandaşlarımıza ve yabancılara ait giriş-çıkış bilgileri e-posta, posta, faks vb. yollarla gönderilmemektedir.
 
Çocuklarımın giriş çıkış kayıtlarını alabilir miyim?
18 yaşından küçük çocukların giriş çıkış kayıtları anne veya babalarının talepleri üzerine verilebilmektedir. 18 yaşından büyük olan çocukların giriş çıkış kayıtları ise ya şahsın kendisinin bizzat ilgili birimlere başvurmasına veya vekâletname ibrazına bağlıdır.
 
Vefat eden bir yakınımın giriş-çıkış kayıtlarını alabilir miyim?
Vefat eden herhangi bir kişiye ait giriş çıkış kayıtlarının talep edilmesi durumunda yalnızca veraset ilamında belirtilen hak sahiplerine giriş çıkış kayıtları verilmektedir.
 
yılından önceki giriş çıkış kayıtlarımı alabilir miyim?
tarihinden önceki ülkemize giriş-çıkış kayıtları bilgisayar ortamında tutulmadığından, söz konusu kayıtların tespiti yapılamamakta olup, eski pasaportlar şahsın elinde mevcut olması halinde pasaportundaki giriş-çıkış damgalarından tespit edilebilecektir.
 
Avukatlar müvekkillerinin giriş çıkış kayıtlarını alabilir mi? Nasıl alabilir?
Avukatlık kanununa göre, avukatların takip etmekte oldukları davalarda gizlilik içermeyen bilgilere ulaşmaları, incelemeleri mümkün olmakla birlikte, bu belgelerden suret almaları vekâletname ibrazı şartına bağlanmış olup, sadece müvekkiline ait bilgilerden suret alabilecekleri açıktır. Bu nedenle, avukatların kanuni vekili olmadıkları kişilere ait belgeleri almaları söz konusu değildir. Bu gibi durumlarda, dava aşamasında ilgili mahkemeler yargılama ve karar verme aşamasında, bu bilgi ve belgelere ihtiyaç duyması halinde talep ettiği takdirde zaten kayıtlar yazılı olarak gönderilmektedir.
 
Türkiye’den iltica/sığınma talebinde bulunmak için hangi şartları taşımak gerekmektedir?
Ülkemizin de taraf olduğu Tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi’nde mülteciliğin tanımını “ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden”,
1) Zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için,
2) Vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan,
3) Bu ülkenin korumasından yararlanamayan,  ya da söz konusu korku nedeniyle,  yararlanmak istemeyen kişi olarak ifade etmektedir.
Bu kapsamda, yukarıda izah edilen şartları taşıyan yabancı (Herhangi bir ülke kısıtlaması olmaksızın) yetkili makamlarımızdan iltica talebinde bulunması halinde durumları Bakanlığımızca / sayılı İltica-Sığınma yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilmektedir.
 
Ülkemizden iltica/sığınma talebinde bulunan yabancıların kimlik bilgilerine erişebilir miyiz?
İltica prosedürlerinde gizlilik ilkesi kapsamında, temel ilke olarak iltica prosedürünün adli ve idari tüm aşamalarında, sığınmacının sığınma talebinde bulunmuş olduğu bilgisi de dâhil olmak üzere, kişisel verilerin veya sığınmacılarla ilgili diğer bilgilerin, ne menşe ülke yetkilileri ile ne de üçüncü taraflarla paylaşılmaması gerekmektedir.
Bunun aksine bir uygulama, Sözleşmesi’ne aykırı olacağı gibi, başta sığınmacının kendisi olmak üzere, sığınmacının menşe ülkesinde kalan akrabaları veya yakınlarını tehlikeye sokabilecek ve ulusal makamların bu kişilere karşı cezai tedbirler alma riskini doğurabilecektir.
Bu çerçevede, ülkemizden iltica-sığınma talebinde bulunan yabancıların kimlik bilgileri üçüncü taraflarla paylaşılmamaktadır.
 
Üçüncü bir ülkeye gitmek üzere sığınma talebinde bulundum, ancak 3 yıldır herhangi bir ülkeye yerleştirmem yapılmadı. İşlemlerimin hızlandırılmasını istiyorum, bu konuda bilgi verir misiniz?
Üçüncü ülkeye yerleştirme işlemleri ile ilgili bilgi almak için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne müracaat etmeniz gerekmektedir.
 
Arkadaşım/tanıdığım olan ……….. uyruklu yabancının sığınma başvurusu hakkında bilgi almak istiyorum veya halen Geri Gönderme Merkezi’nde bulunan yakınım hakkında bilgi almak istiyorum?
Sığınma başvurularıyla ilgili konular gizlilik arz ettiğinden dolayı ülkemizden sığınma talebinde bulunan yabancılarla ilgili üçüncü şahıslara bilgi verilememektedir.
 
İkamet tezkeresi harcının ödemeye gücüm yok, tarafıma harçsız ikamet tezkeresi verilmesini istiyorum. Mümkün müdür?
Mali durumunuzun ikamet tezkeresi harcını ödemeye yeterli olmadığı konusunda ikametinize izin verildiği il Valiliğine müracaat etmeniz gerektiği, ilgili mevzuatlarımız çerçevesinde yapılacak tahkikattan sonra maddi durumunuzun yeterli olmadığı anlaşılması halinde şahsınıza harçsız ikamet tezkeresi verilmesi hususu mevcut mevzuatımız gereği ilgili Valilikçe değerlendirilecektir.
 
Türkiye’deyim ülkemdeki zulümden kaçıp geldim, ülkenizden üçüncü bir ülkeye gitmek üzere nasıl sığınma talebinde bulunabilirim?
 Avrupa ülkelerinden gelerek ülkemizden sığınma talebinde bulunacak yabancıların taşımaları gereken şartlar Cenevre Sözleşmesi 1. Maddesinde izah edilmiş olup, bu kriterleri taşıyanların tarihli Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Cenevre Sözleşmesinin Maddesi ve 94/ sayılı İltica/Sığınma Yönetmeliğinin funduszeue.infoine göre; ülkemize yasal yollardan giriş yapanlar bulundukları il Valiliklerine (Emniyet Müdürlüğü, Yabancılar Şube Müdürlüğü), yasadışı yollardan giriş yapanlar ise giriş yaptıkları il Valiliklerine gecikmeden müracaat etmeleri gerekmektedir.
 
Ben Türkiye’de sığınma başvuru sahibi statüsünde ikamet etmekteyim, menşe ülkemdeki ağabeyimin sığınmacı olarak Türkiye’ye getirtilmesini istiyorum, bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Henüz üçüncü ülkede olduğu anlaşılan ağabeyinizin ülkemizde bulunmadığından sığınma müracaatının alınamayacaktır. Bu durum Tarihli Cenevre Sözleşmesi’yle ve ülkemizin mevzuat ve uygulamalarıyla bağdaşmamaktadır.
 
Ben sığınma başvuru sahibi olarak ….. ilinde ikamet etmekteyim. Türkiye’de çalışmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Ülkemizde 6 ay ikamet tezkeresi sahibi olan yabancıların çalışmaları konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanunla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yabancıların çalışma izni işlemlerini yürütmekle yetkili kılınmış olup, söz konusu talep Bakanlığımızın görev alanına girmediğinden anılan Bakanlığa başvuruda bulunulması gerekmektedir.
 
Yabancı uyruklu kişiler Türk Vatandaşlığını nasıl kazanırlar?
Türk Vatandaşlığının kazanılmasıyla ilgili işlemler sayılı Türk Vatandaşlığı kanunu hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır.
Söz konusu kanunun;
1) Maddesi ikamet yoluyla
2) Maddesi istisnai olarak
3) Maddesi ise evlenme yoluyla Türk Vatandaşlığının kazanılmasını düzenlemektedir.
Türk Vatandaşlığına alınma isteğinde olan yabancı uyruklu kimseler sayılı Türk Vatandaşlığı kanununda belirtilen şartları taşımaları halinde İl Nüfus Müdürlükleri’ne müracaat edebilirler.


 Yakınlarıma göçmen olarak gitmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı Medeni Kanunumuza göre 1. veya 2. derece yakınları olan başka ülke vatandaşı akrabalarınızı, ülkemizde üretici duruma gelinceye kadar, beslenme, barınma, sağlık gibi her türlü giderlerini karşılayacağınızı ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nden iskân ve iskân yardımı istemeyeceğinizi belirten noter tarafından düzenlenen taahhütname, göçmen adaylarının isim listesi, noter tasdikli nüfus cüzdanı sureti ve göçmen getirmek istediğinize dair dilekçenizle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne müracaat etmeniz gerekmektedir.
 
Hakkımda Türkiye Süreli Giriş Yasağı (Ç) Kararı bulunmaktadır. Türkiye’ye nasıl gelebilirim?

Yasak süresi içerisinde ülkemize gelebilmeniz için bulunduğuz ülkedeki Türk temsilciliğimize (Büyükelçilik/Konsolosluk) özel meşruhatlı vize talebinde bulunmanız gerekmektedir.
 
Bulaşıcı hastalıktan dolayı Türkiye’ye giriş yasağı bulunan bir yabancının Türkiye giriş yapmak için ne yapması gerekmektedir?
Tahdit kararı alınmasına sebep olan bulaşıcı hastalığı ile birlikte herhangi bir bulaşıcı hastalık (Hcv- Hbs-Ag, Tüberküloz, Hiv vb.) taşımadığına ilişkin, ülkenizde bulunan tam teşekküllü devlet hastanesinden alacağınız sağlık raporunu dış temsilciliğimize tercüme ettirip onaylatmak suretiyle Bakanlığımıza göndermeniz halinde giriş yasağı kararınız değerlendirilecektir.
 
Türkiye kalmam gereken vize/ikamet süresini aşarak 2 ay vize/ikamet ihlalinde bulundum, Türkiye’den çıkış yaparken hakkımda tanzim edilen idari para cezasını ödeyecek miktarda para olmadığından ödeyemedim. Türkiye ne zaman ve nasıl girebilirim?
2 aylık vize ihlalinden dolayı hakkınızda, 3 ay Türkiye giriş yasağı kararı alınmaktadır. Eğer hakkınızda tanzim edilen idari para cezasını ödememeniz halinde 3 aylık yasak, 5 yıl giriş yasağı haline gelmektedir. Yasak süresi içerisinde ülkemize gelebilmeniz için bulunduğuz ülkedeki Türk temsilciliğimize özel meşruhatlı vize talebinde bulunması gerekmektedir.
 
Yabancı uyruklu arkadaşım var. Türkiye’den sınır dışı edildi. Sınır dışı gerekçesi nedir? Türkiye tekrar gelmek istiyor ne zaman gelebilir?
Talep ettiğiniz hususlar kişiye özel olduğundan, üçüncü şahıslara bilgi verilememektedir. (Yabancının kendisine veya kanuni temsilcisinin müracaat etmesi durumunda bilgi verilecektir.)
 
Yabancı uyruklu eşimin Türkiye’ye giriş yasağı bulunmaktadır. Kaldırılmasını Türkiye’ye gelmesini istiyorum?

Yabancı uyruklu olduğunu iddia ettiğiniz eşinizin açık kimlik ve uyruk bilgilerini belirtmediğinizden herhangi bir işlem yapılamamıştır. Açık kimlik bilgileri gönderilmesi halinde durumu yeniden değerlendirilecektir.
 
Türkiye’de yaşayan Ukrayna uyruklu bir arkadaşım var. Arkadaşım pasaport ve vize süresini 4 yıl geçirmiş ve yaklaşık 15 gün önce vize almak için ülkesine gitti. Giderken Atatürk Havalimanında Türkiye’ye 3 yıl süre ile giriş yapamayacağı tebliğ edilmiş. Bu durumda olan arkadaşımın yasak süresi içinde Türkiye’ye geri gelebilmesi mümkün müdür? Ne yapması gerekir?
Ülkemizde bulundukları süre zarfında vize/ikamet ihlalinde bulunana yabancıların ihlal süreleri göz önünde bulundurularak belirli sürelerle ülkemize girişlerine kısıtlama getirilmektedir. Ayrıca; ülkemize gelerek vize/ikamet ihlalinde bulunup, çıkışta vize/ikamet ihlalinden doğan para cezasını ödemeyen yabancılar ülkemize 5 yıl giriş yasağı kapsamına alınmaktadır. Bunanla birlikte, hakkında Türkiye Süreli Giriş Yasağı bulunan bir yabancının yasak süresi içerisinde ülkemize gelmek istemesi halinde, dış temsilciliklerimiz aracılığı ile amacına uygun (evlenme, çalışma, öğrenim vb.) özel meşruhatlı vize talebinde bulunması gerekmektedir.
 
Müşterimiz Londra’dan İstanbul’a bizden bilet almıştır. Ama Türkiye’ye giriş yasağı nedeniyle geri gönderilmiştir. Yolcumuzun bilet parası ve otel ücreti yanmıştır. Uçak ve bilet parasını kim karşılayacak? Neden giriş yasağına uğradığını öğrenebilir miyim?
Bilindiği üzere sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 4’üncü maddesi, “Türkiye'de ikamet eden yabancılar ile Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar.” hükmü amir olup, şahıs hakkındaki Türkiye’ye giriş yasağıyla ilgili tarafınıza bilgi verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan, Sayılı Kanunun funduszeue.infoi kapsamında, hudut kapısında görevli Emniyet Makamlarının yabancıların yurda girişini men etme hakkı bulunmakta olup, yurda girişi engellenenler ve hakkında yurda giriş yasağı kararı alınanlara bu yasak kararı uygulanırken gerekçesi ile birlikte süreleri de bildirilmektedir.
 
Geri Gönderme Merkezlerinde kalanlar hangi haklardan faydalanabilmektedir?
Sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altına alınan yabancılara;
a. Sınır dışı işlemleri tamamlanıncaya kadar iaşe ve ibatelerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nce karşılanacağı,
b. Merkezde alıkonulma ve sınır dışı kararlarına karşı idari yargı yoluna başvurabileceği,
c. Merkezde bulundukları sırada avukata erişim haklarının olduğu,
d. Talep etmeleri halinde ülkemizdeki temsilciliği ve menşe ülkelerindeki yakınları ile iletişim kurabilmek için merkez yönetimi tarafından gerekli imkânların sağlanacağı,
e. Merkez yönetimi ile yapacağı görüşmelerde tercüman talebi olması halinde anlayabileceği bir dilde tercüman temin edilebileceği,
f. Gönüllü olarak ülkesine geri dönmek istemesi durumunda uluslararası kuruluşlar ile işbirliği halinde gönüllü ve güvenli geri dönüş programı kapsamında geri gönderilebileceği,
hususlarında tebliğ yapılmaktadır.
Ayrıca, sınır dışı edilecek yabancıların seyahat masrafları ile merkezlerde kaldıkları süre içerisindeki tedavi ve ilaç giderlerinin kendilerince karşılanması esas olup, buna güç yetiremeyenlerin masrafları devletçe karşılanmaktadır.
 
Geri gönderme merkezinde kalan bir yabancı iltica/sığınma talebinde bulunabilir mi?
Geri gönderme merkezlerinden iltica/sığınma talebinde bulunmaya engel bir durum bulunmamaktadır. Her yabancı merkezde bulunduğu sırada talep etmesi halinde iltica/sığınma prosedürüne alınabilmektedir. Yapılan bu talepler ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır.
 
Geri gönderme merkezlerinde kimler niçin tutulmaktadır?
Türkiye’ye yasa dışı yollardan gelmiş, yasa dışı konumda kalmış veya yasa dışı yollardan çıkış yaparken yakalanmış olanlarla, geçimini meşru yollardan kazanacağını belgeleyemeyenlerin ve Türkiye’de kalması genel güvenliğe, idari ve siyasi gereklere aykırı olan yabancılar Sayılı Kanun’un maddesindeki;
“İçişleri Bakanlığınca memlekette kalması umumi güvenliğe, siyasi ve idari icaplara aykırı sayılan yabancılar verilecek muayyen müddet zarfında Türkiye'den çıkmağa davet olunur.” hükmü doğrultusunda Türkiye’den çıkışlarının sağlanması için harekete geçilmektedir.
Söz konusu yabancılar, kamu düzeni, kamu güvenliği ve kamu sağlığının korunması ile tekrar yasa dışı göçe konu olmalarının engellenmesi amacıyla yine aynı kanunun maddesindeki;
“Memleket dışına çıkartılmalarına karar verilipte pasaport tedarik edemediklerinden veya başka sebeplerden dolayı Türkiye`yi terk edemiyenler İçişleri Bakanlığının göstereceği yerde oturmağa mecburdurlar.” hükmü gereğince geri gönderme merkezlerinde sınır dışı edilene kadar idari gözetim altında tutulmaktadır.
 
Sınır dışı edilecek yabancılar bu merkezlerde ne kadar süre kalmaktadır?
Merkezlerdeki kalış süresi;
a. Yabancıların üzerlerinde kendilerini tanıtacak bir belge olup olmamasına,
b. Gerçek uyruklarına ilişkin bilgi vermek ve ülkelerine geri dönmek konusunda merkez yönetimi ile işbirliği yapmak isteyip istememelerine,
c. Seyahat masraflarını karşılamaya yetecek imkânlarının olup olmamasına,
d. Ülkemizde temsilciliğinin bulunup bulunmadığına,
e. Ülkemizde bulunan temsilciliğince seyahat belgesi düzenlenme süresine,
f. Sağlık sorunlarının olup olmadığına,
g. Seyahat programında yaşanan gecikmelere, bağlı olarak değişebilmektedir.
Ancak; güvenlik kuvvetleri ile kimlik bilgileri ve seyahat dokümanı temini için işbirliği halinde olmanız süreyi kısaltacaktır. Ülke olarak politikamız yakalanan yasa dışı göçmenleri güvenli ve mümkün olan en kısa sürede ülkelerine dönüşlerini temin üzerine kuruludur.

1. Yerleşim yeri nedir? Diğer adres nedir? Adres bildirimi nedir?

“Yerleşim Yeri” kavramı, Türk Medeni Kanunu'nun 19'uncu maddesinde tanımlanmıştır.

Maddede: “Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz. ” denilmektedir.

“Yerleşim Yeri” tanımı dışında kalan yazlık, kışlık, öğrenci yurdu, cezaevi, askerlik hizmetinin yapıldığı yer gibi geçici süreyle kalınan yerler ise sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda, “Diğer Adres” olarak tanımlanmaktadır.

“Adres bildirimi”, kişinin yerleşim yeri adresini ve varsa diğer adresini, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce kaydedilmek üzere bildirmesidir.

2. Adres bildirimi neden önemlidir?

Türk Medeni Kanunu’nda, kişiler, kuruluşlar ve yargı makamları açısından haklar, yükümlülükler, sorumluluklar, görevler ve yetkiler düzenlenirken, “yerleşim yeri” kavramına atıfta bulunulmaktadır. “Yerleşim yeri”, düzenlemelerde belirleyici role sahiptir.

 

sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 52’nci maddesinin 3’üncü fıkrasında: “Kurumlar, yürütecekleri iş ve işlemlerde Genel Müdürlükte tutulan adres bilgilerini esas alırlar.” denilmektedir.

 

En başta afet ve acil durumların önlenmesi ve felaket anı ve sonrasındaki karar alma süreçlerinde insan ve mekân arasındaki ilişkilerin süratle çözümlenmesi gerekmektedir.

 

Anayasa’dan ve yasalardan kaynaklanan hakların kullanılması; sağlık, eğitim, güvenlik, ekonomi, bankacılık, iletişim, ulaştırma, altyapı, enerji gibi hayatın her anını etkileyen hizmetlerin analizi, planlanması ve sunumu adres kayıtlarının tutulması ve bildirimiyle ilgilidir. Adres bildirimi, bu nedenle önemlidir.

 

3. Adresimi bildirmek zorunda mıyım?

Adres bildirimi bir yükümlülüktür. Bildirimin kim tarafından, nereye, nasıl ve ne zaman yapılacağı sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50’nci maddesiyle düzenlenmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her yetişkin birey, ister yurt dışında yaşasın ister yurt içinde yaşasın, kendisinin ve varsa velayeti altında bulunan çocukların, varsa vesayeti altında bulunan kısıtlının, yerleşim yeri adresini bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan yabancılar için de geçerlidir.

sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50’nci maddesine göre, adres değişikliği bildirimi, 20 iş günü içerisinde yapılmalıdır. Süresi içerisinde adres değişikliğini bildirmeyenlere ,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

4. Adres bildirimi nereye yapılır? e-Devlet’ten yapılabilir mi?

Adres bildirimi, yurt içinde nüfus müdürlüklerine, hizmet alımı ile ilgili başvuru sırasında, Bakanlıkça belirlenen adrese dayalı hizmet sunan kuruluşlara da adres değişikliği bildiriminde bulunulabilir. Yurt dışında yaşıyorsanız adres bildiriminizi dış temsilciliklere yapabilirsiniz.

Adres bildiriminizi, belirli koşullar altında, e-Devlet’ten de gerçekleştirebilirsiniz.

“Adres işlemlerinde e-Devlet’ten nasıl faydalanabilirim?” başlığında, e-Devlet’ten sunulan adrese ilişkin hizmetlerin listesi sunulmuştur.>

Ayrıca, boş konuta, dolu konuta veya birlikte oturma gerekçeli adres bildirimine ilişkin başlıklarda daha rafine bilgilere erişebilirsiniz.

5. Adres bildirimini kim yapar? Benim yetkim nedir? İstediğim kişiye yetki verebilir miyim?

Yerleşim yeri ve diğer adresi aynı olan (işlem anında aynı adreste kayıtlı bulunan) ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres değişikliği bildiriminde bulunabilirler.

Vekâletname ibraz edenler de kişilerin adresleri ile ilgili bildirimde bulunabilirler.

Çocukların ve kısıtlıların adresleri veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması hâlinde, çocuğun büyük ana, büyük baba, ergin olan kardeşleri veya çocuğu yanında bulunduranlar tarafından bildirilir.

Huzurevi, yetiştirme yurdu, cezaevi, öğrenci yurdu gibi yerlerde kalanların adres bildirimleri ilgili kurum yetkililerince yapılır.

Bildirim yapamayacak durumda olan kimsesizlerin adres bildirimi muhtarlar tarafından yapılır.

En yakın nüfus müdürlüğüne başvurarak, ücret ödemeden, adres bildirimi işleminizi yapması için dilediğiniz kişiye yetki verebilirsiniz.

6. Adresin boş veya dolu olması, birlikte oturma gerekçesi işlem sürecini nasıl etkiler?

Bildirime konu adresin durumuna göre üç tür adres bildirimi söz konusudur. İçinde bulunduğunuz durum bunlardan birine karşılık gelir.

•Boş Konuta Adres Bildirimi

Bu bildirim türünde, bildiriminiz yeterli görülür, belge istenmez. Genel kural budur. Ancak bildirime konu adresin sistemde “inşaat” olarak tanımlı olması gibi, adresteki konuta/binaya ilişkin özel durumlar söz konusu ise nüfus müdürlükleri bilgi ve belge isteyebilirler.

•Birlikte Oturma Gerekçesiyle (Muvafakatle) Adres Bildirimi

Bu bildirim türünde, adrese bildirimde bulunacak kişi ile adreste hâlihazırda kayıtlı ergin bir kişinin, birlikte ya da ayrı ayrı başvuruları gerekir.

•Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi

Bu bildirim türünde, kişinin bildirimi yeterli görülmez ve bildirimi teyit edici belgeler istenir. Elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet gibi adrese tahsis edilmiş aboneliklerden birine ait abonelik sözleşmesi veya faturası bildirimi teyit edici belgelerdir. Gerektiğinde, müstakil konut sahibi, site veya apartman yönetimi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından imzalanmış belgeler de istenebilir.

Bu konularda detaylı bilgi için lütfen şu başlıklar altında yapılan açıklamaları inceleyiniz:

   •“Boş Konuta Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?”

   •“Birlikte Oturma Gerekçesiyle (Muvafakatle) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır”

   •“Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?”

7. Boş Konuta Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?

Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) yapılan incelemede, işlem anında, bildirime konu olan adreste kayıtlı kişi bulunmadığı tespit edilirse, o adres ‘‘boş adres’’ olarak tanımlanmaktadır. Boş adrese adres bildiriminde herhangi bir belge talep edilmez ve ilgilinin bildirimi yeterlidir. Genel kural budur.

Ancak, sık karşılaşılan bir durum olmamakla beraber, bildirime konu adresin sistemde “inşaat” olarak tanımlı olması gibi, adresteki konuta/binaya ilişkin özel durumlar söz konusu ise nüfus müdürlükleri bilgi ve belge isteyebilirler. İşlemlerin sağlıklı ve güvenli şekilde yapılabilmesi için gerekmediği sürece kırtasiyeciliğe girmemeye özen gösteriyoruz.

e-Devlet Kapısından, “Adres Değişikliği Bildirimi (Boş Konuta)” hizmetini kullanarak elektronik imza, mobil imza veya SMS ile doğrulama yöntemlerinden biriyle işleminizi yapabilirsiniz.

Nüfus personeli tarafından özellikle incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken durumlar varsa, mağduriyet yaşanmaması bakımından e-Devlet sizi ilçe nüfus müdürlüğüne yönlendirecektir.

Böyle bir durumun neden yaşandığı konusunda daha detaylı bilgi için “E-Devlet’ten adres bildirimi yapamadım sebebi nedir?” başlığı altında bulunan açıklamaları inceleyebilirsiniz.

8. Birlikte Oturma Gerekçesiyle Adres Bildirimi (Muvafakatle Adres Bildirimi)

Birlikte oturma gerekçesiyle adres bildirimi, kişinin, başka kişi veya kişilerin kayıtlı olduğu adrese, türlü sebeplerle, birlikte oturma gerekçesiyle adres bildiriminde bulunması durumudur.

 

Anne babası köyde olduğu halde şehirde akrabası yanında eğitim gören gençler, üniversite öğrenimi sebebiyle birlikte ev kiralayan öğrenciler, çeşitli sebeplerle yakınlarının yanında kalan ergin kişilerin durumu bu kategoridedir.

 

Birlikte oturma gerekçesiyle adres bildiriminde kişinin bildirimi yeterli görülmez ve adreste hâlihazırda kayıtlı ergin bir kişinin izni ve rızası (muvafakati) aranır. Böylece, adreste hâlihazırda oturan kişi durumdan haberdar edilmiş ve onayı alınmış olmaktadır. Bu bildirim türüne “muvafakatle adres bildirimi” denilmesinin sebebi budur.

 

Bu bildirim türünde işlem yapılabilmesi için bildirimde bulunan kişi ve adreste hâlihazırda kayıtlı ergin bir kişinin nüfus müdürlüğüne işlem anında birlikte müracaatları, bunun mümkün olmaması halinde ayrı ayrı müracaatları gerekmektedir. Birlikte veya ayrı ayrı müracaatın mümkün olmaması halinde, adreste hâlihazırda kayıtlı ergin kişinin apartman/site yöneticisi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından, birlikte oturulduğuna ilişkin yazılı bildirimi kabul edilmektedir.

 

e-Devlet’ten, “Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturmak İçin / Muvafakatlı)” hizmetini kullanarak elektronik imza, mobil imza veya SMS ile doğrulama yöntemlerinden biriyle işleminizi yapabilirsiniz.

 

Nüfus personeli tarafından özellikle incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken durumlar varsa, mağduriyet yaşanmaması bakımından e-Devlet sizi ilçe nüfus müdürlüğüne yönlendirecektir.

 

Böyle bir durumun neden yaşandığı konusunda daha detaylı bilgi için “E-Devlet’ten adres bildirimi yapamadım sebebi nedir?” başlığı altında bulunan açıklamaları inceleyebilirsiniz.

9. Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?

MERNİS’te yapılan incelemede, işlem anında, bildirime konu olan adreste kayıtlı kişi bulunduğu tespit edilirse, o adres ‘‘oturan kaydı bulunan adres’’ ya da “dolu konut” olarak tanımlanmaktadır.

 

Oturan kaydı bulunan adrese (dolu konuta) adres bildiriminde, kişinin bildirimi yeterli görülmez ve bildirimi teyit edici belgeler istenir.

 

Elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet gibi adrese tahsis edilmiş aboneliklerden birine ait abonelik sözleşmesi veya faturası bildirimi teyit edici belgelerdir.

 

Gerektiğinde, müstakil konut sahibi, site veya apartman yönetimi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından imzalanmış belgeler de istenebilir.

 

İşlem sonucunda, adreste hali hazırda kayıtlı kişilerin adres kaydı “eski adres” konumuna getirilerek arşivlenir. Halk arasında bilinen şekliyle “adresi silinir”. Adres bildirimini teyit edici bir belge istenmesinin sebebi de adreste hâlihazırda kayıtlı kişilerin bulunmasıdır. Konu bu bakımdan çok hassastır, ciddi sonuçları vardır. Aboneliklerinizin kendi adınıza olması, kolayca işlem yapmanızı sağlar.

 

•Bu işlem mevcut durumda, e-Devlet’ten gerçekleştirilememektedir.

•Bu hizmetin dijital dönüşümü, adrese dayalı hizmet veren kuruluşların teknik altyapılarını da ilgilendirmekte olup çalışmalar devam etmektedir.

e-Devlet’ten adres bildirimi yapamadım sebebi nedir?

e-Devlet Kapısından adres bildiriminde, Türk Medeni Kanunu, sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Adres Kayıt Sistemi mevzuatı çerçevesinde işletilen kurallar gereği, işlem esnasında yapılması gereken kontroller bulunmaktadır.

Kısa bir liste vererek konuya açıklık getirelim:

•İşlemi gerçekleştiren kişinin:

   • Türk vatandaşı olup olmadığı,

   • Ergin olup olmadığı,

   • Velayet-vesayet altında olup olmadığı,

   • e-Devlette cep telefonu bilgisi bulunup bulunmadığı;

 

•  İşlem tarihi ile taşınma tarihi arasındaki sürenin 20 iş gününü aşıp aşmadığı,

•  Bildirime konu adreste kayıtlı kişi bulunup bulunmadığı,

•  İşlemi gerçekleştiren kişi, aile ferleri için de adres değişikliği bildiriminde bulunuyorsa anne-baba-eş-çocuk-bekâr ergin kardeş olma kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığı, adrese kaydedilecek aile fertlerinin işlem anında hâlihazırda aynı adreste kayıtlı olup olmadıkları;

•  Bildirime konu adresin bildirime uygunluk durumu

 (Mesken/inşaat, kamu/özel, müstakil/konut/ofis/işyeri/yurt/cezaevi vb.)

işlem esnasında sistem tarafından kontrol edilmektedir.

 

Yasalarla ilgili bu kurallara ilave olarak, işlem güvenliği bakımından, çeşitli tedbirler ve işlem kısıtları uygulanmaktadır. Fikir vermesi bakımından:

• Deneme-yanılma yoluyla adres bildiriminde bulunulmasının önlenmesi için işlem esnasında adres seçme basamağında kısıtlama, devam halinde e-Devlet’ten adres bildirimi yapabilme konusunda hesabın kilitlenmesi,

• Sık adres değişikliğinin önlenmesi bakımından, bir yıl içinde yapılabilecek adres değişikliği ve muvafakat verme işlemlerinde kota uygulaması,

• e-Devlet’ten adres bildirimlerinde, kişinin mevcut adresi ve bildirime konu adresin aynı il sınırı içinde olma zorunluluğu,

• Olağan işlem sayıları dikkate alınarak, her bir ilçe için e-Devlet’ten gerçekleştirilebilecek işlem sayılarına günlük kota uygulanması sayılabilir.

 

Sonuçolarak, nüfus personeli tarafından özellikle incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken bir durum varsa, mağduriyet yaşanmaması bakımından, e-Devlet sizi ilçe nüfus müdürlüğüne yönlendirecektir.

Ben kimlerin adres bilgisini alabilirim? Benim adres bilgilerimi kim alabilir?

Yerleşim yeri adresi ve diğer adres bilgilerinin verilmesi kişinin rızasına bağlıdır.

 

Bir kişinin adres bilgisini kendisi, aynı konutu paylaşan (yani aynı adreste kayıtlı olan) bulunan, eş ve ergin çocukları ya da bu konuda yetki verdiği vekili alabilir.

 

Bunun dışında kimse kimsenin adres bilgisini alamaz.

 

Kişiler, kendilerinin ve ergin olmayan çocuklarının yerleşim yeri belgelerini, e-Devlet’ten sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.

 

E-Devlet kapısı üzerinden alınan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınmış diğer belgelerle aynı hukuki değere sahiptir.;

Adres bilgileri hangi kurum ve kuruluşlarla paylaşılabilir?

Yerleşim yeri ve diğer adres bilgileri,
•  Bakanlıkça belirlenen adrese dayalı kamu hizmeti sunan kuruluşlar,
•  sayılı Kanun çerçevesinde faaliyette bulunan sigorta ve emeklilik şirketleri,
•  sayılı Kanun çerçevesinde faaliyette bulunan bankalar ve Risk Merkezi
•  sayılı Kanunun 73’üncü maddesinin son fıkrası uyarınca bilgi paylaşımı amacıyla kurulmuş şirketler,
•  sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri ile paylaşılabilir.

Adres işlemlerinde e-Devlet’ten nasıl faydalanabilirim?

•Adres Değişikliği Bildirimi (Boş Konuta)
Bu hizmeti kullanarak, boş konuta yerleşim yeri adres bildiriminde funduszeue.infoğer Adres bildiriminizi yapabilirsiniz.

•Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturma İçin / Muvafakatlı)
Bu hizmeti kullanarak, birlikte oturma gerekçesiyle adres bildiriminde bulunabilirsiniz.

•Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme
Bu hizmeti kullanarak, adresinize kaydolacak kişinin adres bildirimine izin verebilirsiniz.

•Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi Sorgulama
Bu hizmeti kullanarak, Aynı hanede ikamet eden kişi belgesi sorgulama yapabilirsiniz.

•Aynı Hanede İkamet Eden Kişi Belgesi Doğrulama
Bu hizmeti kullanarak, Aynı hanede ikamet eden kişi belgesi doğrulama yapabilirsiniz.

•Diğer Adres Silme
Bu hizmeti kullanarak, yazlık, kışlık, yurt gibi diğer adres kaydınızı silebilirsiniz.

•Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama
Bu hizmeti kullanarak, yıllar içerisinde gerçekleşen adres kayıtlarınıza tarihçeli olarak erişebilir ve belgeleyebilirsiniz.

•Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi Doğrulama
Bu hizmeti kullanarak, Tarihçeli Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgenizi doğrulayabilirsiniz.

•Yerleşim Yeri (İkametgâh) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama
Bu hizmeti kullanarak, mevcut yerleşim yeri ve varsa diğer adres kaydınızı belgelendirebilir, ıslak imza ve mühre gerek kalmaksızın resmi işlemlerinizde kullanabilirsiniz.

•Yerleşim Yeri (İkametgâh) ve Diğer Adres Belgesi Doğrulama
Bu hizmeti kullanarak, Yerleşim Yeri (İkametgâh) ve Diğer Adres Belgenizi doğrulayabilirsiniz.

•NVİ Adres Bilgilerim
Bu hizmeti kullanarak, adres kaydınızın mevcut olup olmadığını ve mevcutsa kayıtlı bulunduğunuz adres bilgisine erişebilirsiniz.
Adres değişikliği bildirimi işlemleri için:

•TURKCELL İletişim Hizmetleri A.Ş. ya da Türk Telekom Genel Müdürlüğü operatörleri tarafından sağlanan mobil imza,

•Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısından edinilmiş geçerli ve nitelikli bir elektronik sertifika,

•e-Devlet Kapısında kayıtlı cep telefonu ile SMS doğrulama yöntemlerden birini kullanabilirsiniz.

Adres bildiriminde kimlere idari para cezası uygulanır? Ceza tutarı nedir?

Adres bildirimine ilişkin idari para cezaları sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 68’inci maddesinin c bendiyle düzenlenmiştir.

sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50’nci maddesine göre, adres değişikliği bildirimi, 20 iş günü içerisinde yapılmalıdır.

•Süresi içerisinde adres değişikliğini bildirmeyenlere ,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
•Gerçeğe aykırı adres bildiriminde bulunanlara ,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden adres sorgulanabilir mi?

Kişilerin yerleşim yeri ve diğer adres bilgilerinin sistemde kayıtlı olup olmadığı funduszeue.info web adresinden sorgulanabilir.

Muhtarlıklara adres bildirme yükümlülüğü var mıdır?

sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunda yapılan değişiklikler ile birlikte adreslerin muhtarlıklara bildirilmesi yükümlülüğü kaldırılmıştır.

İkamet iznine sahip yabancılar adres değişikliği bildirimini nereye yapabilirler?

İkamet iznine sahip yabancılar yerleşim yeri adreslerine ilişkin değişiklikleri nüfus müdürlüğüne veya il göç idaresi müdürlüklerine yirmi iş günü içinde bildirmekle yükümlüdürler.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar adres değişikliği bildiriminde nasıl bulunabilir?

Adres bildiriminde bulunacak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın adres bildirimlerini bulundukları yerin konsolosluğuna yapması gerekmektedir.

Adres bileşenlerinde değişiklik yapılması sonucu adres değiştiğinde, güncel adres ve değişiklikler nereden öğrenilebilir?

Cadde, sokak, bulvar, meydan, küme evler, bina ve bağımsız bölümler (Hane) ile ilgili değişiklikler ve güncellemeler yetkili idareler (belediye, özel İdare ) tarafından yapılmaktadır.

Adres bileşenlerinde yetkili idarelerin güncelleme yapması durumunda güncel adres nüfus müdürlüklerinin adres modülünde görülmektedir. Nüfus müdürlükleri adres bileşenlerinde değişiklik yapma yetkisine sahip değildir.

Adres bileşenlerinde meydana gelen değişikliklerin kişilerce bildirim yükümlülüğü var mıdır?

Adres bileşenlerinde meydana gelen değişiklikler hususunda kişilerin bildirimde bulunma sorumluluğu yoktur. Bu değişiklikler belediyelerce, belediye sınırları dışında kalan yerlerde ise il özel idarelerince en geç değişikliği takip eden on iş günü içinde, elektronik ortamda ulusal adres veri tabanına işlenir.

Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi Nereden Alınabilir?

Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi ilçe nüfus müdürlükleri, Kimlik Paylaşımı Sistemine bağlanan muhtarlıklar veya funduszeue.info’den temin edilebilir.

UAVT parolalarını nereden ve nasıl alabiliriz?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne resmi yazı ile başvuru sonrası aşağıdaki adımlar gerçekleştirilir:

 

MAKS’a geçmiş yetkili idareler Yapı belgeleri ve Numarataj işlemleri için funduszeue.info adresine, henüz MAKS’a geçmemiş yetkili idareler Numarataj işlemleri için funduszeue.info adresine, Yapı belgeleri işlemleri için funduszeue.info adresine tıklayarak sisteme giriş sayfası açmalıdır.

 

Yeni tanımlanan kullanıcıların ilk şifrelerini belirlemek üzere açılacak olan sayfada “Kullanıcı Adı”kısmına T.C. kimlik numarasını yazarak ve “Parola”kısmını boş geçerek “Parolamı Unuttum”butonuna basması gerekir. Bu adımlar gerçekleştirildikten sonra sistemi kullanacak personelin gerçek kullanıcı olup olmadığını doğrulamak amacıyla hazırlanmış olan ve kişiye özel nüfus bilgilerinin sorulduğu ekran karşısına gelecektir. Kullanıcıların kendisine sorulan sorulara doğru cevap vermesi gerekmektedir. Bu bilgileri doldurduktan sonra kişi kendisine bir şifre belirleyerek, belirlediği şifreyi yapı belgeleri ve numarataj işlemlerinde sadece kendisinin kullanması gerekli olup yapılan işlemlerden tamamen kendisi sorumludur.
 
ÖNEMLİ NOT:Sistem adımlarındaki “Kullanıcı Adı” olarak ifade edilen alan kişinin sadece Kimlik Numarasınıiçermektedir. Kullanıcı bu alana sadece Kimlik Numarasını girmeli isim, soy isim vb. herhangi bir bilgi yazmamalıdır.
 

PAROLAYI UNUTMA:Kullanıcıların parolalarını unutmaları halinde, “Parolamı Unuttum”butonuna basıldıktan sonra çıkan ekranda “Kullanıcı Adı” kısmına T.C. kimlik numarasını girdiktenve görsel doğrulama alanına ekranda görüntülenen karakterleri yazdıktan sonra “Gönder”butonuna tıklanmalıdır. Tüm bu adımlar gerçekleştirildikten sonra sistemi kullanacak personelin gerçek kullanıcı olup olmadığını doğrulamak amacıyla hazırlanmış olan ve kişiye özel nüfus bilgilerinin sorulduğu ekran karşınıza gelecektir. Kullanıcıların kendisine sorulan sorulara doğru cevap vermesi gerekmektedir. Kullanıcı, bahsi geçen sorulara 3(üç) defa hatalı cevap vermesi durumunda yeni parola oluşturma hakkını bir gün süreyle kaybedecektir.Sorulara hatasız olarak cevap verilerek doğruluğu kontrol edildikten sonra aynı ekranın sol alt köşesinde yer alan “Doğrula”butonu tıklanmalıdır. Daha sonra kullanıcı yeni açılan Parola Güncelleme sayfasındaki “Şifre”kısmına oluşturmak istediği şifreyi yazmalı sonrasında ise alt satırda bulunan “Şifre Tekrar” alanına gelerek yazdığı şifreyi doğrulamalıdır. Kullanıcı yeni oluşturmak istediği şifreyi ve şifre tekrarı işlemini başarı ile tamamlamış ise ekranda “Parola Güncellenmiştir.” uyarısı gelecek ve şifre oluşturma işlemi başarı ile tamamlanmış olacaktır.”
Adres Kayıt Sistemine göre en son il, ilçe, belde, istatistik bilgileri hangi kurumdan alınır?

sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 8 inci maddesinin (f) bendi gereğince bu istatistikî bilgiler, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca yayınlanmaktadır.

Türkiye Adres Değişikliği Nedeniyle İkamet Tezkeresi

Türkiye’de herhangi bir kurum/şirkette çalışmak, buna bağlı olarak oturma izni almak, belirli bir süre sonra ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancıların takip etmesi gereken prosedürler, hazırlaması gereken evraklar bulunmaktadır. Çoğu zaman uzun, çetrefilli ve yorucu olan bu sürecin Türkiye’yi iyi tanımayan ve Türkçe’yi iyi konuşup anlamayan yabancılar ve sözkonusu yabancıları bünyelerinde çalıştırmak isteyen Türk işverenler açısından ne denli zor olduğunun farkındayız.

Vize Merkezi Yabancılar Departmanı olarak, deneyimli uzmanlarımızla sizlere bu süreçlerde yardımcı olmak istiyoruz.

Vize Merkezi uzmanları, birlikte çalışmayı arzu ettiğiniz yabancılara Türkiye’de sorunsuz ikamet edip, çalışabilmeleri için ilgili Bakanlık ve kurumlara yapılması gereken resmi başvurular, bu başvurular esnasında sunulması gereken evraklar, gerçekleştirilmesi gereken işlemler ve takip edilmesi gereken aşamalar hususunda danışmanlık hizmeti vermektedir.

Aşağıda, Türkiye’de Oturma İzni alabilmek için takip edilmesi gereken süreçler ve hazırlanması gereken evraklar hususunda özet ve ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Çalışma izni ve vatandaşlık kazanma konularına ilişkin bilgiler ise diğer sekmelerde yer almaktadır.

Oturma İzni başvurunuzun etkin bir şekilde yapılarak, olumlu şekilde neticelenmesi için sizleri Vize Merkezi Yabancılar Departmanı'na bekliyoruz.

İkamet Adres Değişikliği Nedeniyle İkamet Tezkeresi İçin Gerekli Evraklar

  • İkamet Beyanname Formu
  • Pasaport aslı
  • Pasaportun fotokopisi (Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
  • Şahsın tezkeresinin aslı ve işlem görmüş tüm sayfaların fotokopisi
  • Adres degişikliğini belirtir dilekçe

Adres Değişikliği İ&#;in Gerekli Evraklar

Adres değişikliği herkesin en azından bir kere yapmak durumunda kaldığı işlemlerden biridir. Günlük hayatta “ikametgâh değişikliği” de denilen adres değişikliği, en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Adres değişikliği için gerekli evraklar ve izlenmesi gereken yollar konusunda detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

İkametgâh Nedir?

Adres değişikliği için gerekli belgeler konusuna geçmeden önce ikametgahın ne anlama geldiği üzerinde durmak gerekir. İkametgâh, kişilerin devamlı olarak oturdukları yeri veya konutu ifade etmek için kullanılan terimdir. Gerçek kişiler açısından yapılan bu tanım tüzel kişiler için ise şirketin faaliyetlerinin yürütüldüğü genel merkezin bulunduğu adres olarak açıklanabilir. Hukuken ülkemizde hem gerçek kişilerin hem de tüzel kişilerin ikametgahları bulunabilir.

Adres Değişikliği Nedir?

Taşınma nedeniyle ikametgahın değişmesi durumunda adres değişikliği yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Adres değişikliği bildirimi resmî kurumlardan yapılacak tebligatların kişilere ulaştırılması, seçim zamanlarında seçmen listelerinin güncel şekilde hazırlanması gibi birçok resmi işlemin uygun şekilde gerçekleştirilebilmesinin yanı sıra eğitim, sağlık, güvenlik gibi hizmetlerin planlanması açısından da önem taşır. Adres değişikliği bildirimi hem yurt içinde hem de yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları açısından bir zorunluluk olup ayrıca ülkemizde yaşayan yabancıların da yerine getirmesi gereken bir işlemdir.

Adres değişikliği DASK adres kodu açısından da önem taşımaktadır. Devlet tarafından zorunlu tutulan DASK zorunlu deprem sigortası yapılırken konutların kimlik numarası gibi işlev gören DASK adres koduna ihtiyaç duyulur. DASK adres kodu her konut için ayrıdır. Dolayısıyla yeni bir adrese taşınıldığında DASK adres kodunun tekrar sorgulanması gerekir.

Adres Değişikliği İçin Nereye Başvurulur?

Adres değişikliği bildirimi, adres değişikliği için istenen belgelerle birlikte Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan nüfus müdürlüklerinde yapılır. Ayrıca adrese dayalı hizmet sunan kuruluşlara başvurulması durumunda bu kurumlar da adres değişikliği bildirimlerini almaktadırlar. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise yaşadıkları ülkede bulunan Türk temsilciliklerine adreslerini bildirebilirler.

E-Devlet Sistemi Üzerinden Adres Değişikliği Bildirimi Yapılması

Adres değişikliği bildirimi yukarıda sayılan yetkili kurumların yanı sıra e-devlet sistemi üzerinden de gerçekleştirilebilir. E-imza, mobil imza veya SMS doğrulaması ile gerçekleştirilebilen e-devlet üzerinden adres değişikliği bildirimini yapabilmek için bazı şartların sağlanması gereklidir. Adres bildiriminde bulunacak kişi ile ilgili olarak aranan kriterler şu şekilde sıralanabilir:
●Türk vatandaşı olması.
●Reşit olması (18 yaşını doldurmuş olması).
●Velayet veya vesayet altında olmaması.
●İletişim için e-devlet sistemi üzerinde kayıtlı bir cep telefonu numarası bulunması.

Yukarıda sayılan koşulları sağlayan kişiler e-devlet sistemi üzerinde aşağıdaki adımları izleyerek adres değişikliği bildiriminde bulunabilirler:
●Şifre ile e-devlet sistemine giriş yapılır ve funduszeue.info adresine ulaşılır.
●Adres değişikliği sayfasında ilk olarak kim için bildirimde bulunulacağı seçilir. Bu konuda “Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım” ve “Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım” seçeneklerinden biri işaretlenerek işleme devam edilir.
●Sayfadaki yönlendirmeler takip edilerek taşınma tarihi ve adres bildiriminde bulunacak kişiler gibi bilgiler doldurulur.
●Sonraki sayfada yeni adres bilgileri istenecektir. Bu noktada yeni yerleşim yerinin açık adresinin net ve hatasız şekilde girilmesi önemlidir. Sayfada çıkan “Adres bul” sekmesine tıklandığında adres seçim ekranı açılır. Bu ekran üzerinden adres seçimi yapılabilir.
●Yeni adres bilgileri sisteme girildikten sonra elektronik imza, mobil imza veya SMS ile doğrulama seçeneklerinden biri tercih edilmelidir. İşlemin tamamlanması için bildirim yapılırken bu seçim dikkate alınacaktır.

Yukarıda sayılan adımları takip ederek e-devlet sistemi üzerinden adres değişikliği bildirimi gerçekleştirilebilir. Sistem tarafından hata uyarısı verilmesi durumu yaşanırsa aşağıdaki durumlardan biri veya birkaç tanesi söz konusu olabilir:
●Taşınma süresinin üzerinden 20 gün geçtikten sonra sisteme bildirim yapılması.
●Verilen adresin ikametgâh için uygun olmaması (İnşa halinde olması, kamuya ait mülk olması, vb.
durumlar).
●Adres değişikliği bildirimi yapılmak istenen kişiler arasında akrabalık ilişkisi olmaması.

Ülkemizde sıklıkla yaşanan bir durum da akrabalık ilişkisi olmasa dahi başkalarının yanında ikamet etme durumudur. Bu durum özellikle üniversitede öğrenim gören öğrenciler açısından oldukça yaygındır. Memleketinden ayrılarak üniversite öğrenimi için başka şehre giden öğrenciler orada tanıdıklarının yanında ikamet etmeyi tercih edebilmektedir. Bu durumda da adres değişikliği bildirimi e-devlet üzerinden 2 aşamalı şekilde gerçekleştirilebilir:
●Öncelikle adreste ikamet eden kişi “Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme” sayfasına girerek yanında ikamet edecek olan kişinin kimlik bilgilerini girmeli ve yine e-imza, mobil imza veya SMS yoluyla doğrulamada bulunmalıdır.
●Sonrasında adres değişikliği bildirimi yapacak kişi “Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturma İçin/Muvafakatlı) sayfasına girerek muvafakat ve adres bilgisini seçmeli, sonrasında doğrulama işlemini gerçekleştirmelidir.

Adres Değişikliği İçin Belgeler

“Adres değişikliği için ne gerekli?” konusu sıklıkla merak edilir. İkametgâh değişikliği için belgeler hazırlanarak nüfus müdürlüklerine başvurulmalıdır. Nüfus müdürlükleri randevu sistemi ile çalıştıkları için öncesinde ALO aranarak veya funduszeue.info adresi üzerinden randevu alınmalıdır. Randevu tarihinde nüfus müdürlüğüne giderken yeni evin adresini gösteren aşağıdaki belgelerden bir tanesinin hazırlanması yeterli olacaktır:
●Fatura
●Abonelik sözleşmesi
●Kira sözleşmesi
Yeni adresine taşınıp resmi kurumlara gerekli bildirimleri yaptıktan sonra Evim Sigortası paketiyle yeni evini risklere karşı güvence altına alabilirsin.

Adres Değişikliği Kaç Gün içinde Bildirilmeli?

Adres değişikliği taşınma tarihinden itibaren en geç 20 iş günü içerisinde bildirilmelidir. Bu sürenin aşılması durumunda TL idari para cezasıyla karşı karşıya kalınır. Adres beyanının gerçeğe aykırı şekilde yapılması halinde ise TL idari para cezası uygulanır. Bu cezalar yılı için geçerli olup her yıl değişiklik gösterir.

Yabancıların Adres Değişikliği için Gerekli Evraklar

Yabancılar da Türk vatandaşları gibi adres değişikliği bildiriminde bulunmalıdır. Süreçle ilgili uyulması gereken süreler ve gerekli olan evraklar aynı olmakla birlikte yabancıların ek olarak ikamet izin belgelerini ve pasaportlarını da yanlarında bulundurmaları gerekir.

Yabancıların yurt dışındaki konsolosluklardan ikamet izni almaları halinde ülkeye giriş yaptıktan sonra 20 iş günü içinde adres bildiriminde bulunmaları gerekir. Ülke içindeyken ikamet izni alanlar için ise bu süre izni aldıkları tarihten itibaren başlar.

AXA Sigorta olarak yeni adresinde kendini güvende hissedebilmen için Konut Sigortası başta olmak üzere birçok sigorta paketiyle yanındayız!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası