kedilerde ameliyatsız kalça çıkığı tedavisi / Kedi Ve Köpeklerde Kemik Kırıkları - Ada Veteriner Polikliniği

Kedilerde Ameliyatsız Kalça Çıkığı Tedavisi

kedilerde ameliyatsız kalça çıkığı tedavisi

Kedilerde çıkık eklemler nasıl tedavi edilir?

Kediler için ağrılı geçen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan eklem çıkığı, iki ya da daha fazla kemiğin birleştiği nokta bozulduğunda veya hasar gördüğünde ortaya çıkar. Herhangi bir eklemde ortaya çıksa da, genel olarak kedilerin bacaklarında ya da kuyruğunda meydana gelir ve travma ya da fiziksel bir sakatlıktan kaynaklanır. Eğer kedinizde çıkık eklem varsa, doğru teşhis ve tedavi için onu veteriner hekime götürmeniz ve muayene ettirmeniz gerekir. Veteriner hekiminiz ise, çıkığın boyutunu değerlendirmek için testler yapacak ve kedinizin hareket etmesini yeniden sağlamak için tedaviye başlayacaktır. Peki bunların dışında kedilerde çıkık eklemler nasıl tedavi edilir? İşte detaylar&#;

İçindekiler

Birinci Yöntem

Çıkığın İşaretlerini Tespit Etmek

-Bir eklemi hareket ettirememek çıkığın en önemli işaretlerinden biridir. Bir eklem yerinden çıktığı zaman, hareketi sağlayan kaslar, tendonlar ve bağlar yerinden oynar ve işlevlerini kaybeder. Bunun dışında çıkıklar her zaman tüm hareketi engellemez. Örneğin kediniz topallayabilir ya da normal ağırlığını taşımaktan kaçınabilir. Ayakta durmaktan, yürümekten, zıplamaktan veya merdiven çıkmaktan çekinebilir. Bazı zamanlarda da çıkık eklemindeki kaslar, uzvun kıvrılmasına ya da doğal olmayan bir konuma gelmesine yol açar.

-Kedinizdeki hastalık belirtilerini tespit etmek adına kedinizin vücudunu sürekli olarak gözlemleyin. Şişlik ya da anormalliklerin dışında kedilerde yaygın olarak görülen çıkan eklemleri de kontrol etmelisiniz. Bunlar diz eklemleri, kalça eklemleri, omuz eklemleri, dirsek eklemleri ve kuyruk eklemleridir.

-Kediniz hareket etmekte zorlanıyorsa ve eklemlerden biri anormalse, kedinizin bir ağrısı olup olmadığını öğrenmeye çalışın. Kediler genellikle ağrılarını gizlemede usta oldukları için bunu fark etmeniz biraz zor olabilir. Eğer kediniz halsizse, alışılmadık bir şekilde fazla sesliyse ya da ona dokunduğunuzda kötü bir tepki veriyorsa, kedinizin acı çekme ihtimali oldukça yüksektir. Öte yandan acı çeken bir kedinin bunu saklaması da normaldir. Kedinizi evin içerisinde uzun bir süredir görmediyseniz ve bu alışılmadık bir durumsa, iyi olup olmadığından emin olmak adına kedinizi bulmaya vakit ayırmalısınız. Her ne kadar sakin ve arkadaş canlısı bir kediniz de olsa, acı çektiğinde sizi ısırabilir. Bu nedenle ona yaklaşırken ya da tutarken dikkat etmeniz gerekmektedir.

-Geçmişte yerinden çıkmış bir eklemin, çıkık esnasında kaslara ve bağlara yapılabilecek hasardan dolayı, tekrar çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Bu parçalar bir kez hasar gördüğünde, eklemin uzun süreli sağlığı da tehlikeye girer. Bunun yanı sıra kediniz belirli çıkıklar için cerrahi bir tedavi gördüyse, daha fazla çıkık için bir endişeye yol açmaz. Örnek verecek olursak; kedinizin kalça çıkığı için protezi varsa, ek bir çıkık olması muhtemel değildir. Bunun dışında kalıcı sertlik ya da eklemin hareketliliği ile alakalı sorunları olabilir.

İkinci Yöntem

Veteriner Hekim Teşhisi Alma

-Çıkık, bir kedi için ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle kedinizi en yakın sürede veteriner hekime götürmelisiniz. Eğer kendi veteriner kliniğiniz kapalıyken kedinizde bir çıkık belirtisi fark ederseniz, kedinizi acil veteriner hastanesine götürmek daha iyi bir fikir olacaktır. Sonuçta tedaviden önce kedinin saatlerce acı çekmesini kimse istemez. Kedilerde çıkık eklemler, acil bir durumdur ve tedaviyi geciktirdiğiniz takdirde yaralarının düzelme olasılıklarını azaltırsınız.

-Veteriner hekiminiz kedinizin durumunu, hangi semptomları olduğunu ve ne zaman başladığını size soracaktır. Daha sonra da eklemi çeşitli manevralarla manipüle ederek muayene etmeye çalışacaktır. Bu işlem kedinizin ağrıya tepki vermesine neden olacaktır. Hatta veteriner hekiminiz yerinde olmayan kemiklerin birbirine sürtünen seslerini duyabilir. Veteriner hekiminiz kedinizin durumunu değerlendirirken ve eklemlerini manipüle ederken, kedinizin sakin kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak yaralanma çok ciddiyse ve başka travmalar da söz konusu ise, kediniz ile aynı ortamda bulunmanız doğru değildir.

-Veteriner hekiminiz bir çıkık ya da kırıktan endişe ediyorsa, muhtemelen bir röntgen isteyecektir. Bu sayede kedinizin vücudunda neler olup bittiği ortaya çıkacaktır. Röntgen, çoğu çıkığın teşhisini doğrulamak için bazen tek yol olur. Ancak bazı çıkıkların röntgende tam olarak seçilmesi mümkün olmamaktadır. Böyle durumlarda veteriner hekiminiz tomografi isteyebilir.

Üçüncü Yöntem

Çıkık Eklem Tedavisi

-Birçok çıkıkta, kedinin kemiklerinin yeniden eklem içine yerleştirilmesi gerekebilir. Bu işlemden sonra kedi iyileşirken, kemikleri yerinde tutmak için bölge bir sargı ile hareketsiz hale getirilir. Bu işlemler kapalı redüksiyon ya da açık redüksiyon olarak adlandırılan cerrahi işlemlerdir. Bu cerrahi işlemlerin her ikisinde de kedinizin anestezi altına olması gerekir.

-Yukarıdakilerin aksine hemen yerine konamayan belirli çıkık türleri vardır. Kalça çıkığı olan kedilerin, eklemlerini onarmak adına sık sık ameliyat olması gerekir. Bu ameliyat, eklemdeki caput femorisin (uyluk kemiğinin kalçaya oturan kısmı) değiştirilmesini sağlar ve iyileşmesi yaklaşık 1 hafta sürer. Kalça displazisi gibi kronik çıkıklarda cerrahi iyi bir seçenektir.

-Kedinizin kemiklerinin yerine yerleştirmek için bir prosedürden geçmesinin ya da eklemini onarmak için bir ameliyat olmasının ardından, birkaç hafta kedinize bakım yapmanız gerekmektedir. Kedinize düzenli olarak ağrı kesici ilaçlar ya da antibiyotikler vermenizi gerektiren durumlar olacaktır. Aynı zamanda kedinizin hareketlerini de kısıtlamanız gerekecektir. Eğer kedinizin kemikleri uygun yerlerine yeniden yerleştirildiyse, kaslar ve bağlar kendilerini onarırken, bölgeyi birkaç hafta bandajlı ve hareketsiz tutmalısınız. Eğer kediniz ameliyat olmuşsa, yaralı eklemi hareketsiz tutmak için kedinizi birkaç hafta kafesinde tutmalısınız. Eklem çıkıkları oldukça kötüyse, düzelmesi için birden fazla ameliyat gerektirebilir.

-Çıkıkları olan kedilerin eklemlerinde osteoartrit gelişme riski oldukça yüksek olduğu için, bunu önleyen takviyeleri kullanmalısınız. Bu takviyelere omega-3 yağ asitleri, glukozamin ve kondroitin dahildir. Tabii ki kedinize bu takviyeleri vermeden önce, mutlaka veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız.

-Çıkık problemi yaşamış bir kediniz varsa kilo kontrolünü de sağlamanız çok önemlidir. Kedinizin iskelet sistemi eklem çıkıklarına yatkınsa çıkıkların nüks etme ihtimali yüksektir ve fazla kilo, eklemler üzerine yapılan baskıyı arttırdığı için iyileşme süreci olumsuz etkilenmektedir. Bunun yanında çıkık olan bir kedide osteoartritin gelişme riski de olduğundan dolayı kilo kontrolü kedinizin daha az ağrı duymasını sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Ağrı
  • Uzvunu tutmak ya da sürüklemek
  • Sınırlı ya da anormal hareket
  • Topallama
  • Hassasiyet
  • Şişme
  • Etkilenen eklem çevresindeki kas kütlesinde azalma
  • Bükülmüş uzuv
  • Deforme eklem
  • Ayak parmağını hissetmeme
  • Saklanmak
  • Büyük bir yükseklikten düşme
  • Otomobil çarpması
  • Bir insan tarafından basılmak
  • Bir insan tarafından çekilen kuyruk ya da uzuv
  • Başka bir hayvan ile kavga etmek
  • Kapıya kapatılmış bir vücut parçasına sahip olmak (kuyruk gibi)
  • Kalça displazisi gibi konjenital bozukluk
  • Bacağına ağırlık vermeyi reddetme
  • Ağlamak ya da ulumak
  • İrkilme
  • Tıslama ya da ısırma
  • İştah azalması
  • Görünür deformite ya da açık yara
  • Gözlü görülür morarma ya da şişlik
  • Cinsel isteksizlik

Çoğunlukla kalça eklemi tam işlevini geri kazanacak ve daha fazla tedavi gerektirmeyecektir. Bunun yanı sıra bazı kediler çıkıktan aylar ya da yıllar sonra sert veya artritik kalça geliştirebilir ve bu nedenle ek tedavi gerektirebilir.

Topallama 24 saat içerisinde kendi kendine düzelmeyeceği için derhal kedinizi veterinere götürmelisiniz.

Uzuv kullanılmaya devam edildiği sürece, burkulma, şişme ya da ağrı geçmez. Kediniz evde dinlenebileceği bir kafes ya da küçük bir alanla sınırlandığı sürece, yaralı uzuv daha kısa sürede iyileşecektir. Dinlenme evde sıkı bir şekilde ilerlediği takdirde iyileşme en az iki hafta sürer.

Çoğu kedi kırık bir bacak ya da çıkık eklem üzerinde yürüyemez.

funduszeue.info 

Kalça kırıklarının kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görüldüğünü belirterek müdahalede ilk 24 saatin önemine dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Turhan Özler, "İlk 24 saat içinde yapılan müdahaleler hastanın ameliyat sonrası dönemdeki 5 yıllık yaşam süresini uzatıyor" dedi

 

Dünya nüfusu yaşlandıkça, sağlıktaki gelişmelere paralel olarak insan ömrü de uzuyor. Yaşlılıkta ileri yaş kanserlerinin yanı sıra travmalara bağlı gelişen kalça kırıkları da sıkça görülüyor. Kalça kırıklarının kadınlarda menopoz sonrası, erkeklerde ise daha çok düşmeye bağlı görüldüğünü ifade eden Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Turhan Özler, kalça kırıkları, alınması gereken önlemler ve tedavi yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

"Oturdukları Yerden Kalkarken Bile Kırılabilir"

Bu kırıkların kemiklerin zayıflamasına paralel olarak kişi oturduğu yerden kalkarken bile görülebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Turhan Özler, "Bunun en önemli sebebi yaşlılığa bağlı görülen kemik erimeleri. D vitamini eksiklikleri, böbrek yetmezlikleri gibi hastalıklar nedeniyle ise bu kırıklar yaşamı tehdit eden kırıklara dönüşebiliyor. Kalça kırıkları, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülüyor. Bunun sebebi de menopoz sonrası kemik yoğunluğundaki azalma. Bu dönemde özellikle kemiğin içyapısında zayıflama oluyor. Kemiğin dış kabuğu inceliyor. Böylece basit travmalarla kırıklar meydana geliyor” diye konuştu. 

 

"20'li Yaşlara Kadar Kalsiyumu Depolamalısınız"

Bu kişilerin menopoza sağlıklı girmeleri tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Turhan Özler, "Bu hastaların menopoza sağlıklı girmeleri ve kemik yoğunluklarının iyi olması gerekiyor. Bunun için de şu anda okullarda süt kampanyaları oluyor. Bunu çok doğru buluyorum. Çünkü, kemiklerimize mineralleri gelişim çağının sonuna kadar depolayabiliyoruz. 24 yaşına kadar iskelet yapısının geliştiğini düşünürsek 20'li yaşlarınıza kadar alabildiğiniz kadar, ihtiyaç olan kalsiyum ve mineralleri almanız lazım. Geç yaşlarda alınacak fazla kalsiyum vücutta depolanamıyor. Bu nedenle yatırımı gençlikte yapmak ve aktif bir hayat sürmek şart" ifadelerini kullandı.

 

 

"Ameliyatın Zamanlaması Büyük Önem Taşıyor"

Kalça kırığı yaşayan kişilerin büyük çoğunluğunda aynı zamanda kalp, böbrek, diyabet gibi yan hastalıkların da bulunabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Turhan Özler, müdahalede ilk 24 saatin hayati önemi hakkında şunları söyledi:

"Beraberinde birçok hastalığı da barındırdıkları için bu hastalarda kırıklardan sonra ölüm riski yükseliyor. Bunun nedeni hastalar hareketsiz kaldıklarında mevcut hastalıkları çoğalıyor. Özellikle akciğer ve solunum zorlukları artıyor. Bu nedenle ilk 24 saat içinde yapılan müdahalelerde hastanın ameliyat sonrası dönemde 5 yıllık yaşam beklentilerinin uzadığı yönünde. Yaşlı kişilerde ise yaşamda kalma ihtimalini yükseltmek açısından ilk 24 saat içerisinde yapılacak bu ameliyatlar çok önemli. Şu anda teknolojinin ilerlemesine paralel olarak biz her yaşta hastayı tedavi ediyoruz. Benim yaşında ameliyat olan bir hastam vardı. Dolayısıyla hastanın kaç yaşında bu kırığı geçirdiği önemli ancak beraberinde hangi hastalıkları olduğu da önemli. Hastalar uzun süre yatınca kasları zayıflıyor ve yatak yaraları açılıyor. Bir an önce ameliyat edilip bu hastalar ayağa kaldırılmalı."

 

Kırık Yürümeyi Engelliyorsa Cerrahi Şart!

Bacağın üst kısmında yürümeyi engelleyecek kırıklarda mutlaka ameliyat gerektiğini söyleyen Özler, "Eğer yürümeyi engelleyecek bir kalça kırığı gelişmişse, yani hastanın bacağını leğen kemiğine bağlayıcı noktada kırıklar olmuşsa bu bölgedeki kırıkların mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekiyor. Ancak leğen kemiğinin kendisine ait ufak tefek kırıklarda yatak istirahatı ile iyileşme söz konusu olur.  Ameliyat sonrasında da hastaları bir an önce ayağa kaldırmayı hedefliyoruz " dedi.

 

"Teknolojiye Paralel İlerlemeler Kaydettik"

Ortopedide teknolojiye paralel olarak çok ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Turhan Özler, "Daha öncesinde bu hastalar ameliyat sonrası bile aylarca ayaklarının üzerine basamıyorken şu anda yaptığımız ameliyatlar ile hastayı ertesi günü yürütüyoruz. Hasta ertesi gün kendisi kalkıp tuvaletine gidebiliyor. Ameliyatın öncesi ve sonrası birbirinden çok farklı oluyor. Bu hastaları tekrar yaşama döndürüyoruz. Diyelim ki kalça kırığı sonrası bir protez ameliyatı yaptık. Hasta ertesi gün rahatlıkla yürür ve hafta içerisinde de bir yakınına ziyarete gidecek hale gelebilir. Üzerinden bir 6 ay geçtikten sonra da o kişinin ameliyat olup olmadığını anlayamazsınız. Müdahale edilmez ise hasta bir kenarda oturan ve sürekli bakım isteyen bir kişi haline gelir. Dolayısıyla hareket hayat, hayat harekettir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Odada Mutlaka Küçük Bir Işık Olmalı

Yaşlı insanların kazalarla karşılaşmasını önleyici küçük tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Turhan Özler, "Yaşlı insanların uyuduğu odada küçük bir ışık yanmalı. Bu insanlar gece karanlıkta lavaboya kalktıklarında baş dönmeleri olabiliyor. Kalktıklarında yatağın kenarında bir müddet oturmalılar. Ayağa kalkıp başları dönüyor mu, kontrol etmeliler. Ayrıca, düşmeleri önlemek için evin içinde parça halılar bulundurmamak gerekiyor. Tuvaletlerin kenarında da mutlaka tutamaç olmalı" uyarısında bulundu.

Basın Yansımaları: funduszeue.info 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.