ortaokul mezunu ehliyet alabilir mi 2019 / İlkokul 5'inci sınıftan terk olanlara ehliyet müjdesi - TGRT Haber

Ortaokul Mezunu Ehliyet Alabilir Mi 2019

ortaokul mezunu ehliyet alabilir mi 2019

Diploması olmayan ehliyet alabilir mi? Diploma olmadan ehliyet alınır mı? diplomasız ehliyet nasıl alınır?

").addClass("theiaStickySidebar").append(funduszeue.infoen()),funduszeue.info(funduszeue.infoSidebar)}funduszeue.infoBottom=parseInt(funduszeue.info("margin-bottom")),funduszeue.infogTop=parseInt(funduszeue.info("padding-top")),funduszeue.infogBottom=parseInt(funduszeue.info("padding-bottom"));var a,s,n,d=funduszeue.info().top,c=funduszeue.infoeight();function p(){funduszeue.infocrollTop=0,funduszeue.info({"min-height":"1px"}),funduszeue.info({position:"static",width:"",transform:"none"})}funduszeue.info("padding-top",1),funduszeue.info("padding-bottom",1),d-=funduszeue.info().top,c=funduszeue.infoeight()-c-d,0==d?(funduszeue.info("padding-top",0),funduszeue.infoSidebarPaddingTop=0):funduszeue.infoSidebarPaddingTop=1,0==c?(funduszeue.info("padding-bottom",0),funduszeue.infoSidebarPaddingBottom=0):funduszeue.infoSidebarPaddingBottom=1,funduszeue.infousScrollTop=null,funduszeue.infocrollTop=0,p(),funduszeue.infoll=function(e){if(funduszeue.info(":visible"))if(i("body").width()

Ehliyette lise mezunu olmak şart mı?

İçindekiler:

  1. Ehliyette lise mezunu olmak şart mı?
  2. Ortaokul diploması ile ehliyet alınır mı?
  3. Ehliyet nasıl alinir ?
  4. Diplomasız ehliyet nasıl alinir ?
  5. Lise diploması olmadan üniversite sınavına girilir mi?
  6. Lise diploması ne işe yarar?
  7. İlkokul mezunları ehliyet alabilir mi?
  8. Sınavsız ehliyet alınır mı?
  9. ehliyet ücreti ne kadar?
  10. Ilkokul diploması olmayan ehliyet alabilir mi?
  11. Diplomasız üniversiteye kayıt olur mu?
  12. Açık öğretim lisesi kaç kredi ile üniversite sınavına girilir?
  13. Lise diploması ile polis olunur mu?
  14. Lise diploması ne zaman verilir ?
  15. Ehliyet hangi okul mezunlarına veriliyor ?
  16. Parayla ehliyet ne kadar?

Ehliyette lise mezunu olmak şart mı?

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Maddesi gereğince ehliyetalabilmek için en az ilkokul seviyesinde mezuniyetinizin olması şarttır. Açık bir şekilde okuryazar olduğunu kanıtlayabilen herkes ehliyetsahibi olabilmektedir. Yani ehliyetalabilmek için lisediplomasına sahip olmanız aranan şartlardan biri değildir.

Ortaokul diploması ile ehliyet alınır mı?

İlköğretim ve ortaöğretim mezunları ehliyetalabilir milise mezunu olma şartı var ? Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin maddesine İlkokul veya diğer bir deyişle ilköğretim mezunları yılında ehliyetalabilmektedirler.

Ehliyet nasıl alinir ?

EHLİYET BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?
  1. Kimlik Belgesi.
  2. Sürücü Sağlık Raporu.
  3. Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  4. 2 adet biyometrik fotoğraf.
  5. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
  6. Adli Sicil Belgesi.
  7. Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi.
Hicri 27 funduszeue.info

Diplomasız ehliyet nasıl alinir ?

Diplomasıolmayan kişilerin ehliyetalması mümkün değildir. Sürücü belgesi almakiçin en azından ilkokul mezunu olma şartı aranır. Yeni sistem göz önünde bulundurulduğunda 4. sınıfı bitirdiğini belgeleyen vatandaşlar da ehliyetalabilir.

Lise diploması olmadan üniversite sınavına girilir mi?

Yani YKS'ye girebilmek için ya Açık Lise, AÖL son sınıf öğrencisi olmanız ya da mezun olmanız gerekmektedir. Son sınıfta okuyup, YKS'ye girip kazansanız bile mezun olmadan üniversiteyegiremezsiniz.

Lise diploması ne işe yarar?

Lisemezunlarının çalışabileceği meslek alanları oldukça geniştir. Bunlar arasında itfaiyecilikten kamu kurumu personeli olmaya kadar daha birçok çeşitte olanak vardır. Lisemezunları sosyal hizmetler bölümleri, bekçilik veya bankalar gibi alanlarda da iş bulabilirler.

İlkokul mezunları ehliyet alabilir mi?

Sürücü adayının eğitim durumu en az ilkokuldüzeyinde olmalıdır. Ehliyetalmak için lise mezunuolmak şart mı? sorusu için, ilkokuldanmezun olmanın yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Lise mezunubir sürücü adayı ile ehliyetalma şartları açısından ilkokul mezunudüzeyinde bir sürücü arasında hiçbir fark yoktur.

Sınavsız ehliyet alınır mı?

Fakat böyle bir yöntem ile kesinlikle ehliyetalamazsınız. Bu tür sınavsız ehliyetnasıl alınıryöntemlerine başvurmak Türk Ceza Kanuna göre suç teşkil etmektedir.

ehliyet ücreti ne kadar?

EhliyetMaliyet Giderleri A1 Sınıfı ehliyetalmak isteyen bir aday sürücü kursuna ,88 TL ödemesi gerekiyor. Bunun dışında gireceği ehliyetsınavı için ,04 TL ve harçlar için ,27 TL ödemesi gerekiyor. Toplamda ise A1 sınıfı ehliyetin maliyeti ,19 TL'dir.

Ilkokul diploması olmayan ehliyet alabilir mi?

Sürücü adayının eğitim durumu en az ilkokuldüzeyinde olmalıdır. Ehliyetalmak için lise mezunu olmak şart ? sorusu için, ilkokuldanmezun olmanın yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Lise mezunu bir sürücü adayı ile ehliyetalma şartları açısından ilkokulmezunu düzeyinde bir sürücü arasında hiçbir fark yoktur.

Diplomasız üniversiteye kayıt olur mu?

MEZUN OLAMAYAN ÜNİVERSİTEYENASIL KAYITYAPTIRACAK? Bir yükseköğretim programına kayıthakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtlarıyapılacak.

Açık öğretim lisesi kaç kredi ile üniversite sınavına girilir?

Dönem (genellikle temmuz bazen ağustos ayındaki sınavlardır) sınavgününe kadar 18 yaşına girmiş veya 18 yaşından büyük olanla; en az krediyesahip olmak ve en az 6. Dönemde olmak ( ve 3. Dönem sınavlarında + 30 +30 +30= kreditoplayabilirler). Ayrıca bütün ortak(zorunlu) derslerini vermeleri gerekir.

Lise diploması ile polis olunur mu?

PMYO'lar kadın ve erkek adaylar için sınav düzenler. Sınava katılım şartları arasında üniversite sınavına girmiş olmak ve TYT sınavından belirtilen yeterli puanı almış olmak gerekiyor. Bu şartı sağlayan lisemezunları PolisMeslek Yüksekokullarına başvuru yaparak polisolma sürecini başlatabiliyorlar.

Lise diploması ne zaman verilir ?

Bakanlık tarafından okullarda bugüne özel bir karne etkinliği yapılmadı ancak talep edenlere basılı karne, başarı belgeleri ve mezuniyet diploması2 Temmuz'dan itibaren okul müdürlüklerince verilebilecek.

Ehliyet hangi okul mezunlarına veriliyor ?

İlkokul mezunu, ortaokul mezunu vatandaşlar tereddütsüz başvuruda bulunabilir, ilkokul bitirmemiş olanlarda 4 sınıfı bitirmiş olma şartı ile müracaatlarını gerçekleştirebilirler.

Parayla ehliyet ne kadar?

Toplamda ise A sınıfı ehliyetin maliyeti ,85 TL'dir. B Sınıfı ehliyetalmak isteyen bir aday sürücü kursuna ,54 TL ödemesi gerekiyor. Bunun dışında gireceği ehliyetsınavı için ,04 TL ve harçlar için TL ödemesi gerekiyor. Toplamda ise B sınıfı ehliyetin maliyeti ,58 TL'dir.

İlkokul 5&#;inci sınıftan terk olanlara ehliyet müjdesi

İki yıl önce ilkokul mezunlarının ehliyet alabilmelerinin önünü açan torba yasanın ardından şimdi de MEB, geçmişte ilkokul 5. sınıftan terk olan kişilerin ehliyet alabileceğini açıkladı. 81 il valiliğine ve Emniyet'e bir yazı gönderen Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, kanunda “en az ortaokulu veya sekiz yıllık temel eğitimi bitirmiş olmaları” şeklindeki ifadenin yılında “Öğrenim durumu itibariyle en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmaları” olarak değiştirildiğini böylelikle ilkokul seviyesinde eğitim görenlerin sürücü sertifikası sonrası sürücü belgesi almaları yönünde düzenleme getirildiğini anlattı. Küçük, dördüncü sınıf bitirenlerin ilkokul düzeyinde eğitim görmüş olduklarını, beşinci sınıftan ayrılmış veya beşinci sınıf için açık ortaokula kayıt yaptırmış olanların ilkokul mezunu sayılacağını kaydetti.
Gökhan KAYA/TÜRKİYE GAZETESİ

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sıkça Sorulan Sorular

Açık Öğretim Lisesi ile ilgili SSS

  • Açık Öğretim Lisesi ile ilgili her türlü haber, duyuru, kayıt ve sınav tarihleri, ders kitapları hakkındaki bilgilere nereden ulaşabilirim?

    Açık Öğretim Lisesi funduszeue.info  web sayfası üzerinden ulaşılabilir.

  • Üniversite başvurularında hangi kodları kullanmalıyım?

    Üniversite başvurularında Açık Öğretim Lisesinin kodlarını kullanmalısınız.

  • Üniversite sınavlarına nereden başvuru yapabilirim?

    Mezun olmuş ve diplomasını almış öğrenciler ÖSYM tarafından yetkilendirilmiş herhangi bir orta öğretim kurumundan başvuru yapabilirler.

  • Geçici Mezuniyet Belgesi (Çıkma Belgesi) ile Üniversiteye kayıt yaptırabilir miyim?

    Geçici Mezuniyet Belgesi ile Üniversiteye kayıt yaptırabilirsiniz. Bu belgelerin 6 ay geçerlilik süresi vardır.

  • Açık Öğretim lisesinde okuyorum. Üniversiteye başvurabilir miyim?

    Açık Öğretim Lisesine kayıtlı mezun olabilecek her öğrenci üniversite sınavlarına başvurabilir.

  • Diplomam, Halk Eğitimi Merkezi tarafından Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne geri gönderilmiş. Diplomamı almak için ne yapmalıyım?

    Açık Öğretim Lisesinden yılından önce mezun olmuş ve diplomasını süresi içersinde alamayıp Açık Öğretim Lisesine iade edilen öğrencilere ait söz konusu diplomalar şahsen veya posta ile Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne başvurularak teslim alınabilir.

    Şahsen başvurularda diplomayı öğrencinin yerine bir başkası alacaksa, alacak kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.

     

    Posta ile başvurularda diplomanın gönderilmesi istenilen Halk Eğitimi Merkezi belirtilmek kaydıyla istenen diploma ilgili merkeze gönderilmektedir.

  • Diplomamı kaybettim, ne yapmalıyım?

    Öğrencilerimizin Açık Öğretim Lisesinden almış oldukları diplomayı kaybetmeleri halinde bir dilekçe yazarak Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne faksla, posta yoluyla veya Halk Eğitimi Merkezlerine şahsen başvurmaları gerekmektedir. Söz konusu bu belge öğrencinin dışında bir başkası tarafından alınacaksa noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.

  • Çıkma Belgesini kaybettim, ne yapmalıyım?

    Açık Öğretim Lisesi diplomasını alabilmeniz için, daha önce almış olduğunuz çıkma belgesinin aslını geri vermeniz gerekiyor. Almış olduğunuz çıkma belgesini kaybettiyseniz, bir dilekçe ile Açık Öğretim Lisesine veya kayıtlı olduğunuz okul müdürlüğüne (şahsen veya noterden vekil tayin edilen kişinin) başvurarak diplomanızı alabilirsiniz.

  • Diplomamı nasıl ve nereden alabilirim?

    Dönem sonunda mezun olan Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin diplomaları sınava girilen tarihten yaklaşık ay sonra koordinatör Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine gönderilmektedir. İlinizdeki Koordinatör Halk Eğitimi Merkezinin neresi olduğunu AÖL internet sayfasından kısmından görebilirsiniz.

     

    Şayet öğrencimiz Açık Öğretim Lisesinden Çıkma Belgesi almışsa Çıkma Belgesinin aslı ile başvurması gerekmektedir. Diplomayı öğrenci yerine bir başkası alacak ise bu kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir. Vekilin Noterden alınan vekâlet ve yukarda belirtilen öğrencinin getirmesi gereken evraklardan biri ile başvurması gerekmektedir.

  • Mezun oldum. Geçici Mezuniyet Belgesini nasıl alabilirim?

    Mezun olan öğrenciler geçici mezuniyet belgelerini bağlı oldukları Halk Eğitimi Merkezlerinden alabilirler.

  • Açık Öğretim Lisesini kaç dönemde bitirebilirim?

    Açık Öğretim Lisesine; kayıtlı öğrenciler toplam 8 (sekiz) dönemde gerekli krediyi tamamlamak kaydıyla mezun olabilirler.

  • Toplam kaç kredi ile mezun olabiliyorum?

    Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için en az kredi alınması gerekir.

  • Sınav soru/sonuçlarına nasıl itiraz edebilirim?

    Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 5 (beş) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 10 (on) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir.

    İtirazlar için öncelikle, Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin;

    1 - T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ankara-Beşevler,

    2- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Ankara-Merkez,

    3- Türkiye Halk Bankası A.Ş. Ankara-Küçükesat

    şubelerinden herhangi birine "Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile sınav itiraz ücreti yatırılarak, örneği verilen dilekçe doldurulduktan sonra banka dekontu ile birlikte aşağıda yazılı adrese gönderilmesi gerekmektedir. Banka dekontu, T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, imzası ve adresi olmayan dilekçeler, faksla yapılan veya süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmamaktadır.

    Dilekçe ve dekontun gönderileceği adres:

    Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü

    Konya Yolu Üzeri (Gazi Hastanesi Karşısı)

     

    Teknikokullar / ANKARA

  • Sınav sonuçlarımı nasıl öğrenebilirim?

    Sınav sonuçlarınızı sisteme kullanıcı adınız ve şifreniz ile girip sınav sonuçları kısmından öğrenebilirsiniz. Ayrıca öğrenci sayfanızda "Öğrenci Genel Bilgileri" altında yer alan "Dönem Dersleri" kısmından da önceden girdiğiniz bütün sınav sonuçlarınızı görebilirsiniz. Ayrıca (MEBİM)  Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi " 0 " ( 0 MEB) danışma hattını arayarak da sınav sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.

  • Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları etkiler mi?

    Hayır. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez. Diğer bir ifade ile yanlış cevaplar doğru cevapları götürmez.

  • Sınav günü yanıma hangi belgeleri almalıyım?

    Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı, Açık Öğretim Lisesi Sınava Giriş Belgesi, Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı (ya da eşdeğer bir kimlik kartı) sınava giren öğrencilerin yanında olmalıdır. Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı ve Sınava Giriş Belgesi yanında bulunmayan öğrencilerimiz geçerli bir kimlik kartıyla (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) salon yoklama listelerinde isimleri olmaları halinde sınava alınacaklardır. Sınav günü yanınızda kurşun kalem ve silgi bulundurmayı unutmayınız.

     

    NOT: Size verilen cevap kâğıdının adınıza düzenlenmiş olmasına dikkat ediniz.

  • Sınava gireceğim yeri nasıl tespit edebilirim?

    Sisteme öğrenci numarası ve şifresi ile girilerek çalışma takviminde belirtilen sürelerde sınav giriş yeri seçilir. Her sınav öncesi öğrenci sınav giriş yerini değiştirebilir. Özellikle taşınma, askerlik, terhis vb. nedenlerle adresin değiştiği durumlarda sınav merkezinin değiştirilmesi gerekmektedir. Sınav merkezini değiştirmeyen öğrenci bir önceki seçtiği sınav merkezinde sınava girmeye devam eder.

  • Muaf olduğum dersin kredisini alabilir miyim?

    Muaf olunan dersin kredisi alınmaz. Bu derslerin kredisi seçmeli dersleri ile tamamlanabilir. Öğrenci isterse muaf olduğu dersi tekrar seçebilir. Başarır ise kredisini alır.

  • Her dönem kaç kredilik ders seçebilirim?

    Öğrencilerimiz her dönem sınavı için 35 kredilik ders seçebilirler. Sistem sizi uyarıncaya kadar ders seçiniz.

  • Ortak derslerin hepsini başarmak zorunda mıyım?

    Ortak derslerden Dil ve Anlatım/Türk Dili ve Edebiyatı dersi başarılması zorunlu derstir. Bu derslerden muaf olunamaz. Ancak bu dersin dışındaki ortak derslerden 3 kez sınava girip başarısız olsa dahi bu derslerden muaf olur.

  • Ortak dersleri nasıl seçebilirim?

    Kayıt yenileyen veya yeni kayıt olan öğrenciler sisteme girer ve kendi derslerini kendileri seçer. Dersleri seçilmeyen öğrenci sınava giremez.

  • Sistemde ortak dersler var. Bu dersler nedir?

    Açık Öğretim Lisesinde alınması gereken zorunlu derslerdir.

  • Askerliğimi erteleyebilir miyim?

    Açık Öğretim Lisesi öğrencileri Askerlik Kanunun ilgili maddesine göre askerliklerini erteleyebilmektedirler. 

  • Öğrenci belgesine ihtiyacım var. Nasıl temin edebilirim?

    Kayıtlı olduğunuz Halk Eğitimi Merkezine başvurarak öğrenci belgesi alabilirsiniz.

  • Kalfalık ve ustalık belgem var. Kültür derslerinden muaf olabilir miyim?

    Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler herhangi bir dersten muaf olamazlar.

  • Hatalı yatırdığım ücretin iadesini alabilir miyim?

    Millî Eğitim Bakanlığı hesabına yatırılan ücretler Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edilmektedir. Açık Öğretim Okulları öğrencilerimizin sehven yatırmış olduğu ücretler, herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın MEB Döner Sermaye İşletmesi tarafından ilgililerin hesabına aktarılmaktadır. Açık Öğretim Okulları öğrencilerimiz hangi bankaya para yatırmış olurlarsa olsunlar, iadeler yalnızca T.C. Ziraat Bankasının merkezi ödeme sistemi aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. İade işlemi gerçekleştiğinde, Açık Öğretim Okulları öğrencilerimizin ücret yatırırken girmiş olduğu cep telefonu numarasına bilgilendirme mesajı gönderilmektedir. Bu nedenle öğrencilerimizin ücret yatırırken geçerli ve güncel bir cep telefonu numarası bildirmesi zorunludur.

  • Yeni kayıt yaptırdım. Hemen arkasından kayıt yenileme yaptıracak mıyım?

    Örneğin 1. Döneminde yeni kayıt yaptıran öğrenciler,  bu dönemi takip eden dönemlerde kayıt yenilemek zorundadır.

  • Yeni kayıt yaptırdım. Öğrencilik durumum ''Ön kayıt öğrencisi'' olarak gözüküyor. Bu ne anlama gelmektedir?

    Okul tarafından alınan kayıtlar, öğrencinin bilgileri sisteme aktarılıncaya kadar ön kayıt olarak gözükür. Tasdiknameli gelen öğrencilerin tasdiknamesindeki veriler sisteme okul tarafından aktarılır ve öğrenci Aktif öğrenci yapılır. Ortaokul diplomalı veya lise diplomalı öğrencilerin belgeleri tamam ise bunlarda sistemde aktif öğrenci yapılır.

  • Açık Öğretim Lisesine nerede kayıt yaptırabilirim?

    Açık Öğretim Lisesine Halk Eğitimi Merkezlerinde kayıt yaptırabilirsiniz.

     

     

  • Kimlik bilgilerimde değişiklik olduğunda ne yapmalıyım?

    Kayıtlı olduğunuz Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde kayıt yenileme dönemlerinde kimlik bilgilerinizi güncelletebilirsiniz.

  • Şifremi unuttum. Ne yapmalıyım?

    Kayıtlı olduğunuz okul/kurum müdürlüğünden veya Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi'ni (MEBİM 0 ) telefon ile arayarak yeniden şifre almanız gerekiyor. 

Açık Öğretim Ortaokulu ile ilgili SSS

  • Açık Öğretim Ortaokulu ile ilgili her türlü haber, duyuru, kayıt ve sınav tarihleri, ders kitapları hakkındaki bilgilere nereden ulaşabilirim?

    Açık Öğretim Ortaokulunun funduszeue.info  web sayfası üzerinden ulaşılabilir.

  • Mezun oldum tamamlama belgemi nereden alabilirim?

    Açık Öğretim Ortaokulundan mezun olan öğrenciler tamamlama belgelerini dönem sınavlarından sonra, dosyasının bulunduğu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerinden ve e-Devlet sisteminden alabilirler.

  • Kayıt yenileme işlemi nasıl yapılır?

    Kayıt Yenileme için bankalara sınav katılım bedelini yatıran öğrencilerimizin kaydı, ücret yatırılan günün ertesinde(tatil günlerinde ücret yatıranların kayıt yenilemesi ilk iş gününde) Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce otomatik olarak yenilenerek AKTİF hale getirilecek, dersler de otomatik olarak sistem tarafından atanacaktır. Bu nedenle öğrencimizin kayıt ücretini yatırdıktan sonra kayıt yenileme işlemi için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne başvuru yapmasına gerek yoktur. Sisteminde kayıtlı olduğu halde T.C Kimlik Numarası olmayan eski kayıtlı öğrencilerimizin sınav ücreti yatırmadan önce halk eğitimi merkezi müdürlüklerine başvurarak T.C Kimlik Numaralarını güncellemeleri gerekmektedir. 

  • Ders seçme işlemi nasıl yapılır?

    İlk kayıt olan ve kayıt yenileten öğrenci bir üst sınıftan en fazla dört ders seçebilecektir. Ders seçimi yapılmadığı takdirde Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce yapılacaktır. 

  • Adres ve sınav merkezimi değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?

    En yakın Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne giderek adres ve sınav merkezi bilginizi değiştirebilirsiniz. 

  • Kimlik bilgilerimde değişiklik oldu ne yapmalıyım?

    En yakın Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne başvurarak kimlik bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. Açık Öğretim Ortaokulu Bilgi İşlem Sisteminde kayıtlı T.C Kimlik Numarası olmayan öğrencilerimizin sınav ücreti yatırmadan önce halk eğitimi merkezi müdürlüklerine başvurarak T.C Kimlik Numaralarını güncellemeleri gerekmektedir. 

  • Açık Öğretim Ortaokulundan öğrenim belgesi(tasdikname) alarak ayrıldım. Tekrar kaldığım yerden eğitim öğretimime devam edebilir miyim?

    Açık Öğretim Ortaokulundan öğrenim belgesi alarak ayrılanlar, almış oldukları öğrenim belgelerinin asılları ile kayıt yenileme tarihlerinde, kendilerine en yakın Halk Eğitimi Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüklerine başvurarak tasdiknamedeki öğrenci numarasından kayıt yenileme yaptırabilirler. 

  • Kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgemin faydası var mıdır?

    sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi kanununa göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Eğitimi Merkezi (Çıraklık Eğitimi Merkezi) müdürlüklerince düzenlenmiş Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik belgesi olanlardan Açık Öğretim Ortaokuluna kayıt yaptıran öğrenciler, 6. sınıfının bütün derslerinden muaf sayılırlar. Varsa beşinci sınıf derslerini de alarak yedinci sınıftan itibaren Açık Öğretim Ortaokuluna devam ederler. 

  • Kimler ücret muafiyetinden yararlanabilir?

    a)Şehitlerin eş, çocuk, kardeş, anne veya babası,

    b)Gazilerin kendisi ile eş, çocuk, anne veya babası,

    c)Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlananlar ile İstiklâl Madalyası verilmiş olanlar,

    ç) sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında olanlar,

    d) Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda kalanlar,

    e)Tutuklu veya Hükümlü olanlar

    f) Islah Evinde kalanlar,

    g) sayılı Aile Koruma ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu Kapsamında olanlar,

    h)% 40 ve üzeri engelli olanlar,

     

    i) İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurul Kararı olanlar. 

  • Sınavlarda hangi ünitelerden sorumluyuz?

    Dönem sınavına girilecek olan dersin bütün ünitelerinden sorumlu olunacaktır. 

  • Engelliyim, Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden nasıl yararlanabilirim?

    %40 ve üzerinde engelli olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgelendiren vatandaşlarımız Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden sınav bedeli ödemeden faydalanabilirler. Kayıt dönemlerinde okulumuza kayıt olan öğrencilerimiz, engellerini beyan ederler ve özürlerini belgelerler. Müdürlüğümüz, sınav dönemlerinde bu öğrencilerimizin daha rahat ortamda sınava alınmaları için gerekli düzenlemeleri yapar. Örneğin; ortopedik engelli öğrencilerimizin giriş katında sınava alınmaları gibi. Ayrıca; kayıt döneminden sonra süreli veya geçici bir özrü oluşan öğrencilerimiz Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğüne müracaat etmeleri halinde uygun ortamda sınava alınmaları sağlanır. 

  • Tutuklu/hükümlüyüm, Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden nasıl yararlanabilirim?

    Tutuklu veya hükümlüler, Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden yaralanabilirler. T.C. Adalet Bakanlığınca tüm cezaevi ve tutukevlerinde bir öğretmen görevlendirilmiştir. Cezaevi öğretmenleri bu öğrenciler adına öğrencilik işlemlerinin takibini yaparlar. Bu öğretmenler vasıtası ile adaylar Açık Öğretim Ortaokulunda okuyabilirler. Bu öğrencilerimizin sınavları bulundukları cezaevinde gerçekleştirilir. 

  • Açık Öğretim Ortaokuluna kaçıncı sınıftan başlayabilirim?

    Açık Öğretim Ortaokuluna kayıt işlemi için başvuran öğrencilerin daha önceki öğrenim seviyelerini gösteren ve okullarından/kurumlarından almış oldukları belgelerinin asıllarını sunmak şartıyla; Beş yıllık ilkokul mezunu olanlar 6. sınıftan, ilkokulların 4. sınıfında başarılı olup 5.sınıfa geçenler 5. sınıftan, Yetişkinler İkinci Kademe Eğitimi başarı belge tarihi tarihinden önce olanlar 6. sınıftan, tarihinden sonra olanlar 5.sınıftan, İlkokul mezunları ile İlköğretim Okulları ve Ortaokulların 5. Sınıfını başarı ile tamamlayanlardan Ustalık, Kalfalık, Usta Öğreticilik Belgesi olanlar 7.Sınıftan, Dışarıdan Bitirme Belgesi olanlar başarısız oldukları dersin bulunduğu ilk sınıftan, Tasdikname belgesi (Öğrenim Belgesi) olanlar ise intibak işlemi sonucuna göre, belirlenen sınıftan eğitimlerine devam ederler. 

  • Açık Öğretim Ortaokulu yeni kayıt, kayıt yenileme başvuruları ve sınavları hangi tarihlerde yapılmaktadır?

    Yeni kayıt, kayıt yenileme başvuru ve sınav tarihleri Açık Öğretim Ortaokulu Web Sayfasında bulunan iş takviminde yayınlanır. Kayıt tarihlerini kaçıranlar o dönemin sınavına kesinlikle alınmayacaktır. Ancak bir sonraki dönem sınavına kayıt yaptırdıkları takdirde kayıt yaptırdıkları dönemin sınavına alınırlar. 

  • Kayıt yenileme için ne yapılmalıdır?

     Kayıt yenilemek için kayıt tarihlerinde kılavuzda belirtilen bankalardan birine T.C. Kimlik Numarası ile sınav bedelinin yatırılması yeterlidir. Öğrencimizin bilgilerinde herhangi bir değişiklik varsa halk eğitimi merkezi müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Açık Öğretim Ortaokulu Bilgi İşlem Sisteminde kayıtlı T.C Kimlik Numarası olmayan öğrencilerimizin sınav ücreti yatırmadan önce halk eğitimi merkezi müdürlüklerine başvurarak T.C Kimlik Numaralarını güncellemeleri gerekmektedir. 

  • Kimler kayıt yenileme işlemi yapmalıdır?

    Öğrenciler mezun oluncaya kadar açıklanan kayıt tarihlerinde her dönem kayıt yenileme işlemi yapmalıdır. Kayıt yenileme işlemi yapmayan öğrenciler dönem sınavlarına katılamazlar. 

  • İkinci Kademe Okur Yazarlık Belgesi Nereden Alınır?

    Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerinden alınır. 

  • Açık Öğretim Ortaokuluna başvurular ve kayıt yenilemeler nerelerden yapılır?

    Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine kayıt başvurusu yapılabilir.

  • Yeni kayıt için gerekli belgeler nelerdir?

    1. Öğrenim belgesinin aslı

    2. Fotoğraf

    3. Varsa Kalfalık, Ustalık Veya Usta Öğreticilik Belgesinin onaylı fotokopisi

    4. Varsa Özürlü Sağlık Kurul Raporunun onaylı fotokopisi

    5. Varsa Ücret Muafiyet Belgesinin onaylı fotokopisi

     

    6. Ad soyadı, doğum tarihi vb. değişiklik olması durumunda mahkeme kararının onaylı fotokopisi 

  • Kimler başvurabilir?

    Örgün Eğitim Kurumları için belirlenecek olan eğitim-öğretim yılı başlangıç tarihi itibarı ile 14 yaşını bitirip 15 yaşından gün alanlardan;

    a) İlkokul 4 üncü sınıfı tamamladığını belgelendirenler,

    b) Yetişkinler II nci kademe eğitimi başarı belgesi olanlar,

    c) Yetiştirici ve tamamlayıcı temel eğitim-B kurs belgesi olanlar,

    d) Ortaokul veya imam-hatip ortaokulunun 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarından ayrılanlar,

    e) Yurt dışında öğrenim görüp (a) ve (d) bentlerindeki durumlardan birine denkliğini yaptırmış olanlar başvurabilirler.

     

    Ancak; tutuklu-hükümlülerde, ıslah evinde kalanlarda, İl/İlçe Özel Eğitim Kurul Kararı ile Açık Öğretim Ortaokuluna yönlendirilenlerde ve Yurt Dışı Programlarına kayıt yaptıranlarda yaş şartı aranmaz. 

Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ile ilgili SSS

  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ile ilgili her türlü haber, duyuru, kayıt ve sınav tarihleri, ders kitapları hakkındaki bilgilere nereden ulaşabilirim?

    Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi funduszeue.info  web sayfası üzerinden ulaşılabilir.

  • Üniversite başvurularında hangi kodları kullanmalıyım?

    Üniversite başvurularında Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinin kodlarını kullanmalısınız. Yüz yüze eğitim aldığınız okul kodlarını yazar iseniz orta öğretim başarı puanlarınız değerlendirilemez. Buna lütfen dikkat ediniz.

  • Üniversite sınavlarına nereden başvuru yapabilirim?

    Mezun olmuş ve diplomasını almış öğrenciler herhangi bir orta öğretim kurumundan (liseden), mezun olamamış öğrenciler ise yüz yüze eğitim aldıkları okullardan üniversite sınavlarına kayıt başvuru yapabilirler.

  • Geçici Mezuniyet Belgesi ile Üniversiteye kayıt yaptırabilir miyim?

    Geçici Mezuniyet Belgesi ile üniversiteye kayıt yaptırabilirsiniz. Bu belgelerin 6 ay geçerlilik süresi vardır.

     

     

  • Diplomam, Halk Eğitimi Merkezi tarafından Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Müdürlüğüne geri gönderilmiş. Diplomamı almak için ne yapmalıyım?

    Mesleki Açık Öğretim Lisesinin İmam Hatip Bölümü'nden yılından önce mezun olmuş ve diplomasını süresi içerisinde alamayıp diplomaları okul müdürlüğüne geri iade edilen öğrenciler diplomalarını şahsen veya posta ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Müdürlüğüne başvurularak teslim alınabilir.

     

    Posta ile başvurularda diplomanın gönderilmesi istenilen Halk Eğitimi Merkezi belirtilmek kaydıyla istenen diploma ilgili merkeze gönderilmektedir.

  • Diplomamı kaybettim, ne yapmalıyım?

    Öğrencilerimizin Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinden almış oldukları diplomayı kaybetmeleri halinde bir dilekçe yazarak Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Müdürlüğüne veya yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğüne posta yoluyla veya şahsen başvurmaları gerekmektedir. Diploma kayıp belgesini öğrencinin adına bir başkası alınacaksa noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.

  • Çıkma Belgesini kaybettim, ne yapmalıyım?

    Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi diplomasını alabilmeniz için, daha önce almış olduğunuz çıkma belgesinin aslını geri vermeniz gerekiyor. Almış olduğunuz çıkma belgesini kaybettiyseniz, diplomanızı alabilmeniz için ilinizdeki koordinatör Halk Eğitimi Merkezine çıkma belgesi kayıp dilekçesi ile başvurarak diplomanızı alabilirsiniz.

  • Diplomamı nasıl ve nereden alabilirim?

    Dönem sonunda mezun olan Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin diplomaları sınava girilen tarihten yaklaşık ay sonra koordinatör Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine gönderilmektedir. İlinizdeki Koordinatör Halk Eğitimi Merkezinin neresi olduğunu Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinin internet sayfasından görebilirsiniz.

    Daha önce Çıkma Belgesi alan öğrenciler diplomasını almaya giderken Çıkma Belgesinin aslını götürmeleri gerekmektedir. Diplomayı öğrenci yerine bir başkası alacak ise bu kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir. Vekilin Noterden alınan vekâlet ilevarsa Çıkma Belgesinin aslını da götürmeleri gerekmektedir.

     

     

  • Mezun oldum. Mezuniyet yazısını nasıl alabilirim?

    Mezun olan öğrenciler mezuniyet yazısını kayıtlı oldukları yüz yüze kurumlarından ya da e-Devletten alabilirler.

  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesini kaç dönemde bitirebilirim?

    Öğrencilerimiz kayıt olduklarındaki öğrenim durumlarına göre Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde öğrenim görecekleri süreler değişiklik göstermektedir.   Öğrenciler yüz yüze eğitimin olduğu toplam 8 (sekiz) dönemde gerekli krediyi ve yüz yüze eğitimi tamamlamak kaydıyla mezun olabilirler.

  • Mezuniyet şartlarım nelerdir? Hangi durumda mezun olabilirim?

    Ortaokul diploması ve ara sınıftan gelerek tasdikname ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt olan öğrencilerin mezun olabilmeleri için; zorunlu dersinin kalmaması, başarılması gereken en az 90 alan kredisi ile birlikte toplamda krediyi alması, yüz yüze eğitimi ve gerekli dönem şartını tamamlaması durumunda mezun olabilir. Lise diploması ile gelenler ise 96 kredilik alan derslerinin tamamını alarak 90 kredisini başarması ve yüz yüze eğitimimi tamamlaması durumunda mezun olabilirler.

     

    İmam hatip liselerinin ara sınıflarından gelerek Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt yaptıran öğrencilerin, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinden mezun olabilmeleri için diğer şartları (kredi, dönem) taşısalar dahi Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde en az bir dönem sınava katılmaları gerekmektedir. Zorunlu dersleri olmasa dahi en az bir seçmeli dersten sınava girmeleri gerekmektedir.

  • Yüz yüze eğitimimi bitirdim. Neden mezun olamıyorum?

    Yüz yüze eğitimi bitirmek tek başına mezun olmak için yeterli değildir. Toplam döneminizin en az 8 (sekiz) olması, zorunlu ortak derslerinizin kalmaması ve öğrenim gördüğünüz alanın, mezuniyet için gerekli en az kredi miktarını almanız gerekiyor. Ayrıca kayıt için getirdiğiniz belgelerin ve yüz yüze eğitim aldığınız okul/kurumun düzenlemesi gereken belgelerin sisteme eksiksiz taranması gerekiyor. Belirtilen şartlardan eksik olan varsa mezuniyet işlemleriniz tamamlanamaz.

  • Sınav soru veya sonuçlarına nasıl itiraz edebilirim?

    Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 5 (beş) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 10 (on) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir.

    İtirazlar için öncelikle, Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin;

    1 - T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ankara-Beşevler,

    2- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Ankara-Merkez,

    3- Türkiye Halk Bankası A.Ş. Ankara-Küçükesat

    şubelerinden herhangi birine "Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile sınav itiraz ücreti yatırılarak, örneği verilen dilekçe doldurulduktan sonra banka dekontu ile birlikte aşağıda yazılı adrese gönderilmesi gerekmektedir.

     Banka dekontu, T.C. Kimlik Numarası, adı soyadı, imzası ve adresi olmayan dilekçeler, faksla yapılan veya süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmamaktadır.

    Dilekçe ve dekontun gönderileceği adres:

    Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü

    Konya Yolu Üzeri (Gazi Hastanesi Karşısı)

     

    Teknikokullar / ANKARA

  • Sınav sonuçlarımı nasıl öğrenebilirim?

    Sınav sonuçlarınızı; funduszeue.infornet sitemizde sınav sonuçlarının açıklandığı duyurusu yapıldıktan sonra, sisteme kullanıcı adınız ve şifreniz ile girip sınav sonuçları kısmından öğrenebilirsiniz. Ayrıca öğrenci sayfanızda "Öğrenci Genel Bilgileri" altında yer alan "Dönem Dersleri" kısmından da önceden girdiğiniz bütün sınav sonuçlarınızı görebilirsiniz. Ayrıca (MEBİM)  Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi " 0 " ( 0 MEB) danışma hattını arayarak da sınav sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.

  • Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları etkiler mi?

    Hayır. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez. Diğer bir ifade ile yanlış cevaplar doğru cevapları götürmez.

     

     

  • Sınav günü yanıma hangi belgeleri almalıyım?

    Sınava girecek öğrencinin yanında; sınava giriş belgesi, öğrenci kimlik kartı ve geçerli kimlik belgelerinden herhangi birinin (15 yaşından büyükler için mutlaka fotoğraf bulunduğu nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı, ehliyet veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport ) olması gerekir.

    Sınav günü yanınızda yumuşak uçlu kurşun kalem, kalemtıraş ve silgi bulundurmayı unutmayınız.

     

    NOT: Size verilen cevap kâğıdının adınıza düzenlenmiş olmasına dikkat ediniz.

  • Sınava gireceğim yeri nasıl seçebilirim?

    Sisteme öğrenci numarası ve şifresi ile girilerek çalışma takviminde belirtilen sürelerde sınav giriş yeri seçilir. Her dönem kayıt yenileme işlemini yapan öğrenci sisteme öğrenci numarası ve şifresi ile girerek iş takviminde belirtilen sürelerde ders seçme ve sınav yeri(merkezi) değişikliği yapabilir. Özellikle taşınma, askerlik, terhis vb. nedenlerle adresin değiştiği durumlarda sınav merkezinin mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Sınav merkezini değiştirmeyen öğrenci bir önceki seçtiği yerde sınava girmeye devam eder.

  • "Türk Dili ve Edebiyatı 1" dersini başaramadım. Bu dersi başaramadan devamı olan "Türk Dili ve Edebiyatı 2" dersini seçebilir miyim?

    Dönemi gelen ders alttaki dersler ile birlikte seçilebilir.

  • Kayıt olduğum dönem (Matematik 3, Coğrafya 4, Yabancı Dil 5 vb.) bazı dersler zorunlu derslerimin arasında gözükmüyordu. Kayıt yenilediğimde bu dersler zorunlu derslerimin arasında çıkmaya başladı. Bunun sebebi ne olabilir?

    Döneminden önce zorunlu dersler öğrencinin karşısına çıkmaz. Örneğin yeni kayıt yaptıran bir öğrencinin dönemi 1 ise bu öğrencinin karşısına Türk Dili ve Edebiyatı 1 dersi çıkar, öğrenci kayıt yenileyip 2 döneme başlayınca bu defa Türk Dili ve Edebiyatı 2 dersi de karşısına çıkar. Bu böyle 8 dönem oluncaya kadar devam eder. 8 dönem olan öğrencinin bütün dersleri karşısına çıkmıştır.

     

     

  • Her dönem kültür derslerini (Fizik, Kimya, Matematik gibi) seçmek zorunda mıyım?

    Evet, her dönem kayıt yeniledikten sonra sistemde ortak dersler kalmayıncaya kadar ve ortak veya seçmeli derslerden almanız gereken kredileri tamamlayıncaya kadar ders seçimi yapmak zorundasınız. Ders seçimi yapmaz iseniz sınavlara giremezsiniz.

     

     

  • Lise diploması ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt yaptırdım. Zorunlu derslerim kısmında ''alan'' dersleri diye bir takım dersler var. Bunlardan sorumlu muyum?

    Lise diploması ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler uzaktan eğitim ile verilen alan derslerinden (Fıkıh, Siyer, Temel Dini Bilgiler vb.) sorumludurlar. Bu öğrenciler lise diplomalı olsalar bile bu dersleri sistemden seçip sınavlarına girmek zorundadırlar. 

  • Daha önce lise de okumuştum. Lise okurken başardığım dersler Açık Öğretim İmam Lisesinde geçerli olur mu?

    Daha önce okuduğunuz lisedeki başardığınız bütün kültür dersleri, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde kredi olarak değerlendirilir. Eğer daha önce İmam Hatip Lisesinde eğitim alınmışsanız buradaki başardığınız meslek derslerinizin de kredisi eklenir ve bu derslerin okul tarafından muafiyeti yapılır.

     

     

  • Lise diploması ile kayıt yaptıran öğrenciler kültür derslerinden (Fizik, Kimya, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı vb.) sorumlu mudur?

    Lise diploması ile kayıt yaptıran öğrenciler kültür derslerinden sorumlu tutulmazlar. Ancak uzaktan eğitim alan derslerinden sorumludurlar. Bu öğrenciler yüz yüze eğitimlerini tamamladıkları zaman mezun olurlar.

  • İmam Hatip alanına kayıtlı bir öğrenciyim. Zorunlu dersler kısmında alan dersi olan dersler var. Bunlar nedir?

    İmam Hatip alanına kayıtlı öğrenciler alan derslerinin bir kısmını uzaktan eğitim ile alırlar, bu öğrenciler bu dersler için yüz yüze eğitime gitmezler. Bu derslerden aldıkları krediler alan kredilerine eklenir.

  • Muaf olduğum dersin kredisini alabilir miyim?

    Muaf olunan dersin kredisi alınmaz. Bu derslerin kredisi seçmeli dersleri ile tamamlanabilir. Öğrenci isterse muaf olduğu dersi tekrar seçebilir. Başarır ise kredisini alır.

  • Her dönem kaç kredilik ders seçebilirim?

    Ders seçimi yapmak için sisteme girildiğinde öğrencilik durumuna göre sistem farklı kredi miktarlarında ders seçme imkânı tanır. Sistemin izin verdiği maksimum kredi miktarı kadar ders seçimi yapabilirsiniz.

  • Ortak derslerin hepsini başarmak zorunda mıyım?

    Ortak derslerden Türk Dili ve Edebiyatı dersleri başarılması zorunlu derstir ve muaf olunamaz. Ancak bu dersin dışındaki ortak derslerden üç kez sınavına girilen ve başarısız olunan dersten muaf olunur.

  • Ortak dersleri nasıl seçebilirim?

    Kayıt yenileyen veya yeni kayıt olan öğrenciler Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi internet sayfasından "Sisteme Giriş/Öğrenci Girişi"  bölümünden Öğrenci Numarası ve Şifresi ile giriş yaparak kendi derslerini, sistemin izin verdiği maksimum kredi miktarında kendileri seçmelidir. Ders seçmeyen öğrenci sınava giremez. 

  • Sistemde ortak dersler var. Bu dersler nedir?

    Öğrencilerin uzaktan eğitim ile almaları gereken derslerdir. Bu dersler zorunlu dersler kısmında gösterilir.

  • Yeni kayıt yaptırdım. Hemen arkasından kayıt yenileme yaptıracak mıyım?

    Örneğin I. Döneminde yeni kayıt yaptıran öğrenciler, yılı I. Döneminde, yani aynı dönem için, kayıt yenileme yaptırmazlar. Ancak takip eden dönemlerde kayıt yenilemek zorundadırlar.

     

     

  • Daha önce bir liseden mezun oldum. Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt olabilir miyim?

    Daha önce bir lise bitiren (bu örgün eğitimde bir lise, Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesi de olabilir). Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt yaptırabilirler.

     

     

  • Yeni kayıt yaptırdım. Öğrencilik durumum ''Ön kayıt öğrencisi'' olarak gözüküyor. Bu ne anlama gelmektedir?

    Okulların aldığı kayıtlarda e okul tasdiknamesi olmayan öğrenciler sistemde "ön kayıt öğrencisi" olarak görülür. Tasdiknameli gelen öğrencilerin tasdiknamesindeki veriler sisteme merkez kullanıcılar tarafından aktarılır ve öğrenci aktif yapılır. Ortaokul diplomalı veya lise diplomalı öğrencilerin belgeleri tamam ise bunlar da yine merkez kullanıcıları tarafından sistemde aktif öğrenci yapılır. 

  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine nerede kayıt yaptırabilirim?

    Açık Öğretim İmam Lisesine bulunduğunuz il/ilçede yüz yüze eğitim vermekle yetkilendirilmiş Anadolu İmam Hatip Liselerine, kayıt dönemlerinde giderek, kayıt/kayıt yenileme işlemini yaptırabilirsiniz.

  • Yüz yüze eğitimi bitiren öğrenci "Yüz Yüze Eğitim İş ve İşlemleri Ücreti" öder mi?

    "Yüz Yüze Eğitim İş ve İşlemleri ücreti" yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden alınan bir ücrettir. Yüz yüze eğitime devam etmeyen öğrencilerden bu ücreti alınmaz. Ancak zorunlu ortak derslerden sınava girecek öğrenci kayıt yenileme ücretini yatırmak zorundadır.

  • Yüz yüze eğitim bir öğretim yılında kaç dönem verilir?

    Yüz yüze eğitim bir öğretim yılı 18'er haftadan 2 dönem olarak verilir.

  • Yazın, 3.Dönem Yüz yüze eğitim verilir mi?

    Eğitim öğretim yılı içerisinde, okulun fiziki şartların uygun olmayışı gibi çeşitli nedenlerle yapılamayan eğitim öğretim uygulamaları, yarıyıl ve yaz tatillerinde yoğunlaştırılmış eğitim yoluyla da yapılabilmektedir. Bunların dışında, söz konusu zamanlarda bir üst dönemin eğitim öğretiminin 3. dönem olarak yoğunlaştırılmış eğitim yoluyla yapılması mümkün bulunmamaktadır.

     

     

  • I. Dönem yüz yüze eğitime gidemedim, II. Dönem devam edebilir miyim?

    Yüz yüze eğitimde alınan dersler yıl içerisinde birbirini tamamlayan derslerdir. Örneğin: örgün eğitimdeki 9. sınıf Arapça dersi Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde Arapça 1 ve Arapça 2 dersi olarak okutulmaktadır. Öğrenci öncelikle Arapça 1 dersini sonraki dönemde ise Arapça 2 dersini almak zorundadır. Birinci dönem dersini almadan ikinci dönemin dersi alınamaz. Ancak; Birinci dönem dersini almış devamsızlık hariç başarısız olmuş öğrenciler 2. Dönemin dersini alabilirler. Birinci dönemde herhangi bir dersten devamsızlıktan başarısız olanlar aynı dersin ikinci dönemdeki devamını alamazlar.

  • Kayıt olduğumuz dönemde 8 kişi ile yüz yüze eğitime devam ediyorduk şimdi sayımız düştü. Önümüzdeki dönemlerde yüz yüze eğitime devam edebilir miyiz?

    Eğitime başlanırken 8 kişilik grubun oluşması beklenir. Sekiz kişi ile başlayan öğrenci sayısındaki ilerideki zamanlarda düşme eğitimin devamına engel teşkil etmez.

  • Yüz yüze eğitim ile alınacak dersler nasıl seçilir?

    Yüz yüze eğitim ile alınması gereken dersler, öğrencinin dönemine uygun olarak, bu eğitimin alınacağı okul tarafından seçilir. Öğrenci her dönem verilen dersleri okula devam ederek alır.

  • Yüz yüze eğitim ne zaman başlar?

    Yüze yüze eğitim; bir ders için kayıtlı en az sekiz kişiden oluşan grup ile birlikte örgün eğitimin başladığı hafta/hafta sonu başlar.

  • Yüz yüze eğitim nedir?

    Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıt olan öğrencilerin, öğretim programında yer alan yüz yüze alan ortak dersleri ile yüz yüze seçmeli alan derslerinin örgün eğitim veren imam hatip liselerinde devam ederek aldıkları eğitime denir.

  • Askerliğimi erteleyebilir miyim?

    Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde kayıtlı öğrenciler sayılı Asker Alma Kanununa göre askerliklerini erteleyebilirler. Askerlik erteleme belgesini (EK - C2) e-devlet üzerinden veya kayıtlı oldukları yüz yüze eğittim okul/kurumlarından alabilirler.

  • Öğrenci belgesine ihtiyacım var. Nasıl temin edebilirim?

    E-devlet üzerinden veya kayıtlı olduğunuz yüz yüze eğitim kurumuna başvurarak öğrenci belgesi alabilirsiniz.

  • Dosyası merkezde arşivlenen öğrencilerin belgeleri nasıl gönderilecektir?

    Öğrencilerin arşivde bulunan bütün belgeleri arşivde elektronik ortama aktarıldığından istenmediği sürece belge gönderilmesi yapılmayacaktır.

     

     

  • Yüz yüze eğitimini bitiren öğrencilerin belgeleri ve dosyaları Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde nasıl gönderilir?

    Öğrencilerin bütün belgeleri elektronik ortama aktarılacağından, özellikle istenmediği sürece herhangi bir belge gönderilmeyecektir.

  • Hatalı yatırdığım ücretin iadesini alabilir miyim?

    Yeni kayıt veya kayıt yenileme ücreti yatırdığı halde bu ücret ile herhangi bir işlem yaptırmayanların bu döneme ait kayıt ücreti, öğrencilerin herhangi bir başvurusu alınmadan ilgili dönemin tüm işlemleri tamamlandıktan sonra öğrencilerin T.C. kimlik numaralarına Ziraat Bankalarında iade işlemi yapılmaktadır. Öğrencilerin bu işlem için dilekçe vermelerine hesap numarası göndermelerine gerek yoktur. İşlem yaptırmadıkları sınav için o sınav sonuçları açıklandıktan sonra Ziraat Bankası şubelerinden herhangi birine giderek T.C. kimlik numaralarını ibraz edip ücretlerinin iade edilip edilmediğini öğrenebilirler (Sınav itiraz ücreti diye yatırılan ücretlerin geri iadesi yapılmamaktadır). 

     

     

  • Kimlik bilgilerimde değişiklik olduğunda ne yapmalıyım?

     Kayıtlı olduğunuz okul/kurumda, kayıt yenileme dönemlerinde kimlik bilgilerinizi güncelletmelisiniz.  

  • Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde devam mecburiyeti var mı?

    Yüz yüze eğitim ile alınması gereken alan/dal derslerinde devam mecburiyeti vardır. Öğrenciler bu derslere okulun/kurumun belirlediği plan çerçevesinde hafta sonu veya akşamları devam etmek zorundadır.

  • Şifremi unuttum. Ne yapmalıyım?

    Kayıtlı olduğunuz okul/kurum müdürlüğünden veya Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi'ni (MEBİM 0 ) telefon ile arayarak yeniden şifre almanız gerekiyor. 

Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile ilgili SSS

  • Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile ilgili her türlü haber, duyuru, kayıt ve sınav tarihleri, ders kitapları hakkındaki bilgilere nereden ulaşabilirim?

    Mesleki Açık Öğretim Lisesinin funduszeue.info   web sayfası üzerinden ulaşılabilir.

  • Üniversite başvurularında hangi kodları kullanmalıyım?

    Üniversite başvurularında Mesleki Açık Öğretim Lisesinin kodlarını kullanmalısınız. Yüz yüze eğitim aldığınız okul kodlarını yazar iseniz orta öğretim başarı puanlarınız değerlendirilemez. Buna lütfen dikkat ediniz.

  • Üniversite sınavlarına nereden başvuru yapabilirim?

    Mezun olmuş ve diplomasını almış öğrenciler herhangi bir orta öğretim kurumundan (liseden) mezun olamamış öğrenciler ise yüz yüze eğitim aldıkları okullardan başvuru yapabilirler.

     

     

  • Geçici Mezuniyet Belgesi ile Üniversiteye kayıt yaptırabilir miyim?

    Geçici Mezuniyet Belgesi ile Üniversiteye kayıt yaptırabilirsiniz. Bu belgelerin 6 ay geçerlilik süresi vardır.

  • Diplomam, Halk Eğitimi Merkezi tarafından Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne geri gönderilmiş. Diplomamı almak için ne yapmalıyım

    Mesleki Açık Öğretim Lisesinden mezun olmuş ve diplomasını süresi içerisinde alamayıp Mesleki Açık Öğretim Lisesine iade edilen öğrencilere ait söz konusu diplomalar şahsen veya posta ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne başvurularak teslim alınabilir. Şahsen başvurularda diplomayı öğrencinin yerine bir başkası alacaksa, alacak kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.

     

    Posta ile başvurularda diplomanın gönderilmesi istenilen Halk Eğitimi Merkezi belirtilmek kaydıyla istenen diploma ilgili merkeze gönderilmektedir.

  • Diplomamı kaybettim, ne yapmalıyım?

    Öğrencilerimizin Mesleki Açık Öğretim Lisesinden almış oldukları diplomayı kaybetmeleri halinde bir dilekçe ile yüz yüze eğitim aldığınız okul müdürlüğüne şahsen başvurmanız gerekmektedir. Söz konusu bu belge öğrencinin dışında bir başkası tarafından alınacaksa noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir.

  • Çıkma Belgesini kaybettim, ne yapmalıyım?

    Mesleki Açık Öğretim Lisesi diplomasını alabilmeniz için, daha önce almış olduğunuz çıkma belgesinin aslını geri vermeniz gerekiyor. Almış olduğunuz çıkma belgesini kaybettiyseniz, diplomanızı alabilmeniz için ilinizdeki koordinatör Halk Eğitimi Merkezine çıkma belgesi kayıp dilekçesi ile başvurarak diplomanızı alabilirsiniz.

  • Diplomamı nasıl ve nereden alabilirim?

    Dönem sonunda mezun olan Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin diplomaları sınava girilen tarihten yaklaşık ay sonra ( konu ile ilgili duyuruları Mesleki Açık Öğretim Lisesi web sayfasından takip ediniz ) koordinatör Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine gönderilmektedir. İlinizdeki Koordinatör Halk Eğitimi Merkezinin neresi olduğunu Mesleki Açık Öğretim Lisesi internet sayfasından görebilirsiniz.

     

    Daha önce Çıkma Belgesi alan öğrenciler diplomasını almaya giderken Çıkma Belgesinin aslını götürmeleri gerekmektedir. Diplomayı öğrenci yerine bir başkası alacak ise bu kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir. Vekilin Noterden alınan vekâlet ile varsa Çıkma Belgesinin aslını da götürmeleri gerekmektedir.

  • Mezun oldum. Mezuniyet Yazısını nasıl alabilirim?

    Mezun olan öğrenciler mezuniyet yazısını e-devletten veya kayıtlı oldukları yüz yüze kurumlarından alabilirler.

  • Mesleki Açık Öğretim Lisesini kaç dönemde bitirebilirim?

    Öğrencilerimiz kayıt olduklarındaki öğrenim durumlarına göre Mesleki Açık Öğretim Lisesinde öğrenim görecekleri süreler değişiklik göstermektedir.   Öğrenciler toplam 8 (sekiz) dönemde (bu dönemlerin 6 (altı) dönemi yüz yüze eğitim ile ilgili dönem) gerekli krediyi tamamlamak kaydıyla mezun olabilirler.

  • Toplam kaç kredi ile mezun olabiliyorum?

    Meslek Lisesi ara sınıflarından gelerek Meslekî Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrencilerin, mezun olabilmeleri için diğer şartları (kredi, dönem) taşısalar dahi Meslekî Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem ortak veya seçmeli derslerden sınavlara katılmaları gerekmektedir. Zorunlu dersleri olmasa dahi en az bir seçmeli dersten sınava girmeleri gerekmektedir.

     

    Lise diploması ile kayıt yaptıran öğrenciler seçmiş olduğu “Alanın”, “ALAN ORTAK DERSLERİ” ile “DAL DERSLERİNİ”  yüz yüze eğitimle başarılı bir şekilde tamamlamaları halinde mezun olurlar. Lise mezunu olarak kayıt yaptıran öğrenciler “ORTAK” derslerden sorumlu tutulmazlar. Mezuniyet kredileri seçilen alana göre farklılıklar göstermektedir. 

  • Yüz yüze eğitimimi bitirdim. Neden mezun olamıyorum?

    Yüz yüze eğitimi bitirmek tek başına mezun olmak için yeterli değildir. Toplam döneminizin en az 8 (sekiz) olması, zorunlu ortak derslerinizin kalmaması ve öğrenim gördüğünüz alanın, mezuniyet için gerekli en az kredi miktarını toplamanız gerekiyor. Ayrıca kayıt için getirdiğiniz belgelerin ve yüz yüze eğitim aldığınız okul/kurumun düzenlemesi gereken belgelerin sisteme eksiksiz taranması gerekiyor. Belirtilen şartlardan eksik olan varsa mezuniyet işlemleriniz tamamlanamaz.

  • Sınav sorularına veya sonuçlarına nasıl itiraz edebilirim?

    Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 5 (beş) takvim günü, sınav sonuçlarına itirazlarını, sonuçların ilanından sonra 10 (on) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir. İtirazlar için öncelikle;

    1 - T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ankara-Beşevler veya

     2 - Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Ankara-Merkez veya

     3 - Türkiye Halk Bankası A.Ş. Ankara-Küçükesat

    Şubelerinden herhangi birine "Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile sınav itiraz ücreti yatırılarak, örneği verilen dilekçe doldurulduktan sonra banka dekontu ile birlikte aşağıda yazılı adrese gönderilmesi gerekmektedir.

    Banka dekontu, T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, imzası ve adresi olmayan dilekçeler, faksla yapılan veya süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmamaktadır.

    Dilekçe ve dekontun gönderileceği adres:

    Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü

    Konya Yolu Üzeri (Gazi Hastanesi Karşısı)

     

    Teknikokullar / ANKARA 

  • Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları etkiler mi?

    Hayır. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez. Diğer bir ifade ile yanlış cevaplar doğru cevapları götürmez.

    Sınav sonuçlarımı nasıl öğrenebilirim?

     

    Sınav sonuçlarınızı sisteme kullanıcı adınız ve şifreniz ile girip sınav sonuçları kısmından öğrenebilirsiniz. Ayrıca öğrenci sayfanızda “Öğrenci Genel Bilgileri” altında yer alan “Dönem Dersleri” kısmından da önceden girdiğiniz bütün sınav sonuçlarınızı görebilirsiniz.

  • Sınav günü yanıma hangi belgeleri almalıyım?

    Öğrenci kimlik kartı, sınava giriş belgesi ve geçerli bir kimlik belgesini (fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgelerinden herhangi birini) yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Ayrıca sınav günü yanınızda kurşun kalem ve silgi bulundurmayı unutmayınız.

     

    NOT: Size verilen cevap kâğıdının adınıza düzenlenmiş olmasına dikkat ediniz.

  • Sınava gireceğim yeri nasıl tespit edebilirim?

    Her dönem kayıt yenileme işlemini yapan öğrenci sisteme öğrenci numarası ve şifresi ile girerek iş takviminde belirtilen sürelerde ders seçme ve sınav merkezi güncellemesini yapabilir. Özellikle taşınma, askerlik, terhis vb. nedenlerle adresin değiştiği durumlarda sınav merkezinin mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Sınav merkezini değiştirmeyen öğrenci bir önceki seçtiği yerde sınava girmeye devam eder.

  • "Türk Dili ve Edebiyatı 1" dersini başaramadım. Bu dersi başaramadan devamı olan "Türk Dili ve Edebiyatı 2" dersini seçebilir miyim?

     Dönemi gelen ders alttaki dersler ile birlikte seçilebilir.

  • Kayıt olduğum dönem (Tarih 3, Kimya 4, Felsefe 5 vb.) bazı dersler zorunlu derslerimin arasında gözükmüyordu. Kayıt yenilediğimde bu dersler zorunlu derslerimin arasında çıkmaya başladı. Bunun sebebi ne olabilir?

    Döneminden önce zorunlu dersler öğrencinin karşısına çıkmaz. Örneğin yeni kayıt yaptıran bir öğrencinin dönemi 1 ise bu öğrencinin karşısına Türk Dili ve Edebiyatı 1 dersi çıkar, öğrenci kayıt yenileyip 2 döneme ulaşınca bu sefer Türk Dili ve Edebiyatı 2 dersi de karşısına çıkar. Bu böyle 8 dönem oluncaya kadar devam eder. 8. dönemi olan öğrencinin bütün dersleri karşısına çıkmıştır.

  • Her dönem kültür derslerini (Fizik, Kimya, Matematik gibi) seçmek zorunda mıyım?

    Evet, her dönem kayıt yeniledikten sonra sistemde ortak dersler kalmayıncaya kadar ve ortak veya seçmeli derslerden almanız gereken kredileri tamamlayıncaya kadar ders seçimi yapmak zorundasınız. Ders seçimi yapmaz iseniz sınavlara giremezsiniz.

     

     

  • Daha önce bir lise de okumuş tasdikname alarak ayrılmıştım. Lise okurken başardığım dersler Mesleki Açık Öğretim Lisesinde geçerli olur mu?

    Daha önce okuduğunuz lisede başardığınız ve Mesleki Açık Öğretim Sisteminde karşılığı olan bütün kültür dersleri Mesleki Açık Öğretim Lisesi’nde kredi olarak değerlendirilir. Kayıt olduğunuz alan ile ilgili bir alanda daha önce eğitim gördüyseniz meslek derslerinizin de okul tarafından muafiyeti yapılır. Meslek derslerinizin de kredisi eklenir. 

  • Lise diploması ile kayıt yaptıran öğrenciler kültür derslerinden (Fizik, Kimya, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı vb.) sorumlu mudur?

    Lise diploması ile kayıt yaptıran öğrenciler kültür derslerinden sorumlu tutulmazlar. Bu öğrenciler yüz yüze eğitimlerini tamamladıkları zaman mezun olurlar.

  • Muaf olduğum dersin kredisini alabilir miyim?

    Muaf olunan dersin, sınavına 3 kez girilip başarısız olunduğu için kredisi alınamaz. Muaf olunan dersin alınamayan kredisi, seçmeli dersler ile tamamlanabilir. Öğrenci isterse muaf olduğu dersi tekrar seçebilir. Başarır ise kredisini alır.

  • Her dönem kaç kredilik ders seçebilirim?

    Ders seçimi yapmak için sisteme girildiğinde öğrencilik durumuna göre sistem farklı kredi miktarlarında ders seçme imkânı tanır. Sistemin izin verdiği maksimum kredi miktarı kadar ders seçimi yapabilirsiniz.

  • Ortak derslerin hepsini başarmak zorunda mıyım?

    Ortak derslerden Türk Dili ve Edebiyatı dersleri başarılması zorunlu derstir ve muaf olunamaz. Ancak bu dersin dışındaki ortak derslerden 3 kez sınavına girilen ve başarısız olunan dersten muaf olunur.

  • Ortak dersleri nasıl seçebilirim?

    Kayıt yenileyen veya yeni kayıt olan öğrenciler Mesleki Açık Öğretim Lisesi web sayfasından “Sisteme Giriş” ve “Öğrenci Girişi” linklerinden Öğrenci Numarası ve Şifre’si ile giriş yaparak kendi derslerini, sistemin izin verdiği maksimum kredi miktarında kendileri seçmelidir. Ders seçmeyen öğrenci sınava giremez. 

  • Sistemde ortak dersler var. Bu dersler nedir?

    Öğrencilerin uzaktan eğitim ile almaları gereken derslerdir. Bu dersler zorunlu dersler kısmında gösterilir.

  • Yeni kayıt yaptırdım. Hemen arkasından kayıt yenileme yaptıracak mıyım?

    Örneğin 1. Döneminde yeni kayıt yaptıran öğrenciler, yılı 1. Döneminde kayıt yenileme yaptırmazlar. Takip eden dönemlerde kayıt yenilemek zorundadırlar. Daha somut ifade ile Ağustos-Eylül döneminde () yeni kayıt yaptıran öğrenciler, aynı yıl içinde Ağustos-Eylül döneminde () kayıt yenileme yaptırmazlar.

  • Daha önce bir liseden mezun oldum. Yeniden Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt olabilir miyim?

    Daha önce bir lise bitiren (Bu örgün eğitimde bir Lise, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi veya Açık Öğretim lisesi de olabilir) Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırabilirler. 

  • Yeni kayıt yaptırdım. Öğrencilik durumum ''Ön kayıt öğrencisi'' olarak gözüküyor. Bu ne anlama gelmektedir?

    Okul tarafından alınan kayıtlar, öğrencinin bilgileri sisteme aktarılıncaya kadar ön kayıt olarak gözükür. Tasdiknameli gelen öğrencilerin tasdiknamesindeki veriler sisteme merkez kullanıcılar tarafından aktarılır ve öğrenci aktif öğrenci yapılır. Ortaokul diplomalı veya lise diplomalı öğrencilerin belgeleri tamam ise bunlarda yine merkez kullanıcılar tarafından sistemde aktif öğrenci yapılır. 

  • Mesleki Açık Öğretim Lisesine nerede kayıt yaptırabilirim?

    Mesleki Açık Öğretim Lisesine bulunduğunuz il/ilçede yüz yüze eğitim vermekle yetkilendirilmiş Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile diğer okul/kurumlara kayıt dönemlerinde giderek kayıt yaptırabilirsiniz.

  • Yüz yüze eğitimi bitiren öğrenci "Yüz Yüze Eğitim İş ve İşlemleri ücretini" öder mi?

    "Yüz Yüze Eğitim İş ve İşlemleri ücreti" yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden alınan bir ücrettir. Yüz yüze eğitime devam etmeyen öğrencilerden bu ücreti alınmaz.

  • Yüz yüze eğitim bir öğretim yılında kaç dönem verilir?

    Yüz yüze eğitim bir öğretim yılında 18´ er haftadan 2 dönem olarak verilir.

  • I. Dönem yüz yüze eğitime gidemedim, II. Dönem devam edebilir miyim?

    Birinci dönemde herhangi bir dersten devamsızlıktan başarısız olanlar aynı dersin ikinci dönemdeki devamını alamazlar.

  • Kayıt olduğumuz dönemde 8 kişi ile yüz yüze eğitime devam ediyorduk şimdi sayımız düştü. Önümüzdeki dönemlerde yüz yüze eğitime devam edebilir miyiz?

    Yüz yüze eğitimle alınması gereken alan/dal dersleri en az sekiz kişilik grup oluştuğunda verilir. Eğitime başlandıktan sonra öğrenci sayısındaki azalma eğitim-öğretimin devamına engel teşkil etmez. (Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği Madde)

  • Yüz yüze eğitim ile alınacak dersler nasıl seçilir?

    Yüz yüze eğitim ile alınması gereken dersler bu eğitimin alınacağı okul/kurumlar tarafından seçilir. Öğrenci her dönem verilen dersleri okula devam ederek alır.

  • Yüz yüze eğitim kaç dönemde biter?

    Yüz yüze eğitim; ilköğretim/ortaokul mezunu veya tasdikname ile Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıranlar için 6 dönemde, lise diploması ile kayıt yaptıran lise diplomalılardan en az 8 (sekiz) kişilik grup oluşması halinde 4 dönemde, grup oluşmaması halinde diğer gruptaki öğrencilerle devam etmeleri durumunda ise 6 dönemde bitirebilirler. 

  • Yüz yüze eğitim ne zaman başlar?

    Yüze yüze eğitim; İlköğretim /ortaokul mezunu olarak kayıt yaptıranlar için 3. Dönemde, Tasdikname ile kayıt yaptıranlar için tasdiknamesinden getirdiği dönem dikkate alınarak 3. dönemde,  Lise diploması ile kayıt yaptıranlar ise grup oluştuğunda hemen başlar.

  • Yüz yüze eğitim nedir?

    Öğretim programlarında öngörülen derslerin teorik ve uygulamalı eğitimi; öğretmen gözetiminde yüz yüze eğitimin yapıldığı okul/kurumlarda veya işletmelerin derslik, atölye ve laboratuvar ortamlarında, işletmelerde ise usta öğretici/eğitici gözetiminde uygun ortamlarda bir öğretim yılında 2 dönem yapılan eğitime denir.

  • Askerliğimi erteleyebilir miyim?

    Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtlı öğrenciler sayılı Asker Alma Kanununa göre askerliklerini erteleyebilirler. Askerlik erteleme belgesini (EK - C2) e-devlet üzerinden veya kayıtlı oldukları yüz yüze eğittim okul/kurumlarından alabilirler.

     

     

  • Öğrenci belgesine ihtiyacım var. Nasıl temin edebilirim?

    E-devlet üzerinden veya kayıtlı olduğunuz yüz yüze eğitim kurumuna başvurarak öğrenci belgesi alabilirsiniz.

  • Dosyası merkezde arşivlenen öğrencilerin belgeleri nasıl gönderilecektir?

    Öğrencilerin arşivde bulunan bütün belgeleri arşivde elektronik ortama aktarıldığından istenmediği sürece belge gönderilmesi yapılmayacaktır.

  • Yüz yüze eğitimini bitiren öğrencilerin belgeleri ve dosyaları Mesleki Açık Öğretim Lisesine nasıl gönderilir?

    Öğrencilerin bütün belgeleri elektronik ortama aktarılacağından, özellikle istenmediği sürece herhangi bir belge gönderilmeyecektir.

  • Kalfalık ve ustalık belgem var. Kültür derslerinden muaf olabilir miyim?

    İlköğretim okulu/ortaokuldan mezun olduktan sonra kalfalık belgesi alan ve bu belgelerini yüz yüze eğitim aldıkları kuruma ibraz eden öğrenciler 9. Sınıfın kültür derslerinden muaf olurlar. Öğrenciler bu derslerin kredilerini kazanmış sayılırlar.

  • Hatalı yatırdığım ücretin iadesini alabilir miyim?

    Yeni kayıt veya kayıt yenileme ücreti yatırdığı halde bu ücret ile herhangi bir işlem yaptırmayanların bu döneme ait kayıt ücreti, öğrencilerin herhangi bir başvurusu alınmadan ilgili dönemin tüm işlemleri tamamlandıktan sonra öğrencilerin T.C. kimlik numaralarına Ziraat Bankalarında iade işlemi yapılmaktadır.

     

    Öğrencilerin bu işlem için dilekçe vermelerine hesap numarası göndermelerine gerek yoktur. İşlem yaptırmadıkları sınav için o sınav sonuçları açıklandıktan sonra Ziraat Bankası şubelerinden herhangi birine giderek T.C. Kimlik Numaralarını ibraz edip ücretlerinin iade edilip edilmediğini öğrenebilirler. (Sınav itiraz ücreti diye yatırılan ücretlerin geri iadesi yapılmamaktadır).

  • Kimlik bilgilerimde değişiklik olduğunda ne yapmalıyım?

    Kayıtlı olduğunuz okul/kurumda, kayıt yenileme dönemlerinde kimlik bilgilerinizi güncelletmelisiniz.

     

     

  • Mesleki Açık Öğretim Lisesinde devam mecburiyeti var mı?

    Yüz yüze eğitim ile alınması gereken alan/dal derslerinde devam mecburiyeti vardır. Öğrenciler bu derslere okulun/kurumun belirlediği plan çerçevesinde hafta sonu veya akşamları devam etmek zorundadır.

  • Şifremi unuttum. Ne yapmalıyım?

    Kayıtlı olduğunuz okul/kurum müdürlüğünden veya Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi'ni (MEBİM 0 ) telefon ile arayarak yeniden şifre almanız gerekiyor.

Okuma Yazma Birimi ile ilgili SSS

  • Olgunlaşma enstitüsüne öğrenci/kursiyer olarak nasıl kayıt yaptırabilirim?

    tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 43’üncü Maddesinin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7’inci fıkralarına göre kayıt yaptırılır.

  • Usta öğretici alımları nasıl yapılmaktadır?

    Usta Öğretici alımları tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği ve Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün tarihli ve sayılı /14 Genelgesi doğrultusunda yapılmaktadır.

  • Yabancı uyruklu vatandaşlarda okuma yazma kurslarına katılabilirler mi?

    Okuma yazma bilmeyen ancak Türkçe bilen yabancı uyruklu vatandaşlar okuma yazma kurslarına katılabilirler.

  • Soru Okuryazarlık Seferberliğinin bitiş tarihi nedir?

    Okuryazarlık Seferberliği 5 Şubat Tarihinde başlamıştır. Seferberlik ülkemizde okumaz yazmaz kalmayıncaya kadar devam edecektir.

  • Yetişkin okuma yazma kurslarında hangi öğretmenler görevlendirilir?

    Okuma Yazma Kurslarında öncelikli olarak sınıf öğretmenleri görevlendirilir. Ancak sınıf öğretmeninin bulunamadığı durumlar için Genel Müdürlüğümüzün yayınlamış olduğu “Kurslarda Öğretici Görevlendirme” ve “Okuryazarlık Seferberliği Kapsamında Öğretici Görevlendirme” ile ilgili resmi yazılara 

  • Yetişkin Okuma Yazma Eğitimi Kurslarının süresi ne kadardır.

    Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursunun süresi 80 - ders saati arasındadır. Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursunun süresi ise ders saatidir. Haftalık ders saati halk eğitim merkezi müdürlüklerince kurum olanakları, ders ücreti yönetmeliği ve kursiyerlerin istekleri göz önünde tutularak belirlenmektedir.

  • Okuma yazma öğrenmek isteyen engelli bireyler halk eğitimi merkezlerindeki yetişkin okuma yazma kurslarına katılabilirler mi?

    Evet katılabilirler. Bireysel olarak ya da dernekleri aracılığıyla halk eğitim merkezlerine başvurabilirler. Ortopedik engelli, az gören engelli ve az duyan engelli bireyler halk eğitimi merkezlerindeki yetişkin okuma yazma kurslarına katılabilirler. İşitme engelli, görme engelli ve zihinsel engelli yetişkinler için ise halk eğitim merkezlerinde RAM ile işbirliği içerisinde özel öğretim öğretmeni görevlendirildiği takdirde kurs açılabilir.

  • Yetişkin Okuma Yazma Eğitimi Kurslarında başarısız olunması halinde bu kurslara tekrar devam edilebilir mi?

    Kurslarda başarısız olunması halinde bu kurslara 2 kez daha kayıt yaptırılabilir.

  • Yetişkinler II. Kademe Eğitim Başarı Belgesi nedir, ne işe yarar?

    Yetişkinler II. Kademe Eğitimi kurslarını başarı ile bitirenlere verilen belgeye “Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi” denir. Bu belge ilkokul eğitimine denk sayılır. Ayrıca; bu belgeye sahip olanlar Açık Öğretim Orta Okuluna ve ehliyet alabilmek için sürücü kurslarına kayıt yaptırabilirler.

  • Okur Yazarlık Belgesi nedir, ne işe yarar?

    Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursuna başarı ile bitiren yetişkinlere verilen belgeye “Okur Yazarlık Belgesi” denir. Okur Yazarlık Belgesi sahip olanlar II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına katılmaya hak kazanırlar.

  • Yetişkin Okuma Yazma eğitimine yönelik olarak hazırlanan materyallere nasıl ulaşılabilir.

    Ders kitapları (okuma ve alıştırma kitapları) Kurslara kayıt olan yetişkinlere, halk eğitimi merkezi müdürlüklerince ücretsiz olarak verilir. Ayrıca bu kitaplara funduszeue.info adresinden elektronik ortamda ulaşılabilir. Ayrıca YEĞİTEK EBA Stüdyolarında çekimi yapılan Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimine ilişkin ders videoları funduszeue.info İnternet adresinden yayımlanmaktadır.

  • II. Kademe Seviye Tespit sınavı ne demektir?

    Okur Yazarlık Belgesi ya da İlkokulu 3 veya 4. Sınıftan ayrılmış olduğunu gösteren öğrenim belgesi olan, zorunlu ilköğrenim çağı dışına çıkmış (14 yaşını bitirmiş olanlar) vatandaşlarımız başvurabilirler. Bu sınavı başarı ile geçen yetişkinlere II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi verilir. 

  • I. Kademe Seviye Tespit sınavı ne demektir?

    Herhangi bir şekilde okuma yazma öğrenenler, halk eğitimi merkezlerine başvurdukları takdirde oluşturulacak bir komisyon tarafından I. Kademe Seviye Tespit sınavına alınırlar. Başarılı olanlara Okur Yazarlık Belgesi düzenlenir. Okur Yazarlık Belgesine sahip olanlar II. Kademe Kurslara katılmaya hak kazanırlar.

  • Yetişkin Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına kayıt ücreti ödenir mi?

    Halk eğitimi merkezi müdürlüklerinde açılan Yetişkinler Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına kayıt olmak için vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmaz. 

  • Yetişkin okuma yazma eğitimi kurslarına başvurmak için gerekli belgeler nelerdir?

    Nüfus cüzdanı. Varsa ilkokuldan ayrılmış olduğu sınıfı gösteren öğrenim belgesi.

  • Yetişkin okuma yazma eğitimi kurslarına nasıl başvurabilirim?

    Adresinize en yakın halk eğitimi merkezi müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Kurs açılması için katılımcı sayısı şartı yoktur (Bir kişinin başvurusu halinde dahi Yetişkinler Okuma Yazma Öğretimi Kursu açılır).

  • Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursuna kimler katılabilir?

    Okur Yazarlık Belgesi olan, okuma yazma bilen ve ilkokulu 3 veya 4. sınıfta terk etmiş, ilkokul diploması olmayan zorunlu ilköğrenim çağı dışına çıkmış (14 yaşını bitirmiş olanlar)  yetişkinler katılabilir.

    funduszeue.info  adresinden ulaşılabilir.

  • Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursuna kimler katılabilir?

    Zorunlu ilköğretim çağı dışında kalmış (14 yaşını bitirmiş olanlar) okuma-yazma bilmeyen yetişkinler katılabilir

     

Göç Ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı ile ilgili SSS

  • Uyum sınıflarının e-Okul iş ve işlemleri nasıl yürütülür?

    Uyum sınıfları iş ve işlemleri e-okul sisteminde yer alan Yabancı Öğrenci Uyum İşlemleri Modülü Kılavuzuna göre yürütülür. 

  • PIKTES Türkçe Öğreticileri e-okul sistemine nasıl veri girişi yapacaklar?

    PIKTES kapsamındaki Türkçe Öğreticiler, ücretli öğretmen gibi il/ilçe müdürlüklerince MEBBİS Modülüne tanımlanacaktır. 

  • Uyum sınıflarında hangi öğretmenler görevlendirilir?

    Uyum sınıflarında öğretmen görevlendirilmesinde aşağıdaki sıralamaya dikkat edilecektir.

    ·         26 PIKTES uygulama ilinde (Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Batman, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Yalova) Proje kapsamında istihdam edilen Türkçe öğreticileri,

    ·         Türkçe/Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, sınıf öğretmeni ve yabancı dil öğretmenlerinden (kadrolu veya sözleşmeli) norm fazlası olanlar, maaş karşılığını doldurmayanlar ve ek ders karşılığında görevlendirilebilenler,

     

    ·         Ücret karşılığında görevlendirilen öğretmenler. 

  • Uyum sınıflarında haftalık ders çizelgesi nasıldır?

    Uyum sınıflarında, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün /15 sayılı Genelgesi’nin ekinde bulunan 24 saati Türkçe dersi olmak üzere toplam 30 saatlik haftalık ders çizelgeleri uygulanır. Her bir ders saati 40 dakikadır. 

  • Bakanlıkça yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) sonuçlarına nasıl ulaşabilirim?

    funduszeue.info internet sitesinden kurum kodu ve şifreleriyle giren okullar TYS sonuçlarına ulaşabilirler. Ayrıca Uyum sınıfında bulunan öğrencilerin TYS sonuçları e-okul sisteminde “Yabancı Öğrenci Uyum İşlemleri Modülü”nde yer almaktadır.

  • Okuldaki komisyonlar aracılığıyla yazılı sınav nasıl yapılır?

    Okulların uygulayacağı yazılı sınav Bakanlık tarafından hazırlanarak funduszeue.info ve funduszeue.info internet adreslerine yüklenecektir. Bakanlık tarafından sisteme yüklenen sınav, okullar tarafından indirilerek okula yeni gelen ve Bakanlıkça yapılan Türkçe Yeterlik Sınavına katılamayan öğrencilere uygulanır. 

  • Uyum sınıfına katılacak öğrenciler nasıl belirlenir?

    Bakanlıkça yapılan Türkçe Yeterlik Sınavından 60 puanın altında almış öğrenciler uyum sınıfına alınır.

     

    Okula yeni gelen ve Bakanlıkça yapılan Türkçe Yeterlik Sınavına katılamayan öğrenciler için okulda ilgili okul müdürü/müdür yardımcısı, sınıf öğretmeni, sınıf rehber öğretmeni, Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden oluşan en az 3 kişilik komisyonca yazılı ve sözlü olarak Türkçe Yeterlik Sınavı yapılır. Bu sınavların ortalamasına göre uyum sınıfına alınırlar.

  • Uyum sınıflarının süresi ne kadardır?

    En az bir, en çok (birbirini takip eden) iki dönemdir. 

  • İlçede uyum sınıfına katılacak öğrenci sayısı 10'dan az ise ne yapılmalıdır?

    Bir ilçede bir kademede 10’dan az öğrenci bulunması durumunda il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenecek bir okulda bu kademede uyum sınıfı açılır. 8. Sorunun cevabındaki usule göre uyum sınıfına gönderilmesi uygun görülen öğrencisi olup bu durumda olan okullar öğrenci bilgilerini ilçe milli eğitim müdürlüklerine yazı ile bildirmelidir. 

  • Sınıfların birleştirilmesi halinde de belirtilen sayıda öğrenci bulunamazsa ne yapılmalıdır?

    Bir okulda ilgi Genelgenin 4. Maddesinde belirtilen sayılarda öğrenci bulunmaması durumunda bu okuldaki öğrenci bilgileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilir. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bu öğrencileri aynı sınıf seviyesinde açılan yakın bir okula yönlendirir. 


  • Uyum sınıfları kaç öğrenciyle açılabilir? Uyum sınıfları; her sınıf seviyesinden en az 10, en çok 30 öğrenciye açılabilir. Sınıf seviyelerinde yeterli sayıda öğrencibulunamazsa ilkokul 3. ve 4.; ortaokul 5., 6., 7., ve 8.; ortaöğretim 9.,, ve sınıflara kayıtlı öğrenciler birleştirilmiş sınıf halinde eğitim alabilirler. Mücbir sebeplerle 10 öğrencinin altında da uyum sınıfı açılabilir.

     

  • Uyum sınıfları hangi sınıf seviyelerinde açılabilir?

    3. sınıftan sınıfa kadar ( sınıf dâhil) açılabilir. 

  • Uyum sınıfları hangi eğitim kademelerinde açılabilir?

    Temel eğitim (ilkokul ve ortaokullar) ve ortaöğretim kademelerinde ayrı ayrı olmak üzere açılabilir. 

  • Uyum sınıflarının amacı nedir?

    Türkçe bilmeyen ya da Türkçe dil beceri düzeylerini geliştirmeye ihtiyacı olan yabancı uyruklu tüm öğrencilere yoğunlaştırılmış Türkçe eğitim imkanı sunmak, eğitim sonunda bu öğrencileri branş derslerini içeren akademik eğitime hazır hale getirmek. 

E-Yaygın Sistemi ile ilgili SSS

  • M.E.B'den sertifika için kursa yazılmak istiyorum ancak online olarak bir işlem yapamıyorum acaba nereye başvurmam gerekli ve ne yapmam gerekli yardımcı olursanız sevinirim.

    funduszeue.info adresinden online olarak e-Yaygın sistemine üye olmanız halinde yada aynı adresten e-Devlet Girişi üzerinden sisteme giriş yaparak yaygın eğitim kurumlarımızın kurslarına ön kayıt yapabilirsiniz. En yakın halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitülerine başvurarak da kurslara katılım sağlayabilirsiniz.

  • e-Yaygın üzerinden bir halk eğitimi kursuna başvuru yaptım ama "Başvuru Reddedildi" yazıyor. Başvurum neden kabul edilmedi?

    Sayın yetkili e-Yaygın üzerinden kurslara başvuru ön başvuru olup, asıl kayıt ve kurs hakkında  Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünden bilgi alınması gerekmektedir. 

  • Halk Eğitimi Merkezinde kurslara gittim. e-devlet sorgulama ekranında belgemi göremiyorum.

    Sayın yetkili e-Yaygın sistemi yılında yürürlüğe girmiş olup yılından önceki bilgiler elektronik olarak tutulmamaktadır. Aldığınız Belge yılından sonra ise kurs belgesini aldığınız Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekmektedir. 

  • e-Yaygın sitesi üzerinden kursa ön kayıt yaptırmak istiyorum ne yapmalıyım?

    Sayın yetkili “kursiyer işlemleri”, “kursiyer işlemleri”, “kursa ön başvuru yap” sekmesinden kursa ön kayıt işlemi yapabilirsiniz. 

  • Halk Eğitimi Merkezinde kurs açılmasını talep etmek istiyoruz, nasıl talep edebiliriz.

    Sayın yetkili e-yaygın sisteminde “kursiyer işlemleri”, “kursiyer işlemleri”, “kurs açılması talebi” sekmesinden kurs talep işlemi yapabilirsiniz. 

  • Halk Eğitimi Merkezinde kurslara gittim. Kurs belgemi kayıp ettim. Belgemin tarafıma gönderilmesini istiyorum.

    Sayın yetkili yılından sonra verilen belgeleri e-devlet üzerinden sorgu ekranından “yaygın eğitim sertifika belgesi” diye sorgulama yapabilir, barkodlu belgenizi alabilirsiniz. Aldığınız Belge yılından önce ise, kurs belgesini aldığınız Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekmektedir. 

  • e-Yaygın sistemi üzerinden bir kursa ön kayıt yaptırdım. Fakat onay bekleniyor yazıyor. Bu durumda ne yapmalıyım?

    Sayın yetkili e-Yaygın üzerinden kurslara başvuru ön başvuru olup, asıl kayıt ve kurs hakkında  Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünden bilgi alınması gerekmektedir.

     

Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı ile ilgili SSS

  • dönem yapılacak olan açık öğretim sınavının öğrencilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için tekrar değerlendirilmesi mümkün müdür?

    Değerli öğrencimiz konuyla ilgili öğrencilerimizin mağdur olmaması adına bir düzenleme yapılacaktır. Açık öğretim Web sayfasını takip ediniz. 

  • Hayat boyu öğrenme kurumlarında açılan kurslardan alınan sertifikalar iş yeri açma ya da herhangi bir kurumda işe girmek için mesleki yeterlilik sağlar mı?

    Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Öğretim Programları istihdam vaat edilen kurslar kapsamında değil eğitim amaçlıdır. Meslek Kursları ile ilgili olarak Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Mesleki Eğitim Merkezlerinden faydalanabilirsiniz.

  • Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarında ders ücreti karşılığı görev yapan çalışanların rapor, kar tatili, gibi günlerde ücretlerinin kesilmemesi için bir çalışma var mı?

    Millî Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sözleşmeli veya Ek Ders Görevi İle Görevlendirilecek Uzman ve Usta Öğreticiler Hakkında Yönetmelikle düzenlenmiştir.

    Ders ücreti karşılığında görevlendirme

    Madde 9-(1) Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde;

    a) Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla;

    1) Bu Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim okulu 6, 7 ve 8 inci sınıflarında, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,

    2) Resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, kadar ek ders görevi verilebilir.

    b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden;

    1) Resmî görevi bulunanlara haftada 10 saate,

    2) Resmî görevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul öncesi, meslekî ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir  denilmektedir.

    Bu kapsamda ders saati karşılığı çalıştığınız için farklı bir uygulama yapılamamaktadır.

  • Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Kurumlarında ders ücreti karşılığı görev yapmaktayım. Ders ücreti karşılığı çalışanları kadroya alınmaları için çalışma yapılacak mı?

    Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9. maddesinin 1/b alt bendine göre eğitim kurumlarında usta öğretici olarak görev yapanların sayılı DMK 4/B maddesi çerçevesinde sözleşmeli veya kadrolu istihdam edilmesine yönelik Bakanlığımızca herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. 

  • Hayat Boyu Öğrenme Genel müdürlüğüne, Mesleki yeterlilik kursları kapsamında havuz suyu operatörlüğü kurs modülleri içerisinde havuz suyunun bakımı ve işletilmesi modülü için eğitici kriterlerinde kimya alanında eğitim almış lisans mezunlarına yer verilmemiş görünüyor. Bunun nedeni nedir? Bir kimya mühendisi veya kimyager bu eğitimi veremeyecek mi?

    Sağlık Bakanlığı gibi ilgili kurumlarla yapılan istişareler ve MYK’nın sayfasında yer alan ve sektör göz önünde bulundurularak TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI’nı kapsamında eğitici niteliği belirlenmiştir.

     Buna göre, kurs programının uygulanmasında eğiticiler aşağıdaki öncelik sırasına göre belirlenmektedir.

    Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelgeye” göre

    1. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme; a. Alan öğretmeni olarak atananlar; b. Emekli alan öğretmenleri, c. Alan öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olanlar,

    2. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında/alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi, öğretim görevlileri,

     3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelge ile Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında/alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim programları/fakülte mezunları,

    4. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme ile ilgili ön lisans programlarından mezun olup alanında en az 1 yıllık meslek deneyimi olduğunu belgelendirenler denilmektedir.

  • Milli Eğitim Bakanlığının açmış olduğu Emlak Danışmanlık Yetki Belgesini aldım. Kendime Emlak Danışmanlık iş yeri açmak istedim. Belediyeye gittiğimde belgemin geçersiz olduğunu bana ruhsat veremeyeceklerini bildirdiler. Ne yapabilirim?

    Sayın ilgili,

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: tarihli sayılı “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik”

    Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar

    MADDE 6 – (1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;

    a) 12 nci maddede belirtilen şartların taşınması,

    b) Meslek odasına kayıtlı olunması,

    c) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

    ç) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin bu alandaki faaliyetlerini yürütmek için görevlendirdikleri ve yetkilendirdikleri temsile yetkili kişilerinin, şubelerde ise şube müdürünün;

    1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,

    2) En az lise mezunu olması,

    3) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/ tarihli ve sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,

    4) Konkordato ilan etmemiş olması,

    5) Kasten işlenen bir suçtan dolayı veya affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,

    d) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, gerekir.

    (2) Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim; Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı veya Bakanlıkça uygun görülen kamu kurumları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından verilir denilmektedir.

      Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarından almış olduğunuz Emlak Danışmanlığı belgesi eğitim amaçlı olup; İş yeri açmak için aranan şartlar Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin d) bendine  göre uygulanmaktadır.

     

          Bilginize.

Özel Büroyla ilgili SSS

  • Fatura harici ödenek taleplerimi nasıl yapabilirim?

     * Makine, Teçhizat ve donatım () taleplerini Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde bulunan e-talep modülünden,

    *Büyük Onarım () ödeneklerini İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin talebi doğrultusunda İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığından,

     

    *Diğer talepler ise Mebbis Ödenek Takip Modülü Ödenek İşlemlerinden yapılabilmektedir. 

  • Genel Müdürlüğümüz tarafından okul ve kurumlara fatura ödemeleri hangi sıklıkla gönderilmektedir?

    Ödenek takip modülünden talep edilen faturalara ait ödenek talepleri her hafta okul ve kurumlarımıza gönderilmektedir.

  • Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet vb faturaların ücretleri hangi ödeme modülünden talep edilir?

    Mebbis Ödenek Takip Modülü Fatura İşlemlerinden fatura girişini kullanarak ödenek talep edilir.

GENEL

  • Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sıkça Sorulan Sorular

    Üst kısımda yer alan  kategorilerde sorular ve cevaplar düzenlenmiştir. Birimleri aramadan önce bu soru ve cevaplar sizlere zaman kazandıracaktır.

     

Emniyet Mahallesi Abant 2 Caddesi No 8 Yenimahalle / ANKARA - 21 14 21 16

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası