ayak topuğunda karıncalanma neden olur / Ayaklarda karıncalanma'ya neden olan hastalıklar! - Sağlık Haberleri

Ayak Topuğunda Karıncalanma Neden Olur

ayak topuğunda karıncalanma neden olur

Ayak uyuşması (karıncalanma) nasıl geçer? Ayakta uyuşma neden olur, nasıl engellenir?

Ayak uyuşması problemi dışa bağlıdır. Yani bu problemin ortaya çıkmasında dış etmenler etkilidir. Genelde yaşlılarda gözükse de bazı zamanlarda gençlerde de görülür. Genelde yaşlılarda gözüken bu problemin çözümü pek mümkün olmuyor. Sadece ilaç tedavisi ile geçirilebiliyor. Fakat yaşı henüz daha ileri olmayanlar için doğal çözüm yöntemleri de bulunmaktadır.

Ayak uyuşması (karıncalanma) nasıl geçer?

Ayak uyuşmasının ile nedeni ayakların aşırı zorlanması olabilir. Yani bir yorgunluk belirtisidir. İlk olarak ayakların çok fazla zorlanmaması denenebilir. Bunun ardından da problemin ortadan kalktığı görülebilir. Eğer ortadan kalmaz ise ayaklara soğuk su tedavisi uygulanabilir.

Bir leğenin içine su ve bol miktarda buz atılarak hazırlanır. Ardından da bu leğenin içinde ayaklar yirmi dakika kadar bekletilir. Bu durum ayaktaki kan akışını yavaşlatır. Bundan dolayı da ayaklarda oluşan uyuşmalar durur ver yerini rahatlama alır.

Ayaklardaki uyuşmanın uzun süreli bir çözümü de vardır. Bu da ayaklardaki eklemlerin ve kemiklerin geliştirilmesi ile olur. Spor yaparak ve ayak kaslarının güçlendirilmesi ile ayaktaki uyuşmalar yok edilir. Ardından da bu durumun korunması adına ayakları ve bilekleri güçlendirmeye devam edilmelidir. Yani spor yapılıp bırakılmadan düzeli olarak yapılmalıdır.

Ayakların uyuşmasını destekleyen faktörler nelerdir?

Ayaş uyuşması sadece belirli bir süreliğine olmaz. Onu destekleyen başka bir rahatsızlık da olabilir. Örneğin şeker hastalığı bu rahatsızlığı tetikleyebilir. Şeker hastalığında tüm ayaklar ile birlikte vücut da uyuşabilir. Bunun tedavisi doğal olarak sağlanamaz.

Uzman doktorlar bu durum ile ilgilenir. Şeker hastalığı genetik bir rahatsızlık olduğundan dolayı ilaç kullanılması zorunludur. Bu ilaç verme işini de en yakın hastaneye giderek hasta kişi sağlayabilir.

Ayakta uyuşma neden olur ve nasıl engellenir?

Karpal tünel sendromu adı verilen bir durum ayaklarda ve ellerde uyuşmaya neden olur. Ellerdeki ve ayaklardaki bu özel anatomik durumdan kaynaklanır. Bu tür bir ayak uyuşması nasıl geçer sorusuna yanıt olarak ameliyatla bu bölgelerden kurtulmak gerekir denilebilir. Çünkü bu bölgelerde bir baskı oluşur. Bu basınç sinirlere kadar dayandığı için de bir tür uyuşma gerçekleşir. Gerekli operasyonların ardından bu durum tamamen ortadan kalkar. Maalesef doğal bir yol yoktur. Bu yüzden ameliyat edilerek bu çözüm sağlanıyor.

Ayaklarda karıncalanma'ya neden olan hastalıklar!

Ayakta karıncalanma ve ağrı, ciddi hastalıklardan, kronik problemlerin işaretlerine veya sadece rahatsız bir ayakkabı giymiş olmaya kadar çeşitli sebeplere sahiptir.

Yaralanmalar, yüksek topuklu ayakkabılar, diyabetik nöropati, nörolojik problemler ve dolaşım sistemi hastalıkları, iğne batması, yanma, uyuşma, yırtılma şeklinde hissedilen ayak ağrılarına yol açabilirler.

Ayak sağlığı genel sağlık için önemlidir ve ağrı, günlük işlerin yapılmasını önemli derecede engelleyebilir. Eğer bu problem yaşanıyorsa, bazı çözümler rahatlama veya tamamen iyileşme sağlayabilirler.

Ayakta karıncalanma ve ağrı yaşıyorsanız, öncelikle oturduğunuzda bacak bacak üstüne atmayı bırakın veya bir ayak bileğini, diğerinin üstüne atarak oturun. İki ayak da yerde olacak şekilde oturmak veya ayakları biraz yüksekte tutarak dolaşıma yardımcı olmak en iyi seçeneklerdir.

Ayağınıza tam oturan rahat ayakkabılar giydiğinizden emin olun. Topukları olan çok dar ayakkabılar, dolaşımı keser, kramplara yol açar ve ayakta karıncalanma ve ağrı gibi problemlere yol açarlar.

Yaptığınız aerobik egzersiz türünü değiştirmeniz faydalı olabilir. Ayakların sert zeminlere hızla bastığı koşmak gibi egzersizler his kaybına, karıncalanmaya ve sorunu kuvvetlendirebilecek diğer hasarlara yol açabilirler.

Tiroit seviyelerinizi kontrol altında tutun. Düşük tiroid hormonu ayak parmaklarında karıncalanma, soğuma, iğne batması gibi belirtilere sebep olabilmektedir. Eğer tiroit seviyeleriniz düşükse doktorunuz bununla ilgili ilaç kullanımını önerecektir. Doktorunuza ayrıca aldığınız diğer ilaçların yan etkilerinin olup olmadığını danışın. Bazı ilaçlar bacaklarda, kollarda, ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve ağrıya sebep olabilmektedirler. Bu ilaçların yan etkileri periferal nöropatilere benzer ve daha az soruna sebep olabilecek ilaçlarla değiştirilebilirler.

Raynaud sendromu, gut hastalığı, enflamasyon ve soğuk ısırması problemleri yaşamadığınızdan emin olun. Bu hastalıkların hepsi kötü kan dolaşımıyla ilgilidir ve ilaçla dolaşımı iyileştirmek, hafifçe egzersiz yapmak ve sıcak rahatlama sağlayacaktır.
Beslenmenizde B vitaminine daha çok yer verin. Özellikle B vitaminlerinden biri olan inozitol, beslenmeyle yüksek miktarda alındığında diyabetik nöropati hastalarında önemli gelişmelere sebep olmuştur. Ayrıca diyabetik perfieral nöropatilerin sebep olduğu ağrıyı da azaltmıştır.

Dolaşımı iyileştirmek için varis çorapları giyebilirsiniz ancak bunu öncesinde doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Yıl boyunca ayakları sıcak tutmak da rahatsızlığın azalmasına yardımcı olabilmektedir.

BLOG

Prof. Dr. Alev Leventoğlu Logo

Anasayfa /Tedavi Alanları /El, Ayak Uyuşmaları

El, Ayak Uyuşmaları Nedir? Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Eğer el, ayak uyuşması şikayetiniz varsa ve ısrarcı ya da ilerliyor gibi görünüyorsa, probleminizin teşhis edilmesi önemlidir. Genellikle iğne batması hissi olarak da tanımlanan uyuşma veya karıncalanma, kolları, elleri, parmakları, bacakları veya ayakları etkiler. Bu anormal durum, altta yatan bazı önemli sorunlardan kaynaklanabilir. 

El, Ayak Uyuşmasına Ne Sebep Olur?

Genellikle iğnelenme hissi olarak tanımlanan uyuşma veya karıncalanma kol ve bacakları etkiler. Bazen sadece el yada ayak parmaklarında bazen de dudak çevresi yada vucudunuzun farklı bölgesinde hissedilebilir. Bu anormal durum, altta yatan bazı önemli sorunlardan kaynaklanabilir. Şikayetleriniz eğer ısrarcı ya da ilerliyor gibi görünüyorsa, probleminizin teşhis edilmesi önemlidir.

Uyuşma veya karıncalanmalar genellikle sinir hasarı, sinirin uyarılması veya basısından kaynaklanır. Tek bir sinirde hasar veya basılanma sonucu olabilir veya birkaç sinir veya sinir dalını etkileyen bir problemden kaynaklanabilir.

El, Ayak Uyuşması dört genel kategoriye ayrılmıştır:

  • Parestezi (ciltte hissedilen, ve belirgin uzun süreli etkisi olmayan, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma hissi.) ya da iğne batma hissi.
  • Basınç ya da dokunuşun nasıl hissettiğine ilişkin algı değişiklikleri ile birlikte, disestezi ( bir kişinin ağrılı, kaşıntılı, yanma ya da kısıtlayıcı bir duyguya maruz kalması) ya da sinir boyunca yanma hissi.
  • Hiperpati veya ağrıya karşı artan hassasiyet
  • Anestezi veya ağrı ve sıcaklık dahil olmak üzere duyu kaybı

Genel olarak, uyuşukluk kollarınızda ve bacaklarınızda veya vücudunuzun tümünde hissedilebilir. Uyuşukluğun, beyin ve omurganızı da içeren merkezi sinir sisteminizdeki bir problemden kaynaklanması da başka nedenlerden dolayı olabilir.

Diğer semptomlar olmadan tek başına uyuşukluk hissi genellikle inme veya tümör gibi yaşamı tehdit eden bir bozukluğun belirtisi olmayabilir.

El, Ayak Uyuşmasının Olası Nedenleri Nelerdir?

Uyuşmanın altında yatabilecek çok sayıda sebep olabileceğinden Nöroloji doktorunuz belirtileriniz hakkında ayrıntılı bilgi içeren kapsamlı bir muayene gerçekleştirir. Bir elektromiyografik değerlendirme yani  sinir iletim çalışması ve diğer tanısal testler, kesin nedeni saptamaya yardımcı olmak için gerekli olabilir. Yapılan muayeneler sonucu nöropatinin durumu; 'tek sinir mi, çok sayıda sinir mi, bunlar iki taraflı yaygın mı yoksa asimetrik mi, sinirin akson dediğimiz yapısı mı yoksa siniri saran, koruyan kılıf olan myelin hasarı mı oluşmuş' gibi birçok soruna çözümü doktorunuz bulacak ve buna göre bir tedavi planı çıkaracaktır. 

El, Ayak Uyuşukluğuna neden olabilecek durumlar şunlardır:

  • Şeker Hastalığı
  • Karpal Tünel Sendromu
  • Siyatik Sinir Problemleri
  • Fıtık Omurga Diski
  • Travmatik boyun ya da sırt yaralanması
  • Vitamin eksiklikleri
  • Bazı ilaçlar
  • Guillian Barre Sendromu
  • Kronik inflamatuar demyelizan nöropatiler
  • Amiloid nöropati

El, Ayak Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaklarınız veya bacaklarınız uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra uyuşuyorsa pozisyon değişikliği gibi sık hareket etmek size yardımcı olabilir. Ancak sizin için doğru olan tedavi, sorunun kökenine bağlıdır. Bu nedenle olası hastalıkların değerlendirilmesi için mutlaka nörolojik muayene ve testler gerekir. 

Sağlıklı Beyin vs. Alzheimer Hastalığı Olan Beyin

Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak işlev görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş yaşaması olarak ad

Anksiyete Alzheimer Riskini Arttırıyor

Hafif bilişsel bozukluğu olan kişilerin uzun ve devamlı stres ve kaygı yaşamaları durumunda, Alzheimer hastalığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Yeni bir çalışma, hafif bilişsel bozukluğu ve yüksek düzeyde stresi olan kişilerin, stresli olmayanla

Tümör Hep Kötü Huylu Olmayabilir

Beyin tümörleri kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabilir. Kötü huylu (kanserli) veya iyi huylu beyin tümörleri özellikle bası belirtileri ve fokal nörolojik bulgulara neden olur. İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafa

Sirkadiyen Ritim Uyku Bozuklukları

Sirkadiyen ritim, günün 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsüdür. Bu döngünün bozulması, sirkadiyen ritim uyku bozukluğudur. Sirkadiyen ritim bozukluğu, gündüz uykululuğundan depresyona kadar değişen semptomlara neden olabilir.

Çok Fazla Televizyon İzlemek Beyin Sağlığını Etkiliyor

Araştırmacılar, genç ve orta yaşta daha fazla televizyon izleyen kişilerin ileriki yıllarda beyin sağlığını bozma riskinin daha yüksek olduğunu söylemektedir. Çalışmalar ayrıca, aşırı televizyon izlemenin bilişsel gerilemeye ve gri maddede (karar verme, i

Az veya Çok Uyku Sağlığınıza Zarar Veriyor

Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir.

Parkinson Hastalığının 5 Aşaması

Beyindeki dopamin miktarının azalması sonucu hastaların hareketi başlatma ve hareketi kontrol etme mekanizması bozulur.

60 Yaşından Sonra Beyinde Neler Oluyor?

Araştırmacılar, sağlıklı bir beynin etkinliğini ve verimliliğini ileri yaşlarda da koruyabileceğini söylemektedir.

Temporal Lob Epilepsisi

Epilepsi, nöronlar olarak adlandırılan beyin hücrelerinin diğer hücrelere düzensiz sinyaller göndermesiyle sonuçlanan kronik bir nörolojik durumdur.

Uyku Bozukluklarının Belirtileri

Çoğu insan uykuya dalmakta zorluk çekmektedir. Ancak kronik uyku sorunları ve devam eden gündüz yorgunluğu daha ciddi bir soruna işaret edebilir.

MS Bağışıklık Sisteminizi Etkiliyor

Sağlıklı sinir lifleri, miyelinden oluşan bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Bu sayede hücreler arası uyarılar kolaylıkla birbirleri arasında iletilir. MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalığında

Hava Durumu Migreninizi Etkiliyor

Araştırmacılar, bazı insanların migren atakları yaşamasına neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Genler, beyindeki değişiklikler veya beyin kimyasallarının seviyelerindeki değişiklikler söz konusu olabilir.

TÜMÜNÜ GÖR

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır