yer fıstığının faydaları / Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Yemek Hangi Hastalıkları Önler? - Sağlık Haberleri

Yer Fıstığının Faydaları

yer fıstığının faydaları

Yer fıstığının faydaları nelerdir? Yer fıstığının vücuda yararları…

Yer fıstığı, sağlıklı yağlar ve yüksek kaliteli protein ile doludur. Kalorileri oldukça yüksektir. Güçlü bileşenleri kalp sağlığını destekler ve diyabet tedavisine yardımcı olur. Şimdi, yer fıstığının sağlık yararlarından bazılarına daha yakından bakalım Yer fıstığının faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler

seafoodplus.info

Yayınlanma:

Yer fıstığının faydaları nelerdir? Yer fıstığının vücuda yararları…

Yer fıstığı, birçok vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır. Bunlara biyotin, bakır, niasin, folat, manganez, E vitamini, tiamin, fosfor ve magnezyum da dahildir. Bu zengin vitamin ve mineraller sağlık açısından pek çok yararlar sunar. Peki, yer fıstığının faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik…

YER FISTIĞININ FAYDALARI

Yer fıstığının sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:

Safra taşları

Yer fıstığı, kan kolesterol düzeyi üzerinde ve dolayısıyla safra kesesi taşlarının gelişimini etkileyen yararlı etkiler gösterir. Safra kesesi taşları, safra kesesi içinde gelişen, çözünmeyen kolesterolün çoğundan oluşan sertleşmiş sıvı topaklarıdır. Yapılan bir çalışmaya göre; her gün yaklaşık 28 gram yer fıstığı tüketen kadınların safra taşı oluşturma riskleri % 25 oranında azaldığı görülmüştür.

Hafızayı güçlendirir

Yer fıstığı belleği artırır. Bunun, beyine kan akışını artıran ve aynı zamanda güçlü antioksidan yeteneklere sahip olan niasinin ve antioksidan resveratrol’ün varlığına bağlı olduğuna inanılmaktadır. Resveratrol, Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif beyin hastalıklarını önleme kabiliyeti için çalışan ve sağlık açısından dikkate değer yararları bulunan bir bileşikdir.

Depresyon ile savaşır

Depresyonun ana nedeni düşük serotonin seviyeleridir. Yer fıstığında bulunan triptofan, bu tür kimyasalların salınımını arttırır ve böylece depresyon ile mücadeleye yardımcı olur.

Sağlıklı kemikler

Yer fıstığında bol miktarda bulunan demir ve kalsiyum, kana oksijen taşınmasında, sağlıklı ve güçlü kemiklerin teşvik edilmesinde önemli rol oynayan faktörlerdir.

Kalp dostu yağlar

Yer fıstığı, kalbi sağlıklı tutan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir. Ve bu, kalbin sağlıklı olması için mükemmeldir, çünkü hem tekli doymamış hem de çoklu doymamış yağların iyi bir seviyesi, kan kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yaraları iyileştirir ve ağrıları azaltır

Yer fıstığı kabukları bazı yörelerde kaynatılarak tüketilmektedir. Bu su içerdiği biochanin maddesini 4 kat fazla artırır. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atar. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada kullanılır.

NOT: Yer fıstığında en bol bulunan, arachin ve conarachin gibi proteinler bazı insanlarda hayatı tehdit edici alerjilere ve reaksiyonlara neden olabilir.

beyindepresyondiyabetparkinsonSağlık

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

  1. Yer fıstığı badem, kaju ve ceviz ile aynı miktarda kaloriye sahipken daha fazla protein (porsiyon başına 7 g) içerir. İyi bir lif ve yağ kaynağıdır.
  2. 30’dan fazla esansiyel vitamin ve mineral içerir. Yer fıstığı içindeki yağların çoğu, LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek kalp için birçok fayda sağlayan sağlıklı tekli ve çoklu doymamış yağlardır.
  3. Harvard çalışması haftada 2 veya daha fazla porsiyon yer fıstığı yiyenlerin kardiyovasküler hastalık riskinde yemeyenlere kıyasla yüzde 13 azalma olduğunu saptamıştır.
  4. Avrupa Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre en çok yer fıstığı dahil kabuklu yemiş yiyenlerin daha az kilo aldıkları ve 5 yıllık çalışma süresi boyunca yemeyenlere kıyasla %5 daha düşük kilolu veya obez olma riskine sahip oldukları saptanmıştır.

Yer Fıstığı Hangi Vitaminleri İçerir?

  1. E vitamini: Antioksidan olup hücreleri normal ancak zararlı bir fizyolojik süreç olan oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olur.
  2. Magnezyum: Kalp dahil kas fonksiyonu, enerji üretimi ve enzim fonksiyonu için gereklidir.
  3. Folat: Hücre bölünmesi için gereklidir. Özellikle folat dokuların hızla büyüdüğü hamilelik ve çocukluk döneminde önemlidir.
  4. Bakır: Kırmızı kan hücresi oluşumu, sağlıklı kan damarları, sinirler, bağışıklık sistemi ve kemikler için önemlidir.
  5. Fosfor: Dişlerin ve kemiklerin oluşumu, hücre büyümesi ve kas fonksiyonu için ve vücudun hücrelere enerji oluşturmak için vitamin kullanmasına yardımcı olmak için gereklidir.
  6. Lif: Diyetinize hacim kataraktan sindirime yardımcı olur ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
  7. Niasin: Yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye, sinir ve sindirim sistemini düzenlemeye ve cildin sağlığını teşvik etmeye yardımcıdır.
  8. Manganez: Kolesterolün ve karbonhidratlar gibi besin öğelerinin işlenmesi için önemlidir.

Yer Fıstığı Ne Kadar Tüketilmeli?

Yararlı antioksidanlar ve fitokimyasallar en çok yer fıstığının ince, kâğıt gibi derisinde yoğunlaşır, sağlık için birlikte yemek daha iyi olabilir. Çiğ veya kuru kavrulmuş olarak tercih edilmelidir. 2 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi de günlük magnezyum ihtiyacının %14’ünü karşılar, bu da glikoz metabolizmasına yardımcı olabilir, yaşlı kadınlarda kemik yoğunluğu oluşturmaya yardımcı olabilir ve diyabet ve inme riskini azaltabilmektedir. Fıstık ezmelerinde şeker ilavesiz olanlar tercih edilmelidir. Günde 1 avuç yer fıstığı veya 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.


Yer Fıstığının Yan Etkileri Nelerdir?

Fıstık proteinin ciddi bir alerjen olduğu unutulmamalıdır. Yer fıstığı bazen aflatoksin üreten bir küf türü tarafından kontamine olabilmektedir, sebebi yer fıstığının saklama koşullarıyla alakalıdır. Özellikle tropik bölgelerde sıcak ve nemli koşullarda artmaktadır. Herhangi bir aflatoksin zehirlenmesinde iştah kaybı, gözlerde sarılık görülür, ciddi vakalarda karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine yol açabilmektedir. Yer fıstığı besin emilimini bozan fitik asit içerir, fitik asit yenilebilir tohumlarda, kabuklu yemişlerde, tahıllarda ve baklagillerde de bulunur. Fazla fitik asit alımı demir ve çinko emilimini azaltır. Genellikle dengeli beslenenlerde ve düzenli olarak kırmızı et tüketenlerde endişe verici bir durum değildir. Ana besin kaynağınız tahıllar ve baklagillerse demir ve çinko emilimi azalacağından yer fıstığı tüketimine dikkat edilmelidir.

Önemli Not: Yer fıstığı, bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Badem sütünün faydaları nelerdir?
  2. Ceviz suyu neye iyi gelir?
  3. Hurmanın faydaları nelerdir?
  4. Maydanoz suyu neye iyi gelir?
  5. Sirkenin faydaları ve kullanım alanları nelerdir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir