gebelikte vajina kaşıntısı neden olur / Hamilelikte vajina kaşıntısı neden olur? - Hamilelik Haberleri

Gebelikte Vajina Kaşıntısı Neden Olur

gebelikte vajina kaşıntısı neden olur

Vajina kaşıntısına ne iyi gelir? Vajinada kaşıntı ve yanma için ne yapılması gerekir?

Vajina kaşıntısı genellikle alerjik ve kimyasal maddeler kullanım sonucunda veya menapoz nedeniyle ortaya çıkabilen ağrılı semptomlardır. Vajina kaşıntısının bir çok nedeni bulunmaktadır. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir . Nadir durumlarda, stres veya vulva kanser nedeniyle vajinal kaşıntı gelişebilir. Vajina çoğu vajinal kaşıntı endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, kaşıntı şiddetli veya altta yatan bir durumunuz olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza veya jinekoloğunuza başvurmalısınız. Doktorunuz muayene ve test yoluyla vajinal kaşınma nedeninizi belirleyebilir. Ayrıca bu rahatsızlık verici semptom için uygun tedavileri önerebileceklerdir.

Vajina kaşıntısı neden olur?

İşte vajina kaşıntısına neden olan etkenlerden bazıları…

Vajinanın tahriş edici kimyasallara maruz bırakılması vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bu tahriş ediciler, vajinayı da içeren vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntılı bir döküntü oluşturan bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

Genel olarak vajinada kaşıntıya neden olan kimyasallar şu şekildedir?

- Sabun
- Vajina spreyleri
- Kremler
- Merhemler
- Deterjanlar
- Kumaş yumuşatıcıları
- Kokulu tuvalet kâğıdı
- Diyabetiniz veya üreme yolları ile alakalı bir hastalığınız varsa idrarınız ayrıca vajinal tahriş ve kaşıntıya neden olabilir.

Cilt hastalıkları

Egzama ve sedef hastalığı gibi bazı deri hastalıkları, genital bölgede kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, esasen astımlı veya alerjisi olan insanlarda görülen bir döküntüdür. Döküntü kızarık ve kıvrımlı, pürüzlü bir doku ile egzamalı bazı kadınlarda vajinaya yayılabilir. Genellikle kafa derisi ve derzlerinde oluşan pullu, kaşıntılı, kırmızı lekelere neden olan yaygın bir deri durumudur. Bazen bu semptomların ortaya çıkması vajinada da görülür.

Mantar enfeksiyonu

Candida mantarı normalde vajinada bulunan doğal olarak oluşan bir mantardır. Genellikle problemlere neden olmaz ancak büyümesi kontrol edilmediğinde rahatsız edici bir enfeksiyon ortaya çıkartabilir. Bu enfeksiyon maya mantar enfeksiyonu olarak bilinir . Mayo Clinic'e göre bu, hayatının belli bir noktasında 4 kadından 3'ü etkileyen çok yaygın bir durumdur . Enfeksiyon, genellikle bir dizi antibiyotik aldıktan sonra ortaya çıkar; çünkü bu tür ilaçlar iyi bakterileri kötü bakterilerle birlikte yok edebilir. Mayaların büyümesini kontrol altında tutmak için iyi bakterilere ihtiyaç vardır. Vajinalarda mayanın aşırı büyümesi, kaşıntı, yanma ve topaküstü taburculuk gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

Bakteriyel vajinoz

Bakteriyel vajinoz (BV) vajinal kaşıntı için diğer bir yaygın nedenidir. Bir vajinal mantar enfeksiyonu gibi, BV doğal olarak oluşan vajinadaki iyi ve kötü bakteri arasındaki dengesizlik nedeniyle tetiklenir. Durum her zaman semptomlara neden olmaz. Belirtiler göründüğünde, tipik olarak vajinal kaşıntı ve anormal, kötü kokulu akıntı içerir. Bu mantar türü bazen gri beyaz ve köpük bir kıvam şeklinde olabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Korunmasız cinsel ilişki sırasında çok sayıda CYBE bulaşabilir ve vajinada kaşıntıya neden olabilir.

Bunlar arasında şunlar bulunur:

1- Genital siğiller
2- Bel soğukluğu
3- Genital Herpes
4- Trikomonas Vajiniti
Bu hastalıklar, yeşil veya sarı vajinal akıntılar ve idrar yaparken görülen ağrı da dâhil olmak üzere ek semptomlara neden olabilir.

Menopoz

Geçmekte olan kadınlar menopoz bunu yaptığı zaten ya vajinal kaşıntı için risk daha fazladır. Bu, vajinal atrofi yol açan menopoz sırasında oluşan östrojen seviyelerinin azaltılmasına bağlıdır. Bu aşırı kuruluğa neden olabilen mukozanın inceltilmesidir. Kuruluk, tedavi almamanız durumunda kaşıntı ve tahrişe neden olabilir.

Stres

Fiziksel ve duygusal stres vajinal kaşıntıya ve tahrişe neden olabilir, ancak bu çok yaygın değildir. Stres, bağışıklık sisteminizi zayıfladığında ortaya çıkabilir; bu da sizi kaşıntıya neden olan enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir.

Vulva kanseri

Nadir durumlarda vajinal kaşıntı, vulva kanser semptomu olabilir. Bu, kadın genitallerinin dış kısmı olan vulvada gelişen bir kanser türüdür. Vajinanın iç ve dış dudaklarını, klitorisini ve vajinanın açılımını içerir. Vulva kanseri her zaman semptomlara neden olmayabilir. Bununla birlikte, semptomlar ortaya çıktığı zaman, vulva bölgede kaşıntı, anormal kanama veya ağrı olabilir. Vulva kanseri doktorunuz erken safhalarda teşhis ederse başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak vulva kanserinin erken teşhis edilebilmesi için 1 yıllık jinekolojik muayne şarttır.

Vajinal kaşıntı için ne zaman doktora görünmek gerekir?

Kaşıntı günlük yaşamınızı veya uykunuzu bozacak kadar şiddetli ise, vajinal kaşıntı için doktorunuzu görmeniz gerekebilir. Çoğu vajinal kaşıntılar ciddi değildir ancak doktorların uygulayacağı bazı tedaviler vajinal kaşıntı rahatsızlığını azaltacaktır.

Vajinal kaşıntı bir haftadan uzun sürerse veya kaşıntı aşağıdaki belirtilerle birlikte ortaya çıkarsa doktorunuza danışmalısınız:

- Vulva üzerinde ülserler veya kabarcıklar
- Genital bölgede ağrı veya hassasiyet
- Cinsel kızarıklık veya şişme
- İdrar yaparken zorlanma
- Vajinal akıntı

Cinsel ilişki sırasında acı hissi

Vajina kaşıntısı için doktora gittiğinizde sizleri neler bekliyor?

Doktorunuz vajina kaşıntısının ne kadar sürdüğünü ve ne derece şiddetli olduğunu soracaktır. Aynı zamanda pelvik muayene yapacak pelvik muayene sırasında ise vajina ve vulva bölgesini inceleyecektir.

Pelvik muayene sırasında doktorunuz vulvayı görsel olarak inceler ve vajinanın içinde görmek için bir spekulum kullanabilir. Vajinanıza eldivenli bir parmak takarken karınıza bastırırlar. Bu, üreme organlarını herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmelerini sağlar.

Doktorunuz ayrıca vulvanızdan bir cilt dokusu örneği veya tahlil için bir numune alabilir. Aynı zamanda Doktorunuz kan veya idrar tetkikleri yapabilir.

Vajinal kaşıntı için tıbbi tedavi nasıl olur?

Doktorunuz vajinal kaşıntınızın altında yatan nedeni bulduktan sonra, tedavi seçeneklerini tavsiye edecektir. Gerekli tedavinin spesifik seyri soruna neden olan özel duruma bağlı olacaktır:

Doktorunuz vajinal maya enfeksiyonlarını antifungal ilaçlarla tedavi edebilir. Bunlar, kremler, merhemler veya haplar da dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde olabilir.

Doktorlar genellikle BV'yi antibiyotiklerle tedavi etmektedirler. Bunlar, oral yoldan aldığınız haplar veya vajinanıza koyduğunuz kremler şeklinde olabilir. Kullandığınız tedavi türüne bakılmaksızın, doktorunuzun talimatlarını takip etmek ve ilaçların tümünü tamamlamak önemlidir.

STD'leri antibiyotikler, antiviraller veya antiparazitiklerle tedavi edebilirsiniz. İlaçlarınızı düzenli olarak almanız ve enfeksiyonunuz veya hastalığınız temizlenene kadar cinsel ilişki önlemeniz gerekir.

Menopozla ilişkili kaşıntı, östrojen kremi, tabletler veya vajinal halka parçası ile tedavi edilebilir.

Diğer vajinal kaşıntı ve iritasyon türleri genellikle kendi başına berraktır. Bu arada, iltihabı azaltmak ve rahatsızlığı hafifletmek için steroid kremleri veya losyonları uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu kremleri kullanırken bunları ne kadar kullandığınızı da sınırlamalısınız çünkü onları aşırı kullanırsanız kronik iritasyona ve kaşıntıya yol açabilir.

Vaginal kaşıntıyı evde nasıl geçer?

İyi hijyen ve yaşam tarzı alışkanlıkları ile vajinal kaşıntı nedenlerinin çoğunu önleyebilirsiniz.

Vajinal tahrişi ve enfeksiyonu önlemek için evde atabileceğiniz birkaç adım vardır:

1-
Genital bölgenizi yıkamak için ılık su ve nazik bir temizleyici kullanın.
2- Kokulu sabunlar, losyonlar ve köpüklü banyolardan kaçının.
3- Spreyler ve duş jelleri gibi kadınsı hijyen ürünlerini kullanmaktan kaçının.
4- Yüzdükten sonra veya egzersizden sonra iç çamaşırı değiştirmeye özen gösterin.
5- Pamuklu iç çamaşırı giyin ve iç çamaşırlarınızı her gün değiştirin.
6- Maya enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını azaltmak için bol bol yoğurt tüketin.
7- Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.

El ve ayaklarda şişkinlik, mide bulantısı ve duygu durumu değişiklikleri, hamileliğin yaygın yan etkileridir. Ancak, hamilelikte yaşayabileceğiniz başka semptomlar da vardır. Söz konusu hamilelik olduğunda, fazla dikkat çekmeyen alanlardan biri olan vajina, hayatınızın bu en ilginç günlerinde daha fazla kaşınmaya başlayabilir. Ancak, hamilelikte vajinal kaşıntı fark ederseniz, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz!

Hamile bir kadın, hamileliğin herhangi bir döneminde vajinal kaşıntı ile karşılaşabilir. Bu, normal ve oldukça yaygın bir durumdur. Gebelikte pek çok şey vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bazen, vücudun yaşadığı değişimler nedeniyle meydana gelebilir. Bazen de, hamilelik ile ilgili olmayan bir nedene bağlı olarak görülebilir.

Bu yazıda, hamilelikte vajinal kaşıntı için olası nedenler, tedavi seçenekleri ve önlemek için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz!

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Nedenleri

Aşağıdaki durumlar, gebeliğin herhangi bir noktasında vajinal kaşıntı ile karşılaşmanıza neden olabilir:

Bakteriyel vajinoz

Vajina bölgesindeki iyi ve kötü bakteriler arasındaki denge değiştiğinde meydana gelen bir tür enfeksiyondur. Yaygın bir vajinal enfeksiyon olan bakteriyel vajinoz, hamile olsun ya da olmasın, genellikle cinsel olarak aktif olan kadınlarda görülmektedir. Belirtileri arasında; kaşıntı, yanma, kızarıklık ve ince, grimsi bir akıntı yer almaktadır.

Mantar enfeksiyonu

Vajina, yapısı gereği normalde az miktarda mantar içerir. Hamileliğe bağlı olarak değişen hormon seviyeleri, vajinal bölgesinin PH dengesini bozar ve bu da mantarların çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle, mantar enfeksiyonları hamile kadınlar arasında son derece yaygındır. Kaşıntıya ek olarak; yanma, süzme peynir benzeri vajinal akıntı, vajinal akıntıda artış da görülebilir.

Vajinal kuruluk

Hamilelikle birlikte vücutta yaşanan hormonal değişimler, bazı kadınlarda vajinal kuruluğa neden olabilir. Bilimsel araştırmalardan elde edilen kanıtlar, hamilelik döneminde, emzirme dönemine göre daha fazla görüldüğünü göstermektedir. Kaşıntıya ek olarak, cinsel ilişki sırasında ağrı, tahriş ve kızarıklık da meydana gelebilir. Ayrıca, bazı kadınlarda vajinal kaşıntı, düşük progesteron seviyeleri nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, böyle bir belirtiniz varsa doktorunuzla konuşmalısınız.

Ürünlere hassasiyet

Hamilelik öncesi dönemde rahatça kullandığınız ürünler, artık bölgede tahrişe neden olarak kızarıklık ve kaşıntı meydana getirebilir. Bu ürünlerden bazıları: vajinal temizlik ürünleri, sabun, deterjanlar

İdrar yolu enfeksiyonları

Hamilelikte, rahim genişledikçe mesaneye daha fazla baskı yapar. Bu da, idrarın dışarı atılmasını zorlaştırarak enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle, gebe kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları riski daha yüksektir.

Belirtiler arasında; sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı, karın ağrısı, vajinal kaşıntı ve yanma, idrarda kan ve cinsel ilişki sırasında ağrı yer almaktadır.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

Genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklarda, erken dönem belirtiler arasında vajinal kaşıntı yer almaktadır. Kaşıntıya ek olarak şu belirtiler de varsa, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonunuz olabilir: ciltte döküntü, yanma hissi, vajinal siğil, yüksek ateş, vajinal akıntı, grip benzeri belirtiler. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkileyebilir. Ancak, hamilelikte bu riskleri ortadan kaldırarak tedavi olabilirsiniz.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Tedavisi: Neler Yapılabilir?

Gebe kadınlarda görülen vajinal kaşıntı, genellikle endişelenecek bir duruma işaret etmez. Ve, genellikle evde yapılan bazı tedaviler ile ortadan kalkabilir. Bununla birlikte, yaşadığınız rahatsız edici belirtiler hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz doğru olacaktır. Hamilelikte vajinal kaşıntı tedavisi, altta yatan nedene göre değişiklik gösterecektir. Genel olarak, aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır:

Mantar giderici reçetesiz ilaçlar: Doktorunuz mantar enfeksiyonunuz olduğunu teşhis ederse, tedavi için mantar giderici krem ve ilaçlar reçete edebilir. Ancak, doktor kontrolünde olmadan ilaç kullanmamanız önemlidir. Bazı mantar giderici ilaçlar, düşük riskinde artış ile ilişkilendirildiğinden, gebe kadınlar tarafından kullanılması önerilmez.

Karbonat: Kaşıntılı cilt, bölgeye karbonat sürülerek yatıştırılabilir.

Soğuk su: Soğuk banyo ve soğuk kompresler de vajinal kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ürün kullanımı: Kullandığınız bazı ürünlerin kaşıntıyı şiddetlendirdiğini düşünüyorsanız, hepsini kullanmayı bırakmayı deneyin. Hamilelikte, hem siz hem de bebeğinize uygun olarak tasarlanmış doğal ve yumuşak ürünler tercih edin.

Antibiyotik tedavisi: İdrar yolları enfeksiyonları ya da bakteriyel vajinoz durumunda, doktorunuz tedavi için antibiyotik reçete edebilir.

Kaşıntı önleyici kremler: Kortikosteroidler gibi topikal olarak uygulanan kaşıntı önleyici kremler, vajinal kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Vajinal Kaşıntı Nasıl Önlenir?

Hamileliğin herhangi bir döneminde vajinal kaşıntı ile karşılaşabilirsiniz. Tamamen önlemek zor olsa da, bazı önlemler riski azaltabilir. Aşağıdaki ipuçları hamilelikte vajinal kaşıntıyı önlemeye yardımcı olabilir:
İyi bakteriler içeren yoğurt tüketimi ile vajinanın PH dengesini korumaya çalışın. Doktorunuzun önerisi ile, günlük olarak probiyotik takviyesi de alabilirsiniz.

Pamuklu ve nefes alabilen iç çamaşırları giyin.
Çok dar ve sıkı kıyafetler giymekten kaçının.
Mayo giydiğinizde, ıslandıktan sonra hemen değiştirin.
Parfüm, kimyasal ve tahriş edici maddeleri kullanmaktan kaçının.
Tuvalete girdikten sonra hijyene dikkat edin. Bölgeyi, daime önden arkaya doğru temizleyin.
Vajinal duştan kaçının. Vajinal dış, bölgenin PH dengesini bozabilir.
Hamile yogası ya da derin nefes alma egzersizleri ile stres seviyelerinizi azaltmaya çalışın.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Hamileliğin herhangi bir döneminde, sizi endişelendiren herhangi bir rahatsız edici belirti ile karşılaşırsanız, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Vajinal kaşıntı varsa ve evde tedaviye yanıt vermiyorsa, doktorunuza muayene olun. Vajinal kaşıntıya eşlik eden bir ağrı, yoğun ve kokulu bir akıntı gibi belirtiler de gözlemlerseniz, bir enfeksiyon söz konusu olabileceğinden mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

Sonuç olarak…

Vajinal kaşıntı, bir kadının hamilelik döneminde de karşılaşabileceği bir durumdur ve hamile kadınlar arasında oldukça yaygındır. Genellikle zararlı değildir ve evde tedavi ile ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle, çoğu zaman endişelenecek bir durum değildir.

Genellikle, hamilelikle birlikte vücudun değişen hormon seviyeleri ile ilgilidir. Ancak, vajinal kaşıntının şiddeti ya da ona eşlik eden rahatsız edici semptomlar konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuz yardımcı olabilecek bazı ilaçlar önerebilir.

Hamilelikte Vajina Ağrısı ve Kaşıntı Neden Olur?

Hamilelikte vajina ağrısı anne adaylarının çok sık yaşadığı sorunlar arasında bulunuyor. Kimi zaman anne adaylarında endişeye de neden olabilen bu ağrıya batma hissi ya da kaşıntı da eşlik edebiliyor. Vajina bölgesinde ağrı ve kaşıntı olması problemi, gebeliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyor. Ancak gebeliğin erken dönemlerinde yaşanması durumunda farklı, ilerleyen dönemlerinde yaşanması halinde daha farklı tedavi protokolleri uygulanıyor.

Anne adaylarının hamilelikte vajina ağrısı ya da vajina kaşıntısı problemini yaşamaları durumunda mutlaka kontrollerini yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanına bilgi vermesi gerekiyor. Bu sayede günlük hayatı da ciddi düzeyde sıkıntıya sokabilen söz konusu problemden kurtulabilirsiniz. Vajinada ağrıya ya da kaşıntıya katlanmanız gerekmiyor. Doktorunuz bu sorundan kurtulmanız için bazı önerilerde bulunacak ya da durumunuzun uygun olması halinde ilaç reçete edecektir.

Hamilelikte Vajinada Ağrı Olur mu?

Vajina bölgesinde ağrı hissinin ortaya çıkması ile birlikte hamilelikte vajina ağrısı olur mu sorusu akılları karıştırabiliyor. Pek çok farklı nedene bağlı olarak gebelik sürecinde vajina ağrısı yaşanabilir. Bu durum mutlaka anne karnındaki bebekle ilgili bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmez. Hatta vajina ağrısının bebeğin sağlığı ile bir ilgisi yoktur. Vajina ağrısı genellikle gebeliğin 12. haftası ila 16. haftası arasında kendini gösteriyor. Ancak daha erken ya da daha geç dönemde de hamilelikte vajina ağrısı meydana gelebilir.

Gebelikte ense kalınlığı testi nedir? faydaları nelerdir? detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Ense kalınlığı testi

Hamilelikte Vajina Ağrısı Neden Olur?

Vajinada meydana gelen ağrının en yaygın nedeni gebelik ile birlikte vücutta bazı değişimlerin olmasıdır. Hamilelikte rahim genişlemeye başlar ve genişledikçe rahimin etrafında bulunan kas ve bağ dokularında da esneme meydana gelir. Bu esneme hamilelikte vajina ağrısı olarak kendini belli eder. Rahmin büyümesi sadece vajinada değil, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bel ve karın bölgesinde de ağrıya neden olabiliyor. Özellikle hamileliğin 20. haftasında ani bir hareket vücudun çeşitli bölgelerinde ağrıya neden olabiliyor.

Hamilelikte relaksin ve progesteron hormonlarının artması önem taşıyor çünkü bu hormonlar pelvik kaslarının doğum sırasında gevşemesine yardımcı oluyor. Ancak aynı hormonlar hamilelikte vajina ağrısı nedenlerinden biridir. Gebeliğin ilk dönemlerinde rahmin iç duvarına bebeğin yerleşmesi esnasında da rahimde hafif ağrı olabilir. Bu durumda anne adayları genellikle rahim ağrısı ile vajinada ağrıyı birbirine karıştırabiliyor. Ayrıca hamileliğin son 3 ayında bebek vajinaya da bir baskı uygulayabiliyor ve bu baskıdan kaynaklı olarak da ağrı yaşanabiliyor.

Son olarak idrar yolu enfeksiyonunun da hamilelikte vajina ağrısı yapabildiğini belirtelim. Anne adayı sıklıkla idrara çıkıyorsa ve idrar çıkma esnasında yanma hissi de oluşuyorsa derhal bu konuda doktoruna bilgi vermelidir. Çünkü gebelikte idrar yolu enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Doktorunuz ilaç reçete ederek enfeksiyonun ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Hamilelikte detaylı ultrason ne zaman çektirilir? ne görülür? nasıl yorumlanır? ilginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemize aşağıdan göz atabilirsiniz.

Tıkla –> Detaylı ultrason

Hamilelikte Vajinada Ağrıya Ne İyi Gelir?

Gebelik süresi boyunca zaman zaman azalan ve zaman zaman da şiddetlenen bir ağrı yaşayabilirsiniz. Bu durumda hamilelikte vajina ağrısı nasıl geçer ya da nasıl azalır sorularının yanıtını merak edeceksiniz. Ilık duş vajina ağrısının kısa sürede azalmasını sağlayabiliyor. Kasların gevşemesine de yardımcı olan ılık duş günde bir ya da ağrının şiddetine göre günde 2 defa denenebilir. Ağrının olduğu günlerde olabildiğince uzanarak dinlenmeye çalışmalısınız.

Aynı zamanda ani hareketlerden kaçınmanız da gerekiyor. Yukarıya doğru uzanmak, aniden kalkmak, aniden eğilmek gibi hareketler hamilelikte vajina ağrısı şiddetini artırabilir. Yavaş hareket etmeli ve vücudunuzu, özellikle de bel bölgenizi zorlayan hareketlerden kaçınmalısınız. Şayet ağrı şiddetliyse ya da günlük yaşam konforunuzu etkiliyorsa doktorunuzdan ağrı kesici ilaç önermesini de isteyebilirsiniz.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Anne adayları hamilelikte vajina ağrısı kadar vajina kaşıntısından da şikayet edebiliyor. Vajina kaşıntısı geceleri uykudan uyandırabilecek kadar rahatsız edici bir formda olabilir. Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen vajina kaşıntısı mantar enfeksiyonu ya da HPV virüsü gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Ancak kaşıntının sadece alerjik reaksiyondan kaynaklı olabileceğini de belirtmek gerekiyor. Kullanılan sabun, deterjan, yumuşatıcı, kokulu tuvalet kağıdı gibi ürünler vücutta tepkiye neden olabiliyor ve buna bağlı olarak da vajinal kaşıntı meydana gelebiliyor.

Şeker hastalığı ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bakteriyel vajinoz, stres hamilelikte vajina ağrısı ya da vajina kaşıntısı gibi vajina ile ilgili çeşitli sıkıntılar yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Gebeliğe bağlı olarak vücudun hormon dengesinde değişimler olması vulvayı etkileyebiliyor ve sadece bu bile tek başına vajinal kaşıntı sonucunu doğurabiliyor. Yine de mutlaka bu konuda doktorunuza bilgi vermelisiniz. Çünkü gebelik döneminde de sedef ya da egzama gibi çeşitli deri hastalıkları yaşanabilir ve böyle bir durumda mutlaka tedaviye hemen başlanmalıdır.

Gebelikte bebeğin kalp atışları ilk ne zaman duyulur? anne adaylarının en çok merak ettikleri konulardan birini aşağıda açıkladık.

Tıkla –> Bebeğin kalp atışları

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Bebeğe Zarar Verir mi?

Anne adaylarının hamilelikte vajina ağrısı ya da vajinada kaşıntı olması gibi durumlarda endişesi bebeklerinin bu durumda olumsuz yönde etkilenmesidir. Oysa vajinada meydana gelen bir ağrı ya da kaşıntı, şiddeti ne olursa olsun anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez. Bu konuda stres yaşanmasına ya da endişeye kapılmaya hiç gerek yok. Hatta aksine bebeğin zarar göreceği endişesinin ve stresin bebeğe zarar verebileceğini unutmayın. Anne adayları gebelik süreci boyunca stresten ve gerginlikten uzak durmaya çalışmalıdır.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıpkı hamilelikte vajina ağrısı gibi vajina kaşıntısının tedavisinde de gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuza bağlı olarak farklı prosedürler uygulanır. Eğer gebeliğin erken dönemlerinde kaşıntı şikayeti ortaya çıktıysa doktorunuzun önereceği kremleri ya da pomatları kullanmanız bu sorundan kurtulmanızı sağlayabilir. Ancak kesinlikle krem ya da pomat seçiminin gelişigüzel yapılmaması, sadece doktorun önerdiği ürünlerin kullanılması gerekiyor.

Eğer hamilelikte vajina ağrısı ya da ağrıya eşlik eden kaşıntı gibi şikayetler gebeliğin 14. haftasından sonra meydana geldiyse doktorunuz ağızdan alınabilecek bazı ilaçlar reçete edebilir. Önemli olan kaşıntıya kötü kokulu bir akıntının eşlik edip etmediğidir. Kötü kokulu akıntı gibi sıkıntıların da ortaya çıkması durumunda rutin kontrolleri beklemeden doktorunuz ile görüşmeli ve konuya dair bilgi vermelisiniz. Böylece nedeni araştırılabilir ve gerekli tedaviye hemen başlanabilir.

Hamilelikte Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Elbette hamilelikte vajina ağrısı ve kaşıntı şikayetlerinde doktorunuzun önerilerini uygulamanız gerekiyor. Bunun yanı sıra bol ve rahat kıyafetler giymeniz, kıyafetlerin pamuklu kumaşlardan üretilmiş olması kaşıntıyı azaltan unsurlar arasında bulunuyor. Vajina bölgesinin sürekli olarak kuru kalmasına özen göstermelisiniz. Sıklıkla iç çamaşırınızı değiştirmeli ve aynı zamanda şekerli olan gıdaları da çok fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz. Kullandığınız deterjan da kaşıntıya neden olabilir ve bu nedenle sabun tozu kullanarak çamaşırların yıkanması da önemli bir tedbirdir.

Vajina bölgesinin hava almasını engelleyecek çok kalın kıyafetler giymeyin. Kaşıntının artması ya da uzun sürmesi ciltte tahrişe neden olabiliyor. Bu da farklı sıkıntıları doğurabilir. En kısa sürede kaşıntıyı ortadan kaldıracak tedavinin uygulanması gerekiyor. Vajinal temizlikte de çeşitli solüsyonlar kullanmamalısınız. Duş esnasında vajinaya uzun süre su tutmak, vajinadaki mikroroganizma dengesini bozabilir ve bu nedenle söz konusu davranıştan da uzak durmalısınız.

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.anneysen.com/hamilelik/makale/saglik-hamilelikte-vajina-agrisi-ve-vajinal-kasinti-hakkinda-merak-edilenler_11397

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 414 56 66
Ofis Tel: 0212 603 66 54
E-Mail: [email protected]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası