kaç saat uykusuz kalınır / Ne kadar uykusuz kalınabilir?

Kaç Saat Uykusuz Kalınır

kaç saat uykusuz kalınır

Uyku yoksunluğu, birçoğumuzun belirli nedenlerden dolayı zaman zaman yaşadığı durumlardan biridir. Uykuya ihtiyaç duyan bedenimiz, bazı durumlarda ertelenen uyku düzenimiz nedeniyle yoksunluk çekmektedir. Uyku Yoksunluğu Aşamaları içeriğimizde, uzun süre uykusuz kalmamız durumunda neler olabileceğini sizler için derledik.

Uyku Yoksunluğu Zaman Çizelgesi

Uyku yoksunluğu zaman çizelgesi içerisinde, yoksunluk sürelerine göre değişen farklı belirtiler görülmektedir. Akut uykusuzluk durumunda ciddi etkiler görülüp hızlıca hissedilen uykusuzlukta neler olabileceğini birlikte inceleyelim;

1. Aşama: 24 Saat Uyanık Kalmak

Birçoğumuz beklenmedik olaylar nedeniyle 24 saate yakın uykusuz kalmış olabilir. Kulağa pek fazla gelmeyen bu uykusuzluk süresi, yorgun ve bitkin hissetmemize neden olur. Bunun dışında 24 saat uykusuz kalma sonucunda görülebilecekler;

  • Uyuşukluk
  • Endişe
  • Stres hali
  • Sinirlilik
  • İştah artışı
  • El ve göz koordinasyonunda azalma

gözlemlenebilecek uykusuzluk belirtileri arasındadır. Anca 24 saat uykusuzluk belirtileri iyi dinlenilen bir günün ardından son bulabilir. Bu nedenle etkileri kalıcı olmayıp, iyi bir uyku ardından geçmesi beklenmektedir. 24 saatlik uykusuzluk sonrası el ve göz koordinasyonu kaybı nedeniyle araba sürülmesi, dikkat gerektiren işler yapılmamasına dikkat edilmelidir.

2. Aşama: 36 Saat Uyanık Kalmak

İlk aşamayan göre daha ağır bir dönem olan 36 saatlik uyku, daha şiddetli uykusuzluk semptomları gösterir. Uyuma isteğiniz oldukça güçlenir ve ara ara uykuya dalmalar yaşayabilirsiniz. 36 saatlik uykusuzlukta görülebilecek belirtiler arasında;

  • Tepki verme süresinin artması
  • Algı bozukluğu
  • Uyanık kalamama
  • Aşırı yorgunluk
  • Abur cubur, tatlı yeme isteği
  • Azalmış bağışıklık
  • Hatırlama sorunları

36 saatlik uykusuzluk sonrası görülmesi beklenen durumlar arasında yer almaktadır. Bu aşamada uykusuzluk yoğun olarak hissedilir ve odaklanma, hatırlama sorunları ciddi boyutlara ulaşır.

3. Aşama: 48 Saatlik Uyanıklık

48 saat yani toplam gün boyunca uyumamak, ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel aksaklıkları beraberinde getiriri. Uyku, artık karşı konulamaz dereceye ulaştığı için ara ara uykuya dalabilir ve tekrar uyanabilirsiniz. Ufak uykuların yeterli olmayacağı bu uykusuzluğun diğer belirtileri arasında;

  • Zayıflayan bellek
  • Öğrenme zorluğu
  • Karar verememe
  • Reaksiyon yavaşlığı
  • Algılama zorluğu
  • Bozulmuş bağışıklık
  • Aşırı yorgunluk
  • Güçsüzlük

görülmesi beklenen semptomlar arasında yer almaktadır. Beyniniz normal işleyişini bozacak bu uykusuzluk süresinin artması halüsinasyon görmemize neden olabilir.

4. Aşama: 72 Saat Uyanık Kalmak

Üç gün boyunca yani toplamda 72 saat boyunca uyumamak, sanıldığından çok daha zor bir durumdur. Uykuya kısa kısa dalmalarınız çok daha sık olacaktır. Algınızı önemli derecede bozacak olan 72 saatlik uykusuzluk durumunda, tüm durumlar birbirine karışmış gibi gelip, algınız bozulabilir. Bunun dışında görülebilecek belirtiler arasında;

  • Yanılsamalar
  • Sanılar
  • Düşünme zorluğu
  • Ağır uykusuzluk
  • Duyarsızlaşma
  • Anlama zorluğu

gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sosyal etkileşimlerde bulunmakta zorlanacağınız bu uykusuzluk evresinde halüsinasyon görmeniz muhtemeldir. Gerçekte olmayan bir şeyi gördüğünü düşünmek, zaman algısını ve yaşanan durumları algılamayı en aza indirecektir. Her şeyin karmaşık hale geldiği 72 saatlik uyku yoksunluğu sonrası toparlanmak için birkaç gün süre geçmesi gerekecektir.

5. Aşama: 96 Saat Uykusuz Kalmak

Uykusuzluğun dördüncü gününde yani 96 saat veya daha fazla olması durumunda, uyuma dürtüsünü kontrol etmeniz çok zorlaşacaktır. Uykudan kaçma hissi nedeniyle psikoz durumuna girilebilir. Bu aşamaya gelindiğinde gerçeklik algısı yitirilip, rüyada mı gerçek hayatta mı kavramından uzaklaşılabilir. bu durumlarda başınıza gelebilecek tehlikelere açık hale gelip, kazalara açık olursunuz. Uyku yoksunluğu aşamalarının en son durumu olan 96 saat uykusuzluk durumunda psikoz belirtilerini atlatmak ve bedeninizi korumak adına uyumanız gerekmektedir.

SONUÇ

Uyku yoksunluğu aşamaları, 24 saatten başlayıp 96 saat ve daha fazlasına ulaşabilir. Bazen iş yoğunluğu, ani durumlar bazense uyumak istesek bile uyuyamadığımız durumlarda yoksunluk durumuyla karşı karşıya kalabiliriz. Fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumak adına yeterince uyku alabilmenin önemi büyüktür.

Uykusuz Kalmak: Vücuda 11 Yan Etkisi yazımızdan, uykusuzluğun bedenimize verdiği zararları inceleyebilirsiniz. Uyku yoksunluğu tedavisi veya uyuyamam sorunları adına Avicenna Hastanesi Nöroloji Bölümü uzman doktorlarımızdan randevu alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Uykusuzluk öldürür mü?

Uyku yoksunluğu nedeniyle kaydedilen bir ölüm bulunmamaktadır. Ancak uykusuzluk durumlarında beynin ciddi hasar almasıyla gelişen hastalıklar, uzun vadede can sağlığını tehdit edebilir.

Uzun süre uyumazsak ne olur?

Uzun süre uyumamanın aşamalarına göre farklı belirtiler görülebilir. Genel belirtiler arasında; zihin bulanıklığı, algı bozukluğu, halüsinasyon, unutkanlık, dalgınlık, sinirlilik hali olarak gözlemlenmektedir.

Uyku yoksunluğu tedavisi var mı?

Uyku yoksunluğu belirtileri, uykuya karşı koymayıp uyumaya başladığınızda düzelme gösterir. İyi bir uyku ve dinlenmenin ardından uykusuzluk belirtileri ortadan kalkacaktır.

Uyuyamıyorsak hangi doktora gitmeliyiz?

Uyku bozukluğundan şüphelendiğiniz durumlarda Nöroloji bölümü doktorlarından randevu alıp, muayene olmanız gerekmektedir.

 

Avicenna Hastanesi Nöroloji Bölümü Doktorlarımız

Nöroloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Kısa vadede az uyumak daha dinç hissettirirken 2-3 gün geçince normalden daha yorgun hissetmemizin sebebi nedir?

Bu durum, uykularımız üzerinde biriken uyku basıncından ve uyku borcundankaynaklanır.

Normal süresinden çalınmış bir uyku miktarı, bir tür ‘uyku borcu’ yaratır. Vücut, eninde sonunda bu borcun geri ödenmesini ister. Uykunun yetersiz olması muhakeme yetisi ya da tepki süresini olumsuz etkiler.

Birçok yetişkin, farkında olsalar da olmasalar da, kendilerini günlük ya da haftalık olarak uykularından alıkoyarlar. Uykuyu kısıtlamak veya geceleri hep uyanık kalarak sabahlamak, uykularımız üzerinde biriken uyku basıncını arttırır. Bu uyku basıncı, uyuduğunuz süre zarfında azalır. Dolayısıyla yatağa ne kadar fazla uyku basıncıyla giderseniz, o kadar uzun süreler uyumanız gerekir. Dolayısıyla kural basittir: ne kadar uyku kaybederseniz, o kadar uykuya ihtiyaç duyarsınız.Buna bazı bilim insanları "uyku borcu" da demektedir. Eğer ki ortalamada 7 saat uyku sizin için en uygunuysa ve bir gece 5 saat uyuyabildiyseniz, ertesi gün 9 saat uyuyarak arayı kapatabilirsiniz. Tabii 3 gün uykusuz kaldığınız için 21 saat uyumanız gerekmez; ancak 3 gün aralıksız uykusuz kalacak olursanız, ilk uyuduğunuzda uyku sürenizin 15-20 saat arasında olması çok muhtemeldir. Dolayısıyla uyku borcu hesabı doğrusal bir matematik hesabı olmasa da, gerçeğe yakın sonuçlar vermektedir.

264 saatlik rekoru kıran Randy Gander 15 saatlik bir uykudan sonra kendini büyük oranda toplamıştır ve “borcunun” %24’ünü ödemiştir. Uyku borcu, uykusuz kalınan sürenin olduğu gibi bölüştürülmesiyle ödenmez. Örneğin günde yaklaşık yedi saat uyuyan birisi bir gecelik uykusuzluğun ardından diğer günlere fazladan 4-5 saat uyku artışını bölüştürür.

Uykunun Evrimi Üzerine:

Gelişmiş kültürümüzle geceleri aydınlatabiliyor, uzak mesafeleri katedebiliyor, en kötü koşullarda yaşamımızı devam ettirecek teknolojileri üretebiliyoruz. Bu, türümüzün tarihinin büyük kısmında böyle değildi. Geceler görüşümüzün kısıtlandığı, havanın soğuduğu, korunmasız ve yiyecek bulamadığımız zamanlardı. Büyük insan topluluklarının mağaralara, ağaç kovuklarına veya başka güvenli yerlere sığınmasının sebebi buydu. Bizim ve diğer hayvanların bu döngüde verimsiz zamanlarını uyuyarak geçiriyor olması pek çok bilim insanına uykunun kökeninde enerji tasarrufu ve güvenliği sağlamak üzere bizi yerimizde tutan bir evrimsel süreç olduğu düşüncesine itmiştir.

Yani ek olarak sorduğunuz sorunun cevabına "çevre ve çevreyi etkileyen her şey" diyebiliriz. Çünkü bizler çevremize göre değişiyoruz, uyumlu olmaya çalışıyoruz. Işığı bulduktan sonra etrafımıza binlerce ışık döşedik ve bu bizim uykumuzu etkiledi, etkilemeye devam ediyor...

Kaynaklarda Evrim Ağacı'nın güzel bir makalesi var, bunu okuyabilirsiniz. Sevgiler.

1,124 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Uyku Nedir? Uykunun Evrimi, Günlük Uyku Süreleri Ve Uyku Sırasında Düşme Hissi Üzerine.... (17 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 17 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.