mahzunun anlamı / "mahzun" anlamı ve okunuşu

Mahzunun Anlamı

mahzunun anlamı

Mahzun Ne Demek? TDK’ya Göre Mahzun Sözlük Anlamı Nedir?

Mahzun kelimesi dilimizde kullanımda olup anlamı merak edilen kelimeler arasında yer alıyor. Kelimelerin anlamı ve kökeni hakkında araştırma yapmayı sevenler bu kelimeye ilişkin araştırma yapıyor. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan mahzun kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir. Bu noktada, mahzun kelimesi ne demek ve TDK'ya göre anlamı nedir sorularının yanıtlarını arayanlar doğru yerdeler! Peki, mahzun kelimesinin kökeni ne mahzun kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir? İşte, merak edilenler!

MAHZUN NE DEMEK? TDK'YE GÖRE ANLAMI

Mahzun kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.
Mahzun, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
TDK'ye göre mahzun kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Üzgün

MAHZUN KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI

- Bir gün gayet mağmum ve mahzun, bir gün de son derece neşeli ve uçarı.

MAHZUN KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER

- mahzun etmek
- mahzun olmak

MAHZUN KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER

melul mahzun

“Mahzun” – “Mahsun” Ayrımı

12,8K

Sıklıkla Birbirine Karıştırılan “Mahsun” ve “Mahzun” Kelimeleri

“Mahzun” sözcüğü “hüzünlü, üzüntülü” anlamına sahipken, “mahsun” sözcüğü “güvenlik altına alınmış, kuvvetlendirilmiş, istihkâmlı” anlamına gelmektedir.

 

Mahzun Mu? Mahsun Mu?

Mahzun-mahsun kelimeleri özellikle gündelik dilde olmak üzere edebi eserlerin içerisinde de bazı durumlarda birbirlerine karıştırılmaktadır. Çoğunlukla gündelik dilde hüzünlü anlamıyla kullanılan bu iki sözcüğün kullanımları yazım yanlışı olmaktan çok daha fazlasıdır. Her iki sözcükte kendilerine özgü bir anlama sahip olmakla birlikte aynı dilden geliyor olmalarına karşın sözcük kökeni ve anlamsal olarak birbirinden ayrılırlar.

Bu bağlamda gündelik dilde özellikle çok sık hüzünlü ve üzgün duygularını işaret etmek amacıyla kullanılan kelimenin ne olduğuna bakılarak mahzun ve mahsun sözcükleri arasında bulunan anlamsal ayrım yapılmalıdır.

 

mahzun anlamı

mahzun kökeni

 

Mahzun ve Mahsun Kelimelerinin Anlamı Nedir?

Her iki sözcüğünden kendine özgü anlamı bulunmaktadır ve her ne kadar karıştırılıyor olsalar da anlamsal olarak birbirlerinden ayrılırlar.

Mahzun sözcüğü TDK tarafından “üzgün, üzüntülü ve hüzünlü” anlamına gelen bir sıfat olarak tanımlanmış olmakla birlikte tahmin edileceği üzere gündelik dilde en çok kullanılan haliyle bu anlama işret etmektedir ve dolayısıyla sözcüğün doğru kullanımı bu şekildedir. 

Mahsun sözcüğü ise “güvenlik altına alınmış, kuvvetlendirilmiş, istihkâmlı” anlamına gelmektedir ve dolayısıyla daha çok kullanılan hali yanlış bir yazıma sebebiyet vermektedir.

Yani en genel anlamıyla üzüntü, ve üzüntülü duruma atıfta bulunmak adına kullanılması gereken sözcük mahzun kelimesidir. Bu iki sözcük arasında yapılacak etimolojik ayrım kelimelerin farkının açığa çıkması konusunda oldukça yararlı olacaktır.

 

mahsun anlamı

 

Mahzun-Mahsun Kelimelerinin Etimolojik Kökeni

Her iki sözcük her ne kadar fonetik olarak birbirine benziyor gibi görünse de köken bakımından da farklılıklar içermektedir. Öncelikli olarak her iki kelimenin de Arapça kökenli olduğunu söylemek gerekmelidir fakat buna karşın kelime kökleri birbirinden ayrıldığı da belirtilmelidir.

Mahzun kelimesi Arapça “hüzn” kökeninden türetilmiştir ve anlaşılacağı üzere hüzün anlamını taşımaktadır.

Bu duruma karşın mahsun kelimesi ise yine Arapça olmakla birlikte sözcük kökü bakımından “hısn” kökünden türetilmiştir.

Tahmin edileceği üzere Arapça özellikle köklerin ayrılması konusunda yabancısı olan kimselere türlü zorluklar göstermektedir. Bu bağlamda mahzun ve mahsun sözcükleri de sezgisel olarak aynı kökten geliyormuş gibi görünebilir ve bu sebepten dolayı sözcüklerin anlamları arasında ayrım yapılamayarak karışıklığın oluşması mümkün hale gelebilmektedir.

Dolayısıyla gündelik yaşantı içerisinde ve kitlesel medya araçlarında günlük köşelerde hüzünlü ve üzüntülü olma durumunun tasvir edilmesi adına kullanılması gereken kelime mahzun kelimesidir. Sözcüklerin doğru kullanılması adına bu ayrıma dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası