pterjium ameliyatı riskleri / Güneş Işığına Fazla Maruz Kalanlar Pterjium Riski Altında

Pterjium Ameliyatı Riskleri

pterjium ameliyatı riskleri

Pterjium ve Tedavisi

Halk arasında “Sörfçü gözü” ve “kuşkanadı” gibi farklı isimlerle anılan Pterjium, gözümüzün sklera tabakasını yani beyaz kısmını saran konjonktiva zarında meydana gelen büyümedir. Pterjium problemine yakalanan kişilerde konjonktiva tabakası büyüyebilir ve korneayı kaplayacak şekilde yayılabilir. Normalde göz sulanması, gözde batma ve kızarıklık gibi göreceli olarak tolere edilebilen şikayetlere neden olan bu göz problemi, et oluşumunun büyümesi ve göz bebeğine doğru yayılması sonucu görüşe de zarar verebilir. Açık havada çok fazla zaman geçirip güneşin UV ışınlarına maruz kalmak ve erkek olmak Pterjium risk faktörleri arasında yer alır. Pterjium tedavisi; hastanın yaşadığı şikayetler, duyduğu kozmetik kaygılar ve görüşünün etkilenip etkilenmediği gibi dinamiklerin değerlendirilmesi sonucunda belirlenir.  Gözlerden birini ya da her ikisini birden etkileyebilir. Bu nedenle Pterjium belirtileri yaşayan hastaların zaman kaybetmeden göz doktorlarına görünmesinde fayda vardır.

 

Pterjium Nedir? Gözde Et Yürümesi Nedir?

 

Göz yüzeyini temiz ve nemli tutmak, göz kapaklarının rahat açılıp kapanması için göz kapaklarının iç yüzeyini nemlendirmek, gözü mikroorganizmaların yol açabileceği enfeksiyonlardan korumak ve barındırdığı ince kan damarları ile gözleri ve göz kapaklarını beslemek gibi önemli görevlere sahip olan “konjonktiva”, gözün ön yüzeyini ve göz kapaklarının iç yüzeyinin bir kısmını kaplayan berrak yapıda çok ince bir zardır.

 

Pterjium yani gözde et yürümesi ise konjonktiva tabakasının büyümesi ile karakterize, estetik kaygılara yol açabilen, ilerledikçe estetik sorunlardan ziyade görüşte neden olduğu bozulma ile tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gereken bir göz problemi olarak tanımlanabilir.

 

Pterjium Nedenleri Nelerdir? Gözde Et Büyümesi Nedenleri

 

Pterjium nedeni tam olarak bilinen bir göz problemi olmadığı için pterjium risk faktörlerinden bahsetmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Pterjium genellikle güneşten gelen ultraviyole ışınlarına çok fazla maruz kalan kişilerde görülür. Güneşli günlerde açık havada çok fazla zaman geçirmek pterjium riskini arttıran en önemli unsur olarak kabul edilir.

 

Güneş ışınları haricinde rüzgar, toz, polen, kum ve sigara dumanı gibi göz mukozasını tahriş edici özellikteki maddelerin de pterjium oluşma riskini arttırdığı bilinmektedir.

 

Pterjium risk faktörleri arasında cinsiyet de önemli bir rol oynar. Özellikle 20 – 40 yaş arasındaki erkeklerde pterjium riskinin arttığı yönünde görüş birliği vardır.

 

Pterjium Belirtileri Nelerdir?

 

Pterjium herkeste şikayetlere neden olmasa da, en sık görülen pterjium belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gözlerde yanma
  • Gözlerde yabancı cisim hissi
  • Gözlerde kızarıklık
  • Gözlerde kaşıntı
  • Görüşte bulanıklaşma

 

Bu belirtiler, Pterjium henüz korneaya yayılmadığı zamanlarda ortaya çıkar. Pterjium korneayı örtmeye başladığında gözün ışığı kırma mekanizmasına zarar verebilir ve görüş kalitesini azaltabilir. Kontakt lens kullanan kişiler pterjiyumun ilerlemesine bağlı olarak lens kullanımını hissettikleri rahatsızlık nedeniyle bırakabilirler.

 

Pterjium genel anlamda çok ciddi sorunlar yaratan bir göz problemi değildir. Ancak nadir de olsa korneada skarlaşmaya yol açabilir. Korneanın zarar görmesi ise, görme kaybına neden olabilir.

 

Pterjium ortaya çıkmadan “pinguekula” adı verilen bir durumla karşılaşılabilir. Pinguekula gözün beyaz kısmı üzerinde ve çoğunlukla göz ile burun arasında oluşan sarı renkli bir lekedir. Batma ve yanma gibi şikayetlere neden olabilen bu sarı lekenin ortaya çıkmasında, gözün ön yüzünde yağ dokusu oluşması etkilidir.

 

Pterjium Ameliyatı – Gözde Et Yürümesi Cerrahisi

 

Pterjium tedavisinde cerrahiye başvurulması için hastanın görüşünde sorun olması şartı aranır. Ancak bu göz problemi kozmetik açıdan da sıkıntı yaratabileceği için hastaların tercihleri doğrultusunda da ameliyat gündeme alınabilir.

 

Pterjium ameliyatı kapsamında kullanılan farklı teknikler bulunur ancak tüm cerrahi alternatifler eşit derecede etkili değildir. Pterjium cerrahisi sonrası hastalığın tekrarlamaması için yüksek konfor sunan “konjonktival otogreft yöntemi” tercih edilmelidir.

 

Konjonktival otogreft yönteminde, konjonktivaya yayılan et dokusu çıkarılır, yerine üst göz kapağının altından alınan sağlıklı doku, bölgeye yama yapılır. Bu işlem sırasında yama dokusu dikilerek değil, doku yapıştırıcısı kullanarak bölgeye yerleştirilir. Dikiş atılmadığı için hastaların iyileşme süreçleri daha kısa olur ve hastanın konforu maksimum ölçüde korunur.

 

Otogreftli pterjium cerrahisi başarı oranı oldukça yüksektir ve bu yöntemle gerçekleştirilen pterjium ameliyatı sonrası hastalığın tekrarlama olasılığı çok düşüktür.

 

Pterjiyum Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

 

Gözün konjonktiva tabakasında iyi huylu büyüme olarak ifade edilen pterjiyum genellikle güneş ışınlarına ve gözü tahriş eden partiküllere maruziyet neticesinde ortaya çıkar. Dolayısıyla basit önlemler alarak pterjiyumdan korunmak en azından pterjium riskini azaltmak mümkün olabilir.

  • UV ışınlarına karşı gözü koruyan güneş gözlüklerini kullanabilirsiniz.
  • Güneşli günlerde dışarı çıktığınızda güneş gözlüğüne ek olarak geniş bir şapka takabilirsiniz.
  • Gözünüzü tahriş eden kimyasallardan, tozdan, rüzgardan ve sigara dumanından uzak durmaya çalışabilirsiniz.
  • Çalışma ortamınız göz sağlığınıza zarar verecek şartlara sahipse koruyucu gözlük takmalısınız.

 

Pterjiyum Hakkında Sık Sorulan Sorular

Çalışma Saatlerimiz

Pterjium (kuskanadı) adı verilen bu rahatsızlık ülkemizde oldukça yaygındır. Halk arasında gözde et büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Pterjium rahatsızlığı kornea adı verilen gözün en ön saydam tabakası üzerine ve gözün beyazında, genellikle burun tarafından et yürümesidir. Erkeklerde daha sık görülmekte olan Pterjium(gözde et büyümesi), açık havada çalışan ve güneşin zararlı ultraviyole ışığına maruz kalan kişilerde yaygındır. Ülkemizde yaklaşık olarak %2 - 4 oranlarında görülür.

Pterjium Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

- Gözlerde batma , yanma , kanlanma
- Gözün beyaz kısmında lekelenme
- İlerleyen dönemlerde görme bozuklugu

Pterjium Ameliyatı Nedir?

Hastalık ilk başlarda gözün beyaz kısmında sarı - beyaz bir kabarıklık şeklinde görülür ve zamanla gözün saydam tabakasına (kornea) doğru büyüme gösterir. Pterjium her iki gözde de görülebilir.

Pterjium görme durumunu tehdit edebilecek şekilde korneaya ilerlediğinde yada hastayı esetetik olarak rahatsız ettiğinde uygulanan cerrahi bir operasyonla alınır. Pterjium ameliyatı oldukça ayrıcalıklı bir operasyondur. Bu operasyon, pterjium hastalığının tekrarlamaması için dalında ehil kişiler tarafından ve otogreft veya amniyon membran nakliyle birlikte gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Pterjium (gözde et ameliyatı) Nasıl Yapılır?

Genelde pterjium (gözde et ameliyatı) rahatsızlığında otogreftli pterjium ameliyatı tercih edilmelidir. Ameliyat sadece damla vasıtasıyla uyuşturularak yapılmakta ve dikiş atmak yerine özel doku yapıştırıcısı kullanıldığından iyileşme daha çabuk ve rahat olmaktadır. Bu teknikle yapılan ameliyatlarda elde edilen başarı ve memnuniyet çok yüksektir.

Pterjium Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Operasyon gören gözde 2 gün kadar batma hissi ve yaklaşık 1 ay kadarda kızarıklık görülebilmektedir.

Ameliyatın sonrasında kullanılan uzak ve yakın gözlüklerinin değişimi gerekebilir.

Ameliyat olunsa da olunmasa da hastalarda gözlük numaralarının astigmata bağlı olarak değişeceğinden ortalama olarak 6 ayda bir muayene edilmesi uygun olur.

Pterjium Ameliyatı Sonrası İyileşme

Pterjium muhakkak cerrahi yöntemle alınması gerekir. Ameliyat lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve sadece yaklaşık olarak 20 dakika sürer. Operasyon sonrası hastaların hastanede kalması hekim tarafından aksi söylenmedikçe gerekmemektedir. operasyon sonrası birkaç gün göz kapatılır ve gözde yaşanan sulanma yaklaşık olarak bir hafta kadar sürer. Hastalar ameliyat sonrası bir hafta içinde günlük hayatlarına dönebilir. Hastanın tamamen iyileşme sürecinin tamamlanması ise 1,5 ay kadar zaman alabilmektedir.



Bilimsel literatürlerden derlenerek doktorlarımız tarafından bilgi amaçlı hazırlanmıştır.

Genelde hastaların en büyük tedirginliği ameliyatla alındıktan bir süre sonra pterjiumun tekrarlanması ve daha da kötü bir şekilde ilerlemesidir.

Cerrahi olarak genelde iki şekilde alınır:

a. Greftsiz pterjıum eksizyonu

Bu işlemde özel bir bistüri ile göz iyice uyuşturulduktan sonra et sürmesi korneal yatağından kesilerek alınır.

b. Greftli pterjium eksizyonu

Bu işlemde yukarıda yazdığımız yöntemle alınan pterjıumun yerine konjonktivanın üst kısmından alınan kök hücre içeren doku yaması dikilir veya doku yapıştırıcısı ile yapıştırılır

Günümüzde greftsiz pterjium eksizyonu yerine Greftli pterjium eksizyonu tercih edilmekte, Teknik olarak cerrahi işlem tecrübeli ellerde özenle yapıldığı zaman ve bazı ilaçlardan faydalandığı taktirde nüks yani hastalığın tekrarlama ihtimali %1’den daha aşağı oranlara çekilebilmektedir. Ama bunu unutmamamız gerekmektedir ki çevresel faktörlerin ortadan kaldırılması tekrarlama riskini azaltmakta büyük önem taşımaktadır.
Bunları aşağıdaki gibi sıralayabilir:

&#; Gözleri UV ışınlarından uygun güneş gözlüğü ile korumamız gerekir.

&#; Gözleri tozlu ortamlardan uygun koruyucu gözlüklerle korumak gerekir.

&#; Suni göz yaşı damlaları ile kuru ortamlarda gözleri desteklemek önemlidir.

Pterjium Hastalığı

Pinguekula (gözde sarı leke) ve Pterjium (kuş kanadı) Hastalığı Nedir?

Pterjium Hastalığı; Gözümüzün ortasındaki şeffaf tabaka korneadır. Kornea dışında kalan tüm beyaz kısmı örten damarlı dokuya konjonktiva denir. Kornea tamamıyla damarsız bir dokudur.

Konjuntiva ile arasında limbus denilen bir sınır bölgesi vardır. Pinguekula ve pterjium konjunktivada gelişen ve özellikle limbusta ortaya çıkan anormal doku oluşumlarıdır.

Pinguekula, konjonktiva üzerinde oluşan sarı renkli, kabarık doku büyümesidir. Nadiren limbus bölgesini geçer. Korneaya hasar vermez. Kolesterol ve kalsiyum birikimi sonucu oluşur. Orta yaş üzerinde rastlanır. Hastalar, gözde lekelenme şikâyeti ile kliniğe başvurur.

Pterjium hastalığı, gözün iç kısmında ortaya çıkan damarlı ve üçgen şeklindeki anormal doku büyümesidir. Limbus bölgesinden korneaya doğru ilerler.

Halk arasında gözde et büyümesi veya kuş kanadı olarak bilinir. Pterjium ,zamanla kornea üzerini örtebilir. Aynı zamanda derin tabakalara yayılır. Bu da kornea üzerinde gerilime bağlı astigmata sebep olur. İhmal edilirse ciddi görme kayıplarına sebep olabilir.

Pinguekula ve Pterjiyum Neden Gelişir? Kimlerde Daha Sık Görülür?

Pinguekula ve pterjiyum gelişiminde, güneşe bağlı yoğun ultraviole ışığa maruziyet bilinen en önemli sebeptir. Açık havada, uzun süre güneş altında çalışan kişilerde daha sık görülür.

Genetik faktörler ve aile hikayesi de etkenler arasındadır. Ayrıca açık tenli ve renkli gözlü kişilerde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Genelde 30 yaş sonrasında ortaya çıkar. Güneş altında çalışmak zorunda kalanların şapka ve güneş gözlüğü takmaları hastalığın önlenmesinde önemlidir.

Pinguekula ve Pterjiyum Gelişimini Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Pinguekula ve pterjiyum gelişmesini önlemek için,

UV ışınlardan korunmak için güneş gözlüğü ve şapka kullanılması

Tozdan korunmak için koruyucu gözlük

Göz kuruluğu için suni göz yaş kullanımı

gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.

Pinguekula ve Pterjiyumun Belirtileri Nelerdir?

Pinguekula erken dönemde belirgin bir şikayete sebep olmaz. Dikkatli kişiler, göz kenarında sarı bir nokta ya da hafif leke oluştuğunu farkederler.

Pingeakula zamanla büyürse gözün iç kısmında kızarıklık ve şişlik oluşur. Oluşan kabarılık göz yaşı film tabakasını bozar ve göz kuruluğuna sebep olabilir. Gözde yanma, batma, kum kaçmış hissi gelişir.

Bu aşamada göz kuruluğuna yönelik suni göz yaşı tedavisi başlamak gereklidir. Pingeakula hiçbir zaman şeffaf tabaka kornea üzerine ilerlemez. Çoğu zaman damla vb medikal tedaviler yeterlidir.

Pterjiyumda ise damarlı doku kornea üzerine uzanır. Erken dönemde kızarıklık şikayeti olur. Özellikle banyo sonrası damarlanmanın arttığı ve gözde batma yaşandığı ifade edilir.

Pterjiyum zamanla büyürse kornea üzerini örtüp göz bebeğini kapatabilir. Gözde perde oluşturur. Lezyon korneanın derin katmanlarına yayıldığı için germe etkisi yaratır. Bu sebeple düzensiz astigmat gelişir ve gözlükle düzelmeyen görme bozuklukları yaşanır.

Pinguekula ve Pterjiyum Tedavisi

Çoğu zaman pinguekula için tedavi gerekli değildir. Damla tedavisi ile varsa şikayetler geçirilir. Bazı hastalar kozmetik olarak rahatsız olabilir. Bu durumda basit bir cerrahi müdahale ile lezyon alınır.

Pinguekula;

  • Suni gözyaşı damlaları, gözde batma ve yabancı cisim hissini azaltır.
  • Kortizonlu göz damlaları, kızarıklık, şişlik durumlarında geçici olarak kullanılabilir.

Pterjiyum

Pterjiyumda tedavi, lezyonun büyüklüğüne göre değişir.  Kortizonlu damlalar ve suni gözyaşı küçük lezyonların neden olduğu kızarıklık ve batma tedavisinde kullanılır. Eğer lezyon büyük ve gözbebeğine doğru uzanmışsa, düzensiz astigmat ve görmede azalma yapıyorsa artık tek tedavi seçeneği ameliyattır. Küçük lezyonlarda, sadece kozmetik amaçlı operasyon önerilmez.

Pterjiyum Ameliyatı

Pterjiyum ameliyatlarında operasyon tekniği çok önemlidir. Eskiden sadece kornea üzerinden pterjium dokusu çıkarılıp bırakılırdı. Fakat operasyon sonrası damarlı yapının çok hızlı tekrarladığı tespit edilince yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Konjonktival otogreft (kök hücre nakli) tekniği günümüzde uygulanan operasyon yöntemidir.

Lokal anestezi altında yapılır. İşlem süresi 30 dakikadır. Bu operasyonda önce pterjiyum dokusu çıkarılır. Sonrasında çıkarılan doku yerine sağlam bölgeden alınan kendi konjonktiva parçamız nakledilir.

Böylece yeni doku ile problemli bölgeye sağlam kök hücreler nakledilmiş olur. Bu yöntemin en büyük avantajı hastalığın tekrarlama riskinin ortadan kalkmasıdır. Ayrıca iyileşen bölgede iz kalmaz. Ameliyat sonrası birkaç hafta damla kullanılır.

Dikişsiz Göz Eti Ameliyatı

Konjunktival otogreft(kök hücre nakli) tedavisinde, nakil yapılan sağlam doku, göze dikişler vasıtasıyla konulur. Dikişler kendiliğinden erir. Ancak bu süre zarfında batma, ağrı gibi şikayetler olabilir.

Dikişsiz yapılan teknikte ise sağlam parçanın nakli, özel doku yapıştırıcı ile sağlanır. Bu ana tekniğin modifiye edilmiş şeklidir. Temelde yapılan iş aynı olsa da dikiş olmaması operasyon sonrası konforu artırır.

Göz Eti Ameliyatı Sonrası

  • Ameliyat süresi 30 dakikadır.
  • Ameliyat sonrası ilk gün sıkı kapama yapılır.
  • Reçete edilen damlalar minimum 2 hafta kullanılır.
  • Ilk bir hafta batma yanma yaşanabilir.

Gözde Et Büyümesi Tekrar Eder mi?

  • Konkuntival otogreft yönteminde operasyon başarısı %95 lerde bulunmuştur. Tekrar etme olasılığı düşüktür.

Gözde Tekrar Et Gelmesi Durumunda Ne Yapılır?

  • İlaç enjeksiyonları ile inflamasyon azaltılır
  • Operasyon tekrarı planlanabilir.

Pterjium Hastalığı Tedavi Fiyatları

Pterjium hastalığı tedavi fiyatları hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Related projects

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası