tetanoz aşısı düşüğe neden olurmu / Gebelikte Tetanoz Aşısı – Op. Dr. Parvana Seyidova Voyvodaoğlu - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Tetanoz Aşısı Düşüğe Neden Olurmu

tetanoz aşısı düşüğe neden olurmu

Gebelikte Tetanoz Aşısı Sonrası Ağrı Normal mi Ve Düşüğe Neden Olur mu

Tetanos önceden önlenmesi mümkün bir hastalıktır. Bunu önlemenin tek yolu ise tetanoz aşısı olmaktır. Tetanoz aşısının yapısınd mikroorganizmalar yer almamaktadır.  Hamile anne adayları da bu aşıyı hamilelikleri boyunca yaptırabilirler. Fakat uzmanlar hamileliğin funduszeue.infoını bitiren annelerin tetanoz aşısını gönül rahatlığıyla yaptırabileceğini söylemektedirler. Tetanoz aşısını sağlık ocakları veya ana çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılmaktadır.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Dr. Hakan Kılavuz bu hususta şu bilgileri vermektedir;

Hamileler tetanoz aşısını mutlaka yaptırmalıdır. Bu aşı anne karnındaki bebek için bir tehlike teşkil etmez ve hamileliğin ve haftalarında olmak üzere 2 defa yapılmaktadır. Tetanoz aşılarını aile sağlık merkezlerine gidip gönül rahatlığıyla olabilirsiniz.

Hamilelikte yapılan tetanoz aşısı, bebeği doğumda oluşma riski bulunan tetanoz hastalığından ve yenidoğan tetanozundan korumaktadır. Eğer anne adayı önceden tetanoz olmuşsa, bunun üzerinden en az 10 ay geçmişse veya hiç tetanoz aşısı olunmamışsa hamilelik döneminde 2 doz olmak üzere tetanoz aşısı uygulanabilir. Bu dozlar arasında 1 ay beklenir. Tetanoz aşısının hamilelikte yapılmasındaki amaçların en önemlisi bebeğin yenidoğan tetanozuna yakalanmasını önlemektir.

Hamilelikte Tetanoz Neden Olur?

Tetanoz, vücutta Clostridiumtetani adlı bakterinin sebep olduğu enfeksiyonel bir hastalıktır. Bu bakteri doğada bulunan yaygın bir bakteridir ve çoğunlukla bilinenin aksine sadece paslı maddeler dolayısıyla değil daha çok topraktan bulaşmaktadır. Diğer bir değişle, ciltte açık yara ve kesiklerin toprak, toz, pas veya hayvan dışkısıyla teması tetanoz bulaşımına sebep olmaktadır.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte olunan tetanoz aşısının bir takım geçici ve hafif yan etkileri vardır:

  1. Aşı bölgesinde ağrı, sertlik ve şişlik
  2. Ateşin yükselmesi
  3. Aşı yapılan bölgede kızarıklık, hassaslık
  4. Halsizlik
  5. Mide bulantısı, kusma veya ishal.
  6. Baş ağrısı veya diğer vücut ağrıları
  7. Çok görülmese de tetanoz aşısı vücutta alerjik reaksiyona yol açabilir. Bu durumda çoğunlukla aşıdan birkaç saat sonra ciddi reaksiyon belirtileri fark edilecektir.

Tetanoz aşısını olduktan sonra aşağıdaki belirtileri yaşamanız durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız:

  1. Ürtiker (kurdeşen)
  2. Nefes almada zorluk
  3. Yüzünüzün veya boğazınızın şişmesi
  4. Hızlı kalp atımı
  5. Baş dönmesi
  6. Aşırı halsizlik

Hamilelikte tetanoz aşısı vurdurmak düşüğe neden olmaz.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ateş Yapar mı?

Tetanoz aşısı her on kişiden birinde hafif veya yüksek ateşe sebep olabilir.

Daha Önce Tetanoz Aşısı Olan Hamilelikte Yine Tetanoz Aşısı Yaptırmalı mıdır?

Dr. Mustafa Erkoçoğlu bu hususta şu bilgileri vermektedir;

Hamilelikten önce tetanoz aşısı olan anne adaylarının, eğer aşı üzerinden 10 yıl geçmemişse tetanoz olmalarına gerek yoktur. Ancak 10 yıldan daha fazla bir zaman geçmişse anne adayları hamilelikte tek dozluk tetanoz aşısı olabilirler. Öte yandan önceden hiç tetanoz aşısı olmamış kişiler hamilelikte tetanoz aşısını yaptırmalıdır. Bu aşı hamileliğin 2. ve 3. aylarında yapılmaktadır. İki doz arasında bir ay beklenirken üçüncü doz için 6 ay beklenmektedir.

Hamilelikte Aşı Olunur mu Yapılır mı? Sağlık Ocağında Yapılan Aşılar Tıklayınız

Merhaba, Öncelikle gebeliğinizi tebrik ederim. diabetes mellitus tüm gebeliklerin %’ inde görülmektedir. Annede mevcut olan kan şekeri yüksekliği bebeklerin organ gelişiminde bazı sorunlara, iri bebeklere, gebelikte tansiyon yüksekliğine, erken doğum eylemine, ani bebek ölümlerine, doğum sonrası bebekte kan şekeri düşüklüğüne, bebekte yetersiz akciğer gelişimine bağlı olarak solunum sıkıntısına neden olmaktadır. Bu nedenle gebelikte yapılan şeker yükleme testi oldukça önemlidir ve yapılması önerilmektedir. Tetanoz aşısı canlı mikroorganizma içermediğinden dolayı gebelikte güvenle yapılabilecek bir aşıdır. Daha önce tetanoz aşısı hiç yapılmamış veya aşı yapılmasının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmiş olan gebelere tetanoz aşısı yapılması önerilir. Eğer daha önce tetanoz aşıları tam olarak yapılmışsa ve son aşılamanın üzerinden 10 yıldan az süre geçmişse gebelik sırasında yapılması gerekmez. Tetanoz aşısı gebelikte her dönemde yapılabilir fakat sıklıkla 3. ayın bitiminden sonra yapılması tercih edilir. Tetanoz aşısı yapılan anne adayında oluşan antikorlar bebeğe geçer ve bebeği yenidoğan döneminde oluşabilecek tetanoz hastalığına karşı korur. Hamilelikte yapılmasının diğer bir nedeni de bebeği yenidoğan tetanozundan korumaktır. Yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz yüksek oranda ölümcül olabilmektedir, bunun önlenmesi açısından da bu aşı oldukça önemlidir. Gebelikte bu aşıyı olmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Saygılarımla, Prof. Dr. M. Bülent Tıraş

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ

    İletiniz başarıyla gönderildi.

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Tetanoz mikrobu doğada yaygın olarak bulunur. Yaygın inanışın tersine sadece paslı maddeler ile değil daha ziyade topraktan bulaşır. Hastalığın ortaya çıkması için bakterilerin herhangi bir yaradan vücuda girmesi gerekir. Bunun için en uygun ortam vücut bütünlüğünü bozan büyük ya da küçük tüm yaralardır. Tetanoz kişiden kişiye bulaşmaz. Toprak, toz, pas, hayvan dışkısı gibi maddeler ile temas eden yaralar en önemli bulaşma yoludur. Bu tür yaralanmalar en fazla düşme, trafik kazası gibi durumlar sonrasında ortaya çıkar.

Bakteri vücuda girdikten sonra hızla toksik bir madde salgılamaya başlar. Toksik maddeler kafadan aşağıya doğru kasların kilitlenmesine neden olur. Solunum kasları olaya karıştığında kişi nefes alıp veremez ve boğularak yaşamını yitirir.

Tetanoz önlenebilen bir hastalıktır. Önlemenin etkili tek yolu da aşı olmaktır.

Hamilelikte yapılabilecek aşılardan birisi de tetanoz aşısıdır. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği aşısı gibi canlı aşıların gebelikte yapılması sakıncalıdır fakat tetanoz aşısı canlı mikroorganizma içermediğinden dolayı gebelikte güvenle yapılabilecek bir aşıdır.

Daha önce tetanoz aşısı hiç yapılmamış veya aşı yapılmasının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmiş olan gebelere tetanoz aşısı yapılması önerilir.

Tetanoz aşısı yapılan anne adayında oluşan antikorlar bebeğe de geçer ve bebekte yenidoğan döneminde oluşabilecek tetanoz hastalığına karşı koruma sağlar. Hamilelikte yapılmasının nedeni bebeği yenidoğan tetanozundan korumaktır. Doğumdan hemen sonra göbek kordonunun uygun ve temiz olmayan maddeler ile bebeğe bulaşmasıdır. Yenidoğan tetanozu adı verilen bu durum bebek için öldürücüdür.

Tetanoz aşısı gebelikte her dönemde yapılabilir fakat sıklıkla 3. ayın bitiminden sonra yapılması tercih edilir. Hiç aşılanmamış gebelerin en az iki doz tetanoz aşısı almaları sağlanmalıdır. Daha önceden aşılanmamış bir kadın hamileliği sırasında tetanoz aşısı olmaya karar verirse ilk üç aydan sonra hafta arayla toplam 2 doz aşı olmalıdır.

İkinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmalıdır.


Etiketler:

gebelik, gebelik tetanoz, gebelik ve doğum, Gebelikte Tetanoz Aşısı, hamilelik, hamilelik süreci, memorial ataşehir, memorial hastanesi, Op. Dr. Parvana Seyidova Voyvodaoğlu, parvana seyidova, tetanoz aşısı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası