yapı denetimi bölümü nedir / Yapı Denetimi Teknikeri Hakkında Bilgi | Meslekler Hakkında Bilgiler

Yapı Denetimi Bölümü Nedir

yapı denetimi bölümü nedir

Yapı Denetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Yapı Denetimi bölümü hangi üniversitelerde var, Yapı Denetimi bölümü iş olanakları,Yapı Denetimi bölümü taban puanları,Yapı Denetimi bölümü olan üniversiteler,Yapı Denetimi bölümü atamaları,Yapı Denetimi bölümü dersleri,Yapı Denetimi bölümü taban puanları,Yapı Denetimi bölümü kaç yıllık,Yapı Denetimi maaşları

Yapı Denetimi Bölümü Nedir?

Yapı Denetimi bölümü; mimar ve mühendislerin sevk ve idaresi altında, kontrol elemanları ile birlikte yapı denetimi faaliyetlerine katılan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

Yapı Denetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Yapı Denetimi bölümü eğitim süresi 2 yıldır.

Yapı Denetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

– İnşaat teknik resmi
– Malzeme bilimi ve yapı malzemesi
– Matematik
– Bilgi ve iletişim teknolojileri
– Elektrik tesisat teknolojisi
– Yapı teknolojisi
– Yapı denetim uygulamaları
– Yapı statiği
– Sistem analizi ve tasarımı
– Yapı tesisatları
– Betonarme yapılar
– Bilgisayar destekli tasarım
– Çelik yapılar
– Metraj ve keşif işleri
– Zemin mekaniği
– İmar mevzuatı

Yapı Denetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Projede yer alan tüm detay ve hesapların doğruluğu kontrol etmek ve proje sahiplerine ait sicil durum belgelerinin durumunu denetlemek ve varsa eksikleri düzeltmek önemli görevleri arasındadır. Yapı denetimi mezunları yapı projelerinin mevzuata uygunluğunu denetler.

Yapı Denetimi Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

– Belediyeler
– Hazır Beton Tesisleri
– Kamu Kurumları
– Yapı Denetim Kuruluşları
– Yapı Malzemeleri Laboratuvarları
– Yapı Denetimi işi ile uğraşan özel mühendislik büroları

Yapı Denetimi Bölümü İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor?

Bu bölüm için kaç net gerektiğini öğrenmek için tıklayınız.

Yapı Denetimi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Bu bölümün hangi Üniversitelerde olduğunu öğrenmek için tıklayınız.

Yapı Denetimi Bölümü Taban Puanları Nelerdir?

Yapı Denetimi Taban Puanları için tıklayınız.

Yapı Denetimi bölümü atamaları, Yapı Denetimi bölümü dersleri, Yapı Denetimi bölümü hangi üniversitelerde var, Yapı Denetimi bölümü iş olanakları, Yapı Denetimi bölümü kaç yıllık, Yapı Denetimi bölümü olan üniversiteler, Yapı Denetimi bölümü taban puanları, Yapı Denetimi maaşları

Yapı Denetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Yapı Denetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yapı Denetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Yapı Denetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Yapı Denetimi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Yapı Denetimi Bölümü Nedir?

Yapı Denetimi bölümü; mimar ve mühendislerin sevk ve idaresi altında, kontrol elemanları ile birlikte yapı denetimi faaliyetlerine katılan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

Yapı Denetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Yapı Denetimi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Yapı Denetimi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Yapı Denetimi bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

Yapı Denetimi nedir
Yapı Denetimi

Yapı Denetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Yapı Denetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yapı Denetimi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Belediyeler

2- Hazır Beton Tesisleri

3- Kamu Kurumları

4- Yapı Denetim Kuruluşları

5- Yapı Malzemeleri Laboratuvarları

6- Yapı Denetimi işi ile uğraşan özel mühendislik büroları

Mezunların, yapı denetim kuruluşlarında, yapı malzemeleri laboratuvarlarında, hazır beton tesislerinde, belediyelerde, kamu kurumlarında istihdam olanakları mevcut olup, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanununun tüm illerde uygulanması ile iş bulma olanakları artacaktır.

Yapı Denetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yapı Denetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yapı Denetimi mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Hazırlanan projelerin mevzuata uygunluğunu, detay ve hesapların doğruluğunu ve proje sahiplerinin sicil durum belgelerinin varlığını denetler. Varsa eksik ve hataların düzeltilmesini sağlar. Eksik ve hatası bulunmayan projeleri onaylar.

 

2- Mühendis tarafından kendisine verilen ölçme, hesap, proje, vb. denetim işlerini yapı denetim mühendisinin sorumluluğu altında yapar.

 

3- Görevlendirildiği, kendisi tarafından ölçülen ve düzenlenen röleve, ataşman, tutanak, kesit, proje vb. evrakı paraf ederek, incelenip imzalanmak üzere mühendise verir.

 

4- Yer teslimi yapıldıktan sonra, temel bölümünün inşası sırasında gerekli denetim ve gözetimleri yapar, temel kalıp ve demir donatı imalat kontrol tutanağı ile temel beton döküm tutanağını düzenleyerek, yapılan işlemlerin uygunluğunu onaylar.

 

5- Taşıyıcı sistem bölümünün imalatı sırasında ise, beton kalıbı, demir teçhizatı ve gerekli diğer tesisat kontrol edildikten sonra, inşaat mühendisi gözetiminde beton dökümüne izin verilir. Yapıda gerçekleştirilecek her bir beton döküm işi için tutanak hazırlar.

 

6- Yapının çatı, dolgu duvarları, kapı ve pencere kasaları ile tesisatlara ait alt yapılarının tamamlanıp sıvaya hazır hale gelmesi ve iş bitimine kadar olan son bölümde ise bodrum, zemin, asma, normal kat ve çatı katlarının dış duvarları ve iç duvarları kontrol tutanakları, elektrik tesisatı duvar boruları kontrol tutanağı, elektrik kablo çekimi ve tali pano kontrol tutanağı, çatı konstrüksiyonu, ısı yalıtımı, su yalıtımı ve çatı örtüsü kontrol tutanağı, temiz su boru tesisatı hidrolik basınç testi kontrol tutanağı, pis su boru tesisatı sızdırmazlık testi kontrol tutanağı, yapının sıvaya hazır duruma geldiğini belirten tutanağı, elektrik ana pano kontrol tutanağı ve mekanik tesisat montaj tutanağını düzenler.

Yapı Denetimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Yapı Denetimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Yapı Denetimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Yapı Denetimi Teknikeri, çizim yaparken büroda, yapım denetim aşamasında inşaatlarda çalışır. Teknikerlerin çalışma ortamı tozlu, gürültülü, yazın sıcak, kışın soğuk olabilir. İnşaatta çalışırken az da olsa kazaya uğrama tehlikesi vardır. Çalışma saatleri düzenli olabileceği gibi hafta sonu çalışması da olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, mühendislerle, mimarlarla ve inşaat işçileriyle iletişimde bulunabilirler.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Hesap makinesi, bilgisayar, büro çalışmalarında teknik resim çizim aletleri,

2- Ölçme aletleri (zemin ölçme aletleri, takometre gibi),

3- Beton test kalıpları,

Yapı Denetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yapı Denetimi maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yapı Denetimi maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

Yapı Denetimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Yapı Denetimi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Yapı Denetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- İnşaat Mühendisliği

2- Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım

2 Yıllık Yapı Denetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I, İnşaat Teknik Resmi, Malzeme Bilimi ve Yapı Malzemesi, Matematik I, Türk Dili I, Yabancı Dil I (İngilizce), Yapı Statiği I, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Elektrik Tesisat Teknolojisi, Yapı Teknolojisi I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II, Beton Teknolojisi, Matematik II, Mukavemet, Türk Dili II, Yabancı Dil II (İngilizce), Yapı Statiği II, İş Güvenliği, Yapı Teknolojisi II, Yapı Tesisatları.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Betonarme Yapılar, Bilgisayar Destekli Tasarım I, Çelik Yapılar, Metraj ve Keşif İşleri, Zemin Mekaniği, Büro ve Şantiye Organizasyonu, Yapı Projesi Uygulamaları.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

İmar Mevzuatı, Sistem Analizi ve Tasarım, Staj, Topoğrafya, Yapı Denetim Uygulamaları, Yapıların Onarımı ve Güçlendirilmesi, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İlkeleri, Prefabrik Yapılar.

Yapı Denetimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yapı Denetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yapı Denetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

Yapı Denetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yapı Denetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Bir işi planlayabilen ve uygulamaya koyabilmeli.

2- Çizim yeteneği gelişmiş olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ayrıntıları fark etmeli.

5- Ekip çalışmasını sevmeli.

6- Fen bilimlerinde özellikle matematik ve fizikte başarılı olmalı.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli

10- Sorumluluk sahibi olmalı.

Yapı Denetimi Okuyanlar ve Yapı Denetimi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yapı Denetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Yapı Denetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

Yapı Denetimi Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Kemal Muhammet ERTEN

Öğretim Görevlisi Mutlu İrem TUNCER

YAPI DENETİMİ PROGRAMI

PROGRAM TANITIMI

İnşaat sektörünün gerek üretim gerek satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık eğitim veren bir programdır. Mezunlar, üretim ve satış sonrası hizmet sektöründe yönetici/mühendis ile işçi arasındaki nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilecek niteliklere sahip olur. Yapı Denetimi programında 2 yıl süreli (4 yarıyıl, her yarıyıl en az 14 hafta) eğitim-öğretim verilmektedir. Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması,  asgari 120 AKTS kredisini sağlamış olması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve 30 iş günü staj yapması gerekmektedir.

PROGRAMIN AMACI VE HEDEFLERİ

Yapı denetim programının amacı, öğrencilerini araştırmaya teşvik eden ve bu alanda, uygulama yeteneği kazanmış, malzemeyi tanıyan, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleğiyle ilgili çizim ve normları kullanabilen mesleki problemleri çözebilecek, bilgi ve beceriye sahip, nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayan elemanlar yetiştirmektir.

ÇALIŞMA ALANLARI

Bu programdan mezun olacak öğrencilerin Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde hizmet veren özel kuruluşlarda (Yapı Denetim Şirketleri, Müteahhitlik Şirketleri, Proje Büroları) iş bulmaları veya çeşitli devlet kuruluşlarında çalışmaları mümkün olacaktır.

DİKEY GEÇİŞ İMKANLARI

Meslek Yüksekokulları Programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin, örgün öğrenim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSYM tarafından yürütülmektedir.

ÖSYM’nin yayınladığı 2018 ön lisans mezuniyet alanlarına göre dikey geçiş yapılabilecek lisans programları tablosunda dikey geçiş sınavı (DGS) tercih kılavuzunda yer alan Yapı Denetimi Programından mezun olan öğrencilerimizin yerleşebilecekleri lisans programları aşağıda yer almaktadır.

  • İnşaat Mühendisliği
  • Restorasyon ve Konservasyon

Ders İçerikleri 3+1

2012 sonrası ders planı 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası